(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: • SUTRA SEDNICA SO STARA PAZOVA: Pred Odbornicima Izveštaji MZ, regulacija radne zone, fijakerijada, taksi prevoz... • Sutra "Gospođa Ministarka" u izvođenju beogradskog pozorišta pred staropazovačkom publikom • VREME: Kiša, temperatura od 10 do 17 stepeni.
Kultura 05.02.2019.
Stara Pazova
116. rođendan Slovačkog pozorišta VHV

Drugi februar upisan je u istoriju staropazovačke kulture kao Dan pozorišta VHV, jer je upravo na ovaj dan davne 1903. godine odigrana prva predstava na slovačkom jeziku “Tašta u kuću, mir iz kuće” u režiji Vladimira Hurbana.

U 116-toj godini postojanja, na repertaoru se nalaze tri aktivne predstave, amateri se spremaju na turneju u Slovačku i najavljuju nova scenska ostvarenja.

Rođendan je obeležen izvođenjem komedije “Đavo u bračnom raju”, koja je obnovljena nakon kraće pauze i uskoro odlazi na festival u Slovačku.
Pozorište se decenijama razvijalo, prateći trendove na scenama kako u ovoj sredini, tako i u Slovačkoj, pa i svetu, i često išlo ispred svog vremena. Otkriveni su tu mnogi talenti, ponikli brojni glumci, ali i reditelji.


Od osamdesetih godina su počeli da se nižu veliki uspesi. Koreodrame Miroslava Benke učestvovale su na svetskim festivalima u Norveškoj, Finskoj, Egiptu, Iranu, na sarajevskom Mesu, beogradskom Bitefu i čak devet puta je SP VHV nastupilo u Trebinju, na balkanskom festivalu odakle se 2013. godine koreodrama “Vavilon” Miroslava Kožika vratila sa 5 zlatnih maski.


Trenutno su na repertoaru tri predstave: “Đavo u bračnom raju” i “Đavolji čardaš” Anjičke Balaž, i “Tamo daleko” Miroslava Benke urađena u koprodukciji sa sremskomitrovačkim pozorištem, koju će staropazovačka publika moći da pogleda u subotu 9. februara a sve tri očekuje još niz izvođenja i učešće na festivalima.