(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Na današnji dan pre 75 godina sva mesta u stropazovačkoj opštini su oslobođena od fašizma • Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa • Predstava "Idealna polovina" u četvrtak pred Staropazovčanima • U četvrtak defile prijateljstva u Gradskom parku • Program RTV Stara Pazova možete pratiti u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 617 i 29 i IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Sunčano, temperatura do 28 stepeni.
Info 26.07.2019.
Stara Pazova
ŽETVA: Veći prinosi u atarima Vojke i Golubinaca nego u selima u Podunavlju

Žetva strnih useva na teritoriji staropazovačke opštine započeta je tokom treće dekade juna meseca, kombajniranjem ozimog ječma a završena je početkom treće dekade jula meseca.

Visoke temperature u periodu voštanog sazrevanja strnina, sa pojavom promenljivog vremena i velike količine padavina, su prouzrokovale pojavu patogena, što je uticalo na umanjenje prosečnih prinosa u odnosu na prošlu godinu.

Bilo je pojave i olujnog vremena sa gradom, koji je pričinio štete na pojedinim potesima atara na teritoriji Opštine Stara Pazova. Kod ozimog ječma, koji je bio posejan na 1.400 ha ostvaren je prosečan prinos od 5 tona po hektaru, što je za 20 % manje od prosečnog prinosa u prethodnoj godini.

U proizvodnji pšenice, na površini od 6.000 ha na teritoriji opštine Stara Pazova, ostvareno je 32.298 tona, a prosečan prinos od 5 tona po hektaru je za 18 odsto niži u odnosu na 2018.godinu.

Zapažena je vidna razlika u ostvarenim prinosima na parcelama poljoprivrednih proizvođača u atarima Golubinaca, Stare i Nove Pazove, Vojke, gde su bili prinosi oko 6 tona po hektaru, dok se prinosi u atarima podunvaskih naselja kreću od 3, 5 do 4,5 tona po hektaru.