(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: U toku potpuna rekonstrukcija puta Stara Pazova - Stari Banovci • U nedelju "Raspevani Srem" u Staroj Pazovi • Akcja dobrovoljnog davanja krvi u Novoj Pazovi • Počela izgradnja trenažne hale za sportiste u Novoj Pazovi • Humanitarna akcija „Veliki rade, a mali se slade“ u školi „Simeon Aranicki“ • Program RTV Stara Pazova možete pratiti u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i 29 i IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Temperatura jutarnja do 10, najviša dnevna do 16 stepeni
Ekonomija 02.07.2019.
Stara Pazova
Kolika je prosečna plata na teritoriji opštine Stara Pazova?

Na teritoriji opštine Stara Pazova prosečna neto zarada isplaćena u mesecu aprilu iznosi 48.404 dinara. Prema podacima Zavoda za statistiku, u Sremu je neznatno veća prosečna zarada u Inđiji 49.042 i u Sremskoj Mitrovici 49.891 dinara i to zahvaljujući velikim državnim sistemima kao što su sudovi, okružni organi uprave, bolnica itd. Manje zarade imaju zaposleni na teritorijama opštine Ruma, Pećinci, Irig i Šid.

To je blagi porast prosečnih zarada u odnosu na prethodni period. Najveću prosečnu platu u Srbiji primaju u Beogradu i Novom Sadu.

Veće plate se beleže u javnom sektoru i to pre svega u velikim državnim javnim preduzećima (Elektrodistribucija, Telekom, Aerodrom…) gde je prosek 75.330 ali i u zdravstvu gde je prosek 56.214 dinara.

Kod privatnih preduzetnika u istom mesecu je prosečna zarada zaposlenih je najčešće nešto veća od minimalne zagarantovane zarade koja iznosi 28.575.

Po metodologiji Republičkog zavoda za statistiku, u zaradu su uključene i naknade za dežurstva, za rad noću i po smenama, nedeljom i praznikom, topli obrok, naknada za godišnji odmor, plaćeno odsustvo, praznike, bolovanja do 30 dana, odsustvo zbog stručnog usavršavanja, nagrade, bonusi, kao i naknade za rad zaspolenih van radnog odnosa, odnosno za privremene i povremene poslove.

Dati iznosi su samo statistički prikaz. Najbolji pokazatelj plate u Srbiji je tzv. medijalna zarada, koja podrazumeva srednje vrednosti između najviše i nanjiže isplaćene zarade odnosno iznos do kog zaradi polovina zaposlenih građana , a ona je u Srbiji 41.494 dinara bez poreza i doprinosa.