(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI:• Stara Pazova uspešna u borbi sa nezaposlenošću. Priznanje Nacionalne službe za zapošljavanje • Do kraja godine obustava saobraćaja na putu Stara Pazova – Stari Banovci nekoliko alternativnih pravaca • Porodični smeštaj tema nacionalne konferencije u Staroj Pazovi "Živimo pod istim krovom" • Program RTV Stara Pazova možete pratiti u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i 29 i IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Umereno oblačno, slab vetar, do 13 stepeni
Kultura 25.11.2019.
Stara Pazova
Saradnja pozorišta iz Srema i Banjaluke

Predstava "Tamo, daleko..." ispraćena ovacijama u Banja Luci. U okviru redovne saradnje koja je uspostavljena između Pozorišta "Dobrica Milutinović" i Narodnog pozorišta Republike Srpske, u četvrtak 21. novembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta RS u Banja Luci odigrana je predstava "Tamo, daleko...", režisera Miroslava Benke, urađena u koprodukciji sremskomitrovačkog pozorišta i Slovačkog pozorišta VHV iz Stare Pazove.

Na veliko zadovoljstvo, kako umetnika iz Sremske Mitrovice, tako i domaćina iz Banja Luke, predstava je izazvala oduševljenje i salve ovacija u prepunoj Velikoj sali nacionalnog teatra Republike Srpske.

Predstava “Tamo, daleko…” je nastala na osnovu adaptiranog teksta drame “Milica Nikolićeva” slovačkog autora Vladimira Hurbana Vladimirova. Radnja ove drame smeštena je u Sremu krajem Prvog svetskog rata, godine 1918. od Bogojavljanja do kraja oktobra meseca i dolaska oslobodilaca u Srem. Komad je napisan u duhu ljubavne drame između nemačkog oficira slovenskog porekla, nasilno mobilisanog, fon Vethofa, i slobodoumne, obrazovane Milice, sinovice učitelja Nikolića, koja se bori za bolju budućnost svoje zemlje i svog naroda, ali u toj borbi podlegne pod snažnim uticajem svog srca. Drama obiluje antiratnim motivima i temama patriotizma, i ujedno u najplemenitijem smislu veliča pobedu ljubavi.


Svoje praizvođenje imala je u Slovačkom narodnom pozorištu 1934. godine, a predstava “Tamo, daleko…” predstavlja prvo izvođenje drame “Milica Nikolićeva” na srpskom jeziku i u autorovom rodnom Sremu. Prevod i adatacija teksta, kao i režija i scenografija delo je režisera Miroslava Benke, autor kostima je čuveni kostimograf Boris Čakširan, a uloge tumače: Aleksander Bako, Jelena Janković, Helena Pop-Lazić, Vladimir Balašćak, Nikola Janošević, Igor Piskla, Zdenko Kožik, Jovan Miljević, Tatjana Babinka i Mia Jašo.