(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Francuski predsednik Makron u dvodnevnoj poseti • Žetva pšenice se privodi kraju, маnje hlebnog zrna • Juče održan skup modifikovanih automobila, humanost na delu • Korisnici usluga kablovskog operatera Supernova (bivši Kopernikus) mogu pratiti program RTV Stara Pazova i u digitalnoj ponudi na poziciji 617 • VREME: Sučano, temperatura od 12 do 24 stepena
Kultura 04.07.2019.
Stara Pazova
IN MEMORIAM: Pavel Pop, akademski slikar – grafičar (1948 – 2019)

Danas je u 71. godini preminuo Pavel Pop, akademski slikar – grafičar iz Stare Pazove.

Završio je osnovnu školu u Staroj Pazovi i Srednju umetničku školu “Bogdan Šuput” u Novom Sadu. Nakon studija na Pedagoškoj akademiji u Beogradu, upisuje grafiku na Visokoj školi likovnih umetnosti u Bratislavi gde diplomira 1975. Godine u klasi Albina Brunovskog i Vinsenta Hložnika. Član Udruženja likovnih umetnika Vojvodine (ULUV) je postao 1977. godine.

Radio je kao tehnički urednik u novosadskom „Dnevniku“. Već osamedesetih godina prošlog veka stiče zvanje jednog od najboljih i najtraženijih grafičara na prostoru bivše Jugoslavije. Izlagao na brojnim pojedinačnim i grupnim izložbama kod nas i u svetu.

Sredinom devedesetih premešta svoj atelje iz Stare Pazove na Petrovaradinsku tvrđavu gde se pored grafike bavi i drugim vrstama, tehnikama i žanrovima slikarstva. Ilustrovao je brojne knjige a njegovi radovi se mogu naći u značajnim galerijama i institucijama.

Njegov opus je postao neizostavni deo svih prikaza likovne scene kod nas, naročito u domenu grafike. Iza sebe je ostavio suprugu Natašu i ćerku Ana – Ledu. Ispraćaj na kremaciju će se održati u subotu 06.07.2019 u 12.45 na Novom groblju u Novom Sadu. Komemoracija će se održati istog dana u 11.00 u Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka, Njegoševa 16/II. Datum polaganja urne u porodičnu grobnicu u Staroj Pazovi će biti naknadno saopšteni.