(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Na današnji dan pre 75 godina sva mesta u stropazovačkoj opštini su oslobođena od fašizma • Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa • Predstava "Idealna polovina" u četvrtak pred Staropazovčanima • U četvrtak defile prijateljstva u Gradskom parku • Program RTV Stara Pazova možete pratiti u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 617 i 29 i IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Sunčano, temperatura do 28 stepeni.
Politika 04.07.2019.
Stara Pazova
Dan borca obeležen i u Staroj Pazovi

Polaganjem venaca na spomenik palim borcima u centru Stare Pazove i u parku na spomenik narodnom heroju Janku Čmeliku, Opštinski odbor SPS-a i Omladina SPS-a obeležili su Dan borca.

Na današnji dan bi se u SFRJ slavio Dan borca. Nazivan i „praznik ustanka naroda Jugoslavije“, obeležavao je godišnjicu sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, održane 4. jula 1941. godine u Beogradu, na kojoj je donesena odluka o podizanju oružanog ustanka. Proglašen je za državni praznik 1956. godine i u Srbiji je ukinut 2001. godine i polako odlazi u zaborav.

Svake godine se Dan borca nezvanično proslavlja u organizaciji SUBNOR a u Staroj Pazovi je obeležen u organizaciji Opštinskog odbora SPS –a i Omladine Opštinskog odbora SPS –a.

Nakon što su položeni venci na spomenik u centru mesta, minutom ćutanja je odana počast palim borcima, među kojima su i kako se čulo legende otpora fašizmu, narodni heroji, mlada Belegišanka Vera Miščević i Janko Čmelik, čiji se spomenik nalazi u staropazovačkom parku pored osnovne škole koja nosi njegovo ime.

Iz staropazovačke opštine u drugom Svetskom ratu je učestvovalo 553 borca.