Pregled vesti za April 2012.


Info Stara Pazova 30.04.2012.
Osnovna škola „Boško Palkovljević Pinki„ u subotu je bila domaćin opštinskog takmičenja „Šta znaš o saobraćaju„ na kome je učestvovalo 64 učenika iz osam škola sa teritorije naše opštine. Takmičari su bili podeljeni u tri starosne grupe, a van konkurencije takmičili su se učenici ŠOSO “Anton Skala” iz Stare Pazove.
Učenici koji su osvojili jedno od prva tri mesta pored medalje dobili su i vredne nagrade: bilickl za prvo i MP 4 plejer za drugo i treće mesto, koje je obezbedila Opština Stara Pazova. U ukupnom plasmanu najuspešnija je bila škola Pinki, drugo mesto je zauzela Osnovna škola „Rastko Nemanjić Sveti Sava„ iz Nove Pazove a treće škola „Milan Hadžić„ iz Vojke. U B grupi plasman na okružno takmičenje ostvarili su : Lazar Petrović, Ivan Tabaković i Marina Anastasov iz škole Pinki, i Jovana Mirosavljević iz škole „Rastko Nemanjić Sveti Sava„, dok će se u C grupi takmičiti : Miloš Vukašinac, Miloš Babić i Tina Gemeri iz škole Pinki i Gordana Kojadinović iz škole „Rastko Nemanjić Sveti Sava“.
Ekonomija Nova Pazova 30.04.2012.
Još jedna značajna investicija u opštini Stara Pazova, firma Anđelković danas je svečano otvorila proizvodni pogon, ova firma se bavi uvozom i prometom materijala za proizvodnju aluminijumske i PVC stolarije.
Još jednu značajnu investiciju u opštini Stara Pazova pozdravio je i predsednik Goran Jović, koji je i istakao da je u vreme ove ekonomske krize svako radno mesto dragoceno. U firmi Anđelković u prvoj fazi biće zaposleno 20 radnika, planirano je i proširenje firme pa će broj zaposlenih biti povećan na oko 50. Vrednost ove investicije iznosi oko 2,5 miliona evra.
Kultura Stara Pazova 30.04.2012.
Gradski tamburaški orkestar Stara Pazova pod rukovodstvom Ljubinka Lazića sinoć je u punoj pozorišnoj sali u Staroj Pazovi održao godišnji koncert. Uz goste, solistu na violini Jovana Bogosavljevića i Bojanu Sovilj za klavirom, staropazovački tamburaši odsvirali zahtevne kompozicije klasične muzike.
Zahvaljujući Ljubinku Laziću poznate pesme Riblje čorbe sinoć su prvi put izvedene u aranžmanu za tamburaški orkestar a u programu zabavnih i narodnih pesma, kao i uvek, publiku je oduševio tenor najstarijeg člana orkestra Zorana Lepšanovića. Solo deonice na tamburi imao je i Miloš Prodanović. Pripremljen program je završen, kao i prošle godine, pesmom „Svirci moji“ ali je oduševljena publika izmamila bis i omiljenu pesmu „Vratiće se rode“. Neposredno pre početka godišenjeg koncerta Gradskog tamburaškog orkestra STara Pazova u holu pozorišne sale u Staroj Pazovi, sinoć, priređena je promocija DVD izdanja prošlogodišnjeg koncerta ovog orkestra.
Život Stara Pazova 30.04.2012.
Dunja Mišković, učenica Osnovne škole “Simeon Aranicki“ iz Stare Pazove osvojila je nagradu u kategoriji multimedija na likovno- umetničkom konkursu “Stvori svet bez razlika„, koji je realizovan u okviru projekta „Obrazovanje za sve„ Ministarstva prosvete, uz finansijsku podršku Evropske Unije.
Dunja je uradila kratki film koji govori o dugogodišnjem prijateljstvu Milice Kundadžije i Jovane Milaš, sa ciljem da podstakne svoje vršnjake da razmišljaju o osobama sa posebnim potrebama i zajedničkom životu bez isključivanja pojedine dece. U kategoriji poezija i proza, zapažen je bio literarni sastav Milice Kundadžije, koja je sa puno ljubavi opisala svoju najbolju drugaricu Jovanu i njihovo prijateljstvo. Za učešće u ovom projektu škola Aranicki nagrađena je video bim projektorom, lap-topom i fotokopir štampačem.
Info Vojka 28.04.2012.
Danas je u Vojki potpisan protokol o saradnji o izgradnji vodovoda. Protokol su potpisali Petar Ćurčin, predsednik saveta M.Z. Vojka i v.d. direktor Fonda za kapitalna ulaganja Nebojša Malenković. Ovom prilikom Milenković je izjavio da se odmah nakon izrade projektne dokumentacije raspisuje tender za izvođača i za mesec dana se očekuje početak izgradnje prve Faze vodovoda.
Fond za kapitalna ulaganja je za ovu fazu izdvojio 30 miliona dinara. Potpisivanju su prisustvovali Dušan Inđić, pokrajinski poslanik, Goran Jović predsednik Opštine Stara Pazova i Jovan Tišma, Direktor direkcije za izgradnju.
Info Stara Pazova 28.04.2012.
Danas u porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Staroj Pazovi Njegovo preosveštenstvo episkop sremski Vasilije osveštao je temelje svetosavskog doma i poželeo da ovo zdanje brzo napreduje uz pomoć parohijana i lokalne vlasti. Ovom prilikom
Vladika Vasilije za izuzetno angažovanje u podizanju Hrama Pokrova Presvete Bogorodice uručio je gramate predsedniku Opštine Goranu Joviću, direktoru Direkcije za izgradnju Jovanu Tišmi i predsedniku crkvenog odbora Slobodanu Iliću. (foto: Z.Milić)
Sport Stara Pazova 28.04.2012.
Povodom plasmana u Superligu, danas je u Kući fudbala Goran Jovcić, predsednik opštine Stara Pazova primio odbojkašice i članove uprave Ženskog odbojkaškog kluba “Jedinstvo”. Čestitajući veliki uspeh, predsednik opštine je poželeo klubu da dugo ostane u ovom rangu takmičenja i da I dalje preonose ime našeg grada. Jelena Pekeč, kapiten je zahvalila na prijemu I istakla da je rad
doneo uspeh, a Ljubomir Galogaža, trener odbojkašica je podsetio na baraž za ulazak u Superligu, a Bogdan Mamuzić, predsednik kluba se zahvalio čelnim ljudima opštine I mesne zajednice Stara Pazova I rekao da Jedinstvo ima solidne uslove, kakve mnogi nemaju. Predsednik opštine je odbojkašicama uručio vaučer u vrednosti od 200 hiljada dinara. (Foto: Z.Milić)
Kultura Stara Pazova 28.04.2012.
Sinoć je u Staroj Pazovi nastupio Inkluzivni hor "Ison" iz Novog Sada. Hor je pre sedam godina osnovao Miodrag Miša Blizanac, profesor istorije i muzike koji je u deci osnovne i srednje škole "Milan Petrović" pronašao mnogo talenata i zajedno sa kolegama uspeo da uvežba zanimljiv poetsko- muzički program. Goste iz Novog Sada je pozdravio predsednik Opštine Goran Jović a svima se zahvalila Jelica Despot, predsednica društva za animaciju invalida "Feniks", koji je i organizovao ovaj koncert. (foto: Z.Milić)
Info Stara Pazova 28.04.2012.
Radovi na održavanju elektouređaja, aparata i instalacija u objektima mesne zajednice Stara Pazova dodeljeni su najpovoljnijem ponuđaču preduzeću “TRADE MARK ELMONT“ iz Stare Pazove – odlučeno je sinoć na sednici Izvršnog odbora Saveta mesne zajednice. Na sednici je doneta i odluka o isplati računa za nabavljene zidne panele radi zatvaranja stepenišnog prostora u hali “Park“. Ukupna vrednost računa je 41 hiljada 249 dinara.
Ekonomija Stara Pazova 28.04.2012.
U četvrtak je u Valjevu u prostorijama fabrike Gorenje potpisan ugovor o realizaciji investicionih projekata kompanije Gorenje u Staroj Pazovi i u Valjevu. Potpisnici ugovora bili su u ime opštine Stara Pazova predsednik Goran Jović, potpredsednica Vlade RS za privredni i regionalni razvoj Verica Kalanović, gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević i u ime kompanije Gorenje Branko Apat. Goran Jović je naglasio da je ovaj ugovor od velikog značaja za našu opštinu, jer bilo koji posao koji donosi nova radna mesta u ovako teškim vremenima mnogo znači.
Verica Kalanović je istakla kako je Gorenje tradicionalni partner Srbije i da će otvaranje novih postrojenja ove kompanije doprineti zapošljavanju radnika ali i razvoju malih i srednjih preduzeća koja posluju sa Gorenjem. Posle potpisivanja ugovora svi prisutni obišli su novootvoreno postrojenje u Valjevu, a prisustvovao je i ministar odbrane RS Dragan Šutanovac. (foto: Z.Milić)
Sport Stara Pazova 28.04.2012.
U dvadeset trećem kolu Srpske lige, Vojvodina, sutra će se u opštinskom derbiju u Starim Banovcima sastati fudbaleri Dunava I Radničkog iz Nove Pazove. Danas I sutra na programu su I utakmice davdeset četvrtog kola Vojvođanske lige grupa Zapad. Jedinstvo iz Stare Pazove će igrati protiv Borca u Novom Sadu, a Omladinac iz Novih Banovaca će biti gost Mladosti u Turiji.
U dvadeset drugom kolu Sremske lige u Krnješevcima će igrati Sloga I Graničar iz Adaševaca, Sremac će biti gost Hajduka u Šimanovcima, a Jadran će se u Vrdniku sastati sa Rudarom. U devetnaestom kolu Druge Sremske lige u Belegišu će igrati Podunavac I Graničar iz Kuzmina, a Borac iz Surudka će igrati kao gost protiv OFK Brestača. Sve utakmice danas I sutra počeće u 16 časova.
Info Stara Pazova 28.04.2012.
Sudski spor između Opštine Stara Pazova i Centrosrem prometa koji je trajao godinama je okončan. Opština Stara Pazova dobila je spor i zgrada hotela "Srem" je zvanično u njenom vlasništvu. Ovu vest je na današnjoj vanrednoj konferenciji za štampu saopštio Predsednik Opštine Goran Jović. Tom prilikom je iskazao zadovoljstvo što je jedna od najlepših i najstarijih kulturno umetničkih zgrada ponovo u vlasnistvu Opštine.
Predratni vlasnici hotela, porodica Petrović, je podnela zahtev za restituciju. Do završetka procesa restitucije, Opština će biti vlasnik objekta. Jović ističe da će se zalagati da se u narednom periodu objekat vrati u prvobitno stanje onako kako to predviđa Zavod za zaštitu spomenika kulture. Lokali sa ulice će se zatvoriti i zgrada bi trebalo da ponovo bude na ponos svih pazovčana. Predsednik Jović je istako da su ljudi iz "Centrosrem prometa" bili veoma korektni u sudskom procesu i da su nakon odluka postupili onako kako zakon nalaže. Ukoliko proces restitucije bude u korist porodice Petrović, razgovaraće se o tome da objekat ostane u vlasništvu Opštine i da nadalje sačuva svoju istorijsku vrednost.
Politika Stara Pazova 27.04.2012.
Jednistvena Srbija je sinoć u velikoj Sali Bele zgrade održala konvenciju. Prisutnima su prestavljeni kandidati za odbornike lokalnog parlamenta sa liste Jedinstvene Srbije, a potom se članovima stranke, simpatizerima I građanima kojih je bilo u velikom broju, obratio I predsednik opštinskog odbora I član pokrajinskog odbora Jedinstvene Srbije, Goran Vranješ, kao I kandidat ove liste Mihal Balaž. Prisutne je pozdravio I predsednik pokrainskog odbora za Vojvodinu Srdjan Kružević. Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma pozvao je gradjane staropazovačke opštine da podrže listu Jedinstvene Srbije I glasaju za ovu stranku.
Politika Stara Pazova 27.04.2012.
Ulicu Ćirila I Metodija od danas će krasiti ukrasno cveće koje su sadile članice Opstinskog odbora Demokratske Strane Stara Pazova. Cveće je danas zasadjeno duž desne strane ulice, od raskrsnice ka autobuskoj stanici. Na gradjanima opštine je da u narednom period čuvaju ukrasne biljke, takodje ovim putem molimo sve naše sugradjane da ne gaze I ne vade ove sadnice koje će u narednom period krasiti naše mesto.
Kultura Stara Pazova 26.04.2012.
Ljiljana Miljuš i staropazovčanke okupljene u žensku grupu „Pazovčanke“ okrenuta vezu, kao važnom delu Srpske tradicije, običaja, kulture, ali i važnoj sponi između tradicije i mode, predstavile su sinoć u prostoru staropazovačke biblioteke svoj rad.
Pored divnih vezenih peškira, raznih sitnih poklona, čuvenih kuvarica sa poučnim porukama, primeraka zlatoveza, priređen je i kulturni program u kome su učestvovali Ana Berta, pesnikunja iz Inđije, grupa najmlađih pevača KUD-a Branko Radičević iz Stare Pazove, kao i otac i kći Anabela i Zoran Stošić, koji su izveli dve slovačke narodne pesme. Ljiljana Miljuš je pozvala sve zainteresovane žene da se priključe ovoj grupi i tako budu kreativne, a istovremeno pomognu u negovnju nacionalne baštine.
Info Stara Pazova 26.04.2012.
Filip Tabakovič, učenik VII–1 razreda Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki„ iz Stare Pazove osvojio je treće mesto na okružnom takmičenju iz istorije i ostvario plasman na Republičko takmičenje.
Na Republičko takmičenje plasirao se i Dejan Stančević, učenik VI–4 razreda Škole „Pinki“, koji je na okružnom takmičenju iz tehničkog i informatičkog obazovanja zauzeo drugo mesto.
Sport Stara Pazova 26.04.2012.
Fudbaleri Jedinstva iz Stare Pazove osvojili su kup Srema, pošto su juče u finalu, u Golubincima, nakon boljeg izvođenja penala pobedili Hajduk iz Beške ukupnim rezultatom sa 6:5, u regularnom toku utakmica je završena nerešeno 1:1.
Kapitenu Jedinstva Aleksandru Ercegu pobednički pehar predao je Slavko Tuvedžić, predsednik Izvršnog odbora Područnog fudbalskog saveza Srema. Pored toga što su osvojili Kup Srema fudbaleri Jedinstva će nastaviti takmičenje u kupu na nivou Vojvodine. Po zavrsetku utakmice Dragan Macura trener Jedinstva je čestitao protivniku na fer i korektnoj igri i istakao da se Jedinstvo okreće utakmica za bodove u prvenstvu. Slobodan Marković trener Hajduka je u prvi plan istakao da je utakmica bila dostojna finala kupa Srema i čestitato Jedinstvu na zasluženoj pobedi. Treba istaći da je Fudbalski klub Jadran u Golubincima bio odličan organizator utakmice na čelu sa predsednikom Slobodnom Vukobradovićem.
Život Stara Pazova 26.04.2012.
Juče je u prostorijama novog parohijskog doma Evangeličke crkve otvoren Prolećni bazar obuće i odeće, humanitarna akcija koju dva puta godišnje organizuje Aktiv žena Slovačke evangeličke crkve.
Akcija se organizuje već šest godina i iz godine u godine ima sve više učesnika, onih koji donose robu i onih koji kupuju, izjavila je u ime organizatora za RTV Stara Pazova Ana Malko. I posetioci su izjavili da su zadovoljni. U novom parohijskom domu, ulaz iz Hurbanove ulice, bazar će biti otvoren do petka svakog radnog dana od 14.00 do 19.00 časova, a u subotu od 9.00 do 14.00 sati.
Info Stara Pazova 26.04.2012.
Na okružnom takmičenju iz biologije koje je tokom vikenda održano u Sremskoj Mitrovici takmičari iz staropazovačke Gimnazije “Branko Radičević” su postigli odlične rezultate.
Natalija ilijin, učenica 1/d razreda osvojila je 88 bodova od mogućih 100 i zauzela treće mesto od ukupno 19 takmičara. Dragan Arbutina, učenik 4/a razreda osvojio je 84 poena i zauzeo šesto mesto, dok je Maja Ranđelović, 4/d osvojila 74 poena i zauzela deveto mesto. Ni jedan učenik neće ići na Republičko takmičenje jer nema dovoljan broj bodova, ali u gimnaziji kažu da su rezultatima izuzetno zadovoljni jer svake godine učenici gimnazije su sve bolji i bolji na okružnim takmičenjima u znanju iz raznih predmeta.
Info Stara Pazova 26.04.2012.
Kako Radio - televizija Stara Pazova nezvanično saznaje, nekolicina nazadovoljnih poljoprivrednika sa teritorije staropazovačke opštine traktorima je blokirala put od Stare Pazove do Nove Pazove.
Kod restorana “Putnik” saobraćajna policija usmerava saobraćaj prema Vojki i na zaobilazne puteve. Na protest su izašli poljoprivrednici pojedinačno, a od današnjeg protesta se ograđuju članovi Opštinskog udruženja poljoprivrednika Stara Pazova, kaže Mirko Peršić, podpredsednik Udruženja .O radikalizaciji protesta čekaju se uputstva Asocijacija poljoprivrednika.
Kultura Stara Pazova 24.04.2012.
Sinoć je u biblioteci u Staroj Pazovi predstavljen novi Zbornik književnih radova mladih staropazovačke opštine pod nazivom Džbujanje 2. Jelena Puhač, jedna od urednica i autorki ove zbirke je rekla da joj je drago što je publika svratila „među stranice zbornika“
:-To je mesto gde se maštoviti oblici mogu lako opipati, na kojem se zvezde mogu golicati, na kojem se sunce i suncokret poljopcem mogu sjediniti. Zbornik koji je pred vama, koji vam mami misao i pogled, u stvari je nadahnuti aranžman umetničkih pupoljaka iz bašte staropazovačke opštine, rekla je Jelena Puhač. Zatim su autori čitali odlomke objavljenih dela, a direktorka biblioteke Mirjana Žakula je na samom početku prezentacije govoreći o ovom zborniku i jučerašnjem Svetskom danu knjige podsetila da je predstavljanje na Svetski dan knjige i da je to prava prilika da mladi ljudi koji lepo pišu i trude se, mogu da nam pokažu ono što su stvorili. Veče je upotpunio Zlatko Paško, bibliotekar koji je odsvirao dve numere na klaviru. Zbornik Džbujanje uredila je Slađana Šimrak, a tekstove i pesme su, pored Slađane, birali i Jelena Puhač, Mirko Jovanović, Stefan Ilić, Maja Korolija, Milica Ostojić, koja je kao diplomirani dizajner opremila ovo izdanje Džbujanja svojim skicama i crtežima. Predgovor ovom izdanju je napisao Dragan Babić, mladi pesnik iz Zrenjanina, a knjigu je izdao Centar za kulturu Stara Pazova uz podršku Kancelarije za mlade i Opštine Stara Pazova. Aktivnosti vezane za obeležavanje Svetskog dana knjige u staropazovačkoj biblioteci se nastavljaju i danas i sutra, kaže direktorka biblioteke Mirjana Žakula.
Info Stara Pazova 24.04.2012.
Učenici Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki“ iz Stare Pazove danas su učestvovali na Zonskoj smotri dečjeg dramskog stvaralaštva u Rumi sa predstavom „Andriću u čast“. Kompletan autor predstave je profesorka srpskog jezika Božica Živanović, a glumački ansambl čini trideset đaka.
Selektori u Rumi nisu krili oduševljenje staropazovačkom predstavom, što mladom ansamblu otvara vrata za Pokrajinsku smotru koja će biti održana u Inđiji. Predstava škole Pinki dragocen je prilog za razumevanje Andrićevog dela, nastala je prošle godine povodom obeležavanja jubileja 50 godina od dobijanja Nobelove nagrade za književnost i 120 godina od rođenja jedinog srpskog nobelovca Ive Andrića. Fotografija:iz predstave (sa sajta www.ospinki.edu.rs)
Info Stara Pazova 24.04.2012.
Ostoja Rajić iz Novih Banovaca, preduzetnik u penziji i dugogodišnji pronalazač, inače predsednik Unije pronalazača Srbije i dijaspore pod nazivom „Teslino jedinstvo“, osvojio je prošlog vikenda u Rumuniji priznanja za svoje patente
: -Učestvovali smo u Žamboliji u Rumuniji, preko puta Srpske Crnje, koje je organizovala Republika Mađarska i snosila je sve troškove stanovanja, hrane, izložbenog prostora, dodeljivanja nagrada...Bilo je iz Srbije oko 25 pronalazača, svi zajedno osvojili smo preko 40 različitih nagrada, naši projekti bili su najatraktivniji za televiziju. Kao i obično, gde god srbi izlažu i Srpski narod, uvek postignu izuzetne rezultate. Za slavinu koja greje vodu i tuš sistem u celini se zove „Srpsko kupatilo bez bojlera“ dobili smo supruga i ja, zlatni pehar i tri zlatne medalje. Uspostavili smo kontakte sa mnogim ljudima iz Hrvatske, Rumunije i Mađarske, a u hotelu gde smo spavali bila je istaknuta naša zastava kao i na izložbi. Po povratku dočekao ga je poziv za učešće na Majskim danima tehnike, ali, kako kaže, domaći organizatori istakli su i troškove koje bi trebalo da snose sami izlagači, odnosno, pronalazači, a to mnogo sputava inovatore, rekao je Rajić u razgovoru za Radio televiziju Stara Pazova. Inače, Ostoja Rajić je dobitnik mnogih domaćin i inostranih priznanja za inovacije. Fotografija: Ostoja Rajić
Politika Stara Pazova 24.04.2012.
Povodom nedavnog obraćanja medijima kandidata za odbornika u Skupštini opštine Stara Pazova sa liste Stranke Vojvođanskih slovaka, Miroslava Mikljana i podpredsednika Opštinskog odbora Stranke Vojvođanskih slovaka Miroslava Huđeca, o anonimnim pretnjama putem mobilnog telefona, o otkazu u Direkciji za izgradnju, direktor Direkcije Jovan Tišma je na konferenciji za štampu
rekao da građani moraju da znaju šta je suština bitisanja Stranke Vojvođanskih slovaka na teritoriji opštine Stara Pazova, kako su oni došli u poziciju da skupe potpise, i kako u nedostatku pravih argumenata i bilo kakvog plana i programa što bi mogli da ponude biračima, pokušavaju da skrenu pažnju na sebe time što im, tobože neko preti:-To preti Jovan Tišma, Demokratska stranka koja je uvek bila bastion borbe protiv bilo kakvih nacionalističkih stranaka i bilo čega što bi moglo da ugrozi više stotina godina zajedničkog življenja na teritoriji naše opštine srba i slovaka. Ja poručujem svim građanim naše opštine sa ove konferencije za štampu, da mi nežemo dozvoliti takvo ponašanje. Prošla su vremena kad je neko pričao o tome da slovacima trebaju dva sendviča, a mađarima jedan. E, ti isti ljudi stoje iz Stranke Vojvođanskih slovaka. Stranka Vojvođanskih slovaka je trojanski konj ubačen u Staru Pazovu. Pokušavaju da deo slovaka pridobiju za sebe, a u suštini ti glasovi idu Srpskoj naprednoj stranci. U prošireni sastav Opštinske izborne komisije ulaze predstavnici Stranke Vojvođanskih slovaka i to, za člana Ružica Nikolić iz Starih Banovaca, a za zamenika člana Miodrag Vuksan iz Stare Pazove. Ružica Nikolić je bivša predsednica Suda, inače žena koja živi sa Milanom Končarevićem, bivšim direktorom Direkcije i dan danas, a zamenik člana Miodrag Vuksan je bio član Srpske radikalne stranke, sad je član Srpske napredne stranke, a ja neznam kakve veze oni imaju sa strankom Vojvođanskih slovaka. I Mikljan posle priča da mu neko preti. Ako je neko štitio njegove interese, to sam ja ! Čovek je promenio pet stranaka i nije mu dlaka falila s glave i sad se setio deset dana pred izbore da priča da mu Tišma preti, moji ljudi ili bilo ko. Apelujem na sve građane, pogotovo na pripadnike Slovačke nacionalne manjine da veoma dobro razmisle kome će dati glas ovoga puta. Nikad nisam porodicu mešao u politiku, i to ne želim. Ovi što se služe takvim stvarima neka im je na čast. Ja samo želim da upozorim građane da ozbiljno shvate ove moje reči, kome daju glas 6. maja, da s ene bi gorko kajali kasnije, rekao je Jovan Tišma na konferenciji za novinare.
Fotografija: Jovan Tišma
Info Stara Pazova 24.04.2012.
Sinoć je u prostoru restorana „Horoskop“ u Novoj Pazovi Pokret „Dveri“ promovisao program za predstojeće izbore. Najvažnije stavove Pokreta, koji je nastao iz časopisa Dveri srpske i ne želi da postane politička partija, izložio je Miroslav Parović, poverenik za severnu pokrajinu, a prisutne su pozdravili i poverenici za Pazovu: Predrag Cvetinović i Darko Kovačević.
U izjavi za Radio - televizuju Stara Pazova Parović je sažeo program Dveri:-Mi se zalažemo za integralni razvoj Srbije, što znači da nam je svejedno razvijanje Novog Sada, Niša, Sremske ili Kosovske Mitrovice. Zaista je ključno za novu politiku da država Srbija mora imati samo dve instance državne uprave, a to je jaka centralna vlast i jake lokalne samouprave, sve ono između, regioni, pokrajine, okruzi, to je državi Srbiji neprotrebno, rekao je Parović. Predrag Cvetinović, poverenik za Pazovu o programu za lokalne izbore je rekao da se Dveri zalažu za porodične vrednosti. U prepunoj sali restorana, osim Novopazovčana, promotivnom skupu Dveri prisustvovali su i simpatizeri iz Vojke i Stare Pazove.
Info Stara Pazova 24.04.2012.
U proteklih mesec dana u Starom i Novom Slankamenu, Krčedinu, Slankamenačkim vinogradima i delovima Fruške gore, oštećeno je preko 500 košnica pčela što je posledica trovanja hemijskim sredstvima kojima su voćari tretir ali tek procvetalo voće.
Slučaj je prijavljen fitosanitarnom inspektoru i ostalim nadležnim organima, a šteta od pomora pčela je ogromna, kažu pčelari: Janko Balaž iz Stare Pazove i Dejan Cukalović, predsednik Udruženja pčelara “Roj” iz Inđije. Dejan Cukalović kaže da se sa Toksikološkog instituta očekuju konačni rezultati ali je evidentno da je voće tretirano u cvetu, što je strogo zabranjeno. I dok na drugin kontinetnima recimo, u SAD i Australiji voćari mnogo plaćaju po košnici kako bi pčele oprašile jabuke, bademe i ostale poljoprivredne kulture, kod nas poljoprivrednici nemarnošću truju ove plemenite insekte.
Sport Stara Pazova 24.04.2012.
Tradicionalni Romski fudbalski turnir na stadionu Kopito održaće se 29. aprila, u nedelju od 11.00 časova.Prijavljeno je do sada 10 ekipa, a prijavljivanje se nastavlja do nedelje do 11.00 časova.
Generalni pokrovitelj turnira je Koalicija SPS - PUPS, koja je obezbedila za tri prvoplasirane ekipe pehare i nagrade u sokovima i bezalkoholnom piću.
Info Stara Pazova 24.04.2012.
Juče je u zgradi opštine Stara Pazova potpisan ugovor za izgradnju pešačko biciklističke staze Stara Pazova - Nova Pazova. Ugovor su potpisali Jovan Tišma, direktor Direkcije za izgradnju opštine Stara Pazova i Ginter Hartveger, direktor "Strabag" d.o.o.
Izvođač radova na izgradnji pešačko - biciklističke staze koja će povezivati dva najveća mesta u opštini, je Konzorcijum "Strabag" d.o.o. Beograd, "Vojvodinaput" a.d. Pančevo i Arhipro d.o.o. Beograd. Po rečima predsednika opštine Gorana Jovića, vrednost ove investicije je 64 miliona 895 hiljada dinara, sa PDV - om. Širina staze je 2,5 metara, a ukupna dužina iznosi tri i po kilometra, od skretanja za Vojku, kod restorana "Putnik" u Staroj Pazovi, do ulaska u Novu Pazovu, raskrsnica: Stara Pazova - Nova Pazova - Vojka - Stari Banovci. Izgradnja staze podrazumeva i postavljanje javne rasvete kako za pešake i bicikliste, sa jedne strane, tako i za vozila na magistralnom putu, sa druge strane. Takođe, biće postavljene i korpe za otpatke, a uradiće se i adekvatno ozelenjavanje.
Fotografija: Potpisnici ugovora (Z.Milić)
Info Stara Pazova 24.04.2012.
Potpisivanjem ugovora između Opštine Stara Pazova i Lovačkog udruženja Stara Pazova juče je osnovana Poljočuvarska služba. Poljočuvari će od nesavesnih građana i kradljivaca polja čuvati na teritoriji cele staropazovačke opštine.
Nakon nekoliko godina učestalih krađa na njivama, sečenja stabala i izbacivanja smeća po obodima mesta, ovoj pojavi se mora stati na put i pravno je regulisati, rekao je Goran Jović, predsednik opštine Stara Pazova prilikom potpisivanja Ugovora. Lovci će to najbolje obavljati, stalno su na njivama i u prirodi i najpogodniji su za čuvanje polja, kazao je Živan Dobrički, predsednik Udruženja lovaca. Za potrebe Poljočuvarske službe mesečno će biti izdvojeno 180.000 dinara, a finansijska sredstva će biti namenski utrošena čulo se na skupu.
Fotografija: Goran Jović i Živan Dobrički(Z.Milić)
Info Stara Pazova 23.04.2012.
Lider Nove Srbije Velimir Ilić posetio je danas opštinu Stara Pazova. U Staroj Pazovi obišao je poljoprivredna gazdinstva zajedno sa koalicionim partnerima iz Opštinskog odbora Srpske Napredne Stranke.
Zatim se obratio medijima u sedištu OO SNS - a gde je izneo svoje stavove i stavove svoje stranke o promenama koje se moraju desiti posle izbora 6. maja. Ilić je naglasio da se poljoprivrednici koje je obišao nadaju da će se stanje u našoj zemlji uskoro promeniti, jer je poljoprivredna proizvodnja ugrožena, što aplicira da se Vlada mora menjati, a samim tim i rukovodstvo naše države. Posle obraćanja medijima, Velimir Ilić je razgovarao sa prisutnim građanima i simpatizerima njegove stranke i odgovarao na brojna pitanja.
Fotografija: Đorđe Radinović, Velimir Ilić i Miroslav Jovanović (Z.Milić)
Info Stara Pazova 23.04.2012.
Koncertom Zvonka Bogdana sinoć je u Vojki svečano otvorena letnja pozornica. Pozornica se nalazi u uređenom parku sa dečjim igralištem i parkingom, koji je s desne strane od Doma zdravlja i služiće za razne kulturne programe.
Ovo Kulturno leto će biti i na vojačkoj pozornici, rekao je Goran Jović, predsednik opštine Stara Pazova, ističući da je su Vojčani zaslužili uređenje ovog parka gde je postavljen i besplatni internet. Zahvaljujući se opštini na podršci, Petar Ćurčin, predsednik Saveta MZ Vojka je najavio i završetak fasade na hramu Svetog oca Nikolaja, a za nedelju dana se očekuje potpisivanje protokola o izgradnji vodovoda. Prvi kulturni program na letnjoj pozornici – koncert Zvonka Bogdana je bio izuzetan doživljaj i užitak za brojnu publiku iz cele staropazovačke opštine.
Fotografija: Petar Ćurčin, predsednik MZ Vojka
Info Stara Pazova 23.04.2012.
Mihaela Kočiš i Miloš Simonović osvojili su juče zlatne diplome na 43. pokrajinskoj smotri recitatora u Sečnju.
Smotra Pesniče naroda mog, koja je počela u petak, juče je završena, a za tri dana petočlanom žiriju se predstavilo 180 recitatora u sve tri ktaegorije. Bilans uspeha staropazovačkih predstavnika je četiri zlatne diplome od 11 recitatora u sve tri kategorije. Pored dvoje recitatora iz starije grupe, u srednjoj kategoriji među najboljim recitatorima Vojvodine je Jana Ruman, a u mlađoj Lara Meršak.
Politika Stara Pazova 23.04.2012.
U organizaciji Opštinskog odbora Ujedinjenih regiona Srbije, juče je u Novoj Pazovi u restoranu Priča održan Prvi pazovački festival Kifla & Ćufta. Naša opština ima veliki potencijal: privredni, sportski, kulturni, ali takođe i kulinarski, a danas smo se u to i uverili na prvom festivalu kifle i ćufte, tradicionalnih specijaliteta naših prijatelja iz Stare Pazove, sa željom da to postane brend opštine, rekao je Mijodrag Mojić, nosilac liste URS-a na lokalnim izborima.
Veoma je važno, da i naši mladi ljudi znaju šta je tradicija i ovo je jedan od dobrih načina, kako bi se oni upoznali sa tradicionalnim jelima i mnogim drugim stvarima, koje ih povezuju sa njihovim precima, istakla je Ljibuška Lakatoš, kandidat na listi Ujedinjeni regioni Srbije – Mijodrag Mojić. Kandidat za poslanika URS-a u Skupštini Vojvodine Miloš Pavlović istakao je, da je ovo samo jedna u nizu akcija, koja bi trebalo da u budućnosti dobije regionalni karakter. Ovo je još jedan vid da se od zaborava sačuva ono što je specifično za ovu sredinu i po čemu je ona poznata, rekla je Ružena Červenski, član URS-a i dugogodišnji koreograf. U pripremi ćufti i kifli učestvovale su članice Aktiva žena Slovačkog Kulturno umetničkog društva Janko Čmelik, a dobroj atmosferi doprineo je orkestar Pazovčki kacuri.
Fotografija: Mijodrag Mojić
Sport Stara Pazova 23.04.2012.
Odbojkašice Jedinstva iz Stare Pazove izborile su plamsan u Superligu Srbije, pošto su i u trećoj utakmici zabeležile pobedu u plej - autu protiv ekipe Radničkog iz Beograda.
Staropazovčanke su pobedile Radnički sa 3:0 u setovima i pošto su i prethodna dva meča rešile u svoju korist prve stigle do tri pobede i izborile plasman u elitu. Jedinstvo je prvenstvo u Prvoj ligi Srbije završilo na drugom mestu, a u Superligi se ponovo takmiči posle skoro deset godina.
Kultura Stara Pazova 23.04.2012.
Na zonsku smotru muzičkog stvaralaštva dece sa opštinske smotre odžane juče u Staroj Pazovi plasiralo se 10 dečjih ansambala. U mlađem uzrastu, KUD Mladost i OKUD Sveti Sava iz Nove Pazove i KUD Branko Radičević FA Dukat iz Stare Pazove. Dukat će staropazovačku opštinu predstavljati i na zonskoj smotri tradicije.
U starijem uzrastu, kada je muzičko stvaralaštvo dece u pitanju, na zonu su se plasirali FA Dukat, KUD Branko Radičević i SKUD Janko Čmelik iz Stare Pazove, OKUD Sveti Sava iz Nove Pazove, KUD Mitanče iz Belegiša i Branko Marković iz Surduka. Zonska smotra će se održati 5. maja, takođe u Staroj Pazovi, a selektor opštinske smotra, koreograf Dajana Kostić ocenila je da je ova godina jedna od slabijih i po kvalitetu i po kvantitetu, jer neka društva nisu ni imala dečje grupe na takmičenju.
Info Stara Pazova 23.04.2012.
Stara Pazova je prva opština u Srbiji koja će za svoje studente učiniti korak više. Naime, pokrenuta je realizacija projekta pod nazivom “Lokalna Akademska Mreža” koja ima za cilj prikupljanje podataka studenata i naravno svih onih mladih ljudi koji imaju završen fakultet, radi povezivanja sa lokalnim preduzetnicima, kompanijama i slično.
Opština Stara Pazova je napravila elektronsku bazu podataka u kojoj će biti arhivirani svi podaci jednog studenta. Sa druge strane, na primer, poslodavac će u narednom periodu imati pristup bazi i preko pretraživača moći će da zatraži, zanimanje i kadar koji mu je potreban radi zapošljavanja nove radne snage i stručnjaka u određenoj oblasti. Dovoljno je da student popuni upitnik koji se nalazi u elektronskom obliku na sajtu www.starapazova.eu, baner sa desne strane, ili da dođe lično u Kancelariju za mlade, ili na info pult u Opštinsku upravu u Staroj Pazovi, i ručno popuni upitnik, sa koga će se podaci uneti u bazu. Realizacija ovog projekta je još samo jedan dokaz da se priznanje dodeljeno Opštini Stara Pazova u 2011 god, kao najboljoj lokalnoj samoupravi, opravdava i u 2012. godini.
Info Stara Pazova 23.04.2012.
Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji juče su polagali probni test iz srpskog jezika i matematike. To je priprema za polaganje male mature koja je zakazana za 18. i 19. jun.
U Osnovnoj školi “Boško Palkovljević Pinki“ u Staroj Pazovi probni test je polagalo 90 od ukupno 99 učenika osmog razreda, ostalih 9 učenika bili su na ranije najavljenim takmičenjima i smotrama i za njih će testiranje biti organizovano naredne nedelje, rekla je za RSP pedagog Vesna Stepanović. Osmaci su polagali po 20 potpuno nepoznatih zadataka iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike. Učenici škole Pinki kažu da je test iz srpskog jezika bio nešto obimniji i teži. Na "pravoj" maloj maturi u junu, učenici će položiti ako samo izađu na ispit i ne osvoje nijedan bod. Mala matura ili završni ispit, obavezna je na kraju osnovnog obrazovanja i uvedena je prošle godine.
Politika Stara Pazova 22.04.2012.
Opštinski odbor Jedinstvene Srbije predao je Opštinskoj izbornoj Komisiji listu kandidata za odbornike u Skupštini Opštine Stara Pazova, ističe predsednik Opštinskog odbora Jedinstvene Srbije i nosilac liste Goran Vranješ: Želim ovom prilikom da obavestim građane opštine Stara Pazova da je Opštinski odbor Jedinstvene Srbije 21. aprila predao listu za 48 odbornika.
Skupili smo 1700 potpisa podrške tako da će Jedinstvena Srbija u opštini biti sigurno ozbiljan politički politički faktor. Planiramo da prenesemo u opštinu Stara Pazova Program Jedinstvene Srbije koji u Jagodini živi već osam godina. Prva tačka tog programa je broba protiv bele kuge koju smo preneli u opštinu Stara Pazova. Svako novorođeno dete dobija 120 hiljada dinara, rekao je Goran Vranješ i rekao da je sledeća tačka programa besplatan prevoz za đake, studente i penzionere i da je Jedinstvena Srbija započela već realizaciju i tog dela programa:-Jedinstvena Srbija u programu ima takođe slanje sve dece od četvrtog do osmog razreda i maturanata na more u Grčku i Crnu Goru, tako da mnoga deca naša, na žalost nisu ni videla more, pa će to biti jedinstvena prilika da i taj deo programa prenesemo u Staru Pazovu. Što se tiče socijalnog programa, Jedinstvena Srbija je tu poznata, da se bori za socijalni status svih građana Stare Pazove. Za penzionere, socijalno ugrožene građane, a za privredu ste sigurno čuli da je u Jagodini zaživelo davanje subvencija za otvaranje zanatskih radnji, rekao je Goran Vranješ .
Info Stara Pazova 22.04.2012.
U okviru trodnevnog ekološko-umetničkog projekta „Jednokratno povratno“ posvećenog Danu planete Zemlje sinoć je u klubu Pevac u Staroj Pazovi održana nesvakidašnja modna revija. Mlada modna dizajnerka, staropazovčanka, Jelena Đekić od najlon-kesa je kreirala 19 maštovitih haljina, koje su u maniru pravih manekenki ponele devojke iz Stare Pazove.
U oviru iste manifestacije juče je instalacijom plastičnog zida od flaša i kesa dva sata bio blokiran prolaz kod pozorišne sale. Danas, na sam dan naše planete, je Zeleni dan. Pre podne će pred velikim prodavnicama biti deljene platnene tašne, popodne je predviđena instalacija plastičnog drveta na gradskom trgu a uveče koncert rok bendova u Pevcu.
Info Stara Pazova 22.04.2012.
Pozorišna predstava pazovačkih gimnazijalaca „Na usni moga đeda cigara zavijena“ juče je u dva navrata oduševila publiku u Staroj Pazovi. Od 16 časova gimnazijalci su igrali pred žirijem Školskog pozorja koje se održava u Novom Sadu u maju mesecu i kako nezvanično saznajemo dobili su dobre kritike.
Od 19 časova predstavu je pratila bezmalo puna sala a mladi glumci kažu da je nastup pred domaćom publikom bio teži nego na festivalu u Veneciji i na smotri u Kragujevcu. Autorka teksta i režiserka osamnaestogodišnja Tijana Grumić primajući čestitke mnogobrojnih gledalaca vidno uzbuđena rekla je da je izuzetno zadovoljna kako je predstava odigrana i primljena u Staroj Pazovi.
Politika Stara Pazova 21.04.2012.
U petak uveče je Pokret radnika i seljaka staropazovačke opštine predao kanditaturu za odbor- nike Skupštine opštine Stara Pazova. Na listi je 16 kandidata izbornim zakonom označenih kao izborni minimum, a nosilac liste je Kosta Kristić iz Starih Banovaca nekada poznati omladinski aktivista. Pokret radnika i seljaka će se u lokalnom parlamentu zalagati pre svega za ostvarenje novih investicija i socijalna prava radnika, rekao je Kristić za Radio Staru Pazovu.
Kultura Stara Pazova 21.04.2012.
Sinoć je u Biblioteci „Vladislav Čikoš“ u Vojki održano književno veče posvećeno pesniku iz Petrovčića Radivoju Prokopljeviću Proki. Pesnik Prokopljević piše o svom zavičaju i u svojim stihovima čuva od zaborava sve sremačke običaje, lepotu života na selu, seoske priče i sve specifičnosti Sremaca.
Brojnu publiku u u Biblioteci „Vladislav Čikoš“ pozdravila je Dragana Živković, bibliotekarka, dok su o stvaralaštvu Radomira Prokopljevića govorili književnici Ratomir Rale Damjanović, Radovan Drljača, Ratko Racković i satiričar Boško Marinković. Stihove je govorio sam autor kao i pesnikinja Olivera Kotrljanović i glumci Milan Dudić i Bora Nenić – svi iz Srema. Veče poezije protkano specifičnom sremačkim humorom, muzikom na gitarama su upriličili učenici Muzičke škole Ljubinka Lazića Ivana Lukin, Vukašin Kepić i Nemanja Vukelić.
Info Stara Pazova 21.04.2012.
-SPS i PUPS su političke partije sličnih programa i udružili smo se sa cljiem da nešto promenimo u opštini Stara Pazova, rekao je sinoć na tribini u Novim Banovcima dr Rada Inđić, nosilac ove koalicione liste za izbor odbornika u Skupštinu opštine Stara Pazova.
Doktor Inđić se kritički osvrnuo na privatizacije u kojima su, kako je rekao, uništena preduzeća i u Staroj Pazovi: Diana, Centrosrem, Lifam i druga. Milica Dronjak, predsednica Opštinske organizacije PUPS-a je rekla da građani na predstojećim izborima biraju između života od praznih obećanja i uzimanja sudbine u svoje ruke, a Zoran Vukašinović, sekretar Izvršnog odbora Opštinskog odbora SPS Stara Pazova odgovarajući na jedno od pitanja građana je podsetio da su u vreme dok Ivica Dačić, predsednički kandidat, nije bio ministar unutrašnjih, samo pominjane razne kriminalne afere, a sada se akteri tih afera hapse. Mirko Vranić, kandidat PUPS-a za odbornika je konstatovao da jedino ova koalicija održava predizborne skupove, dok se drugi sastaju po kafićima. Po njegovim rečima, na području opština Inđija i Stara Pazova ima oko 27 hiljada zaposlenih, oko 19 hiljada penzionera, a saopštio je i podatak da u Vojvodini ima 11 nerazvijenih opština. Učesnici tribine pozvali su građane da 6. maja glasaju za kandidate ove koalicije. Fotografija: dr Rada Inđić (M.Mijatović)
Kultura Stara Pazova 21.04.2012.
U holu pozorišta u Staroj Pazovi sinoć je otvorena samostalna izložba slika i skulptura Milutina Crnobrnje. Milutin Crnobrnja se slikarstvom bavi tri godine, a vajarstvom oko 20 i to mu je primarna delatnost. Od 1994. godine član je ULUSP-a, ovo mu je treća samostalna izložba na kojoj izlaže 32 slike i 12 skulptura.
U širokom opusu tema, pored pejsaža i mrtve prirode, najveći naglasak je na ženskom telu, koje je od davnih vremena predstavljalo ideal lepote i neiscrpan izvor inspiracije za sve umetnike, dok je, kada su skulpture u pitanju, akcenat na pokretu. Postmatrajući dela Milutina Crnobrnje, prepoznajemo deo sebe u svetu, koji nam umetnik verodostojno prikazuje, rekla je otvarajući izložbu Danijela Havran, istoričarka umetnosti. I otvaranje ove, kako je to već uobičajeno, kada su u pitanju izložbe ULUSP-a, pratio je muzičko - poetski program . Svetlana Vejnović pročitala je pesme iz svoje zbirke, uz pratnju Milan Bursaća. Izložbu slika i skulptura Milutina Crnobrnje možete u holu pozorišta pogledati do kraja aprila.
Fotografija: Milutin Crnobrnja
Ekonomija Stara Pazova 21.04.2012.
Danas je u Staroj Pazovi svečano otvoren tehnološki centar za inžinjering i proizvodnju Nemačke kompanije Milbauer. Pogon je u rad svečano pustio potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Predsednik Milbauer grupe Jozef Milbauer ovom prilikom poručio je prisutnima da je veoma zadovoljan što njegova kompanija nastavlja svoje uspešno poslovanje upravo u Srbiji i naglasio da je glavni fokus njegove kompanije klijenti i osmišljavanje kompletnih rešenja koja su u skladu sa njihovim potrebama.
Generalni direktor ovog centra Bojan Stojadinović je rekao da je Srbija zahvaljujući svojim pokazateljima regionalnog razvoja zaslužila jednu ovako ozbiljnu i uspešnu firmu, a zaslužna je i
predusretljivost Srpske Vlade i lokalne samouprave Stara Pazova. Svečanom otvaranju prisustvovao je veliki broj zvanica iz lokalne samouprave, a na uvodnom obraćanju Goran Jović, predsednik opštine Stara Pazova izrazio je veliko zadovoljstvo što je staropazovačka opština u ovako teškom ekonomskom vremenu uspela da privuče i realizuje još jednu stranu investiciju kao što je firma Milbauer koja će zaposliti preko 100 stručnih ljudi. A koliki značaj za Srpsku privredu ima otvaranje jedne ovakve renomirane firme istakao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić. Od sada će se u Srbiji proizvoditi tehnologija za izradu indentifikacionih dokumenata, sigurnih tehnoloških rešenja u sferi smart kartica, elektronskih dokumenata i beskontaktnog sistema komunikacije i svega što spada u oblast elektronske uprave. (foto: Z.Milić)
Info Stara Pazova 20.04.2012.
17 učenika OŠ Heroj Janko Čmelik učestvovaće danas na međuopštinskom takmičenju iz slovačkog jezika, koje će se održati u Erdeviku.
Godinama je ovo takmičenje održavano u Staroj Pazovi, koja će biti domaćin Republičkog takmičenja 18. maja. Već u nedelju 22. aprila, dve učenice sedmog razreda Klara Horvat i Andrea Potran učestvovaće na međuopštinskom takmičenju iz biologije u Sremskoj Mitrovici, najavio je direktor škole Janko Havran. Sutra će i za ovu školu biti radni dan, i biće u znaku probnog testa za učenike osmih razreda.
Politika Stara Pazova 20.04.2012.
Potpredsednik Vlade Srbije, ministar unutrašnjih poslova, aktuelni kandidat za predsednika Srbije i predsednik SPS-a Ivica Dačić u podne je posetio Staru Pazovu.
Pre puštanja u rad fabrike Milbauer, potpredsednik Vlade Srbije i delegacija ove stranke iz pokrajine i opštine, posetila je Slovačku evangeličku crkvu gde je sveštenik Igor Feldi predstavio ovu crkvu kao najstariju u Vojvodini i govorio o radu crkvenog odbora. Zatim je Ivica Dačić sa delegaijom i pristalicama ove stranke prošetao centrom Stare Pazove.
Kultura Stara Pazova 20.04.2012.
Povodom Dana planete Zemlje, koji je u nedelju, opštinska Kancelarija za mlade, neformalna grupa Štrik, PART ART kolektiv i klub Pevac u danas, sutra i u nedelju u Staroj Pazovi realizuje ekološki projekat “Jednokratno povratno”.
Danas od 10 do 16 časova u klubu Pevac je prikupljanje plastičnih kesa i flaša, anketiranje građana i tribina o alternativnim materijalima, sutra je dan umetnosti kada će od plastičnih kesa biti urađeni kostimi i priređena modna revija, PART ART će napraviti zid od plastike a u nedelju će sugrađanima ispred velikih porodavnica biti deljene platnene kese. Uveče su predviđeni koncerti rok grupa među kojima je ik bend “Žene kese”.
Politika Stara Pazova 20.04.2012.
Izbornoj komisiji Opštine Stara Pazova kistu kandidata za pokrajinskog poslanika po većinskom sistemu u Vladi Autonomne Pokrajine Vojvodine sinoć je predala Srpska Radikalna Stranka. Kandidat za pokrajinskog poslanika je Srđo komazec predsednik Opštinskog odbora Srpske Radikalne Stranke.
Info Stara Pazova 20.04.2012.
Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji sutra polažu probni test iz srpskog jezika i matematike. To je priprema za polaganje male mature koja je zakazana za 18. i 19. jun.
Probni test male mature sutra će polagati ukupno 674 učenika osmog razreda iz svih škola sa teritorije naše opštine , rekao je za RTV Stara Pazova Boško Milojević predsednik Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola i direktor Osnovne škole “Slobodan Savković“ u Starim Banovcima. Učenici će prvo raditi test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a posle pauze od pola sata rešavaće i zadatke iz matematike, istakao je direktor Milojević.
Info Stara Pazova 20.04.2012.
U Osnovnoj školi “Simeon Arnicki„ u Staroj Pazovi sutra će biti organizovana još jedna Vesela subota, uz druženje budućih prvaka i učenika škole. Predškolci će biti podeljeni u tri radionice: Mali naučnici, Origami i Kuvari, koje će biti održane u terminu od 10.00 do 12.00 časova.
Cilj ovih radionica je da se podstakne kreativno učenje i da omoguće lakši prelazak iz vrtića u školske klupe.
Info Stara Pazova 19.04.2012.
Sinoć je u Beogradu u Dečjem kulturnom centru otvorena prva samostalna izložba Filipa Korolije iz Nove Pazove, učenika petog razreda osnovne škole koji crta i slika od druge godine, a od četvrte godine uči i stvara u likovnoj radionici KUD „Mladost“ u Novoj Pazovi, koju vodi nastavnica Milodarka Braletić.
Mladi talentovani Filip koji će 21. aprila napuniti 12 godina pravo na prvu samostalnu izložbu u ovoj Beogradskoj galeriji stekao je učešćem na tradicionalnom godišnjem konkursu, a izložbu je otvorio dr Velimir Karavelić iz Ministarstva prosvete Srbije koji je, naglaso da sa poštovanjem stoji pred dečjim likovnim izrazom kojim se godinama bavi. Brojnu publiku je pozdravila nastavnica Milodarka Braletić, a otvaranje prve samostalne izložbe mladog novopazovčanina muzikom su obogatili njegovi drugari, učenici violine profesorke Ane Mijušković: Nađa Gavran, Veljko Kordić i Tijana Nikolić, i Nemanja Mazinjanin - klarinet, a mali slikar nam je stidljivo rekao da pored crtanja i slikanja, što će verovatno na neki način biti i njegovo zanimanje, voli i košarku.
Info Stara Pazova 19.04.2012.
Lanina armija nastavila je da se bori. Posle akcije u Golubincima, humanitarna akcija za devetnaestomesečnu Lanu Lazić organizovana je danas na trgu dr Zorana Đinđića u Staroj Pazovi. U ljudskoj je prirodi da želi da se bori sam, ali kad shvatite da idete u borbu protiv velike sile, veće su šanse ako imate vojsku na svovoj strani. Ova akcija u Staroj Pazovi je šesta po redu. Prošle sedmice u Golubincima je prikupljeno 90.000 dinara.
U subotu 21. aprila, svi koji žele da se pridruže mnogobrojnoj Laninoj armiji, mogu to učiniti na sledećoj akciji i donirati Lani za život, u Batajnici na pijaci. Novac za lečenje posle operacije je potreban ovom malom anđelu da bi pobedila opaku bolest. Lanina armija i odlučna i nadasve hrabra porodica će i dalje nastaviti sa humanitarnim akcijama. Lana je suviše mala i krhka, ne može sama zato svi koji smo u mogućnosti pomozimo joj, jer se borba za ovaj mladi i nevini život nastavlja.
Info Stara Pazova 19.04.2012.
Domaćoj kompaniji Duohem u Novoj Pazovi danas je dodeljena prva dozvola za integrisano sprečavanje i kontrolu zagađivanja životne sredine iz oblasti hemijske industrije. Kompanija Duohem se bavi proizvodnjom i sintezom osnovnih sirovina, aktivnih materijala, biocida i sredstva za zaštitu bilja.
Vlasnik preduzeća, dr Suren Husines ističe da mu je velika čast sto je upravo Duohem prva srpska kompanija koja za novo postrojenje dobija integrisanu dozvolu iz oblasti hemijske industrije kao i da će raditi na tome da postrojenje i dalje zadovoljava najviše standarde proizvodnje. Duohem je prva kompanija na teritoriji Vojvodine koja je dobila dozvolu za integrisano sprečavanje i kontrolu zagađivanja životne sredine, izjavila je Dušanka Sremački Pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine. Ovom IPPC dozvolom, donetom na osnovu zakona usklađenog sa zakonodavstvom Evropske Unije koja ima izuzetno razvijenu politiku regulisanja oblasti životne sredine, garantuje se da postrojenje i njegove aktivnosti preuzimaju sve neophodne mere u cilju kontrole i sprečavanja zagađenja životne sredine.
Politika Stara Pazova 18.04.2012.
Ujedinjeni Regioni Srbije predali su opštinskoj izbornoj komisiji kandituru za poslanika u Skupštini AP Vojvodine po većinskom sistemu. Kandidat je diplomirani pravnik Miloš Pavlović.
Pavlović je za RTV Stara Pazova izjavio da Ujedinjeni regioni Srbije smatraju da pametni, sposobni, vredni i energični ljudi mogu na pravi način zastupati interese svih naših građana. Smatramo da kroz sveopšte zastupanje interesa svih građana možemo omogućiti jednake šanse za sve rekao je Miloš Pavlović, a koordinator URS - a za Staru Pazovu, Mijodrag Mojić je rekao da koalicija Ujedinjeni regioni Srbije kampanju ali i predstojeće izbore ozbiljno shvata i uvek za kandidate ima školovane, abiciozne i perspektivne ljude kao što je Miloš Pavlović:-Mi se nadamo da će građani uspeti da prepoznaju kvalitet gospodina Miloša Pavlovića i očekujemo da će zaista svi glasati za njega. Milsim da je došlo vreme da pravi ljudi preuzmu odgovornost i zaista urade ono što obećaju, rekao je Mojić.
Politika Stara Pazova 18.04.2012.
Član Predsedništva Demokratske stranke, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, posetio je Staru Pazovu u okviru predizborne kampanje, liste Izbor za bolji život — Boris Tadić.
Tom prilikom Milan Marković je u pratnji predsednika opštine Stara Pazova Gorana Jovića, posetio Metaloplastičarsku radnju “ALLEGRA MM” koja se bavi proizvodnjom metaloplastičarske galanterije, koja je u vlasništvu Marine Majorski. „U domu porodice Majorski, smo se videli sa jednim brojem preduzetnika koji zapošljavaju od 3 do 20 radnika. Preduzetnički duh u Staroj Pazovi postoji, i Demokratska stranka ima jasan plan da takav preduzetnički duh postoji širom Srbije. Mala privreda opstaje i danas, i u vreme sankcija i kriza, zato jeste opredeljenje Demokratske stranke, pomoć porodičnim biznisima i pomoć malim privrednicima. Ovde je zaista veoma bitna i pomoć i podrška lokalne samouprave, a preduzetnici u Staroj Pazovi, zaista tu podršku imaju.“ Istakao je Milan Marković. Prvi čovek staropazovačke opštine Goran Jović u toku obilaska pogona preduzeća “ALLEGRA MM” istakao je da preduzetnici u staropazovačkoj opštini imaju veliku podršku lokalne samouprave, i da zbog izričito takvog funkcionisanja, Stara Pazova i jeste u samom vrhu, i važi sa motor privrednog razvoja Srema.
Kultura Vojka 18.04.2012.
Poznati interpretator Panonskih šansona Zvonko Bogdan, održaće koncert u Vojki, u nedelju, 22. aprila u 19.00 časova. Bard tamburaške pesme zabavljaće prisutne svojim poznatim kompozicijama "Hej, salaši na severu Bačke", "Kad padne prvi sneg","Kad sam bio mlađan lovac ja", "Ko te ima taj te nema" i drugim rado slušanim melodijama. Koncert se održava povodom otvaranja Parka u centru Vojke.
Život Stara Pazova 18.04.2012.
Povodom Dana planete Zemlje koji se obeležava 22. aprila, četiri grupe mladih ljudi na teritoriji opštine Stara Pazova realizovaće projekat „Jednokratno - povratno“ pod sloganom „Misli izvan kese“ sa ciljem da skrenu pažnju na ekološke problem.
JEDNOKRATNO – POVRATNO je ekološki projekat koji ima za cilj da se na lokalnom nivou smanji upotreba jedne vrste otpada - plastične kese, kao i da utiče na svest građana o jednokratnoj upotrebi istih i trajnim posledicama koje njihovo dugogodišnje razlaganje ostavlja na ekosistem planete Zemlje. Projekat se realizuje u periodu od 20.- 22. aprila, od strane Kancelarije za mlade opštine Stara Pazova, Neformalne grupe Štrik, Part Art Kolektiva i Kluba „Pevac“, a projekat je podržan od strane Opštinske uprave Stara Pazova.
Sport Novi Banovci 18.04.2012.
Nove radne prostorije F.K. “Omladinac” svečano je otvorio predsednik opštine Goran Jović i tom prilikom istakao da opština biznisa i sporta nastavlja i dalje da ulaže u sportske objekte.
"U izgradnju ovog sportskog objekta Opština je uložila više od 11 miliona dinara i ja sam srećan što je Omladinac i što su Novi Banovci dobili jedan ovako reprezentativan objekat. Sa ovako modernim svlačionicama i radnim prostorijama, Omladinac može da se ponosi, jer ovakve uslove nemaju ni mnogi klubovi u daleko višem rangu takmičenja. Omladinac je primer kako se radi sa mlađim kategorijama, jer u prvom timu ima 90 odsto igrača koji su ponikli ovde na ovom terenu, zato im ja još jednom odajem priznanje na odličnim rezultatima koje postižu i verujem da će ovo biti podstrek da se radi još više i da ovaj klub jednog dana izbori i plasman u viši rang. Opština će nastaviti da ulaže u ovaj sportski objekat. Tako da će već u toku leta početi radovi na izgradnji tribina, jer je Omladinac jedini fudbalski klub u Opštini koji ih nema. Uradiće se nova ograda, a izgradiće se i pomoćni teren. Takođe ćemo u saradnji sa stručnjacima iz Kuće fudbala uraditi revitalizaciju terena kako bi on izgledao mnogo bolje nego što je sada„ istakao je prvi čovek staropazovačke opštine, Goran Jović. Miloš Crnomarković, predsednik Skupštine opštine Stara Pazova, posebno je bio zadovoljan što je ovaj objekat sagrađen u Novim Banovcima, pošto i sam živi u ovom mestu, i istakao da je to rezultat dobre saradnje Opštine i FK Omladinac.
Život Stara Pazova 18.04.2012.
Opština Stara Pazova značajno je unapredila efikasnost pružanja usluga građanima i privredi. Putem elektronskih servisa građani staropazovačke opštine dolaziće mnogo lakše i brže do potrebne dokumentacije jer je počela sa radom elektronska uprava.
Uz pomoć softverskog rešenja eŠalter, omogućeno je slanje zahteva Opštinskim službama koji su do sada fizički morali da se donose na Opštinske šaltere. Sva odeljenja Opštinske uprave omogućiće svoje servise u elektronskom obliku. Softversko rešenje eMatične knjige omogućava povezivanje svih mesnih kancelarija i efikasan proces obavljanja matičarskih poslova. Navedena aplikacija takođe omogućava sinhronizaciju podataka sa centralnim sistemom drugog primerka matičnih knjiga u Ministarstvu za ljudska i manjinska parava, državnu upravu i lokalnu samoupravu. ePisarnica omogućava automatizaciju internih poslovnih procesa pisarnice i efikasnu uslugu opštinske uprave kroz bržu obradu predmeta na većem broju fizičkih šaltera. Uvođenje pomenutih rešenja predstavlja doprinos Opštine Stara Pazova sveukupnoj inicijativi za reformu državne uprave i lokalne samouprave, razvoj sektora privrede i informacionog društva. Implementirana rešenja su u skladu sa usvojenim Nacionalnim Strategijama razvoja informacionog društva, Strategijama reforme državne uprave, Strategijama privrednog razvoja i sveukupnim politikama koje su usmerene na proces regionalnih asocijacija i saradnje i proces pridruživanja Evropskoj Uniji.
Info Stara Pazova 09.04.2012.
Pre nedelju dana prodavci robe animalnog porekla na zelenim pijacama u Staroj i Novoj Pazovi dobili su obaveštenje o uslovima pod kojim mogu da prodaju svoju robu.
Obaveštenje se odnosi na prodaju mleka, mlečnih proizvoda, mesa i mesnih prerđevina, kao i ribe, i to nije zabrana, izjavio je za RTV Stara Pazova Đukan Rakonjac iz Čistoće. "Što se tiče prodavaca koji su pod nadzorom Veterinarske službe, koji su registrovani, oni na ovim tezgama i dalje mogu da prodaju svoje proizvode pod uslovima kao i do sada. A što se tiče zakupaca naših tezgi, koji koriste prostor koji se nalazi iza zgrade i sa povrćem, prodaju proizvode animalnog porekla, bilo da se radi o suhomesnatim proizvodima, viršlama, konzervama, mlečnim proizvodima, oni to ne mogu na tim mestima prodavati, mogu samo na određenom prostoru koji je sa naše strane, dok se ne reši problem izgradnje „bele pijace“. Po nalogu inspekcijskih službi, JKP Čistoća je u obavezi da korisnike svog poslovnog prostora obavesti o merama, u slučaju da ne poštuju odredbe ugovora o zakupu tezgi".Svi koji su registrovani proizvođači, pošto je to i najveći problem, dolazi period visokih temperatura, oni će u ovom periodu, pod kontrolom Veterinarske i ostalih inspekcija, prodavati na ovom mestu. Kao što smo govorili, izrada „bele pijace“ je u pripremnoj fazi, rekao je Rakonjac. Do kraja meseca se očekuje odobrenje za lokacijsku dozvolu. Bela pijaca u Staroj Pazovi bi trebalo da bude izgrađena na prostoru Zelene pijace, posmatrano iz Zmaj Jovine ulice sa leve strane.
Info Stara Pazova 09.04.2012.
Na inicijativu stanara stambenih zgrada br.1 i br.3 u ulici Kralja Petra I izvođeni su radovi na asfaltiranju cele površine dvorišta koji dele ove dve zgrade, a koji je bio u veoma lošem stanju.
Slobodan Ilić iz Direkcije za izgradnju je rekao da će se sada dobiti oko 900 kvadratnih metara parking prostora od čega je 650 bilo starog koji je komplet uređen, i 250 kvadrata novog prostora koji do sada nije postojao. Stanari ovih stambenih zgrada dugo su čekali na rekonstrukciju dvorišta i kako su i sami rekli, ovo je za njih veliki gest. Zahvalili su se na razumevanju odgovornima u Direkciji za izgradnju opštine Stara Pazova. Izvođač radova na asfaltiranju dvorišta i parking mesta je Građevinska zanatska zadruga Gradnja iz Stare Pazove, a Direkcija za izgradnju je za ove radove izdvojila oko 3.5 miliona dinara. Ovom prilikom svoje zadovoljstvo ispred Mesne zajednice Stara Pazova je izrazio predsednik IO Saveta MZ Stara Pazova Slobodan Jovanović. Iz Direkcije za izgradnju najavljuju rekonstrukciju celog dvorišnog prostora srednjoškolskog centra gde su nedavno zasađene i nove biljke. Radovi počinju u ponedeljak, a završetak se očekuje, ukoliko bude sve teklo po planu, za dvadesetak dana.
Kultura Stara Pazova 09.04.2012.
U holu pozorišta u Staroj Pazovi je otvorena izložba slika Ivane Milovanović, posvećene pesniku prostora. Ova mlada autorka dolazi iz Beograda i teme kojima su njene slike prožete su : simboli očuvanja prirode u nama, simboli očuvanja prirode koja nas okružuje, simboli očuvanja nas u kosmosu i kosmosa u nama, a sve to kroz razvoj duhovnog, vere u nadrealno – vere u čudo i blagonaklon Univerzum.
Ivana Milovanović diplomirala je glumu u Beogradu 2000. godine i ikonopis na Akademiji za umetnost i konservaciju SPC u Beogradu 2009. Do sada je imala nekoliko samostalnih izložbi i učestvovala je na brojnim kolektivnim izložbama i umetničkim kolonijama u zemlji i inostranstvu. Njena prva izložba u Staroj Pazovi, u organizaciji neformalne grupe "Štrik", Kancelarije za mlade i Centra za kulturu Stara Pazova, biće u holu pozorišta otvorena do 18.aprila.
Život Stara Pazova 09.04.2012.
Mina Milanović i Tamara Maksimović, učenice petog razreda Osnovnih škola „Rastko Nemanjić Sveti Sava„ iz Nove Pazove i „Slobodan Savković„ iz Starih Banovaca, i Miloš Momčilović, učenik trećeg razreda Osnovne škole „Boško Paljkovljević Pinki„ iz Stare Pazove, ostvarili su izuzetne rezultate i osvojili drugu nagradu na matematičkom takmičenju „Misliša 2012„ koje je, uz učešće preko 37 hiljada učenika, organizovano u 458 škola u Srbiji.
U veoma jakoj konkurenciji, talentovani matematičari iz osnovnih škola sa teriotorije naše opštine osvojili su čak 28 pohvala. Učenici škole Pinki dobili su 10 pohvala, pohvaljeno je 6 učenika novopazovačke škole, 5 učenika škole „Slobodan Savković„ 3 pohvale otišle su u ruke učenika škole „Simeon Aranicki„ pohvaljena su 2 učenika škole „23 oktobar„ iz Golubinaca i jedan učenik Osnovne škole „Heroj Janko Čmelik„ iz Stare Pazove. Takmičenje „Misliša„ održano je ove godine po sedmi put u organizaciji Kluba matematičara iz Beograda i uz saglasnost Ministarstva prosvete.
Kultura Nova Pazova 04.04.2012.
Zajednički koncert Kulturno umetničkih društava „Branko Radičević“ iz Stare i „Mladost“ iz Nove Pazove održan u subotu u Novoj Pazovi pokazao je lepotu i raznovrsnost folklora, koji ovi amateri neguju.
Zadovoljstvo je posmatrati ovako uspešna dva najbrojnija Društva u opštini, rekao je otvarajući koncert Milan Pjevac, dugogodišnji kulturni pregalac, koji prati njihov rad od samog osnivanja. Izvođački ansambli Društava Mladost i Branko Radičević su izveli igre iz Srema, Glamočko nemo kolo, Igre iz Gornje Resave, Timočke Krajine, Šumadije, Šopske igre, predstavile su se dve muške pevačke grupe i dva narodna orkestra. Koncert je inicaralo Kulturno umetničko društvo Branko Radičević i ovo je prvi u nizu od pet planiranih, rekla je Leposava Krkić, predsednica, a predlog za ovakav nastup u Društvu „Mladost“ su prihvatili sa oduševljenjem, saznajemo od Milenka Jelisavca, predsednika novopazovačkog Društva. Već u nedelju 1. aprila dečji ansambli Radičevića su nastupali u Kupinovu, zatim, u planu je Irig i Inđija, a za 15. april najavljuju Uskršnji koncert sa Slovačkim Kulturno umetničkim društvom „Heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove i sa Društvom iz Bačke Topole. Veterani Društva Mladost su se pre nedelju dana vratili iz Prijedora, a sada predstoje pripreme za opštinsku smotru folklora. Članovi oba ansambla se raduju svakom nastupu i novim poznanstvima rekle su Slavka Cvetinović iz Nove i Marina Pavlica iz Stare Pazove.
Život Stara Pazova 04.04.2012.
Svečano je otvoren Regionalni Centar za hemodijalizu Doma zdravlja „Dr Jovan Jovanović Zmaj„ u Staroj Pazovi u kome je zbrinuto 19 od ukupno 30 bubrežnih bolesnika, koliko ih je trenutno na teritoriji opštine Stara Pazova.
Centar za hemodijalizu svečano je otvorio Goran Jović, predsednik opštine Stara Pazova koji je izrazio zadovoljstvo što teški bubrežni bolesnici više neće morati da putuju na dijalizu u Zemun i Sremsku Mitrovicu."Velika mi je čast i zadovoljstvo što smo danas u Staroj Pazovi otvorili Regionalni centar za hemodijalizu jedinstven u ovom delu Srbije, u Sremu i po mnogo čemu će doprinositi Evropskom imidžu opštine Stara Pazova. Želim da se zahvalim Italijanskoj Vladi koja je donirala ove aparate, da se zahvalim svima koji su učestvovali u adaptaciji ovog zdanja i na kraju hoću da kažem da smo sve ovo uradili zbog ljudi. Da briga o ljudima pokazuje našu zrelost i odgovornost. Mislim da ovaj centar koji služi ljudima koji imaju potrebe, pokazuje da u narednom periodu kada je u pitanju zdravstvena zaštita moramo da razmišljamo i korak dalje", rekao je Goran Jović. U ime Vlade Italije, koja je staropazovačkom Domu zdravlja donirala 15 najsavremenijih aparata za dijalizu, počasni gost svečanog otvaranja bila je dr Santa Mole, direktorka Kancelarije Italijanske kooperacije za razvoj u Srbiji. "Veoma mi je drago da je doprinos Vlade Italije, a bio je oko 3,5 miliona evra, konačno uspeo da dođe do osoba koje imaju potrebu za aparatima koji se nalaze ovde. Isto tako, veoma mi je drago, osim ove materijalne pomoći koju smo vam dali, ovde možemo da vidimo da su lekari veoma motivisani i odgovorni i bez njihove pomoći naša donacija ne bi imala smisla", rekla je predstavnica Vlade Italije.
Direktor staropazovačkog doma zdravlja dr Željko Katić je istakao da se razvijanjem Regionalnih centara za hemodijalizu incidenca infekcije koja je najveći neprijatelj mogućnosti transplantacije bubrega, smanjuje na najmanju moguću meru. Centar za hemodijalizu počeo je sa radom 19. marta, a zaključno sa jučerašnjim danom uspešno je obavljeno 108 dijaliza, rekao je dr Boško Stepanović, načelnik Službe hemodijalize. Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, KBC Zemun, Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, lokalne samouprave i lekari staropazovačkog doma zdravlja.
Kultura Stara Pazova 02.04.2012.
Otvaranjem izložbe pod nazivom Mira Brtka i grupa Illuminejšn u Petrovaradinu u petak, sa radom je počela Fondacija Brtka Kresoja, koju je prošle godine osnovala poznata svetska umetnica, staropazovčanka Mira Brtka sa ciljem da čuva, neguje i afirmiše umetničko stvaralaštvo porodice Brtka-Kresoja, vrhunsko vizuelno i filmsko stvaralaštvo, da promoviše mlade stvaraoce sa posebnim akcentom na negovanju međunarodne saradnje, jer za umetnicu kažu da ima tri domovine, a ona je na otvaranju sebi našla i četvrtu.
Fondacija Brtka Kresoja je smeštena u Petrovaradinskom podgrađu u Beogradskoj 23, nadomak Beogradske kapije, raspolaže sa preko 200 metara kvadratnih prostora u dva nivoa. U prizemlju je smeštena galerija u kojoj će se postavljati tematske i autorske izložbe. Prostor na spratu je predviđen za stalnu postavku legata i dokumentacioni centar. Legat poseduje bogatu zbirku slikarskih, skulptorskih i filmskih ostvarenja Mire Brtke te filmove njenog supruga Dragana Kresoje, jednog od naših najznačajnijih filmskih reditelja i sina Miloša Stefana Kresoje, filmskog snimatelja i reditelja dokumentarnih filmova koji su poginuli u helikopterskoj nesreći 1996. godine. Osim toga u Fondaciji se nalazi zbirka slika i grafika brojnih inostranih umetnika iz kolekcije Mire Brtke te bogata dokumentacija o umetničkoj zaostavštini troje stvaralaca. Osnivanje fondacije je pozdravio i Milorad Đurić, pokrajinski sekretar za kulturu i informacije. Delovanje Mire Brtke u Grupi Illuminejšn je veoma važno za formiranje njene umetničke ličnosti. Tu, u jednom izuzetnom okruženju, uspostavlja svoj stvaralački stav koji će, potom, kontinuirano razvijati tokom celokupne svoje duge stvaralačke delatnosti. Tokom svog rimskog perioda (1960 - 1970) Mira Brtka se upoznaje sa Abuyom Abeom, japanskim umetnikom koji je duži period živeo i radio u Rimu. Ovaj avangardistički slikar je 1967. godine formirao grupu od tada mladih umetnika okrenutih novim tendencijama, rekao je likovni kritičar Sava Stepanov predstavljajući rad Mire Brtka.
Kultura Stara Pazova 02.04.2012.
Topli tonovi klavira, prijatni usklađeni glasovi Gradskog hora, zvuci tamburice i kontrabasa, obavijaju police sa mnoštvom knjiga u prostoru staropazovačke biblioteke, a stihovi koje govori Radmila Grumić spajaju neprevaziđenu lepotu nota i reči.
Tako je u petak uveče publika u staropazovačkoj biblioteci uživala u ovoj dobitnoj konbinaciji. Gradski hor se potrudio da od duhovnih pesama, preko divnih numera Tamo daleko i Srpkinja, svoje muzičko umeće dokaže i sve prijatno iznenadi Horom Jevreja iz opere Nabuko. Ljubinko Lazić, Bojana Sovilj, Sanja Prgonjić, Aleksandar Živković, Sava Pavlić iz Sremske Mitrovice student muzičke akademije odsek kontrabas,bili su tu da publici podare svoje oduševljenje muzikom i prisutne podsete na neverovatnu moć muzike, na činjenicu da njena lepota nalazi mesto u srcima svih i da je ona uživanje, strast i lepota koja povezuje ljude. Prostor staropazovačke biblioteke u kome je do sada održano mnoštvo književnih sus- reta pokazalo se podesno i za ovaku vrstu kulturnog događanja,pa svi koji redovno posećuju ovakve susrete,a verujemo i oni koji će tek dolaziti sa nestrpljenjem očekuju novu priliku i neke nove kulturne inovacije.
Život Stara Pazova 02.04.2012.
Probno kombinovano testiranje za generaciju učenika koja je sada šesti razred organizovano je juče u svim osnovnim školama u Srbiji, kao priprema za uvođenje trećeg testa na završnom ispitu 2014. godine.
Učenici su rešavali 20 zadataka, po pet iz biologije, istorije, fizike i geografije. Probni test je uveden da bi đaci imali dovoljno vremena da se pripreme za veći obim pitanja na maloj maturi za dve godine, kada će na završnom ispitu, pored maternjeg jezika i matematike, polagati i treći ispit, kombinaciju iz pet predmeta (naredne godine uvodi se i hemija). U Osnovnoj školi „Simeon Aranicki„ u Staroj Pazovi na probno kombinovano testiranje izašao je 41 učenik, rekla je za RTV Stara Pazova pedagog BILJANA ARSIĆ. Šestaci ove škole kažu da probni kombinovani test nije bio težak.
Politika Stara Pazova 02.04.2012.
Opštinska izborna komisija opštine Stara Pazova proglasila je u ponedeljak 19. marta - izbornu listu Koalicije "Izbor za bolji život – Boris Tadić", za svih 48 odborničkih mesta u lokalnom parlamentu.
U sredu 21. marta proglašena je izborna lista Demokratske stranke „Izbor za bolju Vojvodinu - Bojan Pajtić“, kandidata za poslanika u Skupštini AP Vojvodine po većinskom sistemu Dušana Inđića. U četvrtak 23. marta Komisija je proglasila izbornu listu Demokratska stranka Srbije – Vojislav Koštunica, takođe za svih 48 mesta u Skupštini, a u ponedeljak, 26. marta Komisija je proglasila izbornu listu “Dveri za život Pazove” koju je podnela Grupa građana “Dveri – Pazova” za 16 mesta u Skupštini. U utorak 27. marta proglašena je izborna lista Stranke vojvođanskih Slovaka, takođe za 16 odborničkih mesta, u sredu 28. marta proglašena je izborna lista Srpske napredne stranke sa koalicionim partnerima za svih 48 mesta, a Komisija je proglasila i listu Demokratska stranka Srbije - Vojislav Koštunica, Miloša Crnomarkovića, kandidata za poslanika u Skupštini Vojvodine, po većinskom sistemu.
Firma Eurostroj iz Stare Pazove zapošljava trgovca u maloprodajnom objektu Praktiker. Pored rasvete i elektromaterijala, u prodavnici Praktiker u ponudi je širok asortiman šrafovske robe, ručnog, baštenskog i elektro alata, profi i hobi program. Ako ste komunikativni, vredni, imate iskustvo rada kao trgovac, prijavite se ili nam dostavite Vašu radnu biografiju.Poželjno je da kandidati budu elektotehničke struke ili da imaju osnovno znanje u navedenoj oblasti. Zainteresovai kandidati više informacija mogu dobiti na telefon broj: 063/267 032, ili poslati svoju radnu biografiju na e-mail: hr.mng@eurostroj.rs.
Potrebni radnici za rad u perionici veša u Staroj Pazovi.Zainteresovani kandidati više informacija mogu dobiti na telefon broj 069/40-51-500 kao i na broj telefona 063/24-41-76.
Firmi Moto-plast doo koja se bavi proizvodnjom folije, potrebni proizvodni operateri sa ili bez radnog iskustva za rad u proizvodnom pogonu u Novoj Pazovi. Rad je organizovan u smenama. Svoju radnu biografiju sa nazivom pozicije za koju konkurišete,zainteresovani kandidati mogu poslati na e-mail adresu: info@motoplast.rs ili doći lično u prostorije firme u ulici Njegoševa 111 u Novoj Pazovi.Za više informacija zvati na telefon broj 022/323-584 kao i na broj 022/323-364 svakog radnog dana od 8 do 16 časova.
Potrebni radnici muškog pola , za rad na presama u proizvodnji bakelitnih toalet dasaka. Zainteresovani kadidati sve informacije mogu dobiti na telefon broj 063/450-426 u periodu od 08 do 14 časova.
Predstavništvu kanadske firme Integrity iz Stare Pazove, potrebni radnici u proizvodnji. Prijave na telefone 022/310-147 i 060/508-0844 ili doći lično u sedište firme Golubinački put bb.
Stovarištu Šovljanski iz Starih Banovaca hitno potrebna dva fizička radnika. Za više informacija doći lično na adresu Grčka 2, ili pozvati na telefon broj 022/310-608.
Usled proširenja proizvodnih kapaciteta kompanija IGB AUTOMOTIV raspisuje konkurs za prijem 100 radnika u proizvodnom pogonu u Inđiji. Konkurs je otvoren do 1. juna. Prijave i biografije možete poslati na e-mail adresu prijava@bauerhin.rs ili direktno predati u kompaniji.
Potrebne žene za prodaju sladoleda u Novoj i Staroj Pazovi.Zainteresovane kandidatkinje mogu se javiti na broj telefona 060/5108333.
Kompaniji DIS su potrebni mladi, vredni i ambiciozni ljudi na sledećim pozicijama u marketu u Novoj Pazovi: prodavac- izlagač, kasir, prodavac na odeljenju voća i povrća, prodavac na odeljenju delikatesa i gotovih jela, mesar, magacioner, referent nabavke, poslovođa, vozač- dostavljač, Direktor marketa. Prijave sa kratkom biografijom i fotografijom posalti na hr@dis.rs ili se prijavite putem upitnika na sajtu www.dismarket.rs. Konkurs je otvoren do kraja juna.