(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Od 49 testiranih na antitela koronavirusa u poslednja tri dana, svi su negativni • Trenutno 24 aktivna slučaja COVID 19 u staropazovačkoj opštini • Otvorene još dve kovid ambulante: u Surduku za područje Podunavlja i u Krnješevcima za područje Nove Pazove, Vojke i Krnješevaca • Telefoni kovid ambulanti u Staroj Pazovi su 310-284 i 062/763-520, u Krnješevcima 2391-115 i 062/762-804, a u Surduku 371-415 i 062/763-393 • Od petka počinje prskanje komaraca u našoj opštini • Popravka nadvožnjaka na putu Nova Pazova - Novi Banovci će trajati do 01. avgusta • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Sunčano i toplije, temperatura od 14 do 31 stepeni.
Kultura 02.04.2012.
Stara Pazova
FONDACIJA "BRTKA KRESOJA"

Otvaranjem izložbe pod nazivom Mira Brtka i grupa Illuminejšn u Petrovaradinu u petak, sa radom je počela Fondacija Brtka Kresoja, koju je prošle godine osnovala poznata svetska umetnica, staropazovčanka Mira Brtka sa ciljem da čuva, neguje i afirmiše umetničko stvaralaštvo porodice Brtka-Kresoja, vrhunsko vizuelno i filmsko stvaralaštvo, da promoviše mlade stvaraoce sa posebnim akcentom na negovanju međunarodne saradnje, jer za umetnicu kažu da ima tri domovine, a ona je na otvaranju sebi našla i četvrtu.
Fondacija Brtka Kresoja je smeštena u Petrovaradinskom podgrađu u Beogradskoj 23, nadomak Beogradske kapije, raspolaže sa preko 200 metara kvadratnih prostora u dva nivoa. U prizemlju je smeštena galerija u kojoj će se postavljati tematske i autorske izložbe. Prostor na spratu je predviđen za stalnu postavku legata i dokumentacioni centar. Legat poseduje bogatu zbirku slikarskih, skulptorskih i filmskih ostvarenja Mire Brtke te filmove njenog supruga Dragana Kresoje, jednog od naših najznačajnijih filmskih reditelja i sina Miloša Stefana Kresoje, filmskog snimatelja i reditelja dokumentarnih filmova koji su poginuli u helikopterskoj nesreći 1996. godine. Osim toga u Fondaciji se nalazi zbirka slika i grafika brojnih inostranih umetnika iz kolekcije Mire Brtke te bogata dokumentacija o umetničkoj zaostavštini troje stvaralaca. Osnivanje fondacije je pozdravio i Milorad Đurić, pokrajinski sekretar za kulturu i informacije. Delovanje Mire Brtke u Grupi Illuminejšn je veoma važno za formiranje njene umetničke ličnosti. Tu, u jednom izuzetnom okruženju, uspostavlja svoj stvaralački stav koji će, potom, kontinuirano razvijati tokom celokupne svoje duge stvaralačke delatnosti. Tokom svog rimskog perioda (1960 - 1970) Mira Brtka se upoznaje sa Abuyom Abeom, japanskim umetnikom koji je duži period živeo i radio u Rimu. Ovaj avangardistički slikar je 1967. godine formirao grupu od tada mladih umetnika okrenutih novim tendencijama, rekao je likovni kritičar Sava Stepanov predstavljajući rad Mire Brtka.