(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI:• Stara Pazova i Ruma zajednički uz pomoć EU o upravljanju javnom svojinom • Više od 1300 osoba vakcinisano protiv gripa • Novi obrazovni profil u Tehničkoj školi u Staroj Pazovi • FA Dukat iz Stare Pazove danas putuje na Festival kulturne različitosti u Dohi • VREME: Oblačno, temperatura od 1 do 8 stepeni
Život 25.01.2019.
Stara Pazova
Predavanje srednjoškolkama o prevenciji raka grlića materice

Savet Evrope je 2007. godine doneo preporuke o započinjanju Kampanje i obeleževanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice. 13-u godinu zaredom, ova nedelja obeležava se i u Srbiji, a u Staroj Pazovi ove godine obeležena je predavanjem o značaju prevencije od ove opake bolesti u Gimnaziji "Branko Radičević" koje je održao doktor Petar Jovanović, a u organizaciji Crvenog Krsta.

Nijedna od devojaka prisutnih na predavanju nije znala da postoji vakcina protiv ove bolesti. Upravo je to cilj ovog predavanja- podizanje svesti i informisanje o jednom od najčeših oblika raka kod žena.

Srbija spada u grupu evropskih zemalja sa najvišom stopom obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Godišnje se registruje oko 1000 novoobolelih žena, dok oko 400 žena izgubi život od ove vrste raka. Pošto je rak grlića materice jedan od najpreventabilnijih, njegovo rano otkrivanje je od velike važnosti.

Kako kažu iz Crvenog krsta, ciljna grupa su srednjoškolke jer u tom uzrastu započinje reproduktivna faza života, a poznato je da karcinom grlića materice uzrokuje HPV virus koji je polno prenosiv.