(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Počela izgradnja trenažne hale za sportiste u Novoj Pazovi • Program RTV Stara Pazova možete pratiti u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i 29 i IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Temperatura jutarnja do 10, najviša dnevna do 16 stepeni
Info 15.10.2019.
Stara Pazova
Kako funkcioniše dualno obrazovanje u Staroj Pazovi?

Zakon o dualnom obrazovanju počeo je da se primenjuje od ove školske godine. Poslodavci u našoj zamlji početkom godine izjasnili su se da li žele da budu deo ovog sistema, a u prvoj plovini godini Privredna komora Srbije i Ministarstvo provete, nauke i tehnološkog razvoja predočili su potrebe privrede za budućim kadrom.

Od ove školske godine učenici se u staropazovačkoj Tehničkoj školi mogu školovati na novom smeru – mehaničar motornih vozila koji zvanično funkcioniše u sistemu dualnog obrazovanja. To zapravo znači da učenici tokom prve godine stiču praktična znanja u školskoj radionici, u drugoj provode dva dana, a u trećoj tri dana praktične nastave provodiće u kompanijama.

Staropazovačka Tehnička škola jedina je u Sremu koja školuje buduće mehaničare motornih vozila, a opština Stara Pazova je pionir je kada se govori o sistemu dualnog obrazovanja, navode u Regionaloj privrednoj komori, čemu doprinosi, kako kažu i spremnost domaćih i stranih kompanija da se uključe u povezivanje obrazovanja i privrede.

Školovanje po dualnom modelu u obrazovnim profilima kao što su: bravar – zavarivač, električar, industrijski mehaničar, modni krojač, elektromonter mreža i postrojanje i mehaničar motornih vozila odvija se od školske 2014/2015. godine u preko 75 srednjih stručnih škola u Srbiji.