(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Centralni vakcinalni punkt se nalazi na Pazovačkim bazenima • COVID 19: Pada broj novozaraženih, juče vakcinisano čak 600 sugrađana, gužve su sve manje • Odbornici usvojili Odluku o zoohigijeni, radna tela Skupštine, predloge za sprovođenje izbora za Mesne zajednice... • Predsednik Kancelarije za Slovake u dijaspori posetio Staru Pazovu • Staropazovačka opština će ove godine imati 13 predstavnika na pokrajinskoj smotri recitatora • Omladinac u Pećincima igra sa Feniksom, Dunav u Sakulama a Jedinstvo u Banatskom Velikom Selu • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Oblačno, temperatura jutarnja 4, dnevna do 12 stepeni
Politika 07.04.2021.
ostalo
Prvi put popisane sve žrtve stradale tokom Drugog svetskog rata u Sremu

Juče je u Pokrajinskoj vladi održano predstavljanje rezultata rada Komisije za prikupljanje podataka o žrtvama na teritoriji Srema u toku Drugog svetskog rata, koja je formirana odlukom Pokrajinske vlade na inicijativu predsednika Igora Mirovića.


Multimedijalni projekat "Žrtve u Sremu 1941-1945" pokrenut je krajem 2019. godine s ciljem usaglašavanja i dopune dosadašnjih popisa žrtava, evidentiranja uništene kulturne baštine u Sremu tokom Drugog svetskog rata, kao i potpunije registracije i prezentacije spomen-obeležja posvećenih stradalim stanovnicima Srema.


"Inicirali smo ovaj projekat i formirali Pokrajinsku komisiju sa nacionalnim značajem koja je imala zadatak da dodatno, na osnovu ranijih istraživanja, izvrši identifikaciju i popis svih žrtava. Posle 80 godina od sramnog i bezočnog napada na našu zemlju, prvi put na jednom mestu imamo celokupan spisak onih koji su svoje živote dali za slobodu i nad kojima su izvršeni masovni zločini i deportacije koje dotadašnji svet nikada nije video", kazao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.


Na osnovu ovog istraživanja, kako je naglasio Mirović, novih 3.204 imena uneto je u spisak koji je od danas dostupan javnosti.


"Želimo da popišemo sve žrtve i u Banatu i Bačkoj, i time se odužimo onima koje su svoje živote dali za slobodu naše zemlje, ali i da novim generacijama damo putokaz i smernice za budućnost. Za nas u Vojvodini to je najmanje što možemo da uradimo, i zajedno sa našim najznačajnijim institucijama pokažemo da kultura sećanja ima svoj smisao i suštinu", kazao je Mirović.


Direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović zahvalio je svima koji su učestvovali u ovom izuzetno važnom projektu i podsetio na to da se baza podataka sa ukupno 39.580 žrtava nalazi na sajtu Arhiva Vojvodine. Predsednik Radne grupe Komisije Milan Koljanin rekao je ovom prilikom da baza podataka sadrži rezultate prethodnih popisa sa 36.298 imena, kao i imena do sada neevidentiranih žrtava, koja su otkrivena tokom rada na ovom projektu. (foto: vojvodina.gov.rs)