Pregled vesti za April 2014.


Info Stara Pazova 30.04.2014.
U dane Prvomajskih praznika 1. i 2.maja, u Domu zdravlja „Dr Jovan Jovanović Zmaj“ biće organizovana dežurstva. Na Opštoj medicini u Staroj i Novoj Pazovi dežurstva će biti organizovana u vremenu od 9.00 do 15.00 časova, dok će dežurni lekar na Opštoj medicini u Starim Banovcima raditi sa pacijentima u vremenu od 9.00 do 13.00 časova. Za predstojeće praznike dežurstva će biti organizovana i na Pedijatriji u Staroj i Novoj Pazovi. Prvog maja dežuraće samo Služba pedijatrije u Staroj Pazovi u vremenu od 9.00 do 15.00 časova, a 2. maja dežurstvo će biti organizovano i u Staroj i Novoj Pazovi u vremenu od 9.00 do 15.00 časova. Apoteke će pratiti rad primarne zdravstvene zaštite, a Služba hitne medicinske pomoći biće u pripravnosti 24 sata.
Info Stara Pazova 30.04.2014.
Za vreme predstojećih praznika autobuski prevoznik Lasta ce 1. i 2. maja saobraćati po nedeljnom redu vožnje. Železnički saobraćaj će i za dane praznika saobraćati bez izmena u redu vožnje. Pošte u Staroj i Novoj Pazovi i na Kablaru neće raditi 1. i 2. maja. Pošta u Novim Banovcima neće raditi u periodu od 30. aprila do 5. maja. Većina banaka u našoj opštini neće raditi za vreme praznika a prvi radni dan je ponedeljak 5. maj. JKP Čistoća neće vršiti usluge odnošenja smeća iz domaćinstava u vreme prvomajskih praznika 1. i 2. maja. Iznošenje kontejnera u centru Stare i Nove Pazove i naselju Banovci Dunav vrsice se 2, 3. i 4 maja.
Dežurne ekipe Vodovoda biće u pripravnosti 24 časa, a broj telefona za prijavu kvara je 310-330 u Staroj Pazovi i 321-265 u Novoj Pazovi. U Elektrodistribuciji Stara Pazova dežuraće služba za prijavu kvara na broju telefona 310-450. Mesara Štrbac 1. maja radiće od 06:00 do 14:00 časova dok će mesara SMKR 1. maja raditi do 16 časova. Supermarket Medius 1. maja radiće u periodu od 06:30 do 13:00 i 2. maja od 06:30 do 21:30, u subotu 3. maja u 10 časova, supermarket Medius otvara svoj 10 objekat u Starim Banovcima u Grčkoj ulici broj 30.
Info Stara Pazova 30.04.2014.
Bolesti na biljkama odnose danak ovogodišnjeg prinosa žita i ječma. Ako se biljke po drugi put na vreme zaštite, postoji šansa za spas roda. Promenljivo vreme sa temperaturama od 13 do 20 stepeni, smena sunca i kiše uslovljavaju visoku vlažnost vazduha i svi ovi parametri pogodovali su i još uvek pogoduju razvoju bolesti na ratarskim kulturama, voću i vinovoj lozi. U nedostatku novca i nestabilnih vremenskih prilika ratari nisu kvalitetno zaštitili useve, i bolesti su se po biljkama raširile do te mere da ugrožavaju rod i mnogi razmišljaju o preoravanju parcela.
Od bolesti najviše su prisutne žutilo i rđa na ječmu i pšenici, ali i vaši kako na strnim žitima tako i na voću. Stručnjaci su upućivali blagovremene informacije o preventivnoj zaštiti pšenice i početkom marta poljoprivrednici je trebalo da počnu sa ovim poslovima. Oni koji su uradili prvi tretman, trebalo bi da obilaze njive i obave drugi krug zaštite i delimično će spasiti letinu. Pregledom polja oko pet odsto površina neće doneti minimalan prinos, 20-25 odsto pšeničnih polja imaće podbačaj. Obilazak voćnjaka i vinograda je takođe neophodan jer pepelnica i biljne vaši su svakodnevna pojava na lišću. Da li je žutilo u pšenici posledica nepoznatih bolesti, loše zaštite ili doze otrova u prethodnim usevima, reći će uskoro eksperti.
Info Vojka 30.04.2014.
Meštani Vojke mogu od sad da urade laboratorijske analize i u Staroj Pazovi, ne kao do sada, samo u Novoj Pazovi, odgovorio Upravni odbor Doma zdravlja, na molbu iz ove Mesne zajednice. Prema organizaciji Doma zdravlja Dr Jovan Jovanović Zmaj, stanonovnici Vojke su do sada odlazili kod lekara specijalista i u laboratoriju u Novu Pazovu. Mnogima, pre svega starijim osobama, to nije odgovaralo, i zato su se u par navrata sa ovim problemom obraćali Savetu Mesnu zajednice. Poslata je molba, na koju su dobili pozitivan odgovor.
Info Stari Banovci 30.04.2014.
U septembru ili oktobru naredne godine na farmi junadi na salašu kod Starih Banovaca koja je vlasništvo Preduzeća „Klanica i prerada 808“ iz Stare Pazove, trebalo bi da počne s radom biogasno postrojenje za proizvodnju električne energije snage od 0,6 do 0,7 megavata. Radoslav Ilić, vlasnik ovog preduzeća je u razgovoru za RTV Stara Pazova rekao da je ukupna vrednost investicije oko tri i po miliona evra. Dosadašnji radovi finansirani su sopstvenim sredstvima, u toku su pregovori sa partnerima iz Italije oko zajedničkog ulaganja, a u Preduzeću „808“ se nadaju povoljnom kreditu ili subvenciji države.

Postrojenje će proizvoditi 640 kilovata struje na sat što prevazilazi potrebe farme, pa će deo električne energije biti namenjen tržištu. Iskustva sa sličnim postrojenjima u Italiji i u Vrbasu, po Ilićevim rečima govore da neće biti opasnosti po životnu sredinu. U pitanju je prva ovakva investicija u širem okruženju, a Komisija za planove Skupštine opštine Stara Pazova prihvatila je Urbanistički projekat za izgradnju ovog postrojenja, potvrdio je u izjavi za RTV Stara Pazova Darko Isailović, predsednik Komisije.
Kultura Stara Pazova 30.04.2014.
Povodom završetka projekta Igrajmo se radeći, koji je podržala humanitarna organizacija EHO iz Novog Sada sinoć su u parohijskom domu Slovačke evangeličke crkve članovi ove kreativne radionice organizovali program i prezentaciju završenog projekta. Projekat se od oktobra realizuje u parohijskom domu i bio je posvećen pre svega starijoj deci sa posebnim potrebama, roditeljima ali i svim drugim građanima. Iako se zvanično projekat završio zbog velikog intgeresovanja dece i roditelja okupljanje u kreativnim radionicama će se nastaviti.
Kultura Stara Pazova 30.04.2014.
Četrdeset pet jednominutnih filmova sa međunarodnog festivala sinoć je videla staropazovačka publika u holu pozorišta. Festival je pre mesec dana organizovan u Rumi a posvećen je Slavku Vorkapiću, velikanu svetskog filma povodom 30 godina od smrti. Posle Stare Pazove šetnja filmova se nastavlja i u drugim gradovima. Cilj organizovanja festivala je podsticanje mladih da se bave ovom vrstom umetnosti i vraćanje publike u bioskope.
Sport Stara Pazova 30.04.2014.
Danas će se igrati utakmice dvadeset trećeg kola Sremske lige. Fudbaleri Sremca iz Vojke će kao gosti igrati protiv Ljukova, a Jadran iz Golubinaca će se sastati sa Prvim majom u Rumi. U 23. kolu Druge sremske lige grupa Istok, Podunavac iz Belegiša će igrati protiv Fruške Gore u Rumi, a Sloga iz Krnješevaca za protivnika će imati Jedinstvo u Platičevu. Sve utakmice će početi u 16.30 časova.
Info Stara Pazova 29.04.2014.
Danas je Staropazovački Savet za zapošljavanje bio domaćin obuke Tvinig projekta za povećanje efekata politike zapošljavanja u Republici Srbiji, a gosti su bili predstavnici tržišta rada i lokalnih samouprava iz Valjeva, Šapca, Sremske Mitrovice, Inđije, Loznice, Rume i Koceljeve. Obuka predstavlja pružanje pomoći odabranim lokalnim savetima za zapošljavanje u vezi sa izradom predloga projekta za dobijanje bespovratne pomoći u okviru IPA II projekta.
Na početku same prezentacije koju obavljaju predstavnici Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja, kao i predavači Nebojša Vukadinović u ime GIP Internacional Francuska i Iskra Dević iz Hrvatske prisutnima su se prikladnim rečima obratili domaćini Milenko Vučinović u ime Socio-ekonomskog saveta opštine Stara Pazova,i Suzana Ilić načelnica za privredu u SO Stara Pazova. Trajanje ovog projekta je dve godine, a tvinig partneri u implementaciji projekta su Francuska, Švedska i Rumunija. Projekat se sastoji iz dve komponente i to Unapređenje kapaciteta za implementaciju projekta zapošljavanja u Srbiji, kao i kreiranje politike zapošljavanja na lokalnom nivou.
Info Stara Pazova 29.04.2014.
Ove godine, posle dužeg vremena, u centralni objekat PU „Poletarac“ u Staroj Pazovi biće upisana deca uzrasta od tri do pet godina. Uz podršku lokalne samouprave, Osnovne škole „Heroj Janko Čmelik“ i „Simeon Aranicki“ ustupiće Poletarcu po jednu učionicu u kojima će biti izmeštene dve grupe predškolaca celodnevnog boravka, a postojeći kapaciteti u vrtiću biće popunjeni novoupisanim mališanima, rekla je za RTV Stara Pazova vršilac dužnosti direktora Radmila Bogdanović. Konkurs za upis dece u PU „Poletarac“ počinje 5. maja i trajaće dve nedelje.
U Centralnom objektu u Staroj Pazovi biće upisano 4 grupe dece jaslenog uzrasta, od 1 do 3 godine, dve grupe mališana uzrasta od 3 do 4 godine, po jedna na srpskom i slovačkom jeziku, i jedna mešovita grupa dece uzrasta od 3 do 5 godina. U Golubincima će biti samo dopunjene grupe, u jaslicama ima mesta za petoro dece uzrasta od 1 do 3 godine, a u mlađoj grupi za 10 dece, uzrasta od 3 do 4 godine. U Novoj Pazovi u jasle će biti upisano 4 grupe mališana i jedna grupa dece uzrasta od 3 do 4 godine, dok će u Vojki biti dopunjeno 10 dece u grupu uzrasta od 3 do 5,5 godina. Ove godine PU „Poletarac“ upisuje i 12 pripremnih grupa obaveznog predškolskog programa, istakla je zamenica direktora Bogdanović. Konkurs za upis dece u vrtić u radnoj 2014 / 2015. godini istaknut je na svim objektima i na sajtu PU „Poletarac“.
Info Stara Pazova 29.04.2014.
Izmenama u Pravilniku o načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu, koje je donelo Ministarsvo poljoprivrede, izmenjen je obrazac zahteva za tov junadi, svinja i jagnjadi za 2014. godinu. Više uz obrazac zahteva za tov junadi nije potrebno dostavljati kopije pasoša kao ni podatke iz veterinarske baze o grlima na gazdinstvu. Uz zahtev za grla predata klanici podnosi se prijemnica, overena od strane klanice i nadležnog veterinarskog inspektora. Pomenuti Pravilnik stupa na snagu 1. maja 2014. godine.
U želji da pomogne svim proizvođačima Poljoprivredna stručna služba Sremska Mitrovica organizovala je pregled, prikupljanje i distribuciju zahteva za tov junadi, svinja i tov jagnjadi ka Upravi za agrarna plaćanja. Po rasporedu proizvođači iz opštine Stara Pazova zahteve mogu da predaju svakog poslednjeg radnog četvrtka u mesecu u prostorijama opštine.
Info Novi Banovci 29.04.2014.
Ostoja Rajić, dugogodišnji pronalazač iz Novih Banovaca, sada preduzetnik u penziji, usavršava novi patent, magnetni elektro generator. Inače, Ostoja Rajić je nedavno dobio 400 hiljada dinara podsticajnih sredstava Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za multifunkcionalni multiplikator snage koji primenu može imati i u poljoprivredi. Inače, pogonska snaga magnetnog elektro generatora može biti električna energija iz mreže ili mali benzinski i dizel motori. Rajić kaže da nije merio precizno izlaznu snagu ovog generatora, ali tvrdi da je ona 10 do 20 puta veća od snage motora koji pokreće elektrogenerator.
Praktičnu primenu ovaj pronalazak mogao bi naći u domaćinstvu, saobraćaju, za pogon alatnih mašina, za proizvodnju elektirčne enrgije i u druge svrhe. Rajić je u ime Unije pronalazača Srbije i dijaspore, čiji je osnivač i predsednik, za doprinos širenju tehničke kuilture, Radioteleviziji Stara Pazova, uručio diplomu, a novinaru Milanu Mijatoviću i snimatelju Perici Ilijinu zahvalnice.
Info Stara Pazova 29.04.2014.
Centar za socijalni rad Opštine Stara Pazova u svom delokrugu ima i brigu o deci sa problemima u ponašanju. Centar za socijalni rad Opštine Stara Pazova u izveštaju za prošlu godinu ima evidentiranih 88 mladih sa problemima u ponašanju. Nevenka Grujić, rukovodilac službe za decu i mlade Centra za socijalni rad, kaže da treba ozbiljno shvatiti ovaj problem. Nevenka Grujić, podseća da Centar za socijalni rad ima savetovalište za decu i mlade koje je dostupno svim našim sugrađanima. Blagovremeno obraćanje savetovalištu moglo bi da spreči probleme u ponašanju dece i mladih, kaže Grujić.
Info Belegiš 29.04.2014.
Momčilo Šiljegović, učenik Osnovne škola „Vera Miščević“ iz Belegiša, kojeg je pripremao nastavnik Stevan Đorđević, je na 55. republičkom takmičenju iz tehničkog i informatičkog obrazovanja, osvojio prvo mesto iz tehničke discipline energetika. Poštujući ovogodišnju opštu temu - energetska efikasnost, Momčilo je školu predstavio modelom pasivne kuće, kuće koja se sama zagreva i hladi. Takmičenje je održano 25. i 26. aprila u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Vranju, saopštila je škola „Vera Miščević“.
Info Vojka 28.04.2014.
Pripadnici MUP-a Srbije pronašli su u Vojki ilegalnu laboratoriju za proizvodnju narkotika genetski modifikovane marihuane takozvani "skank". Kaka saznaje RTV Stara Pazova, policija je juče oko 13 časova u pratnji Višeg javnog tužioca iz Sremske Mitrovice izvršila prepad na kuću u ulici Cara Dušana kod broja 79. Prilikom pretresa objekata, pronađene su četiri prostorije opremljene reflektorima, ventilacionim sistemima, sistemom za navodnjavanje u kojima je pronađeno 1.125 saksija sa stabljika marihuane visine 1 do 1,5 m i oko 700 grama opojne droge marihuane.
U policijskoj akciji na licu mesta, u Vojki, uhapšena su dva lica zbog sumnje da su izvršila krivično delo neovlašćene proizvodnje opojnih droga. Očevici kažu da su pripadnici jedinica Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili jedno lice na ulazu u objekat i potom izvršili pretres kuće. Prisutni kažu da su se tom prilikom čuli pucnji i pretpostavljaju da je meta bio veliki pas rase kavkaski ovčar koji je čuvao kuću.
Iz dobro obaveštenih izvora saznajemo da je u ovoj kući u Vojki pronađena velika laboratorija opojnih droga. Na lice mesta su ubrzo došle stručne službe i forenzičari UBPOK-a, kao i viši tužilac iz Sremske Mitrovice, dok su pripadnici Policijske stanice u Staroj Pazovi obezbeđivali mesto događaja.
Prema rečima komšija, kuća je pre par godina prodata njima nepoznatim osobama iz Beograda. Kažu da u kući niko nije živeo i da je retko u nju neko dolazio. Iz dobro obaveštenih izvora saznajemo da je sumnju policije izazavala potrošnja struje, nebično velika za domaćinstvo u kome niko ne živi.
Info Stara Pazova 28.04.2014.
Prošlog četvrtka u hrvatskom gradu Puli, svečano je otvoren Srpski kulturni centar, a svečanost je održana u okviru višednevne manifestacije „Festival srpske kulture u Istri“. Otvaranju su prisustvovali predsednik Hrvatske Ivo Josipović, zatim čelni ljudi grada Pule i Istarske županije, predstavnici srpske manjine Istre, a među zvanicama iz Republike Srbije bili su: Jasmina Mitrović Marić, visoka predstavnica predsednika Republike Srbije, Rastko Janković predstavnik Kancelarije za dijasporu Vlade Srbije, Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova, kao i književnik Miodrag Mića Jakšić.
Sve goste u ime predsednika Republike Srbije pozdravila je Jasmina Mitrović Marić, koja je podsetila na značaj kulture i njen uspešan opstanak bez obzira na istorijske okolnosti ili geografske odrednice. Prisutnima se obratio i Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova koji je već drugu godinu zaredom gost ove manifestacije. „Današnje društvo traži otvorene, iskrene i nadasve preduzimljive ljude, koji su često spremni da za zajednički interes rade i više od očekivanog. Odgovornost je sada na nama, zato se od nas, kao i od mnogih naših prethodnika, očekuje da ostvarimo neizbrisive rezultate u stvaranju sigurne i bolje budućnosti. Naša Opština pruža prijateljsku ruku saradnje ka Puli. Bila bi nam čast da ostvarimo i spojimo prvo ova dva centra, Staru Pazovu i Pulu, a zatim i Istru i Srem. Ono što nam preostaje je da uzmemo stvar u svoje ruke i odlučno krenemo ka ostvarenju ovog važnog cilja“, poručio je Radinović. Brojne manifestacije održane su, pored Pule, i u drugim istarskim gradovima: Rovinj, Fažana i Peroj. Na programu festivala u Rovinju održana je predstava „Na čaju s Crnjanskim”, a u Istarskom narodnom pozorištu u Puli izvedena je monodrama „Miloš Crnjanski u Temišvaru”.
Info Stara Pazova 28.04.2014.
Pobusani ponedeljak je prvi dan posle Tomine nedelje, ili deveti dan od vaskrsenja Hristovog. On spada u red onih dana koje je sveta Crkva odredila za pominjanje i molitve za umrle naše srodnike, a koji su u našem narodu poznati kao Zadušnice, tj. dani kada se vrše posebne molitve za upokojenje duša naših umrlih srodnika. U narodu je ovaj dan poznat i kao Vaskrs za mrtve, a običaj je da se uređuju grobovi, zasađuju buseni cveća i trave, pa otuda i naziv za ovaj praznik kada se sa pokojnim precima deli vaskršnja radost.
Vuk Karadžić u svome rečniku kaže da se kod Srba ovaj ponedeljak zove "Ružičalo" ili "Pobusani ponedeljak" i da ljudi toga dana idu pre podne na groblje, vrše uređenje grobova, na koje zasađuju novo cveće ruže, otuda i naziv ružičalo, a sveštenici čitaju molitve za mrtve. Obično se, pored ostale hrane, za "deljenje za dušu" iznose i farbana (crvena) uskršnja jaja, koja se tucaju o spomenik a umrli pozdravljaju sa: Hristos vaskrse!
Info Stara Pazova 28.04.2014.
Povodom predstojeće Međunarodne izložbe pasa svih rasa, koja će se održati 3. maja na rasadniku „Brest“, danas je u prostorijama Kinološkog društva Stara Pazova održan radni sastanak, na kome je predsednik Kinološkog društva Siniša Savić istakao značaj ovakve manifestacije, kako za same učesnike tako i za promociju opštine Stara Pazova. On je pozvao sve odgajivače da uzmu učešće na ovoj izložbi, jer će suditi 11 eminentnih sudija iz zemlje i inostranstva.
Do sada je prijavljeno oko 150 učesnika, ali se očekuje oko 400 pasa, jer je tog dana samo ta kinološka manifestacija u Srbiji. Takođe, pozvao je i sve sugrađane i ljubitelje pasa da dođu i provedu prijatan dan, prisustvujući ovom događaju. Posebno se zahvalio čelnim ljudima iz Opštine, MZ, RTV Stara Pazova i JKP „Čistoća“, koji su podržali ovu manifestaciju.
Kultura Stara Pazova 28.04.2014.
U petak je u Staroj Pazovi gostovala predstava Prevaranti beogradskog pozorišta Slavija. Ovaj vodvilj, vrlo vesela komedija nastala s namerom da zabavi gledaoce, Vide Crnčević Basare smešten je u jednu banju u Srbiji dvadesetih godina prošlog veka a akteri su dva para prevaranata: jedan čine dve gospođe u najboljim godinama koje se izdaju za bogatu groficu udovicu i njenu družbenicu a drugi par su muž i žena, koji se pretvaraju da su brat i sestra, deca bogatog lakog industrijalca iz Kruševca.
Nema tu neke zamršene priče i složenih prevarantskih trikova u pokušajima da prevare jedni druge, ali ima izvanredne glume i moglo bi se reći „iskrenog zaigravanja“ naših izvarednih glumaca. Predstavu nose: Ljiljana Blagojević, Milorad Mandić Manda, Sonja Knežević i Kalina Kovačević. Na pres konferenciji ovi naši vrsni glumci odali su priznanje pazovačkoj publici, kao teatarski obrazovanoj a publika je zaista i ovaj put umela da prati predstavu i u pravom trenutku nagradi glumačke bravure.
Sport Stara Pazova 28.04.2014.
Fudbaleri Dunava iz Starih Banovaca u 23. kolu Srpske lige Vojvodina, pobedili su u Staroj Pazovi Tekstilac iz Odžaka sa 1:0, а Radnički iz Nove Pazove je poražen na gostovanju od Radničkog u Sremskoj Mitrovici sa 2:0. U 23. kolu Vojvođanske lige grupa Zapad, Jedinstvo je u Staroj Pazovi savladalo Mladost iz Bačkog Jarka са 4:2, a Omladinac iz Novih Banovaca je poražen u Novom Sadu od Crvene Zvezde sa 1:0.
U 22. kolu Sremske lige, Sremac je u Vojki pobedio Donje Petrovce sa 3:0, a Jadran je u Golubincima savladao Rudar iz Vrdnika takođe sa 3:0. U 22. kolu Druge Sremske lige grupa Istok, Podunavac je u Belegišu pobedio Sloven iz Sibača sa 2:0, a istim rezultatom Sloga je savladala u Krnješevcima Čortanovce.
Kultura Stara Pazova 28.04.2014.
Treća knjiga pukovnika u penziji Veselina Šljivančanina, koja nosi njegoševski naslov „Med i žuč“ izazvala je veliko interesovanje na promociji u Novoj Pazovi. U njoj se govori o našoj ozbiljnoj sadašnjosti, rekao je izdavač Želidrag Nikčević istakavši da ovo nije drama pojedinca i autora knjige, već celog naroda. Sam Šljivančanin je rekao da je pisao o događajima i ljudima sa kojima se susretao i trudio se da ih predstavi onakvim kakvi zaista jesu. Goste među kojima je bio i general Miodrag Panić, pozdravio je Milan Pjevac, dok je odlomke čitao glumac Milan Dudić.
Info ostalo 28.04.2014.
Drugi maloprodajni objekat u inđijskoj opštini, staropazovački trgovinski lanac Medius otvorio je u subotu u Novom Slankamenu. Dobro opremljena supereta Mediusa nalazi se u ulici Cara Dušana 66, a po rečima meštana ovog mesta, po cenama, uslugama i asortimanu ozbiljna je konkurencija postojećim trgovinama. Otvaranjem ovog objekta Medius polako ali sugurno izlazi iz okvira lokalnog trgovinskog lanca.
U toku ove godine plan je da se otvori moderan supermarket i u Beški, a do kraja ove godine svoje poslovanje proširiće i na zemunsku opštinu, izjavio je prilikom svečanog otvaranja vlasnik i osnivač ove uspešne kompanije Cvika Krunić. Svojim novim komšijama Medius je danas pripremio poklone pri kupovini, brojne akcije, ali i pravi mali piknik ispred novog objekta.
Info Stara Pazova 28.04.2014.
Hraniteljske porodice u Staroj Pazovi okupljene u Udruženju Široko srce, trude se da obraduju mališane u svojim domovima i zato im pripremaju razna druženja. Svake poslednje subote u mesecu već je ustaljeno okupljanje u podne u Klubu za dnevni boravak kada se proslavljaju rođendani. U aprilu je bilo troje slavljenika, za koje je poklone obezbedio predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović. Ovog meseca je počela i obavezna edukacija za hranitelje u Centru za socijalni rad i potrajaće naredna tri meseca.
Kultura Stara Pazova 28.04.2014.
Udruženje likovnih umetnika Stare Pazove je organizovalo prvu međuopštinsku likovnu koloniju. Učestovalo je 22 slikara iz Rume, Sremke Mitrovice, Novog Sada i staropazovačke opštine, koji su stvarali svoja dela u prostorijama Udruženja zanatlija. Po rečima Zorice Opavski, novonastali umetnički radovi bi trebalo da budu izloženi na njihovoj bijenalnoj izložbi početkom sledeće godine.
Kultura Stara Pazova 28.04.2014.
Ema Kočiš osvojila je u Sečnju prvo mesto na pokrajinskoj smotri recitatora Pesniče naroda mog. Pored toga plasirala se na republičku smotru u Valjevo i dobila zlatnu diplomu. Zlatnu diplomu su osvojile i Mia Vereš i Marta Kuruzovič u mlađem uzrastu, koje su nastupile u petak. Juče se pokrajinska smotra završila nastupima recitatora starijeg uzrasta, a staropazovačku opštinu predstavljali su Selena Ilić i Miloš Simonović.
Info Stara Pazova 25.04.2014.
Firma iz Novih Banovaca koja se bavi proizvodnjom i dostavom pića, duguje državi za porez preko 650 hiljada eura. Ove podatke je nedavno obelodanila poreska uprava. Među najvećim dužnicima se nalaze još desetak firmi sa teritorije opštine Stara Pazova. Interesantno je da su sve uglavnom sa područja Nove Pazove i Starih i Novih Banovaca, gde je registrovano i najviše privrednih subjekata. Tako npr. jedan market u Starim Banovcima duguje blizu 130 hiljada eura dok komšijska pekara duguje preko 30 hiljada eura. Radnja koja se bavi prometom pogrebne opreme iz Novih Banovaca duguje za porez preko 40 hiljada eura.
Nekoliko plastičarskih radnji iz Nove Pazove u proseku duguju državi preko 35 hiljada eura, pojedinačno. Nominalno najveći dužnik je nekadašnji gigant Lifam AD koji je sada u stečaju, a iza kog je ostalo 1,9 milijardi dinara duga državi. Reda veličine, sve velike infrastrukturne investicije u našoj opštini iznose 1,3 milijardi, tako da bi od Lifamovog poreza i preteklo. Uz Lifam, veliki dužnik je i ciglana u Golubincima, takođe pod stečajem, koja je ostala „kratka“ državi više od pola miliona eura, koliko inače košta ganc nova moderna sportska hala sa kuglanom u tom mestu. Razvijene zemlje ne poznaju kategoruju poreskog dužnika. Ukoliko firma ne plati ili utaji i jedan dolar poraza, prestaje da postoji. Otuda se postavlja pitanje zašto naši poreznici tolerišu ne plaćanje poreza koje neminovno dovode do situacije da on postane ne naplativ. A tu su na gubitku svi, i poreznici i firma i država.
Info Krnješevci 25.04.2014.
Prilikom kontrole saobraćaja na auto putu kod Krnješevaca, pripadnici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici su u putničkom automobilu "opel astra" pronašli sakriveno 60 kilograma rezanog duvana, namenjenog za preprodaju. Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljena trgovina, policija je, po ovlašćenju nadležnog tužioca, odredila zadržavanje do 48 časova za vozača i suvozača sa područja Šapca. Oni će u zakonskom roku biti saslušani u Osnovnom javnom tužilaštvu u Rumi.
Srbija godišnje ostane bez oko tri milijarde evra zbog sive ekonomije, pokazala su istraživanja NALEDA i USAID-a iz decembra 2013. Slikovito je to predstavila kompanija „Japan tobako internešenal“ (JTI) tvrdnjom da je država, samo zbog ilegalnog rezanog duvana, za godinu i po dana „izgubila“ jedan most tipa Zemun - Borča. Trgovina rezanim duvanom smanjuje promet duvanskoj industriji koja je u poslednjih 10 godina u Srbiji investirala više od 1,2 milijarde evra, zapošljava direktno 1.700, a indirektno još 70.000 ljudi u maloprodaji, distribuciji i na poslovima uzgoja duvana. Vlada je, prepoznala taj problem u duvanskoj industriji i oformila je specijalnu radnu grupu za borbu protiv ilegalne trgovine rezanim duvanom. Zakon o duvanu promenjen što je, omogućilo efikasniju kontrolu i kažnjavanje počinilaca.
Info Vojka 25.04.2014.
Članovi Saveta MZ Vojka sinoć su za novog zamenika predsednika, umesto preminulog Steve Kudića, izabrali Dragu Martinovića i jednoglasno usvojili novi Poslovnik o radu Saveta MZ. Upoznati su sa Odlukom Upravnog odbora Doma zdravlja Dr Jovan Jovanović Zmaj, da se meštanima Vojke omogući odlazak u laboratoriju i kod lekara specijalista u Staru, a ne kao do sada, samo u Novu Pazovu i podržali su Peticiju građana iz ulice Živka Uroševića za rekonstrukciju niskonaponske mreže.
Info Stara Pazova 25.04.2014.
Poljoprivredni proizvođači su u obavezi da prve zahteve za ostvarivanje prava na podsticaje u biljnoj proizvodnji u iznosu od 6.000 dinara po hektaru dostave Upravi za trezor u periodu od 1. maja do 30. juna 2014. godine, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede. Pošto nam predstoje prvomajski praznici rok je pomeren za ponedeljak, 5. maj. Da bi ostvarili pravo na podsticaje u iznosu od 6.000 dinara po hektaru (do 100 hektara), poljoprivrednici treba da popune dva istovetna zahteva sa podacima koje su uneli u prijavu o produžetku registracije gazdinstva.
Uprava za agrarna plaćanja i Uprava za trezor su svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima dostavili detaljno uputstvo o registraciji gde su navedene i šifre za proizvodnju koje su poljoprivrednici obavezni da upišu u zahtev za ostvarivanje prava na pomenute podsticaje. Ministarstvo poljoprivrede radi na izmenama Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava na regres za gorivo, kao i Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava na regres za đubrivo. Kako se navodi u saopštenju, poljoprivrednici će regres za gorivo moći da dobiju i na osnovu fakture i otpremnice umesto samo uz fiskalni račun. Dodatna mogućnost će biti dozvoljena gazdinstvima koja su gorivo nabavila i platila na osnovu fakture putem bezgotovinske uplate na tekući račun dobavljača. Izmenama pravilnika o načinu ostvarivanja prava na regres za đubrivo poljoprivrednici će moći da dobiju sve vrste đubriva, a kao dokaz o kupovini osim original fiskalnog isečka mogu da podnesu i fakture, račun i otpremnice. U saopštenju se ne precizira u kojem roku će biti usvojene predložene izmene, već da se to očekuje nakon zakonske procedure.
Kultura Stara Pazova 25.04.2014.
Glumci beogradskog Narodnog pozorišta, Ljiljana Blagojević, Milorad Mandić Manda, Sonja Knežević i Kalina Kovačević, igraju večeras u Staroj Pazovi predstavu „Prevaranti". Predstava je romantična komedija a rađena je prema tekstu i u režiji Vide Crnčević Basare i igra se od prošle godine. Predstava u staropazovačkoj Pozorišnoj sali počinje u 20 časova. Ulaznice po ceni od 500 dinara mogu još da se nabave u prostorijama Centra za kulturu i na biletarnici sale pred početak predstave.
Info Stara Pazova 25.04.2014.
Učenici srednjih škola tokom aprila i početkom maja učestvuju na brojnim takmičenjima iz svih predmeta i odmeravaju snage u znanju.Tako je sredinom aprila Ivana Gengeljacki učenica četvrte godine Ekonomsko trgovinske škole osvojila na republičkom takmičenju iz matematike prvo mesto. Ona ima već iskustva u ovom odmeravanju znaja jer je i prethodnih godina bila među prvih deset u Srbiji,a ove godine je te nastupe krunisala prvim mestom.
Info Vojka 24.04.2014.
Za večeras je zakazana sednica Saveta MZ Vojka. Na dnevnom redu će biti Predlog Poslovnika o radu a članovi Saveta će biti upoznati sa dobijenom saglašnošću na Finansijski plan Mesne zajednice Vojka, takođe treba da im budu predočeni rezultati konkursa za sufinansiranje kulturnih manifestacija i još nekoliko odluka. Kako je najvaljujući sednicu rekao Ljuban Skopljak, predsednik Saveta, biće razmatrana i Peticija građana iz ulice Živka Uroševića za rekonstrukciju nisko naponske mreže. Sednica počinje u 19 časova.
Info Stara Pazova 24.04.2014.
Blaga zima uticala je na razvoj bolesti na pšenici. Pšenična polja zahvatila je lisna rđa koja je posledica preživljavanja patogenih organizama. Poljoprivrednici koji žito nisu preventivno zaštitili mogu očekivati smanjenje prinosa i do 30 posto, kaže doktor akademik Srbislav Denčić, iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Akademik Denčić preporučuje da se oko sredstava za zaštitu pšenice poljoprivrednici konsultuju u poljoprivrednim apotekama.
Kultura Stara Pazova 24.04.2014.
U petak, 25. aprila od 20 časova u Pozorišnoj Sali u Staroj Pazovi gledaoci će imati priliku da pogledaju predstavu „Prevaranti“ u kojoj glavne uloge igraju Kalina Kovačevič, Milorad Mandić Manda, Ljiljana Blagojević i Sonja Knežević. Komedija „Prevaranti“ bavi se nostalgijom za starim, dobrim i nežnim vremenima, kada je sve bilo romantičnije, pa čak i prevaranti. Radnja je smeštena u tridesete godine prošlog veka i odvija se u jednoj od banja u Srbiji, tada mondeneskih letovališta u kojoj se sreće čudna družina prevaranata.
Muž i žena koji se pretvaraju da su brat i sestra i dve gospođe, koje se predstavljaju kao grofica i njena družbenica su u stvari preveranti koji džepareći i varajući bogatu klijentelu nailaze jedni na druge. Kartu možete kupiti po ceni od 500 dinara u Centru za kulturu.
Sport Stara Pazova 24.04.2014.
Velibor Pucar karatista Fronta iz Stare Pazove osvojio je drugo mesto na četvrtoj dečijoj sportskoj Olimpijadi koja je održana u turskom gradu Konja. Pucar je nastupio u borbama, u kategoriji do 63 kilograma, a takmičio se za kadetsku reprezentaciju Srbije. Posle učešća na evropskom i svetskom prvenstvu prošle godine srebrna medalja u Turskoj je najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri Velibora Pucara.
Info ostalo 23.04.2014.
Dr Dubravka Kovačević Subotički je nova predsednica opštine Pećinci. Tako je odlučeno na današnjoj konstitutivnoj sednici lokalnog parlamenta u Pećincima, gde su verifikovani mandati 30 novih odbornika. Na lokalnim izborima održanim 16. marta najviše poverenja građana dobila je koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke kojoj je pripalo 17 mandata i mogućnost da sami formiraju vlast. Većina je i izabrala nekadašnjeg predsednika opštine i predsednika privremenog organa, Savu Čojčića za predsednika lokalnog parlamenta, za njegovog zamenika je izabran Aleksandar Jovičić, dok je novi sekretar skupštine Jelena Mićić. Vladajuća većina je izabrala 9 novih članova veća, Zorana Vojkića kao zamenika predsednika opštine i novu predsednicu opštine Dr Dubravku Kovačević Subotički, dosadašnju direktorku Doma Zdravlja u Pećincima.
U novom skupštinskom sazivu opoziciju će predvoditi Grupa građana „Milenko Đurđević za naše selo” sa 6 odbornika, DS sa 5 odbornika i grupa građana za „Naprednu i slobodnu opštinu” sa dva odbornika. Građani Pećinačke opštine od novog opštinskog rukovodstva očekuju da što pre počne da donosi važne odluke koje su u interesu svih građana, a tiču se pre svega kvaliteta života, što neće biti lako jer je budžet opštine bezmalo godinu dana pod blokadom zbog duga od 180 miliona dinara i najavljuje se da bi mogao biti odblokiran u narednih 10 dana. Opština Pećinci je prva opština u Sremu u kojoj vladajuća Srpska napredna stranka ima apsolutnu većinu, a konstitutivnoj sednici je prisustvovao i poverenik SNS-a za ovu opštinu Đorđe Radinović.
Info Stara Pazova 23.04.2014.
Danas je u Staroj Pazovi održana prezentacija u okviru projekta „Mreža zelene ekonomije” kao nastavak predviđenih aktivnosti iz Memoranduma, koji je u novembru prošle godine sklopljen u Majncu između opštine Stara Pazova i još devet opština iz Srbije. Projekat ima za cilj razvoj lokalnih sredina kroz osnivanje mreže zelene ekonomije i rada na unapređenju energetske efikasnosti, koristeći privatno-javno partnerstvo. Opštine u Srbiji bi postavile regionalne komunalne usluge zelene ekonomije sa privatnim kompanijama, primenjujući i koristeći projekte u oblastima obnovljive energije (prvi prioritet, zatim energetske efikasnosti (drugi prioritet) i zaštite životne sredine (treći prioritet).
Prof. dr Vladan Zdravković ispred Instituta za zelenu ekonomiju Srbije je u izjavi za RTV Stara Pazova istakao da se ovom prezentacijom kreće sa konkretnim projektima energetske efikasnosti koji će za lokalne samouprave biti besplatan.
Prvi projekti u opštini Stara Pazova su projekti energetske efikasnosti a jedan od bitnijih je zamena javne rasvete novom led rasvetom od koje će naša opština imati višestruke dobrobiti od uštede u opštinskom budžetu pa sve do ekološkog aspekta. Prezentaciju je održao prof. dr Peter Hek koji je potvrdio da opština Stara Pazova poseduje velike potencijale obnovljivih izvora energije. Prezentaciji je pored brojnih predstavnika lokalnih samouprava, učesnica ovog projekta, prisustvovao Goran Savić, pomoćnik predsednika opštine za ekonomski razvoj i strateški marketing.
Info Stara Pazova 23.04.2014.
U toku je akcija isključenja velikih dužnika za vodu, kaže Aleksandra Milićević, rukovodilac kontrole naplate u JP Vodovod i kanalizacija iz Stare Pazove.U pitanju su potrošači koji duže vreme ne plaćaju račune za vodu i po rečima naše sagovornice njima je ponuđena allternativa za izmirenje duga. U sastavu JP Vodovod i kanalizacija su lokalni vodovodi u svim naseljima staropazovačke opštine osim u Vojki. Od ukupnog broja korisnika, vodu redovno ne plaća pet posto stanovništva. U Vodovodu kažu, da za ponovno priključenje dužnici moraju da dođu na dogovor.
Info Krnješevci 23.04.2014.
Opštinska organizacija Crvenog krsta Stara Pazova zajedno sa Domom zdravlja organizuje sutra u Krnješevcima, u ambulanti, od 8 do 12 časova besplatnu kontrolu šećera u krvi i krvnog pritiska. Ovo je jedna od mnogobrojnih aktivnosti koje Crveni krst vodi kako bi delovao preventivno na zdravlje građana.
Info Stara Pazova 23.04.2014.
Za učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji danas se završava prolećni raspust. Učenici viših razreda osnovnih škola i Tehničke škole u Staroj Pazovi sutra će nastavu pratiti u prepodnevnoj smeni, dok će za učenike nižih razreda i Gimnazije nastava biti organizovana posle podne, rekla je za RTV Stara Pazova Slavica Mitrović, predsednica Aktiva direktora i direktorka Osnovne škole „Vera Miščević“ u Belegišu.
Info Stara Pazova 23.04.2014.
Početkom ovog meseca u Dečjim dispanzerima Doma zdravlja „Dr Jovan Jovanović Zmaj“ počeli su sistematski pregledi za mališane koji na jesen polaze u prvi razred Osnovne škole, i trajaće do kraja maja. Pregled deteta potrebno je zakazati kod svog izabranog lekara, rekla je za RTV Stara Pazova načelnica Službe pedijatrije dr Biljana Borovac Božić. Sistematski pregledi za upis dece u pripremni predškolski program počeće početkom juna, sistematski pregledi dece za upis u jaslice obavljaće se sredinom avgusta i u septembru, dok će se sistematski pregledi za srednjoškolce raditi od polovine juna, istakla je doktorka Borovac Božić.
Info Stara Pazova 23.04.2014.
Društvo za afirmaciju invalida Feniks je i ove godine organizovalo Feniksovo Vaskršnje poselo. 63. Feniksovo poselo posvećeno najvećem hrišćanskom prazniku Vaskrsu uveličali su brojni gosti. O Vaskrsu je govorio otac Nikola Despot. U programu su učestvovali mladi muzičari, etno grupa Ilijana, grupa pevača Udruženja žena SKUD-a Janko Čmelik i recitatori osnovne škole Janko Čmelik. Klub za dnevni boravak je bio prepun a za učesnike u takmičenju šarenih jaja obezbeđene su vredne nagrade.
Kultura Stara Pazova 23.04.2014.
Po magnoliji sa dijamantske planine iz Severne Koreje dobila je naziv knjiga putopisnih reportaža Miroslava Demaka, koja je sinoć predstavljena u holu pozorišta u Staroj Pazovi. Pored autora o knjizi je govorio i Oto Filip, novinar nedeljnika Hlas ljudu, koji je izabrao reportaže koje su svojevremeno izlazile u ovim novinama. Drugu knjigu kratkih priča iz svakodnevnog života pod nazivom Priče iz crne kutije predstavila je pored autora Martina Prebudjile i pesnikinja Katarina Hric. Prošlogodišnju izdavačku produkciju predstavio je Vladimir Valenćik, direktor Slovačkog izdavačkog centra.
Info Golubinci 22.04.2014.
Simbolično na Dan planete zemlje u Golubincima je otvorena "Oaza Golubinci". Pilot projekat u Golubincima koji je osmislilo Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju Stari grad "Živimo zajedno" iz Beograda ima za cilj da kreira model zajedničkog stanovanja uz podršku za osobe s invaliditetom i druge grupe u riziku koji bi se mogao primeniti u drugim sredinama. U okviru projekta otvorena je jedna od dve renovirane kuće za potrebe dece, doneti su kontejneri koji će biti raspoređeni na deset mesta u Golubincima a izveden je kraći kulturno umetnički program koji se završava sa predstavom u dvorcu Šlos.
Info Stara Pazova 22.04.2014.
Kiša je prekinula setvu uljarica i kukuruza ali pogoduje nicanju useva, kaže Katica Škrbić, stručnjak za proizvodnju šećerne repe u Sremskoj Mitrovici. Prema podacima Sremske privredne komore, proletos je u Sremu šećerna repa posejana na 14.500 hektara što je više od planiranih površina, sojom je zasejano 17.500 hektara, to je skoro 90 posto od plana, suncokret je za sada najmanje zasejan, na 4.500 hektara, što je 50 posto od plana, a kukuruzom je posejano 72.000 ili 70 posto površina. Po rečima Katice Škrbić, tokom aprila palo je ukupno 30 litara kiše po kvadratnom metru i one pogoduju usevima. U narednom periodu trebalo bi povesti računa o korovima, kaže Škrbić.
Info Stara Pazova 22.04.2014.
Kancelarija za mlade opštine Stara Pazova već treću godinu za redom obeležava Dan planete Zemlje deleći biološki razgradive torbe i organizujući ekološko-kreativne radionice. Ove godine prerađuju se i uređuju i drugi materijali veštački i prirodni, kaže Ivana Petrović, koja ove godine vodi ovu radionicu. Od drvenih paleta biće napravljen baštenski sto ukrašen dekupaž tehnikom. U ranim jutarnjim časovima u Staroj Pazovi aktivisti Kancelarije za mlade delili su ekološke torbe ispred marketa Mediusa, istu akciju u toku dana ponovili su u Banovcima i u Novoj Pazovi.
Kultura Stara Pazova 22.04.2014.
Osnovna škola „Simeon Aranicki“ u Staroj Pazovi u saradnji sa renomiranom izdavačkom kućom „Kreativni centar“ iz Beograda upriličila je prolećnu prodajnu izložbu knjiga. Izložena je široka lepeza izdavačke produkcije, u ponudi je 250 naslova koji su svrstani po uzrastima, rekla je Nataša Mićić, bibliotekarka i profesorka srpskog jezika i književnosti.Prodajna izložba knjiga će biti otvorena do 10. maja.
Kultura Stara Pazova 22.04.2014.
Uskršnjim pesmama u izvodjenju grupe pevača Primavera počeo je već tradicionalni Uskršnji koncert SKUD-a Janko Čmelik. U programu su se zatim nizale mlade pevačke nade, grupa pevača Udruženja žena i folklorne tačke od onih najmlađih iz PU Poletarac zatim dve dečje grupe, pripremni i prvi ansambl Klasja, koji se predstavio i novom koreografijom igara iz Slovačke Liptov. I ovaj Uskršnji koncert je izazvao veliko interesovanje publike.
Sport Stara Pazova 22.04.2014.
U Kragujevcu je održano Prvenstvo Srbije za poletarce, pionire i nade u karateu, učestvovalo je 1.200 takmičara iz 127 klubova. Anja Tihonov iz karate kluba Mladost iz Nove Pazove je osvojila prvo mesto a Uroš Bošnjakić je bio treći. Na prvenstvu su učestvovali i karatisti Fronta iz Stare Pazove, a prvaci Srbije su postali Marko Blanuša i Danijel Vukašinović, a treći su bili Sara Aleksić i Marko Mihajlović. Prvenstvo u Kragujevcu je održano u katama i borbama.
Život Golubinci 21.04.2014.
Institut za plućne bolesti iz Sremske Kamenice od 22. aprila do 23. maja sprovešće akciju besplatnog fluorografisanja na području Opštine Stara Pazova. Fluorografisanje počinje sutra, odvijaće se po naseljenim mestima, a prvi pregled zakazan je za 22. i 23. april, obavljaće se u Golubincima, u ulici Zanatlijskoj br. 2 u vremenu od 10.00 do 16.00 časova. U Surduku će se fluorografisanje organizovati 24. aprila, u vremenu od 10.00 do 12.00 sati, u ulici Ilije Šašića 2, istog dana ekipa Instituta za plućne bolesti iz Sremske Kamenice biće u Belegišu u ulici Kralja Petra 38, na pijaci, u vremenu od 10.00 do 16.00 časova.
Autobus Instituta za plućne bolesti biće postavljen 24. i 28. aprila u Grčkoj 41, u Starim Banovcima, u vremenu od 10.00 do 16.00 časova. Preventivna akcija besplatnog fluorografisanja biće nastavljena naredne nedelje prema planu koji je pripremio Institut. Građani bi prilikom odlaska na fluorografisanje trebalo obavezno da ponesu ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu ili neki drugi lični dokument. Dr Tode Vojvodić specijalista pneumoftiziologije u Domu zdravlja „Dr Jovan Jovanović Zmaj„ u Staroj Pazovi apeluje na sugrađane, naročito na pušače, da se odazovu na preventivnu fluorografiju.
Info Stari Banovci 21.04.2014.
Kako saznajemo u elektrodistribuciji, zbog radova na električnoj mreži u Starim Banovcima 22. aprila od 10 do 12 časova bez električne energije će ostati potrošači iz ulica Školska i Jovana Dučića. A u Surduku od 09 i 30 do 14 časova struje neće biti u ulicama Dušana Čankovića i Cara Lazara.
Info Novi Banovci 21.04.2014.
Noć sa nedelje na ponedeljak u Banovcima, prema podacima koje smo dobili iz službe hitne pomoći, nije bila uobičajna, naime dežurni lekari primili su 15 pacijenata. Uglavnom su se javljali pacijenti sa tegobama kao što su glavobolja, visok pritisak, bolovi u stomaku, a bilo je i povreda uzrokovanih tučom u Novim Banovcima u kojoj su povređeni devojka i momak. u Staroj Pazovi dežurnoj službi hitne pomoći javljali su se pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom, vrtoglavicom, bolovima u grudima, nije bilo saobraćajnih nezgoda ili incidenata, dok su u Novoj Pazovi lekari zbrinuli 18 pacijenata, uglavnom hroničnih bolesnika.
Info Stara Pazova 21.04.2014.
Sutra, za Dan planete Zemlje, Kancelarija za mlade Opštine Stara Pazova će sugrađanima deliti biorazgradive kese. Aktivisti Kancelarije biće ispred supermarketa u Staroj Pazovi već od ranih jutarnjih časova, a u Novoj Pazovi i u Novim Banovcima u toku dana. Osim toga, pripremljene su i radionice za obradu reciklažnog materijala, papira i drveta, najavila je gostujući u programu RTV Stara Pazova Nadežda Hadrik, koordinatorka Kancelarije za mlade.
Život Golubinci 21.04.2014.
Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju „Živimo zajedno“ iz Beograda, u utorak organizuje svečano otvaranje životne i radne zajednice za osobe sa invaliditetom „Oaza Golubinci“ u Golubincima. Programom je predviđen početak manifestacije u 10 časova kada će biti održana ekološka radna akcija, a u 12 časova i svečano otvaranje zajednice u sklopu koga će biti upriličen i kulturno-umetnički program. U 16 časova biće odigrana pozorišna predstava „Analfabeta“ Branislava Nušića u izvođenju osoba sa smetnjama u razvoju.
Kultura Stara Pazova 21.04.2014.
Sinoć je u prepunoj pozorišnoj sali u Staroj Pazovi KUD Branko Radičević održao Uskršnji koncert. Ovaj koncert je poklon svim Staropazovčanima za praznik nad praznicima, rekao je u ime Radičevića naš poznati glumac Milan Dudić. Uz KUD Radičević nastupila su i sva amaterska društva iz Stare Pazove. Prvi put na Uskšrnjem koncertu KUD Branko Radičević gost je bio Gradski hor sa solistkinjom Bojanom Stavrov.
Sport Stara Pazova 21.04.2014.
U četiri lige u kojima se takmiče fudbalski timovi iz staropazovačke Opštine pobede su proteklog vikenda ostvarili samo Radnički iz Nove Pazove i Dunav iz Starih Banovaca. Radnički je u 22. kolu Srpske lige, Vojvodina pobedio kod kuće Banat iz Zrenjanina sa 2:0. Dunav iz Starih Banovaca je pobedio u Subotici Bačku 1901. sa 3:2. Omladinac iz Novih Banovaca je u 22. kolu Vojvođanske lige grupa Zapad kod kuće sa Srbobranom igrao 0:0.
U 21. kolu Sremske lige, Sremac iz Vojke je u gostima izgubio od Kupinova sa 1:0, a Jadran iz Golubinaca je poražen u Višnjićevu od Hajduka sa 2:1. U 21. Kolu Druge Sremske lige grupa Istok, Podunavac iz Belegiša je poražen u od Graničara u Grabovcima sa 2:0, a sa 2:0 poražena je i Sloga iz Krnješevaca od Napretka u Popincima.
Sport Stara Pazova 18.04.2014.
Aleksandar Inđić, velemajstor iz Stare Pazove osvojio je titulu prvaka Srbije u šahu na pojedinačnom prvenstvu koje je završeno u Subotici. On je u jedanaestom poslednjem kolu pobedio Šarenca i tako prvi prošao kroz cilj sa 7,5 poena. Titula prvaka države koju je osvojio je za Inđića najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri.
Info Stara Pazova 17.04.2014.
U utorak na gradskoj deponiji u poslepodnevnim časovima primećen je jak dim, a nedugo zatim i plamen. Brzom intervencijom radnika iz Čistoće i pripadnika vatrogasne jedinice Stara Pazova požar je lokalizovan i preduzete su sve mere kako bi se sprečilo njegovo ponovno aktiviranje. Ovim povodom gost RTV Stara Pazova bio je direktor JKP „Čistoća“ Milan Končarević koji je istakao kako na sreću nije bilo posledica požara i kako su organizovana dežurstva na terenu kako bi se pravovremeno sprečilo izbijanje novih požara,
koji na ovakvim deponijama mogu izazvati velike posledice po okolinu ali i po stanovnike. Gradsku deponiju čini oko 20 m naslaga svakojakog otpada i smeća koje je nabijeno i čije truljenje može da izazove hemijske reakcije i da postane potencijalno žarište i mesto gde može doći do izbijanja požara.
Info Stara Pazova 17.04.2014.
U danima Uskršnjih praznika u Domu zdravlja „Dr Jovan Jovanović Zmaj“ biće organizovana dežurstva. Na Opštoj medicini u Staroj i Novoj Pazovi dežurstva će biti organizovana u vremenu od 9.00 do 15.00 časova, dok će dežurni lekar na Opštoj medicini u Starim Banovcima raditi sa pacijentima u vremenu od 9.00 do 13.00 časova. Za predstojeće praznike dežurstva će biti organizovana i na Pedijatriji u Staroj i Novoj Pazovi. Pedijatri će raditi sa decom u vremenu od 9.00 do 15.00 časova.
Apoteke će pratiti rad primarne zdravstvane zaštite, a Služba hitne medicinske pomoći biće u pripravnosti 24 sata. Autobuski prevoz u petak saobraća po nedeljnom redu vožnje, u subotu po subotnjem redu, a u nedelju i ponedeljak po nedeljnom redu vožnje. Železnički prevoz saobraća po redovnom redu vožnje bez izmena i tokom praznika. Pošta u Staroj Pazovi nece raditi u periodu od 18. do 21. aprila, prvi radni dan je utorak 22. april. Takođe većina banaka u Staroj Pazovi neće raditi od 18. do 21. aprila. U Elektrodistribuciji Stara Pazova dežuraće služba za prijavu kvara na broju telefona 310-450. Dežurna ekipa Vodovod ce takođe dežurati na izvorištu u Staroj Pazovi i na broju telefona 310 330. Iz J.K.P Čistoća obaveštavaju građane da neće obavljati usluge iznošenja smeća u vreme Vaskršnjih praznika od 18. do 21. aprila. Iznošenje kontejnera u centru Stare i Nove Pazove, kao i naselja Banovci Dunav obavljaće se 18,19. i 21. aprila. Trgovinski objekti Idea, Univerexport i Medius neće raditi samo u nedelju 20. aprila.
Info Stara Pazova 17.04.2014.
Ovih dana 2629 poreskih obveznika koji po osnovu poreza na imovinu i naknade za korišćenje građevinskog zemljišta duguju preko 20 hiljada dinara, dobilo je opomene Odeljenja za utvrđivanje, kontrolu i naplatu javnih prihoda Opštinske uprave opštine Stara Pazova, potvrdila je u razgovoru za RTV Stara Pazova Divna Stefanović, načelnica ovog odeljenja. Važeći propisi ne predviđaju mogućnost otpisa kamata, ali bi dužnici trebalo da se jave u ovo odeljenje gde mogu da dogovore otplatu dugovanja na rate. Posle Uskršnjih praznika počeće distribucija
rešenja za porez za ovu godinu. Divna Stefanović je rekla da je na osnovu razreza ukupno zaduženje veće za oko 48 posto, a samo od obveznika koji duguju više od 20 hiljada dinara, budžet potražuje skoro 53 miliona dinara.
Info Stara Pazova 17.04.2014.
U prvom tromesečju 2014. godine na području Policijske uprave Sremska Mitrovica podneta je jedna krivična prijava za krijumčarenje ljudi, a 83 prekršajne prijave za nedozvoljen prelazak državne granice, dok je u nedozvoljenom prelasku sprečeno 36 stranaca, saopšteno je na Konferenciji za štampu u Sremskoj Mitrovici. U prva tri meseca u Sremu registrovana su 24 požara u kojima je jedna osoba poginula, povređene su 4 osobe, a materijalna šteta se procenjuje na oko 5 miliona i 600 hiljada dinara. U istom periodu izdato je 6 hiljada 348 vozačkih, 5 hiljada 308 saobraćajnih dozvola i 19 hiljada 860 registarskih nalepnica, a podneta su 263 zahteva za držanje oružja.
Info Stara Pazova 17.04.2014.
Grejna sezona u opštini Stara Pazova protekla je uspešno. Korisnici toplotne energije iz dve toplane u Staroj Pazovi bili su uredno snabdeveni grejanjem tokom čitavog perioda, a po rečima Dušana Antića, rukovodioca sektora za proizvodnju i distribuciju toplotne energije u Direkciji za izgradnju u opštini Stara Pazova, zabeležena je smanjena potrošnja gasa. Kalendarski grejna sezona je završena 15. aprila, međutim pri trenutnim vremenskim prilikama sa dnevnim temperaturama ispod 12 stepeni toplane će nastaviti da greju stanove, škole, predškolske ustanove, Dom zdravlja i ostale poslovne prostore. Završetkom grejanja radovi u kotlarnicama ne prestaju već se nastavljaju remontima i servisiranjima postrojenja.
Kultura Stara Pazova 17.04.2014.
Literarno-recitatorska sekcija SKUD-a Janko Čmelik organizovala je sinoć u Klubu VHV muzičko poetsko veče. Stihovi recitatora, koji su na Opštinskoj smotri predstavljali ovo društvo ili Osnovnu školu Heroj Janko Čmelik, bili su pretkani klasičnom i filmskom muzikom mladih
muzičara, koji jednako dobro zvuče i na violini, gitari, klaviru, flauti.
Kultura Stara Pazova 17.04.2014.
U holu pozorišta u Staroj Pazovi sinoć je otvorena izložba slika Siniše Čolakovića iz Vojke i Zorice Opavski iz Stare Pazove. Oboje su članovi Udruženja likovnih umetnika Stara Pazova, a osim toga zajednički su im i motivi. Pejzaže na kojima su oslikani uglavnom Srem i Vojvodina, pazovačka publika može da pogleda do kraja naredne nedelje, a osim u ovim umetničkim delima na otvaranju je mogla da uživa u i muzici grupe Šibalba iz Nove Pazove i stihovima Nene Mijatović.
Sport Stara Pazova 17.04.2014.
U 21. kolu Srpske lige, Vojvodina, fudbaleri Dunava iz Starih Banovaca poraženi su u Novoj Pazovi od Dinama iz Pančeva sa 1:0, a Radnički iz Nove Pazove je takođe izgubio i to kao gost od Novog Sada sa 1:0. U 21. kolu Vojvođanske lige grupa Zapad u Staroj Pazovi Jedinstvo je pobedilo Hajduk iz Beške sa 2:0, a Omladinac iz Novih Banovaca je izgubio od Borca u Novom Sadu sa 2:1.
Info Stara Pazova 16.04.2014.
Prolećni raspust za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji traje od četvrtka 17. aprila do srede 23. aprila. Prvi radni dan posle raspusta je četvrtak 24. april, rekla je za RTV Stara Pazova Slavica Mitrović, predsednica Aktiva direktora i direktorka Osnovne škole „Vera Miščević“ u Belegišu istakavši da će učenici viših razreda i Tehničke škole nastavu pratiti u prepodnevnoj smeni , dok će za učenike nižih razreda i gimnazije nastava biti organizovana posle podne.
Info Stara Pazova 16.04.2014.
Saradnja Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki“ u Staroj Pazovi i Nevladine organizacije „Astra“ koja se bavi iskorenjivanjem svih oblika trgovine ljudima, a naročito ženom i decom, uspešno je nastavljena i ove godine. Sva četiri odeljenja osmih razreda su prošla kroz edukativnu radionicu na kojoj su se upoznala sa pojmom trgovine ljudima i njenim oblicima, a posebano je akcenatovano kako da prepoznaju potencijalno opasne situacije i kako da se zašite. Učenici su bili veoma zainteresovani i aktivni, rekla je psiholog Danica Radaković.
Info Stara Pazova 16.04.2014.
U Osnovnoj školi „Simeon Aranicki” u Staroj Pazovi danas će biti organizovan tradicionalni Uskršnji vašar, koji se ove godine organizuje pod nazivom „Uskršnja čarolija”. Vašar je prodajnog karaktera, biće upriličen u vremenu od 16.00 do 17.00 časova, najavila je profesorka srpskog jezika i književnosti Dunja Miletić.
Info ostalo 15.04.2014.
U 2013. godini i u prva tri meseca ove godine, stanje bezbednosti u Sremu može se oceniti stabilnim i povoljnim, a u prošloj godini u saradnji sa Upravama granične policije i carine, u 134 zaplene, na području Srema oduzeta je jedna tona i 16 kilograma narkotika, rekao je danas na konferenciji za novinare Zoran Smajić, načelnik Policijske uprave Sremska Mitrovica. U akcijama „Grom“ sremskomitrovačka policijska uprava je po rezultatima bila u samom vrhu u Srbiji, a inspektori za privredni kriminal imali su uspeha na planu suzbijanja korupcije, posebno u državnim organima i lokalnim samoupravama, kao i u spornim privatizacijuama u Sremu, rekao je Smajić.
O stanju javnog reda govorio je Dragan Stojanac, zamenik načelnika Odeljenja policije, a govoreći o stanju u saobraćaju, Vladimir Roljić, komandir Saobraćajne policijske ispostave za Grad Sremska Mitrovica je upozorio učesnike u saobraćaju da u vreme predstojećih praznika poštuju propise i ne voze pod uticajem alkohola.
Kultura Nova Pazova 15.04.2014.
Kupujem i prodajem, za kulturu dodajem, naziv je donatorske izložbe, koja je otvorena sinoć u Galeriji Kulturno – poslovnog centra Nova Pazova. Slike, majice, nakit, 23 autora, članova Umetnčkog udruženja Nova Pazova biće izloženi do 9.maja, a 50 odsto od prodaje biće uloženo u opremanje novopazovačke galerije. Ova donatorska izložba je deveta od osnivanja Umetničkog udruženja u Novoj Pazovi, u kojoj živi i radi puno likovnih umetnika, tako da je za galerijskim prostorom potreba velika.
Predsednica Umetničkog udruženja Marija Gužvica izrazila je nadu da će postići cilj, a publika je osim u umetničkim delima mogla da uživa i u muzici narodnog orkestra KUD-a Mladost iz Nove Pazove.
Kultura Stara Pazova 15.04.2014.
Članovi literarne sekcije Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki“ u Staroj Pazovi upriličili su zanimljivo književno veče na kojem su predstavili svoje radove. Ljubav prema lepoj reči, koja je provejavala kroz svako delo, iskazalo je 25 učenika od petog do osmog razreda, koji vredno rade u literarnoj sekciji koju vodi profesorka srpskog jezika i književnosti Tanja Maoduš. Uspelo i dobro posećeno književno veče otvorio je direktor škole Milan Predojević. Svojevrstan pečat dali su talentovani pevači i muzičari koji su još jednom pokazali da su muzika i lepa reč neraskidivo povezani.
Info Stara Pazova 15.04.2014.
Marko Karavla i Stefan Vuković, učenici osmog razreda Osnovne škole „Simeon Aranicki“ u Staroj Pazovi ostvarili su plasman na Republičko takmičenje iz engleskog jezika koje će biti održano 10. maja. Na okružnom takmičenju oba učenika ostvarila su izuzetne rezultate. Marko je bio drugi a Stefan je osvojio treće mesto. Za takmičenje ih priprema profesorka engleskog jezika Jasmina Jazić.
Info Stara Pazova 15.04.2014.
Episkop sremski gospodin Vasilije odlikovao je Visokoprečasnog Protoprezvitea paroha hrama Prepodobne mati Paraskeve u Novoj Pazovi arhijerejskog namesnika staropazovačkog Mila Jokića Naprsnim krstom i dao mu zvanje Visokoprečasnog protoprezvitera-stavrofora. U Arhijerejskoj gramati Njegovo preosveštenstvo navodi da je pohvale vredna pastirska, propovednička i upraviteljska služba protoprezvitera Mila Jokića. „U životu, u ljubavi, u duhu, u veri vrline je pokazao Viksokoprečasni i Nama dragi Protoprezviter Naš Mile Jokić“ – stoji u Gramati.
Info Nova Pazova 14.04.2014.
U Novoj Pazovi u crkvi Svete Petke juče je povodom hrišćanskog praznika Cveti , koji se slavi jer je Isus Hrist ušao u Jerusalim, održana svečana arhijerejska liturgija koju je služio vladika Sremski Vasilije uz sasluženje sveštenika i đakona. Po rečima arhijerejskog namesnika i starešine hrama Svete Petke u Novoj Pazovi Mileta Jokića, ovo je velika duhovna svečanost. Otac Julijan iz manastira Velika Remeta rukopoložen je u čin jeromonaha.
Svi prisutni mogli su da se pomole čudnotvornoj ikoni presvete Bogorodice Lepanjinske koja će prebivati u hramu do srede, kada ce u 18h biti održana molitva za zdravlje a potom biti vraćena u Inđiju u hram presvete Bogorodice. Liturgiji je prisustvovao predsednik opštine Đorđe Radinović sa saradnicima, starešine aerodroma Batajnica, predstavnici javnog i kulturnog života opštine. U hotelu vila Atina u Staroj Pazovi upriličen je ručak za sve prisutne.
Kultura Stara Pazova 14.04.2014.
Milena Severović pesnikinja i pisac rođena u Koprivnici, a sticajem životnih okolonosti postala je naša sugrađanka predstavila je danas pred učenicima četvrte godine Ekonomsko trgovinske škole,odeljenju profesorke Gordane Vujasnović svoju novu knjigu pod nazivom „Prečanske priče“. Učenici su zainteresovano slušali pesme i tekstove čiji je autor Milena Severović,a prisutnima je tekstove prezentovao dramski umetnik Milan Mića Dudić,dok je predstavljanje knjige pratila i načelnica društvenih delatnosti Milka Simić, direktorka škole Dragoslava Mićić, kao i pojedini profesori kako iz Ekonomske škole tako i Gimnazije.
Kultura Stara Pazova 14.04.2014.
U Pozorišnoj sali u Staroj Pazovi Dragan Marinković Maca izveo je monodramu „Ja mahalac". Monodrama nastala kao pandan kolumnama Indire Kučuk Sorguč odlično je prihvaćena u celom regionu, rekao je za RTV Stara Pazova Marinković. Marinkovićevu monodramu u staropazovačkoj pozorišnoj sali pratilo je pedesetak gledalaca.
Info Stara Pazova 14.04.2014.
Osnovna škola „Boško Palkovljević Pinki“ u Staroj Pazovi u subotu je bila domaćin opštinskog takmičenja „Šta znaš o saobraćaju“ koje je po 45. put za redom organizovao Auto moto Savez Srbije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i uz podršku Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i lokalne samouprave. Na takmičenju je učestvovalo 79 učenika iz svih škola sa teritorije staropazovačke opštine koji su bili podeljeni u tri starosne grupe. Učenici koji su osvojili jedno od prva tri mesta su pored medalje dobili i vredne nagrade: bicikl za prvo i MP4 plejer za drugo i treće mesto, koje su obezbedili Savet za bezbednost i Opština Stara Pazova.
U ukupnom plasmanu najuspešnija je bila škola Pinki, drugo mesto je zauzela Osnovna škola „Rastko Nemanjić Sveti Sava” iz Nove Pazove a treće škola „Milan Hadžić” iz Vojke. Besplatan prevoz učenika obezbedila je PO „Lasta Srem“, a generalni pokrovitelj takmičenja „Šta znaš o saobraćaju“ je Opština Stara Pazova.
Sport Stara Pazova 14.04.2014.
Fudbaleri Radničkog pobedili su u Novoj Pazovi Slogu iz Temerina sa 1:0 u 20 kolu Srpske lige, Vojvodina, a Dunav iz Starih Banovaca je u Čelarvu protiv ČSK Pivare igrao nerešeno 1:1. U 20. kolu Vojvođanske lige grupa Zapad, Jedinstvo iz Stare Pazove je izgubilo od Jugovića u Kaću sa 1:0, Omladinac iz Novih Banovaca je bio slobodan. U 20. kolu Sremske lige Sremac je u Vojki savladao Hajduk 1932 iz Šimanovaca sa 4:0, a Jadran je poražen u Golubincima od Ljukova sa 1:0. U 20. kolu Druge Sremske lige grupa Istok Podunavac iz Belegiša je protiv Fruškogorca u Krčedinu igrao 0:0, a Sloga je u Krnješevcima savladala PSK iz Putinaca sa 2:1.
Kultura Belegiš 13.04.2014.
Lutkarska sekcija OŠ "Vera Miščević" Belegiš, koju vodi učiteljica Vesna Opačić je postigla izuzetan uspeh na 3.regionalnoj smotri lutkarskog stvaralašta "Naša srca kucaju u istom ritmu" održanoj 11.aprila u OŠ „Marija Trandafil“ u Veterniku. U takmičarskom delu, od 20 lutkarskih predstava, predstava OŠ "Vera Miščević" iz Belegiša osvojila je 2.mesto- za predstavu u celini (režiju, glumu, scenografiju, lutke, muziku.
Kultura Nova Pazova 12.04.2014.
Izdata je prva monografija o Novoj Pazovi- "Nova Nova Pazova 1790-1960", autora Jove Vukovića. Na 424 strane obuhvaćen je period stvaranja Nove Pazove, doseljavanja stanovništva. Monografija je pisana lakim stilom, sadrži puno dokumenata, fotografija, izjava. Promocija monografije o Novoj Pazovi u svečanoj sali Kulturno-poslovnog centra izazvala je veliko interesovanje publike, a prema rečima Željka Madžarevića, predsednika Saveta MZ Nova Pazova, Novopazovčani treba da očekuju i drugi deo, do tada je pred njima ova prva monografija štampana u tiražu od hiljadu primeraka.
Kultura Nova Pazova 12.04.2014.
U galeriji Kulturno poslovnog centra Nova Pazova, sinoć je publika imala prilike da vidi izložbu sulptura, reljefa i stilskog nameštaja Dragana Đorđevića iz Nove Pazove. O autoru, čija dela svakako zaslužuju pažnju, govorila je istoričarka umetnosti Tanja Božanić, a izložba je bila otvorena samo sinoć, jer kako kaže autor, sve što je lepo kratko traje. Zato je ova izložba i nosila naziv Ko vidi vidi, a publika je mogla ne samo da vidi, već da u galeriji i da sluša bend Vlada i Dada
Info Nova Pazova 12.04.2014.
Sutra od 9.00 časova u crkvi Sv. Petke u Novoj Pazovi, a povodom završetka radova na uređenju porte hrama i novourađene kapije, održaće se crkvena proslava koja će početi služenjem Svete Arhijerejske Liturgije. Liturgijskim slavljem će načalstvovati Njegovo Preosveštenstvo vladika sremski Vasilije, sa sveštenstvom staropazovačkog namesništva, monaštvom i klirom sremske Eparhije.
Izvedeni radovi na uređenju porte su velikim delom završeni zahvaljujući podršci Opštine Stara Pazova, koja je u proteklom periodu pomogla realizaciju uređenja većine verskih objekata na svojoj teritoriji. Očekuje se prisustvo brojnih važnih ličnosti, predstavnika susednih opština, uprave javnih preduze- ća, staropazovačkih mesnih zajednica, donatora i brojnih vernika.
Info Stara Pazova 12.04.2014.
Jutros oko 4 sata i 30 minuta u Staroj Pazovi dogodila se saobraćajna nesreća sa povređenim licima, saznali smo u staropazovačkoj Policijskoj stanici. Ovu informaciju su nam potvrdili u hitnoj pomoći u Staroj Pazovi, gde smo saznali da su tri lica povređena, dva su zadobila teže, a jedno lice lakše telesne povrede. Povrđeni su zbrinuti u Urgentnom centru u Beogradu.
Info Golubinci 11.04.2014.
Radovi na restauraciji Šlosa u Golubincima privode se kraju. Fasada je završena a Ministarstvo za kulturu je odobrilo sredstva za završetak enterijera, rekao je Ljubiša Šulaja, direkotor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u razgovoru za RTV Stara Pazova. U Šlosu je urađen i mokri čvor, zamenjena su ulazna vrata, a predstoji postavljanje podova, krečenje i restauracija stepeništa.
Sport Stara Pazova 11.04.2014.
Košarkašice Stare Pazove u 26.poslednjem kolu Prve ženske lige poražene su juče u Novom Sadu od ekipe Vojvodina NIS Gas sa 61:51. Ekipa iz Stare Pazove je prvenstvo završila na pretposlednjem mestu na tabeli sa 28 bodova, ali još uvek ne zna svoj status, jer ukoliko iz lige ispadaju tri ekipe onda se sele u niži rang, a ako ispada jedna ekipa u eliti će biti i naredne sezone.
Info Stara Pazova 10.04.2014.
Period najjače aktivnosti krpelja, koji prenose lajmsku bolest, već je počeo i trajaće do kasne jeseni. Sa dolaskom prvih toplih dana pojavili su se i krpelji, čiji ubod na koži može da prođe bez posledica, ali može da prenese i Lajmsku bolest. Prilikom boravka u prirodi treba izbegavati visoku travu na kojoj se nalaze krpelji, nositi duge nogavice i rukave i obavezno se pregledati nakon boravka u prirodi, rekao je dr Duško Koldžić, specijalista epidemiologije u staropazovačkom Domu zdravlja. Ukoliko se po povratku iz prirode primeti da se krpelj zakačio na kožu, obavezno treba potražiti pomoć lekara, jer će u lekarskoj ordinaciji biti najefikasnije uklonjen.
Info Stara Pazova 10.04.2014.
Na površini od 5 hektara na kraju fruškogorske ulice,prema golubinačkom kanalu u Staroj Pazovi planira se gradnja stanova socijalnog stanovanja, izgradnja sigurne kuće, kao i stanova za izbeglice, ali i za zaštićena lica, za koja je skupa sa Centrom za socijalni rad iskazana potreba za izgradnju oko 100 stanova, a ovaj zahtev je upućen Komesarijatu za zaštićena lica. Izgradnja ovih stanova planira se u narednim godinama.
Info Stara Pazova 10.04.2014.
Već nekoliko godina u nacionalnim zajednicama primetna je stagnacija broja dece, koja se školuju na maternjem jeziku. Kada je u pitanju slovačka nacionalna zajednica, samo 70 odsto dece ide u slovačku osnovnu školu. Da taj procenat ne bi bio još manji i da bi se stimulisao upis dece u slovačka odeljenja, Matica slovačka u Srbiji napisala je projekat, koji finansira Vlada Slovačke republike, a na osnovu kojeg će budući prvaci u slovačkim osnovnim školama u Vojvodini dobiti sav školski pribor besplatno.
Info Golubinci 10.04.2014.
U toku prošle godine Mesna organizacija penzionera „Jovan Stajić“ u Golubincima brojala je 250 članova, učlanjeno je deset novih, a preminula su 24 člana, čulo se sinoć na Godišnjoj skupštini, na kojoj je rečeno da se aktivnost organizacije ogledala u pomoći bolesnim članovima, organizaciji ekskurzija, povlašćenom snabdevanju ogrevom i redovnim druženjima subotom.
U 2013. godini u klubu penzionera ostvaren je promet od milion i 410 hiljada dinara od čega je ostvaren prihod od 604 hiljade, a planirani prihodi za ovu godinu su oko milion i 600 hiljada dinara. Mirko Jovanović, predsednik Saveta Mesne zajednice Golubinci je rekao da će aktuelna vlast ispuniti sva obećanja data građanima i najavio da će u skladu sa mogućnostima biti pružena pomoć organizaciji penzionera. Skupštini je prisustvovala Vojislavka Križanovski, predsednica Opštinske organizacije penzionera i gosti iz Novih Banovaca.
Kultura Stara Pazova 10.04.2014.
Aurora zlatna i dvobroj Aurora Pop i Čanji sinoć je predstavljena u klubu VHV Slovačkog KUD-a Janko Čmelik. O tri nova broja časopisa koji izlazi 36 godina pod okriljem literarno recitatorske programske forme Ljudmile Hurban SKUD-a Janko Čmelik govorio je urednik Jaroslav Litavski. Projekat je realizovan zahvaljujući finansijskoj podršci Kancelarije za Slovake u dijaspori iz Bratislave.
Kultura Stara Pazova 10.04.2014.
Janko Šarkezi i Vladimir Vereš nagrađeni su za glumačka ostvarenja, Miroslav Benka za scenografiju Čehovljeve predstave Krčma na glavnom drumu, a celom ansamblu je pripala nagrada za negovanje slovačkog jezika. To je bilans uspeha Slovačkog pozorišta VHV iz Stare Pazove na festivalu Anjičke Jurkovič u Novom Mestu nad Vahom. Ansambl koji se sinoć vratio iz Slovačke republike uspešno je nastupio i u Puhovu. Samo nekoliko sati posle njihovog povratka u Slovačku u Ljuvice je otputovao ansambl Vavilona, koji će sutra nastupiti na Međunarodnom festivalu neprofesionalnih ansambala.
Sport Stara Pazova 10.04.2014.
Košarkašice Stare Pazove danas će u Novom Sadu protiv Vojvodine NIS Gas igrati utakmicu 26. poslednjeg kola Prve ženske lige Srbije. Kolo pre kraja staropazovčanke su pretposlednje na tabeli sa 27 bodova i ukoliko iz lige budu ispale tri ekipe one će se danas oprostiti od prvoligaškog društva, a ako bude ispala jedna ekipa onda će i naredne sezone biti u eliti. Utakmica u Novom Sadu će početi u 18 časova.
Info Stara Pazova 09.04.2014.
Broj nezaposlenih, na evidenciji Službe za zapošljavanje, od marta prošle do marta ove godine, smanjio se za 4,5 posto. Po rečima Nataše Radmanović, pi-ara Nacionalne službe za zapošljavnje u Sremskoj Mitrovici, blagi pad nezaposlenih se beleži i tokom prethodna tri meseca ove godine. Trenutno u Sremskom okrugu na posao čeka 28.362 lica, od čega su polovina žene,ukupno 14.000. Zaposlenje i dalje najivše traže pedesetogodišnjaci, odmah do njih su oni od 25 do 30 godina života. Po obrazovanju najviše je sa nižom stručnom spremom. Po nezaposlenosti u Sremskom okrugu, Staropazovačka opština se nalazi na četvrtom mestu sa ukupno 3.893 lica.
Info Stara Pazova 09.04.2014.
Ovih dana za radnike radne jedinice za održavanje naselja pri JKP „Čistoća“ mnogo je posla oko uređenja naše opštine. Izvođeni su radovi na košenju travnatih površina, posađeno je sezonsko cveće u centru Stare Pazove, a svakodnevno se okopavaju i održavaju cvetne aleje. Visoko rastinje, žbunje i nepokošena trava su mesta gde se razmnožavaju krpelji, komarci i drugi insekti koji prenose zarazne bolesti, pa je košenje trave i uređenje travnatih površina od velikog značaja za suzbijanje ovih insekata. Održavanje zelenih površina nastaviće se i u narednom periodu po unapred utvrđenom planu.
Kultura Stara Pazova 09.04.2014.
Slovačko pozorište VHV iz Stare Pazove uspešno je juče nastupilo na festivalu Anjičke Jurkovič u Novom Mestu nad Vahom sa Čehovljevom predstavom Krčma na glavnom drumu, u režiji Miroslava Benke. Uspešan je bio i nastup u Puhovu u ponedeljak u novom Domu kulture. Amateri se večeras iz Slovačke vraćaju kući, a drugi ansambl ovog pozorišta večeras putuje u Slovačku. Sa predstavom Vavilon, u režiji Miroslava Kožika će nastupiti na Međunarodnom festivalu neprofesionalnih pozorišnih ansambala u mestu Ljevice.
Info Stara Pazova 09.04.2014.
Na okružnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, koje je održano u Osnovnoj školi „Veljko Dugošević“ u Rumi učenici osnovnih škola iz staropazovačke opštine postigli su izuzetene rezultate. Plasman na Republičko takmičenje ostvarili su učenici sedmog razreda Natalija Galijaš, iz Osnovne škole „23. Oktobar“ u Golubincima i Jovan Rajšić, učenik škole „Slobodan Savković“ iz Starih Banovaca, i Nađa Ivković, učenica osmog razreda škole „Rastko Nemanjić Sveti Sava“ iz Nove Pazove.
Drugo mesto osvojili su Aleksa Kostur i Dunja Beraković, iz škole „Nikola Tesla“ iz Novih Banovaca, i Igor Mirosavljević, iz škole „ Boško Palkovljević Pinki“ iz Stare Pazove, dok su treće mesto osvojili Mina Milanović, iz novopazovačke škole, Marko Karavla iz škole „Simeon Aranicki“ i Miloš Momčilović, učenik Pinki škole. Republičko takmičenje iz srpskog jezika i jezičke kulture biće održano 24.maja u Tršiću.
Info Stara Pazova 08.04.2014.
U okviru obeležavanja Dan Roma, Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova danas je obišao osnovne škole „Slobodan Savković" u Starim Banovcima i „Simeon Aranicki" u Staroj Pazovi. U obe škole održan je kraći program uz susret i razgovor sa učenicima, a potom su učenicima uručeni školski pribori koje je obezbedila Opština. Nakon obilaska škola, u sali 28 u zgradi Opštine, od 12:00 časova biće priređen prijem za najbolje učenike romske nacionalnosti, kojima će biti uručeni prigodni pokloni.
Info Stara Pazova 08.04.2014.
Zaposleni u PIO fondu stupili su danas u štrajk, a kako kažu razlog je nezadovoljstvo zbog smanjenja zarada za trećinu. Prema rečima Jelice Timotijević iz Sektora za odnose sa javnošću PIO fonda, sindikat zaposlenih je organizovao obustavu rada kao radikalnu metodu sindikalne borbe, jer zaposleni smatraju da je smanjenje prosečne plate sa 53,700 na 39,000 dinara neprihvatljivo i da je znatno ispod republičkog proseka. Zaposleni traže da se ne diraju njihova primanja pre početka primene Zakona o platnim razredima u javnom sektoru.
Međutim proces rada će se realizovati tako da naši građani ne trpe, pa će bez obzira na štrajk isplate prvog dela martovske penzije početi 10. aprila odn. 11.aprila na kućne adrese i odvijaće se bez zastoja, dodala je za RTVSP Jelica Timotijević. Predstavnici sindikata PIO pokušali su u ponedeljak da razgovaraju sa nadležnim u Ministarstavu finansija i Ministarstvu rada, ali iako je ranije bio najavljen sastanak, niko nije želeo da ih primi.
Kultura Stara Pazova 08.04.2014.
U Galeriji Centra za kulturu Stara Pazova sinoć je otvorena izložba slika Marije Gužvice. Ono što odmah privlači pažnju na slikama ove akademske slikarke iz Nove Pazove su jake boje. Njene akrile raznih dimenzija, sa ženskom figurom kao motivom, pazovačka publika može da pogleda do kraja meseca.
Info Stara Pazova 08.04.2014.
Mihajlo Dmitrašinović, učenik osmog razreda Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki“ iz Stare Pazove jedan je od tri učenika koji će našu opštinu predstavljati na Republičkom takmičenju iz engleskog jezika. Na okružnom takmičenju Mihajlo je zabeležio dobar rezultat i osvojio treće mesto.
Takmičenje iz engleskog jezika sastoji se iz dva testa, u prvom delu se ocenjuje čitanje i razumevanje teksta, a u drugom gramatika, rekao je Mihajlo istakavši da je sa svojom profesorkom Marinom Kukučkom već počeo sa pripremama za Republičko takmičenje.
Kultura Stari Banovci 08.04.2014.
U OŠ „Slobodan Savković“ u Starim Banovcima, učiteljica Mirjana Stolić vodi recitatorsku sekciju i od šestoro učenika koji su se takmičili na opštinskom takmičenju u Staroj Pazovi, pod nazivom „Pesniče naroda mog“, Teodora Skerletović iz II razreda sa pesmom „Vuk i druga crvenkapa“ i Jelena Skorupan iz IV razreda sa recitacijom „Brkovi tetka Gospave“ plasirale su se na okružno takmičenje, koje je održano u u Sremskoj Mitrovici.
Sport Stara Pazova 08.04.2014.
U Novom Sadu je završen liga kup Vojvodine u streljaštvu za mlađe juniore u gađanju standardnom vazdušnom puškom. Juniorke streljačke družine Jedinstvo iz Stare Pazove ekipno su osvojile prvo mesto sa 1.158 upucanih krugova, a prve su bile i u konkurenciji kadetkinja. Pojedinačno Sanja Vukašinović je bila prva sa 496 pogodaka, a Ivana Marić druga sa 495 krugova. Kod kadetkinja Ivana Marić je bila druga sa 734 kruga, a Marija Kolarević treća sa 719 krugova.
Info Stara Pazova 07.04.2014.
Tokom protekle nedelje u Staroj Pazovi jedna ili dve osobe, oštetile su nekoliko staračkih domaćinstava za iznose od 10 do 30 hiljada dinara. Predstavljajući se kao anketari koji popisuju socijalno stanje penzionera, dve mlađe ženske osobe su od starijih sugrađana, najčešće penzionera, tražile čekove od penzije i uplatnice za struju na uvid, na osnovu čega bi, navodno, ostvarili status socijalno zaštićenog potrošača. I dok su domaćini iznosili račune za struju i čekove od penzija, one su krale novac i zlatni nakit. Policija je u nekoliko damaćinstava izvršila uviđaj i za osumljičenima se intenzivno traga, saznaje RTVSP od dobro obaveštenog izvora.
Info Nova Pazova 07.04.2014.
Povodom Svetskog dana zdravlja, komapnija Medius je danas uz pomoć prijatelja iz Udruženja za borbu protiv dijabetesa grada Beograda “Plavi krug”, organizovala besplatno merenje nivoa šećera u krvi. Štand “Plavog kruga” bio je postavljen u supermarketu Mediusa u industrijskoj zoni u Novoj Pazovi, a zainteresovanost građana za sopstveno zdravstveno stanje je bila velika. Po rečima tima koji je merio nivo šećera u krvi našim sugrađanima, bilo je slučajeva osoba sa visokim nivoom šećera u krvi, što dokazuje da su ovakve akcije u današnje vreme kada manje vodimo računa o svom zdravlju, veoma učinkovite i korisne.
Savet predsednice Udruženja “Plavi krug” Bojane Marković našim sugrađanima, ali i svim građanima Srbije jeste da bar jednom godišnje provere krvnu sliku. Da nam zdravlje treba da nam bude prvom mestu Medius je pokazao današnjom akcijom merenja šećera, ali i promocijom zdrave hrane Vitalia u supermarketu u industrijskoj zoni. Svetski dan zdravlja Medius obeležava i akcijom svih Mivela voda kao i popustom od 10 % na sveže voće i povrće u svim Mediusovim maloprodajnim objektima.
Kultura Novi Banovci 07.04.2014.
Povodom izgradnje i obnove manastira Bešenovo, u subotu je u Novim Banovcima održano humanitarno veče. Nakon večernje službe u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog, u Domu kulture su nastupali: Crkveno- pjevačko društvo „Ostrog“, dečiji hor, guslar Vujičić i Stefan Stanković koji je svirao na tradicionalnim instrumentima. Prisutnima se obratio i iguman manastira Bešenovo, arhimandrit Arsenije, ističući istoriju i značaj ovakve svetinje.
Organizatori ovog događaja su Udruženje Kraljevina Srbija u saradnji sa Pravoslavnom crkvom iz Novih Banovaca.
Kultura Nova Pazova 07.04.2014.
Sinoć su svoj godišnji koncert izvele dečje grupe OKUD-a Sveti Sava iz Nove Pazove. Predstavili su se dečijim igrama, igrama iz Užica, Crnorečja i Bele Palanke i bila je to za njih generalna proba pred opštinsko takmičenje. U programu su učestvovali i članovi baletskog studija Adađo iz Nove Pazove, a po prvi put i gosti, članovi KUD-a Zora iz Beograda, kojima uskoro treba da uzvrate posetu. Sala Kulturno poslovnog centra je bila puna do poslednjeg mesta i orila se od aplauza gledalaca.
Kultura Nova Pazova 07.04.2014.
Novopazovačko amatersko pozorište „Mirko Tatalović Ćira“ je imalo uspešnu premijeru predstave Gordana Mihića „Siroti mali hrčki“ u režiji Milana Kovačevića. Iako napisan pre više od 40 godina, ovaj tekst je uvek aktuelan, jer govori o državnoj birokratiji i problemima, koji mogu da nastanu zbog rada ili nerada službenika. Reditelj, koji je potpisuje i izbor muzike, kostime i scenografiju, najviše je, kako sam kaže, instistirao kod članova ansambla upravo na glumi a glumci su zadovoljni ostvarenim likovima.
Kultura Stara Pazova 07.04.2014.
U holu pozorišta u Staroj Pazovi u petak je otvorena izložba slika apatinskog slikara Zorana Medića. Slikarstvom je počeo da se bavi tek pre četiri godine i do sada je naslikao oko stotinjak slika. Ovo je njegova 9.samostala izložba, na kojoj izlaže 24 ulja na platnu, a posebnu pažnju privlače njegovi pejzaži. Izložba će biti otvorena narednih desetak dana.
Kultura Stara Pazova 07.04.2014.
Ansambl Etno saund Srbija održao je u subotu u Staroj Pazovi svoj drugi samostalni koncert. Nastao pre pet godina za potrebe snimanja muzike srpskim društvima u dijaspori, uspešno radi pod rukovodstvom Saše Mazinjanina i poslednjih godina je imao brojne samostalne nastupe. Neguje folklornu i tradicionalnu muziku balkanskih zemalja, ali i obrađene u modernom stilu, pesme u duhu narodne komponovane muzike.
Trenutno broji 14 članova, muzičara, etnomuzikologa i solista. Publika nije ostala ravnodušna ni prema jednoj pesmi, a svakako ne prema vokalnim sposobnostima Anje Šukunda iz Nove Pazove i Marine Bogdanović iz Beograda, koja je pevala pesme iz južne i istočne Srbije, vlaške i makedonske narodne pesme.
Info Stara Pazova 07.04.2014.
Na međuopštinskom takmičenju iz slovačkog jezika, koje je juče održano u školi „Heroj Janko Čmelik“ u Staroj Pazovi, najuspešniji su bili učenici škole domaćina. Učestvovalo je ukupno 35 učenika od petog do osmog razreda, iz Stare Pazove, Erdevika i Suseka. Među osmacima najbolja je bila Katarina Ruman iz Stare Pazove, a prvo mestu u katagoriji sedmih razreda pripalo je Mihaeli Lešćan, takođe iz Stare Pazove.
Pored njih dve na republičkom takmičenju, koje će biti 23. maja u Kovačici, Srem će predstavljati još 10 učenika, koji dele druga i treća mesta u kategoriji sedmih i osmih razreda.
Sport Stara Pazova 07.04.2014.
U Staroj Pazovi je održana Skupština opštinskog fudbalskog saveza na kojoj su delegati prihvatili Izveštaj o radu i finansijski izveštaj za prošlu godinu, kao i program rada i finansijski plan za ovu godinu. Sve odluke su donete jednoglasno, a izabran je i sekretar saveza, tu funkciju će u narednom period obavljati Mirko Inđić. U svečanom delu Skupštine dodeljene su plakete, tradicionalna priznanja koja se uručuju zaslužnim fudbalskim radnicima.
Ove godine dobili su ih treneri Milan Đuričić i Goran Dragoljić i fudbaleri sadašnji i bivši reprezentativci: Aleksandar Kolarov, Miloš Jojić I Milivoj Ćirković.
Sport Stara Pazova 07.04.2014.
Fudbaleri Radničkog iz Nove Pazove poraženi su u 19.kolu Srpske lige, Vojvodina od Radničkog u Somboru sa 2:1, a Dunav iz Starih Banovaca je izgubio u Staroj Pazovi od Radničkog iz Sremske Mitrovice sa 1:0. U 19. kolu Vojvođanske lige grupa Zapad Omladinac iz Novih Banovaca je izgubio u Beočinu od Cementa sa 3:1, a Graničar 1924 iz Adaševaca je savladao Jedinstvo u Staroj Pazovi sa 2:0.
U 19. kolu Sremske lige Sremac iz Vojke je pobedio Partizan u Vitojevcima sa 3:0, a Jadran iz Golubinaca je poražen kao gost u Donjim Petrovcima sa 2:1. Podunavac je u Belegišu pobedio Jedinstvo iz Rume sa 2:0 u 19. kolu Druge Sremske lige grupa Istok, a Sloga iz Krnješevaca je sa Fruškom Gorom u Rumi igrala 1:1.
Info Stara Pazova 04.04.2014.
Danas je u zgradi opštine Stara Pazova održana Završna konferencija projekta “Uspostavljanje funkcionalne kancelarije za lokalno-ekonomski razvoj uspostavljanjem sistema za praćenje projekata - Moj projekat”, koji omogućava brz pregled svih projekata, unos, izmenu podataka, pregled po navedenim kriterijumima, praćenje projekata kroz različite faze i upravljanje projektnom dokumentacijom.
Upotrebom aplikacije doprinelo se boljem funkcionisanju lokalne samouprave, pre svega kancelarije za lokalni ekonomski razvoj koja je zadužena za pripremu, pisanje i upotrebe projekta. Direktan korisnik projekta je Opštinska uprava, a cilj je unapređenje funkcionalnosti svih oblasti, nadležnih odeljenja i službi, uz primenu novih informaciono-komunikacionih tehnologija.
Info Stara Pazova 04.04.2014.
Nacionalna služba za zapošljavanje u Sremskoj Mitrovici objavila je da na evidenciji u Staroj Pazovi ima 3.893 nezaposlenih, što je manje u odnosu na poslednji kvartal prošle godine. Zahvaljujući merama aktivnog zapošljavanja koje Služba sprovodi u saradnji sa nadležnim institucijama u martu ove godine posao je dobilo 109 lica. Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, raspisao je javni poziv poslodavcima, za dodelu subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica u Vojvodini u ovoj godini.
Visina subvencija iznosi 130.000 dinara po novootvorenom radnom mestu odnosno 150.000 dinara za zapošljavanje lica starijih od 50 godina, potvrdila nam je Nataša Radmanović iz Nacionalne službe za zapošljavanje u Sremskoj Mitrovici.
Info Stara Pazova 04.04.2014.
Korisnici usluga Narodne kuhinje njih 789 zadovoljno je hranom koja se nudi i uslugom koja im se pruža. 101 socijalno ugrožen građanin u mestima gde Narodna kuhinja ne radi, Surduk, Krnješevci i Petrović salaš, takođe dobija lanč pakete, a pakete sa hranom dobija još i 230 građana. Broj korisnika Narodne kuhinje se neprekidno iz godine u godinu povećava kaže Milan Skoko sekretar Crvenog krsta i konstatuje da je opština Stara Pazova druga u Vojvodini po broju onih koji se hrane u Narodnoj kuhinji.
Sport Stara Pazova 04.04.2014.
U Staroj Pazovi danas će se održati redovna Skupština opštinskog fudbalskog saveza Stara Pazova. Na dnevnom redu Skupštine je usvajanje finansijskog izveštaja i izveštaja o radu za prošlu godinu kao i razmtranje i usvajanje izveštaja o radu i finansijskog izveštaja za 2014. godinu.
U svečanom delu Skupštine biće dodeljene tradicionalne Plakete zaslužnim fudbalskim radnicima. Skupština će se održati u maloj Sali Bele zgrade u Staroj Pazovi i počeće u 20 časova.
Info Stara Pazova 03.04.2014.
Nažalost nezgode se dešavaju na mestima na kojima ih najmanje očekujemo, naša ekipa zabeležila je u kakvom je stanju čovek zatekao svoje vozilo na parkingu u centru Stare Pazove. Trenutak nepažnje, žurba ili neprilagođena brzina verovatno su bili glavni činioci incidenta u kojem je danas po rečima očevidaca ženska osoba isparkiravajući se u rikverc udarila u drugo vozilo tolikom jačinom da je automobil završio na trotoaru, na stalku za bicikle.
Približavajući se svom automobilu, za koji je bio siguran da je propisno parkiran, vlasnik nije verovao svojim očima kada je zatekao svoj automobil. Na svu sreću osim jednog bicikla i udarenog automobila u ovom incidentu niko nije povređen. Vlasnik udarenog vozila obratio se policiji koja je nedugo zatim izašla na lice mesta. Pravi razlog ne znamo, ali možemo da po ko zna koji put apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da u svoje vozilo ulaze trezvene glave, bez žurbe i sa pažnjim.
Info Stara Pazova 03.04.2014.
Osiguranje objekata Mesne zajednice Stara Pazova i zaposlenih radnika u Službi mesne zajednice povereno je najpovoljnijem ponuđaču preduzeću DDOR Novi Sad – odlučeno je danas na sednici Izvršnog odbora Saveta Mesne zajednice Stara Pazova. Na sednici je razmatran koncept za izradu Plana detaljne regulacije Stare Pazove, kao i zahtevi koji su prispeli između dve sednice Izvršnog odbora.
Info Stara Pazova 03.04.2014.
U nastavku zajedničke akcije „Uvek ima mesta za dobre stvari i dobre ljude“ Delta fondacija i industrija mesa Yuhor, danas su školi za osnovno i srednje obrazovanje Anton Skala uručili još jednu donaciju. Učenici su dobili poklon pakete Yuhorovih proizvoda i školskog pribora, a zatim su odslušali predavanje o zdravoj ishrani, pogledali film o procesu proizvodnje suhomesnatih proizvoda, takmičili se u pravljenju najkreativnijeg sendviča i družili se sa glumcem Markom Stojanovićem.
Kultura Stara Pazova 03.04.2014.
Posle duže pauze Slovačko pozorište VHV večeras će na staropazovačkoj sceni nastupiti sa Čehovljevom dramom „Krčma na glavnom drumu“ u režiji Miroslava Benke. Sa ovom predstavom već u subotu amateri putuju u Slovačku u Puhov, a učestvovaće i na festivalu Anjičke Jurkovič u Novom Mestu nad Vahom.
Po povratku 9.aprila u Slovačku će otputovati amateri ovog pozorišta sa predstavom Vavilon, u režiji Miroslava Kožika koji će nastupiti na Međunarodnom festivalu neprofesionalnih pozorišnih ansambala.
Info Stara Pazova 03.04.2014.
Mesni odbori Partije udruženja penzionera Srbije iz Stare Pazove, Golubinaca, Novih Banovaca i dela Starih Banovaca organizovali su humanitarnu akciju u sakupljanju novčane pomoći za Davida Križana iz Stare Pazove kako bi se omogćio odlazak na operaciju očiju.
Info Stari Banovci 03.04.2014.
Na okružno takmičenje iz istorije plasirao se Miloš Babić, učenik VII razreda OŠ „Slobodan Savković“ u Starim Banovcima osvojivši III mesto na opštinskom takmičenju. Prema njegovim rečima ovo takmičenje nije bilo teško, jer je on učio tokom cele godine i to ne samo za odgovaranje i ocenu, nego dosta opširnije i više i nada se dobrom uspehu na daljem takmičenju.
Nastavnik istorije Ljubomir Cupać istakao je znanje i zalaganje svojih učenika, kako Miloša, tako i Borisa Mandića i Dušana Murgaškog, koji su takođe bili na takmičenju i imali dobre rezultate, ali ne i dovoljan broj poena za dalji plasman.
Sport Nova Pazova 03.04.2014.
Božidar Urošević i zvanično od juče nije više trener fudbalera Radničkog iz Nove Pazove. Ostavku koju je najavio posle poraza od Radničkog iz Šida u 18. kolu Srpske lige, Vojvodina, ozvaničio je na sastanku sa rukovodstvom kluba, pa će novopazovčani morati po treći put ove sezone da traže novog trenera. U klubu kažu da će pitanje trenera biti rešeno do početka naredne nedelje, a ekipu će u 19. kolu Srpske lige u subotu protiv Radničkog u Somboru voditi neko od trenera u klubu. Radnički se trenutno nalazi na osmom mestu na tabeli Srpske lige, Vojvodina i ima 26 bodova.
Politika Stara Pazova 02.04.2014.
Odbornici Skupštine opštine Stara Pazova velikom većinom glasova, na današnjem osamnaestom zasedanju, prihvatili su Izveštaj o prošlogodišnjem poslovanju „Vodovoda i kanalizacije“, a Vladimir Kiković, tehnički direktor preduzeća je odgovarajući na pitanje odbornika rekao da voda koju pijemo podleže stalnoj kontroli i da zadovoljava kvalitetom. Zeleno svetlo dobio je Izveštaj o radu Centra za socijali rad, kao i Narodne biblioteke „Dositej Obradović“,
a Skupština je prihvatila Odluku o oslobađanju obaveze plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta investitora Deleze Srbija, do iznosa ulaganja u komunalno opremanje. U radu Skupštine danas je učestvovao i Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova, a prisustvovao je i Goran Vranješ, zamenik predsednika opštine.
Info Stara Pazova 02.04.2014.
Svetislav Romić, Nenad Bašić, Đuro Muškinja i Petar Ljubišić,izbegla lica sa područja Hrvatske su danas potpisali ugovor sa predsednikom opštine Stara Pazova, Đorđem Radinovićem o kupovini kuće sa okućnicom vrednosti do 810 hiljada dinara i na taj način rešili svoje stambeno pitanje. Sredstva za kupovinu kuća sa okućnicom na teritoriji cele Srbije omogućio im je Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije koji je obezbedio gro sredstava za ove namene, a opština Stara Pazova je obezbedila 10% učešća u rešavanju stambenih problema ovih izbegličkih porodica.
Pored predsednika opštine ugovore su potpisali prodavci objekata i novi vlasnici. Za ove porodice ovo je od izuzetne važnosti jer većina njih po dvadeset i više godina nema krov nad glavom.
Info Golubinci 02.04.2014.
U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila juče oko 13,30 časova, u Golubincima, život je izgubio Č.M. (54), zaposlen u Policijskoj stanici u Staroj Pazovi. Do nesreće je došlo u trenutku, kada je službeni automobil "zastava koral" kojim je upravljao nastradali, sleteo sa kolovoza i udario u betonski stub. Uviđaj na licu mesta je izvršio zamenik osnovnog javnog tužioca u Staroj Pazovi, u prisustvu policije. U prošloj godini na putevima staropazovačke opštine u 185 saobraćajnih nezgoda poginulo 11 lica od čega čak 5 vozača motornih vozila.
Info Novi Banovci 02.04.2014.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije podržalo je sa 400 hiljada dinara, razvoj inovacije Ostoje Rajića, pronalazača iz Novih Banovaca. Juče je počela realizacija ugovora između Ministarstva i Ostoje Rajića, prema kome je Rajić dužan do kraja septembra da završi svoj patent, a Ministarstvo će vršiti i periodične kontrole.
U pitanju je inovacija „ekološki traktor“, u okviru koje je Rajić patentirao racionalniji i jeftiniji sistem prenosa snage sa motora na pogonske točkove, a procenjena vrednost ovog pronalaska je oko milion dinara. Pored „ekološkog traktora“ domaće proizvodnje, Rajić će u ugovornom periodu usavršavati i specijalni plug koji će jednim prolazom uraditi više operacija na zemljištu.
Kultura Stara Pazova 02.04.2014.
Savez amatera Opštine Stara Pazova ove godine prvi put će organizovati Uskršnji koncert svih amaterskih društva iz Stare Pazove, rekao je za RTV Stara Pazova Petar Nerandžić, sekretar Saveza amatera. Inicijativa je potekla od KUD Branko Radičević, koji već godinama organizuje koncert za Uskrs, a prihvatili su je svi Staropazovčani, rekao je Nerandžić. Koncert svih amaterskih društva iz Stare Pazove će biti održan u Pozorišnoj sali u Staroj Pazovi, a ulaz će biti slobodan.
Info Stara Pazova 02.04.2014.
„Sport i pedagogija“ bila je tema sinoćnje tribine organizovane od strane Udruženja roditelja iz Stare Pazove o kojoj je govorio bivši istaknuti sportista, ali i dvostruki doktor nauka, filozofije i prava Ljubodrag Duci Simonović.
Simonović se u svojim naučnim radovima bavi tematikom sporta posmatranom kroz prizmu kapitalističkog modela vrednosti u kojoj je sve dozvoljeno kako bi se postigao rezultat, i u kojoj je nepoželjan humanistički pristup sportu i bavljenju fizičke kulture, a bavljenje fizičkom aktivnošću građana, mladih i briga o svom telu i zdravlju kao briga o prirodi čiji su ljudi satavni deo pada u drugi plan i biva potisnuta na margine. Tribina je pored edukativnog karaktera bila namenjena i pomoći Teodori Obradović kojoj je potrebna pomoć za lečenje.
Info Stari Banovci 02.04.2014.
Na okružno takmičenje iz fizike, iz OŠ „Slobodan Savković” u Starim Banovcima plasiralo se troje učenika i to Jelena Simić i Dušan Murgaški iz VI razreda i Boris Mandić iz VII, a nastavnica fizike i hemije Nela Rodić istakla je, da je Dušan osvojio i nagradu „Pohvala”. Na opštinskom takmičenju iz hemije petoro učenika ostvarilo je plasman za okružno takmičenje, koje će biti 6. aprila, a istakla se Marina Babić iz VII razreda koja je osvojila prvo mesto.
Info Stara Pazova 01.04.2014.
Izveštaji o prošlogodišnjem poslovanju „Vodovoda i kanalizacije“, „Centra za socijalni rad“ i Narodne biblioteke „Dositej Obradović“, neke su od tema o kojima će sutra raspravljati odbornici Skupštine opštine Stara Pazova. Odbornici će se izjasniti i o Odluci o oslobađanju obaveze plaćanja naknade za građevinsko zemljište Deleze Srbija, do iznosa ulaganja u komunalno opremanje.
U obrazloženju piše da ovaj investitor na teritoriji staropazovačke opštine gradi distributivni centar u funkciji ekonomskog razvoja i da će se realizacijom tih projakta povećati broj zaposlenih u privredi za najmanje 1 posto, a srazmerno će se uvećavati i javni prihodi. Inače Deleze Srbija posluje u okviru Deleze grupe, međunarodnog lanca maloprodajnih objekata iz Belgije koji je prisutan u 11 zemalja na tri kontinenta. Skupština opštine Stara Pazova razmatraće i druga pitanja iz delokruga svoga rada.
Info Stara Pazova 01.04.2014.
Opština Stara Pazova, u partnerstvu sa Opštinom Inđija, započela je implementaciju projekta pod nazivom „Efikasno upravljanje imovinom u opštinama Stara Pazova i Inđija“, koji finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji. Partneri na projektu su i dva javna preduzeća: Direkcija za izgradnju opštine Stara Pazova JP i Direkcija za izgradnju opštine Inđija. Projekat se finansira iz programa EXCHANGE 4, koji finansira Delegacija Evropske Unije u Srbiji, sprovodi Stalna konferecija gradova i opština.
Ukupna vrednost projekta je 148.686,61 evra od čega Delegacija EU finansira 85% odnosno 126.374, 95 evra, a ostalo je doprinos dveju opština. Projekat je podržan u okviru prioriteta 2 – lokalni ekonomski razvoj, a tema je upravljanje imovinom. Projekni tim opština Stara Pazova i Inđija započeo je sa implementacijom projekta 03. februara ove godine, a projekat traje godinu dana.
Info Stara Pazova 01.04.2014.
Jelena Sokolović, učenica šestog razreda Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki“ u Staroj Pazovi ostvarila je najbolji rezultat i osvojila prvo mesto na opštinskom takmičenju iz biologije i ostvarila plasman na okružno takmičenje. Na ovom takmičenju Jelena je osvojila 94 od maksimalnih 100 bodova.
Jelena je i prošle godine zabeležila zapažene rezultate na takmičenju iz biologije. Bila je prva i na opštinskom i na okružnom takmičenju, a za takmičenje je priprema profesorka biologije Jasmina Lukač. Okružno takmičenje iz biologije biće održano 12 aprila.
Info Stari Banovci 01.04.2014.
Učitelji i nastavnici OŠ „Slobodan Savković“ u Starim Banovcima, tradicionalno, 1. aprila organizuju maskenbal. Za organizaciju ovog interesantnog događaja, za niže razrede, zadužena je učiteljica Dragana Takač. Prema njenim rečima novina ove godine je to što su jutros, maskirani učenici izašli u šetnju, od škole do naselja Banovci Dunav, a prethodnih godina maskenbal se održavao u sportskoj sali, uz različite performanse i muziku.
Maštovite maske životinja, povrća, voća, cveća izazvale su osmehe na licima meštana na ovaj Dan zabave i šale. Učenici viših razreda učestvovaće u maskenbalu posle podne,tako što će se đaci petih odeljenja pojaviti u maskama i šeširima na temu „Proleća“, VI razredi izvodiće prigodne šale, viceve i imitacije, dok će se VII i VIII razredi podeliti na dečake i devojčice, pa će dečaci imati sportski turnir, a devojčice će se maskirati u maske sa temom „Zanimanja“.
Kultura Stara Pazova 01.04.2014.
Povodom obeležavanja velike globalne akcije „Sat za našu planetu” koja je ove godine održana od strane Svetskog fonda za prirodu, u Osnovnoj školi „Simeon Aranicki“ realizovano je nekoliko aktivnosti. Priključenje ovako važnoj akciji, kroz koju se kod sugrađana i učenika podiže svest o uštedi energije, predstavlja nastavak aktivnosti u pogledu očuvanja životne sredine i održivog razvoja.
Obeležavanje akcije započeto je u ranim jutarnjim satima ispred Supermarketa „Medius“, gde su učenici, predstavnici Eko-patrole, svojim sugrađanima delili flajere i nalepnice Svetskog fonda za prirodu, kao i kraća uputstva o značaju gašenja svetla na sat vremena. Tokom celog dana, u obe smene, nastava je vođena bez struje, kao i bez korišćenja školskog razglasa koji se inače svakodnevno koristi. Na kraju dana ovu akcija završena je priredbom koja je održana u prijatnoj atmosferi hola škole u mraku, pod svećama i fenjerima, a tokom nje stariji učenici izveli su nekoliko tačaka. Pored uvodne najave priredbe i davanja uputstava o tome kako pa postanemo energetski efikasni, program je obuhvatio recital i muzički deo. Učenici su izveli recital na temu očuvanja naše planete, kao i govor o tome kako su se deca nekad igrala. Muzički deo obuhvatio je takođe nekoliko tačaka, i na opšte oduševljenje prisutnih bio propraćen gromoglasnim aplauzima. Prisutnima je predstavljena stara srpska pesma na harmonici, ženska pevačka grupa je otpevala izvornu pesmu, izvedena je kompozicija klasične muzike na klaviru, a za kraj su učenici repovali ekološku autorsku pesmu učenika koja je propraćena bitboksom. Takođe, u toku priredbe predstavljane su makete koje su rađene na časovima tehničkog obrazovanja na temu Energetska efikasnost, a učenice su objasnile značaj rada stare vodenice, hidroelektrane i ekološke kuće, dovodeći ih u neposrednu vezu sa tematikom priredbe.
Firma Eurostroj iz Stare Pazove zapošljava trgovca u maloprodajnom objektu Praktiker. Pored rasvete i elektromaterijala, u prodavnici Praktiker u ponudi je širok asortiman šrafovske robe, ručnog, baštenskog i elektro alata, profi i hobi program. Ako ste komunikativni, vredni, imate iskustvo rada kao trgovac, prijavite se ili nam dostavite Vašu radnu biografiju.Poželjno je da kandidati budu elektotehničke struke ili da imaju osnovno znanje u navedenoj oblasti. Zainteresovai kandidati više informacija mogu dobiti na telefon broj: 063/267 032, ili poslati svoju radnu biografiju na e-mail: hr.mng@eurostroj.rs.
Potrebni radnici za rad u perionici veša u Staroj Pazovi.Zainteresovani kandidati više informacija mogu dobiti na telefon broj 069/40-51-500 kao i na broj telefona 063/24-41-76.
Firmi Moto-plast doo koja se bavi proizvodnjom folije, potrebni proizvodni operateri sa ili bez radnog iskustva za rad u proizvodnom pogonu u Novoj Pazovi. Rad je organizovan u smenama. Svoju radnu biografiju sa nazivom pozicije za koju konkurišete,zainteresovani kandidati mogu poslati na e-mail adresu: info@motoplast.rs ili doći lično u prostorije firme u ulici Njegoševa 111 u Novoj Pazovi.Za više informacija zvati na telefon broj 022/323-584 kao i na broj 022/323-364 svakog radnog dana od 8 do 16 časova.
Potrebni radnici muškog pola , za rad na presama u proizvodnji bakelitnih toalet dasaka. Zainteresovani kadidati sve informacije mogu dobiti na telefon broj 063/450-426 u periodu od 08 do 14 časova.
Predstavništvu kanadske firme Integrity iz Stare Pazove, potrebni radnici u proizvodnji. Prijave na telefone 022/310-147 i 060/508-0844 ili doći lično u sedište firme Golubinački put bb.
Stovarištu Šovljanski iz Starih Banovaca hitno potrebna dva fizička radnika. Za više informacija doći lično na adresu Grčka 2, ili pozvati na telefon broj 022/310-608.
Usled proširenja proizvodnih kapaciteta kompanija IGB AUTOMOTIV raspisuje konkurs za prijem 100 radnika u proizvodnom pogonu u Inđiji. Konkurs je otvoren do 1. juna. Prijave i biografije možete poslati na e-mail adresu prijava@bauerhin.rs ili direktno predati u kompaniji.
Potrebne žene za prodaju sladoleda u Novoj i Staroj Pazovi.Zainteresovane kandidatkinje mogu se javiti na broj telefona 060/5108333.
Kompaniji DIS su potrebni mladi, vredni i ambiciozni ljudi na sledećim pozicijama u marketu u Novoj Pazovi: prodavac- izlagač, kasir, prodavac na odeljenju voća i povrća, prodavac na odeljenju delikatesa i gotovih jela, mesar, magacioner, referent nabavke, poslovođa, vozač- dostavljač, Direktor marketa. Prijave sa kratkom biografijom i fotografijom posalti na hr@dis.rs ili se prijavite putem upitnika na sajtu www.dismarket.rs. Konkurs je otvoren do kraja juna.