Pregled vesti za Decembar 2014.


Info Stara Pazova 31.12.2014.
Odbornici Skupštine opštine Stara Pazova usvojili su danas Rešenje o razrešenju doktora Rade Inđića, direktora Doma zdravlja „dr Jovan Jovanović Zmaj“ zbog odlaska u penziju, a za vršioca dužnosti direktora imenovan je doktor Aleksandar Omerović, specijalista interne medicine. Umesto Milana Končarevića, za člana Opštinskog štaba za vanredne situacije imenovan je Jovica Gagrica, vršilac dužnosti direktora Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća“. U izjavi za RTV Stara Pazova, Radoje Blagojević, predsednik skupštine je izrazio zadovoljstvo odzivom odbornika i naglasio da je i staropazovačka opština pomogla u vreme poplava koje su zadesile našu zemlju. Blagojević je čestitao građanima i odbornicima predstojeće praznike.
Info Vojka 31.12.2014.
Pretposlednjeg dana u ovoj godini održana je svečana sednica Saveta MZ Vojka. Usvojen je usklađen rebalans finansijskog plana MZ za 2014. godinu sa odobrenim aproprijacijama a po Odluci o rebalansu budžeta opštine Stara Pazova, koji iznosi 10 miliona 153 hiljade dinara. Na Dopis Vlade Srbije o racionalizaciji broja zaposlenih, iz ove MZ su odgovorili da nemaju prostora za racionalizacijom broja zaposlenih, jer se nakon odlaska spremačice u penziju javlja potreba za novim radnikom. Članovi Saveta su sinoć precizirali i program proglašenja Najuspešnijih Vojčana, manifestacije, koja će biti održana 13. januara sledeće godine a nako toga je usledio već tradicionalno svečani koktel.
Info Stara Pazova 31.12.2014.
Za 11 meseci tekuće godine na području Opštine Stara Pazova registrovana su 143 krivična dela krađe, 283 krivična dela teške krađe i 16 razbojništava, rekao je u razgovoru za RTV Stara Pazova, Saša Turković, rukovodilac grupe za suzbijanje kriminaliteta u Policijskoj stanici Stara Pazova. Lopovi najčešće u staropazovačkoj opštini nasrću na imovinu građana i privrednih subjekata u Staroj i Novoj Pazovi, Starim i Novim Banovcima, Belegišu i Golubincima, rekao je Turković.
Info Stara Pazova 30.12.2014.
U skladu sa višegodišnjom praksom i ove godine opština Stara Pazova obezbedila je oko 1500 novogodišnjih paketića za decu iz najugroženijih porodica. Paketiće su dobila deca čiji su roditelji primaoci socijalne pomoći, deca iz siromašnih romskih porodica i deca samohranih roditelja iz svih mesnih zajednica. Danas je predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović obišao Mesne zajednice Golubinci i Vojka gde je uručio mališanima paketiće i obišao mnogodetne porodice u pratnji predsednika mesnih zajednica istakavši kako će opština i ubuduće nastaviti sa ovom tradicijom kako bi sva deca doživela pravu radost novogodišnjih praznika.
Info Stara Pazova 30.12.2014.
Đorđe Radinović predsednik Opštine Stara Pazova dobitnik je Zlatne plakete Područnog fudbalskog saveza Srema za ovu godinu za izuzetan doprinos razvoju fudbala u regionu. Nagrada mu je uručena na svečanosti u Sportskom centru u Staroj Pazovi povodom tradicionalne manifestacije “Veče fudbala”. Za najboljeg igrača u 2014. godini izabran je Ivan Lakićević član fudbalskog kluba Donji Srem iz Pećinaca, Miloš Veselinović iz Inđije je najbolji trener, a najbolji sudija je Jovica Milin iz Iriga. Opština Stara Pazova je dobitnik posebnog priznanja za doprinos razvoju fudbala u Sremu, kao i Dom zdravlja “Dr Milorad Mika Pavlović” iz Inđije.
Na svečanosti su nagrađeni zaslužni fudbalski radnici, a nagradu za 40 godina neprekidnog rada u fudbalu dobio je Mile Brdar iz Iriga, a nagrađene su i fudbalske sudije koje su napredovale na listama najboljih, zatim klubovi koji su ove godine promenili rang takmičenja naviše, a priznanja su dobili i sportski novinari iz Srema za dugogodišnji uspešan rad u praćenju i afirmaciji fudbalskog sporta. Veče fudbala je održano u Sportskom centru u Staroj Pazovi uz prisustvo velikog broja sportskih radnika i gostiju.
Info Stara Pazova 30.12.2014.
U dane predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika u staropazovačkom Domu zdravlja će biti organizovana dežurstva. Prvog i drugog januara, kao i za Božić 7. januara, Opšta praksa u Staroj i Novoj Pazovi će raditi od 9.00 do 15.00 časova. Po istom rasporedu će raditi i Dečji dispanzer u Staroj Pazovi, dok će pedijatar u Novoj Pazovi dežurati 2. januara u vremenu od 9.00 do 15.00 sati. Centar za hemodijalizu će u dane praznika raditi uobičajeno, apoteke će pratiti rad primarne zdravstvene zaštite, dežurstva će biti organizovana u Staroj i Novoj Pazovi 1. 2 i 7. januara u periodu od 9.00 do 15.00 časova, a Služba hitne medicinske pomoći će biti u pripravnosti 24 sata, rekao je za RTV Stara Pazova dr Slaviša Jovanović, pi-ar ustanove.
Info Stara Pazova 30.12.2014.
Odlukom Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, Dom zdravlja Dr Jovan Jovanović Zmaj dobio je akreditaciju za rad na sedam godina. Ovo je izuzetan uspeh, jer akreditaciju na ovako dug period dobijaju samo najuspešnije zdravstvene ustanove, rekao je za RTV Stara Pazova direktor dr Rada Inđić istakavši da je staropazovački Dom zdravlja među sedam najboljih domova zdravlja u Srbiji. Najviša ocena predstavlja potvrdu da je nivo kvaliteta usluga, opreme, medicinskih instrumenata i pomagala na visokom nivou kao i sama organizaciona struktura ustanove. Ova akreditacija obavezuje ustanovu da se dalje usavršava, što ujedno doprinosi poboljšanju zdravlja građana .
Info Stara Pazova 30.12.2014.
Sutra će biti održana poslednja ovogodišnja sednica Skupštine opštine Stara Pazova, a na dnevnom redu je samo jedna tačka, predlog Rešenja o razrešenju direktora Doma zdravlja Dr Jovan Jovanović Zmaj Stara Pazova. Naime, doktor Rada Inđić, direktor doma zdravlja, podneo je 23. decembra zahteva za razrešenje sa funkcije direktora doma zdravlja sa danom 30. decembra zbog podnošenja zahteva za starosnu penziju.
Info ostalo 30.12.2014.
Na V redovnoj sednici skupštine opštine Pećinci usvojen je predlog odluke o budžetu za 2015. godinu. Planirani prihodi u narednoj godini su 2.206.000.000 dinara, sa rashodima u istom iznosu. Zamenik predsednice opštine Pećinci , Zoran Vojkić, izjavio je da osnovu ovakvog budžeta čine planirani prihodi u iznosu od 1.243.000.000 dinara, od prodaje i davanja u zakup građevinskog zemljišta i to u radnim zonama u Sibaču i Šimanovcima. Za obe radne zone su pregovori sa potencijalnim investitorima u završnoj fazi. Najveće stavke na rashodovanoj strani budžeta će predstavljati dve kapitalne investicije, koje finansira Vlada Republike Srbije, završetak radova na kanalizacionom prečistaču u Šimanovcima, koji se očekuje do kraja aprila naredna godine i izgradnja fabrike vode u Šimanovcima, za koju će tender biti raspisan u martu 2015. godine.
Odbornici su, takođe, usvojili Plan generalne regulacije naselja Kupinovo, a doneta je odluka o izradi Plana detaljne regulacije dela radne zone u Subotište i o izradi Plana detaljne regulacije arheološkog lokaliteta „Tvrđava Kupinik“, a izglasali su i istupanje iz javnog urbanističkog preduzeća „Plan“ opštine Ruma.
Info Stara Pazova 29.12.2014.
Sa početkom snežnih padavina u nedelju oko 5 časova ujutru, vozila JKP Čistoća Stara Pazova izašla su na teren i otpočela čišćenje saobraćajnica. Sve službe su na terenu i prioritetni putevi su prohodni, izjavio je za RTV Stara Pazova direktor JKP Čistoća Jovica Gagrica. Najviše problema bilo je na putevima između Stare Pazove i Starih Banovaca, Belegiša i Surduka kao i na putnom pravcu Stara Pazova – Golubinci koji nisu u nadležnosti lokalne zimske službe za održavanje puteva. Mehanizacija JKP Čistoća priskočila je u pomoć „Srem putu“ kako bi se i ovi putni pravci očistili. Direktor Gagrica je napomenuo da se putevi čiste po prioritetima, a po završetku čišćenja većih saobraćajnica čistiće se i sporedne ulice u svim naseljima opštine. 50 radnika JKP Čistoća od ranih jutarnjih časova angažovano je i na čišćenju trotoara u centrima naselja kako bi stanovnici nesmetano mogli da se kreću.
Kultura Stara Pazova 29.12.2014.
RTV Stara Pazova organizovala je sinoć 14. put Izbor hita godine uživo u pozorišnoj sali. Ubedljivo najveći broj glasova publike, 109 od 305, dobila je Ana Jašo sa pesmom Sejala sam ljubičicu. Drugo mesto osvojila je mlada pazovačka solistkinja Mihaela Kočiš, a treće poznat pevač narodnih pesama Pavel Lešćan. Nagrade pobednicima, koje su obezbedili ULUSP, ULU Leonardo i MZ Vojka, uručila je Ljibuška Lakatoš, narodna poslanica u Skupštini Srbije. 14. manifestaciju Izbor hita godine podržali su brojni sponzori, tako je publika u punoj pozorišnoj sali i ovog puta učestvovala i u nagradnoj tomboli. U revijalnom delu nastupio je vojvođanski bend Trio Mio.
Info Stara Pazova 29.12.2014.
U skladu sa višegodišnjom praksom i ove godine će opština Stara Pazova u prostorijama svih mesnih zajednica u utorak, 30. i sredu, 31. decembra, uručiti novogodišnje paketiće za decu iz najugroženijih porodica sa teritorije naše Opštine. Peketići će biti uručeni deci čiji su roditelji primaoci Socijalne pomoći, deci iz siromašnih Romskih porodica i deci samohranih roditelja. Roditelji dece koja su obuhvaćena navedenim kategorijama o satnici dodele paketića treba da se informišu u kancelariji mesne zajednice na teritoriji u kojoj živi.
Info Stara Pazova 29.12.2014.
Akcija Crvenog krsta pod nazivom „Solidarnost na delu“ nastavlja se i u narednom periodu. Pomoć koju građani žele da upute Crvenom krstu u naturalnom obliku - konzerve hrane, poljoprivredni proizvodi, sredstva za higijenu, odeća, obuća - mogu predati u svim mesnim organizacijama Crvenog krsta svakog dana od 9 do 13 časova. Novčani prilozi mogu da se uplate na račun Erste banke 340-1309-77. Sredstva prikupljena na ovaj način namenjena su isključivo građanima naše opštine, poručuju iz Crvenog krsta i pozivaju građane da se odazovu ovom apelu i učestvuju u pružanju pomoći onima koji su socijalno najugroženiji, ali i da obaveste Crveni krst u koliko imaju saznanja o ugroženim građanima.
Info Stara Pazova 29.12.2014.
Društvo za afirmaciju invalida Feniks danas u podne će održati redovnu godišnju izbornu skupštinu i obeležiti dvadeset godina postojanja i rada. Na skupštini će biti predstavljen rad u tekućoj godini kao i aktivnosti za narednu godinu. U pozivu za sednicu najavljeno je da će članovima Feniksa danas biti uručeni poklon paketići i vaučeri za kupovinu robe za predstojeće praznike.
Info Golubinci 27.12.2014.
U toku noći se dogodilo jedno krivično delo razbojništva u Golubincima. Jedna maskirana osoba sa kapuljačom uz pretnju pištoljem uzela je pazar. Nije bilo povređenih i štete na objektima, potvrđeno nam je jutros u Policijskoj stanici u Staroj Pazovi.
Info ostalo 26.12.2014.
Na prijemu u sali Opštine Pećinci, predsednica opštine Dubravka Kovačević Subotički, podelila je novčani dodatak od 40.000 dinara poradicama 43 novorođene bebe koje su prijavljene u periodu od prethodne dodele pomoći, u oktobru mesecu, do danas. U toku ove godine, Opština Pećinci je podelila ukupno 172 jednokratna dodatka za novorođenčad, kao jednu od aktivnih mera podrške porodici koja je već postala opštinska tradicija. Takođe, kao i svake godine pred novogodišnje praznike, lokalna samouprava je obezbedila higijenske pakete koji će biti podeljeni svim novorođenim bebama u 2014. godini.
Kultura Stara Pazova 26.12.2014.
Božićnim pesmama u izvođenju hora Tilija počeo je, a božićnim pesmama svih učesnika završen je sinoć Božićni koncert SKUD-a Janko Čmelik iz Stare Pazove. Recitacije povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika spremila su deca predškolske grupe PU Poletarac a u programu su se zatim sa pesmama i koreografijama predstavile sve programske forme, koje rade pod okriljem ovog Društva i prikazale deo svog celogodišnjeg rada. Po rečima Ane Lepšanović, predsednice, ova je godina bila uspešna i bogata aktivnostima, gostovanjima i turnejama i što je najbitnije u svim sekcijama su se pojavili novi, mladi članovi.
Kultura Nova Pazova 26.12.2014.
U Novoj Pazovi sinoć je nastupio Miloš Radović, profesor pevanja i mladi solista Radiotelevizije Srbije u pratnji akademskih muzičara na klavijaturi i gitari. „Čuvamo prave vrednosti od zaborava“- rekao je Radović obraćajući se publici, koja je zajedno s njim pevala starogradske i evergrin melodije. Petsko muzičko veče upotpunili su stihovi poznatih srpskih pesnika. U razgovoru za našu kuću mladi pevač, raskošnog baritona, najavio je mogućnost gostovanja u Staroj Pazovi u martu.
Info Stara Pazova 25.12.2014.
Sinoć, na Badnje veče, u slovačkoj evangeličkoj crkvi u Staroj Pazovi svečanom bogosluženju prisustvovao je veliki broj vernika, predstavnici političkog i kulturnog života i srpske pravoslavne crkve, a svečanu službu služio je staropazovacki sveštenik Igor Feldi sa suprugom, sveštenicom Svetlanom Vojnić Feldi. Svim vernicima praznik su čestitali: protojerej Srđan Đurđević, starešina Hrama Svetog proroka Ilije u Staroj Pazovi, Ljibuška Lakatoš, narodna poslanica u Skupštini Srbije, predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović, Aleksander Bako, zamenik predsednika SO i dr Mišo Filip, predsednik Saveta MZ Stara Pazova.
Info Stara Pazova 25.12.2014.
Na teritoriji opštine Stara Pazova u ovoj godini ostvareni su dobri prinosi kukuruza, suncokreta, soje i šećerne repe, ocenili su u Odeljenju za privredu i lokalni razvoj Opštine Stara Pazova. Pod kukuruzom je bilo oko 15.500 hektara ili preko 50 odsto od ukupnih površina i ostvareni su prosečni prinosi oko 9,5 tona po hektaru i procena stručnjaka je da se ova godina može svrstati u rekordne po proizvodnji kukuruza. Visoki prinosi uslovili su nisku cenu ove žitarice od 13 dinara za kilogram, što nikako nije odgovaralo paorima. Pod suncokretom ove godine je bilo oko 1.300 hektara sa prinosom 3,4 tone po hektaru i ceni od 28 i 30 dinara za kilogram.
Vremenski uslovi odgovarali su soji i na ukupno 1.600 hektara koliko je bilo pod sojom ostvaren je dobar rod od oko 3,8 tona po hektaru. Šećerna repa je posejana na 3.448 hektara, ostvaren je prosečan prinos od oko 69 tona po hektaru. Transport slatkog korena do šećerana još nije obavljen tako da u Odeljenju ne poseduju informaciju o prosečnom sadržaju šećera. Zbog vremenskih prilika i produženog vegetacionog perioda kultura, u optimalnom roku, setva strnina je obavljena na manjim površinama od predviđenih. Tako da je jesenas posejano ukupno 7.115 hektara, od toga pšenicom blizu 5.500 hektara, ječmom 1.045, a uljanom repicom 310 hektara, stoji u informaciji o izvršenim jesenjim radovima u polju na teritoriji opštine Stara Pazova za 2014. godinu.
Kultura Stara Pazova 25.12.2014.
Večeras će u Staroj Pazovi biti održan tradicionalan Božićni koncert SKUD-a Janko Čmelik. Kako je u izjavi za RTV Stara Pazova reakao Zlatko Ruman, koreograf i jedan od reditelja ovog programa, predstaviće se sve programske forme, od recitora do izvođačkog ansambla, koji će prikazati deo svog celogodišnjeg rada. Koncert počinje u 19 časova a ulaz je 200 dinara.
Info Stara Pazova 24.12.2014.
U ulici Ćirila i Metodija br.6 u Staroj Pazovi danas je položen kamen temeljac za zgradu sa 68 stanova koja je namenjena samohranim roditeljima, porodicama sa osobama sa invaliditetom i mladim bračnim parovima sa skromnim primanjima. Kamen temeljac položili su predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović, direktor opštinske stambene agencije Miroslav Jovanović i pokrajinski poslanik Dušan Inđić. Opština Stara Pazova je za ovu namenu obezbedila građevinsko zemljište, a izvođačka vrednost je 89 miliona dinara. Moderna četvorospratna stambena zgrade imaće najsavremenija dostignuća energetske efikasnosti, koja se zasnivaju na obnovlјivim izvorima energije uz sisteme toplotnih pumpi, primenu solarnih kolektora.
Info Stara Pazova 24.12.2014.
U Sportskom centru u Staroj Pazovi Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja je povodom predstojećih praznika otvorio manifestaciju „Humanitarne akcije dodele paketića deci bez roditeljskog staranja iz Sremskog okruga”. Vulin je zahvalio hraniteljima koji, kako je rekao, vraćaju smisao životu dece koju čuvaju i dodao da je Vlada štedela na svemu osim na socijalnim davanjima, koja ni za dinar nije umanjila. Mališani iz hraniteljskih porodica su se družila sa fudbalerima, prisustvovala pozorišnoj predstavi a zatim su dobili novogodišnje paketiće. Organizatori ove humanitarne akcije su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Sportski centar Fudbalskog saveza Srbije.
Info Stara Pazova 24.12.2014.
U akciji pripadnika Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici, na sedam lokacija u okolini Stare Pazove i Pećinaca pronađeno je i zaplenjeno oko 17 tona duvana, pretežno u listu. Policija je pronašla i jednu mašinu za sečenje duvana, naparivač, digitalnu vagu, nešto sasušene biljne materije za koju se osnovano sumnja da je opojna droga marihuana i 10 saksija sa tragovima kanabisa. Protiv osam osoba biće podnete krivične prijave za nedozvoljenu proizvodnju i nedozvoljenu trgovinu Osnovnom javnom tužilaštvu u Staroj Pazovi i Rumi, a protiv jedne osobe za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici.
Info Stara Pazova 24.12.2014.
Sinoć oko 19.časova i 30 minuta, na putu između Stare Pazove i Inđije dogodila se saobraćajna nesreća kada je putničko vozilo udarilo u prikolicu kamiona kojim je upravljao vozač koji nije ustupio prvenstvo prolaza. Vozaču putničkog vozila koji je lakše povređen, pomoć je ukazala ekipa hitne pomoći iz Stare Pazove, a zatim se sam javio u Kliničko bolnički centar Novi Sad. Prema informacijama koje smo dobili iz Policijske uprave Sremska Mitrovica, jedan sat je saobraćaj bio obustavljen na ovoj deonici, policija je izvršila uviđaj i protiv vozača kamiona biće podneta odgovarajuća prijava.
Kultura Stara Pazova 24.12.2014.
Sinoć je u Narodnoj biblioteci „Dositej Obradović" u Staroj Pazovi, predstavljen 4. broj zbornika poezije i proze džBujanje. U džBujanju se objavljuju kratke priče i pesme mladih umetnika iz opštine Stara Pazova, a prvo izdanje je objavljeno poslednjeg dana oktobra 2010. godine. Autori i urednici su ovaj broj najavili kao najbolji do sada, sastavljen od poezije, proze i dramskog dela. Promociju u punom čitalištu staropazovačke biblioteke pratila je muzika benda Šibalba iz Nove Pazove.
Info Stara Pazova 23.12.2014.
Odbornici Skupštine opštine Stara Pazova danas su velikom većinom prihvatili treći rebalans budžeta za tekuću godinu, za koji je Vojislav Đekić, načelnik Odeljenja za finansije rekao da je posledica smanjenja zarada budžetskih korisnikakao. Skupština je usvojila Odluku o budžetu za 2015. u ukupnom iznosu od dve mijijarde 970 miliona 478 hiljada dinara. Zeleno svetlo dobili su Programi poslovanja i Finansijski planovi za narednu godinu: Direkcije za izgradnju, Čistoće, Vodovoda i kanalizacije, Radiotelevizije Stara Pazova, Opštinske stambene agencije i Urbanizma. Van snage stavljena je Odluka o uvođenju sportsko kulturnog dinara i akata u vezi pripajanja Urbanizma, Direkciji za izgradnju. Pismenim izjašnjavanjem, za člana Opštinskog veća izabran je Miroslav Stanisavljević iz Belegiša koji je položio svečanu zakletvu.
Info Nova Pazova 23.12.2014.
Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljene polne radnje na štetu devojčice, pripadnici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici su, po nalogu nadležnog tužioca, odredili zadržavanje do 48 časova 57-godišnjem muškarcu sa područja Nove Pazove. Osumnjičeni je uz krivičnu prijavu doveden na saslušanje u Osnovno javno tužilaštvo u Staroj Pazovi. Kako uredno obavešteni branilac osumnjičenog nije pristupio na zakazano saslušanje, nisu postojali procesni uslovi za saslušanje, pa je zadržavanje ukinuto i osumnjičeni pušten da se brani sa slobode.
Info Stara Pazova 23.12.2014.
Prvo polugodište za učenike osnovnih i srednjih škola u Vojvodini završava se danas i đaci su od sutra na zimskom raspustu. U svim školama na teritoriji staropazovačke Opštine prvo polugodište će biti regularno završeno, sa svim zaključenim ocenama i podelom đačkih knjižica, rekao je za RTV Stara Pazova predsednik Aktiva direktora i direktor Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki“ u Staroj Pazovi Milan Predojević. Nastava u drugom polugodištu školske 2014/ 2015. godine počinje u četvrtak 15. januara, u prepodnevnoj smeni će biti učenici viših razreda, dok će za učenike nižih razreda nastava biti organizovana popodne, istakao je Predojević.
Info Stara Pazova 22.12.2014.
Opština će i ubuduće raditi na unapređenju i poboljšanju kvaliteta zdravstvene zaštite građana, rekao je predsednik opštine Đorđe Radinović uručujući ključeve novog sanitetskog kombi vozila za prevoz bubrežnih bolesnika direktoru staropazovačkog Doma zdravlja dr Radi Inđiću. U narednom periodu u planu je adaptacija objekata Doma zdravlja u Staroj i Novoj Pazovi, sanacija krova zdravstvene ambulante u Vojki, i nabavka novih sanitetskih vozila, istakao je predsednik Radinović. Nabavkom savremenog sanitetskog vozila hroničnim bolesnicima na dijalizi omogućen je komforniji i bezbedniji prevoz, rekao je direktor Doma zdravlja dr Rada Inđić istakavši je ovo drugo sanitetsko vozilo koje je kupljeno ove godine zajedničkim sredstvima Opštine i Doma zdravlja.
U pitanju je savremeno sanitetsko kombi vozilo Ford transit custom LWB trend, sa osam sedišta, namenjeno za prevoz pacijenata na dijalizu. Za nabavku sanitetskog kombi vozila Opština i Dom zdravlja izdvojili su 4 miliona dinara.
Info Stara Pazova 22.12.2014.
Ugovore o subvencionisanju poljoprivredne proizvodnje u Staroj Pazovi je potpisalo 126 paora. Novčana sredstva za premije osiguranja za ratarsku proizvodnju i za osemenjavanje umatičenih grla stoke su u ova teška vremena za poljoprivredu dobrodošla ističu poljoprivrednici. Lokalna samouprava je i ovog puta imala razumevanja za probleme poljoprivrednika. Budžetom opštine Stara Pazova i u 2015. godinu planirana su sredstva za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje , rekao je Đorđe Radinović, predsednik opštine prilikom potpisivanja ugovora.Novac će poljoprivrednici dobiti do kraje ove godine.
Info Stara Pazova 22.12.2014.
Peti festival meda pod nazivom „Dajmo šansu ženama i pčelama“ održan je juče u Staroj Pazovi u predsali Pozorišne sale. Na festivalu su učestvovali pčelari i pčelarke iz Stare i Nove Pazove i Inđije. Osim meda, i pčelinjih proizvoda održana je i prodajna izložba rukotvorina Udruženja žena Stara Pazova i Ekološke radionice EKO SAN kao i umetničkih slika Udruženja likovnih umetnika iz Stare Pazove. Manifestaciju su organizovali Ekološki pokret opštine Stara Pazova Eko san, Turistička organizacija opštine Stara Pazova, Udruženje žena Stara Pazova i Udruženje pčelara Jedinstvo Stara Pazova.
Kultura Novi Banovci 22.12.2014.
ULU Leonardo organizovalo je tradicionalnu Godišnju kolektivnu izložbu, u galeriji, u Domu kulture u Novim Benovcima. Izložbu je svečano otvorio Milorad Đurić, predsednik udruženja, a 25 umetnika izložilo je oko 50 radova rađenih različitm tehnikama, od akvarela do fotografije. Najviše su zastupljene slike rađene uljem na platnu, a motivi su različiti i zavisili su od inspiracije umetnika. Kao gost na ovoj izložbi je Udruženje prijatelja dece i mladih koje učestvuje sa oko desetak radova. Sutra u 13 časova biće otvorena i Godišnja završna izložba u Kamernoj galeriji u MZ Stari Banovci.
Sport Nova Pazova 22.12.2014.
U Školi u Novoj Pazovi održano je juče Otvoreno ekipno prvenstvo Vojvodine u brzopoteznom šahu 2014, a prvo mesto osvojila je ekipa Novosadski šahovski klub. U konkurenciji 16 ekipa, drugo mesto pripalo je Šah klubu Jugović, treće mesto Šah klubu Jelica, na četvrtom mestu bila je prva ekipa Mladosti iz Nove Pazove, a peto mesto osvojili su šahisti druge ekipe Mladosti. Partije su igrane po Bergerovom sistemu, a od ekipa iz staropazovačke opštine, Šah klub Stara Pazova plasirao se na deveto, prva ekipa Banovci Dunav na 11. a druga ekipa ovog šah kluba na 16 mesto. Prvenstvo je otvorio Miroslav Kopanja, predsednik Šahovskog saveza Srbije.
Sport Stara Pazova 22.12.2014.
Juniorke OK Jedinstvo odbranile su titulu juniorskog prvaka Vojvodine savladavši u polufinalu Spartak iz Subotice sa 3:0, a zatim u finalu Srem iz Sremske Mitrovice istim rezultatom. Bez izgubljenog seta stigle su do trofeja, čime su dokazale da Stara Pazova ima blistavu budućnost kada je ovaj sport u pitanju.
Info Stara Pazova 22.12.2014.
Skupština opštine Stara Pazova na zasedanju zakazanom za utorak razmatraće Odluku o rebalansu budžeta za tekuću godinu kojom je utvrđen ukupan obim od tri milijarde 94 miliona i 866 hiljada dinara, a Odlukom o budžetu za 2015. godinu, predviđen je ukupan obim opštinske kase u iznosu od dve mijijarde 970 miliona 478 hiljada dinara. Skupština će razmatrati i programe poslovanja i finansijske planove za narednu godinu: Direkcije za izgradnju, Čistoće, Vodovoda i kanalizacije, Radiotelevizije Stara Pazova, Opštinske stambene agencije i Urbanizma. Na dnevnom redu je i Odluka o ostvarivanju potreba i interesa u oblasti sporta, zatim o pravu na regresiranje troškova boravka u predškolskoj ustanovi, a odbornici će se izjasniti i o izmenama i dopunama odluka koje regulišu način pružanja pomoći mladim talentima u oblasti obrazovanja i oblast finansijske pomoći nezaposlenim trudnicama i porodiljama.
Skupština bi trebalo da stavi van snage Odluku o uvođenju sportsko kulturnog dinara, a trebalo bi i da odredi model i metod privatizacije RTV Stara Pazova. Na predlog Đorđa Radinovića, predsednika Opštine Stara Pazova biće razrešeni dosadašnji član Opštinskog veća Biljana Glišić, a za novog člana Veća biće izabran Miroslav Stanisavljević iz Belegiša.
Kultura Stara Pazova 22.12.2014.
HKPD Tomislav iz Golubinaca održao je u subotu u staropazovačkoj Pozorišnoj sali svoj godišnji koncert. Omladinski tamburaški orkestar i solo pevači su u svom bogatom i raznovrsnom repertoaru, izveli kako narodne, tako i savremene zabavne pesme, isto kao i Orkestar Ladan špricer. Crkveni hor se predstavio sa božićnim pesmama, deca iz Kreativne radionice sa narodnim pesmama iz Srema. Folklorna sekcija ovog Društva je izvela Splitske igre, Igre iz Slavonije i Svatovac. Kao gosti nastupili su članovi hora Odjek iz Zemuna a bila je to ujedno i prilika da predsednik Društva Tomislav, Vlada Ćaćić uruči zahvalnicu Jozi Duspari, župniku i zemunskom dekanu za dugogodišnju saradnju. Koncert je završen zajedničkom pesmom svih učesnika, ali i publike, koja je uživala u skoro dvočasovnom programu.
Sport Stara Pazova 19.12.2014.
Dejan Majstorović košarkaš Dunava iz Starih Banovaca i član reprezentacije Srbije u basketu 3 na 3 koja je osvojila titulu svetskog prvaka najbolji je sportista u 2014. godini po izboru RTV Stara Pazova i Opštine Stara Pazova. Najbolja ekipa kao i prošle godine je ženski odbojkaški klub Jedinstvo iz Stare Pazove učesnik Kupa Izazivača, finalista Kupa Srbije i jedna od najboljih ekipa u Superligi. Najbolji trener je Jovo Caković iz ženskog odbojkaškog kluba Jedinstvo, Miodrag Stanković, predsednik šah kluba Banovci-Dunav je najbolji sportski radnik a izabrani su i najbolji pioniri, juniori, sportista-invalid, kao i u školskom sportsku.
Nagrada za afirmaciju sporta među mladima otišla je u ruke fintnes kluba Banovci džim. Na početku dodele priznanja svim sportistima je čestitao Đorđe Radinović predsednik Opštine Stara Pazova koji je istakao da će Opština i u narednom periodu kao i dosada pomagati sport i raditi na unapređenju infrastrukture. 48. po redu izbor najboljeg sportiste Opštine Stara Pazova uveličali su i Andrea Arsović reprezentativka Srbije u streljaštvu i Dragan Donević trener reprezentacije u streljaštvu. Svečano proglašenje najboljih i urečenje nagrada obavljeno je u Pozorišnoj sali uz veliki broj sportista, predstavnika lokalne samouprave, članova kolektiva RTV Stare Pazove i brojnih gostiju.
Info Stara Pazova 18.12.2014.
Danas je u 84. godini preminula poznata slikarka i filmska režiserka Mira Brtka. Rođena je 5. okotbra 1930. u Novim Banovcima, gimanziju je pohađala u Bratislavi i Beogradu, a filmsku režiju je završila na Akademiji za pozorište i film u Beogradu, u klasi profesora Vjekoslava Afrića, Josipa Kulundžića i Slavka Vorkapića. Snimala je kratke i dokumentarne filmove u produkciji Zagreb filma i novosadske Neoplante, a bila je i asistent režije italijanskim rediteljima, pored ostalog i Albertu Latuadi. Pored pozorišne i filmske u Beogradu, završila je i Likovnu akademiju u Rimu (Akademia di Belle Arti ) u klasi profesora Franka Đentilija i Mina Makarija, nakon čega se potpuno posvetila slikarstvu, a poslednjih godina i vajarstavu. Slikala je, vajala i izlagala na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, od svoje rodne Stare Pazove u kojoj je živela, do nedavnog učešća na kolektivnoj postavci u Beču sa slikarima iz Vojvodine.
Likovni kritičar Sava Stepanov zapisao je o umetničkom opusu Mire Brtke da “kreativnim i kontinuiranim delovanjem od sredine 60-ih godina do danas dosledno stvara i razvija autentičan i personalno jasno definisan opus, zasnovan na modernističkim principima i potencijalima”. Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.
Sport Stara Pazova 18.12.2014.
Odbojkašice Jedinstva iz Stare Pazove nisu uspele da se plasiraju u osminu-finala Kupa izazivača pošto su sinoć poražene u Zlatnom setu od ekipe Rote Raben iz Vilsbiburgfa sa 15:13. Staropazovačanke su dobile meč u hali „Park“ sa 3:1 u setovima, ali pošto su Nemice u prvom meču pobedile sa 3:0, igrao se zlatni set za plasman među 16 najboljih ekipa u Kupu izazivača. Utakmica je odigrana u sjajnom ambijentu pred oko 700 gledalaca, a odbojkašice Jedinstva i pored eliminacije iz daljeg takmičenja, svoj prvi nastup na međunarodnoj scenu su uspešno okončale, jer su odigrale četiri utakmice, ostvarili tri pobede i pokazale da mogu da se nose i sa ekipama iz Evrope.
Info Stara Pazova 18.12.2014.
Igor Mirosavljević, bivši učenik Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki“ u Staroj Pazovi dobitnik je specijalne nagrade Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu za vrhunske rezultate u školskoj 2013/2014. godini. Kao jednom od osam najboljih učenika osnovnih i srednjih škola AP Vojvodine, Igoru je uručena novčana nagrada i diploma za izuzetne rezultate postignute na republičkim takmičenjima iz geografije, istorije i biologije. U prethodnoj školskoj godini Igor je osvojio prvo mesto na republičkom takmičenju u poznavanju geografije, bio je državni prvak u poznavanju istorije i osvojio je drugo mesto na republičkom takmičenju iz biologije. Osim Igora nagrađen je i njegov mentor, nastavnica geografije Milica Vranić, koja ga je pripremala za takmičenja.
Kultura Stara Pazova 18.12.2014.
Četvoro staropazovčana nagrađeno je na slovačkim konkursima časopisa za literaturu i kulturu Novi život i dečjeg časopisa Zornjička. Prva nagrada u kategoriji dečje proze pripala je Ani Malko, druga Mariji Vrška a treća Miroslavu Demaku. U kategoriji dečje poezije drugu nagradu je osvojila Marija Vrška a treću Ana Malko. Na konkursu časopisa za literaturu i kulturu Novi život drugu nagradu je osvojio Martin Prebudjila. Nagrade su juče primili u Novom Sadu.
Kultura Stara Pazova 18.12.2014.
Danas je deo Folklornog ansambla Klasje SKUD-a Jano Čmelik i Slovačkog kulturno prosvetnog društva Djetvan iz Vojlovice otputovao u Australiju. U ovou daleku zemlju je Klasje otišlo prvi put zahvaljujući dob roj saradnjki sa ansamblom iz Vojlovice, kome je to već treće gostovanje. U Melburnu će amateri boraviti mesec dana i izvesti nekoliko celovečernjih programa.
Info Stara Pazova 17.12.2014.
Danas je u opštini Stara Pazova boravila delegacija iz hrvatskog grada Petrinje. Gradonačelnika Petrinja Darinka Dumbovića i njegove saradnike primio je predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović i pomoćnik predsednika Goran Savić. Teme razgovora uglavnom su bile vezane za uzajamnu saradnju dva grada u svim oblastima, a akcenat je stavljen na iskustvo ovog hrvatskog grada na putu ka EU. Domaćini iz opštine Stara Pazova delegaciji iz Hrvatske predočili su model na koji se kod nas razvijaju industrijske zone i na koji način se dolazi do novih investicija kako stranih tako i domaćih. Sastanku su prisustvovali i pomoćnik predsednika opštine Stara Pazova Goran Savić, saradnici gradonačelnika Petrinje kao i sveštenici Saša Umičević iz Petrinje i Srđan Đurđević i Mile Jokić iz Stare Pazove, a bitan segment razgovora bilo je očuvanje kulturnih vrednosti kao i verskih objekata.
Ekonomija Stara Pazova 17.12.2014.
Centar za kulturu Stara Pazova najavljuje muzičko scenski program učenika osnovnih škola pod nazivom Zimske Čarolije koji je na programu danas sa početkom u 17 časova. Cena ulaznice je 200 dinara. 22. i 23. decembra od 20 časova na velikom platnu staropazovačkog bioskopa biće prikazan novi 3D film Hobit: Bitka pet armija. U nastavku poznate trilogije Bilbo i ostatak družine kreću u odlučujuću bitku u Međuzemlju koja donosi povratak zmaja Šmauga. Cena ulaznice je 250 dinara. Detalji o događajima i repertoaru mogu se videti na sajtu centra za kulturu Stara Pazova.
Info Stara Pazova 17.12.2014.
Trenutne vremenske prilike omogućavaju biološko mirovanje prezimljujućih poljoprivrednih kultura. Ozime kulture koje su posejane u optimalnim i tolerantnim rokovima setve su u fazi bokorenja i pripremaju se za zimsko mirovanje. Visoka vlaga u vazduhu i blage temperature za ovo doba godine prouzrokovale su brojne bolesti na biljkama. Na žitnim poljima kao i na parcelama pod ječmom i uljanom repicom primećeno je povećanje broja poljskih glodara. Najugroženije su parcele koje se nalaze pored strništa, sojišta i ponegde kukuruzišta. Na žitu su primećene larve žitne muve ali male brojnosti, kao i siva pegavost i lisna rđa. Obilazak i pregled bi trebalo obaviti i u voćnjaku, vinogradu i usevima pod povrćem.
Info Stara Pazova 17.12.2014.
Maturanti Tehničke škole u Staroj Pazovi nastoje da dobrim predstavljanjem mogućnosti, koje ova škola nudi, povećaju interesovanje osmaka. Ideja je da se dobrom prezentacijom razbiju predrasude o ovoj školi, rekao je za RTV Stara Pazova direktor Lazar Đukić. Tehnička škola će i u drugom polugodištu nastaviti sa predstavljanjem zanimanja koja se stiču u ovoj školi.
Info Stara Pazova 16.12.2014.
Direkcija za izgradnju sprovela je radove na rekonstrukciji Partizanske ulice u Staroj Pazovi. Izvršena je sanacija i presvlačenje kolovoza u dužini od oko 270m, vrednost radova iznosila je 2. 700 000 dinara. Kako bi se sprečilo ponovno oštećenje ove ulice koja je pre radova bila u veoma lošem stanju, zabranjen je saobraćaj vozilima preko 12 t. Privode se kraju i radovi na rekonstrukciji centra Nove Pazove, Novih Banovaca, Doma kulture u Starim Banovcima i u Vojki.
Info Stara Pazova 16.12.2014.
U pretresu stana A.M. starog 69 godina, policija je juče u Šidu pronašla i oduzela ukupno 10 pušaka, 225 komada puščane i pištoljske municije različitog kalibra i tri ručno pravljene puščane cevi. Oduzeta su i tri lovačka karabina, tri automatske puške, tri lovačke puške i jedna poluautomatska, sve u nelegalnom posedu. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu za nedozvoljeno držanje oružja biti doveden na saslušanje u Osnovno javno tužilaštvo u Šidu. Takođe, u jučerašnjem pretresu objekta koji pripada Z.P. starom 27 godina, policija je u Inđiji pronašla i oduzela 705 kilograma rezanog i duvana u listu, dve mašine za rezanje i digitalnu vagu.
Na licu mesta je zatečen i A.V. star 28 godina, nijedan od njih nije registrovani proizvođač duvana, a protiv obojice biće podneta krivična prijava za nedozvoljenu proizvodnju i nedozvoljenu trgovinu, Osnovnom javnom tužilaštvu u Staroj Pazovi. Pripadnici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici su zajedno sa poreskom policijom oduzeli 1650 kilograma duvana u listu iz sušare na području Stare Pazove, kod osobe koja nije registrovani proizvođač duvana. Takođe, prilikom kontrole saobraćaja u Sremskoj Mitrovici, policija je u "fordu" šidske registracije pronašla 60 kilograma rezanog duvana, navedeno je u saopštenju Policijske uprave.
Kultura Stara Pazova 16.12.2014.
Likovni život u Staroj Pazovi, intenzivno se razvija i jača u vremenu dužem od tri decenije. Likovni stvaraoci amateri, članovi Udruženja likovnih umetnika Stara Pazova, čija su dela daleko od amaterskih, godinu tradicionalno završaju godišnjom izložbom, koja je otvorena sinoć u holu pozorišta. Iako teška, bila je veoma uspešna godina za slikare, istakla je Zorica Opavski, predsednica Udruženja, podsetivši samo na neka dostigunuća, kao što su plasmani troje slikara na na najviši nivo takmičenja, na republičku smotru. Nakon muzičkog perorfamnsa, godišnju izložbu ULUSP-a otvorila je Biljana Čavić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti i kulturu. Postavku slika, ceteža i skultpura pazovačkih slikara može publika da pogleda do polovine januara.
Kultura Stara Pazova 16.12.2014.
U Galeriji u Novoj Pazovi sinoć je otvorena kolektivna izložba radova Umetničkog udruženja Nova Pazova pod nazivom „Tamo daleko“ posvećena stogodišnjici velikog rata. Izložba je posvećena herojima iz Prvog svetskog rata, koji ne smeju biti zaboravljeni, istakla je Ljiljana Sekimić, sekretar Udruženja a govorom majora Gavrilovića srpskoj vojsci pre bitke za oslobođenje Beograda, otvorio je glumac i direktor Beogradskog dramskog pozorišta Slobodan Ćustić. Glumac amater Milan Dudić je govorio reči kralja Petra, izgovorene pred Suborsku bitku, koje su ohrabrile srpsku vojsku a veče je muzikom ulepšao orkestar „Samo za nju“. Radovi će biti izloženi do 15. januara 2015.
Sport Stara Pazova 16.12.2014.
U Sportskom centru u Staroj Pazovi juče su održane Konferencije udruženja klubova Sremske i Druge Sremske lige. Na obe su predstavnici klubova, uz određene primedbe i sugestije, prihvatile Izveštaje komesara za delegiranje sudija i za takmičenje, kao i disciplinskog sudije. Po završetku Konferencija predsednik Izvršnog odbora Područnog fudbalskog saveza Srema Slavko Tuvedžić podelio oko 250 lopti klubovima Sremske, Druge Sremske lige i pionirsko-kadetske lige, kao i Opštinskim fudbalskim savezima po 20 lopti. Sredstva su obezbeđena od kotizacije i od kazni koje su klubovi plaćali zbog nediscipline.
Info Stara Pazova 15.12.2014.
Postoje dva zainteresovana subjekta koji bi da kupe RTV Stara Pazova, jedan je poslao ponude za više subjekata privatizacije, i jedan koji je zainteresovan za privatizaciju po principu strateškog partnerstva, rekao je gostujući u Jutarnjem pregledu, Miloš Lazić, vršilac dužnosti direktora i glavnog i odgovornog urednika RTV Stara Pazova. Procenjena vrednost je 5,4 miliona dinara, ili oko 47 hiljada evra, ona ne podrazumeva nekretnine RTV već celokupnu opremu, sve dozvole koje RTV poseduje, i brend. Privatizacija se sprovodi na osnovu zakona koji je usvojen po hitnom postupku 1. avgusta 2014. godine, i na osnovu koga se sprovodi privatizacija 502 firme u Srbiji, a među njima je i oko osamdeset lokalnih i regionalnih glasila.
Lazić nije isključio mogućnost da 15. jula ove godine RTV Stara Pazova prestane da postoji i da informiše građane staropazovačke opštine, ali je izrazio nadu da takvog ishoda privatizacije neće biti.
Kultura Stara Pazova 15.12.2014.
Predstavom „Živi bič“ u režiji Anjičke Balaž i izvođenu Slovačkog pozorišta VHV sinoć je zavšen . Pre predstave predstavljen je Pazovački kalendar za 2015. godinu, knjiga u kojoj je ovoga puta tema bila „Trgovina i trgovci nekada i sada“. Na uspešnoj promociji kalendara na kojoj su bili i brojni gosti iz Vojvodine, predstavio se i Pazovački slovački narodni orkestar koji se izdao novi CD sa izvornim narodnim pesmama.
Život Stara Pazova 15.12.2014.
Veliko interesovanje sinoć je bilo za predavanje o zdravoj ishrani koje je organizovalo udruženje Život i zdravlje. O zdravoj ishrani kao preventivi i leku govorila je Ivana Kantardžijev, nutricionista. Posle predavanja posetioci su imali dosta pitanja na koja je Ivana Kantardžijev rado i detalj- no odgovarala. Članovi udruženja su za kraj pripremili i osveženje i podelili nekoliko recepata.
Kultura Stara Pazova 15.12.2014.
Deveti Božićni bazar, koji je juče popodne organizovan u novom parohijskom domu Slovačke evangeličke crkve izazvao je veliko interesovanje posetilaca. Na bazaru su svoje maštovite božićne ukrase, kolače, ali i hrišćansku literaturu, CD sa duhovnom muzikom predstavili izlagači koji godinama izlažu, ali bilo je i novih kako domaćih tako i onih koji su došli iz cele Vojvodine. Deo prihoda svi izlagači su izdvojili za humanitarnu akciju pomoći deci u Africi.
Kultura Surduk 15.12.2014.
U prepunoj sali Domа kulture u Surduku, u subotu, premijerno je izvedena pozorišna predstava „Pepo Krsto“ rađena po motivima priče Milovana Danojlića. U predstavi su igrali učenici OŠ „Vera Miščević“, a scenario i režiju uradio je učitelj Dušan Radojčić. Posle više od 40 proba, 25 učenika različitog uzrasta od prvog do osmog razreda, članova dramske sekcije, uspešno je izvelo ozbiljnu priču o životu jedne porodice, siromštvu i bolesti. Nakon ove premijere njih uskoro očekuje Festival u Srpskoj Crnji, zatim u Subotici i Jagodini.
Kultura Stara Pazova 12.12.2014.
Nakon serije emisija o uglednim pazovačkim porodicama na RTV Stara Pazova, sa ciljem da se ne zaboravi jedan svet, kog više nema, njegov način života i vrednosti prema kojima se ravnao, autor Milivoj Kovačević, odlučio je da izloži fotografije, do kojih je tokom pripreme emisija došao. Pričati o stanovnicima, koji su obeležili istoriju Stare Pazove, a ne pomenuti čuvenu i najmoćniju porodicu Petrović, prosto je nemoguće, kaže autor, zato je i prvu izložbu fotofrafija starih pazovačkih porodica, kao i emisiju posvetio upravo toj porodici. Otvaranju izložbe prisustvovali i potomci porodice Petrović. U narednom periodu će kroz izložbe biti predstavljeno i ostalih 17 porodica iz ciklusa emisija, najavljuje autor, a fotografije porodice Petrović biće u bilioteci izložene narednih meseca dana.
Politika ostalo 12.12.2014.
Poslanik Demokratske stranke u Skupštini AP Vojvodine Jovan Tišma optužio je juče predstavnike Srpske napredne stranke i Treće Srbije za, kako je naveo, politički progon neistoimišljenika. Potpredsednik SNS-a Igor Mirović je odgovorio da su to "izmišljotine iz kuhinje onih koji svojim lažima pokušavaju da nadomeste sve što su učinili Vojvodini", a lider "Treće Srbije" Miroslav Parović je izjavio da je za njega lično indikativno to što se ova priča pokreće dva dana nakon što je on javno izneo "saznanja o tome da se u Novom Sadu spremaju demonstracije ispred zgrade NIS-a, prenosi Tanjug.
Info ostalo 12.12.2014.
Opština Pećinci finansira radove na adaptaciji PU „Vlada Obradović Kameni“ u Pećincima. Adaptira se prostor od 60 kvadrata koji je bio neiskorišćen i u koji će biti premeštena trpezarija, dok će od prostora iz kojeg se premesti trpezarija biti napravljena radna soba za novu grupu mlađeg uzrasta u okviru celodnevnog boravka. Otvaranjem nove grupe biće ukinuta lista čekanja koja trenutno postoji. Završetak radova se očekuje za desetak dana, a svakako do kraja godine.
Info ostalo 12.12.2014.
Luka Krstić, učenik II razreda, OŠ “Dušan Jerković Uča“ u Šimanovcima pohađa ove školske godine redovnu nastavu uz pomoć personalnog asistenta, zahvaljujući opštini Pećinci, koja je izdvojila sredstva za inkluzivno obrazovanje i omogućila rad sa Lukom po izmenjenom programu, odnosno Individualnom obrazovnom planu 2. Cilj Individualnog obrazovnog plana je postizanje uključivanja deteta i učenika sa teškoćama u redovan obrazovno-vaspitni rad i njegovo osamostaljivanje u vršnjačkom kolektivu. Usled specifičnih potreba u radu sa detetom škola je interno organizovala pomoć u nastavi prošle školske godine, učiteljicu koja je bila angažovana na radu u školskoj biblioteci, ali je pomoć personalnog asistenta bila neophodna. U školi u Šimanovcima, trenutno dvadesetčetvoro učenika uči po Individualnom obrazovnom planu i to 23 po prilagođenom programu.
Kultura Stara Pazova 12.12.2014.
Sinoć je premijerno izvedena predstava „Put do sreće“ učenika Osnovne škole „Heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove. Prema motivima Jana Uljičjanskog, profesori ove škole Anjička Balaž i Ivan Ječmen, odlučili su da postave na scenu predstavu, koja veoma uspešno dočarava avanture moreplovaca po raznim kontintentima, u želji da svojoj kraljici donesu eliksir sreće. Premijera je bila u okviru Memorijala Juraja Ondrika, a već 19. decembra „Put do sreće“ gostuje u Pivnicama.
Info Stara Pazova 11.12.2014.
Nakon prve tranše municipalnih obveznica u vrednosti od 125. miliona dinara koje su realizovane početkom 2014. godine, Đorđe Radinović predsednik opštine Stara Pazova i Enriko Verdoša član IO Unikredit banke potpisali su danas ugovor o emitovanju druge tranše u vrednosti od 125. miliona dinara. U pitanju je plasman ukupne vrednosti 125. miliona dinara, kamatne stope od 6 odsto i sa periodom otplate od pet godina. Municipalne obveznice predstavljaju idealno rešenje za finansiranje komunalne infrastrukture u Srbiji. One su pogodan finansijski instrument za građane, a utiču na povećanje odgovornosti i transparentnosti u upravljanju javnim finansijama na lokalnom nivou.
Pomenuta sredstva koristiće se u cilju završetka realizacije kapitalnih projekata kao što su uređenje centra Nove Pazove, izgradnja hale sa kuglanom u Golubincima i izgradnja vrtića u naselju Belegiš, a plan je da budu dostupne građanima u prvom kvartalu 2015. godine.
Info Stara Pazova 11.12.2014.
Udruženje građana „Pazovački pokret“ održalo je konferenciju za novinare povodom novog budžeta opštine Stara Pazova za 2015. godinu. Aleksandar Bako, predsednik UG „Pazovački pokret“, istakao je da treba mnogo više ulaganja i investicija u samoj Staroj Pazovi, a da su gorući problemi izgradnja kanalizacione mreže i sređivanje ulica. Goran Jović, predsednik odborničke grupe izjavio je da oni podržavaju sve dobre projekte, i da ukolilo u novom budžetu budu izdvojena sredstva za dogradnju PU „Poletarc“, ulice koja će spojiti ulice Vladimira Hurbana i Ćirila i Metodija, sređivanje puta Stari Banovci- Stara Pazova, uređivanje raskrsnica, kao i izgradnju nove zgrade suda, oni će podržati taj budžet. Mišo Filip, odbornik Pazovačkog pokreta, dodao je da se oni zalažu i za asfaltiranje, neasfaltiranih ulica i pozvao građane da ukoliko imaju problem sa starim drvećem ispred svojih kuća prijave to u MZ.
Info ostalo 11.12.2014.
Na jučerašnjoj sednici Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Bačkom Petrovcu, usvojen je Statut Nacionalnog saveta Slovaka koji je pripremio tim pravnika u skladu sa zakonskom legislativom i uz nekoliko amandmana koji su podneti na sednici. Članovi novog saziva Nacionalnog saveta su informisani o projektima koje su pripremali za Kancelariju Slovaka u dijaspori, o smanjenju zarada stručne službe Saveta i o drugim aktuelnostima.
Kultura Stara Pazova 11.12.2014.
Marija Hlebjan, Marija Ruman, Zlatko Fabri, Štefan Kiš i Jan Vereš, primili su sinoć priznanja za 40-ogodišnji i duži rad i doprinos u razvoju Slovačkog pozorišta VHV u Staroj Pazovi. Za 35 godina na sceni diplomu je primio Vladimir Vereš, za 30 godina Lidija Gedeljovski i Zdenko Kožik, za 25 godina Janko Šarkezi, a za 20 godina, Miroslav Ruman. Dodelom priznanja i poetsko muzičkim programom počeo je sinoć 21. Memorijal Juraja Ondrika, koji se nastavlja večeras premijerom dečje predstave „Put ka sreći“ u režiji Anjičke Balaž i Ivana Ječmena, a u izvođenju učenika Osnovne škole „Heroj Janko Čmelik“.
Sport Stara Pazova 10.12.2014.
Odbojkašice staropazovačkog Jedinstva izgubile su prvu utakmicu šesnaestine finala Kupa izazivača u nemačkom gradu Vilsbiburgu od ekipe Rote Raben rezultatom 3:0 (25:21, 26:24 i 25:22). Od prvog seta ekipa domaćina je bila u stalnom vođstvu sa nekoliko poena razlike i rezultatom 25:21 povela u ovom meču. Drugi set je doneo neizvesniju borbu u kojoj su odbojkašice Jedinstva imale stalni rezultatski priključak ali su i ovaj set izgubile, ovoga puta daleko tešnjim rezultatom 26:24. U prvom delu trećeg seta Jedinstvo u potpunosti parira protivniku održavajući vođstvo od jednog poena razlike sve do rezultata 7:8, kada posustaju a ekipa domaćina pravi seriju od 7 uzastopnih poena za 14:8. Pokušale su odbojkašice Jedinstva da se vrate u igru ali je ekipa Rote Rabena držala konstatnih 4 poena razlike. U finišu Jedinstvo se približilo na 22:20, nedevoljno za preokret jer je ubrzo bilo 25:22 za domaćina i konačnu pobedu od 3:0 u setovima.
Revanš utakmica je na programu u sredu, 17. decembra od 19.00 časova u Hali “Park” u Staroj Pazovi.
Info Stara Pazova 10.12.2014.
Izvršni odbor Saveta Mesne zajednice Stara Pazova na današnjoj sednici trebalo bi da usvoji odluku o popisu imovine, obaveza i potraživanja mesne zajednice i donese rešenja o imenovanju Komisije za popis. Dnevnim redom je predviđeno i donošenje odluke o ustupanju na privremeno korišćenje jedne prostorije u sportskoj hali Park.
Info Stara Pazova 10.12.2014.
Savez računovođa i revizora Srbije i Računovodstvena praksa održali su u Staroj Pazovi seminar kome su pored računovođa i preduzetnika, prisustvovali i predstavnici poreskih uprava Stare Pazove i Inđije. Na seminaru je bilo reči o novim propisima, o pripremama za sastavljanje godišnjeg finansijskog izveštaja koji obuhvata popis imovine i obaveza, usaglašavanje međusobnih potraživanja i obaveza, otpis potraživanja, a jedna od glavnih tema bila je i primena novog međunarodnog standarda finansijskog izveštavanja za male i srednje entitete, a govorilo se i o vođenju računovodstvene evidencije u skladu sa aktuelnom računovodstvenom regulativom.
Savez računovođa, osim seminara i stručnih izdanja, inicira i donošenje dobrog zakonskog i podzakonskog okvira, kao što su inicirali i objedinjenu naplatu poreza, koja je zaživela od 1. marta u saradnji sa Poreskom upravom. Širom Srbije edukovali su računovođe, što su međunarodne institucije MMF, Svetska banka, ocenili kao najpozitivniji reformski projekat u 2014. godini, izjavila je predavač mr Snežana Mitrović.
Kultura Stara Pazova 10.12.2014.
21. Memorijal Juraja Ondrika posvećen bardu staropazovačkog glumišta počinje večeras dodelom priznanja glumcima za dugogodišnji rad u pozorištu i poetsko muzičkim programom. U četvrtak će se publici premijerno predstaviti učenici OŠ Janko Čmelik sa predstavom Put ka sreći u režiji Anjičke Balaž i Ivana Ječmena. Do kraja Memorijala u nedelju, biće izvedene dve predstave Slovačkog pozorišta VHV iz Stare Pazove, nastupiće i Slovačko vojvođansko pozorište iz Bačkog Petrovca a održaće se i premijera Pazovačkog kalendara 2015.
Kultura Stara Pazova 10.12.2014.
Kao nastavak televizijskog serijala dokumentarne emisije Pazovačke porodice na RTV Stara Pazova, autor Milivoj Kovačević najavljuje ciklus izložbi starih fotografija nekadašnjih poznatih i značajnih pazovačkih porodica. Prva izložba biće sutra u narodnoj biblioteci Dositej Obradović u Staroj Pazovi i biće posvećena porodici Petrović. Otvaranje izložbe je u 18 časova, a ova postavka će moći da se pogleda narednih mesec dana.
Info Stara Pazova 09.12.2014.
Nakon saznanja o požaru koji je izbio u porodičnoj kući u ulici Đure Domonji u Staroj Pazovi, zamenik predsednika opštine Goran Vranješ i pomoćnica predsednika opštine Branislava Mali obišli su porodicu Mitnaver kojoj je oštećen veći deo kuće. Kako bi izašla u susret i pružila podršku ovoj porodici, lokalna samouprava je obezbedila jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100.000 dinara za najosnovnije potrebe u saniranju nastale štete.
Požar je izbio juče u jutarnjim časovima dok su u kući spavale tri osobe, na sreću članovi domaćinstva su na vreme uspeli da se evakuišu čime je izbegnuta veća tragedija. Brzom intervencijom vatrogasne jedinice Stara Pazova požar je u najkraćem roku lokalizovan i ugašen.
Kultura Stara Pazova 09.12.2014.
Opština Stara Pazova, Savez amatera opštine i Centar za kulturu Stara Pazova uručuili su sinoć priznanja kulturnim stvaraocima za 2013. godinu. Kao najbolji kolektiv nagrađeno je Kulturno-umetničko društvo Mladost iz Nove Pazove, najbolji pojedinac u 2013. godini bio je Miroslav Kožik, glumac i reditelj iz Stare Pazove, a Plaketu Svetlost za životno delo dobila je pazovačka dugogodišnja glumica Marija Hlebjan. Za doprisnos razvoju pozorišne tradicije plaketu je primio Spasoje Milić, glumac iz Nove Pazove, za doprinos negovanju folklorne tradicije dugogodišnji igrači Mirjana Radovanović i Petar Kudra iz Stare Pazove, za doprinos razvoju likovne kukture i umetnosti Milenko Hadžić, likovni pedagog iz Stare Pazove.
Zlatnom, srebrnom i bronzanom malom plaketom Svetlost nagrađeni su svi pojedinci i kolektivi, za uspehe na pokrajinskim i republičkim festivalima.
Info Stara Pazova 09.12.2014.
U Osnovnoj školi „Boško Palkovljević Pinki“ u Staroj Pazovi organizovan je akreditovani stručni skup za nastavnike i profesore engleskog jezika u organizaciji Oksfordskog Centra iz Beograda sa predavačem Stivom Liverom. Učesnici seminara su imali prilike da čuju koje su nove metode poboljšanja tehnike čitanja i pisanja kod učenika, a na višem nivou profesori su saznali kako da pomognu učenicima da bolje savladaju sve veštine koje su predviđene planom i programom, rekla je za RTV Stara Pazova Milena Madžar, profesorka engleskog jezika.
Info Stara Pazova 09.12.2014.
Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine Vojvodine ovih dana raspisao je javni konkurs za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje projekata energetski održivih farmi mlečnih krava u iznosu od ukupno 30 miliona dinara. Pravo učešća na konkursu imaju zemlјoradničke zadruge, registrovana polјoprivredna gazdinstva, privredna društva i preduzetnici sa sedištem na teritoriji Vojvodine registrovani za uzgoj goveda i proizvodnju mleka. Sredstva se mogu koristiti za adaptaciju i rekonstrukciju postojećeg sistema za zagrevanje tople potrošne vode, odnosno hlađenja mleka. Rok za podnošenje prijave je 20. decembar.
Kultura Stara Pazova 09.12.2014.
Asocijacije Milijane Juce Jovanović, slikarke i istoričarke umetnosti iz Rume, izložene su na poslednjoj ovogodišnoj izložbi u Galeriji Centra za kulturu Stara Pazova. Sa malo više mašte, na njenim slikama se razotkriva širok postulat prirodnih fenomena, od drveća, proplanaka, listova, sa mnoštvom dobro usklađenih boja. Ova umetnica rodom iz okoline Valjeva, član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine i Udruženja likovnih umetnika Srbije, učesnik većeg broja grupnih izložbi i više značajnih likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu.
Info Stara Pazova 08.12.2014.
Pre više od deset godina izgrađen je regionalni kolektorski pravac na koji je priključena i naša kanalizacija. 2008. godine došlo je do oštećenja na istom usled čega se kanalizacija počela izlivati u vojački atar. Razlog izlivanja otpadnih voda bile su neadekvatne cevi koje su na par mesta popucale. Opština Stara Pazova planira da reši problem raspisivanjem međunarodnog tendera za izgradnju kanalizacije na celoj teritoriji opštine u sklopu čega bi se izvršila i rekonstrukcija i revitalizacija kolektora. Projekat je prošao Vladinu komisiju i u toku je završetak priprema na tenderu i tenderskoj dokumentaciji. Na mestima gde je došlo do izlivanja otpadnih voda JKP „Vodovod i kanalizacija“ je redovno održavalo i čistilo nastale rupe, no zbog obilnih padavina ove godine tehnički nisu uspeli usled čega je i došlo do povremenog izlivanja u atar.
Iako je jedno od izvorišta u blizini mesta havarije nema bojazni od zagađenja pijaće vode, potvrđeno je iz ovog preduzeća. Merna kampanja otpadnih voda još uvek traje i radi se u okviru projekta koji finansira nemačka pokrajina Baden-Virtemberg. Opštinska komisija sačinjena od poljoprivrednih inženjera i poljoprivrednika izašla je na teren, izvršila ispitivanja kvaliteta zemljišta i kvaliteta useva i utvrdila da nema štetnih materija, a da je zemljište ispravno za poljoprivrednu proizvodnju. Odeljenje za poljoprivredu utvrdilo je i finansijsku štetu nastalu na usevima. 20 poljoprivrednika je podnelo zahteve za nadoknadu štete i u narednom periodu trebalo bi da počne isplata nadoknade štete.
Info Stara Pazova 08.12.2014.
Radmila Bogdanović, vršilac dužnosti direktora PU Poletarac uručila je Aniti Kukilo, majci šestogodišnjeg Alekse novčanu pomoć u iznosu od oko 160 hiljada dinara za lečenje njenog sina, obolelog od spinobifida. Novac za lečenje Alekse prikupljen je od prodaje ulaznica za lutkarsku predstavu, autorski projekat vaspitača iz glavnog objekta u Staroj Pazovi, koju su tokom prethodne dve nedelje imali priliku da pogledaju mališani u svim objektima Poletarca i učenici Osnovnih škola „Boško Palkovljević Pinki” i „Simeon Aranicki”. Aleksina majka zahvalila se Poletarcu na pomoći istakavši da mališana već sutra očekuje prva u nizu operacija u Ćupriji, koje će omogućiti da Aleksa stane na svoje noge i samostalno hoda .
Info Stara Pazova 08.12.2014.
Društvo za afirmaciju invalida Feniks u okviru svojih humanitarnih akcija krajem prošle nedelje je uplatilo 10.000 dinara za lečenje predškolca Alekse Kukilo. Tako se i Feniks uključio u još jednu humanitarnu akciju u našoj opštini. Pored toga, iz sredstava sakupljenih sa Feniksovih posela i ostatka sredstava sa humanitarnog koncerta, kupili su dekubit dušek za potrebe članova ovog društva.
Kultura Stara Pazova 08.12.2014.
U Slovačkoj evangeličkoj crkvi sinoć je nastupio hor iz Erdevika, koji se predstavio muzičko poetskim programom. Nastupio je i hor Tilija i mladi sa gostima iz Finske. I ovaj koncert je uvršćen u Adventni program koji ova crkva priprema već nekoliko godina u okviru priprema za Božić. Za narednu nedelju priprema se Božićni bazar. Svi programi su humanitarnog karaktera, a dobrovoljne priloge će ove godine usmeriti deci u Africi.
Info Stara Pazova 08.12.2014.
U Osnovnoj školi „Simeon Aranicki“ u Staroj Pazovi danas će biti održan prvi od deset okruglih stolova pod nazivom „Inkluzivno obrazovanje očima roditelja i vršnjaka“. Okrugli stolovi se održavaju u okviru projekta „Unapređenje obrazovanja u Srbiji kroz razvoj podrške inkluzivnom obrazovanju“, koji Mreža podrške realizuje u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog obrazovanja, UNICEF-om, a uz finansijsku podršku Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji. Okrugli sto će biti održan danas sa početkom u 13.30 časova.
Info ostalo 08.12.2014.
Šesnaest domaćinstava u „Romskom naselju“ u Donjem Tovarniku priključeno je na elektro mrežu. Kompletnu elektrifikaciju, od pribavljanja potrebne dokumentacije, dovođenja električne energije do naselja, preko postavljanja instalacija kroz naselje, do uvođenja osnovnih električnih instalacija u svaku kuću finansirala je Opština Pećinci sa gotovo 2 miliona dinara. Željko Trbović, načelnik Opštinske uprave izjavio je da se Opština trudi da rešava probleme svojih meštana podjednako u svim mestima, a Milan Aleksić, predsednik saveta MZ Donji Tovarnik zahvalio se čelnim ljudima Opštine što su poboljšali uslove za život u ovom naselju.
Kultura Stara Pazova 08.12.2014.
Pod nazivom Da se ne zaboravi, pevačke grupe KUD-a Branko Radičević iz Stare Pazove i solisti sa gostima, muškom pevačkom grupom OKUD-a Sveti Sava iz Nove Pazove, izveli su koncert tradicionalne pesme. Na repertoar su vratili pesme, koje su članovi ovog društva izvodili svih godina od osnivanja, tako da je to bila jedna retrospektiva, praćena i starim fotografijama na video bimu, a celokupnom ambijentu doprinela je i scenografija, veoma dobro osmišljena za hol pozorišta, gde je publika mogla da vidi prve kostime u kojima su članovi Radičevića nastupali i najnovije iz njihovog fundusa. Bio je to prvi koncert povodom obeležavanja 42. rođendana, godišnji će izvesti 21.decembra, koji su nazvali Radičević – Aleksi, ali i sinoćni su poklonili za njegovo lečenje.
Info Stara Pazova 05.12.2014.
Početkom decembra počeli su radovi na izgradnji naplatne rampe kod Stare Pazove. S obzirom na otežane uslove rada zbog vremenskih prilika i činjenice da se radovi odvijaju pod saobraćajem, očekuje se da isti budu okončani za dva meseca. Proširenje ove naplatne rampe u potpunosti će eliminisati gužve koje se stvaraju u toku letnje sezone kada je na ovoj deonici autoputa evidentiran pojačan intezitet saobraćaja. Pored ove naplatne rampe modernizuju se i druge, a izgrađene su i nove u Kovilju i Novom Sadu.
Info Stara Pazova 05.12.2014.
Udruženje paraplegičara Fruška gora Srem sa sedištem u Staroj Pazovi sutra u holu Bele zgrade u Staroj Pazovi organizuje radionicu povodom Dana osoba sa invaliditetom, koji je obeležen ove nedelje. Radionica ručnih radova, istim povodom, organizovana je proteklih godina i predsednik Udruženja Goran Rajković nada se da će se i ove godine odazvati sve članice ovog Udruženja. Radionica ručnih radova u holu Bele zgrade počinje u 11 časova.
Kultura Stara Pazova 05.12.2014.
Da se ne zaboravi, naziv je koncerta tradicionalne muzike, koji će KUD Branko Radičević iz Stare Pazove izvesti sutra, kao prvi u okviru obeležavanja godišnjice. Pored pevačkih grupa Radičevića, kao gosti nastupiće pevačke grupe Omladinskog kultutrno-umetničkog društva Sveti Sava iz Nove Pazove. Koncert počinje u 19 časova u holu pozorišta.
Kultura Stara Pazova 05.12.2014.
Najnoviji svetski filmski hitovi su narednih dana na repertoaru biskopa Centra za kulturu u Novim Banovcima i Staroj Pazovi. U Novim Banovcima 7. decembra u 18.00 časova u Domu kulture se prikazuju: "Pingvini sa Madagaskara 2"– crtani film – avanturistička 3D komedija o pingvinima koji će pokušati da zaustave zlog doktora Šprica da uništi svet, u režiji je Erika Darnela, a od 20 časova "Međuzvezdani" – 3D naučno-fantastična drama koju odlikuje izuzetna glumačka ekipa, kamera koja ostavlja bez daha, izuzetno precizna montaža i fantastična muzika. Ovi filmovi su na rasporedu u bioskopu u Staroj Pazovi 8. i 9. decembra, i to: od 18 časova - "Pingvini sa Madagaskara 2", a od 20 časova "Međuzvezdani".
Info Stara Pazova 04.12.2014.
Operativnim radom pripadnika Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici rasvetljeno je 10 teških krađa, za koje se osnovano sumnja da ih je izvršio P.J. (42) iz Stare Pazove. P.J. se tereti da je u oktobru i novembru iz šest prodavnica na području Pećinaca protivpravno prisvojio novac i veću količinu različite robe. Takođe se sumnja da je iz tri apoteke u okolini Inđije otuđio lekove vredne 2.824.217,00 dinara. Deo ukradenih lekova i druge robe pronađen je prilikom pretresa u njegovoj kući. Utvrđeno je da su provale vršene noću, po lošem vremenu, podesnim alatom i da je prethodno demontiran video-nadzor na objektima. Osumnjičeni je koristio automobil za koji se sumnja da ga je oduzeo u Pećincima. Nakon zadržavanja, P.J. je doveden na saslušanje u Osnovno javno tužilaštvo u Rumi. Rešenjem sudije za prethodni postupak određen mu je pritvor do 30 dana.
Info Stara Pazova 04.12.2014.
Tokom grejne sezone, veoma česti uzroci požara su neispravne električne instalacije, neispravni i neodgovarajući produžni kablovi, upozorio je gostujući u našem programu Stevan Pejić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Sremska Mitrovica, i dodao da se neispravni osigurači moraju zamenjivati novim, originalnim. Nikako ne treba ostavljati odevne predmete na grejnim telima, a s obzirom da mnogi građani koriste prirodni gas kao energent, neophodno je proveriti ispravnost gasnih instalacija, trošila gasa kao i pristupna creva, naglasio je Pejić. Ove mere treba shvatiti krajnje ozbiljno jer godinama unazad u požarima u Srbiji strada veliki broj ljudi, a materijalna šteta je ogromna.
Sport Stara Pazova 04.12.2014.
Na Međunarodnom šahovskom turniru „Doha Masters open“, velemajstor Aleksandar Inđić iz Stare Pazove izgubio je u osmom kolu od Natalije Žukove rezultatom 1:0. Inđić danas u okviru devetog, poslednjeg kola igra sa internacionalnim majstorom Sardanom Riši iz Australije, a trenutno se nalazi na 73. mestu.
Info Stara Pazova 03.12.2014.
Lokalna samouprava u Staroj Pazovi je prva u Srbiji uradila Procenu ugroženosti, i to je za pohvalu, rekao je nedavno gostujući u našem programu Stevan Pejić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Sremska Mitrovica. Štab za vanredne situacije staropazovačke opštine je usvojio ovaj dokument, i po Pejićevim rečima, ostalo je da ga usvoji Opštinsko veće ili Skupština opštine, o čemu odlučuje komandant Štaba, predsednik opštine Đorđe Radinović. Procena ugroženosti treba da pokaže kakvo je stanje na teritoriji Opštine Stara Pazova, a zatim sledi donošenje Plana zaštite i spasavanja koji će pokazati kako treba regovati u vanrednim situacijama, rekao je Pejić.
Info Stara Pazova 03.12.2014.
Skup pod nazivom „Arhus-moje pravo da znam” održan je danas u Staroj Pazovi na rasadniku Brest u Staroj Pazovi. Nosilac ovog projekta je Pokret gorana Sremske Mitrovica uz sufinansiranje Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine a u saradnji sa Opštinom Stara Pazova. Arhuska konvencija je novi međunarodni zakon u oblasti zaštite životne sredine a cilj projekta je zajedničko delovanje od pojedinca preko lokalnih samouprava do nadležnih organa na polju zaštite životne sredine rekao je Slobodan Simić, predsednik Pokreta gorana Sremska Mitrovica. Današnjem skupu na kojem je predstavljen projekat o zaštiti životne sredine prisustvovali su predstavnici Pokreta gorana iz Sremske Mitrovice, Subotice, predstvavnici ekoloških pokreta, udruženja poljoprivrednika, preduzetnika kao i predstavnici lokalne samouprave.
Kultura Stara Pazova 03.12.2014.
Poslednji mesec u godini, kao i ranije, prepun je kulturnih događaja, gotovo da nema dana bez programa. I ovog decembra kulturno –umetnička društva i folklorni ansambli predstaviće svoja ovogodišnja ostvarenja i konačno će biti nagrađeni za uspehe u prošloj godini plaketom Svetlost. Likovnu publiku očeukuju izložbe u oba izlagačka prostora, u galeriji CzK i u holu pozorišta, a godišnjim kolektivnim izložbama predstaviće se i likovni stvaraoci amateri. Tradicionalno, decembar u Staroj Pazovi u znaku je Memorijala Juraja Ondrika, barda pazovačkog pozorišta. Javnog dočeka Nove godine neće biti, ali za najmlađe CzK najavljuje prave novogodišnje i zimske čarolije. Na filmskom repertoaru u Staroj Pazovi, u Novim Banovcima i u Novoj Pazovi je pet hit filmova, na novopazovačku scenu stiže i prestava Koje kude Crni Đorđe. Ni ovog decembra neće izostati tradicionolni programi RTV Stara Pazova - Izbor sportiste godine i Izbor hita godine.
Info ostalo 02.12.2014.
U vreme poplava, pripadnici 204-te vazduhoplovne brigade iz Batajnice izvršili su preko 6 hiljada 500 letova, evakuisali su preko 4 hiljade 500 ljudi, i u ovoj, izuzetno teškoj godini uspešno sačuvali nebo i mir, rekao je danas komandant brigade, brigadni general Predrag Bandić, na svečanosti povodom dana jedinice. Najboljim i najuspešnijim pripadnicima brigade uručena su priznanja, kao i organizacijama, za dobru saradnju. Priznanje je u ime Opštine Stara Pazova primio Radoje Blagojević, predsednik Skupštine opštine. Svečanosti su prisustvovali: načelnik Štaba Komande Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, brigadni general Dejan Joksimović, generali u penziji, porodice poginulih pripadnika brigade, predstavnici verskih zajednica, gradova i opština.
Info Stara Pazova 02.12.2014.
Centru za socijalni rad u Staroj Pazovi u prvih šest meseci ove godine obratilo se 30 žena, žrtava porodičnog nasilja, rekla je u razgovoru za RTV Stara Pazova Nevenka Grujić, rukovodilac službe za decu i mlade. U staropazovačkom Centru za socijalni rad, u istom periodu, pomoć i zaštitu od nasilja u porodici dobilo je i pedeset sedmoro dece.
Info Novi Banovci 02.12.2014.
Milica Novković autorka „Porodičnog bukvara“ održala je u OŠ „Nikola Tesla“ u Novim Banovcima predavanje na temu: „Vaspitanjem bez kazne i bez nagrade do smanjenja nasilja u porodici, školi i društvu“. Cilj predavanja je da se ukaže na uzroke problema između roditelja i dece nastalih neadekvatnim vaspitanjem i da se pruže rešenja za njihovo uklanjanje, kao i da se uspostavi pozitivna veza između škole i porodice. Milica propagira stvaralačko vaspitanje, koje je emocionalni uticaj čoveka na čoveka u odsustvu pet autoritarnih, spoljašnjih vaspitnih modela: bez kazne, bez nagrađivanja bez prezaštićivanja, bez verbalizma, bez zloupotrebe imitatorskog oblika učenja. Više o ovoj temi se možete informisati na sajtu www.porodični bukvar.info.
Sport Stara Pazova 02.12.2014.
Aleksandar Inđić, velemajstor, iz Stare Pazove zabeležio je pobedu u šestom kolu „Doha Masters open“ turnira u Kataru, a savladao je Ponusvami Konguvela iz Indije. Tri kola pre kraja turnira Inđić se nalazi na deobi od 40 do 61 mesta sa 3,5 poena. Danas su na programu partije sedmog kola, a Inđić će igrati protiv Romen Eduara iz Francuske.
Info Stara Pazova 01.12.2014.
Prema informaciji iz Policijske uprve u Sremskoj Mitrovici, u toku 2014. godine pripadnici Policijske stanice u Staroj Pazovi su podneli 10 krivičnih prijava zbog izvršenog krivičnog dela nasilje u porodici. U 9 slučajeva ova krivična dela izvršena su na štetu žena. Ove godine policija u Staroj Pazovi je podnela i 6 prekršajnih prijava zbog prekršaja javnog reda i u svih 6 slučajeva prekršaji su izvršeni na štetu žena, stoji u informaciji koju je RTVSP dostavila Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici.
Kultura Stara Pazova 01.12.2014.
Sinoć je premijerno izvedena predstava „Bez naziva ili B and B – Beograd – Berlin“, novi projekat Art centra Hleba i igara iz Stare Pazove čiju adaptaciju, režiju, scenski dizajn i zvučnu sliku potpisuje Miroslav Benka. Predstava je inspirisana proznim delom Laze Lazarevića, a okosnicu čini pripovetka „Švabica“. U pitanju je ljubavna priča, kroz koju se prepliću moralne vrednosti, tradicija, patrijarhalizam i nacioalizam, ali i pogled u budućnost, koja nam je stalno neizvesna. Ansambl broji 17 članova, u ulozi Švabice pojavljuje se Helena Lazić, dok je lik studenta medicine Maričića ostvario Slobodan Babin, a lik doktora Maričića, Jaroslav Vrška, obojica debinanti, koji su se odlično snašli na sceni.
Sport Stara Pazova 01.12.2014.
Aleksandar Inđić, velemajstor iz Stare Pazove poražen je u petom kolu međunarodnog šahovskog turnira „Doha Masters open“ od Zahara Efimenka iz Ukrajine. Nakon ovog kola Inđić na turniru u Kataru ima 2,5 poena i deli od 59 do 102 mesta. Danas se u Dohi igraju partije šestog kola a Inđić će se sastati sa Ponusvami Konguvelom iz Indije.
Info Stara Pazova 01.12.2014.
Širom Srbije danas se obeležava Svetski dan borbe protiv side. Svakih pet sekundi u svetu se neko inficira, a svakih 15 sekundi jedna osoba umre od HIV–a. Od 1985. godine, kada su registrovani prvi slučajevi HIV infekcije u AP Vojvodini, do 1. novembra ove godine, ukupno je 422 građana naše pokrajine saznalo da živi sa HIV infekcijom. Tokom 2014. godine na području AP Vojvodine zabeleženo je 15 novih slučajeva HIV infekcije i 10 novih AIDS-a. Među osobama koje žive sa HIV infekcijom nije registrovan smrtni ishod. Prema poslednjim podacima u Vojvodini je trenutno 293 osobe inficirano virusom HIV –a, u Sremu sa HIV -om živi 40 ljudi, dok u Staroj Pazovi nema novoobolelih zabeleženih u ovoj godini, rekao je za RTV Stara Pazova dr Duško Koldžić, specijalista epidemiologije u staropazovačkom domu zdravlja.
Kultura Stara Pazova 01.12.2014.
U okviru priprema za Božić u Slovačkoj evangeličkoj crkvi u Staroj Pazovi sinoć je koncert održala hrišćanska vokalno instrumentalna grupa Matuzalem iz Bratislave. Bio je to prvi u nizu programa kojih će do Božića biti svake nedelje. Svi programi su humanitarnog karaktera a finansijska sredstva će ove godine usmeriti za školovanje dece u Africi.
Kultura Stara Pazova 01.12.2014.
Prvu nagradu stručnog žirija za interpetaciju na sinoć održanom festivalu Raspevani Srem u Staroj Pazovi, osvojila je Snežana Kukučka iz Luga. Druga nagrada je otišla u ruke Ruženki Lovas iz Bingule, dok su treću podelili Martina Menđan iz Iloka i Darko Uhelji iz Stare Pazove. Njemu je ujedno pripala i nagrada žirija publike. Po oceni Juraja Kubečke, predsednika stručnog žirija i jednog od osnivača ovog festivala, ove godine je festival bio najkvalitetniji što se tiče izvođača.
Firma Eurostroj iz Stare Pazove zapošljava trgovca u maloprodajnom objektu Praktiker. Pored rasvete i elektromaterijala, u prodavnici Praktiker u ponudi je širok asortiman šrafovske robe, ručnog, baštenskog i elektro alata, profi i hobi program. Ako ste komunikativni, vredni, imate iskustvo rada kao trgovac, prijavite se ili nam dostavite Vašu radnu biografiju.Poželjno je da kandidati budu elektotehničke struke ili da imaju osnovno znanje u navedenoj oblasti. Zainteresovai kandidati više informacija mogu dobiti na telefon broj: 063/267 032, ili poslati svoju radnu biografiju na e-mail: hr.mng@eurostroj.rs.
Potrebni radnici za rad u perionici veša u Staroj Pazovi.Zainteresovani kandidati više informacija mogu dobiti na telefon broj 069/40-51-500 kao i na broj telefona 063/24-41-76.
Firmi Moto-plast doo koja se bavi proizvodnjom folije, potrebni proizvodni operateri sa ili bez radnog iskustva za rad u proizvodnom pogonu u Novoj Pazovi. Rad je organizovan u smenama. Svoju radnu biografiju sa nazivom pozicije za koju konkurišete,zainteresovani kandidati mogu poslati na e-mail adresu: info@motoplast.rs ili doći lično u prostorije firme u ulici Njegoševa 111 u Novoj Pazovi.Za više informacija zvati na telefon broj 022/323-584 kao i na broj 022/323-364 svakog radnog dana od 8 do 16 časova.
Potrebni radnici muškog pola , za rad na presama u proizvodnji bakelitnih toalet dasaka. Zainteresovani kadidati sve informacije mogu dobiti na telefon broj 063/450-426 u periodu od 08 do 14 časova.
Predstavništvu kanadske firme Integrity iz Stare Pazove, potrebni radnici u proizvodnji. Prijave na telefone 022/310-147 i 060/508-0844 ili doći lično u sedište firme Golubinački put bb.
Stovarištu Šovljanski iz Starih Banovaca hitno potrebna dva fizička radnika. Za više informacija doći lično na adresu Grčka 2, ili pozvati na telefon broj 022/310-608.
Usled proširenja proizvodnih kapaciteta kompanija IGB AUTOMOTIV raspisuje konkurs za prijem 100 radnika u proizvodnom pogonu u Inđiji. Konkurs je otvoren do 1. juna. Prijave i biografije možete poslati na e-mail adresu prijava@bauerhin.rs ili direktno predati u kompaniji.
Potrebne žene za prodaju sladoleda u Novoj i Staroj Pazovi.Zainteresovane kandidatkinje mogu se javiti na broj telefona 060/5108333.
Kompaniji DIS su potrebni mladi, vredni i ambiciozni ljudi na sledećim pozicijama u marketu u Novoj Pazovi: prodavac- izlagač, kasir, prodavac na odeljenju voća i povrća, prodavac na odeljenju delikatesa i gotovih jela, mesar, magacioner, referent nabavke, poslovođa, vozač- dostavljač, Direktor marketa. Prijave sa kratkom biografijom i fotografijom posalti na hr@dis.rs ili se prijavite putem upitnika na sajtu www.dismarket.rs. Konkurs je otvoren do kraja juna.