Pregled vesti za Oktobar 2013.


Kultura Stara Pazova 31.10.2013.
Kao poseban gost, Gradski tamburaški orkestar Stara Pazova učestvovao je sa Beltango kvintetom u medjunarodnom tango spektaklu–Tango de mi vida, pred brojnom publikom u pozorišnoj sali u Staroj Pazovi. Tango festival, koji se ove godine održava deseti put i okuplja umetnike iz Argentine i sa Balkana, pokazao je svu širinu tango kulture repertoarnim presekom kroz sve tango epohe, dajući prikaz muzičko-plesne evolucije tanga duge preko sto godina. Bila je to jedna od tri pretpremijera jubilarnog Tango festivala, koji će se održati u Beogradu od 1.do 3.novembra.
Info Banovci Dunav 31.10.2013.
Ovih dana nakon objavljene informacije u programu RTV Stara Pazova, radnici JKP „Vodovod i kanalizacija“ zatvorili su i zavarili tri otvora na šahtovima u naselju Banovci Dunav, neposredno uz zelenu pijacu. Kako smo na licu mesta u razgovoru sa sugrađanima saznali, u otvore su upadali pešaci i biciklisti, ali srećom nije bilo teže povređenih. Opasnost je vrebala na ulicama u nesporednoj blizini pijace, a u razgovoru sa građanima ovog naselja saznali smo da su sve češće i krađe goriva iz rezervoara kamiona i putničkih automobila.
Info Stara Pazova 31.10.2013.
Savet Mesne zajednice Stara Pazova sinoć je jednoglasno usvojilo Plan rada i Finansijski plan mesne zajednice za 2014. godinu, sa projekcijom za 2015. i 2016. godinu. Od kapitalnih investicija predviđena je izgradnja vrtića, rekonstrukcija zelene pijace i rekonstrukcija ulica Svetosavske i Vuka Karadžića. U narednom periodu planirana je izgradnja saobraćajnice od ulice Ćirila i Metodija do ulice Učiteljske, nastavak izgradnje fekalne kanalizacije, izgradnja saobraćajne obilaznice za teški saobraćaj, rekonstrukcija trotoara u ulici Ćirila i Metodija, Železničkoj i Kralja Petra, izrada projekta sanacije spomen doma Janka Čmelika, uređenje ulice Partizanske,
rešavanje problema uzurpacije javnih površina u ulici Vladimira Hurbana, čišćenje i zacevljenje kanala, divljih deponija i asfaltiranje svih neasfaltiranih ulica. Finansijskim planom Mesne zajednice za 2014. godinu projektovani su ukupni rashodi od 34 miliona 999 hiljada dinara.
Info Nova Pazova 31.10.2013.
Sa kraćim zimskim danima ulična rasveta je sve potrebnija. U Mesnoj zajednici Nova Pazova saznajemo da je održavanje javne rasvete jedna od redovnih aktivnosti i dotrajale sijalice se menjaju na svakih 15 dana kaže Srbislav Knežević, sekretar MZ. Pored komunalnih redara, koji obilaze mesto, u Mesnoj zajednici su uvek otvoreni za primedbe građana, koji svakodnevno zovu i takođe prijavljuju kvarove i probleme dodaje Vladimir Grujić, predsednik Izvršnog odbora Saveta MZ Nova Pazova.
Grujić se nada da će se problem češće zamene sijalica rešiti u korist građana, jer sigurno da ni nije prijatno a ni bezbedno prolaziti neosvetljenom ulicom.
Info Stara Pazova 31.10.2013.
Poklopac na šahtu, koji se nalazi na veoma prometnom prolazu ka Slovenskom trgu u samom centru našeg grada, pukao je pod težinom većeg kamiona. Na sreću niko nije povređen, potvrdila je u izjavi za RTV Stara Pazova, očevidac događaja, radnica obližnje radnje Nadežda Jerinić. Otvoren šaht je jedno vreme predstavljao opasnost za pešake koji u velikom broju koriste ovaj prolaz, ali i za vozila od kojih je jedno prednjim točkom upalo u tada još uvek neobezbeđenu rupu. Radnici JKP „Vodovod i kanalizacija“ su po prijavi građana u najkraćem vremenskom roku zamenili poklopac.
Info ostalo 31.10.2013.
Zemljoradnička zadruga „Slankamenka“ u Novom Slankamenu broji tridesetak zadrugara među kojima su i voćari iz Surduka, a 2007. godine izgrađena je savremena hladnjača kapaciteta dve hiljade tona u kojoj se čuva voće do isporuke domaćim i stranim kupcima. Berba jabuka je pri kraju i ove godine rod je dobar. Zorislav Šimić, upravnik hladnjače i sekretar zadruge je u razgovoru za RTV Stara Pazova rekao da su komore pune jabuka, da jabuka može u ovakvim uslovima da se čuva do godinu dana i u kontinuitetu isporučuje kupcima.
Voćari nisu zadovoljni cenom iako je prisutan trend rasta, pa sada u zavisnosti od sorte kilogram može da se proda za 40 centi i više, rekao je Šimić.
Život Stara Pazova 31.10.2013.
Pesmom je manifestacija Oktobarski dani solidarnosti sa starima počela, pesmom se i završila i nije to slučajno, jer pesme donose pozitivne vibracije kod čoveka. Upravo te pozitivne vibracije svojim nastupom i pažljivim odabirom narodnih pesama preneo je gradski hor pod rukovodstvom Radmile Andrejević na sve prisutne u klubu za dnevni boravak. Nije to bio klasičan koncert već su sa horom zapevali svi, što je i bio cilj, koji se ostvario.
Zatvaranje manifestacije Oktobarski dani solidarnosti sa starima biće u četvrtak, kada će biti predavanje na temu ,,Aktivni u trećem dobu-zašto i na koji način stariji i osobe sa invaliditetom treba da budu aktivni,,. Na ovu temu će govoriti mr Nadežda Satarić iz socijalno-humanitarne organizacije Amity iz Beograda.
Info Nova Pazova 28.10.2013.
20. oktobra dežurni radnik na izvorištu u Novoj Pazovi telefonom je obavestio nadležne u JKP „Vodovod i kanalizacija“, da građani Nove Pazove sve učestalije prijavljuju zamućenje vode. Najviše prijava bilo je za vodosnabdevanje u ulicama Đure Đakovića i Gavrila Principa. Kompletna operativa iz Nove Pazove je u roku od 10 minuta izašla na izvorište i utvrdila da su pritužbe građana opravdane. Hitnim obilaskom svih bunara koji su u radu, utvrđeno je da bunar B5 na starom izvorištu u Novoj Pazovi izbacuje mutnu vodu.
Pomenuti bunar je isključen, a ekipe JKP“ Vodovod i kanalizacija“ su u naredna tri dana isprale sve potisne vodove kao i većinu cevi velikih prečnika u ovom naselju. Trenutno stanje vodosnabdevanja u Novoj Pazovi je uredno i za sada nema žalbi građana na kvalitet vode. Ukoliko bude problema u nekim manjim ulicama ili slepim krajevima, građani mogu da se jave na broj telefona 321-265, koji je u funkciji 24 časa dnevno kako bi ekipe ovog javnog preduzeća u najkraćem roku reagovale kao i do sada, izjavila je za RTV Stara Pazova Mara Gvozdenac, pr preduzeća „Vodovod i kanalizacija“.
Info Nova Pazova 28.10.2013.
Srpska pravoslavna crkva juče je praznovala dan Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesnima i siromašnima. Mošti svetiteljke počivaju u Jašiju, u Rumuniji. Tim povodom održana svečana liturgija u novom hramu Svete Petke u Novoj Pazovi a sam prostor hrama je bio premali da primi sve vernike koji su se u velikom broju sakupili kako u hramu, tako i u porti.
U Novoj Pazovi su proteklih dana bili Dani Svete Petke, povodom hramovne slave u centru mesta. U subotu, na večernjem bogosluženju riza Svete Petke je izvađena iz kivota i dostupna vernicima. Službi su pored velikog broja građana prisustvovali i predstavnici opštine Stara Pazova i Mesne zajednice Nova Pazova.
Politika Stara Pazova 28.10.2013.
Sveta Petka je krsna slava opštinskog odbora Srpske Napredne Stranke, koja je juče obeležena u prostorijama male sale Bele zgrade u Staroj Pazovi. Čestitajući slavu predsednik opštinskog odbora Srpske Napredne Stranke i predsednik Opštine Đoređe Radinović istakao je da se slava obeležava u krugu članova stranke i najvrednijih aktivista koji su svojim velikim radom i trudom doprineli da stranka ima tako dobre postignute rezultate.
Sečenje slavskog kolača i verski obred obavili su protojerej Srđan Đurđević, starešina hrama Svetog Ilije, i sveštenik Nikola Despot. Slavi su prisustvovali predstavnici stranaka i gosti iz javnog i kulturnog života naše opštine.
Info Stara Pazova 28.10.2013.
Nepoznati napadač pretukao je električnim kablom otpravnika vozova i mašinovođu "Železnica Srbije" u Staroj Pazovi. Mašinovođa je zadobio teže povrede glave, dok otpravnik ima povrede ruku. Kako se navodi u saopštenju, za sad nepoznata osoba napala je železničare u službenim prostorijama "Železnica Srbije", brutalno ih pretukla i nanela teške telesne povrede dok su obavljali svoje radne zadatke. "Železnice Srbije" prijavile su napad MUP-u, koji je započeo istragu. Kako se navodi, železnice imaju i video snimak koji će ustupiti policiji kako bi počinilac bio uhvaćen što pre.
Info Stara Pazova 28.10.2013.
Porodični odnosi su u velikoj krizi, a porodica nam se raspada kako zbog neodgovarajuće komunikacije unutar porodice, tako i zbog spoljnih faktora, a na raspad porodice utiču i nove komunikacijske tehnologije jer potiskuju međusobni kontakt članova porodice i lažno ubrzavaju vreme, rekao je na tribini o krizi savremene porodice Dr. Vlajko Panović, klinički psiholg sa VMA. Tribinu je organizovalo Udruženje roditelja sa ciljem sagledavanja krize roditeljstva i iznalaženja načina da se ona prevaziđe.
Dr.Panović je naglasio da su odnosi unutar tradicionalne porodice izgubljeni, a savremena porodica nije našla adekvatne načine da zameni neke od važnih uloga tradicionalne porodice kao što su zaštita i sigurnost članova, podrška i pomoć, ali i uvažavanje uzora stvorenih unutar porodice. Naša deca nemaju od koga da nauče uloge koje se u porodici upražnjavaju, kao što ni mnoge druge svakodnevne životne istine i ponašanja nemaju od koga da usvoje, rekao je Dr.Panović. Tribinu je pratilo stotinak zainteresovanih a na kraju tribine nastavljen je razgovor Dr. Panovića i prisutnih građana.
Info Stara Pazova 28.10.2013.
Poslednja subota u oktobru za hranitelje iz Udruženja "Široko srce" bila je u znaku druženja i proslave rođendana dece u njihovim porodicama. U Klubu za dnevni boravak okupili su se slavljenici, hranitelji ali i njihova biološka deca, koja takođe uvek rado dolaze na ove skupove. U Udruženju kažu da se ne pravi razlika između dece i da se svi osećaju kao jedna velika porodica. Ustaljeni susreti poslednje subote u mesecu hraniteljima ne služe samo za proslavu, već i za razmenu iskustava.
Kao i svakog meseca, tako je i sada za tri slavljenika poklone obezbedio predsenik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović.
Info Stara Pazova 28.10.2013.
Prvi salon vina održan je u holu Pozorišne sale u Staroj Pazovi. Po rečima Vladimira Kerkeza, direktora Centra za kulturu, organizatora manifestacije, program je uspešno organizovan, a ne krije se zadovoljstvo i učešćem brojnih vinarija. Željko Bohinc, organizator i somelijer, i jedan od inicijatora održavanja promocije vina u našem gradu rekao je da su ovo prvi koraci ka formiranju udruženja vinara. Naši sugrađani mogli su da probaju preko 50 vrsta vina, koje su ponudili vinari iz Srema i okruženja.
Pored vina posetioci su mogli da uživaju u proizvodima od mesa mesare Kudra i kolačima Nikole Gašparovića iz Golubinaca. Salon vina je bio iložbeni i prodajni.
Sport Stara Pazova 28.10.2013.
Juče su odigrane utakmice jedanaestog kola Srpske lige, Vojvodina. Dunav iz Starih Banovaca je u Staroj Pazovi pobedio Banat iz Zrenjanina sa 2:0, a Radnički iz Nove Pazove je savladao Jedinstvo u Novom Bečeju sa 2:1. U opštinskom derbiju jedanaestog kola Vojvođanske lige grupa Zapad, fudbaleri Omladinca iz Novih Banovaca pobedili su u Staroj Pazovi Jedinstvo sa 1:0.
U dvanaestom kolu Sremske lige, Sremac je u Vojki igrao protiv Radničkog iz Iriga 0:0, a Jadran iz Golubinaca je izgubio od LSK-a u Laćarku sa 4:0. U dvanaestom kolu Druge sremske lige grupa Istok, u Belegišu Podunavac je pobedio Jedinstvo iz Platičeva sa 2:0, Sloga iz Krnješevaca je savladala Fruškogorc u Krčedinu sa 2:0.Utakmica u Rumi između Jedinstva i Borca iz Surduka nije odigrana pa će rumljani dobiti bodove za zelenim stolom službenim rezultatom 3:0.
Kultura Vojka 27.10.2013.
Učenici Muzičke škole mr Ljubinka Lazića, klasa violine, klavira, tambure i gitare sinoć je održala prvi javni čas u ovoj školskoj godini u prepunoj kamernoj Sali ove muzičke škole u Vojki, a koncert mladih muzičara pratila je i izložba radova 12 polaznika Likone radionice Maje Živković iz Inđije, tačnije dečaka i devojčica iz Stare Pazove koji uče u radionici ove mlade umetnice. Kako je najavljeno, izložba će u MŠ u Vojki potrajati naredna dva meseca, a mr Ljubinko Lazić je najavio novi koncert učenika svoje škole za kraj novembra.
Info Nova Pazova 25.10.2013.
Tragom informacija iz pojedinih štampanih medija saznali smo da se u OŠ Rastko Nemanjić Sveti Sava u Novoj Pazovi prošle nedelje dogodio incedent. Prema pisanju jednog dnevnog lista na osmogodišnjeg dečaka učenika novopazovacke skole sa sečivom u ruci krenuo je stariji muskarac u pripitom stanju. Direktor skole Strahinja Blagojević je u izjavi za Radio televiziju Stara Pazova rekao da je tog dana dežurna učiteljica videla da na klupi u krugu škole sedi pomenuti muškarac ali da on nije ustajao sa klupe, nije imao nož i nije prilazio deci. Sa druge strane, majka osmogodišnjeg dečaka Ružica Stojančic za našu kuću kaže da je tog 15 oktobra oko 15 časova pripit čovek sa sečivom nasrnuo na njenog sina koji je samo pukom srećom uspeo da pobegne.
Ružica je takođe istakla da za ovaj događaj ne krivi ni školu ni učiteljicu već neobezbeđen prostor oko škole. U policijskoj stanici Nova Pazova saznajemo da nikakav incident ovog tipa nije prijavljen.
Info Stara Pazova 25.10.2013.
Grobnica porodice Marijanović iz Stare Pazove, koja se nalazi na staropazovačkom groblju, pre par dana je oskrnavljena. Nepoznati počinioci su pomerili veliku mermernu ploču sa groba, ušli u sam grob i po rečima supruge pokojnika Dese Marijanović, verovatno tražili zlato ili novac. Porodica je odmah slučaj prijavila policiji koja je taj isti dan izvršila uviđaj na licu mesta. “Nakon prijave događaja, policija je izašla na lice mesta i po odobrenju nadležnog tužioca, izvršila uviđaj. Utvrđeno je da osim pomeranja mermerne ploče nema tragova oštećenja niti je bilo šta ukradeno, o čemu je prosleđen izveštaj tužilaštvu, u čijoj nadležnosti je preduzimanje daljih mera.”
Da li je ovo bio čin osvete, pokušaj pljačke ili zadovoljenje nečijih destruktivnih potreba, ostaje da se vidi, no za svaku je osudu. Šteta je pričinjena, kako materijalna, tako i emotivna. Prema rečima Dese Marjanović, kradljivci su izokretali leš i preturali po njegovoj odeći ne bi li pronašli nakit. Pomama za zlatom kod lopova je bila takva da su čak otvarali i usta pokojnika u potrazi za zlatnim zubima.
Info Stara Pazova 25.10.2013.
Humanitarna akcija PU „Poletarac„ za pomoć deci u Zvečanskoj u Beogradu, koja je pokrenuta u Dečjoj nedelji, zbog ogromnog interesovanja roditelja i donatora umesto jedne trajala je tri nedelje. U ovoj akciji prikupljeni su brašno slatkiši, odeća, obuća, igračke, sredstava za održavanje lične higijene, školski pribor i novčana sredstva u iznosu od 40 hiljada dinara, namenjena za kupovinu veša i pelena, rekla je za RTV Stara Pazova vaspitačica Sanja Šubić– Doljanin.
Ovu akciju su pored roditelja dece koja su zbrinuta u PU „Poletarac„ podržale brojne ustanove i preduzeća. Prikupljena pomoć sutra će sa tri kombija biti prevezena u Zvečansku, gde je trenutno zbrinuto 528 dece uzrasta od novorođenčeta do 18 godina.
Kultura Stara Pazova 25.10.2013.
U sredu staropazovački kafe Pevac organizuje Veče kratkometražnog filma. Na programu su nagrađeni filmovi sa međunarodnog festivala, koji je početkom meseca održan u Lilu, najavili su organizatori Petar Petrović i Branislava Milosavljević. Filmovi su prevedeni na engleski. Veče kratkometražnog filma u kafeu Pevac, u sredu, počinje u devet uveče, ulaz je slobodan.
Info Nova Pazova 25.10.2013.
U Novoj Pazovi su u toku Dani Svete Petke, povodom hramovne slave u centru mesta. Arhijerejski namesnik i starešina hrama Svete Petke Mile Jokić je u razgovoru za RTV Stara Pazova rekao da će u subotu od 18 časova na večernjem bogosluženju riza Svete Petke biti izvađena iz kivota i dostupna vernicima. Na sam dan praznika, u nedelju, liturgija počinje u 9 časova a posle službe u porti hrama predviđeno je posluženje za sve prisutne, najavio je Otac Jokić.
Kultura Stara Pazova 25.10.2013.
Slovačko pozorište VHV iz Stare Pazove, pobednik skoro svih smotri i festivala održanih do sada, sutra će gostovati u Kovačici sa koreodramom Vavilon, autorskim projektom Miroslava Kožika. Nastup u Kovacici je u okviru Pozorisnih dana Tomáša Hriešika Maška, koji počinju večeras a organizuju se u čast glumca Tomáša Hriešika, reditelja, scenografa, kostimografa, organizatora scenskih aktivnosti, koji je obeležio jedan period ne samo u razvoju svog pozorišta, nego i vojvođanskog dramskog amaterizma i alternativnog pozorišta u Srbiji.
Pored staropazovčana i domćina na Pozorišnim danima u Kovačici ce ovog vikenda nastupiti i amaterska pozorišta iz Bačkog Petrovca i Vojlovice.
Kultura Stara Pazova 25.10.2013.
Nakon osvojenog trećeg mesta na republičkom takmičenju dečjeg dramskog stvaralaštva, koje je u septembru održano u Smederevskoj Palanci, ansambl mjuzikla „Priča za laku noć“ OŠ Čmelik iz Stare Pazove nastupiće još jednom pred pazovačkom publikom. Biće to oproštajna predstava, rekla je Libuša Simendić, jedna od tri profesorke koje potpisuju režiju, jer su mnogi akteri predstave od ove školske godine srednjoškolci. „Priča za laku noć“ je na programu u nedelju u 19,30 u pozorišnoj Sali u Staroj Pazovi. Ulaz je slobodan.
Info Stara Pazova 25.10.2013.
Posle akcije dobrovoljnog davanja krvi organizovane 17 oktobra u sve tri srednje škole iz Crvenog krsta najavljuju još dve akcije tokom oktobra. Jedna je interna 25 oktobra i biće održana u Gorenju za zaposlene u ovoj firmi, a druga je zakazana za 26 oktobar u prostorijama škole Čmalik za građane Stare Pazove, a trajaže od 9 do 13 časova. Iz Crvenog krsta pozivaju dobrovoljne davaoce da se odazovu pozivu, a one koji to do sada nisu bili da se takođe priključe ovoj akciji.
Info Stara Pazova 25.10.2013.
Obavezno srednjoškolsko obrazovanje u Srbiji je ono što inicira opštinska organizacija Pokreta socijalista staropazovačke opštine,odn njihova omladina, rečeno je danas na konferenciji za štampu organizovanoj tim povodom. Gorjana Marinković poverenik omladine Pokreta socijalista za AP Vojvodinu je izjavila da očekuju podršku stručne, intelektualne javnosti i medija kako bi se kroz srednjoškolsko obrazovanje kao obavezan vid obrazovanja ostvarili kulturološki, socijalni, tehnološki napredak pre svega mladih.
Profesor Petko Andrić je podsetio da je u okruženju u Hrvatskoj, Sloveniji srednjoškolsko obrazovanje obavezno i da mi već u tom pogledu kasnimo. On naglašava da preko dva miliona građana Srbije ostaje van školskog sistema čim završi osnovnu školu, i tako ostaje funkcionalno nepismeno. U Pokretu socijalista kažu da će sa ovom inicijativom krenuti po Srbiji i neće od ove inicijative odustati.
Info Stara Pazova 25.10.2013.
U Staroj Pazovi danas u podne održan deveti Defile prijateljstva, u organizaciji društva za afirmaciju invalida Feniks i Udruženja paraplegičara Fruška Gora – Srem. Kratka šetnja od gradskog parka, gde su učesnike defilea ispratila pesmom deca PU Poletarac do trga dr Zorana Djindjića, gde su kratak program izveli dečji folklorni ansambli KUD-a Branko Radičević i Janko Čmelik, velika je za invalide, istakli su Jelica Despot, predsednica Feniksa i Goran Rajković, predsednik Udruženja paraplegičara. U defileu prijateljstva su učestvovali i predstavnici opštine i mesne zajednice Stara Pazova.
Info Stara Pazova 24.10.2013.
U holu Pozorišne sale u Staroj Pazovi po prvi put biće održana promocija vina i hrane sutra u 18 časova. U sardanji sa Centrom za kulturu biće predstavljeno šest vinarija iz Srema i četiri iz Negotina. Po rečima organizatori i somelijera Željka Bohinca ulaz i degustacija vina su besplatni. Vina će se prodavati po promotivnoj ceni a kotizacija za času je dvesta dinara. Ovo je prilika da i naša opština osnuje udruženje kojeg na ovim prostorima dugo nema i pokažu da ni malo ne zaostajemo za Evropom koju barem kada je vino u pitanju spremno dočekujemo.
Info Stara Pazova 24.10.2013.
Ove školske godine u srednjim školama u Staroj Pazovi ima više đaka romske nacionalnosti, rekao je Aleksandar Balinović, koordinator opštinske Kancelarije za inkluziju Roma u razgovoru za RTV Stara Pazova. U saradnji sa Opštinom obezbeđeno je 20 mesečnih karata za srednjoškolce a realizuje se i projekat Živi zdravo i drži se pravo – stop drogama, rekao je Balinović.
Info Stara Pazova 22.10.2013.
Odbornici Skupština opštine Stara Pazova, danas na 14. zasedanju, konstatovali su ostavku Ljubana Skupljaka na mesto zamenika predsednika Skupštine i tajnim glasanjem za zamenika izabrali Akleksandera Baka iz Odborničke grupe Pazovački pokret. Skupštinska većina prihvatila je Odluku o dugoročnom zaduživanju Opštine Stara Pazova od 250 miliona dinara za finansiranje izgradnje vrtića u Belegišu, sportske hale sa kuglanom pri školi u Golubincima i za rekonstrukciju i uređenje centra Nove Pazove.
Usvojen je Plan generalne regulacije naselja Golubinci, i na predlog opštinskog veća, Izmene i dopune Plana generalne regulacije Banovaca. Prihvaćena je Odluku o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora JP Opštinska stambena agencija, Odluka o osnivanju službe pomoći u kući deci sa smetnjama u razvoju i njihovim prorodicama, a javnim glasanjem Nevenka Čmelik, je razrešena dužnosti sekretar,a za novog sekteara Skupštine opštine Stara Pazova izabrana je Vesna Jovanović, dosadašnja zamenica načelnika Opštinske uprave.
Sport Nova Pazova 22.10.2013.
Na aerodromu kod Alibunara održano je finale juniorskog kupa u raketnom modelarstvu. U konkurenciji raketa sa padobranom u ekipnoj konkurenciji prvo mesto osvojili su juniori aero kluba Nova Pazova druga je Bela Crkva, a treća Ada. U pojedinačnoj konkurenciji prvi je bio Jovan Đurković iz Bele Crkve, a drugi Uroš Zorić iz Nove Pazove. U disciplini rakete sa trakom S-6, prva je takođe bila juniorska ekipa iz Nove Pazove, Ada druga a Zemun treći. Pojedinačno prvi je Uroš Zorić iz Nove Pazove, drugi je bio Viktor Čivik, a treći Ferenc Ileš iz Ade. Na kupu je učestvovalo je osam klubova.
Info Nova Pazova 22.10.2013.
U znak sećanja na 21.oktobar 1941. godine i krvavu jesen 1941. godine kada su nemačke okupacione trupe izvršile masovni ratni zločin nad civilima u Kragujevcu i širom Srbije, u Osnovoj školi „Rastko Nemanjić Sveti Sava„ u Novoj Pazovi sinoć je održan javni čas istorije pod nazivom „Svetu su dosta jedne Šumarice„. Učenici članovi istorijske sekcije sa svojom nastavnicom Zorkom Bjeljac izveli su dobro osmišljen recital ilustrovan projekcijama, filmovima, slajdovima i muzikom. Pored učenika i nastavnika, javni čas istorije pratili su i zainteresovani građani.
Info Stara Pazova 22.10.2013.
U Predškolskoj ustanovi „Poletarac“ u Staroj Pazovi u toku je humanitarna akcija prikupljanja pomoći za decu u Zvečanskoj, u kojoj je trenutno zbrinuto 528 dece uzrasta od novorođenčeta do 18 godina. Akcija prikupljanja slatkiša, sredstava za održavanje lične higijene, veša, školskog pribora i pelena za decu i odrasle će trajati do kraja nedelje. Zainteresovani potencijalni donatori mogu da se jave organizatoru humanitarne akcije u Poletarcu, vaspitačici Sanji Šubić – Doljanin. Ovu humanitarnu akciju podržali su brojni kolektivi i pojedinci.
Politika Stara Pazova 22.10.2013.
U prepunoj Areni Kombank u Beogradu i pred preko 15 hiljada simpatizera i građana koji nisu mogli da uđu Arenu, sinoć je Srpska napredna stranka obeležila petu godišnjicu od osnivanja. Tomislav Nikolić, predsednik Srbije je govoreći o strateškim pravcima Srpske napredne stranke i aktuelne vlasti u Srbiji istakao Evropski put, ali sa Kosovom u sastavu Srbije, nastavak reformi,
ne skrivanje istine od građana, a govoreći o međunarodnom položaju naše zemlje, predsednik Nikolić je izneo stav „Bosnu i Hercegovinu ne diramo – Republiku Srpsku ne damo“. Aleksandar Vučić, podpredsednik Vlade Srbije i lider Srpske napredne stranke je rekao da se SNS rodila iz potrebe Srbije da živi i rekao da aktuelna vlast poseduje „jednačinu po kojoj će satrti korupciju“. Govoreći o Akcionom planu reformi, Vučić je rekao da dolaze vremena veće fiskalna odgovornosti i odgovornost javnih funkcionera, vremena u kojima niko neće imati garantovano radno mesto, neće moći da odlazi s posla kad hoće. Vučić je naglasio da će Srbija 2020. godine biti punopravna članica Evropske unije. Konvenciji Srpske napredne stranke prisustvovao je veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva kao i nekoliko stotina građana Opštine Stara Pazova.
Info Stara Pazova 21.10.2013.
U Domu zdravlja “Dr Jovan Jovanović Zmaj„ danas je počela besplatna vakcinacija protiv sezonskog gripa. Staropazovački Dom zdravlja dobio je 1.500 doza besplatnih vakcina, rekla je za RTV Stara Pazova dr Jaroslava Takač – Lagundžić, načelnica Službe opšte medicine i istakla da su po 400 vakcina dobili domovi zdravlja u Staroj i Novoj Pazovi a ostatak vakcina distribuiran je po seoskim ambulantama.
Pravo na besplatnu vakcinu protiv grupa imaju hronični bolesnici i osobe starije od 65 godina, koji prvo treba da se jave svom izabranom lekaru. Drugi kontigent besplatnih vakcija trebalo bi da stigne u staropazovački Dom zdravlja za mesec dana.
Sport Stara Pazova 21.10.2013.
U desetom kolu Srpske lige, Vojvodina fudbaleri Radničkog juče su u Novoj Pazovi protiv ČSK Pivare iz Čelareva igrali 0:0, a Dunav iz Starih Banovaca je izgubio od Sloge u Temerinu sa 2:1. U desetom kolu Vojvođanske lige grupa Zapad, Omladinac je u Novim Banovcima pobedio Polet iz Sivca sa 4:0, dok je Jedinstvo iz Stare Pazove poraženo kao gost od Prigrevice sa 2:0.
Fudbaleri Jadrana pobedili su u Golubincima Budućnost iz Salaša Noćajskog sa 2:1 u jedanaestom kolu Sremske lige, dok je Sremac iz Vojke izgubio od Prvog Maja u Rumi sa 5:1. U jedanaestom kolu Druge Sremske lige Podunavac iz Belegiša je poražen u gostima od Čortanovaca sa 2:0, Sloga iz Krnješevaca je izgubila od Napretka u Žarkovcima sa 5:0, a Borac je u Surduku poražen od Dunava iz Novog Slankamena sa 3:2.
Info Stara Pazova 21.10.2013.
Skupština opštine Stara Pazova, sutra na 14. zasedanju, razmatraće Odluku o dugoročnom zaduživanju Opštine Stara Pazova u iznosu od 250 miliona dinara za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda, emitovanjem hartija od vrednosti. Ta sredstva biće utrošena za finansiranje izgradnje vrtića u Belegišu i sportske hale sa kuglanom pri školi u Golubincima i za rekonstrukciju i uređenje centra Nove Pazove.
Na dnevnom redu je i Odluka o donošenju Plana generalne regulacije naselja Golubinci, zatim Odluka o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora JP Opštinska stambena agencija, kao i Odluka o osnivanju službe pomoći u kući deci sa smetnjama u razvoju i njihovim prorodicama. Odbornici bi trebalo da umesto Ljubana Skopljaka, koji je podneo ostavku na mesto zamenika predsednika Skupštine, na to mesto izabaru Aleksandera Baka iz Odborničke grupe Pazovački pokret.
Info ostalo 21.10.2013.
Deseta sednica Skupštine opštine Pećinci, koja je bila zakazana za petak, nije održana zbog nedostatka kvoruma. Budući da ni nakon pauze kvorum nije postignut, zamenik predsednika Skupštine opštine Pećinci Borislav Petković konstatovao je da je prisutno 14 od ukupno 30 odbornika i da nema uslova za održavanje zakazane sednice. Zasedanje X sednice pećinačkog parlamenta odloženo je za 28. oktobar 2013. godine. Tim povodom je predsednik opštine Pećinci Sava Čojčić izdao saopštenje u kome kaže da su predsednik Skupštine opštine Nikola Radosavljević i predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke Živko Marković ometanjem rada Skupštine pokazali neverovatnu neodgovornost prema građanima i da su na taj način samo omeli donošenje niza odluka od životne važnosti za građane,
uključujući i Odluku o formiranju Komisije za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.
„Moja namera je bila da ove godine po prvi put poljoprivrednici iz naše opštine na vreme dobiju u zakup poljoprivredno zemljište, a Radosavljević i Marković su pokušajem blokiranja rada Skupštine opštine usporili taj proces. Ipak, ja kao predsednik opštine neću dozvoliti da se izdavanje zemljišta u zakup zaustavi i već od nedelje ću organizovati sastanak sa poljoprivrednicima na kojem ćemo otvoreno razgovarati o svim pitanjima na ovu temu, jer sam odlučan u nameri da naši domaćini budu uključeni u svaki korak ovog procesa. Građani naše opštine ne zaslužuju ovakvo ponašanje dela odbornika, koji su očigledno zaboravili da su izabrani kako bi radili u korist građana, a ne protiv njih. Na svu sreću u pitanju je neodgovorna manjina i rad Skupštine će biti nastavljen već 28. oktobra, kada ćemo rešiti sva pitanja koja su trebala da budu rešena već danas, a lokalna samouprava će nastaviti sa radom neopterećena usko stranačkim interesima i sebičnošću pojedinaca“ – izjavio je prvi čovek pećinačke opštine.
Život Novi Banovci 19.10.2013.
Goran Ražnjatović iz Novih Banovaca, pobednik je trke na hronometar koju je u okviru Biciklističkog festivala organizovalo Udruženje Eko bajk unikat. Njemu je pripao pehar, prelazni pehar i medalja. Drugo mesto na trasi od Novih Banovaca do Belegiša osvojio je Ivan Barbarić iz Beograda, a treći je bio Boris Novosni iz Starih Banovaca i njih dvojica dobili su medalje. Po rečima Milana Habera, organizatora manifestacije, prolazno vreme u trci sa 26 takmičara, od Novih Banovaca do Belegiša bilo je 24 minuta i 15 sekundi.
Inače, trka je startovala u subotu u 11.00 sati iz centra Novih Banovaca, a neposredno pred start, takmičare su pozdravili i sreću im poželeli jerej Dušan Višekruna, starešina Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Novim Banovcima, i Dušan Milekić, sveštenik Katoličke crkve u ovom mestu. Udruženje Eko bajk unikat, manifestaciju je organizovalo pod pokroviteljstvom RTV Stara Pazova i Opštine Stara Pazova, učestvvovalo je preko 200 biciklista, što takmičara, što onih koji ovaj sport upražnjavaju rekreativno,a cilj je bila promocija bezbednosti vozača bicikla i ostalih učesnika u saobraćaju. Po rečima Habera, Ćevabdžinica „Pink Panter“ iz Novih Banovaca obećala je da će svim predškolcima, učesnicima dodeliti poklone. Sava Kostić iz Zemuna, dugogodišnji rekreativac na biciklu, inače sportista veslač, je u izjavi za RTV Stara Pazova podržao ovu manifestaciju koja između ostalog ima za cilj promovisanje bezbednosti vozača bicikla i svih učesnika u saobraćaju, kao i promociju zdravog načina života. Inače, Biciklistički festival imao je i humanitarni karakter jer je na otvaranju upućen apel za pomoć mladiću Igoru Pavloviću iz Starih Banovaca koji je nakon povrede kičme ostao nepokretan, i neophodan je novac za operaciju u Beču.
Info Stara Pazova 18.10.2013.
U sremskoj Mitrovici potpisan je Međuopštinski sporazum o upravljanju i implementaciji regionalnih projekata u Sremskom okrugu od strane 7 sremskih opština medju kojima je i opstina Stara Pazova. Osnova ovog sporazuma je da se kroz regionalne projekte, pre svega u razvoju infrastrukture, ali i kroz projekte ekonomskog razvoja, angažuju i objedine svi raspoloživi i institucionalni kapaciteti u regionu.
Ovo bi predstavljalo i jedan organizacioni okvir za ukrupnjavanje lokalnih projekata u regionalne koji tako postaju pogodniji za podršku raznih fondova. Igor Mirović, ministar za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu u Vladi Srbije je rekao da je ovo sjajan primer kako treba da se sa jednom ozbiljnošću i udruživanjem pristupa izradi i realizaciji projekata.
Kultura Stara Pazova 18.10.2013.
Antologija ruske poezije koja se peva i koju profesor Milivoje Baćović naziva “stihopev” i “bardovska” poezija predstavljena je sinoć publici u prostoru staropazovačke biblioteke. Stihove je čitao sam autor Antologije Milivoje Baćović,a muzički ih donela Elena Rožkova Stanisavljević uz gitaru. Baćović je istakao da ovu poeziju i muziku neguju umni pisci za umnu publiku. Za razliku od kantautora koji su estradni umetnici koji prema tim merilima prave muziku bardovske pesme pišu pisci umetnici sami ih komponuju i uz gitaru ili klavir prezentuju.
Ova “bardovska” poezija je nastla kao otpor totalitarnom režimu u Rusiji, ali je opstala i danas, a tematika kojom se bavi je različita i oslikava svakodnevni život,bavi se istorijom, ljubavlju i mnogim drugim temama.
Kultura Stara Pazova 18.10.2013.
Sinoć je staropazovačka publika vrlo srdačno pozdravila vrsne muzičare Tutti ansambla. Ovaj multietnički sastav mladih talentovanih muzičara, vođen profesorom Jovanom Pavlovićem i džez klavijaturistom Vasilom Hadžimanovim, izveo je raznovrsan etno-džez repetoar. Koncert Tutti ansambla u Staroj Pazovi deo je projekta „Svetska muzika ukida granice“ u okviru koga je u Beogradu organizovan seminar Svetske muzike. Partneri projekta su Opština Stara Pazova i Opština Palilula, a realizaciju projekta finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.
Koncert Tutti ansambla u Staroj Pazovi je otvorio prvi sekretar norveške ambasade Trigve Guntved a u ime domaćina prisutne je pozdravio Slobodan Jovanović, pomoćnik predsednika Opštine Stara Pazova.
Info Stari Banovci 18.10.2013.
Na ulazu u Stare Banovce iz pravca Nove Pazove posle samo nedelju dana kako je Čistoća očistila divlju deponiju niklo je ponovo smeće. Krpe u džakovima, plastične flaše, TV ekrani nalaze se tik uz put. Nadležne inspekcijske službe su obaveštene i preduzeće sve potrebne mere da pronađu one koji su smeće ovde bacili, ali ponovo se dešava da očišćene deponije ožive, tako da je sav uloženi trud uzaludan, što svakako govori o našem neodgovornom ponašanju.
Info Stara Pazova 18.10.2013.
Centar za hemodijalizu Doma zdravlja „Dr Jovan Jovanović Zmaj„ u Staroj Pazovi dobio je na poklon savremeni aparat za hemofiltraciju. U pitanju je aparat najnovije genercije “Fresenius 5008“, koji je staropazovačkom Domu zdravlja donirala nemačka kompanija “Fresenius Medical Care”, koja je obezbedila i obuku za njegovo korišćenje. Savremeni aparat omogućava dijaliziranje većeg broja pacijenata koji su u toku pripreme za transplantaciju ili su već na listi i očekuju transplantaciju bubrega, rekao je za RTV Stara Pazova načelnik Službe hemodijalize dr Boško Stepanović i istakao da ovaj aparat može da obavlja tri funkcije: hemodijalizu, hemodiafiltraciju i hemofiltraciju.
Trenutno se u Centru za hemodijalizu dijalizira 38 pacijenata. Centar ima tri aparata koji mogu da isprate ovaj tip tretmana, tako da mnogo veći broj pacijenata može da se uključi u ovaj najsavremeniji način lečenja i adekvatne pripreme za transplantaciju.
Info Stara Pazova 18.10.2013.
Na konkurs za ginekologa, koji je pre četiri meseca raspisan u Domu zdravlja „Dr Jovan Jovanović Zmaj„ u Staroj Pazovi, javio se jedan specijalista ginekologije i akušerstva. Ginekolog će raditi u Službi za zaštitu žena u Staroj Pazovi, naredne nedelje će biti u popodnevnoj smeni. Nedostatak specijaliste u dispanzeru za žene, bio je proteklih godina jedan od glavnih problema koji je ugrožavao kvalitet zdravstvene zaštite na teritoriji naše opštine.
Info Stara Pazova 17.10.2013.
Pas rase japanska akita napao je petogodišnjeg Aleksandra T. u kućnom dvorištu u Staroj Pazovi i teško ga povredio, oštetivši mu kožu glave. Dete je od životinje spasao komšija, koji se tog trenutka zatekao u bašti. Do nesreće je došlo u trenutku kada je Aleksandar T.(5) ostao sam u dvorištu gde se igrao. Prema pretpostavkama njegove majke, dete se najverovatnije popelo na vrata svinjca gde se nalazio pas koji ga je ili povukao ili je dete samo palo. Komšija Marko Kovač kaže da je kobnog dana prilikom prolaska kroz svoje dvorište čuo neuobičajno urlikanje psa kod komšije, kada je proverio o čemu se radi video je kako psi ujedaju mališana.
Majka i sestra malog Aleksandra kažu da pas ranije nije pokazivao znake agresije i da su se deca bzbrižno igrala sa njim. Komšije kažu da je dete bilo u takvom stanju da je čak i osoblju ekipe hitne pomoći pozlilo dok su mu sanirali povrede. Prema informacijama iz dečije univerzitetske klinike u Tiršovoj ulici u Beogradu, nakon operacije dete je izašlo iz šok sobe i oporavlja se na odeljenju plastične hirurgije.
Info Stara Pazova 16.10.2013.
-Cilj mi je da do kraja naredne godine ovo javno preduzeće bude osposobljeno da posluje na ekonomskim principima bez dotacija iz opštinskog budžeta, rekao je gostujući u programu RTV Stara Pazova, Milan Končarević, direktor JKP Čistoća. Končarević je na temu divljih deponija rekao da „Čistoća“ nije nadležna za saniranje ovih smetlišta i da jedino po nalogu komunalne inspekcije može da interveniše.
Info ostalo 16.10.2013.
Danas je u Novom Sadu održana javna rasprava o Nacrtu zakona o elektronskim medijima i javnim medijskim servisima u organizaciji OEBS-a. Novi pomoćnik ministra kulture zadužen za medije, Saša Mirković, predstavljajući zakon je rekao da se on donosi kako bi se ispoštovala medijska strategija države, kao i da bi se uveo red u sferi elektronskih medija. Novi zakon o elektronskim medijima je vrlo sličan postojećem Zakonu o radiodifuziji, s tim što su dodate odredbe koje se tiču novih tehnologija u proizvodnji i emitovanju programa. Takođe, ovim zakonom se dodatno usklađuje oblast elektronskih medija sa evropskim zakonskim regulativama.
Raspravi su prisustvovali predstavnici medija, relevantnih novinarskih udruženja i organizacija. Prisutni su najviše imali primedbi na odredbe zakona koji se tiču obavezne privatizacije medija u vlasništvima lokalne samouprave, navodeći da bi u sadašnjim okolnostima i na osnovu dosadašnjih iskustava sa privatizacijom došlo do pada kvaliteta njihovih programa i gašenja brojnih medija, naročito onih koji imaju programe na jezicima nacionalnih manjina. Učesnici su istakli da su baš ove odredbe u koliziji sa Zakonima o lokalnoj samoupravi, budućem zakonu o informisanju kao i sa Ustavom Republike Srbije. Do kraja meseca održaće se još nekoliko javnih rasprava, a onda bi zakon trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri.
Info Stara Pazova 16.10.2013.
U okviru projekta „Svetska muzika ukida granice“ sutra će u Staroj Pazovi, u pozorišnoj sali biti održan koncert Svetske muzike u izvođenju Vasila Hadžimanova i ansambla Tutti Srbija i norveškog benda Bengalo. Ovim povodom, kako najavljuje organizator, Centar za kulturu, u Staru Pazovu će doći ambasador Norveške Njegova ekselencija Nils Ragnar Kamsvag. Koncert počinje u 19 časova, ulaz je slobodan.
Info Stara Pazova 16.10.2013.
U okviru Oktobarskih dana solidarnosti sa starijim osobama sinoć je u klubu za stara i odrasla lica nastavljeno druženje. Predstavili su se pesnici iz Indjije članovi Književnog kluba "Miroslav Antić". Poeziju, aformizme, kratke priče predstavili su Zlatomir Borovnica, Aleksanadr Mijalković, Veljko Grujić, Jovan Bodrožić i Mirela Jakovljević. Književni klub, koji je osnovan 1988 godine i koji ima tri značajne manifestacije predstavio je predsednik Zlatomir Borovnica. Pored gostiju predstavili su se i domaćini, staropazovačke pesnikinje Nevenka Mijatović i Mirjana Sokolović uz muzičku pratnju Jana Čemerskog i Slobodana Cvetkovijća.
Kultura Stara Pazova 16.10.2013.
Sinoć je u holu pozorišta u Staroj Pazovi otvorena međunarodna izložba karikature pod nazivom Opasnost-korupcija. Postavku ove tematske izložbe, posvećene korupciji kao jednom od najvećih problema današnjeg sveta, čini oko sotinjak radova eminentnih svetskih karikaturista iz 64 zemlje. Izložba je organizovana u saradnji Centra za kulturu Stara Pazova sa Zemunskim međunarodnim salonom karikature, koji svake godine organizuje redovan konkurs, uvek sa drugačijom temom.
Osnivač i direktor Zemunskog salona Branko Najhold, kaže da je tema ovogodišnje izložbe odbrana u veri da je korupcija zaista krupan problem i smatra da je na to veoma važno ukazati i jezikom umetnosti, a naročito karikaturom. Medjunarodna izložba karikature biće u holu pororišta otvorena do 24.oktobra.
Kultura Stara Pazova 16.10.2013.
Biblioteka Dositej Obradović započinje sa jesenjim druženjima čitalaca i pisaca i to 17 oktobra u 19 časova književnim druženjem, i predstavljanjem antologije ruske poezije, koja se peva, pod nazivom “Bez svetlosti nema noći”, autora Milivoja Baćovića prevodioca, pisca, priređivača ove antologije, i Elene Roškove koja će ove pesme uz zvuke gitare prezentovati. Iz biblioteke pozivaju publiku da provede prijatno oktobarsko veče uz Rusku poeziju.
Sport Nova Pazova 16.10.2013.
Rukometašice Maks sporta poražene su juče u zaostaloj utakmici četvrtog kola Superlige u Novoj Pazovi od Jagodine sa 34:23. Posle ovog poraza Maks sport i dalje ima samo jedan bod i nalazi se na pretposlednjem mestu na tabeli sa samo jednim bodom, Jagodina je druga sa 8 bodova. Rukometašice Maks sporta će u nedelju u okviru šestog kola igrati u Novoj Pazovi protiv Vojvodine iz Novog Sada.
Info Stara Pazova 15.10.2013.
Krajem prošle nedelje završeni su radovi na popravci parketa u sportskoj hali “Park„ u Staroj Pazovi. Kompletan parket je izvađen i prebran, a prilikom ponovnog postavljanja ugrađeno je 320 kvadratnih metara starog i 400 kvadrata novog parketa, rekao je za RTV Stara Pazova predsednik Izvršnog odbora Saveta Mesne zajednice Stara Pazova Bogdan Miljević i istakao da su na postojeće štafne stavljene OSB ploče. Vrednost radova je oko 2,5 miliona dinara sa PDV-om. Sredstva je obezbedila Opština Stara Pazova a nosilac investicije je Mesna zajednica Stara Pazova.
Sport Stara Pazova 15.10.2013.
U zaostaloj utakmici četvrtog kola Superlige rukometašice Maks sporta će večeras u Novoj Pazovi dočekati Jagodinu. Maks sport se nalazi na pretposlednjem mestu sa samo jednim bodom, a Jagodina na tri utakmice ima svih šest bodova. Utakmica u Novoj Pazovi će se igrati u sportskoj hali OŠ „Rastko Nemanjić-Sveti Sava“ i počeće u 20 časova. U okviru školskog sporta nedavno su održana takmičenja u stonom tenisu i rukometu za učenike osnovnih škola.
U stonom tenisu kod devojčica prvo mesto osvojila je Manja Malbaša iz OŠ „Slobodan Savković“ iz Starih Banovaca, a iz iste škole je i drugoplasirana Dragana Moldovanovi, dok je treća Ksenija Đorđević iz OŠ „Rastko Nemanjić-Sveti Sava“ iz Nove Pazove. Kod dečaka prvo mesto osvojio je Nikola Kovačević takođe iz osnovne škole u Starim Banovicma odakle je i Veljko Đurić koji je bio drugi, a treće mesto pripalo je Vladimiru Gubečki iz OŠ „Heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove. U rukometu kod pionirki prvo mesto osvojile su učenice OŠ „Slobodan Savković“ iz Starih Banovaca, drugo iz škole „23 Oktobar“ iz Golubinaca, treće mesto rukometašice OŠ „Rastko Nemanjić-Sveti Sava“ a četvrto „Simeon Aranicki“ iz Stare Pazove. Kod rukometaša prva je OŠ „Slobodan Savković“, druga „23 Oktobar“, treće mesto osvojila je škola „Heroj Janko Čmelik“, četvrto „Simeon Aranicki“ i peto mesto OŠ „Rastko Nemanjić-Sveti Sava“. Od srednjih škola za takmičenje u stonom tenisu prijavila se samo Ekonomsko-trgovinska škola „Vuk Karadžić“ iz Stare Pazove i izborila direktni plasman na okružno takmičenje.
Kultura Stara Pazova 15.10.2013.
Opštinska Komisija za pomoć mladim talentima u oblasti kulture i umetnosti danas je uputila javni poziv za podnošenje zahteva za dodelu jednokratne novčane pomoći mladim talentima u oblasti kulture i umetnosti. Pravo na dodelu pomoći imaju studenti osnovnih i postdiplomskih studija starosti do 26 godina sa prosečnom ocenom najmanje 9,00. Pravo na jednokratnu finansijsku pomoć imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.
Svi kandidati moraju imati prebivalište na teritoriji opštine Stara Pazova najmanje dve godine. Rok za podnošenje prijava je 31.oktobar. Obrasci se mogu naći na sajtovima Opštine i Centra za kulturu.
Info Stara Pazova 15.10.2013.
Obe kotlarnice, Prvi centralni blok i Park kod Doma zdravlja kao i kotlarnice u srednjim i osnovnim školama na teritoriji staropazovačke opštine startovale su sa grejanjem, rekao je Dušan Antić, rukovodilac sektora za proizvodnju i distribuciju toplotne energije.Danas je i zvanično počela grejna sezona, kotlovi su upaljeni, i dok su dnevne temperature preko 20 stepeni stanovi će se grejati ujutru i uveče izjavio je Antić. U predhodnom periodu obavljen je remont kotlarica,tako da sa distribucijom toplotne energije u kolektivnom stanovanju neće biti problema.
Info Stara Pazova 14.10.2013.
U Domu zdravlja „Dr Jovan Jovanović Zmaj„ u Staroj Pazovi već duže vremena prisutan je problem nedostatka specijalista. U poslednje dve do tri godine 12 specijalista otišlo je iz staropazovačkog Doma zdravlja, uglavnom u zasluženu penziju, a pre mesec dana u penziju je otišao i specijalista radiologije, rekao je za RTV Stara Pazova direktor dr Rada Inđić i istakao da je sa dr Anom Orlov, specijalistom radiologije, dogovoreno da radi sa pacijentima dva puta nedeljno. Jedan od trenutno najvećih problema u staropazovačkom Domu zdravlja je nedostatak ginekologa.
Pre četiri meseca, kada je bivša načelnica Službe za zaštitu žena otišla u penziju, raspisan je stalni konkurs za ginekologa, ali se na taj konkurs još uvek niko nije javio. Dom zdravlja „Dr Jovan Jovanović Zmaj„ dostavio je Ministarstvu zdravlja desetak zahteva za specijalizaciju, čeka se odgovor nadležnog Ministarstva.
Info Stara Pazova 14.10.2013.
Praznik Pokrova Presvete Bogorodice krsna je slava novog hrama u Staroj Pazovi. U prisustvu velikog broja vernika danas, na praznik, svetu arhijerejsku liturgiju služio je arhijerejski namesnik Mile Jokić uz sasluženje sveštenika iz naše Opštine. Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Pokrova Presvete Bogordice u Staroj Pazovi završena je litijim oko hrama i sečenjem slavskih kolača.
Sport Stara Pazova 14.10.2013.
Odbojkašice Jedinstva napravile su neverovatnu pobedu nad osvajačicama duple krune i aktuelnim šampionkama Winerštediša superlige, odbojkašicama Crvene Zvezde. One su sinoć na svom terenu, pred punim tribinama ostvarile pobedu u uzbudljivoj i krajnje neizvesnoj utakmici prvog kola i to nakon 5 setova. Odličnu taktiku pripremio je novi trener ženskog tima Jedinstva Jovo Caković a sve to uz odličnu igru iskusnog tehničara Dragane Brković koja je sjajno hranila loptama svoje saigračice, i uz raspoloženu Maju Jovanović za koju odbojkašice Crvene Zvezde prosto nisu imale rešenja.
Podatak koji može da raduje odbojkaški klub „Jedinstvo“, kao i ljubitelje odbojke u Staroj Pazovi jesu i pune tribine „Hale Sportova“.
Info Stara Pazova 14.10.2013.
Na poslednjoj takmičarskoj večeri 44. “Pozorišnog lovora” predstavili su se ansambli iz Stare Pazove i Kovačice. Mladi glumački ansabl SP VHV iz Stare Pazove u predstavi „Draga naša profesorka“, čiju režiju potpisuje Anjička Balaž, sinoć je igrao odlično. Žiri publike je za glumce večeri izabrao Anu Kanaš i Milana Varenjija, a stručni žiri pohvalio je sve učesnike u predstavi za glumačke sposobnosti i uspešno odigrane likove. Ništa manje aktuelan je i komad igran na tekst Jovana Sterije Popovića - komedija “Ženidba i udadba” koju su na scenu postavili amateri iz Kovačice u režiji glumca Milenka Pavlova.
Slovačko pozorište VHV iz Stare Pazove pobednik je Pozorišnog lovora- 44.smotre slovačkog amaterskog pozorišnog staralaštva. Predstava Vavilon proglašena je na nabolju pozorišnu inscenaciju, Miroslav Kožik poneo je nagradu najboljeg reditelja, Miroslav Bako nagradjen je za
muziku u predstavi, a ceo ansambl za scenski pokret. Ovim je Vavilon stekao pravo učešća na Scenkoj žetvi u Martinu, jednom od najstarijih pozorišnih festivala, ne samo u Slovačkoj republici, već i u Evropi. Za glumicu ovogodišnje smotre, koja je sinoć zatvorena u Staroj
Pazovi, proglašena je Staropazovčanka Ana Kanaš.
Info Novi Banovci 13.10.2013.
U hotelu Novela Uno u subotu uveče su penzioneri Novih Banovaca, u prisustvu pobratima iz Smedereva sa kojima sarađuju preko 20 godina, zatim gostiju iz Deliblata, Golubinaca, Stare i Nove Pazove svečano obeležili Dan svoje organizacije koji pada druge subote u oktobru. U izjavi za RTV Stara Pazova, Milan Beara, predsednik Mesne zajednice Novi Banovci je rekao da će mesna zajednica i dalje podržavati ovu organizaciju čiji članovi uzimaju učešće u svim aktivnostima koje mesna zajednica organizuje. Ranko Višekrunić, predsednik Mesne organizacije penzionera iz Smedereva, je rekao da se članovi ovih dveju organizacija sastaju najmanje tri puta godišnje, i da je saradnja prerasla u prijateljstvo i ljubav.
Marija Jovanov, predsednica penzionerske organizacije Deliblato, je pozvala domaćine da posete ovo mesto i Deliblatsku pešćaru. Praznik je obeležen uz večeru i muziku, a prisustvovali su: Bojan Ivošević, direktor škole u Novim Banovcima, Vesna Trninić, sekretar mesne zajednice, Vlajo Vrzić, podpredsednik Opštinske organizacije penzionera.
Sport Stara Pazova 13.10.2013.
Fudbaleri Dunava iz Starih Banovaca pobedili su u Staroj Pazovi u devetom kolu Srpske lige, Vojvodina, Radnički iz Šida sa 2:0, a Radnički iz Nove Pazove je poražen sa 2:0 od Bačke u Bačkoj Palanci. U devetom kolu Vojvođanske lige grupa Zapad, Jedinstvo je u Staroj Pazovi pobedilo Indeks iz Novog Sada sa 1:0, a Omladinac iz Novih Banovaca je izgubio od Sloge u Erdeviku sa 2:1. U desetom kolu Sremske lige Sremac je u Vojki pobedio Rudar iz Vrdnika sa 1:0, dok je Jadran iz Golubinaca izgubio od Železničara iz Inđije u Ljukovu sa 3:2.
U desetom kolu Druge Sremske lige grupa Istok, Sloga je u Krnješevcima poražena od Sremca iz Deča sa 1:0, Podunavac je u Belegišu izgubio od Napretka iz Popinaca sa 3:2, a Borac iz Surduka nije ni otputovao na utakmicu sa Šumarom u Ogar pa će bodove izgubiti službenim rezultatom 3:0.
Sport Stara Pazova 13.10.2013.
Košarkaši Stare Pazove upisali su prvu pobedu u novoj sezoni, nakon što su na svom parketu savladali ekipu Jedinstva iz Novog Bečeja 75:68, dok su košarkaši Nove Pazove upisali i 2 poraz, ovog puta na svom terenu, od njih su bili bolji košarkaši Rume 67:77. Dunav iz Starih Banovaca igra sutra u Bačkom Jarku protiv Mladosti.
Info Stara Pazova 11.10.2013.
Drugog dana sedmog Regionalnog sajma privrede koji je ove godine organizovan na Kompleksu sportsko-rekreativnih bazena u Novoj Pazovi, održane su prezentacije, razgovori, revije i predstavljanje privrednika. Nacionalna služba za zapošljavanje, filijala Sremska Mitrovica, održala je prezentaciju programa „Mere aktivne politike zapošljavanja za 2013. godinu“. Predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović sastao se sa predstavnicima privrednih Komora, Udruženja privrednika i sa ostalim učesnicima iz zemlje i regiona.
Reviju frizura danas su održali i članovi udruženja frizera i kozmetičara naše opštine. Na sajmu je svoje proizvode izlagalo oko 100 učesnika iz zemlje i inostranstva na ukupno 1300 kvadratnih metara. Posetioci ali i izlagači su zadovoljni ovogodišnjom lokacijom i organizacijom sajma privrede i najavljuju svoje učešće i sledeće godine.
Info Stara Pazova 11.10.2013.
Izvršni odbor Saveta Mesne zajednice Stara Pazova doneo je predlog odluke o usvajanju rebalansa Finansijskog plana Mesne zajednice za 2013. godinu. Finansijski plan za tekuću godinu, koji je prvobitno smanjen za 30 odsto, usklađen je sa odobrenim aproprijacijama za javnu nabavku radova na popravci parketa u sportskoj hali „Park„, tako da su ukupni prihodi Mesne zajednice Stara Pazova po rebalansu finansijskog plana utvrđeni u ukupnom iznosu od 20 miliona 877 hiljada dinara. Na današnjoj sednici je doneta odluka o ustupanju bez naknade 120 kvadratnih metara starog parketa iz sportske hale „Park„ stonoteniskom klubu „Jedinstvo„ iz Stare Pazove, radi ugradnje istog u prostorije kluba u ulici Jana Sikore,
i imenovana je Komisija za procenu i prodaju neupotrebljivog parketa izvađenog u sportskoj hali u sastavu: Vladan Bojić, predsednik, i Jan Kiš i Stanko Popović, članovi. Odlukom Izvršnog odbora, FK „Jedinstvo„ iz Stare Pazove odobrena je pomoć u iznosu od 100 hiljada dinara radi regulisanja obaveza prema igračima.
Info Novi Banovci 11.10.2013.
Povodom Dečije nedelje u predškolskoj ustanovi Radost deca su u toku jučerašnjeg dana oslikavala centar Novih Banovaca, posetila drugove u novom objektu u Novim Banovcima, a starija deca su sa transparentima prošetala centrom Kablara. Za sutra je predviđena vec dobro poznata šeširijada.
Info Vojka 11.10.2013.
Nedelja deteta je ove godine donela niz zanimljivih programa u svim osnovnim školama i predškolskim ustanovama. U OŠ „Milan Hadžić“ u Vojki danas su učenici nižih odeljenja imali maskenbal a maske su bile na temu Mama i tata hoću sestru i brata i na temu roditeljstva a korišćene su plastične kese. Kako je u izjavi za RTV Stara Pazova istakla Branislava Radišić, pedagog, svaka nedelja treba da bude dečja a u ovoj se posebno pažnja usmerava na najmlađe sa ciljem podsticanja njihove kreativnosti, razvoja drugarstva, ali i zbližavanja roditelja i dece, što je svakako potrebno.
Ekonomija Nova Pazova 10.10.2013.
Sedmi regionalni sajam privrede pod nazivom "Divan je privredni Srem" počeo ja danas na bazenima sportsko- rekretaivnog centra između Stare i Nove Pazove. Svečano otvaranje je započeto stihovima o Sremu koje je govorio glumac Milan Dudić a potom se prisutnima obratio predsednik regionalnog sajma privrede i zamenik predsednika opštine Goran Vranješ koji je pozdravio prisutne i poželeo dobrodišlicu. Milan Božić predsednik Sremske privredne komore istakao je značaj sajma posetom privrednika iz Srbije, regione i inostranstva, dok je Državni sekretar ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave Dragan Stevanović proglasio je sajam otvorenim.
Pored 100 izlagača iz Srbije, predstaviće se izlagači iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Nemačke, Italije i Madjarske. Sajam je prilika za razmenu iskustava i ostvaraivanje značajnih kontakata. Posetiocima su predstavili privrednici iz oblasti metalne i plastične galanterije, prerade drveta, hemijske industrije, mehanizacije, poljoprivrede, turizma i ugostiteljstva. Biće održane i prezentacije susreti i promocije. Sajam će trajati do sutra ulaz je slobodan a radno vreme sajme je od 10 do 17h.
Info Stara Pazova 10.10.2013.
U Žitopromet-Mlinpeku u Staroj Pazovi počeli su sa ugovaranjem ovogodišnje proizvodnje pšenice. U ovoj mlinsko-pekarskoj industriji raspolažu sa domaćim sortama semenske pšenice Simonida i Renesansa koje se odlikuju dobrim prinosima i kvalitetom za mlinsko-pekarsku industriju, izjavio je Stevan Babin, direktor. Obezbeđeno je i kompleksno mineralno đubrivo tri petnestice. Uslovi pod kojima se ugovara jesenja setva za semensku pšenicu su 1 prema 2 na agro rok za razduživanje od roda 2014, a za mineralno đubrivo 1 prema 3,4 takođe za vraćanje u 2014 godini.
Za prva dva dana ugovaranja interesovanje poljoprivrednika za jesenju setvu strnina je dobro i posao teče bez problema. Radno vreme Mlinpeka je od 7 do 15 časova, a po rečima našeg sagovornika trenutna cena merkantilne pšenice 16,5 dinara sa tendencijom rasta.
Info Nova Pazova 10.10.2013.
U sklopu obeležavanja „Dečje nedelje„ učenici Osnovne škole „Rastko Nemanjić Sveti Sava„ danas će u okviru izbornog predmeta građansko vaspitanje posetiti Mesnu zajednicu Nova Pazova. Učenici nižih razreda škole „Boško Palkovljević Pinki„ posetiće školsku biblioteku dok će za učenike viših razreda biti organizovana stručna predavanja. Za učenike od prvog do četvrtog razreda, učenici III 2 odeljenja Osnovne škole „Simeon Aranicki„ danas će izvesti igrokaz „Ljutito meče„.
U PU “Poletarac“ danas i sutra predviđene su radionice: samopoštovanja, muzičke, likovne i baletske, a u zavisnosti od uzrasta mališana u radionicama će učestvovati i roditelji.
Info Stara Pazova 09.10.2013.
U Staroj Pazovi se juče oko 14 časova desila pljačka zlatare. Iz zlatarske radnje „Nik“, koja se nalazi u ulici Kralja Petra, ukraden je nakit vredan 3500 evra. Prema rečima vlasnika zlatare "Nik", nekoliko osoba je upalo u zlataru, zadalo mu udarac u glavu, ukralo pomenuti nakit i izgubilo se u nepoznatom pravcu. Policija je izvršila uviđaj na licu mesta i za napadačima se intenzivno traga. Ovo je još jedan u nizu pljačkaških upada u trafike, menjačnice i zlatare koje se nalaze u centru Inđije, Stare i Nove Pazove.
Info Stara Pazova 08.10.2013.
Direkcija za izgradnju opštine Stara Pazova, na osnovu Ugovora o redovnom održavanju puteva, izuzetih iz mreže državnih, u subotu je počela radove na sanaciji deonice puta Stara Pazova- Stari Banovci. Ministarstvo za regionalni razvoj koje je nadležno za taj deo puta, odobrilo je sredstva u iznosu od 3.889.000 dinara, a sa radovima se krenulo od OŠ ”B.P.Pinki”u Staroj Pazovi do izlaska iz naselja Stara Pazova.
U narednom periodu istovetni radovi izvršiće se na potezu puta do Starih Banovaca, rekla je u izjavi za RTVSP Kata Mijačić referent za odnose sa javnošću. Iz Direkcije apeluju na sve građane da, ukoliko je to moguće, izbegavaju ovaj putni pravac i da svakako poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju.
Kultura Stara Pazova 08.10.2013.
Sinoć je u galeriji Centra za kulturu Stara Pazovi otvorena izložba slika Ane Kosakovske, umetnice iz Poljske. Mlada umetnica, koja završava varšavsku Likovnu akademiju, u Pazovi izlaže ulja na platnu sa motivima sa putovanja po Mediteranu, rekao je otvarajući izložbu Miodrag Jakšić, organizator Umetničke kolonije u Krčedinu, gde je letos bila i Ana Kosakovska. Sama umetnica nije prisustvovala otvaranju svoje izložbe ali će doći u Staru Pazovu oko dvadesetog oktobra kada dolazi na Sajam knjiga u Beogradu gde postavlja poljski štand. Izložba ulja na platnu mlade poljske umetnice u Centru za kulturu Stara Pazova otvorena je do 25.oktobra.
Kultura Stara Pazova 08.10.2013.
Četvrto veče 44. Pozorišnog lovora u Staroj Pazovi počelo je projekcijom dokumentarnog filma o Vladimiru Hurbanu Vladimorovu, osnivaču pozorišta i organizatoru pozorišnog života Slovaka u Staroj Pazovi pre 110 godina. Zatim je Amatersko pozorište Mihala Uču Benke iz Lalića vratilo publiku u ne tako davnu prošlost, u 90-te godine, u doba hiperinflacije. Po tekstu Jana Hrubika, izvelo je predstavu Tango milijardo, koja je osim na dobar prijem gledalaca naišla i uglavnom na pozitivne kritike stručnog žirija.
Pozorišni lovor se nastavlja danas sa dve predstave – u 18 časova će amateri iz Bačke Palanke izvesti predstavu Život je čudo, a u 21 čas nastupiće amatersko pozorište iz Pivnica sa predstavom Ko od koga.
Info Stara Pazova 08.10.2013.
U okviru Centra za hemodijalizu, u staropazovačkom Domu zdravlja prošle nedelje je počela sa radom Internistička ambulanta za lečenje bubrežnih bolesnika. Prvog radnog dana u ambulanti je zbrinuto sedmoro pacijenata, rekao je za RTV Stara Pazova Dr. Aleksandar Omerović, specijalista interne medicine. Pacijenti koji dolaze na lečenje potrebno je da imaju uput svog izabranog lekara i da sa sobom ponesu kompletnu analizu krvne slike i obavezno ultrazvučni nalaz bubrega i uro-trakta, pregledi se ne zakazuju.
Internistička ambulanta za lečenje bubrežnih bolesnika smeštena je u zgradi specijalističkih službi Doma zdravlja u Staroj Pazovi, u prostorijama bivše ORL ambulante. Ambulanta radi samo ponedeljkom, u popodnevnim satima od 13.30 časova.
Info Stara Pazova 08.10.2013.
U sklopu obeležavanja Dečje nedelje, koja se ove godine organizuje pod sloganom “Slušajte mama i tata, želim sestru il brata“ u Osnovnoj školi “Rastko Nemanjić Sveti Sava“ u Novoj Pazovi danas će biti organizovan Dan dobrih igračaka. Učenici od prvog do trećeg razreda će donositi u školu svoje omiljene igračke i birati najbolju, a učenici četvrtog razreda će u okviru časa prirode i društva ili ČOS- a odgovoriti na temu “Pogled sa naše strane – kako postati dobar roditelj“.
Učenici od drugog do četvrtog razreda Osnovne škole “Boško Palkovljević Pinki“ u Staroj Pazovi danas će uređivati panoe u učionicama i hodnicima, dok će učenici prvog razreda oslikavati školsko dvorište kredama u boji.U školi “Simeon Aranicki“ danas će sportskim aktivnostima, u kojima će učestvovati i roditelji učenika, biti obeležen Međunarodni dan fer-pleja. U okviru obeležavanja Nedelje deteta, mališani PU “Poletarac“ danas će u svim objektima pogledati dečju predstavu “Seoski i gradski miš“.
Info Stara Pazova 08.10.2013.
Prilikom rasvetljavanja krivičnih dela krađe na području Nove i Stare Pazove, policija je pronašla veću količinu baštenskog i kućnog alata (kosačica, baštenske makaze, aparati za varenje, brusilice, bušilice, motorne testere itd) za koji se sumnja da je ukraden. Molimo sve eventualno oštećene građane koji krađu još nisu prijavili, da se jave u Policijsku ispostavu u Novoj Pazovi, na telefon 022/322-410, kaže se u saopštenju koje je danas uputila Policijska uprava Sremska Mitrovica.
Kako nezvanično saznajemo, policija je uhapsila M.M. starog 22 godine, zbog sumnje da je sa još jednom osobom provalio u Samostalnu radnju „Formeks“ u Belegišu i ukrao 45 alumijumskih kalupa za izlivanje đonova obuće, vrednih 7,2 miliona dinara.
Info Nova Pazova 07.10.2013.
Zbog pojave taloga i zamućenja vode u Novoj Pazovi, JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Stare Pazove je juče u noćnim satima počelo da vrši ispiranje vodovodne mreže, koje se nastavlja i danas. U toku ispiranja na slavinama kod korisnika se može pojaviti zamućena voda. Potrebno je da korisnici otvore svoje slavine i isperu onaj deo kućne instalacije u kojoj se pojavio talog. U narednom periodu, ukoliko građani primete zamućenje vode potrebno je da obaveste JKP „Vodovod i kanalizacija“ Stara Pazova, telefon 310 680.
Sport Vojka 07.10.2013.
Košarkaši Vojke, pobedom na svom terenu, započeli su novu sezonu, treću uzastopno u drugoj Vojvođanskoj ligi grupa Jug. Oni su pred punim tribinama sportske sale Osnovne škole ’Milan Hadžić’ pobedili u Opštinskom derbiju ekipu „Jadrana“ iz Golubinaca. U ne tako kvalitetnoj utakmici, košarkaši Vojke od samog početka nametnuli su svoju igru, pa su na kraju prve četvrtine imali prednost od 11 poena razlike, da bi na poluvreme otišli sa prednošću od 13 poena. Košarkaši Jadrana vođeni sjajnim navijanjem svojih navijača koji su došli u Vojku, uspeli su da anuliraju prednost Vojčana od 13 poena, pa čak u jednom momentu i poveli sa 4 poena razlike.
Ipak košarkaši Vojke koji imaju znatno više iskustva od košarkaša Jadrana, kojima je ovo prva sezona u drugoj Vojvođanskoj ligi, uspeli su da ponovo vrate rezultat u svoju korist i na kraju slave 74:66. Najefikasniji igrači na utakmici bili su Nikola Filipović iz pobedničke ekipe sa postignutih 27 poena, i Rastko Carević iz Jadrana sa postignutih 23 poena.
Sport Nova Pazova 06.10.2013.
U sedmom kolu Srspke lige, Vojvodina fudbaleri Radničkog igrali su u Novoj Pazovi protiv Radničkog iz Sremske Mitrovice 0:0, a Dunav iz Starih Banovaca je poražen od Tekstilca u Odžacima sa 2:1. Jedinstvo iz Stare Pazove je u osmom kolu Vojvođanske lige grupa Zapad pobedilo u Bačkom Jarku Mladost sa 1:0, a Omladinac je u Novim Banovcima savladao Crvenu Zvezdu iz Novog Sada sa 3:0. U devetom kolu Sremske lige Sremac iz Vojke je igrao sa Hajdukom u Višnjićevu 1:1, a Jadran iz Golubinaca je poražen od Radničkog u Irigu sa 3:1. U devetom kolu Druge Sremske lige grupa Istok u Surduku u opštinskom derbiju Borac i Sloga iz Krnješevaca su igrali 3:3, a Podunavac iz Belegiša je izgubio od PSK-a u Putincima sa 1:0.
Kultura Stara Pazova 05.10.2013.
Otvaranjem izložbe 110 godina pozorišta u Staroj Pazovi, sinoć je počeo Pozorišni lovor– 44.smotra slovačkog amaterskog pozorišnog stvaralaštva. Program svečanog otvaranja smotre, počeo je dokumentarnim filmom o pozorišnom životu vojvodjanskih Slovaka u režiji Miroslava Benke i pesmom Kuplet, koja je na neki način himna pazovačih pozorišnih stvaralaca u izvođenju šklolskog hora. Pozorišni lovor otvorila je Jasmina Kovač iz Kisača, nagrađena glumica na progšlogodišnjoj smotri. Programu su prisustvovali brojni gosti– Anna Toman Makan, predsednica Nac. saveta slovačke nac. manjine i potpredsednica Skupštine Vojvodine, Milina Sklabinski, direktorka Zavoda za kulturu vojvodjanskih Slovaka, predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović sa saradnicima, Ljibuška Lakatoš, načelnica Odeljenja za kulturu, sport i omladinu.
Na festivalu, koji će trajati do 13.oktobra, biće 14 takmičarskih predstava. Sinoć je izvedena prva– Vavilon, SP VHV iz Stare Pazove, večeras je na programu predstava Ljubav, ili nešto drugo, amatera iz Novog Sada. Sve predstave ocenjuje stručni žiri u sastavu: Docent Miroslav Benka, glumac i reditelj iz Stare Pazove, Aleksandra Pleskonjić Ilić, glumica Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Mr.Art Monika Necpal iz Slovačke republike, kao i žiri publike, koji je sinoć diplomama za najboljeg glumca i najbolju glumicu nagradio Milana Mutića i Andreu Stanišić.
Info Nova Pazova 05.10.2013.
Sutra će u centru Nove Pazove, na zelenoj pijaci, u organizaciji Crvenog krsta i Doma zdravlja građanima biti kontrolisano zdravlje, tako što će se meriti šećer u krvi i pritisak i to u vremenu od 8 do 12 časova. Takođe sutra u Starim Banovcima će u prostorijama Mesne zajednice biti organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi, u vremenu od 9 do 12 časova. Iz Crvenog krsta pozivaju građane da se odazovu pozivu i pomognu da se prikupi što više jedinica krvi.
Kultura Nova Pazova 05.10.2013.
Nakon nastupa u okviru manifestacije Dani doseljenika, KUD Mladost iz Nove Pazove očekuje danas nastup u Bogatiću i u Gruži. Na Međunarodnom festivalu folklora u Gruži Nopazovčani su nastupali 7 puta do sada a pored ansambala iz Srbije očekuje se i učešće ansambala iz Bugarske i Makedonije. Dečja subota se danas nastavlja u Novoj Pazovi. U Sali Kulturno– poslovnog centra će biti predstava Malo kraljevstvo beogradskog pozorišta Teatar na Savi. Predstava počinje u 12 časova.
Info Stara Pazova 05.10.2013.
Još jedan film u produkciji RTV Stara Pazova dobio je nagradu, ovoga puta u pitanju je film „Muzička škola mr Ljubinka Lazića“. Nevladina organizacija Društvo za akademski razvoj organizovala je kampanju „Kultura na dar“, sa ciljem da sačuvaju kulturnu baštinu i da šire kulturu među mladima. Upravo ovo je bio povod autorke filma Gordane Momčilović da priznanje za ovo ostvarenje prepusti mladoj montažerki filma Gordani Miličević, kojoj je ovo prvi put da montira materijal za takmičenje, upravo kako bi na ovaj način dala primer da mladima treba pružiti priliku što više da se afirmišu kroz kulturu.
Snimatelj jednominutnog filma u produkciji RTV Stara Pazova „Muzička škola mr Ljubinka Lazića“, koji je dobio i posebnu pohvalu žirija, je Zoran Jeremić. Nagrade su dodeljene u Beogradu juče.
Info Stara Pazova 04.10.2013.
U zgradi opštine Stara Pazova potpisan je sporazum o saradnji na zajednickoj organizaciji regionalnog sajma privrede u Novoj Pazovi izmedju opštine Stara Pazova i Sremske privredne komore. Sporazum su potpisali predsednik opštine Stara Pazova Djordje Radinović i predsednik Sremske privredne komore i član organizacionog odbora sajma Milan Božić.
7. Sajam privrede će se održati 10 i 11. Oktobra u sportsko rekreativnom kompleksu bazena u Novoj Pazovi, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, sa osnovnom namerom da se na jednom mestu okupi veci broj poslovnih ljudi i gradjana čime se omogucava razmena informacija i direktno uspostavljanje poslovnih kontakata jer je razvoj privatnog preduzetništva u оpštini Stara Pazova tradicija duga više od pola veka. U sklopu sajma ove godine bice potpisan ugovor i sa Banjaluckom privrednom komorom u cilju direktne saradnje i razmene ideje i iskustva.
Info Nova Pazova 04.10.2013.
Iz Direkcije za izgradnju opštine Stara Pazova obaveštavaju da će 7. oktobra početi izgradnja kanalizacione mreže u naselju Nova Pazova. Zbog specifičnosti radova delovi ulice Cvije Kukolja i Kralja Milutina će biti delimično zatvoreni, a radovi će se izvoditi u dve faze. Prvu fazu radova na izgradnji kanalizacione mreže podrazumevaju radovi u ulici Cvije Kukolja i u tom periodu za saobraćaj će biti zatvoren deo ove ulice od ulice Petra Škundrića do ul. Kralja Milutina. Za potrebe preusmeravanja saobraćaja biće postavljena i odgovarajuća signalizacija koja će saobraćaj prusmeravati iz ulice CVIJE Kukolja ka ulici petra Škundrića i dalje kroz Branka Radičevića do Kralja Milana.
Drugu fazu radova čini zatvaranje ulice Cvije Kukolja i Kralja Milutina. Saobraćaj će se odvijati ulicom Cvije kukolja ka Branka Radičevića i dalje Kozaračkom i ulicom Vuka Karadžića. Tom prilikom za saobraćaj će biti zatvorena ulica Bosanska i Kralja Milutina. Direkcija za izgradnju opštine Stara Pazova obezbedila je svu neophodnu saobraćajnu signalizaciju kako bi se u pomenutim ulicama po navedenim planovima nesmetano odvijao saobraćaj.
Info Stara Pazova 03.10.2013.
Delegacija Slovenije, predvođena premijerkom Alenkom Bratušek, posetila je juče fabriku Gorenje u Staroj Pazovi. U delegaciji Slovenije, pored premijerke, bio je i predsednik grupacije Gorenje, Franjo Bobinac, a u ime opštine Stara Pazova delegaciju su dočekali zamenik predsednika opštine Stara Pazova Goran Vranješ i pomoćnik predsednika opštine za ekonomski razvoj Goran Savić. Posle kratke prezentacije kompanije Gorenje i njenog poslovanja u Srbiji, svi prisutni su obišli fabričko postrojenje u kojem se od 2007. godine proizvode bojleri i toplotne pumpe.
Trenutno je u fabrici u Staroj Pazovi zaposleno 430 radnika, a godišnje se proizvede 500,000 bojlera i toplotnih pumpi, rekao je u izjavi za RTV Stara Pazova, direktor fabrike u Staroj Pazovi Branko Apat, koji je napomenuo da se u narednom periodu očekuje rast proizvodnje, a posebno je istakao dobru saradnju sa opštinom Stara Pazova. Zamenik predsednika Goran Vranješ istakao je zadovoljstvo zbog posete premijerke Slovenije Alenke Bratušek fabrici Gorenja upravo u našoj opštini i najavio sastanke sa rukovodstvom firme na kojima bi se i ovako dobra saradnja opštine i ove kompanije još više produbila.
Info Stara Pazova 02.10.2013.
Poslednjih dana na teritoriji staropazovačke opštine palo je ukupno 64 litre kiše po kvadratnom metru. Padavine su prekinule radove u polju: berbu kukuruza i vadjenje šećerne repe, berbu grožđa i jabuka, kao i pripremu zemljišta uoči jesenje setve. Nekoliko dana do početka optimalnog roka za setvu pšenice još uvek je nepoznato koliko će ove jeseni biti zasejano hlebnim žitom. Razlog za to je niska cena ovogodišnjeg roda, ali i gubici paora u proizvodnji suncokreta i kukuruza.
Mnogi ratari nakon lošeg iskustva iz ovogodišnje žetve i prosečnog prinosa od nešto više od 4 tone po hektaru i niske otkupne cene ne razmišljaju o setvi. To je razlog što niko i ne prognozira koliko bi hlebnim žitom moglo da bude posejano ove jeseni.
Info Stara Pazova 02.10.2013.
Obe kotlarnice Prvi centralni blok i kod Doma zdravlja kao i kotlarnice u srednjim i osnovnim školama na teritoriji staropazovačke opštine spremno će dočekati predstojeću grejnu sezonu, koja počinje 15.oktobra, izjavio je Dušan Antić, rukovodilac sektora za proizvodnju i distribuciju toplotne energije. U toku je remont kotlarica, a tehničke probe sistema za kolektivno grejanje biće obavljene narednih dana. Po rečima Dušana Antića grejanje nije poskupelo 1. oktobra kako je bilo najavljeno ali do poskupljenja će svakako doći jer je poskupeo gas koji koriste kotlarnice.
Život Stara Pazova 02.10.2013.
U klubu za stara i odrasla lica sinoć je održano 60-to Feniksovo poselo, kojim su počeli oktobarski dani solidarnosti sa starijim osobama, upravo na dan kada se u svetu i kod nas obeležava Medjunarodni dan starijih osoba. Prisutne je pozdravila Mirjana Sokolović rukovodilac Službe kućne nege, pomoći u kući i klub za stara i odrasla lica koja je najavila bogati sadržaj i druženja svakog utorka do kraja oktobra.
O jubileju Feniksovog posela govorila Jelica Despot, predsednica društva za afirmaciju invalida Feniks a domaćin ovog susreta bio je Beki Bekić, koji sa Feniksom saradjuje dvadeset godina i koji je pesmom ulepšao ovo poselo.
Život Stara Pazova 02.10.2013.
U okviru Nacionalne nedelje dojenja, koja se ove godine obeležava od 1. do 7. oktobra pod sloganom “Podrška dojenju- podška majkama koje doje“, staropazovački Dom zdravlja danas je organizovao okrugli sto na temu dojenja. Prema poslednjim podacima samo 23 odsto majki doji svoje dete, rekao je direktor staropazovačkog Doma zdravlja dr Rada Inđić istakavši da je za rešavanje ovog problema potrebna podrška šire društvene zajednice. Pored doktora Inđića o značaju i prednostima dojenja govorili su dr Ljiljana Pejić, specijalista pedijatrije, dr Dragica Kovačević, specijalista ginekologije i akušerstva i načelnica Službe za zaštitu žena, Dušica Tomić, patronažna sestra, i dr Duško Koldžić, specijalista epidemiolog.
Okrugli sto je organizovan u Centru za prevenciju u Staroj Pazovi sa ciljem da se poveća broj majki koje doje svoje dete. Pored medicinskih radnika zanimljivo predavanje pratile su porodilje i trudnice.
Info Nova Pazova 01.10.2013.
Svečanom akademijom sinoć je u Novoj Pazovi završena trodnevna manifestacija „Dani doseljenika“. U uvodnom obraćanju u ime organizatora, Senka Elez, direktorka KPC Nova Pazova, je podsetila na istorijat ovog mesta, koje su najpre naseljavali Nemci, a nakon Drugog svetskog rata Srbi iz Dalmacije, Like, Banije, Korduna, Bosne, Hercegovine, Kosova i Metohije. Željko Madžarević, predsednik Saveta MZ Nova Pazova se zahvalio svima, koji su doprineli razvoju ovog mesta i najavio za godinu dana izgradnju puta i uključenje na auto- put Novi Sad– Beograd.
Na svečanosti su proglašeni i najuspešniji radovi na literarnom i likovnom konkursu na temu i ja volim Novu Pazovu. Nagrađen je literarni rad Nađe Ivković i crtež Luke Radosavljevića.
Info Stara Pazova 01.10.2013.
Zbog hronične nestašice vakcina protiv svinjske kuge od početka godine do sada, proizvođači ne mogu da prodaju tovljenike. Svinje nemaju ušne markice odnosno nemaju potrvrdu da su vakcinisane ne mogu da idu u promet. Za razliku od Evropske unije, koja ne dozvoljava upotrebu te vakcine, u Srbiji je vakcinacija još uvek obavezna. Međutim, u mnogim veterinarskim stanicama vakcina protiv svinjske kuge ili nema ili ih je u nedovoljnim kličinama. Nadležni se trude da problem reše, ali ga ne mogu rešiti trajno jer za sada u našoj zemlji vakcinu proizvodi samo jedan zavod, Naučni institut za veterinarstvo u Novom Sadu.
Po rečima profesora doktora Dušana Orlića, upravnika Zavoda za zdravlje životinja u Novom Sadu prošle nedelje je iz novosadskog instituta distribuirano 120.000 doza vakcina a na zalihama je još 30.000. Inače, mesečno nam je neophodno od 90.000 do 110.000 doza vakcina koje do sada nismo imali. Dok se problem ne reši, proizvođači će imati gubitke. Pogotovo oni čije svinje budu teže od 120 kg, jer će tada morati da ih prodaju jeftinije - kao drugu klasu. U Srbiji ima preko tri miliona i 400 hiljada svinja. Cilj nadležnih je da propise usklade sa evropskim i da vakcinaciju ukinu, ali je sada teško reći kada će to biti. Do tada ćemo i dalje u Uniju moći da izvozimo samo prerađevine, ali ne i žive svinje i sveže meso.
Život Stara Pazova 01.10.2013.
Upravo na dan kada se u svetu i kod nas obeležava Medjunarodni dan starijih osoba, 1. oktobra u klubu za stara i odrasla lica u Staroj Pazovi biće održano i Feniksovo poselo. Biće to prilika da se obeleži 60-to jubilrno druženje osoba sa invaliditetom sa prijateljima, istakla je u izjavi za RTV Stra Pazova, Jelica Despot, predsednica udruženja Feniks. Biće to prvi program u okviru projekta Starima s ljubavlju, koji će i ove godine tokom celog oktobra organizovati Centar za socijalni rad. Feniksovo poselo će početi u 19 časova u klubu za stara i odrasla lica u Staroj Pazovi.
Info Stara Pazova 01.10.2013.
Osnovna škola “Simeon Aranicki„ danas je svečano obeležila Dan škole, kao podsećanje na 1. oktobar 1896. godine, kada je Simeon Aranicki stupio na svešteničku dužnost u Staroj Pazovi. Dan škole posvećen je projektu “Profesionalna orjentacija na prelasku u srednju školu“, koji se pod mentorstvom škole Aranicki realizuje u svim školama na teritoriji staropazovačke Opštine, rekla je direktorka Slađana Bursać i upoznala prisutne sa projektima, stručnim usavršavanjima učitelja i nastavnika, i postignućima učenika u prethodnoj školskoj godini.
U prigodnom kulturno– umetničkom programu učestvovali su školski hor, recitatori, dramska sekcija, a predstavio se i školski tim za profesionalnu orjentaciju. Bila je to i prilika da se uruče zahvalnice zaslužnim ustanovama i pojedincima, koji su svojim nesebičnim zalaganjem doprineli uspešnom radu škole. Svečanost su svojim prisustvom uveličali zamenik predsednika Opštine Goran Vranješ sa saradnicima, Ksenija Savić, opštinski javni pravobranilac, Ljibuška Lakatoš, načelnica za sport omladinu i kulturu, Milka Simić, načelnica za društvene delatnosti, Mileva Ljubinković, opštinska prosvetna inspektorka, predstavnici javnih preduzeća, osnovnih škola, predškolskih ustanova, i brojni prijatelji i saradnici škole.
Firma Eurostroj iz Stare Pazove zapošljava trgovca u maloprodajnom objektu Praktiker. Pored rasvete i elektromaterijala, u prodavnici Praktiker u ponudi je širok asortiman šrafovske robe, ručnog, baštenskog i elektro alata, profi i hobi program. Ako ste komunikativni, vredni, imate iskustvo rada kao trgovac, prijavite se ili nam dostavite Vašu radnu biografiju.Poželjno je da kandidati budu elektotehničke struke ili da imaju osnovno znanje u navedenoj oblasti. Zainteresovai kandidati više informacija mogu dobiti na telefon broj: 063/267 032, ili poslati svoju radnu biografiju na e-mail: hr.mng@eurostroj.rs.
Potrebni radnici za rad u perionici veša u Staroj Pazovi.Zainteresovani kandidati više informacija mogu dobiti na telefon broj 069/40-51-500 kao i na broj telefona 063/24-41-76.
Firmi Moto-plast doo koja se bavi proizvodnjom folije, potrebni proizvodni operateri sa ili bez radnog iskustva za rad u proizvodnom pogonu u Novoj Pazovi. Rad je organizovan u smenama. Svoju radnu biografiju sa nazivom pozicije za koju konkurišete,zainteresovani kandidati mogu poslati na e-mail adresu: info@motoplast.rs ili doći lično u prostorije firme u ulici Njegoševa 111 u Novoj Pazovi.Za više informacija zvati na telefon broj 022/323-584 kao i na broj 022/323-364 svakog radnog dana od 8 do 16 časova.
Potrebni radnici muškog pola , za rad na presama u proizvodnji bakelitnih toalet dasaka. Zainteresovani kadidati sve informacije mogu dobiti na telefon broj 063/450-426 u periodu od 08 do 14 časova.
Predstavništvu kanadske firme Integrity iz Stare Pazove, potrebni radnici u proizvodnji. Prijave na telefone 022/310-147 i 060/508-0844 ili doći lično u sedište firme Golubinački put bb.
Stovarištu Šovljanski iz Starih Banovaca hitno potrebna dva fizička radnika. Za više informacija doći lično na adresu Grčka 2, ili pozvati na telefon broj 022/310-608.
Usled proširenja proizvodnih kapaciteta kompanija IGB AUTOMOTIV raspisuje konkurs za prijem 100 radnika u proizvodnom pogonu u Inđiji. Konkurs je otvoren do 1. juna. Prijave i biografije možete poslati na e-mail adresu prijava@bauerhin.rs ili direktno predati u kompaniji.
Potrebne žene za prodaju sladoleda u Novoj i Staroj Pazovi.Zainteresovane kandidatkinje mogu se javiti na broj telefona 060/5108333.
Kompaniji DIS su potrebni mladi, vredni i ambiciozni ljudi na sledećim pozicijama u marketu u Novoj Pazovi: prodavac- izlagač, kasir, prodavac na odeljenju voća i povrća, prodavac na odeljenju delikatesa i gotovih jela, mesar, magacioner, referent nabavke, poslovođa, vozač- dostavljač, Direktor marketa. Prijave sa kratkom biografijom i fotografijom posalti na hr@dis.rs ili se prijavite putem upitnika na sajtu www.dismarket.rs. Konkurs je otvoren do kraja juna.