(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Centralni vakcinalni punkt se nalazi na Pazovačkim bazenima • COVID 19: Pada broj novozaraženih, juče vakcinisano čak 600 sugrađana, gužve su sve manje • Odbornici usvojili Odluku o zoohigijeni, radna tela Skupštine, predloge za sprovođenje izbora za Mesne zajednice... • Predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori posetio Staru Pazovu • Staropazovačka opština će ove godine imati 13 predstavnika na pokrajinskoj smotri recitatora • Omladinac u Pećincima igra sa Feniksom, Dunav u Sakulama a Jedinstvo u Banatskom Velikom Selu • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Oblačno, temperatura jutarnja 4, dnevna do 12 stepeni
Info 02.03.2021.
Stara Pazova
STAROPAZOVAČKI PČELARI: Tržište preplavljeno falsifikatima meda, svaki med jeftiniji od 800 dinara nije prirodan

Pčelari iz staropazovačkog udruženja "Jedinstvo", koje trenutno broji 52 člana su saglasni sa kontrolom kvaliteta koji vrši veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede. Kažu da su kupci, koji im se vraćaju najbolji pokazatelji, ali i cena, s obzirom na to, da pogon za otkup meda u Sremskoj Rači s kojim imaju ugovor, otkupljuje bagremov med po ceni od 800 dinara i plasira ga na inostrano tržište, tako da oni medovi u veleprodaji po nižoj ceni od navedene, sigurno nisu čisti pčelinji proizvodi, objašnjava Milorad Hadžić, predsednik Udruženja pčelara Jedinstvo Stara Pazova.

Članovi pazovačkog kao i SPOS-a, poštuju sve propise u vezi proizvodnje, na šta ih obavezuje ugovor za dobijanje licence i dobra pčelarska praksa, naglašava Živko Gornjanović koji pčelari preko pola veka.

Zahvaljujući dostignućima savremene tehnologije, sada je moguće snimiti ceo proces i način rada sa pčelama, te prikazati na društvenim mrežama, što je takođe veoma bitno za sticanje poverenja kod mušterija, posebno početnicima, dodaje Ljubiša Šandar iz Stare Pazove, koji je počeo da se bavi pčelarstvom pre 4 godine.

U aktuelnoj kontroli, inspekcija uzima uzorke uglavnom na pijacama, što je bio slučaj i u Staroj Pazovi a u Udruženju kažu da među ispitanim uzorcima meda njihovih članova, nije bilo falsifikata.

Kazne za prodaju meda koji nije originalan iznose od 300 do 400 hiljada dinara, a pčelar se isključuje iz Udruženja i gubi svoje mesto na tržištu.