(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: U utorak isključenje vode u industrijskoj zoni u Novoj Pazovi od kružnog toka ka Banovcima • COVID 19: COVID 19: Tokom dva dana vikenda 61 novozaraženi u opštini Stara Pazova • Lokalna fondacija Stara Pazova prikupila prvih 3.000 evra koju će "Trag fondacija" duplirati za podršku najboljoj ideji • Na zahtev publike produžena izložba "Refleksije" u Muzeju grada Beograda čuvene staropazovačke umetnice Mire Brtke • Ove nedelje predstava, bioskop i izložba • Staropazovačka opština će ove godine imati 13 predstavnika na pokrajinskoj smotri recitatora • FUDBAL: Važni bodovi za Jedinstvo, porazi Dunava i Omladinca • Uspeh karatista Mladosti na školskom prvenstvu • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Oblačno, temperatura jutarnja 4, dnevna do 12 stepeni
Život 04.02.2021.
Stara Pazova
Svetski dan borbe protiv raka pod sloganom "Ja sam, ja hoću"

Međunarodno udruženje za borbu protiv raka počelo je 2019. godine trogodišnju kampanju pod sloganom "Ja sam, ja hoću" kojom se podseća da pojedinac i zajednica mogu da doprinesu smanjenju globalnog opterećenja malignim bolestima. Slogan ovogodišnje kampanje ima za cilj da nas podseti na moć zajednice i snagu timskog rada.

"Najbolja prevencija se sastoji iz tri faktora a to je samosvest, odnosno lična kultura za brigu o svom ličnom zdravlju kao i zdravstveni sistem i standard. Te tri stvari su nerazdvojive jer u današnje vreme ako imate dobar standard i dobar zdravstveni sistem kao i samosvest o lečenju ubrzaće se prevencija i otkrivanje tumora." Rekla je za RTV Stara Pazova Ljiljana Vulinović iz humanitarne organizacije "Zagrli srcem Nikola Vulinović"

Rak pluća, dojke i debelog creva su vodeće lokalizacije raka u obolevanju i u umiranju. Ove tri vrste raka čine zajedno jednu trećinu novoobolelih i umrlih osoba od raka u svetu.

Više o Svetskom danu borbe protiv raka rekla nam je Branka Pantelić- stručni saradnik Crvenog krsta Stara Pazova:

"SZO zajedno sa Međunarodnim udruženjem za borbu protiv raka svake godine 4. februara obeležava Svetski dan borbe protiv malignih bolesti. Ove godine nešto smo specifičniji što se tiče same borbe protiv ovih malignih obolenja s obzirom na koronu i okolnosti, ali Crveni krst generalno po tradiciji radi na prevenciji odnosno na uticaju na zajednicu i na pojedinca da jednostavno menja svoje stilove života, da koriguje način ishrane, prestane da puši, da ne konzumira alkohol, da redovno vrši preventivne preglede".

Srbija je odmah posle Mađarske, zemlja u kojoj su registrovane stope umiranja od svih malignih tumora kod oba pola među najvišim u Evropi. Samo tokom 2018. godine od svih malignih tumora obolelo je preko 40.000 ljudi, a polovina je umrla.