(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Centralni vakcinalni punkt se nalazi na Pazovačkim bazenima • COVID 19: Pada broj novozaraženih, juče vakcinisano čak 600 sugrađana, gužve su sve manje • Odbornici usvojili Odluku o zoohigijeni, radna tela Skupštine, predloge za sprovođenje izbora za Mesne zajednice... • Predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori posetio Staru Pazovu • Staropazovačka opština će ove godine imati 13 predstavnika na pokrajinskoj smotri recitatora • Omladinac u Pećincima igra sa Feniksom, Dunav u Sakulama a Jedinstvo u Banatskom Velikom Selu • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Oblačno, temperatura jutarnja 4, dnevna do 12 stepeni
Život 23.02.2021.
Stara Pazova
Zbog korone u opštini Stara Pazova duplo manje venčanja u 2020. nego inače, ali i duplo više razvoda

Duplo manje venčanja u 2020. godini u poređenju sa prethodnom. To pokazuju statistički podaci iz matičnih knjiga venčanih u staropazovačkoj opštini.

U 2019. godini na teritoriji opštine Stara Pazova bilo je 423 venčanja, dok je na kraju 2020. brak sklopilo 229 parova. Najviše je bilo u dve najveće mesne zajednice u Staroj, Novoj Pazovi, ali i Novim Banovcima, a najmanje po selima Krnješevcima, Surduku i Belegišu što je trend svake godine rekao je za RTV Stara Pazova Načelnik opštih poslova Aleksandar Mijić.

Tok pandemije je uslovio rad matičara, tako da je većina venčanja, u 99% slučajeva obavljena u sali za venčavanja po preporuci kriznog štaba. Matičari nisu izlazili na teren, kao što je u prethodnom periodu postalo veoma popularno da se sam obred građanskog sklapanja braka obavi u prisustvu brojnih svatova u restoranima, ali je i internacionalnih venčanja i izgovarenje sudbnosnog dana na nekoliko jezika, uz srpski i slovački, što je dugogodišnja praksa.

Načelnik je dodao da su sklopljeni brakovi i među stranim državljanima pa tako imamo par iz Beča, ali i iz egzotičnih predela gde je mladoženja iz Gane a mlada iz Kenije. Takođe bila su venčanja i na engleskom, slovačkom i nemačkom jeziku.

Na početku ove godine, primetan je trend povećanog broja zakazivanja venčanja, tako da se matičari nadaju da će biti više sklopljenih, nego razvedenih brakova, i da se neće ponoviti 2020. godina u kojoj je bilo 83 razvoda, što je duplo više nego u 2019. godini kada je ih je bilo samo 43.