(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Aktuelni radovi u Novoj Pazovi na kanalizacionoj i vodovodnoj mreži • Otvaranje izložbe slika "Moskva - Sankt Petersburg" večeras u holu pozorišne sale u 19 časova • Program RTV Stara Pazova možete pratiti u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i 29 i IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Temperatura jutarnja od 3 do 10, najviša dnevna do 16 stepeni
Kultura 25.02.2019.
Golubinci
Golubinci na mapi karnevalskih gradova u Evropi

Golubinačke mačkare ili Premundureni dani kako ih još zovu održani su poslednjeg vikenda u februaru po 11. put u organizaciji Hrvatskog kulturno – prosvetnog društva „Tomislav“, pod pokroviteljstvom Opštine Stara Pazova.

„Ima jedno prelepo selo u Sremu, vredni i marljivi ljudi žive u njemu,ali imaju tri dana u godini kad celo selo poludi.“ – ovako je nekada davno nepoznati putopisac opisao tradicionalne Mačkare, pokladni običaj star preko 250 godina, koje su se održale po 11. put. Prvog dana manifestacije održan je maskenbal, a prvu nagradu i 25.000 dinara osvojila je maska pod nazivom „Crno bela muzika“.

Drugi dan bio je u karnevalskoj atmosferi, a na ulicama ovog sela mogle su u povorci videti maske vezane za aktuelne društvene teme. U dvorcu „Šlos“ organizovana je izložba fotografija, a ispred ovog zdanja predstavio se veliki broj karnevalskih grupa koje je pozdravio predsednik opštine Đorđe Radinović.

Golubinačke „Mačkare“ od ove godine su manifestacija od opštinskog značaja, a ujedno su predstavljene i čitavoj Evropi.

Aleksandar Vasović, član Federacije evropskih karnevalskih gradova izjavio je da će se tokom juna znati jesu li Golubinci postali deo evropskih karnevalskih gradova.

Manifestacija se nastavlja prvog vikienda u martu kada će biti organizovano tradicionalno jahanje, a običaj će biti prikazan i po kućama

Poklade označavaju početak posta uoči većih praznika kao što je Uskrs. Ovaj običaj predstavlja prikazivanje magijsko-religijske radnje i poklapa se sa dolaskom novog vegetacionog ciklusa, kada se sve usmerava na stimulaciju plodnosti, poljoprivrednih kultura, stoke pa i ljudi.