(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa • Program RTV Stara Pazova možete pratiti u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 617 i 29 i IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Sunčano, temperatura do 28 stepeni.
Život 22.08.2017.
Stara Pazova
VAKCINACIJA: U staropazovačkoj opštini trećina dece vakcinisana MMR vakcinom

U Srbiji su izrečene prve novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali decu MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja. U opštini Stara Pazova je ovom vakcinom od početka godine zaštićeno 30 odsto dece u drugoj godini života i oko 80 odsto predškolaca, ali za sada nije podnet ni jedan zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog nevakcinisanja dece.

Pedijatri u saradnji sa epidemiologom pokušavaju da razgvorom promene mišljenje roditelja, od kojih bi se neki, koji su ranije vakcinisali dete, sada, kako kažu, plašili posledica. Poslednjih godina prisutan je jak antivakcinalni lobi, koji dovodi u vezu tu vakcinu sa pojavom autizma. Epidemiolozi kažu da ta veza nikada nije dokazana, a da zbog pada vakcinacije MMR vakcinom u mnogim evropskim zemljama vlada epidemija malih boginja.