(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Do 5. marta ove godine vlasnici oružja su u obavezi do zamene stare papirne oružne listove za nove plastificirane sa čipom • U celoj Vojvodini obustavljen rad škola i vrtića do 21.februara • Svako treće i naredno dete u opštini Stara Pazova od ove godine ima pravo na besplatan vrtić • U toku izgradnja levog koleseka na pruzi Beograd – Stara Pazova • Program RTV Stara Pazova možete pratiti u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i 29 i IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Temperatura od 4 do 11 stepeni
Ekonomija 02.07.2019.
Stara Pazova
Kolika je prosečna plata na teritoriji opštine Stara Pazova?

Na teritoriji opštine Stara Pazova prosečna neto zarada isplaćena u mesecu aprilu iznosi 48.404 dinara. Prema podacima Zavoda za statistiku, u Sremu je neznatno veća prosečna zarada u Inđiji 49.042 i u Sremskoj Mitrovici 49.891 dinara i to zahvaljujući velikim državnim sistemima kao što su sudovi, okružni organi uprave, bolnica itd. Manje zarade imaju zaposleni na teritorijama opštine Ruma, Pećinci, Irig i Šid.

To je blagi porast prosečnih zarada u odnosu na prethodni period. Najveću prosečnu platu u Srbiji primaju u Beogradu i Novom Sadu.

Veće plate se beleže u javnom sektoru i to pre svega u velikim državnim javnim preduzećima (Elektrodistribucija, Telekom, Aerodrom…) gde je prosek 75.330 ali i u zdravstvu gde je prosek 56.214 dinara.

Kod privatnih preduzetnika u istom mesecu je prosečna zarada zaposlenih je najčešće nešto veća od minimalne zagarantovane zarade koja iznosi 28.575.

Po metodologiji Republičkog zavoda za statistiku, u zaradu su uključene i naknade za dežurstva, za rad noću i po smenama, nedeljom i praznikom, topli obrok, naknada za godišnji odmor, plaćeno odsustvo, praznike, bolovanja do 30 dana, odsustvo zbog stručnog usavršavanja, nagrade, bonusi, kao i naknade za rad zaspolenih van radnog odnosa, odnosno za privremene i povremene poslove.

Dati iznosi su samo statistički prikaz. Najbolji pokazatelj plate u Srbiji je tzv. medijalna zarada, koja podrazumeva srednje vrednosti između najviše i nanjiže isplaćene zarade odnosno iznos do kog zaradi polovina zaposlenih građana , a ona je u Srbiji 41.494 dinara bez poreza i doprinosa.