(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: • SUTRA SEDNICA SO STARA PAZOVA: Pred Odbornicima Izveštaji MZ, regulacija radne zone, fijakerijada, taksi prevoz... • Sutra "Gospođa Ministarka" u izvođenju beogradskog pozorišta pred staropazovačkom publikom • VREME: Kiša, temperatura od 10 do 17 stepeni.
Život 08.02.2019.
Stara Pazova
Novine u matičnim knjigama olakšavaju građanima

Izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama, koje predviđaju mogućnost dobrovoljnog upisa podatka o nacionalnoj pripadnosti u matične evidencije i upis promene pola u matičnu knjigu rođenih počele su da se primenjuju od ove godine. Jedna od najvažnijih novina odnosi se na vođenje matičnih knjiga u elektronskom obliku s čim je matična služba u Staroj Pazovi već završila.

Elektronsko vođenje ove evidencije omogućava i elektronsku razmenu podataka sa drugim službenim evidencijama koje vode različiti organi, između ostalog, povezivanje matičnih knjiga sa jedinstvenim biračkim spiskom.

Novim zakonskim rešenjem omogućeno je da se Registar matičnh knjiga poveže sa evidencijama jedinstvenih matičnih brojeva građana. Za sada se ovde mogu dobiti izvodi iz matičnih knjiga, rođenih, venčanih i umrlih u drugim matičnim područjima, a uskoro će građani kod matičara u mestu gde imaju prebivalište moći da dobiju i potvrdu o državljanstvu.