(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Centralni vakcinalni punkt se nalazi na Pazovačkim bazenima • COVID 19: Pada broj novozaraženih, juče vakcinisano čak 600 sugrađana, gužve su sve manje • Odbornici usvojili Odluku o zoohigijeni, radna tela Skupštine, predloge za sprovođenje izbora za Mesne zajednice... • Predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori posetio Staru Pazovu • Staropazovačka opština će ove godine imati 13 predstavnika na pokrajinskoj smotri recitatora • Omladinac u Pećincima igra sa Feniksom, Dunav u Sakulama a Jedinstvo u Banatskom Velikom Selu • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Oblačno, temperatura jutarnja 4, dnevna do 12 stepeni
Info 10.09.2020.
Stara Pazova
Na kružnoj raskrsnici kod Pazovačkih bazena postavljen spomenik u vidu Časnog krsta

Spomenik u vidu časnog krsta na kom je natpis „Ovim pobeđuj“ krasiće kružnu raskrsnicu na ulazu u Novu Pazovu. Današnjem postavljanju spomenika prisustvovao je Vladika sremski Vasilije sa arhijerejima pazovačkog namesništva ali i brojni građani iz cele opštine Stara Pazova.

Ktitor podizanja spomenika je Luka Jovanović iz Beča, rodom iz ovih krajeva, koji je nebrojeno puta bio donator i pokrovitelj brojnih akcija kod nas, kako obnove Manastira Fenek, tako i manifestacija koji afirmišu kulturu Roma u Sremu.

Donatoru su se na svim dosadašnjim akcijama zahvalili predstavnici romskih udruženja u Staroj Pazovi i celoj Vojvodini.

Na ovom mestu je u prošlosti postojao krst još iz perioda kasnog srednjeg veka. Prema zapisima velikog hroničara Srema, Vasilija Konstatinovića iz Sremskih Karlovaca pouzdano zna da je u vreme arhiepiskopa karlovačkog Georgija Brankovića taj krst obnovljen krajem 19. veka i da je na tom mestu bio do drugog svetskog rata.

Spomenici sa krstom ili raspećem su nekada bili karakteristični za ulaze u naselja u Vojvodini, Slavoniji, Mađarskoj i Austriji, bez obzira da li su ta mesta naseljena rimokatoličkim ili pravoslavnim stanovništvom.