(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Aktuelni radovi u Novoj Pazovi na kanalizacionoj i vodovodnoj mreži • Otvaranje izložbe slika "Moskva - Sankt Petersburg" večeras u holu pozorišne sale u 19 časova • Program RTV Stara Pazova možete pratiti u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i 29 i IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Temperatura jutarnja od 3 do 10, najviša dnevna do 16 stepeni
Kultura 01.04.2014.
Stara Pazova
„Sat za našu planetu” u Aranickom

Povodom obeležavanja velike globalne akcije „Sat za našu planetu” koja je ove godine održana od strane Svetskog fonda za prirodu, u Osnovnoj školi „Simeon Aranicki“ realizovano je nekoliko aktivnosti. Priključenje ovako važnoj akciji, kroz koju se kod sugrađana i učenika podiže svest o uštedi energije, predstavlja nastavak aktivnosti u pogledu očuvanja životne sredine i održivog razvoja.

Obeležavanje akcije započeto je u ranim jutarnjim satima ispred Supermarketa „Medius“, gde su učenici, predstavnici Eko-patrole, svojim sugrađanima delili flajere i nalepnice Svetskog fonda za prirodu, kao i kraća uputstva o značaju gašenja svetla na sat vremena. Tokom celog dana, u obe smene, nastava je vođena bez struje, kao i bez korišćenja školskog razglasa koji se inače svakodnevno koristi. Na kraju dana ovu akcija završena je priredbom koja je održana u prijatnoj atmosferi hola škole u mraku, pod svećama i fenjerima, a tokom nje stariji učenici izveli su nekoliko tačaka. Pored uvodne najave priredbe i davanja uputstava o tome kako pa postanemo energetski efikasni, program je obuhvatio recital i muzički deo. Učenici su izveli recital na temu očuvanja naše planete, kao i govor o tome kako su se deca nekad igrala. Muzički deo obuhvatio je takođe nekoliko tačaka, i na opšte oduševljenje prisutnih bio propraćen gromoglasnim aplauzima. Prisutnima je predstavljena stara srpska pesma na harmonici, ženska pevačka grupa je otpevala izvornu pesmu, izvedena je kompozicija klasične muzike na klaviru, a za kraj su učenici repovali ekološku autorsku pesmu učenika koja je propraćena bitboksom. Takođe, u toku priredbe predstavljane su makete koje su rađene na časovima tehničkog obrazovanja na temu Energetska efikasnost, a učenice su objasnile značaj rada stare vodenice, hidroelektrane i ekološke kuće, dovodeći ih u neposrednu vezu sa tematikom priredbe.