(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Međuvladina konferencija u Briselu - očekuje se otvaranje poglavlja 9 • Stopa nezaposlenosti u AP Vojvodini na istorijskom minimumu • U toku konkurs za buduće policajce • Sutra u naselju Banovci Dunav prvi noćni market • korisnici usluga kablovskog operatera Supernova (bivši Kopernikus) mogu pratiti program RTV Stara Pazova i u digitalnoj ponudi na poziciji 617 • VREME: Sunčano i veoma toplo, temperatura od 15 do 34 stepena
Kultura 28.12.2018.
Stara Pazova
Srem u staropazovačkoj biblioteci

Da biblioteka ne mora uvek da bude tiho mesto za čitanje, uverili smo se na večeri šaljive sremačke poezije i proze. Boemska atmosfera, karirani stonjaci i narodna pesma presecana smehom obeležila je ovo neobično veče.

Anegdote i kratke šaljive priče i pesme razlog su što i čitaonica Narodne biblioteke "Dositej Obradović" u Staroj Pazovi, inače oaza mira i tišine, može da se pretvori u boemsku kafanu. Centralna tema ove književno-pesničke večeri bili su Sremci.

Da Sremci vole smeh i šalu, dokaz su i narodne pesme poznate kao "bećarci" koje kroz duhovite stihove prikazuju život, ali i kritikuju neke pojave u društvu. Upravo su takvi i Sremci- znaju za šalu, ali i da budu ozbiljni.

Srem je smešten između dve velike reke, Dunava i Save, sa planinom Fruškom Gorom, pa je zato nastala legenda na koju su Sremci posebno ponosni koja kaže da je bog Sremcima podario deo svog raja na zemlji.

Mentalitet Sremaca kroz aforizme, anegdote, i šaljive pesme prikazali su Boško Marinković, Stevan Korać, Mića Dudić, Đoka Filipović, Radivoj Prokopljević Proka, Boško Negovanović, a za muzzički deo večeri zadužen je bio Milan Kajalić Kajgana.