Pregled vesti za Septembar 2012.


Život Stara Pazova 30.09.2012.
Poslednja subota u septembru, kao i svaka poslednja subota u mesecu, bila je u znaku proslave dečjih rođendana u hraniteljskim porodicama. Projekat „Deci s ljubavlju“, u okviru kojeg se ova druženja organizuju, traje već 3 godine na radost najmlađih. Hraniteljske porodice u Staroj Pazovi se zaista trude da deci u njihovim domovima nadoknade njihove biološke porodice, a zajednička proslava rođendana je samo jedan u nizu programa, koji se za njih organizuju.
U septembru je bilo 6 slavljenika za koje je poklone obezbedio predsednik opštine Stara Pazova Djordje Radinović. Proslavu su juče muzikom ulepšali Braca Čortan i Dragan Vitas a u poseti je bio i glumac Dragan Marinković.
Kultura Stara Pazova 30.09.2012.
U okviru manifestacije „Sto hiljada pesnika za promene“ Kancelarija za mlade Opštine Stara Pazova, Neformalna grupa Štrik i kafe Pevac juče su organizovali pisanje poezije i kratke proze, koja je u večernjim časovima i pročitana. Svoja pesme i priče pročitali su: Stefan Ilić, Slađana Šimrak, Milica Ostojić i Branislava Milosavljević a u muzičkom delu programa učestovovao je Kristijan Hekelj, koji je interpretirao svoje kompozicije.
Sport Stara Pazova 30.09.2012.
Dunava su u Starim Banovcima savladali Bačku Topolu sa 2:0, a Jedinstvo iz Stare Pazove je izgubilo od Mladosti u Bačkom Jarku 2:0. Omladinac iz Novih Banovaca je u sedmom kolu Vojvođanske lige Zapad pobedio Borac iz Novog Sada 3:2.
U osmom kolu Sremske lige Jadran iz Golubinaca je u Irigu sa Radničkim igrao 1:1, dok je Sremac u Vojki igubio od Graničara iz Adaševaca 0:1. U osmom kolu Druge Sremske lige, u Belegišu Podunavac je pobedio Borac iz Martinaca 6:1, a Sloga iz Krnješevaca izgubila od Graničara u Grabovcima 3:2.
Sport Nova Pazova 28.09.2012.
Fudbaleri Radničkog sutra će u osmom kolu Prve lige igrati u Novoj Pazovi protiv Bežanije. U sedmom kolu Srpske lige, Vojvodina, fudbaleri Dunava će u Starim Banovcima dočekati Bačku Topolu, a Jedinstvo iz Stare Pazove će igrati protiv Mladosti u Bačkom Jarku.
Omladinac iz Novih Banovaca će u sedmom kolu Vojvođanske lige Zapad kod kuće igrati sa Borcem iz Novog Sada. U osmom kolu Sremske lige Jadran iz Golubinaca će se u Irigu sastati sa Radničkim, a Sremac u Vojki sa Graničarom iz Adaševaca. U osmom kolu Druge Sremske lige, u Belegišu Podunavac će dočekati Borac iz Martinaca, a Sloga iz Krnješevaca će igrati sa Graničarom u Grabovcima.
Kultura Nova Pazova 28.09.2012.
Svečanim presecanjem vrpce, danas su: Živka Matić, direktorka biblioteke u Sremskoj Mitrovici i Mirjana Žakula, direktorka staropazovačke biblioteke, otvorile novi prostor Dečjeg odelenja biblioteke „Petar Petrović Njegoš“ u Novoj Pazovi. Žakula se pozdravljajući prisutne, zahvalili Direkciji za izgradnju i predsedniku opštine što su izdvojili sredstva i uložili u uređenje i opremanje ovog prostora.
Ovo je kruna celonedeljnih događanja čiji povod je Dan matične biblioteke „Dositej Obradović“, a trajali su od 25. do 28. septembra. Najmlađi čitaoci, učenici poklonili su ovim povodom svoje literarne i likovne radove, recitovali i svirali.
Tako je prvu nagradu za najbolji rad na temu biblioteke osvojila Milica Kukolj. David Zubović je svima na otvaranju podario lep valcer na harmonici, a Teodora Papić je recitacijom o malom mravu sve prisutne oduševila. Opština Stara Pazova ovaj prostor je poklonila biblioteci i svojim sredstvima ga opremila za sve učenike osnovne škole i predškolce koji vole knjigu. Pored knjiga najmlađi čitaoci imaju mogućnost i korišćenja internet učionice. Na svečanom otvaranju su bili prisutni zamenik predsednika opštine Dragoljub Momčilović, Željko Šolaja, rukovodilac Odelje- nja za opštu upravu i propise, Milka Simić, rukovodilac Odeljenja društvenih delatnosti, kao i brojni kulturni i javni radnici, zaposleni u biblioteci, novinari, deca i roditelji.
Život Stara Pazova 28.09.2012.
Početkom septembra na teritoriji staropazovačke opštine sa radom je počela Poljočuvarska služba u čijoj je nadležnosti danonoćno čuvanje useva od kradljivaca i uočavanje i sprečavanje požara na njivama. Za 20 dana od kada se čuvaju polja,
krađe su svedene na minimum, ali su velikih problema ekipe imale sa požarima, kaže Steva Vranić, upravnik staropazovačkog lovišta. Inače, iz Odeljenja za privredu i lokalni razvoj prenosimo takođe upozorenje da je strogo zabranjeno paljenje na njivama. Takođe, i Javno preduzeće Srbijašume upozorilo je građane na zabranu paljenja vatre na svim poljoprivrednim površinama. I pored brojnih apela, pojedini poljoprivrednici se i ne obaziru na njih, pa smo upravo danas zabeležili jedan primer ljudske neodgovornosti. Gust dim koji je tokom današnjeg dana primećen na potezu između Stare Pazove i Golubinaca rezultat je nedozvoljenog paljenja strnjike. Vatra se veoma brzo širi, a umeren vetar doprinosi jačanju plamena. Republička inspekcija pojačala je nadzor na terenu, i kako saznajemo vlasnici imanja koji pale vatru biće strogo kažnjeni.
Info Stara Pazova 28.09.2012.
Početak jeseni doneo nam je i novu akciju aktiva žena Slovačke evangelističke crkve. Juče je sakupljanjem odeće i obuće počela priprema za 11. Jesenji bazar, koji će se održati druge nedelje u oktobru. Druga sabirna akcija će biti narednog četvrtka od 8. do 13 časova u starom parohijskom domu.
Jesenji bazar će se održati od 9. do 13. oktobra u novom parohijskom domu, izjavila je u ime organizatora, Anna Malko, inicjatorka ove akcije. Prethodni, 10. po redu prolećni bazar bio je jedan od najuspešnijih. Od sakupljenih sredstava kupljena su vrata za parohijski dom, a deo sredstava je namenjen i u duhovne svrhe, istakla je Ana Malko i dodala da je deo odeće i obuće i ovog proleća poklonjen kao i svake godine Crvenom krstu.
Info Stara Pazova 28.09.2012.
Crveni krst staropazovačke opštine organizuje sutra od 9.00 do 14.00 časova ispred zgrade Opštine Stara Pazova akciju dobrovoljnog davanja krvi. Iz Crvenog krsta pozivaju sve, stare ali i nove davaoce da se odazovu ovom pozivu i daju krv.
Život Stara Pazova 28.09.2012.
Poslednja subota u septembru, kao i svaka poslednja subota u mesecu, donosi proslavu dečjih rođendana u hraniteljskim porodicama. Projekat „Deci s ljubavlju“, u okviru koga se ova druženja organizuju, traje već 3 godine na radost najmlađih. Inače hraniteljske porodice u Staroj Pazovi se zaista trude da deci u njihovim domovima nadoknade njihove biološke porodice, a zajednička proslava rođendana je samo jedan u nizu programa, koji se za njih organizuju. U septembru ima 6 slavljenika, a druženje počinje u subotu u 12 časova u Klubu za dnevni boravak u staropazovačkom parku.
Kultura Stara Pazova 28.09.2012.
Nakon nekoliko likovnih kolonija na kojima su učestvovali tokom leta, pred slikarima amaterima je sezona takmičenja. Na opštinskoj smotri likovnog stvaralaštva, koja počinje večeras u Staroj Pazovi predstaviće se 51 autor sa 81. radom
- iz Udruženja likovnih umetnika Stare Pazove 21 umetnik, iz Udruženja likovnih umetnika Leonardo z Novih Banovaca– 17, iz Udruženja Vodica iz Golubinaca 3 autora, iz KUD-a Branko Radičević iz Stare Pazove dva, iz OKUD-a Sveti Sava iz Nove Pazove 1 autor, iz KUD-a Slavko Gajin iz Vojke 4 i iz Društva prijatelja mladih iz Starih Banovaca 3 autora. Opštinska smotra likovnog stvaralaštva biće kao i prethodnih godina otvorena u holu pozorišta, sa početkom u 19 časova, uz kulturno-umetnički program, najavio je Petar Nerandžić, sekretar Saveza amatera staropazovačke opštine. Selektor je i ove godine akademski slikar Marjan Karavla, a zonska smotra će se održati naredne nedelje u Rumi.
Info ostalo 28.09.2012.
Juče je u Novom Sadu počeo 45. međunarodni sajam turizma, lova ribolova i sporta i 3. međunarodni sajam konjarstva koji će trajati do 30. septembra.
Posetioci sajma imaju priliku da pogledaju ponudu ekskluzivnih etno destinacija u Srbiji, bivšim Jugoslovenskim Republikama kao i u Austriji i Mađarskoj. Regija partner ovogodišnjeg sajma je Dežla Celjska, jedna od lidera banjskog turizma u Sloveniji. Sajam je otvorio pokrajinski sekretar za rodnu ravnopravnost Miroslav Vasin. Na ovogodišnjem sajmu predstavlja se i turistička organizacija Stare Pazove. Po rečima Vesne Bogdanović, direktorke turističke organizacije, neke od posebnosti koje će posetioci imati prilike da vide na našem štandu je ponuda manifestacija na Dunavu, Fijakrijade u Starim Banovcima i Surduku i obilazak Sportskog centra fudbalskog Saveza Srbije.
Kultura Stara Pazova 27.09.2012.
Obeležavajući svoj dan, dan biblioteke Dositej Obradović ove godine su organizovani brojni programi koji su započeli 25 septembra, a završavaju se svečanim otvaranjem novog dečijeg odelenja novopazovačke biblioteke Petar Petrović Njegoš. Juče su tokom popodneva učenici osnovnih škola Pinki i Čmelik u prostoru staropazovačke biblioteke čitljali svoje radove posvećene knjigama i biblioteci, kao riznici mudrosti i znanja, a zatim su crtali na istu temu. U večernjem terminu gost čitalačke publike bila je novinarka, a sada i pisac Jelena Baćić- Alimpić koja je predstavila svoj novi roman Pismo gospođe Vilme. Autorka je u prisnom i spontanom razgovoru kometarisala svoje romane, pričala o sebi i saslušala komentare i primedbe svojih čitalaca koji su se u velikom broju odazvali ovom druženju.
Sinoć je bila na ovom druženju prisutna i Jelena Tinska poznata po svom propagiranju zdravog života, glumica, i pisac koja će već prvog novembra staropazovčanima predstaviti svoju novu knjigu desetu po redu.
Kultura Golubinci 27.09.2012.
Ovog vikenda u Golubincima i Staroj Pazovi biće održana treća manifestacija „Večeri i noći Ilije Žarkovića Žabara“. U subotu, u holu golubinačke škole, biće priređeno poetsko veče na kojem će Slobodan Zubanović predstaviti svoju novu knjigu, a stihove će govoriti poznata glumica Lena Bogdanović. U nedelju u pozorišnoj sali u Staroj Pazovi najavljeno je veče tambure na kojem će nastupiti: Tamburaški orkestar Radio-televizije Novi Sad, Gradski tamburaški orkestar Stara Pazova i Tamburaški okrestar iz Golubinaca, kao i pevači Milan Prunić i Vlada Kanić. I poetsko i tamburaško veče počinje u 20 časova a ulaz je slobodan.
Info Stara Pazova 27.09.2012.
U sklopu predloga Finansijskog plana mesne zajednice Stara Pazova za 2013. godinu sačinjen je i predlog radova za sledeću godinu koji bi se finansirali direktno iz budžeta opštine. Mesna zajednica je kao prioritene radove navela: izgradnju puta između ulica Ćirila i Metodija i Učiteljske, izgradnju saobraćajnice u ulicama Svetosavskoj i Vuka Karadžića, sa zatvorenom kišnom kanalizacijom, završetak radova na saobraćajnici od kraja ulice Vuka Karadžića do petlje na autoputu prema Banovcima i izgradnju biciklističke staze u glavnim ulicama u Staroj Pazovi.
Neophodno je zameniti bravariju u hali „Park„ i u hali u ulici Branka Radičevića, radi bezbednijeg i bržeg odvijanja saobraćaja potrebno je postaviti semafore na raskrsnici ulica Karađorđeve i Janka Kamenara i na raskrsnici ulica Ćirila i Metodija, Ferde Klaćika i profesora Mihala Filipa. Predložena je i izgradnja reflektora na stadionu FK „Jedinstvo„ koji bi omogućili da se treninzi i utakmice organizuju i u večernjim terminima.
Info Stara Pazova 27.09.2012.
U OŠ Janko Čmelik danas je održan Dečji vašar. Ovo je manifestacija, koju u školi organizuju već nekoliko godina na predlog samih učenika a koja je izazvala veliko interesovanje kako kod učenika, tako i kod njihovih roditelja. Ponuda biva svake godine sve raznovrsnija a tako je bilo i sada. Prodavalo se mnogo toga- od starih igračaka, knjiga, ukrasa, nakita, do kifli, palačinki i kolača. Mnogi su uživali u ulozi prodavaca, ali su ponešto i kupili od svojih drugara. Ovakve manifestacije su za sve interesantne, a ujedno predstavlaju i dobru priliku da deca da nauče da koriste novac.
Sport Stari Banovci 27.09.2012.
Fudbaleri Dunava iz Starih Banovaca nisu uspeli da se plasiraju u osminu finala kupa Srbije, pošto su juče na svom terenu poraženi od Metalca, prvoligaša iz Gornjeg Milanovca sa 4:1. Međutim, nemaju razloga za nezadovoljstvo u taboru Dunava jer su pružili žestok otpor iskusnijem timu, koji je znao da iskoristi šanse i sačeka svojih pet minuta u finišu utakmice i dođe do ubedljivog trijumfa. Inače utakmica u Starim Banovcima je pobudila veliku pažnju ljubitelja fudbala pa su tribine ovog lepog sportskog objekta bile ispunjene do poslednjeg mesta.
Dunav je mogao da povede u 15 minutu da je umesto stative Kokir pogodio mrežu. Prvi su se radovali gosti u 24 minutu, kada je sudija Petković pokazao na belu tačku pošto je prethodno lopta Lukića pogodila u ruku. Siguran sa 11 metara je bio Ivanović i savladao Vujakovića. Nakon toga gosti propuštaju još jednu šansu za gol ali je šut Živadinovića zaustavila stativa. Starobanovčani su do izjednačenja stigli u 38 minutu kada je Zogović ubacio loptu pred gol, ona prošla pored smušene odbrane gostiju, golman Pejović je istrčao, a Filipović sa desetak metara pogodio nezaštićenu mrežu za veliku radost na terenu i tribinama. Držali su se fudbaleri Dunava i ravnoparvno nosili sa iskusnim rivalom sve do 73 minuta kada se Ružičić odlučio na udarac sa više od 20 metara i pogodio gornji levi ugao Vujakovićevog gola. Taj pogodak je delovao kao šok za fudbalere Dunava koji su potpuno pali u igri, što je Metalac iskoristio i u finišu utakmice postigao još dva gola. Najpre je Ćirković u 84 minutu iskoristio nesporazum Lukića i Zogovća i savladao Vujakovića, a konačnih 4:1 za goste postavio je Janaćković posle solo prodora tri minuta kasnije. Trener Dunava Mihajlo Bošnjak posle utakmice je čestitao Metalcu na pobedi i istakao da je njegova ekipa pružila jak otpor ali da se nije moglo više.Vladica Petrović trener Metalca je istakao veoma lepu atmosferu u Starim Banovcima i zahvalio na gostoprimstvu domaćinima i istakao da je rezultat možda previsok. Recimo da je Dunav plasmanom u šesnaestinu finala kupa najveći uspeh koji je ovaj klub ostvario u svojoj istoriji.
Info Novi Banovci 27.09.2012.
U sklopu obeležavanja Svetskog dana srca, Polivalentna patronažna služba Doma zdravlja „Dr Jovan Jovanović Zmaj„ sutra u Novim Banovcima organizuje besplatnu akciju merenja vrednosti holesterola u krvi i krvnog pritiska. Akcija će biti sprovedena u prostorijama mesne zajednice, u vremenu od 8.00 do 10.00 časova, kada će svoje zdravlje moći da provere građani Starih i Novih Banovaca, rekla je nadzorna sestra Jasmina Bošnjaković. Preventivni pregled se obavlja uz zdravstvenu knjižicu.
Kultura Nova Pazova 27.09.2012.
Na sinoć završenom festivalu tradicionalnih scena u Jaši Tomiću Amatersko pozorište Mirko Tatalović iz Nove Pazove sa predstavom Mikulina ženidba je osvojilo 2. mesto, a Jovana Jelisavac i Nenad Gavran su dobili pohvale za glumačka ostvarenja. Kako saznajemo od Spasoja Milića rukovodioca pozorišta, novopazovačka predstava se plasirala i na festival pozorišta sela Srbije, koji se održava u selu Malo Crniće od 14. do 22. oktobra.
Info Nova Pazova 26.09.2012.
Danas između 10 i 11 časova, u Novoj Pazovi, u Karađorđevoj ulici, u baštu porodice Vučetić, gde je i pogodon privatne plastičarske firme Viteks, pao je vojni ultra laki avion tipa „Lasta“. Pilot Vojske Srbije major Goran Savić koji je upravljao avionom je podlegao povredama u bolnici, dok je drugi pilot potpukovnik Tomislav Bećagović prošao je bez težih povreda. Samo mesto pada bilo je pod jakim obezbeđenjem vojne i civilne policije, ekipa RTV Stara Pazova stigla je prva od novinara na lice mesta, ali nam je u toku snimanja mesta pada i samog aviona oduzeta kamera od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova na inisitiranje vojne policije. Kamera je kasnije vraćena, ali su obrisani snimci. Na licu mesta bio je Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova sa saradnicima. Predsednik opštine Đorđe Radinović je rekao da je zahvaljujući velikoj hrabrosti i velikom zalaganju pilota avion spušten između stambenog objekta i zgrade privatne firme u baštu.
"- Letelica se srušila u dvorištu između dva objekta, a na zemlji nema povređenih. Pilot je do poslednjeg trenutka gledao da ne pogodi neku kuću u ovom naseljenom delu. Nije bilo ni eksplozije nakon što je avion stao. Pilot je pravi junak. Rizikovao je svoj život da nebi ugrozio živote građana", rekao je predsednik opštine Đorđe Radinović. U Karađorđevoj ulici stvorila se gužva što od strane vojnih i vozila policije, ali se oklupilo i mnogo građana Nove Pazove. Mladić Mihajlo Puhača nam je ispričao kako se sve desilo: „-Istrčao sam napolje i video pilota kako leži na zemlji sa padobranom. Davao je znake života. Ubrzo je došla hitna pomoć a potom i hilikopter koji ga je prebacio na VMA. Nije se čula nikakva eksplozija video se samo crni dim iz pravca pada aviona.“ Miroslava Anđić stanuje u naposrednoj blizini pada vojnog aviona rekla je da je čula da je nešto puklo i da se uplašila da avion nije pao na fabriku boja i lakova jer bi tada došlo do velike eksplozije. Pozvala je nadležne službe i oni su već bili na putu. Videla je i drugog pilota koji se spustio padobranom nedaleko od mesta pada. Na lice mesta došli su istražni organi Osnovnog suda u Sremskoj Mitrovici, zatim predstavnici Ministarstva odbrane, a u gašenju požara učestvovali su vatrogasci sa aerodroma Batajnica i pripadnici Vatrogasne jedinice iz Stare Pazove. U ovoj nesreći niko od civila nije nastradao.
Info Stari Banovci 25.09.2012.
U nedelju u Starim Banovcima u organizaciji kluba ekstremnih sportova “Pustolov” i opštine Stara Pazova održano je takmičenje u kuvanju riblje čorbe u okviru trodnevne manifestacije “Zlatna Varjača”. Takmičenje je otvorio predsednik opštine Đorđe Radinović, a u ime kluba “Pustolov” obratio se predsednik kluba Marko Prodanović.
Opština Stara Pazova podržava sve manifestacije koje promovišu turizam naše opštine, izjavio je Radislav Savić, predsednik Saveta MZ Stari Banovci. Svi posetioci imali su prilike da pogledaju i izložbu alasa i ribarskih alata koja je nastala kao rezultat istraživanja dva etnologa, jedna od njih je Jovana Stokanić iz Nove Pazove. Prvo mesto u kuvanju riblje čorbe osvojila je ekipa “Džoker” iz Batajnice. Drugo mesto pripalo je ekipi “Kumovi” iz Zemuna, a priznanje za treće mesto osvojila je ekipa “Vilodžer” iz Starih Banovaca.
Info Stara Pazova 25.09.2012.
Opština Stara Pazova će u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti socijalnom programu i najsiromašnijim porodicama koje žive na teritoriji naše opštine. Prema rečima predsednika opštine Stara Pazova Đorđa Radinovića u Kostolcu je potpisan ugovor sa kopovima Kostolac odakle će za najugroženije porodice biti obezbeđeno 1200 tona uglja koji će biti raspoređen po 2 tone za 600 domaćinstava. Radinović je najavio da će na osnovu formiranog spiska, najsiromašnije porodice ugalj dobiti tokom oktobra ili početkom novembra meseca.
Kultura Stara Pazova 25.09.2012.
Predstavnici Društva srpsko-ruskog prijateljstva „F.M. Dostojevski“ iz Stare Pazove su 24.septembra 2012. su se susreli sa rukovodstvom Ruskog doma u Beogradu i dogovorili dalje korake i aktivnosti u cilju jačanja saradnje. Potvrđen je nastup FA „Dukat“ iz Stare Pazove u utorak, 30. oktobra u 18.časova u Ruskom domu. „Dukat“ će se predstaviti prigodnim programom, uz učešće Ruske pevačke grupe sa našeg prostora. Takođe, dogovorena je saradnja u organizovanju kurseva ruskog jezika za sve građane naše opštine.
Kursevi su za sve naše građane BESPLATNI! Ruski dom će pružiti pomoć u nastavnom kadru i udžbenicima (i oni su besplatni). I ono najznačajnije, svaki polaznik kursa moći će u junu iduće godine da polaže završni ispit pred profesorima, koji će doći iz Rusije i dobije validan sertifikat. Ovim putem pozivamo sve zainteresovane za učenje ruskog jezika, ili one koji žele da obnove nekad stečeno znanje, kao i sve one koji žele da se uključe u rad Društva, da se jave na mejl drustvo.dostojevski@gmail.com, ili direktno, neka potraže Natašu Filip (u NB „Dositej Obradović“) i njoj se prijave.
Ekonomija Stara Pazova 25.09.2012.
Trgovački lanac Medius je osnovao svoj klub potrošača kako bi im omogućio još povoljnije uslove kupovine. Svaka punoletna osoba popunjavanjem upitnika stiče pravo da potpuno besplatno dobije Medius klub karticu, a sa njom i mogućnost popusta za različite robne grupe, nagrade za najvernije potrošače, specijalne popuste za bitne datume, slave i rođendane. Medius klub karticu od oktobra meseca možete koristiti u svim maloprodajnim objektima Mediusa. A ono što je u planu za naredni period jeste otvaranje 2 maloprodajna objekta u Banovcima i Inđiji, saznajemo u Mediusu.
Kultura Stara Pazova 24.09.2012.
Sinoć je u pozorišnoj sali u Staroj Pazovi prvi put nastupio Beogradski muški hor. Pazovčani su imali prilike da uživaju u vrhunskom izvođenju srpskih i ruskih duhovnih pesama. Na programu su između ostalog bili svetogorski napevi, Mokranjac, Dodonov i Rahmanjinov. Visok nivo muzičkog izraza ovaj hor postiže zahvaljujući izvanrednoj boji školovanih glasova. Beogradski muški hor
sastavljen je od profesionalnih pevača i naročito se ponosi veoma dubokim, profondo, basovima. Vođen dirigentom i vrsnim baritonom, đakonom Vladimirom Rumenićem, Beogradski muški hor učestvuje u bogosluženjima Srpske, Ruske, Grčke i Rumunske pravoslavne crkve, pevali su u Kareji na Hilandaru i nastupali širom sveta. Rado ističu učešće na svečanoj akademiji povodom ustoličenja patrijarha Irineja. U Staroj Pazovi je nastupilo 12 pevača od kojih su bezmalo polovi- na solisti, a Goran Milošević, član hora je i osnivač etno benda Maj pipl. Staropazovačka publika je odlično prihvatila prvi put interpretiran etno džez. Kao gost Beogradskog muškog hora u pozorišnoj sali u Staroj Pazovi nastupio je novopazovački crkveni hor „Sveti vladika Nikolaj Srpski“ pod rukovodstvom Tamare Pajdić. Đakon Vladimir Rumenić na kraju se zahvalio organizatoru, Centru za kulturu, odnosno, direktoru ove ustanove, Vladimiru Kerkezu, predsedniku Opštine Đorđu Radinoviću, prisutnim sveštenicima, Slobodanu Iliću i publici koja je u dobroj meri ispunila veliku salu i oduševljeno pozdravila besprekorno izvođenje zahtevnih duhovnih kompozicija. U ime novopazovačkog crkvenog hora protonamesnik Mile Jokić zahvalio se, kako je rekao, najboljem muškom horu u Evropi.
Sport Stara Pazova 24.09.2012.
U sedmom kolu Prve lige, fudbaleri Radničkog iz Nove Pazove su kao gosti protiv Mladenovca igrali nerešeno, 0:0. U šestom kolu Srpske lige Vojvodina, Jedinstvo je u Staroj Pazovi pobedilo Tekstilac iz Odžaka sa 2:1, a Dunav iz Starih Banovaca je poražen od Cementa u Beočinu sa 2:0. Omladinac iz Novih

Banovaca je u šestom kolu Vojvođanske lige grupa Zapad izgubio od Poleta u Sivcu sa 2:0. U sedmom kolu Sremske lige Jadran je u Golubincima savladao Hajduk 1932 iz Šimanovaca sa 3:1, a Sremac iz Vojke je izgubio u gostima od Ljukova sa 2:0. U sedmom kolu Druge sremske lige Sloga iz Krnješevaca je protiv Lovca u Karlovčiću igrala 0:0, a Podunavac iz Belegiša je poražen od Jedinstva u Platičevu sa 2:1.
Sport Stari Banovci 24.09.2012.
U subotu u hali Škole u Starim Banovcima, Košarkaški klub “Dunav” uspešno je organizovao turnir za mlađe pionire na kome su pored domaćina učestvovali i KK “Danubius” iz Novog Sada i KK “Zemun”. Turnir je otvorio stručni savetnik u klubu Petar Rodić a nakon intoniranja himne Srbije počelo je takmičenje.

Ekipa KK Zemun osvojila je prvo mesto, drugo mesto osvojili su mlađi pioniri Dunava dok je treća bila ekipa Danubiusa. Za najboljeg igrača turnira proglašen je Marko Pecarski iz Zemuna, a pehare i priznanja učesnicima turnira dodelio je predsednik kluba Mitar Ašćerić.
Život Stara Pazova 24.09.2012.
Povodom Svetskog dana srca, koji se obeležava 29. septembra,u Centru za prevenciju u Staroj Pazovi danas će biti organizovano besplatno merenje krvnog pritiska i holesterola u krvi, rekla je za RSP nadzorna sestra Jasmina Bošnjaković. Vrednosti krvnog pritiska i holesterola građani mogu proveriti u vremenu od 8.00 do 10.00 časova, potrebna je zdravstvena knjižica, istakla je sestra Bošnjaković.
Život Stara Pazova 23.09.2012.
Povodom dvadeset godina postojanja i rada Kolo Srpskih sestara iz Stare Pazove obeležilo je svoju slavu Malu gospojinu u petak uveče. Članice Kola su se okupile i podsetile na svoj angažman i radost što su uvek tu da pomognu ugroženima podelile sa svojim dobrotvorima, prijateljima i sveštenicima Miodragom Lujićem, Nikolom Despotom i Zoranom Jovanovićem.
Predsednica Kola Srpskih sestara, Dušica Marković zahvalila je svima na pruženoj pomoći i naglasila da Kolo nastavlja tradiciju humanosti, dobrote i ljudskosti i u narednom periodu će pomagati maksimalno svima kojima pomoć treba.
Kultura Stara Pazova 23.09.2012.
Povodom prvog oktobra Dana biblioteke Dositej Obradović iz Stare Pazove ove godine se održava niz kulturnih dešavanja. Tako će već 25 septembra u 15 časova mladi likovni talenti u ogranku Petar Petrović Njegoš u Novoj Pazovi u novom prostoru dečijeg odeljenja organizovati likovnu radionicu a najbolji radovi će biti nagrađeni izloženi u ovom novom prostoru.
Istoga dana u 18 časova biće u istom prostoru organizovano poetsko veče,gost autor je učiteljica u penziji Bosa Gašić. Druženje će početi i završiti se instrumentalnim izvođenjem dela klasične muzike. Svečano otvaranje novog prostora dečije biblioteke u Novoj Pazovi biće 28 septembra u 13 časova. Za prvi oktobarski dan najavljuju u biblioteci Dositej Obradović i pozorišnu predstavu po delu Aleksandra Popovića a u izvođenju pozorišta Mirko Tatalović Ćira. Predstave će se igrati u Novoj Pazovi, a biće ih ukupno dve.
Kultura Stari Banovci 22.09.2012.
Povodom slave mesne zajednice juče je u Galeriji Mesne zajednice Stari Banovci otvorena kolektivna izložba članova Udruženja likovnih umetnika „Leonardo“ iz Novih Banovaca. Ove godine se predstavlja 17 autora sa 40 dela, pre svega ulja na platnu, ali i akrilika, kombinovanih tehnika, fitokolaža, umetničkih fotografija, kaligrafija.

Pored predsednika Mesne zajednice Stari Banovci Radislava Savića bio je prisutan i izložbu otvorio predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović. Ovom izložbom članovi Udruženja „Leonardo“ započinju jesenju sezonu, a ovih dana se pripremaju i za Opštinsku smotru likovnog stvaralaštva, koja će biti sledećeg petka u Staroj Pazovi.
Život Stara Pazova 22.09.2012.
Nakon letnje pauze, amateri iz staropazovačke opštine nastavljaju ovog vikenda sezonu takmičenja. U Vrbasu se održava Pokrajinski festival tradicije - reprezentativna manifestacija izvorne igre,

običaja, instrumenata, solista, zdravičara. U dva festivalska dana nastupa 30 do 40 različitih ansambala. Iz staropazovačke opštine danas nastupa Hrvatsko kulturno prosvetno društvo Tomislav iz Golubinaca sa običajem Mačkara, Udruženje građana Sana sa ženskom pevačkom grupom i običajem i Ženska pevačka grupa KUD-a Branko Radičević iz Stare Pazove. Sutra u Vrbas odlazi i Ženska pevačka grupa SKUD-a Janko Čmelik.
Info Stara Pazova 22.09.2012.
Na osnovu evidencionih lista, koje se u okviru projekta “Škola bez nasilja“, od prošle školske godine vode u Osnovnoj školi “Simeon Aranicki “ u Staroj Pazovi, za najbolje odelenje u kategoriji nižih razreda u školskoj 2011/2012. godini proglašeno je sadašnje III- 2, koje vodi učiteljica Beba Miščević, dok je u kategoriji viših razreda nabolje VI– 1 odelenje, čiji je razredni starešina Zlatko Hric.
U evidencionim listama se ocenjivala disciplina učenika, higijena i angažovanje učenika u toku časa, a stručni tim, koji u okviru UNICEF- ovog projekta aktivno radi u školi, odlučio je da nagradi najbolja odelenja. Za učenike III - 2 odelenja nagradno putovanje na Avalu , uz posetu Adi Ciganliji, biće organizovano u ponedeljak, dok će učenici VI – 1 u sredu posetiti bazen u Vrdniku i Frušku Goru.
Sport Stara Pazova 21.09.2012.
U Staroj Pazovi danas je počeo drugi po redu „Kup 3. Oktobar“ posvećen danu ujedinjenja Nemačke. Kup su svečano otvorili njegova ekselencija Hajnc Vilhelm, novoiminovani ambasador Nemačke u Srbiji kome je ovo bilo prvo zvanično pojavljivanje u javnosti i Đorđe Radinović predsednik Opštine Stara Pazova.
Ambasador Vilhelm je izrazio veliko zadovoljstvo što je imao pirliku da otvori ovaj turnir za koji veruje da će postati tradicionalan i da će doprineti daljem unapređenju odnosa dve zemlje, pogotovo privredne saradnje kao i investicijama privrede Nemačke u Opštinu Stara Pazova. Đorđe Radinović je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što može da pozdravi privrednike iz Nemačke na ovom turniru i da mu je posebno drago što se jedan ovakav turnir održava u Sportskom centru u Staroj Pazovi. Na turniru učestvuje deset ekipa, među kojima i ekipa Opštine Stara Pazova, a turnir će trajati dans i sutra.
Fotografija: Đorđe Radinović i Hajnc Vilhelm
Život Stari Banovci 21.09.2012.
Danas, na Malu Gospojinu, u Starim Banovcima, na prostoru pored stadiona, održana je 15. fijakerijada. Sportsko nadmetanje konjičkih zaprega. Lane nije bilo fijakerijade, a ove godine je novo rukovodstvo Konjičkog kluba „Podunavlje – Balta“, na čelu sa Stevanom Dražetom, u saradnji sa mesnom zajednicom i uz pomoć sponzora i

ljubitelja konja, smoglo snagde da organizuje ovu manifestaciju. Koji minut pre deset sati počeli su da pristižu gosti iz mnogih krajeva gde su i „konjari“ iz Banovaca išli na takmičenja. Goran Mogin, arhitekta parkura u saradnji sa članovima konjičkog kluba uredio je „parkur“, postavljao kapije i podešavao digitalni časovnik koji precizno meri vreme. Sudijska trojka, Dušan Gluvić, Nacionalni sudija iz Beograda, Dušan Stojanović, nacionalni sudija iz Čačka, i predsednik žirija, Siniša Zlatanović, takođe Nacionalni sudija iz Beograda bili su na svojim mestima, upoznavali takmičare sa detaljima propozicija, a Zlatanović je pred početak rekao da sudije ocenjuju izgled fijakera, izgled konja, odeću i opremu kočijaša i posade, takođe mere vreme prolaska kroz kapije, i registruju negativne poene koji se sastoje u rušenju loptica koje su bile postavljene na čunjeve. Koji minut pre 14.00 časova, vlasnici zaprega iz Starih Banovaca ušli su u „parkur“ i revijalnom vožnjom najavili početak takmičenja. Inače, starobanovčani se nikad ne takmiče u svom mestu, oni samo revijalno provezu svoje zaprege. Zatim je Stevan Dražeta, predsednik konjičkog kluba u nekoliko rečenica pozdravio goste i publiku, zahvalio se sponzorima na pomoći, a Radislav Savić, predsednik Saveta Mesne zajednice Stari Banovci je uz reči dobrodošlice i zvanično otvorio 15. fijakerijadu u Starim Banovcima. U takmičarskom delu snage su odmerili dvoprezi i četvoroprezi, a revijalno su vozili jednoprezi, troprezi, petoprezi i višeprezi. Propozicije nalažu da dvoprezi voze kroz 20 kapija, stazu dužine 510 metara, a normirano vreme za njih je 122 sekunde, odnosno potrebna brzina kretanja zaprege 250 metara u minutu. Nakon sabiranja negativnih poena, izmerenog vremena i ocene izgleda, prvo mesto u kategoriji dvoprega pripalo je Radovanu Staniću iz Dobanovaca koji je bio drugi u kategoriji četvoroprega. Drugo mesto među dvoprezima pripalo je Slobodanu Gakoviću iz okoline Subotice, koji je bio najbolji među četvoroprezima, a treće mesto kod dvoprega i četvoroprega osvojio je Milenko Radaković iz Surčina, ergela „Bulić“. Sva tri prvoplasirana takmičara u obe kategorije dobili su po pehar i zahvalnicu, a Mesna zajednica Stari Banovci nagradila je Nikolu Ilića iz Stare Pazove Memorijalnim peharom „Boško Dugošija“ u znak sećanja na jednog od osnivača konjičkog kluba u Starim Banovcima.
Fotografija: Novo rukovodstvo Konjičkog kluba na čelu sa Stevanom Dražetom, prvi s desna (M.Mijatovic)
Kultura Stara Pazova 21.09.2012.
Izvođački i pripremni ansmabl staropazovačkog „Dukata“ i ansmbl Društva za negovanje narodne tradicije „Iskon“ iz Šimanovaca, sinoć su u ovom Sremskom selu priredili humanitarni koncert u želji da pomognu lečenje Nikole Mrkajića, studenta Policijske akademije iz Šimanovaca, koji je juče

proslavio 23. rođendan, a 2008. je teško povređen u saobraćajnoj nesreći. Posle kome i nekoliko godina lečenja na VMA i u rehabiblitacionim centrima Srbij, Nikola mora da započeto lečenje matičnim ćelijama u Moskvi, na klinici Neuro Vita, a za to mu je neophodno obezbediti oko 7 hiljada evra za svaki odlazak u Moskvu, posle prve ture lečenja koja je koštala 21 hiljadu evra. Publika koja je napunila Šimanovačku salu, burnim aplauzima je pozdravila gest, igru i pesmu amatera. Ansambli Dukata koji počinje ovu sezonu u znaku obeležavanja 20 godina postojanja, izveli su igre iz Šumadije, Vlaške i Šopske igre, Pazovačke slovačke igre i Sremačku humoresku u koroegrafiji Svetlane Rudić. Zatim, Igre iz okoline Knjaževca i igre Vranjskog polja u koreografiji Vladimira Barnaka, igre iz Metohije, koreografiju Milana Barjaktarevića. Narodni orkestar pod upravom Miroslava Mirkovića se predstavio Selskim i Silovačkim orom i Leskovačkom petorkom, a Vladana Bzovski i Nemanja Savurdić pesmom “More bel peline”. Društvo za negovanje narodne tradicije "Iskon" predstavilo je izvođački ansmabl Dodolskim običajem i igrama iz okoline Leskovca i dečji igrama iz Šumadije, u koreografiji Aleksandra Brankovića. Roditelji Nikole Mrkajića su amatere u znak zahvalnosti počastili posle konecrta rođendanskom tortom, a, umetnički rukovodioci Svetlana Rudić i Aleksandar Branković kažu da su zadovoljni koncertom. Za pomoć u lečenju Nikoli Mrkajiću otvoreni su i posebni računi kod Rajfajzen banke, devizni i dinarski. Devizni žiro račun SWIFT: RZBSRSBG, Raiffeisen bank a.d. Beograd, Republika Srbija, Bulevar Zorana Đinđica 64 a. Broj računa:RS 35265050000022975643
Dinarski račun kod iste banke: 265-0000000015493-88
Fotografija: Nikola sa prijateljima koji su inicirali concert (Anđelka Mali)
Sport Stara Pazova 21.09.2012.
Košarkaški klub „Dunav“ iz Starih Banovaca sutra organiziuje turnir za mlade pionire u košarci pod nazivom“ Turnir budućih šampiona“u hali OŠ u Starim Banovcima. Svečano otvaranje turnira najavljeno je za 12 h, a mladi pioniri KK „Dunav“ ugostiće ovom prilikom vršnjake iz Novog Sada, ekipu „Danubius“ kao i selekciju KK „Zemun“. Generalni sponzor turnira je Mesna zajednica Stari Banovci.
Kultura Stara Pazova 21.09.2012.
Сутра у кафеу Певац први пут у Старој Пазови јавно ће бити приказана вештина сликања по људском телу. Организатори, Певац и Неформална група Штрик, манифестацију су назвали „Буди боди арт“. Тема је униформа - рекла је за Радио-тевизију Стара Пазова Јелена Ђекић, која ће заједно са пет колега демонтрирати вештину сликања. Уметници и модели окупиће се у Певцу сутра у подне када ће и почети сликање.
Kultura Stara Pazova 21.09.2012.
Ученици Музичке школе Љубинка Лазића из Војке синоћ су први пут наступили у Старој Пазови. У препуном холу позоришне сале срдачним аплаузима поздрављени су ученици гитаре, клавира и контрабаса. Они су извели богат програм састављен од класичних комада до популарних рок песама.
„За младе музичаре су најважнији јавни наступи“ - рекао је у изјави за Радио-телевизију Стара Пазова Љубинко Лазић и најавио да ће због великог интересовања ове године у музичкој школи у Војки бити отворен одсек за виолину.
Фотографија:Љубинко са ученицима (З.Милић)
Život Stara Pazova 21.09.2012.
Поводом Светског дана срца, који се обележава 29. септембра, у Центру за превенцију у Старој Пазови у понедељак ће бити организовано бесплатно мерење крвног притиска и холестерола у крви, рекла је за РТВСП надзорна сестра Јасмина Бошњаковић. Вредности крвног притиска и холестерола грађани могу проверити у понедељак у времену од 8.00 до 10.00 часова, потребна је здравствена књижица.
Kultura Stara Pazova 20.09.2012.
U nedelju u Staroj Pazovi prvi put gostuje Beogradski muški hor. Ovih dana su dirigent, đakon Vladimir Rumenić i član hora Srđan Pejić bili u Staroj Pazovi, u pozorišnoj sali i tom prilikom Pejić je za Radio - televiziju Stara Pazova između ostalog rekao da će hor imati zadovoljstvo i privilegiju da nastupa u Staroj Pazovi:
- Ovom prilikom bih želeo da se zahvalim opštini Stara Pazova i predsedniku, gospodinu Đorđu Radinoviću što su nas pozvali ovde da nastupimo pred publikom u Staroj Pazovi. Biće to uglavnom duhovna muzika koju Beogradski muški hor uglavnom izvodi, a biće i primesa i etno zvuka, rekao je Pejić. Koncert Beogradskog muškog hora u nedelju u pozorišnoj sali u Staroj Pazovi počinje u 20 časova, ulaz je slobodan a opširniju najavu ovog događaja možete pratiti u našim emisija o kulturi, u petak, na radiju od 17 i na televiziji od 21 čas.
Život Stara Pazova 19.09.2012.
Tokom ove jeseni u Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Stara Pazova planiraju mnoštvo dešavanja usmerenih na svoje korisnike, a pre svega stare i decu. Milan Skoko, sekretar, najavljuje nove akcije davalaštva krvi: -U ovom mesecu organizovane su dve akcije, jedna manje uspešna u Novim i Starim Banovcima gde je bilo svega 16 davalaca, u Novoj Pazovi je bila
izvanredna akcija, 66 davalaca je tog dana dalo krv, a čak je bilo spremno mnogo više ljudi da da krv, ali organizator iz Zavoda za transfuziju nije doneo dovoljno kesa. Ovog meseca 29. u subotu ispred Opštine od 9 do 14 časova biće organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi u Staroj Pazovi i apelujemo na naše davaoce da daju krv jer krvi nema dovoljno. Skoko najavljuje krajem meseca i početkom oktobra odlazak oko 270 davalaca krvi na već tradicionalne izlete: -Vodimo razgovore sa predstavnicima opštine da davaoci krvi odu prvih dana oktobra na izlet. Trrebalo bi da pet autobusa sa 270 davalaca ode na zaslužene izlete. Polovinom oktobra ćemo pripremiti svečanost na jkojoj ćemo velikom broju davalaca uručiti određena priznanja. Davaocima koji tog dana treba da dobiju jubilarno priznanje, a i ostalim aktivistima Crvenog krsta i organizacijama koje pomažu, rekao je Skoko.
Ekonomija Stara Pazova 19.09.2012.
Prostor zelene pijace u Staroj i Novoj Pazovi redovno održavaju radnici JKP „Čistoća“. Pored sređivanja zelenila i krošnji drveća, ovih dana se radi i na obeležavanju betonskih prostora gde su postavljene tezge. Radilo se i danas, a na licu mesta smo zatekli i radnika ovog preduzeća Aleksandra Stošića:
- Moralo je da se obeležava, linije se već nisu videle, prošle nedelje smo radili utorak i sredu, u četvrtak nismo zbog pijace, a posle je bilo kiša i vreme nije dozvoljavalo. Danas smo nastavili, i nadam se da ćemo završiti veći deo posla, rekao je Stošić. Početkom septembra je završeno obeležavanje betonskog prostora na robnoj pijaci u Novoj Pazovi. Za sada je na staropazovačkoj pijaci obeleženo oko 100 mesta, a sledeće nedelje će se raditi i prostor kod zgrade direkcije.
Ekonomija Stara Pazova 19.09.2012.
Opština Stara Pazova potpisala je sporazum o saradnji sa Austrijskom firmom „Ajmaks“ koja se bavi izgradnjom poslovnih prostora, biznis parkova i logističkih centara. Prema rečima predsednika opštine Đorđa Radinovića, firma „Ajmaks“ će po dobijanju građevinske dozvole započeti izgradnju objekata logističkog centra:
-To su objekti koji služe za magacinske prostore, ondosno za firme koje se nalaze u Beogradu ili Novom Sadu, jedna od takvih je Delez koja je kupila lanac prodavnica Maxi koja sada treba da ima svoj prostor gde će da lageruje robu. Između ostalog i jedan veliki autlet centar koji je sličan Pandorfu kod Beča, autlet centru, kako sam video na idejnom projektu. S obzirom da je izgrađen autlet centar u Inđiji, pitao sam da li je to konkurencija, dobio sam odgovor da u Inđiji nije autlet centar već samo šoping centar kakvi već postoje u Beogradu. Da tamo nisu renomirane firme i da nisu te cene koje treba da budu u autlet centrima. Što se tiče njih saradnja je izuzetna, potpisali smo taj Sporazum o razumevanju, gde mi na neki način garantujemo da neće više biti situacija da budu sprečeni u onom delu gde je zakonski i u svakom smislu zadovoljavaju svojim potrebama. Ja sam garant da ćemo im uvek izaći u susret u onom delu gde se ne krši zakon. Možemo očekivati da u oktobru bude gotova građevinska dozvola i od prilike da krenu sa izgradnjom prvih delova svojih objekata, odnosno, puteva kroz taj centar koji treba da se gradi. Na petlju kod Novih Banovaca će se izlaziti iz njihovog centra na auto put Beograd - Novi Sad, rekao je predsednik opštine. Firma „Ajmaks“ planira da zaposli između 500 do 1000 radnika sa teritorije naše opštine, a vrednost investicije je oko 300 miliona evra. Fotografija: Predsednik opštine sa predstavnicima Ajmaksa
Info Stara Pazova 19.09.2012.
Sutra od 9.00 do 15.00 časova u Staroj Pazovi će biti smanjen pritisak u vodovodnoj mreži i viši spratovi stambenih zgrada će verovatno ostati bez vode, najavio je Zoran Popović, upravnik vodovoda: -Razlog smanjenom pritisku vode su radovi na trafo stanici, rekao je Popović.
Info Stara Pazova 19.09.2012.
Prema rečima Nedeljka Kova;evi’a, direktora Direkcije za izgradnju opštine Stara Pazova, uskoro bi trebalo da bude sanirana Pinkijeva ulica u Novoj Pazovi: -To je jedina ulica u Novoj Pazovi koja nije sanirana. Imamo volju i Direkcija će to uraditi, ali mora da se raskine
ugovor sa prethodnim izvođačem koji je trebao sve to da završi. Kada se raskine ugovor, “Vodovod” će uraditi priključke građanima koji to nisu uradili, i tek tada moći ćemo da asfatiramo i saniramo ulicu u Pinkijevoj. Do tada, pošto smo iz proceduralnioh razloga nemoćni, molimo građane da se strpe, rekao je direktor Direkcije za izgradnju u izjavi za RTV Stara Pazova.
Život Stari Banovci 19.09.2012.
U petak, na Malu Gospojinu, tradicionalno u Starim Banovcima će biti organizovano takmičenje u konjičkom sportu. Petnaestu fijakerijadu organizuje Konjički klub „Podunavlje – Balta“. Stevan Dražeta, predsednik konjičkog kluba je u razgovoru za RTV Stara Pazova objasnio zašto je dopunjeno ime kluba: - Moj drug, na žalost, pokojni Boško Dugošija, mi smo osnovali taj klub u Starim Banovcima i sad pravimo 15. Fijakerijadu.
Sticajem okolnosti on se razboleo, imao je kobilu koja je u nekadašnjoj Jugoslaviji bila najbolja. Pošto su svi „konjari“ znali za nju da je ona stvarno kvalitetna, da je najbolja i dobijala je i prva mesta, mi smo doneli odluku da njeno ime unesemo u ime konjičkog kluba. Dražeta je rekao da goste na fijakerijadi očekuju iz čitave Vojvodine jer su i starobanovački „konjari“ učestvovali na mnogim fijakerijadama na strani. Takmičenje za koje je do sada prijavljeno oko 140 zaprega, će otvoriti domaćimni revijalnom vožnjom desetak zaprega. Inače vlasnici zaprega iz Starih Banovaca se nikada ne takmiče u svom mestu.Takmičenje će početi u 13.00 časova, u takmičarskom delu učestvuju dvoprezi i četvoroprezi, a ostale zaprege će mvopziti u revijalnom delu, rekao je Dražeta. Inače, za sve učesnike biće po dolasku u Stare Banovce pripremljen doručak, a po završetku fijakerijade i svečana večera.
Fotografija: Sa fijakerijade 2009. Godine (M.Mijatović)
Kultura Stara Pazova 18.09.2012.
Sinoć je u Galeriji Centra za kulturu Stara Pazova otvarena prva izložba u sezoni jesen – zima – 2012 -2013. Izložbom se predstavlja Višnja Nikolić svojim magistarskim grafičkim listovima. Umetnica je rodom iz Inđije, diplomirala je grafiku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2005. godine,
a 2010. i magistrirala. Grafika za nju predstavlja izazov, rekla je u razgovoru za RTV Stara Pazova. Višnja je tokom studija kraće vreme provela i u Salcubrgu, pošto je od Kultur kontakta Austrije dobila stipendiju za Međunarodnu letnju akademiju lepih umetnosti. Višnja Nikolić živi i i radi u Novom Sadu, član je Uduženja likovnih umetnika Vojvodine. Samostalno izlaže od 2005.godine, izlagala je širom Srbije i u inostranstvu: u Makedoniji, Austriji, Nemačkoj i Bugarskoj. U staropazovačkoj galeriji njene radove možete videti do 3. oktobra.
Kultura Vojka 18.09.2012.
U Vojki se od petka održava 22. likovna kolonija „Kosmik art - Ljubiša Marić“. Ove godine se okupilo 25 umetnika koji stvaraju svoja dela još danas. Svakog septembra već 22 godine Vojka otvara svoja vrata likovnim stvaraocima iz cele Srbije, ali i okruženja. Poznata kao „Kosmik art“, od ove godine likovna kolonija nosi u svom nazivu i ime svog osnivača „Kosmik art Ljubiša Marić“
na koga je podsetila slika Tadije Savića iz Ivanjice sa prošlogodišnje kolonije. Ovo je jedna od kolonija sa najdužom tradicijom u Srbiji rekao je na otvaranju Petar Ćurčin, predsednik Saveta MZ Vojka i obećao da će Vojka biti dobar domaćin. U svečanom programu otvaranja učestvovali su učenici Muzičke škole Ljubinka Lazića. Ove godine se u Vojki okupilo 25 umetnika: iz Ivanjice, Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Crvenke, Inđije, Rume, Karlovčića, Martinaca, Stare Pazove, Golubinaca i Vojke. Hol Doma kulture je u dane vikenda bio u pun štafelaja, četkica i boja. Josip Tišma iz Martinaca i Dušan Ignjatović iz Karlovčića učestvuju na vojačkoj koloniji po prvi put i kažu da je atmosfera za rad i druženja dobra, a Vladimir Lazić, slikar iz Stare Pazove dolazi u Vojku već dosta dugo. 24 slikara i jedan vajar rade još danas, a Likovna kolonija „Kosmik art Ljubiša Marić“ se završava večeras otvaranjem izložbe novonastalih radova. Od pratećih programa u subotu je održan celovečernji koncert Kulturno umetničkog društva „Slavko Gajin“ iz Vojke sa gostima iz Foče, a sinoć je učesnike kolonije i posetioce muzikom zabavio Akustik saund duo i Gradski tamburaški orkestar. U ponedeljak uveče je u Vojki završena 22. likova kolonija „Kosmik art – Ljubiša Marić“ otvaranjem izložbe preko 50 novonastalih umetničkih dela u holu Doma kulture u Vojki. Izložbu je otvorila Andjelka Mali. Ovogodišnje druženje umetnika zatvorio je Petar Ćurčin, predsednik Saveta MZ Vojka i Organizacionog odbora ove kulturne manifestacije, a učesnike, ali i same organizatore raduje činjenica da je kolonija, kao i sinoćnja izložba, bila dobro posećena, a posetioci su takođe izrazili zadovoljstvo i oduševljenje novim umetničkim delima. Likovnu koloniju u Vojki su pomogli brojni sponzori, generalni pokrovitelj je bila opština Stara Pazova, a organizator Mesna zajednica Vojka.
Ekonomija Stara Pazova 18.09.2012.
Udruženje preduzetnica „Bistra” Stara Pazova, u saradnji sa Unijom poslodavaca Srbije i Upravom za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, sinoć u „beloj zgradi“ u Staroj Pazovi održalo je besplatnu obuku za poslodavce predstavljajući Zakon o ravnopravnosti polova. Preduzetnicama je
o konkretnim primerima govorila Svetlana Budimčević, direktorka za pravne poslove pri Uniji poslodavaca Srbije: - Tema danas je promocija zakona i promocija ove obaveze po zakonu koja će poslodavce obavezivati, već je stupila na snagu, ne primenjuje se tako striktno, a od iduće godine će inspekcija rada kontrolisati primenu ovih pravilnika i sprovođenja od strane poslodavaca, tako da je naša uloga da ukažemo poslodavcima na vreme kako da se pripreme. Cilj ove obuke je da obaveze koje slede iz Zakona o ravnopravnosti polova ne postanu čisto administrativna obaveza, već da se koriste kao alat čija će primena poboljšati funkcionisanje preduzeća kroz poboljšanje radnog okruženja i položaja zaposlenih, rekla je Budimčević.
Info Stara Pazova 18.09.2012.
Odeljenje za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici bavi se vanrednim situacijama na ovoj teritoriji i pripada Sektoru za vanredne situacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije. Ovo Odeljenje je jedna od 27 organizacionih jedinica koja obavljaju humanu delatnost u zbilja teškim situacijama, rekao je Stevan Pejić, načelnik Odeljenja za vanredne

situacije u Sremskoj Mitrovici, gostujući u emisiji Strogo lokalno Radio televizije Stara Pazova: -Normalan broj intervencija za Vatrogasno spasilački bataljon je oko 750 u toku godine. Mi smo taj broj beležili u 2010. godini. Od 2007. godine je počelo sa povećanjem broja požara, a ta godina se beleži i kao godina kad je bilo najviše požara u Srbiji. Uložili smo dosta rada i truda oko preventive i informisanja naših građana pa smo 2010. godine došli do neke normale, rekao je Pejić. Uzimajući u obzir da će suša potrajati, a poljoprivredni radovi su u punom jeku, i dalje prete požari na njivama, kaže Pejić i upozorava da je paljenje vatre na otvorenom prostoru zakonom zabranjeno.
Ekonomija Nova Pazova 17.09.2012.
Tradicionalno polovinom septembra članovi Udruženja pčelara Polen iz Nove Pazove organizu- ju prodajnu izložbu meda i pčelinjih proizvoda. Suša je umanjila prinose meda, ali će ga biti dovoljno i za pčele i za prodaju, kažu pčelari.

Tek petnaestak pčelara, na prostoru ispred male crkve u Novoj Pazovi izložilo je juče pčelinje proizvode. Odziv članova na 9. izložbi je ove godine nešto slabiji, ali tradiciju smo ispoštovali, kaže Radoslav Knežević, predsednik Udruženja pčelara. Na prodajnoj izložbi mogao se kupiti livadski, cvetni i bagremov med, polen, medovača i medenjaci. Pravi med ćemo prepoznati ukoliko teglicu meda prevrnemo naopačke i pojavi se kugla ili kada kašičicom zahvatimo med, a on curi u obliku tanke niti. Med je inače najzdravija hrana za ljude i prema rečima nutricionista i prema pčelarima.
Info Stara Pazova 17.09.2012.
Udruženje preduzetnica „Bistra” danas u „beloj zgradi” u Staroj Pazovi, u saradnji sa Unijom poslodavaca i Upravom za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, organizuje besplatnu obuku za poslodavce, odnosno predstavnike službi ljudskih resusra i pravnih službi, na kojoj će biti

predstavljen Zakon o ravnopravnosti polova, kao i detaljno objašnjenje Plana mera i Izveštaja o sprovođenju. Obuka će biti održana od 18.00 časova, a preduzetnicama će na konkretnim primerima biti predstavljeno kako sprovođenje kvalitetnog Plana mera može poboljšati radno okruženje i položaj zaposlenih u privrednom subjektu, a samim tim doprineti zadovoljstvu i produktivnosti u okviru preduzeća. Cilj ove obuke je da obaveze koje slede iz Zakona o ravnopravnosti polova ne postanu čisto administrativna obaveza, već da se koriste kao alat čija će primena poboljšati funkcionisanje preduzeća kroz poboljšanje radnog okruženja i položaja zaposlenih, kaže se u pozivu za obuku.
Život Nova Pazova 17.09.2012.
Tradicionalno polovinom septembra članovi Udruženja pčelara Polen iz Nove Pazove organizuju prodajnu izložbu meda i pčelinjih proizvoda. Suša je umanjila prinose meda, ali će ga biti dovoljno i za pčele i za prodaju, kažu pčelari. Tek petnaestak pčelara, na prostoru ispred male crkve u Novoj Pazovi izložilo je juče pčelinje proizvode. Odziv članova na 9-toj izložbi je ove godine nešto slabiji, ali tradiciju smo ispoštovali, kaže Radoslav Knežević, predsednik Udruženja pčelara.
Na prodajnoj izložbi mogao se kupiti livadski, cvetni i bagremov med, polen, medovača i medenjaci. Pravi med ćemo prepoznati ukoliko teglicu meda prevrnemo naopačke i pojavi se kugla ili kada kašičicom zahvatimo med, a on curi u obliku tanke niti. Med je inače najzdravija hrana za ljude i prema rečima nutricionista i prema pčelarima.
Život Vojka 17.09.2012.
Crkva Prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja u Vojki, sagrađena je 1857. godine. Od tada je redovno održavana, nekoliko puta renovirana, a radovi na izvlačenju vlage koji su završeni ovog proleća, počeli su pre šest godina.
Obnovljeni hram je juče osveštao Njegovo preosveštenstvo Episkop sremski Gospodin Vasilije uz sasluženje vojačkih sveštenika i arhijerejskog namesnika staropazovačkog, protojereja Mileta Jokića i namesnika rumskog Ratka Golubića i drugih sremskih sveštenika. Vojački parosi, Radomir Sandić i Lazar Kašić su unapređeni u čin protojereja. Vladika sremski je ordenom Svetog vladike Maksima odlikovao Aleksandra Kolarova, a predsedniku opštine Stara Pazova Đorđu Radinoviću, predsedniku crkvene opštine Vojka Slobodanu Kočijaševiću, Cviki Kruniću, kao i Branislavu Ćurčinu i Stevanu Kudiću dodelio je gramate za svesrdnu pomoć i ljubav prema crkvi. Vojački hram je zatim osveštan i spolja, a svečanosti su prisustvovali brojni vernici. Za prethodnih šest godina, nakon izvršene hidroizolacije, uređena je spoljašnja fasada kao i unutrašnjost crkve, za šta su izdvojena sredstva iz opštinskog budžeta, dok je Aleksandar Kolarov bio donator 12 prozora, a Branislav Ćurčin je poklonio troja vrata.Iz opštinskog budžeta je za ove radove izdvojeno oko 3 miliona dinara, vrednost prozora je oko 10.000, a hrastovih vrata oko 3000 evra. Svakako da su obnavljanju hrama doprineli i sami parohijani, a u toku je adaptacija i crkvene porte. Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova je čestitao vojčanima na renoviranju hrama.
Kultura Stara Pazova 17.09.2012.
Večeras se u Galeriji otvara prva izložba u sezoni jesen– zima, koja donosi grafike Višnje Nikolić. Višnja Nikolić diplomirala je grafiku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2005.godine, a 2010.i magistrirala. Član je Uduženja likovnih umetnika Vojvodine. Samostalno izlaže od 2005.godine, a biće ovo njeno prvo predstavljanje pazovačkoj publici. Otvaranje izložbe je u 19 časova.
Sport Stara Pazova 17.09.2012.
U šestom kolu Prve lige Srbije fudbaleri Radničkog igrali su u Novoj Pazovi protiv Mladosti iz Lučana, nerešeno, 1:1. U petom kolu Srpske lige, Vojvodina, fudbaleri Jedinstva poraženi su u Staroj Pazovi od Cementa iz Beočina sa 1:0, dok je Dunav iz Starih Banovaca izgubio u Padini od Doline sa 3:0. Omladinac iz Novih Banovaca je u petom kolu Vojvođanske lige, Zapad, igrao 0:0 protiv Mladosti u Bačkom Petrovcu.
Jadran iz Golubinaca je pobedio Šumar u Ogaru u šestom kolu Sremske lige sa 1:0, a Sremac je u Vojki protiv Donjih Petrovaca igrao 2:2. U šestom kolu Druge Sremske lige Podunavac je u Belegišu izgubio od Hrtkovaca sa 2:1, a Borac iz Martinaca je savladao Slogu u Krnješevcima sa 2:0.
Info Nova Pazova 16.09.2012.
Ovih dana RTV Vojvodine emitovala je informaciju o incidentima koji su se tokom leta dogodili u Novoj Pazovi. U ovim incidentima pričinjena je materijalna šteta na objektima Gorana Vranješa, zamenika predsednika opštine Stara Pazova i predsednika Opštinskog odbora Jedinstvene Srbije i Miloša Gkovića, direktora ”Vodovoda” i predsednika Opštinskog odbora Demokratske stranke Srbije. Goran Vranješ, zamenik predsednika opštine Stara Pazova je u izjavi za Javni servis Vojvodine rekao da je nepoznati počinlac bacio dve cigle u izlog njegovog lokala u Novoj Pazovi. Miloš Grković kaže da je i na njegovom objektu razbijen izlog u ubačena zapaljiva primitivna naprava.
Povodom ovog slučaja, na informativnom razgovoru u policji je po povratku sa puta bio Vuk Đuričić, inače predsednik Mesne zajednice Nova Pazova. U policiji je Đuričić insistirao da bude ispitan na poligrafu kako bi se otklonila svaka sumnja o njegovoj umešanosti. Policija je pretresla Đuričićevu porodičnu kuću, i kako je objavila Televizija Vojvodine, zaplenila mobilne telephone. Provaljena je šifra njegove mejl adrese preko koje je profesorima sa fakulteta na kome studira poslat niz mejlova uvredljive sadržine, pa je, kako je rekao novinarima, u situaciji da bude izbačen sa fakulteta. Međutim, i vlasnici oštećenih lokala i sam Đuričić, tvrde da je reč o političkom obračunu. Đuričić kaže da je spreman da pomogne da se dođe do istine u ovom slučaju i apeluje na Predsednika Vlade Ivicu Dačića i Podpredsenika Aleksandra Vučića da utiču na sve službe da se slučaj razreši.
Info Nova Pazova 15.09.2012.
Na železničkoj stanici u Novoj Pazovi danas je nekoliko stotina građana Nove Pazove protestovalo zahtevajući da se vrati BG voz i autobuska linija 701, jer, kako je rekao Slobodan Popović, svakoga dana iz Nove Pazove u Beograd putuje preko tri hiljade đaka i radnika.
Okupljeni građani nisu danas blokirali železnički saobraćaj, a obratio im se i Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova. Radinović je rekao da podržava njihove zahteve i da su u toku pregovori sa Draganom Đilasom, gradonačelnikom Beograda oko normalizacije lokalnog železničkog saobraćaja. Radinović je okupljenim građanima takođe rekao da je opština Stara Pazova spremna i finansijski da učestvuje u vraćanju BG voza.
Sport Nova Pazova 15.09.2012.
U šestom kolu Prve lige fudbaleri Radničkog danas će u Novoj Pazovi igrati protiv Mladosti iz Lučana. U petom kolu Srpske lige, Vojvodina, Jedinstvo sutra će u Staroj Pazovi biti domaćin Cementu iz Beočina, a Dunav iz Starih Banovaca će se u Padini sastati sa Dolinom. Omladinac iz Novih Banovaca u petom kolu Vojvođanske lige grupa Zapad će biti gost Mladosti u
Bačkom Petrovcu. U šestom kolu Sremske lige, Sremac će u Vojki igrati sa Donjim Petrovicma, a Jadran iz Golubinaca sa Šumarom u Ogaru. U šestom kolu Druge Sremske lige, Sloga će u Krnješevcima dočekati Borac iz Martinaca, a Podunavac će u Belegišu igrati sa Hrtkovcima.
Kultura Vojka 15.09.2012.
Vojka je od sinoć domaćin 22. saziva Likovne kolonije „Kosmik art Ljubiša Marić“. Otvarajući likovnu koloniju Petar Ćurčin, predsednika Saveta Mesne zajednice Vojka i Organizacionog odbora je svim učesnicima poželeo prijatan boravak i stvaralačku atmosferu u naredna tri dana i istakao, da Vojka nastavlja sa tradicijom jedne od najstarijih likovnih kolonija u Srbiji.
U svečanom programu otvaranja sinoć su nastupili učenici muzičke škole Ljubinka Lazića. Ove godine se u Vojki okupilo 25 umetnika iz: Ivanjice, Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Crvenke, Inđije, Rume, Karlovčića, Stare Pazove, Golubinaca, Vojke, koji od jutros okupljeni u Domu kulture stvaraju svoja nova dela. Umetnici tadija Savić i Dragomir Radojčić su u razgovoru sa koleginicom Zdenkom Kožik istakli da ih u Vojku vraćaju stara prijateljstva. Od pratećih programa za večeras je najavljen celovečernji koncert Kulturno umetničkog društva Slavko Gajin iz Vojke sa gostima iz Foče uz latinoameričke plesove članova Plesnog kluba Zemun. Sutra će se u okviru Likovne kolonije Kosmik Art Ljubiša Marić, u Vojki predstaviti Akustik sound duo i Gradski tamburaški orkestar. Nastupiće Aleksandar Živković, član tamburaškog orkestra Narodnog ansmabla Kolo i Gradskog tamburaškog orkestra Stara Pazova i Dragan Antonić, solo gitarista. Od 20.30 večeru za učesnike kolonije sprema Udruženje ribolovaca “Linjak“. U nedelju večeru priprema Lovačko društvo „Zec“ iz Vojke u 20 h, a posle večere planirana je poseta izložbi u kući Ružice Ragastovac. U ponedeljak u 19.00 časova u holu Doma kulture biće otvorena izložba radova nastalih na 22. Koloniji, biće dodeljene zahvalnice sponzorima, a zatim večera u 20 časova.
Ekonomija Nova Pazova 15.09.2012.
U nedelju 16. septembra u Novoj Pazovi održaće se izložba pčelinjih proizvoda, rekao je gostujući na talasima RTV Stara Pazova Radoslav Knežević, predsednik Udruženja pčelara „Polen“ iz Nove Pazove: -Uglavnom će to biti med, propolis, polen i proizvodi koji se prave na bazi tih proizvoda.

Mislim da je deveta izložba, imaćemo desetak do petnaest izlagača jer ova godina nije baš za pohvalu sa prinosima, ali biće dovoljno za naše domaće potrebe, rekao je Knežević. Na prostoru ispred male crkve, med i pčelinje proizvode ponudiće petnaestak pčelara iz Udruženja „Polen“ ,ali i pčelari iz ostalih okolnih mesta staropazovačke opštine. Radoslav Knežević, predsednik Udruženja je pozvao građane da posete izložbu u nedelju u centru Nove Pazove. Posetioci će na izložbi imati priliku da pravi med i pčelinje proizvode kupe po pristupačnim cenama i da se sa izlagačima konsultuju oko upotrebe meda, kaže Knežević. On je za Radio - televiziju Stara Pazova izjavio da je ovogodišnja suša nepovoljno uticala na prinose meda jer su zbog visokih temperatura biljke odbacivale cvet sa kojih pčele sakupljaju dragocene sastojke.
Info Stara Pazova 14.09.2012.
Na predlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada Republike Srbije je usvojila dve uredbe o pomoći poljoprivrednicima: o regresiranom gorivu za jesenju setvu i subvencijama po hektaru za ratarsku proizvodnju i uzgoj krompira za 2012. godinu. Poljoprivrednicima će biti omogućeno da za jesenju setvu nabave gorivo po ceni nižoj od maloprodajne za 76 dinara,
a na raspolaganju će im biti ukupno 70 miliona litara goriva. Takođe, registrovanim poljoprivrednicima će biti omogućeno da dobiju subvencije od 6.420 dinara po hektaru ratarske proizvodnje, za šta je izdvojeno ukupno 10,5 milijradi dinara. Dozvoljena količina regresiranog dizel goriva za jesenje radove u ovoj godini je 40 litara po hektaru i zahtevi se podnose od 17. septembra do 20. novembra 2012. Podnose se samo jednom i to u dva dela, prvi zahtev za regresirano dizel gorivo i drugi zahtev za povraćaj akcize na dizel gorivo. Uz zahtev podnose se i fiskalni računi od NIS - ovog distributera NIS pumpe. Potrebno je znati broj poljoprivrednog gazdinstva uz napomenu da je to dizel gorivo za poljoprivredu. Povraćaj sredstava za D 2 iznosi 74 dinara za litar, a za evrodizel 75 dinara. Obrasci za zahtev se preuzimaju u ekspozituri u Upravi za trezor u Staroj Pazovi. Fiskalni računi važe od 15.09 do 15. 11 2012. Podnošenje zahteva za subvenciju - regres za ratarsku proizvodnju i proizvodnju krompira počelo je 10. septembra i trajaće do 1. decembra ove godine. I ovi obrasci se preuzimaju u ekspozituri Uprave za trezor . Iznos sredstava po hektaru je 6420 dinara, a umanjuje se za deo avansa koji je već isplaćen. Donošenje ostalih uredbi koje Vlada Republike Srbije treba da usvoji na predlog Ministarstva poljoprivrede, planira se u narednom period, a sve obaveze prema poljoprivrednicima biće isplaćene do kraja ove godine. Za pomoć poljoprivredi izdvojeno je preko 160 miliona evra što je najveća državna pomoć poljoprivredi u poslednjih 25 godina.
Politika Nova Pazova 14.09.2012.
Reagujući na saopštenje Opštinskog odbora SPS-a koje je potpisao predsednik Zoran Vukašinović o isključenju Radoja Blagojevića iz stranke, članovi Osnovne organizacije socijalista Nove Pazove doneli su na svojoj sednici održanoj 13 septembra zaključke sa kojima žele da upoznaju javnost. Saopštenje je u razgovoru za RTV Stara Pazova pročitao Vladimir Pejić, predsednik OO SPS Nova Pazova:
- Osporavamo legitimitet sastava Opštinskog odbora SPS koji je popunjen i proširen na način koji nije u skladu sa Odlukom o broju, sastavu i načinu izbora članova OO SPS usvojen na Izbornoj konferenciji kao ni Statutom SPS. Najoštrije osuđujemo i ne prihvatamo način rada predsednika OO SPS Zorana Vukašinovića koji je manipulacijama, selektivnim i netačnim informacijama o toku i ishodu pregovora oko formiranja lokalne vlasti, doveo u zabludu mesne odbore, predsednike, članove Opštinskog odbora kao i odbornike. Istovremeno osuđujemo Vukašinovićevo vođenje poslednje sednice Opštinskog odbora SPS i maniupulaciju tačkama dnevnog reda, obzirom na to da se pod tačkom dnevnog reda: Informacija o održanim sastancima mesnih organizacija“, usvojio Zaključak o isključenju Radoja Blagojevića,a bez odgovarajućeg obrazloženja i uz kršenje Pravilnika o disiplinskom postupku. U vezi donošenja Odluka o odgovornosti Blagojević Radoja, vezano za glasanje na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Stara Pazova, ocenjujemo da se isključuje njegova odgovornost zbog delovanja suprotno odlukama SPS, jer Opštinski odbor SPS ni na jednoj sednici nije doneo odluku o tome da se u koaliciju ide sa DS-om i da je kandidat za predsednika opštine Zoran Vukašinović, rekao je u razgovoru za RTV Stara Pazova Vladimir Pejić. Sa odlukom o isključenju Radoja Blagojevića i kažnjavanju nekih članova stranke nije saglasan ni Slobodan Popović, član IO SPS - a i odbornik u SO Stara Pazova:- Što se tiče odluke Opštinskog odbora, mislim da je ishitrena i neutemeljena u Statutu jer su mnoge statutarne odredbe flagrantno prekršene. Procedura i postupak koji je trebalo da prethodi toj odluci nije ispoštovan, i recimo, pre tog Opštinskog odbora mi smo imali sastanak Izvršnog odbora na kojoj uopšte nismo imali pojma da će jedan od delova neke tačke dnevnog reda biti i isključenje člana Opštinskog odbora, odnosno izricanje opomena i drugih kaznenih mera nekim drugim članovima. Da to zaista sve nije u redu i da ta vrsta aktivnosti nije potrebna partiji u ovo vreme, mislim da ima puno važnijih stvari kojima treba da se bavimo, ja se nadam da ćemo imati snage da prevaziđemo i ovaj trenutak naše slabosti i da krenemo u aktivnosti koje su od interesa građana ove opštine, kao što smo i obećali u predizbornoj kampanji, rekao je Popović. Radoje Blagojević je povodom najavljenog isključenja, u izjavi za RTV Stara Pazova pozdravio građane i simpatizere: - Sve što se desilo, postupiću u skladu sa Statutom, Pravilnikom o dsicplinskoj odgovornosti i to će biti moje obraćanje javnosti. Fotografija: Radoje Blagojević
Život Stara Pazova 14.09.2012.
Udruženje Makedonaca Stara Pazova danas popodne na Rasadniku u Staroj Pazovi organizovalo je prvi put kolektivno pripremanje zimnice od crvene paprike. Dajana Kostić, podpredsednica udruženja je u razgovoru za RTV Stara Pazova istakla da je pripremanje zimnice dobro prošlo s obzirom da se prvi put organizuje: - Zamisao je da se tradicionalni recepti razmenjuju na ovakvim susretima. Da se nešto što pripada tradiciji, u

ovom slučaju Makedonskog naroda, prikaže, podeli sa sunarodnicima i da to bude način na koji ćemo mi da pokažemo kako se pravi zimnica, u ovom slučaju od paprika, pošto su Makedonsci poznati po paprikama i raznim drugim pitama I još nekim jelima, tavče gravče i ostalo. Danas će se probati ajvar, pinđur, tavče, pa neka škembe čorba. Ovo je skrormno i afirmativnog karaktera, probamo da vidimo kako ide, ali ako uspe ideja, ako uspemo da obezbedimo finansijska sredstva, ovo bi u narednom periodu mogao da bude zanimljiv sajam, etno sajam, etno kuhinje, ili već, nije bitno kako će se zvati. Mesto gde će se razmenjivati recepti, prikazivati dostignuća naših anonimnih domaćica, ali i nekih udruženja žena na našem terenu, udruženja Makedonaca na području Vojvodine pre svega, ima ih po celoj Srebiji. Nadamo se da ćemo imati priliku da ugostimo i naše sunarodnike iz Republike Makedonije, rekla je Dajana Kostić. Inače, staropazovački Makedonci osvojili su prvo mesto u kuvanju nacionalnog sapcijaliteta tavče gravče i ovo jelo je bilo danas u ponudi na Rasadniku, rekla je Sonja Miščević.
Info Stara Pazova 14.09.2012.
U svim osnovnim školama sutra je radna subota. Za učenike nižih razreda OŠ Boško Palkovljević Pinki sutra će biti organizovana međuodeljenjska druženja a sportske aktivnosti, koje su bile planirane za učenike viših razreda, odložene su zbog lošeg vremena, rekao je direktor Milan Predojević.
Učenici od prvog do četvrtog razreda sutra će uređivati panoe u učionicama i hodnicima, biće organizovan zanimljiv kviz i zabavni program, istakao je direktor Predojević. Prve radne subote ove školske godine, program aktivnosti u OŠ Heroj Janko Čmelik u Staroj Pazovi počinje u pola 10 i biće raznolik, kaže psiholog Ana Sklabinski.Sledeća radna, ali nastavna subota biće za osnovce 17.novembra.
Kultura Stara Pazova 13.09.2012.
Folklorni ansambl "Dukat" iz Stare Pazove i Društvo za negovanje narodne tradicije "Iskon" iz Šimanovaca će, u četvrtak 20. septembra 2012. godine sa početkom od 20 časova, održati humanitarni koncert u Domu kulture u Šimanovcima. Akcija "Za život dostojan mladosti" se nastavlja. Sav prihod od prodatih karata ide za lečenje Nikole Mrkajića u Moskvi. Budite humani kao što ste bili i do sada, učinite dobro delo, dođite da uživate u pesmi i igri našeg naroda i pogledajte kako to izgleda u našoj interpretaciji.
Sport Stara Pazova 13.09.2012.
Na Pokrajinskim sportskim igrama paraplegičara, predstavnici Udruženja paraplegičara Fruška gora Srem iz naše Opštine, zauzeli su treće mesto. Takmičenje je održano u Novom Sadu, kaže Goran Rajković, predsednik Udruženja: - Zauzeli smo treće mesto iza ekipa Novog Sada i Zrenjanina.
Na žalost, sa jednim bodom razlike smo izgubili drugo mesto, kao i do sada naši sportsti su se lepo predstavili i osvojili dobre rezultate. Imamo u pojedinačnoj konkurenciji oko 40 medalja, šahisti su osvojili prvo mesto, rekao je Rajković i konstatovao da su sportisti sa invaliditetom, imajući u vidu i uspehe paraolimpijaca, ostvarili zapažene uspehe.
Ekonomija Stara Pazova 12.09.2012.
Opštinska uprava i Lovačko udruženje Stara Pazova su u aprilu mesecu potpisali Sporazum o čuvanju polja i ovih dana sporazum stupa na snagu, kažu u Opštinskoj upravi. U emisiji “Strogo lokalno”, sa gostima: Mirkom Peršićem, iz Opštinskog udruženja poljoprivrednika i Stevanom Vranićem, iz Udruženja lovaca Stara Pazova, razgovarala je Katarina Šarkezi.
Uvođenje poljočuvara inicirali su članovi Opštinskog udruženja poljoprivrednika Stara Pazova rekao je Peršić:-Izgleda da na krađu ne utiče ni sušna godina ni rodna godina, ona je uvek ista. Mi gledamo da utičemo na Udruženje poljoprivrednika preko lokalne samouprave da sprečimo ono što možemo. Ova godina je možda najteža u istoriji srpske poljoprivrede i poljoprivrede u Vojvodini, i suočavamo se još sa krađama na našim poljima. Našli smo modus da lovci čuvaju naša polja. Lovci će danonoćno čuvati njive od kradljivaca najavio je Stevan Vranić:-Opremljeni smo “ladom nivom”, imamo dvogled i foto aparat, i sve nedozovoljene radnje u ataru ćemo fotografisati i uraditi video zapis, po mogućnosti. Moram da kažem građanima da nekada neće ni videti našeg poljočuvara jer on može to da slika i sa udaljenosti od 100 - 150 metara, rekao je Vranić gostujući u emisiji “Strogo lokalno”.
Život Novi Banovci 12.09.2012.
Građani pojedinih ulica koje su blizu Dunava, ovih dana suočavaju se sa ekološkim problemom. Naime, iz kolektora kojim se otpadne vode opština Inđija i Stara Pazova i aerodrome Batajnica, ulivaju u Dunav, širi se neprijatan miris, potvrdio je u izjavi za RTV Stara Pazova Radomir Pavlović,
zamenik predsednika Mesne zajednice Novi Banovci: - Sa tog kolektora širi se neprijatan miris. Ljudi idu ulicom sa maskama na licu, a deca drže ruke preko usta, ne mogu ni da se igraju, kaže Pavlović i dodaje da se u ovaj kanal slivaju otpadne vode iz kanalizacija opština Stara Pazova, Inđija, “Kolonije” kod Batajnice i dela Novih Banovaca gde funkcioniše kanalizacija. Pavlović je rekao das u nadležne službe bile na licu mesta i da bi trebalo uraditi projekat i raspisati tender za izvođača radova, a neophodno je cevi odakle se voda izliva uvesti u Dunav najmanje dvadeset ili trideset metara, kako se ne bi širio neprijatan miris. Fotografija: Mesto odakle dopire neprijatan miris (Tanja Kristić)
Politika Stara Pazova 12.09.2012.
Opštinski odbor Socijalističke partije Srbije Stara Pazova na trinaestoj sednici održanoj 07. septembra, u skladu sa odredbama statuta SPS, doneo je odluku da se dosadašnji potpredsednik Opštinskog odbora Radoje Blagojević isključi iz partije, s obzirom na to da je svojim delovanjem,

suprotnim odlukama Opštinskog odbora, doprineo situaciji u kojoj se Opštinska organizacija Socijalističke partije Srbije u Staroj Pazovi sada nalazi. Takođe Opštinski odbor Socijalističke partije Srbije u Staroj Pazovi zahteva od Radoja Blagojevića da vrati odbornički mandat jer je isti osvojio na proporcionalnoj listi SPS - PUPS, a ne nastupajući lično, svojim imenom i prezimenom. Ovom prilikom želimo da naglasimo, da je Socijalistička partija Srbije partija u kojoj vladaju demokratski principi, i koja odredbama svog statuta dozvoljava svakom članu da unutar organa SPS-a slobodno iznosi svoje mišljenje i predloge, ali da nakon usvajanja odluka, u javnosti, nesme zastupati svoje manjinske stavove, kaže se u saopštenju koje je potpisao Zoran Vukašinović, predsednik Opštinskog odbora SPS Stara Pazova.
Život Belegiš 12.09.2012.
Prilikom kopanja rovova za kablovsku televiziju, u centru Belegiša juče su iskopane ljudske kosti, potvrdio je u izjavi za RTV Stara Pazova Živan Jovanović, predsednik Saveta Mesne zajednice Belegiš: - Upravo tako. To se desilo prilikom iskopavanja za kablovsku televiziju. A i prethodno, kad su kopali “Vodovodi kanalizacija”, našli su kosti.
Verovatno, ja sam slušao od starijih, tu je bilo nekada groblje kad je selo Belegiš bilo pod bregom. Bili su juče iz policije i sa Instituta za sudsku medicinu, ja sam im objasnio da je tu bilo grioblje i da će se to i dalje dešavati kad budu dalje kopali. To su ljudske kosti i trebalo je da dođu ljudi iz “Čistoće” I odnesu kosti, ali ja sam im rekao da skupe te kosti i da ih opet vrate kada budu zatrpavali te rovove, rekao je Jovanović.
Info Stara Pazova 12.09.2012.
Kako Radio televizija Stara Pazova nezvanično saznaje, juče je u Staroj Pazovi posle 13 časova, iza železničke pruge, bivšeg Lifama, buknuo požar na površini od 20 hektara. Izgorelo je 10 hektara pod kukuruzom dok je preostali deo pod strnjikom ugašen intervencijom Vatrogasne službe iz Stare Pazove i Vatrogasne jedinice iz Inđije.
Od Vatrogasaca u Staroj Pazovi saznajemo da je predhodnog dana, 10. septembra na teritoriji staropazovačke opštine bilo pet požara, tako da su vatrogasci gasili požare puna 24 časa. Ljudskih žrtava nije bilo, a materijalna šteta će biti poznata po saopštenju Policijske uprave. Vatrogasci upozoravaju građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru.
Sport Stara Pazova 12.09.2012.
Na prvenstvu Srbije u Ćupriji u ekipnoj konkurenciji, kadetkinje Streljačkog kluba “Jedinstvo“ iz Stare Pazove su osvojile prvo mesto sa upucanih 789 krugova. Ekipu su činile: Martina Gubečka, Sanja Vukašinović i Marija Kolarević. Titula je osvojena i u pojedničanoj konkurenciji i to Martina Gubečka sa 273, a Sanja Vukašinović sa 272 kruga je bila druga. Nastupilo se u disciplini 30 ležeći i 3 puta 10 trostav.
Život Stara Pazova 10.09.2012.
Film „Šuma Trbe Baračkog“, autorke Gordane Momčilović u produkciji RTV Stara Pazova, osvojio je nagradu za najbolji senbzibilitet, na međunarodnom festivalu održanom u Velikom Gradištu. Tim povodom koleginica Gordanom Momčilović je u razgovoru za RTV Stara Pazova rekla da je Festival turističkog i ekološkog filma

„Silver lejk“ održan po četvrti put u Velikom gradištu od 2. do 8, septembra, u široj selekciji od 186 filmova kjoji su stigli iz celog sveta selektor je odabrao 45: -Pet je bilo srpskih, a 40 inostranih filmova, a među tih pet je ušao i „Trba Barački“. I pre festivala sam rekla da je ogroman uspeh što je naš film ušao u tako jakoj konkurenciji među 45 jer je žiri festivala bio izuzetno zahevan. Nagradu nisam očekivala jer je konkurencija bila jako velika jer je turistički film u svetu sa visokim standardima kvaliteta i u njih se mnogo ulaže, a ekološki filmovi koji su prikazani su u stvari spoj turisitičkog i ekološkog filma. Oni čim govore o nekoj prirodi, na taj način predstavljaju i taj kraj, rekla je Gordana Momčilović, ne skrivajući oduševljenje što je njen film osvojio nagradu. Pohvalila je organizaciju i atmosferu na festivalu, a na kraju je najavila novi projekat od januara.
Sport Stara Pazova 10.09.2012.
U komšijskom derbiju pretog kola Prve lige, fudbaleri Inđije pobedili su juče kod kuće Radnički iz Nove Pazove sa 1:0. U četvrtom kolu Srpske lige, Vojvodina, Dunav je u Starim Banovcima savladao Radnički iz Sremske Mitrovice sa 2:1, a Jedinstvo iz Stare Pazove je protiv ČSK Pivare u Čelarevu igralo 0:0.
Omladinac je u Novim Banovcima u četvrtom kolu Vojvođanske lige, Zapad protiv Mladosti iz Turije igrao 0:0. U opštinskom derbiju petog kola Sremske lige Jadran je u Golubincima pobedio Sremac iz Vojke sa 1:0. U petom kolu Druge Sremske lige, Podunavac iz Belegiša je u Inđiji sa Železničarom igrao 0:0, a Sloga iz Krnješevaca je poražena od Jedinstva u Platičevu sa 3:0.
Život Golubinci 10.09.2012.
Kоnjički klub Jadran iz Gоlubinaca u subоtu je prvi put оrganizоvaо fijakerijadu u оvоm mestu, na stadiоnu Fudbalskоg kluba. Predsednik Kоnjičkоg kluba Radislav Pekić je оtvоriо оvu ma- nifestacijui rekao da je gоlubinački konjički klubu novoosnovan, pоsle pоzdravnih reči Pekića, Milan Dudić je gоvоriо stihоve sremačkih pesnika a u kratkоm prоgramu оtvaranja je učestvоvaо i KUD Gоlubinci.

Fijakerijadi u Gоlubincima je prisustvоvaо Dragоljub Trifunоvić, pоmоćnik predsednika Opštine Stara Pazоva. Opština pоzdravlja оrganizaciju оvakvih manifestacija. Fijakerijada u Gоlubincima оkupila je učesnike ne samо iz starpazоvačke Opštine već i iz Pećinaca, Putinaca, Inđije, Jakоva, Dоbanоvaca, Surčina, Nоvоg Milоševa i drugih mesta. Jedan оd najlepših fijakera pripada pоrоdici Stankоvić iz Gоlubinaca. Vladimir Stankоvić je u razgovoru za RTV Stara Pazova rekao da je fijaker verovatno napravljen u nekoj kovačkoj radionici i da je veoma star. Fijakerijada u Gоlubincima оdržana je 8. septembra, na datum kada je u Gоlubincima svоjevremenо оdržavan vašar. Pоčetak оve, prve, fijakerijade u Gоlubincima, u оrganizaciji nоvоg Kоnjičkоg kluba Jadran kasniо je dva sata, blagоnaklоni pоsmatrači i ljubitelji kоnja i fijakera оprоstili su tо kaо pоčetničku grešku.
Fotografija: Predsednik Kоnjičkоg kluba Radislav Pekić
Ekonomija Stara Pazova 10.09.2012.
Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Sremska Mitrovica, služba Inđija, organizuje sajam zapošljavanja u Inđiji, u sredu 12. septembra od 11 do 13 časova, u tržnom centru „TQ City”, Vojvode Stepe 11. Ovo je četvrti sajam zapošljavanja u Sremu ove godine. Nezaposlena lica imaće priliku da se predstave i predaju svoje
radne biografije poslodavcima inđijske opštine koja privlači veliki broj novih investitora. Na sajmu zapošljavanja u Inđiji učešće je prijavilo 19 poslodavca koji su iskazali potrebu za zapošljavanjem preko 120 radnika. Traže se: bravari, varioci, građevinski limari, grafički radnici, trgovci, operater na CNC mašini, konsultanti prodaje, agenti prodaje osiguranja, inženjer mašinstva, inženjer elektrotehnike, saobraćajni inženjer, administratori, magacioneri, računovođe, radnici u proizvodnji, higijeničari. Sajam se organizuje u saradnji sa Agencijom za ekonomski razvoj opštine Inđija i opštinskom upravom. Pozivamo sve nezaposlene koji žele da posete sajam zapošljavanja da se jave svojim savetnicima za zapošljavanje, saopštila je Nacionalna služba za zapošljavanje.
Info Nova Pazova 09.09.2012.
Dan pred proslavu slave Pazovačkog povereništva Dveri, Sabor Srpskih Prosvetitelja i učitelja, oštećene su prostorije u Novoj Pazovi, gde je i sedište povereništva. Verovatno u noći između petka i subote, u prostorijama pokreta, koji je izlepljen logom Dveri i natpisima prepoznatljivim za ovaj pokret,
neko je sivim sprejom preko natpisa Dveri napisao "zveri". - "Pazovačko povereništvo osuđuje ovaj nepromišljen čin pojedinca ili grupe koja je očigledno htela da nam na ovaj pogrdan način prva "čestita slavu". Slučaj je prijavljen policiji, izvršen je uviđaj pa ćemo videti šta će istraga pokazati".- saopšteno je iz informativne službe Dveri- Pazova.
Sport Stara Pazova 09.09.2012.
Fudbaleri Radničkog iz Nove Pazove su u komšijskom derbiju kao gosti izgubili od Fk Inđija sa 1:0. (Snimak utakmice u ponedeljak od 22:00 na RTVSP). U četvrtom kolu Srpske lige, Vojvodina, Dunav je u Starim Banovcima pobedio Radnički iz Sremske Mitrovice 2:1, a Jedinstvo iz Stare Pazove kao gost igralo nerešeno sa ČSK Pivarom u Čelarevu 0:0.
Omladinac iz Novih Banovaca u četvrtom kolu Vojvođanske lige, zapad je na svom terenu protiv Mladosti iz Turije igrao 0:0. U opštinskom derbiju petog kola Sremske lige u Golubincima Jadran- Sremac iz Vojke 1:0. U petom kolu Druge sremske lige, Podunavac iz Belegiša je sa Železničarom u Inđiji igrao nerešeno 0:0, a Sloga iz Krnješevaca izgubila od Jedinstva u Platičevu 3:0.
Info Stara Pazova 09.09.2012.
Noćas je pokradena trafostanica pri vodovodu, saznajemo od upravnika Slobodana Kovačevića. Trenutno je angažovan agregat koji radi sa upola manje potrebne snage. To je razlog što je slab pritisak ili neki potrošači uopšte nemaju vode. Stručne ekipe su na terenu kako bi se trafostanica osposobila a vodosnabdevanje noramalizovalo. Procena je da će otežano snabdevanje trajati naredna 24 sata.
Sport Nova Pazova 07.09.2012.
U nedelju će se igrati utakmice petog kola Prve lige. Fudbaleri Radničkog iz Nove Pazove će u komšijskom derbiju kao gosti igrati protiv Inđije. U četvrtom kolu Srpske lige, Vojvodina, Dunav će u Starim Banovcima dočekati Radnički iz Sremske Mitrovice, a Jedinstvo iz Stare Pazove će biti gost
ČSK Pivare u Čelarevu. Omladinac iz Novih Banovaca u četvrtom kolu Vojvođanske lige, Zapad će na svom terenu igrati protiv Mladosti iz Turije. U opštinskom derbiju petog kola Sremske lige u Golubincima će se u nedelju sastati Jadran I Sremac iz Vojke. U petom kolu Druge sremske lige, Podunavac iz Belegiša će igrati sa Železničarom u Inđiji, a Sloga iz Krnješevaca sa Jedinstvom u Platičevu.
Info Stara Pazova 07.09.2012.
Tretman suzbijanja odraslih formi komaraca na teritoriji opštine Stara Pazova predviđen je za subotu 8. septembar. Suzbijanje će se obaviti tretmanom iz aviona u priobalju Dunava preparatom ICON 2 ULV. Kako saznajemo u Kabinetu predsednika Opštine Stara Pazova, u pitanju je redovna
aktivnost, pošto je utvrđeno da je u blizini reke povećan broj komaraca, a akcija se sada poklopila sa groznicom Zapadnog Nila. Opština Stara Pazova će i u narednom periodu pratiti sutuaciju u okruženju i po potrebi će sa akcija ponoviti. Ovih dana će tretman suzbijanja odraslih formi komaraca biti obavljen i u Beogradu.
Info Stara Pazova 07.09.2012.
Opština Stara Pazova je za decu članova Udruženja ratnih vojnih invalida opštine Stara Pazova, obezbedila refundaciju sredstava za kupovinu udžbenika za učenike od petog do osmog razreda. Po rečima Mileta Kozlice, predsednika Udruženja ratnih vojnih invalida, sredstva od 160 hiljada dinara biće

podjednako raspoređena za 27 učenika.Kozlica je rekao da će novac danas biti rapoređen za svih 27 đaka, i zahvalio se predsedniku Đorđu Radinoviću, i zameniku predsednika opštine Goranu Vranješu na razumevanju.
Fotografija: Mile Kozlica
Info Stara Pazova 07.09.2012.
Policijska uprava Sremska Mitrovica uputila je juče apel građanima kako bi se smanjio broj požara kojima je uzrok ljudska nepažnja i bahatost. Najveći broj požara izazvan je spaljivanjem strnjike na njivama, suve trave, granja i smeća. Goreli su hektari pšenice i kukuruza u celom Sremu, voćnjaci u Šidu i Inđiji, hiljade bala slame i kukuruzovine, čak i železnički pragovi.

Visoke temperature i dugotrajna suša samo su pospešili pojavu i razbuktavanje požara. Pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona imali su od početka ove godine do sada 1.192 intervencije, a u celoj 2011. godini, 1.600 intervencija. Zbog predstojeće berbe kukuruza i pripreme zemljišta za jesenju setvu, koja često obuhvata i paljenje strnjišta i kukuruzišta, postoji opravdana bojazan od nastanka novih požara. Zakonom o zaštiti od požara strogo je zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka. Zaprećene kazne za fizička lica iznose od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna lica od 300.000 do milion dinara. Upozoravamo građane da će pripadnici Policijske uprave i Odeljenja za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici kažnjavati sve one, koji izazivanjem požara nanose veliku materijalnu štetu i ugrožavaju svoju i tuđu bezbednost, kaže se u saopštenju PU Sremska Mitrovica.
Život Golubinci 06.09.2012.
Posle dugo vremena u subotu će u Golubincima biti održana fijakerijada. Parada fijakera i konja zakazana je baš za 8. septembar, jer se tog datuma u prošlosti u Golubincima redovno održavao veliki vašar, kaže Staniša Opačić, predsednik Saveta Mesne zajednice Golubinci. Za fijakerijadu je prijavljeno 30 učesnika u raznim kategorijama, a osim Golubinčana biće tu i učesnika iz cele Vojvodine, najavio je Opačić. Fijakerijada počinje u subotu u podne na fudbalskom igralištu kluba „Jadran“.
Sport Stari Banovci 06.09.2012.
Fudbaleri „Dunava“ iz Starih Banovaca plasirali su se u šesnaestinu finala kupa Srbije, pošto su juče na svom terenu pred oko 1.000 gledalaca savladali prvoligaša „Banat“ iz Zrenjanina sa 3:1. Golove za „Dunav“ su postigli Kokir, Haska i Đemaj, dok je strelac za „Banat“ bio Delibašić iz jedanaesterca. Starobanovčani su plasmanom u završnicu Kupa Srbije ostvarili jedan od najvećih
uspeha u svojoj istoriji. Po završetku utakmice, trener „Dunava“ Mihajlo Bošnjak je za RTV Stara Pazova rekao da je pobeda zaslužena rezultatom i igrom: -Pre utakmice igrače sam, pripremao u smislu, da je „Banat“ favorit, igra u rangu više, nosi ime slavnog „Proletera“, međutim u Kupu se događaju iznenađenja, pretpostavio sam i tu mogućnost. Malo sam se pribojavao fizičkog stanja jer smo igrali utakmicu kasnije nego „Banat“, mi smo igrali u nedelju, oni su igrali u subotu i imali su dan više za odmor. Međutim, to se danas nije videlo na terenu pogotovo u drugom poluvremenu. Mislim da smo ih iznenadili otvorenom igrom, tražili smo tu svoju šansu nekakao jer smo znali da su oni favoriti. Malo su nas napadali, imali su prostora, imamo brze igrače i to smo iskoristili, drugo poluvreme smo igrali još kvalitetnije i došli do 3:0. U nastavku ja bih voleo da dobijemo neku atraktivnu ekipu, osvojili smo Kup na području Vojvodine i sad smo prošli direktno u žreb od 32 ekipe, rekao je Bošnjak. Fotografija: trener „Dunava“ Mihajlo Bošnjak
Ekonomija Stara Pazova 06.09.2012.
Ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu Rasim Ljajić najavio je da će Vlada na današnjoj sednici doneti mere o zabrani izvoza šećerne repe, suncokreta i soje, da bi se na taj način stabilizovalo tržište kada je reč o jestivom ulju i šećeru. "Intervenisaćemo iz robnih rezervi sa merkatilnim kukuruzom, proizvođačima stočne hrane,
zauzvrat od njih ćemo tražiti da nam za tu količinu vrate u mesu kako bi opet mogli da obezbedimo stabilnost tržišta kada se radi o ponudi mesa", objasnio je Ljajić. Prema njegovim rečima, biće odlučeno i o razmeni merkatilne pšenice i kukuruza kako bi se povećale zalihe u rezervama, da bi opet bila moguća intervencija. "Krajnji efekat mera je obezbeđivanje osnovnih životnih namirnica, stabilnost u snadbevanju osnovnim životnim namirnicama i što pristupačnije cene za te životne namirnice", ističe ministar Ljajić. Mere zabrane izvoza pojedinih poljoprivrednih kultura komentariše Mihal Hric, direktor Nove budućnosti iz Žarkovaca kaže da su zabrane izvoza problematične: -Mi imamo konkretno dobre ugovore. Pojedine firme su potpisale ugovore za kukuruz za 150 ili 160 evra po toni što je veoma malo, za uljarice čak ispod 400 evra po toni što može da bude veliki gubitak. Mislim da trenutno na našem tržištu nema dovoljno robe i ipak bi trebalo država da se umeša i da zadovoljimo naše potrebe. Višak treba izvesti, treba nam devizni priliv, ali u svakom slučaju moramo se prvo obezbediti sa robama, sa hranom, kaže Hric. Ovogodišnji prinosi soje su 1,5 do 2 tone, a kukuruza od 1 do 5 tona po hektaru, što zavisi od regiona i količine padavina. Suša je uzela danak ali treba biti zadovoljan s obzirom na vremenske uslove koje su pratile celu ovogodišnju poljoprivrednu proizvodnju, izjavio je Mihal Hric, direktor Nove budućnosti iz Žarkovaca na Danu Polja u Sremskoj Mitrovici.
Sport Stari Banovci 05.09.2012.
Fudbaleri Dunava iz Starih Banovaca danas će na svom terenu u pretkolu Kupa Srbije igrati protiv Banata iz Zrenjanina, člana Prve lige Srbije. Starobanovčani su postigli veliki uspeh u ovom takmičenju, pošto su nedavno osvojili kup Vojvodine i tako stekli pravo da se nađu u samoj završnici najmasovnijeg takmičenja u našoj zemlji.
Pobednik današnjeg meča u Starim Banovcima će steći pravo da se nađe u žrebu za prvo kolo kupa Srbije. Utakmica na igralištu Dunava počinje u 16 časova.
Kultura Stara Pazova 05.09.2012.
Početak nove školske godine nije učenicima doneo samo obaveze. Na teritoriji opštine Stara Pazova, ova prva nedelja je nedelja pozorišta. Učenici osnovnih škola u svim mesnim zajednicama će na jednom času umesto nastave pratiti pozorišnu predstavu.
Već danas, predstavu “Vučica i tri praseta“ pozorišta Crvčak iz Beograda videli su mališani u Golubincima i Vojki a u 11.30 je na gradskom trgu u Staroj Pazovi. Sutra će se sa „Tri klovna“ pozorišta iz Rume družiti deca u Belegišu, Surduku, Starim i Novim Banovcima.
Info Stara Pazova 04.09.2012.
Šteta od suše na teritoriji opštine Stara Pazova kreće se od 50 do 80 posto i po nekim procenama iznosi oko 22 miliona evra, rekao je Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova gostujući nedavno na Televiziji Svet plus u emisiji Moje selo. Radinović je rekao da su više ugrožene parcele u blizini Dunava gde je zemljište više peskovito.
Predsednik opštine je pohvalio rad Udruženja poljoprivrednika u kome su, kako je rekao vlasnici malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava, a na pitanje hoće li subvencije koje najavljuje Vlada biti dovoljne za nadoknadu štete, Radinović je rekao da se i lokalna samouprava mora uključiti u čitav problem, a neophodno je uspostaviti i poljočuvarsku službu jer je za očekivati povećan broj krađa, posebno kukuruza. Radinović je rekao da su već u toku razgovori sa bankama koje kreditiraju poljoprivredu, da se subvencije koje stignu od Vlade usmere na ime izmirivanja kamata na kredite. Predsednik opštine Stara Pazova je u kontekstu mogućnosti izgradnje sistema za navodnjavanje rekao da je u J.P. „Vojvodina Vode“ pronađen projekat star nekoliko godina, a koji se odnosi na izgradnju sistema navodnjavanja i istakao da staropazovačka opština raspolaže solidnom kanalskom mrežom. Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova gostujući u emisiji Moje selo Televizije Svet plus govorio je i o drugim važnim temama za građane, a jedna od njih je i razvoj turizma: -Na teritoriji naše opštine je 25 kilometara obale Dunava, mi smo formirali jedan tim koji će se baviti uređenjem obale, angažovali smo jednog stručnjaka koji je radni vek proveo u J.P. „Vojvodina vodama“, da sagledamo šta se od objekata nalazi na obali Dunava, da vidimo šta može, a šta ne može da se ukloni sa obale. Marina je planirana u Starim Banovcima na ušću Budovara u Dunav, gde bi se čuvali plovni objekti, rekao je Đorđe Radinović i istakao da se sagledavaju mogućnosti da se u planove uvrsti i izgradnja mini luke, kako bi se oživeo rečni putnički saobraćaj koji je nekada funkcionisao i kojim su ljudi iz Podunavskih mesta putovali do Zemuna i Beograda. I razvoj industrijskih zona je u kontekstu oživljavanja rečnog putničkog i teretnog saobraćaja, rekao je Radinović.
Sport Nova Pazova 04.09.2012.
U nedelju na stadionu Fudbalskog kluba Dunav u Starim Banovcima odigrana je utakmica u ragbiju 13 između Crvene Zvezde iz Beograda i Radničkog iz Nove Pazove. Pred malobrojnom publikom u zaostaloj utakmici trećeg koga Prve lige Srbije u Ragbiju 13,
Crvena Zvaezda je pobedila Radnički rezultatom 48:24 i nakon trećeg kola, Radnički ima jedan bod. Utakmici su prisustvovali Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova i Nedeljko Kovačević, direktor Direkcije za izgradnju. Predsednik opštine je u izjavi za RTV Stara Pazova rekao da sport uopšte, pa i ragbi treba podržati dok je Direktor Direkcije za izgradnju opštine Stara Pazova je potvrdio da se već čine napori da se sportistima stvore što bolji uslovi za treninge.
Info Stara Pazova 04.09.2012.
Tokom letnjeg raspusta završeni su radovi na kišnoj kanalizaciji u Osnovoj školi Heroj Janko Čmelik u Staroj Pazovi, radi se o odvodu vode koja se iz oluka razlivala po školskom dvorištu. Investitor radova je bila Direkcija za izgradnju Opštine Stara Pazova.
Ekonomija Krnješevci 04.09.2012.
Zbog sušnog perioda prinosi ratarskih kultura su manji od 30 do 70 posto, na pojedinim parcelama rod je sto posto podbacio dok je sušno vreme jedino pogodovalo suncokretu. Dragan Kolčar, iz Instituta za kukuruz Zemun polje u Krnješevcima zadovoljan je prinosom suncokreta koji iznosi tri hiljade trideset kilograma po hektaru.
Info Stara Pazova 04.09.2012.
Početak nove školske godine nije učenicima doneo samo obaveze. Na teritoriji opštine Stara Pazova, ova prva nedelja je nedelja pozorišta. Učenici osnovnih škola u svim mesnim zajednicama će na jednom času umesto nastave, pratiti pozorišnu predstavu. Već sutra, Vučica i 3 praseta, pozorišta Crvčak iz Beograda stižu u Golubince u 8.30, zatim u Vojku u 10 časova i na gradski trg u Staroj Pazovi u pola 12. U četvrtak će se sa Tri klovna pozorišta iz Rume družiti deca u Belegišu, Surduku, Starim i Novim Banovcima.
Info Stara Pazova 04.09.2012.
U radnoj 2012/2013. godini u PU „Poletarac„ u Staroj Pazovi upisano je ukupno 1.410 mališana, koji su raspoređeni u 58 vaspitnoobrazovnih grupa, rekla je za RTV Stara Pazova direktorka Milica Blešić. U jaslicama je ove godine u 13 grupa

upisano 239 mališana, 921– no dete uzrasta od 3 do 7 godina upisano je u 33 grupe celodnevnog boravka, dok je u poludnevnom boravku, u 12 grupa pripremnog predškolskog programa zbrinuto 250 mališana, istakla je direktorka Blešić.
Info Stara Pazova 03.09.2012.
Radovi na popravci behaton ploča na Trgu dr Zorana Đinđića povereni su SZFIR „Željo Klašnjić „, koja će ovaj posao obaviti po ceni od 180 hiljada dinara, odlučeno je u petak na sednici Izvršnog odbora Saveta mesne zajednice Stara Pazova.
Doneta je i odluka o uređenju platoa između Pozorišne sale i Slovačkog narodnog doma, na kome će biti postavljene behaton ploče preostale nakon rekonstrukcije centra Stare Pazove. Izvršni odbor je prihvatio ponudu „Apolo inženjeringa“ iz Stare Pazove za izvođenje gromobranske instalacije na stadionu FK „Jedinstvo„. Ova mera je naložena fudbalskom klubu od strane Komisije koja vodi takmičenje u Srpskoj ligi - Vojvodina, rekao je Slobodan Jovanović, predsednik Izvršnog odbora Saveta mesne zajednice Stara Pazova. Vrednost radova na izvođenju gromobranske instalacije je 282 hiljade dinara, bez PDV – a. Izvršni odbor je usvojio i ponudu za popravku mokrog čvora na strelištu „Jedinstvo trap“, koju je dostavila SZFIR „Željo Klašnjić„. Za popravku postojećeg WC- a i izgradnju još jednog biće izdvojeno 60 hiljada dinara.
Info Stara Pazova 03.09.2012.
Svečani prijem prvaka organizovan je danas u Osnovnoj školi “Simeon Aranick“ koja ove godine ima 69 prvaka, koji su podeljeni u tri odelenja. Učencima prvog razreda dobrodošlicu je poželela direktorka Slađana Bursać, a u prigodnom programu, koji su pripremili učenici četvrtog razreda, učestvovali su školski hor i recitatori. Posle svečane prozivke učiteljice su povele decu u učionice u kojima su ih čekali pokloni.

Besplatne udžbenike je i ove godine obezbedilo Milinstarstvo prosvete, edukativna “Prvarica“ je poklon opštine Stara Pazova, dok je škola svakom prvaku darovala kačket, bedž, balon i bilten škole. Svečani prijem prvaka upriličen je danas i u Osnovnoj školi “Boško Palkovljević Pinki“ u Staroj Pazovi. Ove godine u školu je upisano 108 učenika prvog razreda, koji su razvrstani u četiri odelenja, istakao je prozdravljajući prvake i njihove roditelje direktor Milan Predojević, a moleban za uspešan početak školske godine služio je protojerej Srđan Đurđević, starešina hrama Svetog Ilije u Staroj Pazovi. Najmlađi učenici škole Pinki uživali su u prigodnom kulturno-umetničkom programu, u kome su pored FA “Dukat“ učestvovali talentovni recitatori i pevači. Učenici prvih razreda škole Pinki nastavu će pratiti u renoviranim i okrečenim učionicama, koje su uređene sredstvima opštine Stara Pazova i škole Pinki. Prvaci će ove nedelje imati po dva, a naredne nedelje tri časa dnevno.
Info Stara Pazova 03.09.2012.
Prvi etno sajam okupio je juče popodne u dvorištu Osnovne škole „Heroj Janko Čmelik“, Udruženja žena iz Kovačice, Gložana, Boljevaca, Slankamenačkih Vinograda i Stare Pazove. Na štandovima su bili izloženi ručni radovi, mirisali slovački specijaliteti, dok je nekoliko zanatlija demonstriralo stare zanate.
Sajam je otvorila Ružena Červenski, dugogodišnji koreograf, posetioce je pozdravila i Milina Sklabinski, direktorica Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, a zatim su se na pozornici smenjivali folklori, pevači, narodni orkestri, pevačke grupe dok su mladi manekeni predstavili haljine Mire Brtke. Prvi etno sajam je posetio i predsednik opštine Đorđe Radinović koji je istakao da će opština podržavati i ovakav način negovanja kulture i tradicije. Posetioci su u holu škole mogli videti izložbu slika i drvoreza Jana Takača, skice Jana Agarskog, a u slovačkoj evangelističkoj crkvi i izložbu biblijskih citata na nekoliko jezika.
Sport Stara Pazova 03.09.2012.
U četvrtom kolu Prve lige Srbije fudbaleri Radničkog poraženi su u Novoj Pazovi od Voždovca iz Beograda sa 2:0. Jedinstvo je u Staroj Pazovi u trećem kolu Srpske lige, Vojvodina, sa Sremom iz Sremske Mitrovice igralo 1:1, a Dunav iz Starih Banovaca je kao gost protiv Sente igrao 0:0. U trećem kolu Vojvođanske lige grupa Zapad Omladinac iz Novih Banovaca je protiv Stanišića u gostima igrao nerešeno, 2:2.
Odigrane su i utakmice četvrtog kola Sremske lige. Sremac je u Vojki pobedio LSK iz Laćarka sa 2:1, a Jadran iz Golubinaca je sa Slovenom u Rumi igrao 1:1. U četvrtom kolu Druge sremske lige, Podunavac je u Belegišu pobedio Napredak iz Popinaca sa 3:1, a Sloga je u Krnješevcima savladala Hrtkovce sa 2:1.
Info Stara Pazova 03.09.2012.
Povodom stog godina srpskog vojnog vazduhoplovstva juče je na aerodromu Batajnica organizovan međunarodni aeromiting koji je nakon smotre jedinice garde otvorio Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije. Predsednik Nikolić je podsetio na istoriju i razvoj našeg vojnog vazduhoplovstva,
zahvalio se učesnicma i delegacijama 16 zemalja koje su se odazvale pozivu, i rekao da je naša obaveza da razvijano i snažimo našu odbranu, pratimo savremene trendove i neprekidno unapređujemo njene operativne i funkcionalne sposobnosti. Tomislav Nikolić je rekao da očekuje od Vlade Srbije da u okviru raspoloživih sredstava uloži makismalne napore na revitalizaciji vojnih objekata, podsticanju sticanja znanja i da osavremenjuje resurse i opremu, obezbedi i poboljša materijalno stanje pripadnika vojske. U letačkom delu učestvovali su domaći, ali i vazduhoplovi nekoliko stranih zemalja. Veliki broj posetilaca okupio se na aerodromu, a građani su imali prilike da uživaju u bravurama koje su na nebu izvodili piloti domaćeg, ali i vazduhoplovstava nekoliko stranih zemalja.
Info Stara Pazova 02.09.2012.
U petak su već po tradiciji budući učenici staropazovačke Gimnazije, prvaci, na skromnoj svečanosti upoznali buduće razredne starešine, profesore i sam prostor gimnazije, a pozdravio ih je direktor Miroslav Opavski i izrazio nadu da će gimnazija ispuniti njihova očekivanja:
-Imam dovoljno razloga za to. Ove godine na prijemnom ispitu, mi smo izuzetno zadovoljni rezutatima, a od 120 upisanih učenika, 101 je upis u ovu gimnaziju stavio kao prvu želju. Drugi razlog je što je broj bodova za 12 veći u odnosu na prošlu godinu i treći razlog je što je naša škola, što je retkost u okruženju, u prvom roku upisala pun broj čak i preko broja kvote učenika. Opavski je govoreći o značaju školovanja u gimnaziji konastatovao da je gimnazija najbolja priprema za dalje šklolovanje na fakultetu. I ove godine 120 novih prvaka sticaće nova znanja i obezbediti sebi dovoljno dobru osnovu za nastavak školovanja. Nove - stare razredne starešine su: Jaroslav Fabjan, profesor matematike, Branka Nišević, profesor engleskog jezika, Ana Šipicki, profesor istorije i Miroslav Đovčoš profesor matematike. Fotografija: sa prijema novih đaka gimnazije
Info Stara Pazova 02.09.2012.
Za samo jednu deceniju broj učenika u našoj opštini manji je za 1412. Ove godine je u 10 osnovnih škola upisano 5.838 učenika dok je ukupan broj učenika koji su upisani u tri srednje škole 1.617, rekla je za RTV Stara Pazova Milka Simić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti. U odnosu na prošlu godinu broj učenika u osnovnim školama manji je za 30, dok je u srednjim školama upisano 36 učenika manje nego lane.
Povodom početka nove školske godine od 3. do 17. septembra sprovešće se pojačana aktivnost regulisanja i kontrole saobraćaja u blizini škola. Tokom septembra meseca u školama će biti organizovana i predavanja o bezbednosti dece u saobraćaju.
Info Nova Pazova 02.09.2012.
U Osnovnoj školi “Rastko Nemanjić Sveti Sava“ u Novoj Pazovi ove godine ima 171– no dete u prvom razredu. Učenici su podeljeni u šest odeljenja, a svečana prozivka prvaka je izvršena juče u 18.00 časova. Svečani prijem prvaka obavljen je u junu uz progodan program koji su pripremili učenici novopazovačke škole, istakla je pedagog Despotović.
Firma Eurostroj iz Stare Pazove zapošljava trgovca u maloprodajnom objektu Praktiker. Pored rasvete i elektromaterijala, u prodavnici Praktiker u ponudi je širok asortiman šrafovske robe, ručnog, baštenskog i elektro alata, profi i hobi program. Ako ste komunikativni, vredni, imate iskustvo rada kao trgovac, prijavite se ili nam dostavite Vašu radnu biografiju.Poželjno je da kandidati budu elektotehničke struke ili da imaju osnovno znanje u navedenoj oblasti. Zainteresovai kandidati više informacija mogu dobiti na telefon broj: 063/267 032, ili poslati svoju radnu biografiju na e-mail: hr.mng@eurostroj.rs.
Potrebni radnici za rad u perionici veša u Staroj Pazovi.Zainteresovani kandidati više informacija mogu dobiti na telefon broj 069/40-51-500 kao i na broj telefona 063/24-41-76.
Firmi Moto-plast doo koja se bavi proizvodnjom folije, potrebni proizvodni operateri sa ili bez radnog iskustva za rad u proizvodnom pogonu u Novoj Pazovi. Rad je organizovan u smenama. Svoju radnu biografiju sa nazivom pozicije za koju konkurišete,zainteresovani kandidati mogu poslati na e-mail adresu: info@motoplast.rs ili doći lično u prostorije firme u ulici Njegoševa 111 u Novoj Pazovi.Za više informacija zvati na telefon broj 022/323-584 kao i na broj 022/323-364 svakog radnog dana od 8 do 16 časova.
Potrebni radnici muškog pola , za rad na presama u proizvodnji bakelitnih toalet dasaka. Zainteresovani kadidati sve informacije mogu dobiti na telefon broj 063/450-426 u periodu od 08 do 14 časova.
Predstavništvu kanadske firme Integrity iz Stare Pazove, potrebni radnici u proizvodnji. Prijave na telefone 022/310-147 i 060/508-0844 ili doći lično u sedište firme Golubinački put bb.
Stovarištu Šovljanski iz Starih Banovaca hitno potrebna dva fizička radnika. Za više informacija doći lično na adresu Grčka 2, ili pozvati na telefon broj 022/310-608.
Usled proširenja proizvodnih kapaciteta kompanija IGB AUTOMOTIV raspisuje konkurs za prijem 100 radnika u proizvodnom pogonu u Inđiji. Konkurs je otvoren do 1. juna. Prijave i biografije možete poslati na e-mail adresu prijava@bauerhin.rs ili direktno predati u kompaniji.
Potrebne žene za prodaju sladoleda u Novoj i Staroj Pazovi.Zainteresovane kandidatkinje mogu se javiti na broj telefona 060/5108333.
Kompaniji DIS su potrebni mladi, vredni i ambiciozni ljudi na sledećim pozicijama u marketu u Novoj Pazovi: prodavac- izlagač, kasir, prodavac na odeljenju voća i povrća, prodavac na odeljenju delikatesa i gotovih jela, mesar, magacioner, referent nabavke, poslovođa, vozač- dostavljač, Direktor marketa. Prijave sa kratkom biografijom i fotografijom posalti na hr@dis.rs ili se prijavite putem upitnika na sajtu www.dismarket.rs. Konkurs je otvoren do kraja juna.