(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Predsedniku opštine Stara Pazova priznanje SPC •RTB Bor od danas u rukama kineske kompanije, obećano ulaganje od milijardu i 260 miliona dolara • Preko 2.600 krivičnih dela počinjeno u Sremu u toku protekle godine • JKP “ČISTOĆA” čisti puteve po prioritetima • VREME: Do srede ledeni dani
Život 03.12.2018.
Stara Pazova
Staropazovački Crveni krst i Dom zdravlja obeležili Svetski dan brobe protiv side

Staropazovački Crveni krst u saradnji sa Domom zdravlja nizom aktivnosti obeležio je Svetski dan borbe protiv side.

„Dečko koji se stideo“ priča koja na zanimljiv način prati devetnaestogodišnjeg Ivana, koji stupajući u seksualne odnose nezaštićen, bez upotrebe prezervativa, dobija HIV, prikazan je pred staropazovačkim gimnazijalcima.

Pored projekcije filma, srednjoškolcima je podeljen i edukativni materijal i prezervativi, uz razgovor sa stručnim licima, saradnicima Crvenog krsta. U fokusu ovogodišnje svetske kampanje borbe protiv side je međunarodna solidarnost.

Učenici nakon svih aktivnosti, popunjavali su test poznavanja ove bolesti i prevencije, što ima i svoj krajnji cilj.

Prema zvanično dostupnim podacima u Srbiji trenutno živi 2.562 osobe inficirane HIV-om, a procenjuje se da u našoj zemlji još oko 500 do 1000 osoba ne zna da je inficirano HIV-om. U staropazovačkoj opštini registrovano je 22 osobe od 1985 godine, 11 verifikovanih obolelih od toga 5 smrtnih slučajeva. U ovoj godini, registrovano je 3 HIV pozitivnih osoba.