(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Naselje Banovci - Dunav sutra od 7 ujutru bez vode • Hapšenje u Staroj Pazovi- u kolima mu pronašli pola kg marihuane • Stefan Stanković i Rudolf Cetinić najbolji pojedinci u kulturi za 2018. godinu. KUD "Branko Radičević" najbolji kolektiv • Prvo mesto za SD Jedinstvo na prvenstvu Srbije u Smederevu • KOŠARKA: Dunav sutra u Čajetini protiv ekipe Zlatibora • Odbojkašice Jedinstva prve na tabeli Superlige Srbije, savladale Spartak 3:0 • VREME: Sunčano i vedro najviša dnevna do 13°C
Politika 05.12.2018.
Stara Pazova
Ljibuška Lakatoš na čelu Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine

Ljibuška Lakatoš iz Stare Pazove većinom glasova izabrana je za predsednicu Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine na konstitutivnoj sednici održanoj sinoć u Slovačkom narodnom domu u Staroj Pazovi.

Funkciju predsednice Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u naredne četiri godine obavljaće 46-godišnja Slovakinja iz Stare Pazove, diplomirani profesor fizičkog vaspitanja koja od 2016. godina obavlja funkciju narodne poslanice.

Podršku novoizabranoj predsednici dalo je 25 od ukupno 29 članova Nacionalnog saveta ove manjine među kojima je i profesor fizike Janko Havran koji obavlja funkciju direktora Osnovne škole „Heroj Janko Čmelik“ u Staroj Pazovi. Konstitutivnoj sednici prisustvovala je i ambasadorka Slovačke koja se osvrnula na značaj postojanja nacionalnih saveta u Srbiji.

Najveći broj Slovaka živi u Staroj Pazovi gde su počeli da se naseljavaju pre oko dva i po veka. U ovom delu Srema sem osnovne škole gde se nastava izvodi na slovačkom jeziku, postoji i slovačka evangelička crkva, Slovačko kulturno – umetničko društvo „Heroj Janko Čmelik“ na čijem je čelu već dve godine Ljibuška Lakatoš, kao i Mesni odbor Matice Slovačke.

Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine čine 29 članova od kojih četrnaestoro ispred liste „Matica Slovačka u Srbiji – Ljibuška Lakatoš“, osmoro ispred liste „Slovaci napred – Pavel Surovi“, četiri člana ispred liste „Hej, Slovaci – Mihal Balaž“ i tri ispred liste „,Liga Slovaka Vojvodine“.

S.S.