VESTI: CSR Stara Pazova: Otvoren "Dnevni boravak" za rad sa decom sa poremećajem u ponašanju • Od Stare Pazove do Subotice za manje od sat vremena, brza pruga mogla bi da bude otvorena već u decembru • U četvrtak počinje prolećni raspust za đake na teritoriji Vojvodine • U sredu isključenje struje u Staroj Pazovi • U toku upis dece u "Poletarac" • U novopazovačkoj biblioteci organizovano druženje učenika sa pesnikinjom za decu Tatjanom Pupovac • Odbojkašice Jedinstva savladale Omladinac u prvoj utakmici četvrtfinala plej-ofa • VREME: Sunčano, temperatura do 20 stepeni. • Program RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Ekonomija Stara Pazova 27.06.2018.
Kolika je prosečna plata zaposlenih na teritoriji opštine Stara Pazova?

Na teritoriji opštine Stara Pazova prosečna neto zarada isplaćena u mesecu aprilu iznosi 43.825 dinara. Prema podacima Zavoda za statistiku, u Sremu je neznatno veća prosečna zarada u Inđiji 45.350 i u Sremskoj Mitrovici 45.504 dinara i to zahvaljujući velikim državnim sistemima kao što su sudovi, okružni organi uprave, bolnica itd. Manje zarade imaju zaposleni na teritorijama opštine Ruma, Pećinci, Irig i Šid.
Statistički, zaposleni na teritoriji opštine Stara Pazova imaju primanja na nivou proseka u Republici Srbiji. Velike prosečne zarade se beleže u Novom Sadu 53.721 i Beogradu 59.796 hiljada a najmanje u Trgovištu. U Vojvodini je u manjim mestima i manja prosečna zarada. Na primer, zarada u Baču je oko 38.000 dinara, slično je u Žablju i Titelu, kao i u Srbobranu i Malom Iđošu.
Inače, na nivou cele Srbije kao i prethodnih meseci, ubedljivo su najviše zarađivali zaposleni u javnom sektoru, gde su prosečne plate oko 66 hiljada dinara. Ovo naročito važi za velika javna preduzeća poput EPS-a, Aerodroma, Kontrole leta itd. U administraciji lokalnih samouprava prosečna plata je preko 47 hiljada, dok u administraciji države ona iznosi preko 61 hiljadu dinara.
Takođe, velike plate imaju zaposleni u duvanskoj industriji i u oblasti rudarstva (manje od 120.000 dinara neto), dok su programeri za koje je važilo da su najplećeniji, u aprilu zauzeli tek treće mesto sa 105.000 dinara. Sa druge strane prosečna plata zaposlenih u nauci je 37.700 dinara a u zdravstvu 50.000 dinara.
Inače kod preduzetnika i zaposlenih kod njih u istom mesecu je prosečna zarada od 26.336 dinara, a upravo ovaj deo srpske ekonomije izdržava većinu ostalih.
Ipak, dati iznosi su samo statistički prikaz. Najbolji pokazatelj plate u Srbiji je tzv. medijalna zarada, koja podrazumeva srednje vrednosti između najviše i nanjiže isplaćene zarade, a ona je u Srbiji 38.394 dinara bez poreza i doprinosa.