(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Opština Stara Pazova obezbedila bespovratna sredstva za 120 malih preduzetnika • Epidemiološka situacija u opštini Stara Pazova stabilna, još nema dece zaražene kovidom • Slovačka zajednica obeležava 70. godina od smrti pisca Vladimira Hurbana Vladimirova • U subotu u Novoj Pazovi održana likovna kolonija "I ja volim Novu Pazovu • Prvi poraz Omladinca u sezoni Novom Sadu od Mladosti 1:0, Jedinstvo i Dunav izvukli po bod • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Iznad većeg dela Srbije oblačno, mestimično s kišom. Dnevna temparatura od 16 stepeni do 21 stepen. Sutra promenljivo oblačno sa sunčanim periodima a narednih sedam dana biće postepeno toplije. Trenutno je 13 stepeni.
Politika 27.12.2019.
ostalo
Reakcija Nacionalnog saveta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji na događaje u Crnoj Gori

Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Republici Srbiji najoštrije osuđuje brutalno, anticivilizacijsko i varvarsko djelovanje režima u Podgorici, a koje je usmjereno prema kleru, vjernicima i imovini Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Nacionalni savjet je duboko zgranut slikama iz zemlje naših predaka, gdje policijske snage na agresivan i nedoličan način, često prevazilazeći zakonska ovlašćenja prebijaju vjernike, velikodostojnike i sveštenike SPC, bez obzira na njihov nacionalni predznak, samo zato što su se drznuli protestvovati protiv „Zakona o slobodi vjeroispovjesti“ kojim se dira u sam temelj SPC u Crnoj Gori, metodama kojima se nijesu služili ni strani zavojevači i okupatori.

Zakonkoji se usvaja uprkos primjedbama Venecijanske komisije, protivljenju opozicionih stranaka i jasnom stavu SPC koja upozorava da ovaj zakon zadire u osnovna prava crkve čiji su vjernici jednako i Crnogorci i Srbi, ma gdje živjeli.

Najoštrije osuđujemo i upad policijskih snaga u dom crnogorske demokratije, nakon kog su u maniru totalitarnih režima pohapšeni narodni predstavnici, kako Crnogoraca, tako i Srba, iz razloga što su željeli upozoriti vladajuću većinu i njene satelite, na svu pogubnost i štetnost zadiranja u imovinu crkve, koja je stvorila državu Crnu Goru, očuvala njen identitet i sačuvala sav pravoslavni narod u Crnoj Gori tokom vjekova ratova i okupacija.

Hapšenjem, zatvaranjem, prebijanjem, lomljenjem kostiju vjerujućih građana Crne Gore, samo se svađaju dva bratska naroda, produbljuje se namjerno iskonstruisan rov i pokušava od dva etnosa istoga korijena, načinjeti protivnici, što oni nikada nijesu i nikada ne mogu biti.
Apelujemo na zdrav razum. Apelujemo na režim da prekine sa terorisanjem vjerujućeg naroda u Crnoj Gori. Apelujemo na građane da u ovome teškom času pokažu uzdržanost i mir i ne dozvole prolivanje i jedne kapi bratske krvi, a našoj svetoj crkvi poručujemo da smo uz nju, da ćemo uz nju vazda biti, kako su to bili i naši hrabri preci i kako će to biti i naši mili potomci.