(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Trenutno 24 aktivna slučaja COVID 19 u staropazovačkoj opštini • Otvaraju se još dve kovid ambulante: u Surduku za područje Podunavlja i u Krnjeđševcima za područje Nove Pazove, Vojke i Krnješevaca • Telefoni kovid ambulanti u Staroj Pazovi su 310-284 i 062/763-520, u Krnješevcima 2391-115 i 062/762-804, a u Surduku 371-415 i 062/763-393 • Popravka nadvožnjaka na putu Nova Pazova - Novi Banovci će trajati do 01. avgusta • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Sunčano i toplije, temperatura od 14 do 31 stepeni.
Kultura 09.08.2019.
ostalo
NIŠVIL 2019: “Koncert za Ginisa” i soul-džez saksofonista Mejsio Parker

“Koncert za Ginisa”, kako su ga nazvali organizatori festivala i dirigenti, otvorio je muzički program na glavnoj bini internacionalnog džez festivala u Nišu.

Ovaj koncert okupio je pet big bendova sa ukupno sto muzičara koji su zajedno izvodili poklon kompoziciju Duška Gojkovića “Nisville Jubilation”.

Izvodili su i kompozicije Stjepka Guta, Pozdrav Kauntu Bejziju Bubiše Simića, povodom 115 godina od rođenja Bejzija, i kompoziciju Karavan Djuka Elingtona, povodom 120 godina od njegovog rođenja.

Ovaj nastup će sigurno ostati u sećanju mnogih kao nastup koji je obeležio 25. godina postojanja Nišvil džez festivala. Ova godina će takođe biti zapamćena i po prvoj tonskoj probi od početka festivala.

Glavna zvezda prve večeri glavnog programa bio je američki fank i soul-džez saksofonista Mejsio Parker, jedan od najvećih soul umetnika svih vremena, po mišljenju mnogih.

Na glavnoj bini, publika je sa oduševljenem dočekala i nastup jednog od najboljih i najkreativnijih italijanskih džez sastava savremene svetske scene - Lydian Sound Orchestra, a kao specijalni gost pridružio im se saksofonista, kompozotor i aranžer Dejvid Marej, dobitnik Gremi nagrade.

Posetioce je oduševio i izraelski trio sastav Josi Fajn, čuveni basista, gitarista, kompozitor i producent sa nekoliko Gremi nominacija, nekadašnji saradnik Dejvida Bouvija, Ben Ajlon bubnjar i perkusionista koji ruši mnoge granice, najpoznatiji po svom jedinstvenom stilu „Neo-afričkog bubnjanja“ i vrhunskoj “hibridnoj” tehnici i Šeron Mensur, ponata kao “princeza srednjoistočnih klavijatura”.

Lari Vučković, ovogodišnji dobitnik Nišvil nagrade za životno delo, i muzičar koji stvara džez muziku više od 6 decenija, istakao je da mu je velika čast što je deo Nišvila. Po Vučkoviću, Nišvil je jedan od najboljih džez festivala na svetu i po mnogo čemu autentičan festival jer kombinuje različite muzičke stilove.

Nišvil se do sada uvek isticao po ulozi koju ima u edukaciji mladih muzičara, istakao je jedan od najvećih džez muzičara sa ovih prostora i svetski poznati trubač, kompozitor, aranžer i pedagog Stjepko Gut.

Pred publikom će ove godine nastupiti najveći broj dobitnika „Gremi“ nagrada i džez muzičara koji su u nekom trenutku bili u svetskih „Top 5“.

I pored ovakvog neverovatnog progarma, direktor Nišvila Ivan Blagojević je istakao da je Nišvil i nakon četvrt veka postojanja i dalje suočen sa ozbiljnim nedostatkom novca. U izjavi za Radio Staru Pazovu osvrnuo se kratko na proteklih 25 godina, ističući da je čitav taj put počeo kao jedna avantura i da i dalje jeste.

Nišvil ove godine nudi oko 300 različitih programa, među kojima su 117 koncerata, 104 filma, 21 pozorišna predstava, poetske večeri i promocije knjiga, izložbe likovnih umetnika, festivalski segment posvećen stripu…

Druge večeri na glavnoj bini čekaju nas unuk legendarnog Boba Marlija, Džozef Džo Mersa Marli, trubač, kompozitor i producent Kristijan Skot, koji je dva puta dobio najprestižniju evropsku muzičku nagradu “Edison Award” (2010. i 2012.), a ima i dve nominacije za Gremi. Posebna atrakcija glavnog programa 9. avgusta je i levoruka američka gitaristkinja, pevačica i kompozitorka Malina Moje.

B. Milosavljević