(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: • SUTRA SEDNICA SO STARA PAZOVA: Pred Odbornicima Izveštaji MZ, regulacija radne zone, fijakerijada, taksi prevoz... • Sutra "Gospođa Ministarka" u izvođenju beogradskog pozorišta pred staropazovačkom publikom • VREME: Kiša, temperatura od 10 do 17 stepeni.
Ekonomija 01.02.2019.
Belegiš
Opala cena tovljenika ali i njihova potražnja

Krajem januara zabeležen je pad cena prasadi, tovnih svinja i krmača za klanje u odnosu na protekli praznični period. Tovljenici koji su se prodavali i po ceni od 180 dinara, sada su u ponudi po 130, ali potražnja je mala.


Živko Vukelić iz Belegiša, stočar, ratar i trgovac, vlasnik mesare, kaže da u januaru svake godine dolazi do pada cene tovljenika, ali sadašnja nije nimalo isplativa za proizvođače. Stočari po njemu trenutno posluju u minusu. To je jako malo u odnosu na decembar, kada su se cene kretale od 150 pa čak do 180 dinara, što takođe nije bilo previše za proizvođaće s obzirom na to koliko je uloženo.

Od Svetog Nikole do Svetog Jovana najveća je i cena prasića, koja je u tom periodu iznosila 300 dinara za živu vagu a početkom zime u domaćinstvu Ilić u Starim Banovcima kažu da su kupovali po 220 za uzgoj, ali je sad teško i prodati.

Proizvođači tovljenika u Podunavlju smatraju da za naše tržište ima dovoljno mesa, ali se plaše uvoza, koji bi mogao da utiče na korekciju cena na njihovu štetu. Sa druge strane, ne isplati im se ni da prekidaju porodičnu tradiciju poljoprivredne i stočarske proizvodnje, jer je godinama mnogo ulagano u istu.