Pregled vesti za Jun 2014.


Info Stara Pazova 30.06.2014.
Izvršni odbor Saveta Mesne zajednice Stara Pazova jednoglasno je doneo predlog odluke o usvajanju rebalansa Finansijskog plana mesne zajednice za 2014. godinu. Rebalansom budžeta Opštine, Mesnoj zajednici su dodeljena nešto veća sredstva nego po Budžetu, reć je o 834 hiljade dinara dodatnih sredstava, tako da ukupan prihod Mesne zajednice, umesto planiranih 22 miliona 237 hiljada dinara, sada iznosi 23 miliona 71 hiljadu dinara. Na sednici je donet predlog odluke o usvajanju Pravilnika o bližem uređivanju javnih nabavki, kao i odluka o pokretanju, postupka javne nabavke malih vrednosti radova na održavanju elektrouređaja, aparata i instalacija u objektima Mesne zajednice.
Ovu javnu nabavku sprovešće Komisija koju čine Jan Kiš, predsednik i Vladan Bojić i Stanko Popović. Članovi Izvršnog odbora upoznati su i sa načinom obeležavanja lokalnog praznika, Svetog Ilije.
Info Stara Pazova 30.06.2014.
Direkcija za izgradnju opštine Stara Pazova počela je da izvodi radove na krpljenju udarnih rupa u Staroj Pazovi, počev od ulice 21. oktobra. Iz Direkcije je upućen apel na sve učesnike u saobraćaju da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju, svoju vožnju prilagode uslovima na putu i da obrate pažnju na udarne rupe.
Kultura Stara Pazova 30.06.2014.
Drugi dan 12. Vidovdanskih susreta, doneo je lepotu nošnje i pesme iz cele Srbije, ali i Makedonije, najpre na centar Stare Pazove, nakon čega se pesma i igra orila na pozornici u pozorišnoj sali. 12. Međunarodni festival dečjeg folklora otvorio je Bogdan Miljević, predsednik IO Saveta MZ Stara Pazova i kao i na prijemu predstavnika gostujućih ansambala istakao da je ova manifestacija veoma značajna i poželeo da je u budućnosti nastave i mlađe generacije. Nastupili su dečiji ansambli iz Makedonske Kamenice, Krupnja, Lajkovca, Uzdina, Temerina, Batajnice, Novih Banovaca, Vojke i pored domaćina, KUD-a Branko Radičević, SKUD Janko Čmelik iz Stare Pazove.
Ovogodišnji Vidovdanski susreti su imali humanitarni karakter i završaili su se sinoć u Vojki, zajedničkim koncertom organizatora sa ansamblima iz Makedonije i Krupnja.
Kultura Nova Pazova 30.06.2014.
Veoma dobro osmišljenim i realizovanim poetsko muzičkim programom posvećenom stogodišnjici Velikog rata, upravo na Vidovdan, u Novoj Pazovi su završeni Drugi Ćirini pozorišni dani. Glumci novopazovačkog pozorišta koje nosi upravo ime Mirka Tatalovića, u čiju je spomen festival organizovan, govorili su rodoljubive, patriotske pesme srpskih pisaca, ali čula se se i pisma poznatih srpskih vojskovođa, poput vojvode Mišića, kao i srpske narodne pesme . Poetsko – muzičko veče je osmislio i režirao Milan Kovačević, glumac, koji je je i sam učestovao u programu, koji je svakako zaslužio da bude bolje posećen.
Info Stara Pazova 30.06.2014.
Nakon jutarnjeg bogosluženja u hramu Svetog Ilije, kod spomenika Poginulim herojima u ratovima 90-ih, održan je parastos žrtvama ratova. Spomenik su podigli na današnji dan prošle godine Udruženje ratnih vojnih invalida opštine Stara Pazova i Srpska pravoslavna crkva. I danas, dan nakon Vidovdana okupili su se članovi udruženja i porodice nastradalih i još jednom minutom ćutanja odali poštu svim žrtvama ratova 90-ih i onima čija imena nisu na ovom spomeniku. Mile Kozlica, predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida je pozvao porodice da dostave dokumentaciju, kako bi se i imena njihovih poginulih članova našla na spomeniku.
Kultura Stara Pazova 30.06.2014.
U okviru saradnje Udruženja likovnih umetnika Stare Pazove sa Udruženjem likovnih stvaralaca Rume i Udruženjem likovnih amatera Zrenjanina, u holu pozorišta u Staroj Pazovi u petak je otvorena tradicionalna gostujuća izložba, na kojoj se predstavlja 15 umetnika iz Rume i 27 iz Zrenjanina. Saradnja između pazovačkog, rumskog i zrenjaninskog likovnog udruženja počela je pre nekoliko godina. Prošla zajednička izložba likovnih stvaralaca iz Rume i Zrenjanina u Staroj Pazovi bila je u februaru 2012. godine, a ranije su ovakve zajedničke izložbe organzovali svake godine u svakom mestu. Radove likovnih amatera iz Rume i Zrenjanina možete u holu pozorišta pogledati narednih 10-ak dana.
Život Stara Pazova 30.06.2014.
U Udruženju hranitelja Široko srce iz Stare Pazove u subotu su organizovali rođendansko slavlje za troje dece na hraniteljstvu. To je već tradicija u Udruženju, da se okupljaju svake poslednje subote u mesecu u podne u Klubu za dnevni boravak a poklone za decu je kao i uvek do sada obezbedio predsednik Opštine Đorđe Radinović.
Sport Stari Banovci 30.06.2014.
Gojko Vučinić iz Zemuna pobednik je tradicionalnog turnira u šahu koji je povodom Vidovdana organizovao Šah klub „Banovci Dunav“ u prostorijama Škole „Slobodan Savković“ u Starim Banovcima. Njemu je pripao pobednički pehar, diploma i novčana nagrada. Drugo mesto i novčanu nagradu osvojio je Fide majstor Uroš Petakov, treće mesto i novčanu nagradu osvojio je Miloš Peović, a četvrti na turniru bio je Fide majstor Slavko Azarić. I on je nagrađen novčanom nagradom. Organizatori i sponzori nagradili su sve učesnike skromnim poklonima, a posle zatvaranja turnira, Gojko Vučinić je u razgovoru za RTV Stara Pazova rekao da mu je bila čast igrati na turniru na kome je učestvovalo mnogo kvalitetnih šahista i da je ova pobeda njegov najveći šahovski uspeh do sada.
Info Stara Pazova 27.06.2014.
U Staroj Pazovi danas je održan treći donatorski skup fondaceje “Pazova za najugroženije“ na kojem je prikupljeno 5 miliona 75 hiljada dinara. Svoju donaciju danas je upisalo preko 70 domaćih privrednika i preduzetnika i do sada je prikupljeno preko 60 miliona dinara za ugrožene porodice koje su ostale bez krova nad glavom. Prema rečima predsednika upravnog odbora fondacije Cvike Krunića ovo udruženje se nakon posete opštini Krupanj opredelilo da ponudi izgradnju kuća za 18 porodica u tom mestu. Pored Krupnja u planu je i da se pomogne i izgradnji i obnovi kuća u Bajinoj Bašti i mestu Jameni u opštini Šid.
Neke aktivnosti oko pomoći, putem slanja ljudstva i mehanizacije, susreta sa nadležnima iz Vlade Republike Srbije i više odlazaka u mesta i gradove, koji su pretrpeli najveću štetu, su već realizovane, ali je to samo mali deo svega što će obuhvatiti projekat pomoći i podrške najugroženijima.
Info Stara Pazova 27.06.2014.
Skupština opštine Stara Pazova jednoglasno je juče prihvatila izveštaje o poslovanju i finansijske izveštaje: RTV Stara Pazova, Urbanizma, Opštinske stambene agencije i Doma zdravlja. Usvojena je Odluka o pokretanju postupka pripajanja Urbanizma Direkciji za izgradnju, prihvaćen je Plan generalne regulacije Surduka, kao i izmene i dopune Poslovnika o radu Skupštine na osnovu kojih je za odborničku grupu potrebno najmanje pet odbornika. Zeleno svetlo dobio je Izveštaj o prolećnoj setvi, kao i Izveštaji o radu i finansijskom poslovanju Mesnih zajednica: Surduk, Belegiš, Novi Banovci, Banovci Dunav, Krnješevci i Stara Pazova, kao i rešenja koja se odnose na personalne promene u školskim odborima osnovnih i srednjih škola.
Info Stara Pazova 27.06.2014.
Predsednik Pokrajinske vlade prof. dr Bojan Pajtić i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović otvorili su danas 113. pogon novih tehnologija d.o.o. “Stamevski”. Investiciona vrednost novog pogona iznosi oko 73 miliona dinara, a Pokrajinska vlada je preko Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj za realizaciju pogona izdvojila 20.000.000,00 dinara za ulaganje u objekte i opremu. Realizacijom ovog pogona zaposleno je 30 novih radnika direktno u proizvodnji i 80 radnika kroz razne vidove kooperacije.
Ova investicija je omogućila proširenje postojećeg proizvodnog pogona uz primenu novih tehnologija, tj. nabavku savremene opreme i proširenje proizvodnje na slani program. Pogon d.o.o. “Stamevski” u Staroj Pazovi je 113. pogon koji je otvoren kroz Program pogona novih tehnologija od 2006. godine. Realizacijom ovog programa do sada je zaposleno 25955 radnika.
Info ostalo 27.06.2014.
Radovima na izgradnji pristupne saobraćajnice u dužini od dva kilometra, juče su počeli radovi na izgradnji postrojenja za prečišćavanje upotrebljenih i otpadnih voda u Šimanovcima. Investitor na ovom kapitalnom projektu je opština Pećinci, a sredstva u vrednosti 200 miliona dinara je obezbedila Vlada Republike Srbije. Gradilište su juče obišli predsednica pećinačke opštine Dubravka Kovačević Subotički sa saradnicima, koja je istakla da su se nakon izgradnje kanalizacione mreže mnogi građani Šimanovaca ilegalno priključili na kanalizaciju, a kako tada nije izgrađen i prečistač, kanalizacioni otpad je ispuštan u kanalsku mrežu, čime se narušavala životna sredina. Prečistač će pored naselja Šimanovci opsluživati i industrijsku zonu u ovom naselju gde su locirana brojna industrijska postrojenja, a na ovaj prečistač će u perspektivi biti priključene i kanalizacione mreže u Deču, Sremskim Mihaljevcima i Karlovčiću.
Izvođač radova je „AR Gradnja“ iz Beograda, a rok za završetak posla je 177 dana. Pristupna saobraćajnica će ujedno biti i lokalni put koji će povezivati Šimanovce i Sremske Mihaljevce, a izgradnju deonice puta od prečistača do Sremskih Mihaljevaca u dužini od 900 metara finansiraće lokalna samouprava u Pećincima.
Kultura Stara Pazova 27.06.2014.
Večeras, dan uoči Vidovdana, u Staroj Pazovi počinju Vidovdanski susreti, koje već 12. godinu za redom organizuje KUD Branko Radičević. Veče tradicionalne muzike održaće se u Sokolskom domu sa početkom u 20.30 časova, a festivalski dan počinje sutra defileom u 18.30, nastavlja koncertom u pozorišnoj sali u 19.30. Ovogodišnji Međunarodni festival dečijeg folklora završava se u nedelju u Vojki. Na 12. Vidovdanskim susretima nastupiće 11 dečijih ansambala – iz Makedonije, Krupnja, Lajkovca, Uzdina, Temerina, Dobanovaca, Batajnice, Novih Banovaca, Vojke i pored domaćina, SKUD Čmelik iz Stare Pazove. Po prvi put će se naplaćivati ulaznice po ceni od 100 dinara, a sav prihod biće uplaćen za žiro račun fondacije Pazova za najugroženije.
Kultura Stara Pazova 27.06.2014.
U okviru projekta Ljubav i razumevanje Udruženja likovnih umetnika Stara Pazova, večeras će u holu pozorišta biti otvorena izložba radova članova Udruženja likovnih umentika iz Rume i Zrenjanina. Prvi deo ovog projekta relizovan je u aprilu, kada je održana likovna kolonija, a sada će članovi ova dva udruženja predstaviti svoja dela na zajedničkoj izložbi. Otvaranje je u 19 časova.
Kultura Nova Pazova 27.06.2014.
U organizaciji „Udruženja roditelja“ Stara Pazova sinoć je u Novoj Pazovi održana tribina posvećena stogodišnjici od početka Prvog svetskog rata. Predavanje je održao dr Dragan Petrović iz Instituta za međunarodnu politiku u Beogradu a pratili su ga ne samo Novopazovčani, već su bili prisutni i zainteresovani za ovu temu iz drugih mesta opštine.
Info Stara Pazova 26.06.2014.
U cilju jačanja konkurentnosti privrednih subjekata, unapređenja njihovog poslovanja, tehnološkog procesa, proizvoda i usluga, zatim u cilju povećanja vrednosti i obima prometa, Opština Stara Pazova raspisala je javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od milion dinara. Za bespovratna sredstva u jednokratnom iznosu od 50 hiljada dinara mogu da konkurišu preduzetnici, mikro i mala pravna lica koja imaju sedište i obavljaju delatnost na teritoriji staropazovačke opštine, a sredstva se dodeljuju za subvencionisanje troškova nabavke nove opreme i mašina, polovne opreme ne starije od pet godina, zatim delova za mašine ili specijalizovanih alata i za nabavku repomaterijala i sirovina.
Konkurs je otvoren do utroška sredstava, a najkasnije do 30. novembra ove godine.
Info Stara Pazova 26.06.2014.
Opština Stara Pazova u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Nacionalnom službom za zapošljavanje, raspisala je konkurs za učešće u finansiranju stručnog osposobljavanja nezaposlenih lica u svojstvu pripravnika, uz zasnivanje radnog odnosa u trajanju od 12 meseci. Poslodavci koji ispunjavaju uslove konkursa mogu da konkurišu u staropazovačkoj ispostavi Nacionalne službe za zapošljavanje, najkasnije do 31. oktobra ove godine, a tokom jednogodišnjeg radnog odnosa dužni su da lice osposobe za samostalni rad u struci i za polaganje pripravničkog, odnosno stručnog ispita.
Jedan od uslova konkursa je da poslodavac ima sedište na tertitoriji Opštine Stara Pazova, ili da svoje poslovne aktivnosti obavlja preko registrovanih poslovnih jedinica u staropazovačkoj opštini. Angažovano lice treba da je na evidenicji nezaposlenih, da ima do 35 godina starosti, da ima visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena, odnosno, na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, i da nema radnog iskustva u struci.
Info Stara Pazova 26.06.2014.
U zgradi opštine Stara Pazova održana je 14. redovna skupština osnivača regionalne razvojne agencije Srem. Tema skupštine je godišnji izveštaj o radu u 2013. godini i usvajanje metadologija obezbeđivanja sredstava za finansiranje projekata infranstrukture i ekonomskog razvoja sremskog okruga. Prema rečima direktora regionalne razvojne agencije Srem Milana Marića pre pola godine potpisan je međuopštinski sporazum o implementaciji regionalnih projekata kojim će biti formulisani i idenetifikovani projekti u Sremu. Prioriteti ove agencije u narednom periodu biće regionalni sistem navodnjavanja Srema, projekat prečišćavanja otpadnih voda u slivu Save i Dunava i projekat regionalne biciklističke rute.
Kultura Vojka 26.06.2014.
Ovakvog koncerta se ne bi postideo ni Kolarac a kamoli ovako mala sredina kao što je Vojka – rekao je sinoć Ljubinko Lazić posle završnog koncerta svoje Muzičke škole. Publika je u Domu kulture u Vojki imala priliku da čuje polaznike Muzičke škole u svih pet klasa: kontrabas, tambura, klavir, violina i gitara. Vrsni profesori su istakli da je interesovanje za ovu muzičku školu svake godine sve veće i da među učenicima ima mnogo vredne i talentovane dece. Koncert polaznika Muzičke škole u Vojki efketno je završila, kako je Lazić najavio, tamburaška unija, tamburaški orkestar sastavljen od muzičara iz Stare Pazove, Vojke i Inđije.
Kultura Stara Pazova 26.06.2014.
13 pazovačkih slikara okupilo se na humanitarnoj likovnoj koloniji, koju su drugi put organizovali Rotari klub Stara Pazova i Udruženje likovnih umetnika Stara Pazova. Na koloniji je nastalo je 14 radova, a prihod od aukcijske prodaje iznosi 500 evra. Iako je prošle godine, kada su počinjali sa ovom humanitarnom kolonijom, zamisao bila da se pomaže ljudima i institucijama sa lokala, ove godine su se zbog velike elementarne nepogode, koja je zadesila našu zemlju, odlučili da sredstva uplate ugroženima od poplava.
Info Stara Pazova 26.06.2014.
U Osnovnoj školi „Boško Palkovljević Pinki“ u Staroj Pazovi za učenika generacije proglašen je Igor Mirosavljević. Igor je jedan od najboljih učenika u Opštini Stara Pazova u poslednjih deset godina, nosilac je Vukove i čak deset posebnih diploma, prvak je države u poznavanju istorije i geografije, a na republičkom takmičenju iz biologije zauzeo je drugo mesto. Za sportistu generacije izabran je Đorđe Tešanović, odličan učenik, nosilac Vukove diplome i reprezentativac Srbije u karateu. Na prvenstvu Srbije, koje je u nedelju održano u Futogu, osvojio je prvo mesto i titulu prvaka države u kadetskoj konkurenciji.
Sportistkinja generacije je Lara Barnak, odlična učenica i perspektivna mlada odbojkašica, koja je tokom osmogodišnjeg školovanja beležila zapažene rezultate na takmičenjima u odbojci, košarci i atletici. Lara je prošle godine bila na kampu talentovanih mladih odbojkaša, nada se pozivu u reprezentaciju.
Info Stara Pazova 25.06.2014.
Skupština opštine Stara Pazova sutra će razmatrati više rešenja koja se odnose na personalne promene u školskim odborima osnovnih i srednjih škola, a na dnevnom redu su i izveštaji o poslovanju i finansijski izveštaji: RTV Stara Pazova, Urbanizma, Opštinske stambene agencije i Doma zdravlja. U dnevnom redu je i predlog Odluke o pokretanju postupka pripajanja Urbanizma Direkciji za izgradnju, a u obrazloženju je navedeno da će funkcionisanje delatnosti urbanističkog planiranja i projektovanja biti ekonomski efikasnije, zatim da će biti ostvarene finansijske uštede.
Biće smanjeno poresko opterećenje Direkcije jer neće Urbanizmu plaćati za izradu planova, a samim tim ni PDV, a neće biti, kako piše, ni troškova zarade direktora, troškova rada nadzornog odbora, kao ni ostalih troškova koji su vezani za samostalno funkcionisanje urbanističkog preduzeća.
Info Stara Pazova 25.06.2014.
Danas nešto pre 11 časova na starom putu Stara Pazova-Inđija tačnije kod stare pumpe na volanu dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovala dva putnička automobila od kojih je jedno taksi vozilo. Prema nezvaničnim informacijama putničko vozilo marke opel uključivalo se u saobraćaj sa sporednog puta i njega je sa bočne strane udarilo i odbacilo u kanal taksi vozilo. Policija i hitna pomoć bili su na licu mesta samo nekoliko minuta posle udesa ali na svu sreću povređenih nije bilo. I ovim putem apelujemo na sve vozače da maksimalno obrate pažnju na sve učesnike u saobraćaju i da poštuju saobraćajne propise.
I u narednom periodu vršiće se pojačana kontrola radi povećanja stepena bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.
Kultura Vojka 25.06.2014.
Danas će učenici Muzičke škole Ljubinka Lazića u Vojki održati završni koncert polaznika svih pet klasa: kontrabasa, tambure, violine, klavira i gitare profesora Ljubinka Lazića, Dejana Milinkovića, Bojane Sovilj i Bogdana Pejića. Učenici muzičke škole će izvesti klasične kompozicije, deo svog ispitnog programa, ali i popularnu klasiku i filmsku muziku. Koncert će završiti veliki tamburaški orkestar Ljubinka Lazića sastavljen od tamburaša iz Stare Pazove, Vojke i Inđije. Završni koncert učenika muzičke škole u Vojki, u sali Doma kulture, počinje u 20 časova.
Info Stara Pazova 25.06.2014.
Učenicima od prvog do osmog razreda Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki“ u Staroj Pazovi sutra će biti uručene đačke knjižice i svedočanstva. Podela đačkih knjižica za učenike od prvog do četvrtog razreda biće upriličena u 9.00 časova, a za deset je predviđena podela svedočanstava učenicima od petog do sedmog razreda, rekao je direktor Milan Predojević. Svršeni osnovci će sutra dobiti svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi i uverenje o obavljenom završnom ispitu , bez kojih učenik ne može da se upiše u srednju školu.
Info Stara Pazova 25.06.2014.
U Osnovnoj školi „Rastko Nemanjić Sveti Sava“ u Novoj Pazovi završni ispit protekao je bez problema. Na završni ispit izašlo je svih 149 učenika osmog razreda, a preliminarni rezultati pokazuju da je na nivou škole prosečan broj bodova na sva tri testa 12,78 poena, rekla je pedagog Slavica Despotović. Prosečan broj bodova iz matematike je 13 poena, iz srpskog 12,68, dok je prosečan broj bodova na kombinovanom testu 11,89. Zvanični rezultati završnog ispita biće objavljeni 26. juna.
Info Stara Pazova 25.06.2014.
U Osnovnoj školi „Simeon Aranicki“ u Staroj Pazovi za učenika generacije proglašen je Stefan Vuković. Stefan je nosilac Vukove diplome, tokom osmogodišnjeg školovanja učestvovao je na takmičenjima iz matematike, informatike, engleskog jezika i likovne kulture. U petom razredu je osvojio prvo mesto na republičkom takmičenju iz likovne kulture, a ove godine je učestvovao na republičkom takmičenju iz informatike i engleskog jezika. Stefan planira da upiše Elektrotehničku školu „Mihajlo Pupin“ u Inđiji.
Info Stara Pazova 25.06.2014.
Treće nedelje Letnje kampanje Instituta za transfuziju krvi Srbije i Crvenog krsta Srbije ekipa Instituta biće sutra u Staroj Pazovi. Trasfuziomobil će biti ispred zgrade Opštine u Svetosavskoj ulici od 8 do 14 časova.
Info Stara Pazova 24.06.2014.
Zbog postojanja osnova sumnje da je svesno stupio u vezu sa 15-godišnjakinjom, intimno je dodirivao i putem MMS-a i fejsbuka slao joj fotografije svog tela, po nalogu nadležnog tužioca je određeno zadržavanje do 48 časova M.R. (46) iz Stare Pazove. Nakon saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici, rešenjem sudije za predhodni postupak, osumnjičenom je određen pritvor do 30 dana.
Info Banovci Dunav 24.06.2014.
Opštinska stambena agencija Opštine Stara Pazova održava i upravlja stambenim zgradama u naselju Banovci Dunav u kojima je smešteno 76 porodica, a koje su građene u okviru Programa SIRP, i uz podršku Vlade Italije i agencije Ujedinjenih nacija Habitat. Do početka ove godine zakupnina je iznosila evro i po kvadratnom metru, a početkom godine smanjena je na 160 dinara po kvadratu, rekao je gostujući u programu RTV Stara Pazova, Miroslav Jovanović, direktor Opštinske stambene agencije. Jovanović je rekao da su ugovori nedavno po treći put obnovljeni, da je desetak korisnika rešilo stambeno pitanje i napustilo stanove, pa su se uselili novi stanari. On je naglasio da korisnici ovih stanova nemaju pravo otkupa i preporučio da se zakupnine redovno plaćaju.
Info Nova Pazova 24.06.2014.
Jovana Mirosavljević izabrana je za đaka i sportistkinju generacije u najvećoj Osnovnoj školi u Opštini „Rastko Nemanjić Sveti Sava“ u Novoj Pazovi. Jovana je odlična učenica, nosilac Vukove i dve posebne diplome, iz tehničkog i informatičkog obrazovanja i fizičkog vaspitanja. U 6.razredu je bila četvrta na republičkom takmičenju „Šta znaš o sabraćaju“, na kojem je učestvovala i ove godine. Epitet sportistkinje generacije zaslužila je na brojnim takmičenjima u odbojci, atletici, košarci i malom fudbalu, a ove godine je sa svojim drugaricama iz ekipe stigla do republičkog takmičenja u malom fudbalu. Jovana će od septembra biti đak staropazovačke gimnazije, nakon završetka ove škole planira da upiše Policijsko- kriminalističku akademiju.
Sport Stara Pazova 24.06.2014.
Na prvenstvu Srbije za kadete, juniore i seniore, koje je održano u Futogu karatisti Fronta iz Stare Pazove, Velibor Pucar u juniorskoj i Đorđe Tešanović u kadetskoj konkurenciji osvojili su prvo mesto i titulu prvaka države. Pucar je nastupio u disciplini minus 60 kilograma, a Tešanović u plus 65 kilograma. Oba takmičara su nastupili u borbama. Takođe u Futogu održan je i kup Podunavskih zemalja za pionire i nade, a karatisti iz Stare Pazove osvojili su ukupno sedam medalja u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji, a nastupili su u katama i borbama. Prvo mesto u katama ekipno osvojili su poletarci u obe konkurencije i u muškoj i ženskoj. Za mušku ekipu nastupili su: Marko Blanuša, Žarko Kolarov i David Molnar, a u sastavu devojčica su bile: Sara Aleksić, Doroteja Crnobrnja i Stefani Ćalić.
Pojedinačno, takođe u katama prvo mesto osvojio je Marko Blanuša, a treće Žarko Kolarov, Sara Aleksić i Doroteja Crnobrnja. U borbama prvo mesto pripalo je Danijelu Vukašinoviću u kategoriji minus 45 kilograma.
Info Nova Pazova 23.06.2014.
Zbog učestalih žalbi građana naselja Nova Pazova na zamućenu i žutu pijaću vodu, ekipe JKP „Vodovod i kanalizacija“ vršile su ispiranje vodovodne mreže u sredu 18.06. u periodu od 20:30 h do kasno u noć. Narednog dana voda u Novoj Pazovi se potpuno izbistrila i nije bilo pritužbi građana. U petak 20.06. ponovo su se javlјali građani koji su se žalili na zamućenu vodu, ekipe Vodovoda obišle su oko 20 kuća u Novoj Pazovi i evidentirali da je na svim obiđenim mestima voda bila bistra i da su tog dana postojale lažne prijave o mutnoj vodi. Da bi se izbegle iste, od sada građani mogu da prijavljuju kvar ili zamućenost vode uz predstavljanje i ostavljanje tačne adrese na kojoj se pojavilo zamućenje.
U naselјu Nova Pazova postoje dva izvorišta, od kojih je jedno staro, drugo novo i radi mnogo većim kapacitetom. Usled nagle promene pritiska, što se uglavnom dešava kada nestane električne energije, usled radova na elektromreži, na jednom od izvorišta ili samo "treptaja" električne energije, menja se tok kretanja vode, koji pokreće mulј i stvara mutnu vodu kod građana na slavinama. Sledeća investicija JKP "Vodovod i kanalizacija" Stara Pazova je rešenje ovog problema. Iz ovog preduzeća mole građane za strpljenje dok se problem ne reši i ističu da će se ispiranje vodovodne mreže vršiti kad god se pojavi mutna voda u naselјu Nova Pazova, koja nastaje iz gore navedenih razloga.
Info Stara Pazova 23.06.2014.
Na bazenima sportsko rekreativnog centra u Staroj Pazovi zvanično je otvorena kupališna sezona. U proteklom periodu Direkcija za izgradnju opštine Stara Pazova izvršila je sve neophodne pripreme u smislu uređenja, održavanja, tehničkog opremanja i osposobljavanja bazena sportsko rekreativnog centra. Gradski bazen trenutno raspolaže sa oko 400 suncobrana i ležaljki, 12 toaleta, parking prostorom i ekipom hitne medicinske pomoći. Radno vreme bazena je od 10 do 19 časova, cena ulaznice je 300 dinara za odrasle i 150 dinara za decu od 7 do 18 godina, posle 16 časova cena karte je upola jeftinija. Cena sezonske karte za odrasle je 5000 dinara i 2000 dinara za decu. Redovnu kontrolu vode i ove godine obavljaće zavod za javno zdravlje iz Sremske Mitrovice.
Info Vojka 23.06.2014.
Vazduhoplovni klub Vihor iz Vojke u subotu je priredio nesvakidašnji doživljaj svim ljubiteljima letenja i lakih letelica. Otvoren letački dan na letelištu ovog kluba bio je prilika da se izbliza vide ultralaki avioni, zmajevi, helikopteri i jedan žirokopter ali i da se u vazduhu prate njihove akrobacije. Vazduhoplovni klub Vihor okuplja sportske pilote, koji su ovim sportom počeli da se bave pre desetak godina.
Info Stara Pazova 23.06.2014.
Pedeset najuspešnijih učenika Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki“ u Staroj Pazovi, koji su tokom ove školske godine postigli zapažene razultate na okružnim i republičkim takmičenjima, odlaze sutra na jednodnevnu nagradu ekskurziju u Sremsku Mitrovicu. Učenici će obići Muzej Srema, etno kuću i Specijalni rezervat prirode Zasavica, rekao je za RTV Stara Pazova direktor škole Milan Predojević. Najbolji učenici škole Pinki kreću put Sremske Mitrovice sutra u 8.00 časova.
Info Stara Pazova 23.06.2014.
U Staroj Pazovi je održana Osnivačka Skupština Opštinskog odbora Udruženja Kraljevina Srbija, na kojoj je izabran Opštinski Odbor čiji je predsednik Saša Reljić, a potpredsenica Una Janješ. U okviru ovog Udruženja funkcioniše i Kraljeva omladina predsednik Stefan Stanković, potpredsednica omladine Milica Sklabinski. Udruženje ima preko 90 opštinskih Odbora i oko 25.000 članova. U Staroj Pazovi za sada ima od 150 do 200 članova, a sve članove ovog Udruženja koje postoji još od 2008. godine okuplja ideja Srbije kao ustavne parlamentarne monarhije. Na osnivačkoj Skupštini najavljeni su ciljevi i planovi delovanja Odbora u narednom periodu, a već za kraj jula najavljeno je humanitarno veče za pomoć Igoru Pavloviću iz Banovaca.
Kultura Stara Pazova 23.06.2014.
Ovogodišnji Stelini dani – manifestacija, koju u znak sećanja na mladi život Stele Gundelj, drugu godinu organizuje FA Dukat, počeli su u petak koncertom solista u Sokolskom domu a u subotu je održan koncert folkornih ansambala u Pozorišnoj sali. Osim pazovačkog Dukata, nastupio je istoimeni ansambl iz Bjeljine i OKUD Sveti Sava iz Nove Pazove. Ulaz je bio slobodan a od dobrovoljnih priloga prikupljeno je 51.720 dinara, koji će biti uplaćeni Nefrološkoj ambulanti pazovačkog doma zdravlja.
Kultura Stara Pazova 23.06.2014.
Sinoć je u Staroj Pazovi u Slovačkom pozorištu VHV premijerno izvedena predstava „Živi bič“ po romanu Mila Urbana, u režiji i dramatizaciji Anjičke Balaž. Radnja je smeštena u jednu seosku sredinu i kroz nekoliko slika, prikazuje period od četiri i po godine, koji obuhvata Prvi svetski rat. Ansambl je svojim glumačkim ostvarenjima uspeo da dočara svu neljudskost rata, koji bičuje sve redom. Glavni lik, ženu koja ostaje i bez muža i bez sina, što izaziva kod nje neizmernu tugu, zatim revolt, a na kraju dovodi do ludila, ostvarila je Ana Kanaš. U predstavi igraju, kako već iskusni glumci poput Igora Piskle, Janka Šarkezija, Miroslava Rumana, Zdenka Kožika, tako i mladi glumci poput Maje Domonji, koja se odlično snašla u ulozi unesrećene žene, ali tu je i Miroslav Kožika, koji se prvi put oprobao u drami, a kao debitant u ulozi deteta pojavljuje se Marek Kožik.
Kultura Nova Pazova 23.06.2014.
U okviru Drugih Ćirinih pozorišnih dana, kulturne manifestacija u znak sećanja na mr Mirka Tatalovića Ćiru, pozorišnog stvaraoca, u subotu je u Novoj Pazovi odigrana predstava domaćina „Siroti mali hrčki“ a sinoć je na programu bila gostujuća predstava iz Beočina „Na putu između dobra i zla“. Memorijal se nastavlja sledećeg petka, dečijim predstavama u podne, u petak će se igrati „Koncert za Nevenu, u subotu „Crvenkapa“. U večernjim satima u petak gostuje koreodrama „Vavilon“ iz Stare Pazove a za Vidovdan je najavljeno Poetsko veče – Sto godina velikog rata. Posetioci mogu takođe svakodnevno da pogledaju izložbu plakata, diploma i fotografija novopazovačkog pozorišta.
Sport Stara Pazova 23.06.2014.
U subotu je u Osnovnoj školi “Slobodan Savković" u Starim Banovcima otvoren tradicionalni turnir u šahu koji povodom Vidovdana organizuje Šah klub Banovci Dunav. Boško Milojkević, direktor škole je pozdravio takmičare, posebno najmlađe, i izrazio zadovoljstvo što se ova manifestacija održava u prostorijama škole, a Miodrag Stanković, predsednik Šah kluba Banovci Dunav je takmičarima poželeo što više rejting poena, ali je izrazio i žaljenje što lokalni šahisti nisu prepoznali visok nivo turnira pa se nisu odazvali. Turnir se završava na Vidovdan, 28. juna
uručenjem nagrada najboljima. Partije se igraju u starobanovačkoj školi svakoga dana od 17.30 časova.
Info Stara Pazova 22.06.2014.
Prepuni emocija i sećanja na rodnu grudu, meštani Busija obeležili su juče peti Krajiški otkos na poljima ispred seoske crkve Ćirilo i Metodije. Održana je svečana liturgija koju je služio vladika sremski Vasilije sa sveštenstvom, povodom svetskog Dana izbeglica, a većinu meštana Busija čine proteran ratom 90-ih iz Republike Hrvatske. Prisutnima su se obratili ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, a savetnica predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, Stanislava Pak pročitala je pozdravno pismo. Govorili su i Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica i narodni poslanik, a glumac Ljubivoje Tadić recitovao je stihove Rudolfa Alčibalda Rajsa. Drago Bogavac iz Inđije najbolji je ovogodišnji kosač.
Kultura Stara Pazova 20.06.2014.
U znak sećenja na mladi život Stele Gundelj, koja je tragično stradala prošle godine, FA Dukat organizuje ovog vikenda Steline dane. Ova manifestacija prvi put je uz podršku porodice Gundelj i Opštine Stara Pazova održana prošle jeseni, sa ciljem da se jedan divan mladi život sačuva od zabarava, kaže Svetalana Rudić, umetnički rukovodilac i osnivač Dukata. Ovogodišnji Stelini dani počinju večeras koncertom solista – pevača, igrača i svirača, budući da je Stela bila vrsni solista, nastavljaju sutra u pozorišnoj sali prijateljskim nadigravanjem ansambla Dukata i njegovih prijatelja. Za koncert su štampane pozivnice, koje ne obavezuju, već podstiču posetioce da ostave prilog.
Prošle godine je to bilo za Institut za majku i dete, ove godine će sakupljena sredstva uplatiti Nefrološkoj ambulanti pazovačkog doma zdravlja, jer je Stela bila mlada lekarka, koja nažalost nije stigla da spasi mnoge živote, jer je prerano izgubila svoj. Obe večeri program počinje u 20 časova.
Kultura Nova Pazova 20.06.2014.
Večeras u Novoj Pazovi počinju Ćirini pozorišni dani, manifestacija koju su ustanovili pre godinu dana u znak sećanja na reditelja, organizatora kulturnih delatnosti i pedagoga. Drugi Memorijal Mirka Tatalovića otvoriće Radomir Mićunović, pesnik a nakon toga će Dramski studio „Branko Radičević“ iz Novih Banovaca izvesti predstavu „Herkules i morske jahačice“. U subotu je na programu novopazovačka predstava „Siroti mali hrčki“ a u nedelju će gosti iz Beočina izvesti „Na putu između dobra i zla“. Sledećeg vikenda su najavljene i dečje predstave „Koncert za Nevenu“ i „Crvenkapa“, koreodrama „Vavilon“ Slovačkog pozorišta VHV iz Stare Pazove i Poetsko veče posvećeno stogodišnjici od početka velikog rata, najavio je Milan Kovačević, ispred Organizacionog odbora.
Info Stara Pazova 20.06.2014.
Od 5.jula LASTA iz Stare Pazove svakodnevno će voziti na Crnogorsko primorje, najavio je u razgovoru za RTV Stara Pazova Vladimir Vukašinović, direktor staropazovačke Laste. Cena povratne autobuske karte do Herceg Novog je pet hiljada dinara ali do 30. juna važi popust od 20 odsto, pri kupovini karata važe i porodični popusti i popusti za omladinu, naglasio je Vukašinović.
Info Stara Pazova 20.06.2014.
Ovogodišnja generacija maturanata pazovačke Ekonomske škole uspešno je završila srednje školovanje. Svi su položili maturu, njih 132 mogu već sledeće nedelje da apliciraju na fakultete ili više škole. Najuspešnija učenica po odluci Nastavničkog veća je Ivana Gengeljacki, učenica IV1 odeljenja, koja je ove godine osvojila prvo mesto na Republičkom takmičenju iz matematike. Ivana nam je rekla da se trudom i vežbom može sve postići, nije potrebno odricanje od bilo čega samo jaka volja. Omiljeni predmet joj je bio matematika, a upravo matematički Fakultet će i upisati u Novom Sadu.
Danas su nagrađeni i maturanti koji su ostvarili odličan uspeh kao i oni koji su bili uspešni na takmičenjima iz raznih predmeta. Direktorka Dragoslava Mićić svim učenicima, koji su se danas oprostili od srednje škole, poželela je mnogo uspeha u daljem životu.
Info Stara Pazova 20.06.2014.
Učenici Muzičke škole „Teodor Toša Andrejević“ iz Rume, u izdvojenom odeljenju u Staroj Pazovi, sinoć su imali svoj javni čas i time uspešno završili školsku godinu. Bila je veoma uspešna sa ponosom ističu nastavnici, jer je Nikola Adamović, učenik prvog razreda klavira, osvojio prvo i treće mesto na međunarodnim takmičenjima a 5 devojčica, koje sviraju flaute osvojile su zajedno čak 17 nagrada. Ovu školsku godinu je završilo 27 učenika a za sledeću u prvi razred je upisano osmoro a u pripremno odeljenje 9 učenika.
Info ostalo 20.06.2014.
Najuspešnijim učenicima iz opštine Pećinci za ovu i prošlu godinu dodeljene su diplome, zahvalnice i prigodne nagrade. Nagrađeni su đaci generacije, kojih je ove školske godine petoro, sa 20.000 dinara, a to su Savković Jovana iz OŠ “Slobodan Bajić Paja” iz Pećinaca, Petar Kokić iz OŠ “Dušan Jerković Uča” iz Šimanovaca, Emilija Volf iz OŠ “Dušan Vukasović Diogen” iz Kupinova i Savić Jovan Savić i Kristina Milivojević iz TŠ “Milenko Verkić Neša” iz Pećinaca. Jedanaestoro učenika sa Vukovom diplomom dobilo je 10.000 dinara, a njih trinaestoro koji su postigli zapažene rezultate na takmičenjima tokom svog dosadašnjeg školovanja, dobilo je knjigu „Lepa i tajanstvena Srbija“. Prema rečima Snežana Gagić, načelnice Odeljenja za društvene delatnosti, učenici su bili veoma uspešni i ove i prošle godine i ukupno ih je 50 koji su danas nagrađeni i pohvaljeni.
Dubravka Kovačević Subotički predsednica Opštine Pećinci izjavila je da se nada će ove nagrade biti podsticaj za njihovo dalje školovanje i izrazila želju da se po završetku školovanja vrate u Pećince, gde će moći da započnu uspešnu karijeru i daju svoj doprinos.
Sport Banovci Dunav 20.06.2014.
Šah klub „Banovci Dunav“ u saradnji sa Osnovnom školom „Slobodan Savković“ organizovaće narednih dana u prostorijama škole tradicionalni turnir u šahu povodom Vidovdana. Kako je u izjavi za RTV Stara Pazova rekao Miodrag Stanković, predsednik kluba, turnir će početi sutra oko 17 časova i 30 minuta, prijavljivanje takmičara počeće od 17.00 sati, a partije će se igrati svaki dan od 17.30 časova, sve do 28. juna kada će turnir biti zatvoren, tada će takmičenje početi u 10.00 sati. Takođe, i drugo kolo, u nedelju će se igrati u 10.00 sati. Stanković je rekao da su učešće najavili i neki velemajstori, kao i šahisti iz čitave Srbije, a najavio je i direktan prenos sedam najinteresantnijih partija svakoga dana.
Info Stara Pazova 19.06.2014.
Danas je u Sportskom centru FSS održana konferencija za novinare na kojoj je potpisan Sporazum o otvaranju kancelarije Senata privrede Srbije za Vojvodinu koja će se nalaziti u Staroj Pazovi. Sporazum su potpisali predsednik opštine Đorđe Radinović i Ivan Gros predsednik Upravnog odbora Senata privrede Srbije. Cilj Senata, koji je osnovan u februaru ove godine, je da okupi privrednike iz Srbije, da ih umreži i podstakne saradnju sa privrednicima iz Austrije i Nemačke, te pospeši izvoz na evropsko tržište. Stara Pazova je uvek bila prepoznatljiva po dobro razvijenom privatnom preduzetništvu, što je bio samo jedan od razloga da nastane zajednička ideja da kancelarija za Vojvodinu bude upravo ovde, istakao je pozdravljajući prisutne predsednik opštine Đorđe Radinivić.
Stara Pazova je jedna od najaktivnijih opština u privlačenju stranih investicija, prema tome ona je prava lokacija za kancelariju, istakao je Ivan Gros. Konferenciji, na kojoj je predstavljen plan, cilj i buduće delovanje Senata privrede Srbije, prisustvovao je veliki broj privrednika i predsednika lokalnih samouprava iz Vojvodine.
Info Stara Pazova 19.06.2014.
Prema Odluci o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na teritoriji Opštine Stara Pazova iz 1988. godine, koja je pretrpela nekoliko izmena, radno vreme kafića i restorana, radnim danima je do ponoći, vikendom i u danima državnih praznika do 1 sat ujutru, osim za noćne klubove koji ovim danima mogu raditi do 4 sata ujutro, rekao je u razgovoru za RTVSP Nikola Milaš, načelnik Odeljenja za komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine. Odluka ne pravi razliku između kafića koji se nalaze u stambenim zgradama i onih van naseljenog mesta. Za prekoračenje propisanog radnog vremena propisane su novčane kazne od 5.000 do 15.000 dinara za preduzetnike i do 30.000 dinara za pravna lica.
Dozvoljeni nivo buke u ugostiteljskim objektima propisan je pravilncima koje donosi resorno ministarstvo, a ukoliko postoji sumnja da je nivo dozvoljene buke prekoračen problem se prijavljuje inspekciji za zaštitu životne sredine.
Info Stara Pazova 19.06.2014.
Poveravanjem održavanja i upravljanja poslovnim prostorom kojim gazduje Opština Stara Pazova, Opštinskoj stambenoj agenciji, počelo je uvođenje reda u ovu oblast od koje su do sada godišnji budžetski prihodi iznosili oko deset miliona dinara. Prve analize pokazuju da među zakupcima ima onih koji nisu redovno plaćali zakup, pa čak nisu poštovali ni reprogram dugovanja, a cilj je da se prihodi po ovom osnovu udvostruče i da se za poslovni prostor koji je izdavan bez naknade uvede makar simoblična zakupnina, rekao je gostujući u našem programu Miroslav Jovanović, direktor Opštinske stambene Agencije.
Info Stara Pazova 19.06.2014.
Svečanom dodelom diploma i priznanja, maturanti pazovačke gimnazije Branko Radičević oprostili su se juče od ove škole i profesora. Bila je to jedna od uspešnijih generacija, kaže direktor Miroslav Opavski. Tridsetoro je odličnih, 10 vukovaca. Mnogi su bili aktivni i na humanitarnom planu, 31 učenik je postao i dobrovoljan davalac krvi. Među 137 maturanata najuspešniji je bio Petar Gnjidić, budući arhitekta, kako kaže. Put do uspeha nije lak, ali svakako se isplati, ističe ponosno đak ove generacije maturanata pazovačke gimnazije.
Info Stara Pazova 18.06.2014.
Sutra će u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi biti održana konferencija za novinare „Privreda to smo mi“ na kojoj će biti potpisan Sporazum o otvaranju kancelarije Senata privrede Srbije. Kancelarija će predstavljati sedište Senata za teritoriju Vojvodine i nalaziće se u Staroj Pazovi. Sporazum o otvaranju kancelarije će potpisati predsednik Upravnog odbora Senata Ivan Gros i predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović. U februaru ove godine osnovan je Senat privrede Srbije sa ciljem okupljanja privrednika iz Srbije Senat će imati zadatak da umreži i podstakne privrednike na saradnju sa privrednicima iz Austrije i Nemačke, te pospeši izvoz na evropsko tržište.
Na sutrašnjem skupu će se razgovarati o unapređenju privrednog ambijenta naše zemlje kroz povezivanje sa potencijalnim partnerima iz Austrije i Nemačke.
Info Stara Pazova 18.06.2014.
Sa ciljem da se pokrene postupak poništavanja privatizacije A.D. Napredak iz Stare Pazove bivši radnici ovog nekada uglednog poljoprivrednog društvenog preduzeća juče su organizovali sastanak. Oni od nadležnih državnih organa traže da se preispita privatizacija Napretka, jer smatraju da je on nekome poklonjen. Na skupu je napravljen spisak radnika, prikupljaće se i peticije i biće upućen dopis nadležnim organima. To je za sada prvi korak koji bivši Napretkovci preduzimaju, rečeno je na skupu u Staroj Pazovi u skupštinskoj sali koja je bila prepuna bivših radnika.
Info ostalo 18.06.2014.
Nacionalna služba za zapošljavanje, Filijala Sremska Mitrovica, organizuje sutra sajam zapošljavanja, od 11:00 do 13:00 časova, u Poslovnom sportskom centru „ Pinki“ u Sremskoj Mitrovici. Ovo je prvi sajam zapošljavanja u Sremu ove godine. Nezaposlena lica imaće priliku da se predstave i predaju radne biografije poslodavcima na tritoriji grada Sremska Mitrovica, saopštila je Nacionalna služba zapošljavanja, Filijala Sremska Mitrovica. Učešće je prijavilo 19 poslodavaca koji su iskazali potrebu za zapošljavanjem više od 100 radnika.
Info ostalo 18.06.2014.
Danas je u zgradi Opštine Pećinci održana konferencija za novinare povodom uvođenja novog trogodišnjeg obrazovnog profila, industrijski mehaničar, u srednjoj tehničkoj školi „Milenko Verkić Neša”. Prema rečima direktora škole Branislava Zlatovića, ovaj projekat je započeo na inicijativu kompanije Robert Boš u saradnji sa nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ. Od ove školske godine moći će da se upiše tridesetoro učenika, a prijavljivanje zainteresovanih đaka je u toku. Kompanija Boš će omogućiti praktičnu nastavu i stipendiraće 10 učenika.
Jelena Stojanović Đumić, viši projektni menadžer, izjavila je da je cilj projekta „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja”, stvaranje uslova za kooperativni model obrazovanja, koji podrazumeva veće učešće privrede u obrazovanju, od kreiranja profila, preko praktične nastave, koju će deca da provode u kompanijama. Predsednica Opštine Pećinci Dubravka Kovačević Subotički dodala je da će lokalna samouprava pokušati da uskladi potrebe privrede i obrazovanja, školujući kadrove koji su potrebni za kompanije na našim terenima i apelovala na buduće srednjoškolce da se prijave za ovaj novi obrazovni profil, koji će omogućiti zaposlenje po završetku školovanja.
Info Stara Pazova 18.06.2014.
Učenici osmog razreda osnovnih škola danas su polagali novouvedeni kombinovani test na kojem se proverava znanje iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije. U najvećoj osnovnoj školi u Opštini, „Rastko Nemanjić Sveti Sava“ u Novoj Pazovi na kombinovani test je izašlo svih 149 učenika osmog razreda, a ispit je protekao bez problema, rekao je direktor Strahinja Blagojević. Osmaci novopazovačke škole kažu da je kombinovani test bio najteži na maloj maturi, naročito zadaci iz fizike i hemije Treći, kombinovani test vredi 8 bodova, svaki zadatak nosi 0,4 boda. Preliminarni rezultati završnog ispita biće poznati u petak, a konačni 26. juna.
Kultura Stara Pazova 18.06.2014.
Sinoć je u biblioteci „Dositej Obradović“ pred pristojnim brojem pretežno Staropazovčanki dobitnik jubilarne 60. NIN-ove književne nagrade za 2013. godinu Goran Gocić predstavio svoj nagrađeni i istovremeno prvi roman „Tai“. Intrigantan naslov je ustvari toponim, budući da se radnja romana dešava na Tajlandu. Roman prati sudbinu jednog sredovečnog zapadnjaka koji se obreo na dalekom istoku a u razuđenoj ljubavnoj priči se stiču bogato i složeno kulturno i filozofsko nasleđe, primetili su književni kritičari.
Info Stara Pazova 17.06.2014.
Fondacija „Pazova za najugroženije“ je juče iz opštine Krupanj primila hitnu molbu u kojoj se navodi da im je neophodna cisterna za pražnjenje septičkih jama i odvoženje fekalnih voda, kako bi usled oštećenosti velikog broja septičkih jama sprečili pojavu i širenje epidemije crevnih bolesti. Već sutra 18. juna Fondacija će uputiti jednu cisternu u Krupanj, zahvaljujući firmi „Trukom“ i gospodinu Miroslavu Trucanoviću koji je kao svoju donaciju obezbedio cisternu, gorivo i potrebne ljude na poslovima pražnjenja septičkih jama. Sledeći donatorski skup Fondacije biće održan krajem juna. Svi zainteresovani građani koji žele da se priključe akciji izgradnje i obnove porodičnih kuća, uništenih u poplavama pre mesec dana, mogu da se jave u kancelariju Fondacije u Svetosavskoj ulici br. 7, svakim radnim danom, osim četvrtka od 9-15 časova, a četvrtkom od 07:30-13:30.
Info Stara Pazova 17.06.2014.
U julu bi trebalo da počne izgradnja stambene zgrade u Staroj Pazovi u organizaciji Opštinske stambene agencije opštine Stara Pazova, a rok za završetak prve lamele od 30 stanova jeste 240 radnih dana. Pravo na ove stanove imaće oni kojima je to prva nekretnina, rekao je gostujući u emisiji Strogo lokalno, Miroslav Jovanović, direktor ovog javnog preduzeća. Izabrana su četiri izvođača radova po fazama, kao i nadzorni organi. Zgrada će biti građena po savremenim standardima, kapaciteta 60 stanova, a ukupna vrednost je nešto više od 82 miliona dinara. Sredstva za gradnju su obezbeđena, a stanove će biti moguće otkupiti pod povoljnim uslovima, rekao je Miroslav Jovanović.
Info ostalo 17.06.2014.
U nedelju 22. juna u Busijama biće održan peti Krajiški otkos u organizaciji udruženja izbeglica u Republici Srbiji, a povodom svetskog dana izbeglica. Manifestacija ce biti održana kod crkve Sveti Ćirilo i Metodije sa početkom u 16 časova. Programom je predviđeno okupljanje do 17 časova, od 17.30 večernje bogosluženje, a takmičenje u kosidbi od 18 časova. Takođe je planirano književno veče u Parohijskom domu i izložba slika, i rukotvorina.
Info Stara Pazova 17.06.2014.
Drugog dana završnog ispita, učenici osmog razreda osnovnih škola polagali su test iz matematike. U Osnovnoj školi „Simeon Aranicki“ u Staroj Pazovi test iz matematike polagalo je svih 43 učenika osmog razreda, a testiranje je proteklo bez problema, rekla je pedagog škole Jasna Pavlović Anić. Učenici škole Aranicki, koje sutra očekuje novouvedeni kombinovani test sa pitanjima iz pet predmeta, kažu da je test iz matematike bio mnogo lakši od testa iz srpskog jezika. Matematika i srpski, odnosno maternji jezik nose po 16 bodova, a kombinovani test osam bodova. Osim poena na završnom testu, za upis u srednju školu boduje se i uspeh od 6. do 8. razreda koji nosi maksimalnih 60 poena. Preliminarni rezultati završnog ispita biće poznati u petak, a konačni 26. juna.
Info Stara Pazova 16.06.2014.
Odeljenje za razrez, kontrolu i naplatu javnih prihoda Opštine Stara Pazova ove godine donelo je 20 hiljada 112 rešenja o poreskom zaduženju po osnovu poreza na nekretnine, što znači da u staropazovačkoj opštini ima isto toliko poreskih obveznika po ovom osnovu, rekla je u razgovoru za RTV Stara Pazova Divna Stefanović, načelnica Odeljenja za razrez, kontrolu i naplatu javnih prihoda. Procenjuje se da oko deset posto obveznika nije obuhvaćeno ovom obavezom, a naplata ovih poreza iznosi oko 80 posto u odnosu na razrez, za prve dve ovogodišnje rate, što je značajno povećanje imajući uvidu da je došlo do povećanja poreskih obaveza.
Info Stara Pazova 16.06.2014.
Za deset dana očekuje se žetva žita, krajem ove nedelje žetva uljane repice, a ječma se privodi kraju. Kukuruz, suncokret i soja su u zadovoljavajućem stanju. Žetva ječma je pri kraju, prinosi su smanjeni zbog napada poljskih miševa u proleće,i kreću se od 4 do 6 tona po hektaru. Žetva uljane repice biće krajem ove nedelje. Pšenica još nije zrela, košenje se očekuje za desetak dana, rekao je za Radio-televiziju Stara Pazova Michal Hric, diplomirani agronom iz Stare Pazove. Kao i svake godine tako i ove cena pšenice nije poznata. Priča se da će biti između 16 i 17 dinara kilogram.
Prava cena će se formiraće kada padnu prvi otkosi i kada se vidi kvalitet pšeničnog zrna. I ove godine sve je prepušteto trgovcima kojima će otići najveći deo profita dok će proizvođači i ovog puta za dobit biti uskraćeni. Kada je reč o stanju ostalih poljoprivrednih kultura ono je zadovoljhavajuće i vegetativne faze protiču uobičajeno kaže Hric.
Kultura Stara Pazova 16.06.2014.
Na zonskoj smotri muzičko–folklornog stvarlaštva odraslih za Srem, juče je u Staroj Pazovi nastupilo devet ansambala, od kojih samo tri iz Opštine Stara Pazova: OKUD „Sveti Sava“ i KUD „Mladost“ iz Nove Pazove i SKUD „Heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove. Ansamble je ocenjivala komisija u sastavu: Slobodanka Rac, koreograf i Sorin Boljanac, etnomuzikolog. Ovo je treća zona, koju su odgledali i od dosadašnjih, donela je najviše kvaliteta kada su u pitanju orkestri, ali i igrački ansambli. Ko će se plasirati na pokrajinski festival u Rumi, koji se održava 25. oktobra, biće poznato za nedelju dana, kada selektori pogledaju još tri zone.
Život Novi Banovci 16.06.2014.
Udruženje građana Volim Banovce u saradnji sa Mesnom zajednicom Novi Banovci organizovalo je prvi bazar zdravlja u centru naselja. Besplatnu kontrolu šećera u krvi, merenje pritiska i korisne savete svim zainteresovanim sugrađanima pružile su brojne medicinske, farmaceutske i stomatološke privatne ordinacije. Milan Beara, predsednik MZ, zahvalio se Udruženju Volim Banovce koje je uložilo mnogo truda da se organizuje ovaj bazar zdravlja kao i sugrađanima, koji su došli i podržali ovu ideju. Predsednik udruženja Volim Banovce Miloš Ljubojević istakao je da je bazar zdravlja prava prilika da na jednom mestu naši sugrađani provere svoje zdravlje.
Kultura Stara Pazova 16.06.2014.
Folklorni ansambl Klasje je obeležio 22. rođendan godišnjim koncertom sa gostima iz Vojlovice. Gosti su se predstavili ne samo igrama iz Vojlovice već je nastupio i najbolji orkestar na ovogodišnjem festivalu Tancuj, tancuj. Klasje je izvelo takođe nagrađenu koreografiju sa ovogodišnjeg festivala ali i nekoliko drugih staropazovačkih igara. Najviše aplauza dobile su koreografije igara iz Slovačke a nastupilo je i nekoliko pevača. Nagrađeni su igrači Aleksandar Uhrih, Maja Domonji, Jarmila Pop i Igor Uhelji, koji su se oprostili od FA Klasje. Za dugogodišnju aktivnost plaketu su primili Zdenko Uheli I Vladislav Forgač.
Kultura Nova Pazova 16.06.2014.
U Galeriji KPC Nova Pazova otvorena je izložba radova na staklu Mirjane Selene, slikarke i spisateljice, tako su ujedno predstavljena i njena literarna dela. Autorka se preko 25 godina bavi crtanjem na staklu, voli da crta ženske likove a za svoje kratke priče, inspiraciju traži u svakodnevnom životu. Odlomke iz njenih dela, i pesme njene mlađe ćerke Mine Mihić čitala je Natalija Ilijin, recitatorka, uz muzičku pratnju učenika Muzičke škole „Forte“, dok se starija ćerka Selena Danilović Miladinović predstavila na izložbi sa svojih 20 radova suvim pastelom i akvarelom. Postavka će u Galeriji KPC Nova Pazova biti naredne dve nedelje.
Kultura Stara Pazova 16.06.2014.
Muzička sekcija KUD-a „Branko Radičević“ iz Stare Pazove, koju vodi etnomuzikolog Olivera Bjelić, priredila je u petak u holu pozorišta u Staroj Pazovi svoj prvi koncert. Sekcija osnovana pre 14 godina, trenutno ima 11 učenika klavira, polaznika Muzičke škole Josip Slavenski u Novom Sadu. Koncert je bio dobro posećen, a sa nekoliko numera predstavio se i Narodni orkestar KUD-a „Branko Radičević“ koji vodi Miodrag Dmitrašinović.
Info Stara Pazova 13.06.2014.
Za učenike od prvog do sedmog razreda osnovnih škole u Vojvodini danas je poslednji nastavni dan u školskoj 2013/2014. godini. Učenici će na letnjem raspustu biti do 1. septembra, kada počinje nova školska godina. U većini škola podela đačkih knjižica će biti upriličena 28. juna, na Vidovdan.
Kultura Stara Pazova 13.06.2014.
Gradski hor Stara Pazova sutra će gostovati na Danima makedonske kulture u Novom Sadu. Naš Hor već treći put učetsvuje na ovoj manifestaciji na poziv Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Srbiji. Gradski hor, pod upravom Radmile Andrejević, ovom prilikom će izvesti obrade nekoliko makedonskih narodnih pesama i nekoliko domaćih starogradskih numera.
Info Stara Pazova 13.06.2014.
Učenici osmog razreda malu maturu polagaće 16, 17. i 18. juna: prvog dana rešavaće test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, drugog dana zadatke iz matematike, a trećeg kombinovani test, sa pitanjima iz fizike, biologije, hemije, geografije i istorije. Na završnom ispitu učenici će imati isključivo nepoznate zadatke. Na osnovu opšteg uspeha učenik može da ostvari najviše 60 bodova, dok će ukupan maksimalan broj bodova na završnom ispitu i dalje biti 40. Na testu iz maternjeg jezika na maloj maturi moguće je ostvariti maksimalno 16 bodova, kao i na testu iz matematike.
Na kombinovanom testu učenici će moći da dobiju maksimalno osam bodova. Sva tri dana završni ispit počinje u 10.00 časova, za rešavanje zadataka učenici će imati dva sata.
Info Novi Banovci 13.06.2014.
U OŠ „Nikola Tesla“ u Novim Banovcima danas su najboljim učenici osmih razreda uručene Vukove diplome, pohvalnice i prigodne nagrade, a za đaka generacije proglašen je Aleksa Kostur iz VIII4 odeljenja, razredne Dijane Bajkić. Prema njegovim rečima ova nagrada mu puno znači i daje mu podstrek za dalje školovanje. Želi da upiše Zemunsku gimnaziju, a kasnije Vojnu akademiju. Direktor škole Bojan Ivošević zadovoljan je uspehom ove generacije, koja od 101 maturanta ima 37 nagrađenih, od kojih je 8 Vukovaca.
Info Stara Pazova 13.06.2014.
U čast učenika osmog razreda Osnovna škola „Boško Palkovljević Pinki“ upriličila je sinoć priredbu na kojoj su najuspešnijim učenicima uručene posebne i Vukove diplome i knjige. U ovoj izuzeztno uspešnoj generaciji škole Pinki bilo je 92 učenika, od toga je 39 učenika završilo osmogodišnje školovanje sa odličnim uspehom, rekao je direktor Milan Predojević. Prestižno priznanje u osmogodišnjem obrazovanju diplomu „Vuk Karadžić“ ponelo je 9 učenika koji su uz knjigu dobili na poklon i plaketu sa grbom škole. Epitet sportiste generacije poneo je Đorđe Tešanović, a sportistkinja generacije je Lara Barnak.
Za đaka generacije izabran je Igor Mirosavljević, koji je ove godine postao državni prvak u poznavanju istorije i geografije, dok je na republičkom takmičenju iz biologije osvojio drugo mesto. U prigodnom programu su učestvovali već uveliko afirmisani glumci i recitatori i školski hor pod rukovodstvom profesorke muzičke kulture Vladane Bzovski.
Info Stara Pazova 13.06.2014.
Najboljim učenicima Osnovne škole „Simeon Aranicki“ u Staroj Pazovi sinoć su svečano uručene zahvalnice, Vukove i posebne diplome i knjige. Roditelje i najuspešnije svršene osnovce pozdravila je direktorka Slađana Bursać istakavši da je ova generacija bila veoma uspešna. Ove godine škola Aranicki imala je 43 učenika osmog razreda, 20 učenika je osmogodišnje školovanje završilo sa odličnim uspehom, a u generaciji ima pet nosilaca Vukove diplome. Za učenika generacije izabran je Stefan Vuković. Brojna publika je imala priliku da uživa u izvrsnom nastupu školskog orkestra, koji je pod upravom profesorke muzičke kulture Nevene Stamenković i ove godine osvojio drugo mesto na republičkom takmičenju, i kratkom programu koji je izvela dramska sekcija.
Kultura Nova Pazova 13.06.2014.
U Galeriji Kulturno poslovnog centra Nova Pazova večeras če biti otvorena izložba radova Mirjane Selene. Ova slikarka, koja se ujedno bavi i pisanjem, najavila je i literarno veče na kome će se predstaviti kako ona, tako i njene ćerke. Program počinje u 19 časova.
Kultura Stara Pazova 13.06.2014.
Sinoć su staropazovački gimnazijalci pred svojom publikom, u Pozorišnoj sali u Staroj Pazovi izveli svoju novu predstavu „Kafana na Balkanu“. Za tekst ove drame Ivan Lozić i Jelena Vučkovac su na Školskom pozorju mladih u Novom Sadu dobili diplomu za najbolji originalni tekst. Dramska sekcija Gimnazije postoji šest godina i za to vreme je zabeležila značajne uspehe na pokrajinskom i državnom nivou.
Info Stara Pazova 12.06.2014.
Fondacija Pazova za najugroženije koju čine privrednici, preduzetnici i građani opštine Stara Pazova nakon prvog donatorskog skupa na kojem je sakupljeno 42 miliona 550 hiljada dinara nastavlja sa realizacijom projekta koji su namenjeni sanaciji posledica katastrofalnih poplava, kroz restauraciju, obnovu i izgradnju stambenih objekata širom Srbije. Nastavak realizacije projekta je drugi veliki donatorski skup koji je organizovan sa ciljem da okupi privrednike i građane najrazličitijih zanimanja pre svega ljudi dobre volje, na kojem je prikupljeno 12 miliona 133 hiljade dinara. Prema rečima Cvike Krunića osnivača fondacije Pazova za najugroženije cilj akcije je da se prikupi 200 miliona dinara, 100 miliona donacijama privrednika i 100 miliona dinara koje ce donirati stanovništvo staropazovačke opštine.
Cviko Krunić je takođe istakao da je nakon obilaska terena procenjeno da je Krupanj najugroženija opština i dogovoreno je da Krupanj bude potencijalna lokacija na kojem će biti građeno oko 30 porodičnih kuća, inače Krupanj nije jedina opština kojoj je upućena pomoć iz Stare Pazove, građevinske mašine i dalje su u opštinama Osečina i Bajina Bašta gde se radi na otklanjanju posledica poplava i klizišta. Deo pomoći namenjen je i poljoprivrednicima iz ugroženih područja kojima će se pomagati u saradnji sa poljoprivrednicima iz Stare Pazova. Predsednik opštine Stara Pazova i osnivač fondacije Pazova za najugroženije Đorđe Radinović ističe izuzetnu saradnju sa republičkom vladom, premijerom Srbije i potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović koji su podržali ideju fondacije Pazova za najugroženije. Radinović je takođe istakao da je na ovaj način dodatno unapređena saradnja između privrednika i lokalne samouprave.
Info Krnješevci 12.06.2014.
Od ukupno 340 hektara površina pod kukuruzom i suncokretom u vlasništvu Instituta za kukuruz Zemun Polje u Krnješevcima, šteta od poplava iznosi između 10 i 15 posto, dok šteta na parcelama pod strninama biće poznata nakon žetve. Velike štete od vodoleža u depresijama imaju i pojedini poljoprivrednici.
Info Stara Pazova 12.06.2014.
U utorak 17. juna ove godine u 18 časova u Beloj zgradi u Staroj Pazovi održaće se skup na koji se pozivaju svi bivši radnici, koji su bili zaposleni u Napretku kao i sadašnji radnici. Sastanak organizuje Grupa bivših radnika Napretka AD iz Stare Pazove, a dnevni red biće saopšten na samom skupu.
Info Stara Pazova 12.06.2014.
Pokret gorana Srbije nagradio je 15-oro učenika osnovnih škola iz staropazovačke opštine. Nagrade su dobili za radove iz ekologije, koje su pripremIli povodom Svetskog dana zaštite životne sredine. Na konkursu koji je bio raspisan povodom obeleževanja 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine, kao i intenziviranja akcija i aktivnosti u organizacijama Pokreta gorana, ove godine učestvovalo je 15-oro učenika iz gotovo svih osnovnih škola sa teritorije staropazovačke opštine. Njima su u Beogradu, u Pokretu gorana Srbije, uručene nagrade za radove.
Učenici su se takmičili u oblasti ekologije a u kategoriji crtanja crteža, karikature, izrade plakata, pisanja poruka, poezije i proze. Osnovci su nagrađeni i za ponovno pokretanje aktivnosti zamrlih Pokreta gorana u pojedinim mestima i oživljavanje radova oko ozelenjavanja, pošumljavanja i uređenja životnog prostora.
Info Stara Pazova 12.06.2014.
Završna priredba u čast učenika osmog razreda Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki” biće upriličena večeras, sa početkom u 17.00 časova, u svečanoj sali Bele zgrade. Na svečanosti će biti uručene knjige i diplome odličnim učenicima i vukovcima, đaku i sportistima generacije. Svečana priredba uz uručenje Vukovih i posebnih diploma i knjiga najuspešnijim osmacima i učeniku generacije danas će biti organizovana i u Osnovnoj školi „Simeon Aranicki“. Početak je najavljen za 18.00 časova.
Info Golubinci 12.06.2014.
U Osnovnoj školi „23 oktobar“ u Golubincima za učenika generacije izabrana je Natalija Korolija. Natalija je nosilac Vukove diplome, tokom osmogodišnjeg školovanja bila je uspešna na brojnim takmičenjima a ove godine je učestvovala na Republičkom takmičenju iz istorije. Epitet sportiste generacije poneo je Srđan Vučković dok je za sportistkinju generacije izabrana Monika Jurišić.
Info Stara Pazova 11.06.2014.
Novosnovana Fondacije Pazova za najugroženije, koju čine privrednici, preduzetnici i građani opštine Stara Pazova održaće sutra u 12 časova drugi Donatorski skup odnosno drugo po redu, organizovano okupljanje privrednika i svih građana najrazličitijih zanimanja, pre svega ljudi dobre volje, koji žele da daju svoj materijalni doprinos, kako bi se u što kraćem roku sakupila sredstva za sanaciju, obnovu ili potpuno novu gradnju domova građana iz područja pogođenih nezapamćenim poplavama u našoj zemlji. Na prvom Donatorskom skupu, zajedničkim donacijama Opštine Stara Pazova i privrednika, sakupljeno 42 miliona 550 hiljada dinara. Ovo je iznos sa kojim se može obezbediti 20 kuća za postradale.
Info Stara Pazova 11.06.2014.
Početak žetve očekuje se posle 20. juna. Za otkup i prijem žita silosi su spremni, žeteoci takođe, međutim cena žita po pravilu ni ove godine se ne zna. Proizvođačima bi i 23 dinara za kilogram bilo malo, dok otkupljivači i mlinari kažu, da bi realna cena bila 16 dinara kilogram. U Žitopromet –Mlinpeku svi raspoloživi kapaciteti u silosima su spremni za prijem i otkup ovogodišnjeg roda pšenice, kaže Stevan Babin, rukovodilac komercijale. Uslovi otkupa i prijema još nisu poznati, kažu na mogućim otkupnim mestima i ističu da će cena zavisiti od ponude i potražnje žitarica na produktnim berzama.
Info Stari Banovci 11.06.2014.
Danas je počela letnja sezona na bazenima Poseidon u Starim Banovcima. Prema rečima menadžerke Milice Vranješ posetioci mogu da uživaju u velikom i dečijem bazenu, tri đakuzi kade od kojih je jedna u pećini, što predstavlja posebnu atrakciju, 2 kafića u vodi i restoran brze hrane. Za ljubitelje sporta tu su i tereni za odbojku i fudbal na pesku, tenis i mini golf. Cena celodnevne karte je 400 dinara, a poludnevne od 15 časova 250 dinara, dok je za decu do 10 godina 200 dinara. Ispravnost vode se kontroliše svakodnevno i to više puta na dan. Ležaljke i suncobrani su besplatni.
Zatvoren bazen će raditi do kraja juna, a onda ponovo počinje sa radom od septembra, kao i škola plivanja, rekreativno plivanje i SPA centar. Novina od septembra će biti i mogućnost organizovanja proslava, rođendana, svadbi i krštenja u restoranu na bazenu.
Info Stara Pazova 11.06.2014.
Komisija za izradu Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, raspisala je javni poziv za dokazivanje prava prečeg zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji opštine Stara Pazova za 2015. godinu. Sva pravna i fizička lica zainteresovana za ostvarivanje prava prečeg zakupa do 30. juna ove godine, Komisiji treba da dostave Zahtev za izlazak Republičke poljoprivredne inspekcije, a do 30. oktobra treba da predaju potrebnu dokumentaciju. Za više informacija sa javnim pozivom za pravo prečeg zakupa poljoprivrednog zemljišta zainteresovani neka se obrate u kancelariji Odeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.
Info Stara Pazova 11.06.2014.
Mesna zajednica Nova Pazova juče je organizovala tradicionalni prijem za najuspešnije učenike Osnovne škole „Rastko Nemanjić Sveti Sava“. Čelnici mesne zajednice uručili su vukovcima tablet računare, đak i sportista generacije dobio je na poklon laptop računar, dok su učitelji i nastavnici nagrađeni knjigom „Monografija Nove Pazove“ Jovana Vukovića. Predsednik Saveta Mesne zajednice Željko Madžarević je izrazio zadovoljstvo što je iz godine u godinu sve veći broj uspešnih učenika u novopazovačkoj školi istakavši da će lokalna samouprava i u narednom periodu pružati podršku najboljim đacima.
Zahvaljujući se na lepom prijemu i vrednim nagradama direktor škole Strahinja Blagojević je istakao da je ova generacija, u kojoj je bilo 149 učenika osmih razreda, bila jedna od uspešnijih, 58 učenika je osmogodišnje školovanje završilo sa odličnim uspehom a prestižno priznanje u osmogodišnjem obrazovanju diplomu „Vuk Karadžić“ ponelo je 19 učenika. Za đaka i sportistkinju generacije izabrana je Jovana Mirosavljević, koja je pored Vukove nosilac i dve posebne diplome iz tehničkog i informatičkog obrazovanja i fizičkog vaspitanja. Jovana je od škole dobila na poklon zlatnik sa likom Svetog Save mileševskog i sportsku torbu.
Kultura Nova Pazova 11.06.2014.
U Osnovnoj školi „Rastko Nemanjić Sveti Sava“ u Novoj Pazovi tradicionalno se organizuje „Čitalačka značka“, manifestacija koja je nastala u cilju promovisanja čitalačkih navika kod dece i razvijanja pismenog i usmenog izražavanja o pročitanim knjigama. Ove godine u čitalačkoj akciji je učestovalo 54 učenika novopazovačke škole kojima će večeras biti uručeni prigodni pokloni, rekla je pedagog Slavica Despotović. Pored „Čitalačke značke “ večeras će biti upriličen i prijem 42 pesnika u Klubu pesnika novopazovačke škole.
Info Stara Pazova 11.06.2014.
Katarina Ruman, učenica VIII - 2 odeljenja škole „Heroj Janko Čmelik“ proglašena je za đaka generacije. Katarina je ponela Vukovu diplomu a u toku svog osmogodišnjeg školovanja postizala odlične uspehe, učestvovala na brojnim takmičenjima a iz slovačkog jezika je prošle godine na republičkom takmičenju osvojila treće a ove drugo mesto. Pored nje, diplomu Vuk Karadžić dobili su i Mario Domonji i Dario Žiga iz VIII – 1 i Nina Havran, Kristina Iker i Ema Kočiš iz VIII– 2 odeljenja.
Info Stara Pazova 10.06.2014.
Predrag Burza, načelnik opštine Ervenik u Hrvatskoj i Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova juče su u kraćem neformalnom razgovoru razmenili mišljenja o daljoj saradnji i o situaciji nakon poplava. Gostujući u programu RTV Stara Pazova Burza je izrazio je duboko saučešće porodicama nastradalih u poplavama, zahvalio se rukovodstvu opštine i odbornicima Skupštine opštine Stara Pazova na pomoći od 150 hiljada dinara za obnovu crkve Svetog Nikole u Erveniku. Naglasio je da je bezbednosna situacija u Hrvatskoj dobra, pozvao je građane koji žele da se vrate na svoja ognjišta, i najavio gradnju vetroparka za proizvodnju električne enrgije gde će biti zaposleno nekoliko stotina radnika.
Načelnik opštine Ervenik je ponovio da bi u vreme letnjih vrućina dobro došla cisterna za snabdevanje vodom.
Info Stara Pazova 10.06.2014.
Krajem septembra prošle godine u Domu zdravlja „Dr Jovan Jovanović Zmaj“ u Staroj Pazovi počela je sa radom Nefrološka ambulanta. Od otvaranja do danas u ovoj ambulanti obavljeno je preko 400 pregleda i otvoreno više od 100 kartona nefroloških bolesnika, rekao je za RTV Stara Pazova dr Aleksandar Omerović, specijalista interne medicine. Pacijenti koji dolaze na lečenje potrebno je da imaju uput svog izabranog lekara i da sa sobom ponesu kompletne analize, prvenstveno laboratorijske, i po potrebi ultrazvuk stomaka, posebno s osvrtom na bubrege i uro trakt. Pregledi se ne zakazuju, kazao je dr Omerović istakavši da ambulanta radi samo ponedeljkom, u popodnevnim satima od 13.30 časova.
Nefrološka ambulanta radi u okviru Centra za hemodijalizu u kojem se trenutno dijalizira 40 pacijenata iz staropazovačke i inđijske opštine. Smeštena je u zgradi specijalističkih službi Doma zdravlja u Staroj Pazovi, u prostorijama bivše ORL ambulante.
Info Krnješevci 10.06.2014.
U okviru akcije prikupljanja pomoći za ugroženo stanovništvo od poplava u Krnješevcima je sinoć održan humanitarni koncert, a nastupio je bend Akustika trio plus, kao i dečija folklorna grupa. U akciji su učestvovali svi posetioci koncerta koji su ubacivali novac u kutiju shodno svojim mogućnostima. Prema rečima Verice Popović predsednice mesnog odbora Crvenog krsta koji je podržao akciju zajedno sa mesnom zajednicom prikupljeno je 10.100 dinara i ta sredstva će biti uplaćena na račun Vlade Republike Srbije.
Info Nova Pazova 10.06.2014.
Učenicima osmih razreda Osnovne škole „Rastko Nemanjić Sveti Sava“ u Novoj Pazovi danas će svečano biti uručena svedočanstva, Vukove i posebne diplome, kao i prigodni pokloni za đaka i sportistu generacije. Dodela Vukovih i posebnih diploma, i nagrada najuspešnijim učenicima biće upriličena u svečanoj sali škole, sa početkom u 18.00 časova, a nakon toga, od 19.00 časova, u prostorijama Kulturno poslovnog centra će biti organizovan tradicionalni prijem za vukovce od strane MZ Nova Pazova.
Info Stara Pazova 10.06.2014.
Večeras će se 38 osmaka škole „Janko Čmelik“ oprostiti od svoje škole svečanim programom u Pozorišnoj sali, nakon čega će uslediti maturska proslava. Na programu, koji već tradicionalno priprema svaka generacija osmaka ove biće uručene Vukove diplome i proglašen đak generacije. Početak je najavljen za 18 časova.
Kultura Stara Pazova 10.06.2014.
U Galeriji Centra za kulturu sinoć je otvorena retrospektivna izložba crteža Zorana Kačarevića, akademskog slikara, dugogodišnjeg likovnog pedagoga i likovnog kritičara. Ovo je njegova treća samostalna izložba u Staroj Pazovi i ovom prilikom je odlučio da prikaže izbor svojih crteža nastalih u periodu od 1959. do 2013. godine. Do kraja meseca u Galeriji će biti izloženi njegovi studentski radovi, aktovi, crteži Stare Pazove, konja i kolaži.
Info Stara Pazova 10.06.2014.
Danas od 19 časova na teritoriji staropazovačke opštine počeće akcija suzbijanja komaraca uređajima sa zemlje. U akciji će biti angažovano 9 vozila, a ukupna površina koja će biti tretirana iznosi oko 900 hektara. Na nesvakidašnju najezdu komaraca poslednjih dana žale se ne samo građani koji žive pored reka i šuma već i stanovnici svih delova grada. Konačno su se stvorili uslovi za suzbijanje komaraca jer je neophodno pet dana bez kiše da bi akcija imala efekta, kažu nadležni. Oni dodaju da su hemijska sredstva koja se primenjuju protiv komaraca bezbedna za zdravlje ljudi i pčela. Ipak, preporučuju da za vreme akcije prskanja komaraca malu decu zaštite, odnosno da sa njima ne borave napolju.
Info Stara Pazova 09.06.2014.
Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela teška krađa i ugrožavanje saobraćaja opasnom radnjom ili opasnim sredstvom, Policija je uhapsila B.P. (26) iz Nove Pazove dok je na železničkoj pruzi između Stare i Nove Pazove sekao signalni kabl, zbog čega je došlo do privremenog prekida železničkog saobraćaja između Beograda i Novog Sada. Kod njega je pronađena sekira i naponski kabl sa crpne stanice za koji se sumnja da ga je osumnjičeni prethodno isekao. Materijalna šteta naneta javnim preduzećima "Železnica" i "Vodovod" mnogo je veća od eventualne protivpravne imovinske koristi. Osumnjičeni je nakon zadržavanja do 48 časova, saslušan u Osnovnom javnom tužilaštvu u Staroj Pazovi. Rešenjem sudije za prethodni postupak, određen mu je pritvor do 30 dana.
Kultura Novi Banovci 09.06.2014.
U punoj sali Doma kulture u Novim Banovcima sinoć je održan Festival dečijih horova, koji je organizovalo crkveno-pjevačko društvo "Ostrog", na čelu sa jerejem Dušanom Višekrunom, a na inicijativu dirigenta Milice Tišma. Prema njenim rečima festival se organizuje po drugi put, a sada je bio humanitarnog karaktera i sva prikupljena sredstva ići će za decu ugroženu u poplavama, koje su nedavno zadesile našu zemlju. Na festivalu su učestvovali dečiji horovi "Vrapčići“ i „Talija“ iz Beograda, crkveni horovi „Orlić“ iz Batajnice i „Ostrog“ iz Novih Banovaca, kao i hor privatne PU „Fantazija“ iz Batajnice, i PU „Radost“ iz Novih Banovaca. Ovoj akciji priključili su se i učenici muzičke škole iz Novih Banovaca, članovi Plesne grupe „Lana“, kao i polaznici Škole slikanja „Model art“ iz Starih Banovaca.
Kultura Stara Pazova 09.06.2014.
Na sinoć održanom humanitarnom koncertu KUD-a Mladost iz Nove Pazove za pomoć nastradilom stanovništvu od poplava, prikupljeno je 67 hiljada i 50 dinara. Celokupan iznos od prodatih ulaznica i dobrovoljnih priloga biće, po rečima Milenka Jelisavca, predsednika Društva uplaćen na račun Udruženja privrednika, preduzetnika i građana Opštine Stara Pazova i biće to skroman doprinos Društva Mladost ovom humanitarnom fondu. Koncert je ujedno bio i polugodišnji za dečje grupe, dok izvođački ansambl priprema još jedan javni nastup početkom jula, a već u nedelju očekuje ih učešće na zonskoj smotri folklora odraslih.
Info Stara Pazova 09.06.2014.
Za sutra zakazano književno druženje čitalaca i pisca i psihoterapeuta Svetlane Goge Kostić Džolić posvećeno je modernom čoveku i njegovom poimanju sreće. Autorka želi da ovo veče bude interaktivno i očekuje čitaoce spremne da se uključe u priču. Susret je zakazan za 18 časova u prostorijama biblioteke Dositej Obradović.
Info Stara Pazova 09.06.2014.
Igor Mirosavljević i Nevena Bursać, učenici osmog razreda Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki“ u Staroj Pazovi ostvarili su izuzetan uspeh na republičkom takmičenju i pokazali da su najbolji u poznavanju istorije u Srbiji. Igor je postao državni prvak u poznavanju istorije sa maksimalnih 48 bodova, dok je Nevena zauzela drugo mesto sa osvojenih 47 poena. Za njihov zapažen uspeh umnogome je zaslužan profesor istorije Milenko Stojanović, čiji učenici već više od deset godina za redom beleže impozantne rezultate na republičkom takmičenju iz istorije. Na republičkom takmičenju iz istorije, koje je je održano juče u Aranđelovcu, učestvovalo je 376 učenika iz cele Srbije.
Info Stara Pazova 09.06.2014.
Na konkursu koji je bio raspisan povodom obeleževanja 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine, kao i intenziviranja akcija i aktivnosti u organizacijama Pokreta gorana, ove godine učestvovalo je 15-oro učenika iz gotovo svih osnovnih škola sa teritorije staropazovačke opštine. Njima će 12. juna ove godine, u Beogradu, u Pokretu gorana Srbije, biti uručene nagrade za radove. Deca su se takmičila u oblasti ekologije u kategoriji crtanja crteža, karikature, izrade plakata, pisanja poruka , poezije i proze. Osnovci će biti nagrađeni i za ponovno pokretanje aktivnosti zamrlih Pokreta gorana u pojedinim mestima i oživljavanje radova oko ozelenjavanja, pošumljavanja i uređenja životnog prostora.
Kultura Stara Pazova 09.06.2014.
Za najbolju predstavu na 21. Smotri dečjeg dramskog stvaralaštva 3xĐ, po oceni stručnog žirija proglašena je predstava „Mušice iz gumene puške“, KUD-a „Petrovačka družina“ iz Bačkog Petrovca. Drugo mesto pripalo je domaćinima O.Š. Janko Čmelik i predstavi „Čarobni ključ“, a trećeplasirana je „Pepeljuga iz liciderske kućice“ O.Š iz Pivnice. Staropazovčani su nagrađeni i za najbolju scenografiju, kolektivnu igru. Smotra je trajala tri dana, izvedeno je 16 predstava, a završni ceremonijal su pripremila deca koja su za tri dana radila u dramskoj, muzičkoj i likovnoj radionici.
Kultura Novi Banovci 09.06.2014.
Udruženje likovnih umetnika Leonardo iz Novih Banovaca učestvovalo je u subotu u nacionalnoj XI Noći muzeja. Posetioci su mogli da uživaju u radovima već postavljene tradicionalne Godišnje kolektivne izložbe članova Udruženja i u prigodnom kulturno-umetničkom program u galeriji Doma kulture u Novim Banovcima. U prvom delu je bio poetski recital, a svoju poeziju je govorila Mirjana Sokolović, dobitnica nekoliko prestižnih nagrada za svoju poeziju. U drugom delu programa delove iz predstave,Žorž „Danden“ i deo iz mono komedije “Kad Sremac krene u grad”, govorio je Mirko Marković, amaterski glumac P.A.B.
Pozorišta iz Batajnice, Scena „Sklonište u teatru” i član Dramskog studija „Branko Radičević“ iz Novih Banovaca. Udruženje učestvuje, po četvrti put, u ovoj velikoj kulturnoj manifestaciji, i jedina je institucija koja predstavlja opštinu Stara Pazova u Noći muzeja.
Kultura ostalo 09.06.2014.
U okviru manifestacije Noć muzeja u subotu uveče je u kompleksu Etno kuće u Kupinovu organizovan program pod nazivom „Na kraj Srema – kućerak“. Organizator je bila Agencija za razvoj opštine Pećinci, sektor za turizam. Prikazana su četiri promotivna i turistička filma o sremskim opštinama Srem, Ruma, Šid i Stara Pazova. Poetski program su obogatili pesnici Đorđe Čirković iz Šimanovaca, Đoka Filipović iz Putinaca, Radivoje Prokopljević Proka iz Petrovčića, Nikola Ninković iz Batajnice i Stevan Vidović Brica kao i glumac Milan Dudić iz Golubinaca. U etno kući je prikazana i izložba fotografija vrata starih sremskih kuća a udruženje žena Kupinova je za ovu priliku spremilo izložbu narodne nošnje i sremske specijalitete.
Sport Stara Pazova 09.06.2014.
U 29. kolu Srpske lige, Vojvodina fudbaleri Dunava iz Starih Banovaca izgubili su od Palića u Novoj Pazovi sa 1:0, a Radnički iz Nove Pazove je poražen u Subotici od Bačke 1901 sa 5:2. Omladinac iz Novih Banovaca u 29. kolu Vojvođanske lige grupa Zapad igrao je kao gost protiv Vrbasa 0:0, dok je Jedinstvo u Staroj Pazovi savladalo Borac iz Novog Sada sa 5:1. U 28. kolu Sremske lige u opštinskom derbiju u Vojki Jadran iz Golubinaca je savladao Sremac sa 2:1. Sloga iz Krnješevaca je u 28. kolu Druge Sremske lige grupa Istok pobedila u Ogaru Šumar sa 8:2, a Podunavac iz Belegiša je u ovom kolu bio slobodan.
Info Stara Pazova 06.06.2014.
Fondacija „Pazova za najugroženije“ održala je juče sednicu UO na kojoj je razmatran izveštaj o korišćenju građevinskih mašina u Osečini i Bajinoj Bašti. Članovi Upravnog odbora su razgovarali i o pripremama za održavanje drugog donatorskog skupa. Informaciju o korišćenju građevinskih mašina dao je Bogdan Miljević, a o pripremama za narednu donatorsku konferenciju govorili su Suzana Ilić, načelnica za privredu Opštine i Cviko Krunić predsednik Upravnog odbora Fondacije. Za utorak 10. jun je zakazan sledeći sastanak UO u vezi drugog donatorskog skupa, koji se planira za četvrtak, 12. jun.
Info Stara Pazova 06.06.2014.
Obaveštavamo građane da Direkcija za izgradnju opštine Stara Pazova u narednim danima izvodi radove na skidanju bankina sa kolovoza, i to u naselju Stara Pazova u sledećim ulicama: Sama Halupke, Pere Ninkovića, Jovana Popovića, Kalinčjakova, Zmaj Jovina i ulici Jesenskog. Vrši se postavljanje vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije u naselju Stara i Nova Pazova. Od sutra su predviđeni radovi u ulici Pere Čodanovića u Starim Banovcima, gde je u planu presvlačenje kolovoza asfaltom, te molimo vozače da koriste alternativne pravce pošto će ulica delimično biti zatvorena u toku navedenih radova, kao i da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju.
Važna napomena: po projektu saobraćajne signalizacije ulica Mihala Babinke u Staroj Pazovi, od ulice Profesora Mihala Filipa do ulice Janka Baka, menja režim saobraćaja pa će ta ulica biti jednosmerna iz ulice Profesora Mihala Filipa.
Politika Stara Pazova 06.06.2014.
Od 10. juna počinje humanitarna akcija prikupljanja knjiga za ugrožene biblioteke u Obrenovcu, Doboju, Bijeljini, Maglaju, koje će organizovati matična biblioteka Dositej Obradović iz Stare Pazove. Knjige građani mogu donositi u svoje biblioteke u mestima u kojima žive, samo će u Golubincima zbog renoviranja prostorija građani moći da donesu knjige u prostorije mesne zajednice. Direktorka biblioteke Nataša Filip apeluje na građane da knjige koje budu poklanjali budu u pristojnom stanju kako bi reprezentovale na pravi način kako same građane tako i staropazovačku opštinu.
Sport Banovci Dunav 06.06.2014.
Akcija prikupljanja humanitarne pomoći za stanovništvo ugroženo poplavama se nastavlja i u staropazovačkoj Opštini. U organizaciji Pokreta socijalista Opštine Stara Pazova sutra će se u naselju Banovci Dunav održati turnir u malom fudbalu, a sav prikupljen novac će biti uplaćen na račun Vlade Srbije za pomoć ugroženom stanovništvu. Prijavljivanje ekipa je do početka turnira, žreb je u 9.30 časova, a prva utakmica je u 10 časova.
Info Stara Pazova 06.06.2014.
Četrdesesta generacija predškolaca „Poletarca“ sinoć se oprostila od svog vrtića i vaspitača na završnoj priredbi koja je upriličena u Pozorišnoj sali u Staroj Pazovi. U ime ustanove roditelje i brojne goste pozdravila je zamenica direktora Radmila Bogdanović, a u efektnom programu učestvovalo je osam grupa dece pripremnog predškolskog programa. Odlično kostimirani mališani doneli su na scenu svu lepotu igre, radosti i bezbrižnog detinjstva, što je publika znala da nagradi burnim aplauzima. Svojevrstan pečat večeri dali su Štrumpfovi i izvanredni i preslatki ptići, koji su pokazali da su dovoljno stasali i da mogu samostalno da polete.
Info Golubinci 05.06.2014.
Poljoprivrednici iz Golubinaca prikupili su i poslali pomoć, prevashodno u vidu hrane za stoku, poljoprivrednicima čija su domaćinstva nastradala u poplavama na teritoriji opštine Ub. Dejan Kovačević ispred poljoprivrednika Golubinaca kaže da pomoć planiraju da dostave direktno ugroženim domaćinstvima. Iako su i golubinački zemljoradnici u teškoj situaciji, opterećeni nametima i kreditima, blizu šezdeset domaćinstava je sakupilo dva šlepera pomoći. Na poslovima distribucije i utovara su se angažovali i mladi volonteri iz Saveza omladine Golubinaca, dok je farma Bogojević obezbedila mlevenje stočne hrane. Predsednik saveta Mesne zajednice Golubinci Mirko Jovanović ističe da se neće stati na do sada prikupljenoj pomoći, već će poljoprivrednici, ratari i stočari, ali i drugi nastaviti sa ovom aktivnošću.
Info Stara Pazova 05.06.2014.
RTV Stara Pazova je na ovogodišnjem Bosifestu dobila specijalno priznanje za najbolju TV reportažu „O Bosifestu 2013.“. Ovo je još jedno u nizu nagrađeno ostvarenje Gordane Momčilović autorke serijala „Iskorak“ koji govori o problemima osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju. Bosifest je međunarodni festival osoba sa invaliditetom, jedini te vrste u jugoistočnoj Evropi, koji se ove godine po peti put održao u Srbiji. Festival pruža dragocen doprinos u uključivanju osoba sa invaliditetom u kreativnu stvarnost našeg društva zbog umetničkih i drugih potencijala koje poseduju. Ove godine na festivalu je prikazano 26 filmova, 16 takmičarskih i 10 revijalnih.
Kultura Novi Banovci 05.06.2014.
Na čelu sa jerejem Dušanom Višekrunom, a na inicijativu dirigenta Milice Tišma, Dečji crkveni hor Ostrog, organizovaće po drugi put u Novim Banovcima festival horova za decu. Festival koji će biti humanitarnog karaktera održaće se u nedelju u 18.00 časova i biće prikupljan novac za mališane koji su u poplavama ostali bez svojih domova. Po rečima Milice Tišma, cilj festivala jeste promovisanje dečje horske muzike i druženje, a učestvovaće hor privatne Predškolske ustanove „Fantazija“ iz Batajnice, Predškolske ustanove „Radost“ iz Novih Banovaca, Crkveni horovi „Orlić“ iz Batajnice i „Ostrog“ iz Novih Banovaca. Nastupiće i dečji horovi „Vrapčići“ i „Talija“ iz Beograda, a kao gosti nastupiće učenici muzičke škole iz Novih Banovaca i članovi Plesne grupe „Lana“. Hol doma kulture u vreme festivala biće ukrašen radovima polaznika Škole slikanja „Model art“.
Kultura Banovci Dunav 05.06.2014.
Manifestacija „Rastimo uz ples“, koju je organizovala PU „Radost“ iz Novih Banovaca, održana je juče na sportskom terenu u naselju Banovci Dunav. Šest stotina mališana plesalo je po uvežbanim koreografijama i na taj način priključilo se manifestaciji „Predškolci na trgovima“, koja se održava širom naše zemlje, susedne Bosne i Crne Gore, a na kojoj ove godine učestvuje oko 17000 dece iz 44 predškolske ustanove. Prema rečima Borislave Banjeglav Klaćik, direktorke PU „Radost“ već treću godinu za redom oni se uključuju u ovu manifestaciju, koja se održava tradicionalno 1. juna, ali ove godine zbog nepovoljnih vremenskih prilika morala je biti odložena.
Direktorka je izrazila zadovoljstvo njihovim učešćem u jednom ovakvom projektu, koji uz muziku i ples zbližava decu, ističe lepotu druženja i izražava radost detinjstva, a zahvalila se svima na učešću i podršci. Manifestacija koja je započela plesom dece završena je zajedničkim plesom, dece, vaspitača i roditelja.
Info Stara Pazova 05.06.2014.
U Osnovnoj školi „Simeon Aranicki“ u Staroj Pazovi održana je školska olimpijada koja je ove godine imala humanitarni karakter. Na olimpijadi su učestvovali đaci ove škole podeljeni u sedam timova-država. Discipline u kojima se se takmičili prvo đaci, a zatim i roditelji bile su trčanje na 50 metara, preskakanje vijače, prelazak poligona, bacanje kugle, skok u dalj, trčanje preko prepreka i skok u vis. Na tri punkta prikupljali su se novčani prilozi za pomoć građanima koji su u nedavnim polavama izgubili domove. Nakon takmičenja u svim disciplinama, dodeljene su nagrade i priznanja. U ovoj osnovnoj školi se nadaju da će olimpijada postati tradicionalna manifestacija.
Kultura Stara Pazova 05.06.2014.
Promocija nove knjige Miroslava Mahača „Obične priče“ izazvala je sinoć veliko interesovanje čitalačke publike. Knjiga se lako čita i podjednako je interesantna kako za odrasle tako i za decu jer su u njoj priče za ovu populaciju, istakli su kako recenzent Samuel Boldocki tako i u ime izdavača Radojko Mrlješ. Pored njih o knjizi su govorili i sam autor i magistar Dejan Pavkov i profesor Veno Nehvatal. Priče u kojima mnogi mogu da prepoznaju sebe i neke događaje prezentovali su Milan Dudić i Sergej Savić a u programu su učestvovali pevači i muzičari Ana Šago Čirić, Vladislav Forgač i Bane Ostojić.
Kultura Stara Pazova 05.06.2014.
Dragana Jovanović učenica 6. razreda ŠOSO „Anton Skala“, osvojila je drugu nagradu na 57. Izložbi dece Srbije pod nazivom Ilustarcija literarnih dela, a u okviru Zmajevih dečjih igara. Tema je bila "Gde su ljudi dobre ćudi pesma s’ori". Otvarenje izložbe i svečana dodela nagrada je sutra u 12 časova u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode. Crtež Dragane Jovanović je odabrao likovni pedagog Jan Agarski koji je istakao da su deca ove škole osvojila i nekoliko nagrada na opštinskoj smotri likovnog stvaralaštva.
Kultura Stara Pazova 05.06.2014.
Na Međunarodnom konkursu na temu „Moj zavičaj“ prvom nagradom nagrađene su učenica Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki“ Marija Kuzmanović za pesmu „Sabor“ i profesorka muzičke kulture Vladana Bzovski koja je tu pesmu muzički obradila. Ova pesma je proglašena i za himnu Sabora narodne tradicije, koji okuplja škole u kojima se ovaj predmet izučava kao izborni. Na konkurs, koji su raspisali redakcija Pravoslavnog dečjeg časopisa „Svetosavsko zvonce“ i srpsko odeljenje Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, pristiglo je 1293 literarna, likovna, muzička rada i kratki filmovi. Svečanost uručenja nagrada upriličena je u Ruskom domu u Beogradu, a profesorka i učenica dobile su kao nagradu putovanje na ostrvo Krf.
Info Stara Pazova 04.06.2014.
U nastavku akcije na suzbijanju zloupotreba u postupku javnih nabavki, policija u Sremskoj Mitrovici po nalogu Višeg javnog tužilaštva uhapsila je bivšeg predsednika Opštine Stara Pazova i još četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica i falsifikovanje službene isprave. Pored G. J. (1972), uhapšeni su i odgovorno lice preduzeća „Makromedija plus“ d.o.o S. N. (1963), odgovorno lice firme „Sve majce“ I. K. (1985), odgovorno lice privrednog društva „Umetničko sklonište“ O. M. (1972) i odgovorno lice privrednog društva „One stop šop“ D. M. (1979). Postoje osnovi sumnje da je kao odgovorno lice u Opštini Stara Pazova, od 2009. do 2012. godine, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, zloupotrebivši službeni položaj, G. J. poverio privrednom društvu „Makromedija plus“ reklamiranje opštine bilbordima, megabordovima, kao i nabavku raznih reklamno-propagandnih materijala, bez pravnog osnova i te usluge platio 13. 792. 944 dinara.

G. J. se sumnjiči da usluge reklamiranja opštine nije predvideo u planu javnih nabavki i da je na ovaj način privrednom društvu „Makromedija plus“ pribavio protivpravnu imovinsku korist od 13. 792. 944 dinara na štetu budžeta Opštine Stara Pazova.

Osumnjičeno odgovorno lice „Makromedije plus“ S. N., iskoristio je 8. 985.900 dinara od ukupno isplaćene svote i sa računa tog preduzeća, bez realnog pravnog osnova, a na osnovu falsifikovane poslovne dokumentacije, obavio uplate na račun preduzetničkih radnji „Sve majce“, „Umetničko sklonište“ i „One stop šop“, koje su u gotovom novcu podignute i prisvojene.
Info Stara Pazova 04.06.2014.
U Osnovnoj školi „Simeon Aranicki“ u Staroj Pazovi sutra će biti održana humanitarna olimpijada. Na olimpijadi učestvuje sedam država, čiji će se predstavnici, učenici i roditelji, takmičiti u sedam disciplina i to: trčanje na 50 metara, preskakanje vijače, prelazak poligona, bacanje kugle, skok u dalj, trčanje preko prepreka i skok u vis. Olimpijada će biti humanitarnog karaktera, prikupljeni novčani prilog namenjen je za postradale u poplavama, rekla je za RTV Stara Pazova Nataša Mićić, profesorka srpskog jezika i književnosti istakavši da će svako odeljenje imati svoju knjigu donacija u koju će beležiti iznos prikupljenog novčanog priloga. Humanitarna olimpijada će biti organizovana sutra sa početkom u 12.00 časova, a ova akcija će trajati do kraja školske godine.
Info Stara Pazova 04.06.2014.
U PU „Poletarac“ nedavno je završen konkurs za upis dece na koji je pristigao veliki broj zahteva roditelja. Zbog nedostatka prostora, u centralnom objektu u Staroj Pazovi i ove godine nisu primljena sva prijavljena deca, 30 dece sa potpunom dokumentacijom, koja su rođena 2013. godine, ostalo je neupisano u jasle, rekla je zamenica direktora Radmila Bogdanović. Spiskovi primljene dece po konkursu istaknuti su u Staroj i Novoj Pazovi, Golubincima i u Vojki. Žalbeni rok je u toku i trajaće osam dana.
Info Stara Pazova 04.06.2014.
Tina Menđan učenica trećeg razreda staropazovačke gimnazije Branko Radičević osvojila je prvo mesto na Olimpijadi iz ruskog jezika. Ona je u usmenom i pismenom delu pokazala najviši nivo poznavanja ruskog jezika,a kao nagradu osvojila je putovanje u Moskvu. Njenom uspehu je značajno doprinela i profesorka Slavica Stošić koaj predaje ruski jezik u staropazovačkoj gimnaziji.
Sport Stara Pazova 04.06.2014.
Danas će se igrati utakmice 28. kola Srpske lige, Vojvodina i Vojvođanske lige grupa Zapad. Fudbaleri Radničkog iz Nove Pazove će kod kuće dočekati Palić u 28. kolu Srpske lige, Vojvodina, a Dunav iz Starih Banovaca će igrati u Novom Bečeju protiv Jedinstva. U 28. kolu Vojvođanske lige grupa Zapad Omladinac će se u Novim Banovcima sastati sa Hajdukom iz Beške, a Jedinstvo iz Stare Pazove je u ovom kolu slobodno. Sve utakmice će početi u 17 časova.
Info Stara Pazova 03.06.2014.
Danas je održan sastanak Upravnog odbora Udruženja privrednika, preduzetnika i građana opštine Stara Pazova ”Pazova za najugroženije” kojem je prisustvovao predsednik opštine Bajina Bašta Radomir Filipović sa svojim saradnicima koji su ovom prilikom izrazili veliku zahvalnost na pomoći opštine Stara Pazova koja je upućena ovoj lokalnoj samoupravi. Sa članovima Udruženja i ciljevima upoznao ih je predsednik opštine Đorđe Radinović. Na sastanku je kratkim filmom prikazano sve što je uništeno u ovoj opštini, a najviše je oštećenih kuća, puteva i mostova, pričinjena je šteta i na elektromreži. Preliminarni rezultati procene štete govore da je u opštini Bajina Bašta oko 19 srušenih objekata, 24 objekta za koja se čeka procena da li mogu da se obnove i 60 objekata koja se sanacijom mogu popraviti.
Trenutno na proceni štete radi šest timova stručnih lica, a očekuje se dolazak i sedmog tima geologa, koji će proceniti kolika je opasnost od ponovnih klizišta. Put Bajine Bašte Udruženje “Pazova za najugroženije” uputiće specijalizovanu građevinsku mašinu, a dalje korake i projekte pomoći ovoj opštini biće poznati na narednim sastancima UO, istakao je predsednik OU Cviko Krunić dodavši da je sledeći donatorski skup zakazan za 12. jun.
Info Stara Pazova 03.06.2014.
Suština izmena i dopuna pet odluka iz komunalne oblasti koje su usvojene na poslednjoj sednici Skupštine opštine Stara Pazova, jeste usklađivanje sa Zakonom o prekršajima, rekao je u razgovoru za RTV Stara Pazova, Nikola Milaš, načelnik Odeljenja za komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine. U pitanju su odluke: o privremenim objektima, o pijacama, o javnim parkiralištima, o iznošenju i deponovanju otpadnih materija i Odluka o komunalnom redu. Cilj izmena je da se omogući efikasnije delovanje inspekcijskih službi i njihov veći autoritet, ali i pojednostavljenje i skraćenje postupka od izricanja do plaćanja kazne.
Izricanje prekršajnog naloga moguće je za postavljanje i korišćenje privremenog objekta bez ili protivno odobrenju, za vanpijačnu prodaju robe i nepridržavanje propisanog reda na pijacama, za zauzeće parking mesta za invalide, za državne organe ili ostavljanje neispravnog vozila na parkingu. Milaš kaže daje moguće izricanje kazne i javnom preduzeću ako ne vrši posao u skladu sa spropisima.
Info Stari Banovci 03.06.2014.
Nivo Dunava je pre tri nedelje bio veoma visok i poplavio je priobalno područje u Podunavlju na teritoriji naše opštine, a vrh poplavnog talasa najavljen je za danas. Takođe se bio izlio i Budovar, koji se uliva u Dunav u Starim Banovcima i preplavio bašte. Prema rečima Predraga Skerletovića, predsednika ribolovačkog društva “Kečiga” iz Starih Banovaca, Dunav je poslednjih dana u konstantnom opadanju, voda se dosta povukla i za sada nema izgleda da će doći do novog poplavnog talasa. Novi problem koji nastaje sa povlačenjem Dunava su otpaci koje voda ostavlja za sobom, a pre svega plastične flaše i kese, ali i razno drugo đubre, pa će neophodno biti čišćenje njegove obale, kada se voda sasvim povuče.
Kultura Stara Pazova 03.06.2014.
Za razliku od prošlih godina, jun će ove godine biti bogatiji kulturim programima. Centar za kulturu Stara Pazova najavljuje 20-ak programa. Izložbe, koncerti, promocije knjiga, filmovi, sve to je u ponudi Centra za kulturu za jun. Početak meseca biće u znaku dečjeg pozorišta. Kada je pozorište u pitanju, SP VHV Stara Pazova najavljuje novu premijeru, a u Novoj Pazovi će biti održan drugi Festival Ćirini pozorišni dani. Dosta programa najavljuje i Savez amatera opštine Stara Pazova. Centar za kulturu najavljuje i Pazovačko kulturno leto, koje će ove godine biti humanitarnog karaktera.
Krajem meseca ni ove godine neće izostati Vidovdanski susreti, u Staroj Pazovi i u Novim Banovcima biće nekoliko filmskih projekcija, za najmlađe je tu i Dečja subota, čitalačka publika imaće priliku da se upozna sa novom knjigom Staropazovčanina Mirolava Mahača, a u Galeriji Centra za kulturu biće otvorena retrospektiva izloža crteža akademskom slikara Zorana Kačarevića iz Stare Pazove.
Info Stara Pazova 03.06.2014.
Četrdeseta jubilarna generacija predškolaca PU „Poletarac“ oprostiće se od svog vrtića i vaspitača na završnim pripredbama koje će biti organizovane u naredna tri dana. Od vrtića će se prvi oprostiti predškolci „Poletarca“ u Golubincima, završna priredba će biti održana sutra u 18.00 časova, u četvrtak u isto vreme završna pripredba će biti upriličena u Pozorišnoj sali u Staroj Pazovi, a u petak u sportskoj hali Osnovne škole „Rastko Nemanjić Sveti Sava“ u Novoj Pazovi.
Predškolci Poletarca neće učestvovati na Pokrajinskoj smotri dramskog stvaralaštva sa predstavom „Poletarci, rađanje ptića“, iako je žiri ovu predstavu proglasio za najbolju na 15. Smotri dramskog stvaralaštva dece predškolskih ustanova Srema , jer se termin održavanja festivala poklopio sa terminom završnih priredbi predškolaca u Staroj i Novoj Pazovi, rekla je zamenica direktora Radmila Bogdanović.
Info Stara Pazova 03.06.2014.
U Osnovnoj školi „Rastko Nemanjić Sveti Sava“ u Novoj Pazovi juče su održane sednice odeljenskih, a za danas je zakazana sednica Nastavničkog veća, na kojoj će biti verifikovan uspeh malih maturanata. Popravni ispiti za učenike osmih razreda će biti održani do 10. juna, kada će biti upriličena podela svedočanstava, Vukovih i posebnih diploma, rekao je direktor Strahinja Blagojević istakavši da će mali matruanti novopazovačke škole matursko veče proslaviti u subotu 7. juna u restoranu „Flamingo“ u Inđiji.
Info Stara Pazova 02.06.2014.
Tokom vikenda na području staropazovačke opštine zabeleženo je 4,5 litre kiše po kvadratnom metru. Od padavina slabog intenziteta pokorica zemlje nije razbijena, ali stanje useva u ovom trenutku je zadovoljavajuće. Strna žita su u fazi voštane zrelosti, šećerna repa u fazi formiranja korena, a kukuruzu iako je toploljubiva biljka, prijaju trenutni vremenski uslovi. Sa zaštitom od bolesti i suzbijanjem korova u usevima sada treba biti oprezan. Ukoliko tokom ove nedelje temperatura bude preko 25 stepeni, posle 15. juna možemo očekivati žetvu ječma i uljane repice, kaže Marka Hric, zaštitar bilja iz Stare Pazove.
Povrtarske kulture treba tretirati od bolesti odmah nakon kiše jer vremski uslovi odgovaraju pojavi plamenjače i krompirovoj zlatici. Preporučuje se menjanje insekticida kako bi tretmani bili što uspešniji. U zasadima je primećena masovna pojava puževa za čije suzbijanje na tržištu nema preparata, pa se preporučuju mamci koji su upotrebljavani nekada u narodu, a to su so i pivo.
Info Stara Pazova 02.06.2014.
Na 19. republičkom takmičenju u grafičarstvu na kome je učestvovalo deset srednjih škola, iz pet nastavnih oblasti učenici staropazovačke Tehničke škole su ekipno osvojili prvo mesto, ali i individualno, izjavila je njihova profesorka Dragana Pantić. Tim učenika su činili Milan Kovačević i Tigran Okilj ,koji su prezentovali svoje znanje i to kako teorijsko tako i praktično. Pripreme su trajale tokom cele školske godine jer su ova dva momka želela da ostvare uspeh pošto su prethodne godine učestvujući na ovom takmičenju saznali koji stepen znanja je potreban.
Obzirom da ove godine završavaju školovanje Milan i Tigran žele da upišu višu grafičarsku školu, ali će se truditi i da kroz konkretnu praksu ostvare dobar uspeh.
Kultura Stara Pazova 02.06.2014.
Dečja grupa OKUD-a Sveti Sava iz Nove Pazove osvojila je zlatnu plaketu na Muzičkom festivalu dece Vojvodine i biće jedna od pet vojvođanskih grupa na republičkoj smotri. Obe grupe KUD-a Branko Radičević iz Stare Pazove osvojile su srebrne plakete, kao i ansambl KUD-a Branko Radičević iz Novih Banovaca i OŠ Pinki iz Stare Pazove, a SKUD Janko Čmelik bronzanu plaketu. Muzički festival dece Vojvodine održan je juče u Bačkoj Topoli, ukupno je nastupilo 40 ansambala.
Info Golubinci 02.06.2014.
Na Republičkom takmičenju orkestara i horova osnovnih škola održanom juče u Zemunu, Tamburaški orkestar Osnovne škole “23. oktorbar” iz Golubinaca osvojio je 98 bodova i prvo mesto. Takmičenje je održano 31. maja u Nišu i 1. juna u Zemunu.
Sport Stara Pazova 02.06.2014.
U derbiju 27. kola Srpske lige, Vojvodina, fudbaleri Dunava iz Starih Banovaca poraženi su u Staroj Pazovi od Bačke iz Bačke Palanke sa 2:1, a Radnički iz Nove Pazove je izgubio od Dinama u Pančevu sa 1:0. U 27. kolu Vojvođanske lige grupa Zapad, Jedinstvo je u Staroj Pazovi pobedilo Cement iz Beočina sa 2:1, a Omladinac iz Novih Banovaca je savladao Jugović u Kaću sa 3:0. Fudbaleri Jadrana u 27. kolu Sremske lige pobedili su u Golubincima LSK iz Laćarka sa 1:0, dok je Sremac iz Vojke izgubio od Radničkog u Šidu sa 2:1. U 27. kolu Druge Sremske lige grupa Istok Sloga je u Krnješevcima pobedila Fruškogorac iz Krčedina sa 5:4, a Podunavac iz Belegiša je savladao Jedinstvo u Platičevu sa 3:0.
Kultura Stara Pazova 02.06.2014.
Na republički festival amaterskih pozorišta Srbije plasirala su se pozorišta iz Sente, Crvenke i Kovina. Na 52. Susretu amaterskih pozorišnih društava Vojvodine prvo mesto osvojila je predstava Ožalošćena porodica, Kamerne scene Miroslav Antić iz Sente, drugo Pokondirena tikva, Pozorišta Stevan Sremac iz Crvenke, a treće Razvojni put Bore Šnajdera, Amaterskog pozorišta Kovin i Centra za kutluru Kovin. Stručni žiri je konstatovao, da se ovogodišnja produkcija u amaterskim pozorištima može pohvaliti pojedinačnim visokim dometima, ali ne i sveukupnim povoljnim utiskom. Susret je zatvorio Sava Mučibabić, predsednik Saveza amatera Srbije, a nakon dodele priznanja Kulturni centar Kula izveo je predstavu La Bambola.
Info Stara Pazova 02.06.2014.
Mali maturanti Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki“ u Staroj Pazovi proslavili su svoje matursko veče. Shodno odluci Saveta roditelja, proslava male mature organizovana je u restoranu „Flamingo“ u Inđiji. 92 svršena osnovca škole Pinki okupili su se u školi i nakon svečanog defilea, zajedno sa svojim razrednim starešinama i učiteljima, autobusima su krenuli put Inđije.Svršeni osnovci osnovne škole „Simeon Aranicki“ u Staroj Pazovi takođe su proslavili svoje matursko veče. Proslava maturske večeri tradicionalno je bila upriličena u školi. Ove godine škola Aranicki ima dva odeljenja osmih razreda, u generaciji je 43 učenika.
Kultura Stara Pazova 02.06.2014.
Poslednje takmičarsko veče na staropazovačkoj sceni je nastupilo Amatersko pozorište „Đorđe Damjanov Đekša“ iz Jaše Tomića sa predstavom „Gori, gori, gospodjice moja“ u režiji Bogdana Jankovića. Iako predstavi nedostaje malo tempa, ipak je ovo pozorište donelo radost igre i jednu pitku predstavu koja je izazvala osmeh na licu gledalaca ali sa gorkim ukusom, kao žal za mladošću. Za glumca večeri proglašen je iskusan Srđan Janjić u predstavi namćor, koji je u pozorištu 40 godina.
Sport Banovci Dunav 02.06.2014.
Dušan Inđić, internacionalni majstor, iz Stare Pazove pobednik je brzopoteznog humantiranog turnira koji je odigran u naselju Banovci Dunav. On je osvojio 10 poena u 11 kola, drugi je bio Goran Todorović koji je osvojio devet poena koliko i Slavko Azarić na trećem mestu. Turnir je organizovao šah klub Banovci Dunav u humanitarne svrhe, a čitav prihod će biti uplaćen za pomoć ugroženom stanovništvu od poplava. Prema rečima Miodraga Stankovića predsednika šah kluba Banovci Dunav sakupljeno je 11.000 dinara. Na turniru je učestvovalo 23 šahista, igrao se švajcarski sistem, jedanaest kola, a tempo igre je bio 5 minuta po igraču.
Firma Eurostroj iz Stare Pazove zapošljava trgovca u maloprodajnom objektu Praktiker. Pored rasvete i elektromaterijala, u prodavnici Praktiker u ponudi je širok asortiman šrafovske robe, ručnog, baštenskog i elektro alata, profi i hobi program. Ako ste komunikativni, vredni, imate iskustvo rada kao trgovac, prijavite se ili nam dostavite Vašu radnu biografiju.Poželjno je da kandidati budu elektotehničke struke ili da imaju osnovno znanje u navedenoj oblasti. Zainteresovai kandidati više informacija mogu dobiti na telefon broj: 063/267 032, ili poslati svoju radnu biografiju na e-mail: hr.mng@eurostroj.rs.
Potrebni radnici za rad u perionici veša u Staroj Pazovi.Zainteresovani kandidati više informacija mogu dobiti na telefon broj 069/40-51-500 kao i na broj telefona 063/24-41-76.
Firmi Moto-plast doo koja se bavi proizvodnjom folije, potrebni proizvodni operateri sa ili bez radnog iskustva za rad u proizvodnom pogonu u Novoj Pazovi. Rad je organizovan u smenama. Svoju radnu biografiju sa nazivom pozicije za koju konkurišete,zainteresovani kandidati mogu poslati na e-mail adresu: info@motoplast.rs ili doći lično u prostorije firme u ulici Njegoševa 111 u Novoj Pazovi.Za više informacija zvati na telefon broj 022/323-584 kao i na broj 022/323-364 svakog radnog dana od 8 do 16 časova.
Potrebni radnici muškog pola , za rad na presama u proizvodnji bakelitnih toalet dasaka. Zainteresovani kadidati sve informacije mogu dobiti na telefon broj 063/450-426 u periodu od 08 do 14 časova.
Predstavništvu kanadske firme Integrity iz Stare Pazove, potrebni radnici u proizvodnji. Prijave na telefone 022/310-147 i 060/508-0844 ili doći lično u sedište firme Golubinački put bb.
Stovarištu Šovljanski iz Starih Banovaca hitno potrebna dva fizička radnika. Za više informacija doći lično na adresu Grčka 2, ili pozvati na telefon broj 022/310-608.
Usled proširenja proizvodnih kapaciteta kompanija IGB AUTOMOTIV raspisuje konkurs za prijem 100 radnika u proizvodnom pogonu u Inđiji. Konkurs je otvoren do 1. juna. Prijave i biografije možete poslati na e-mail adresu prijava@bauerhin.rs ili direktno predati u kompaniji.
Potrebne žene za prodaju sladoleda u Novoj i Staroj Pazovi.Zainteresovane kandidatkinje mogu se javiti na broj telefona 060/5108333.
Kompaniji DIS su potrebni mladi, vredni i ambiciozni ljudi na sledećim pozicijama u marketu u Novoj Pazovi: prodavac- izlagač, kasir, prodavac na odeljenju voća i povrća, prodavac na odeljenju delikatesa i gotovih jela, mesar, magacioner, referent nabavke, poslovođa, vozač- dostavljač, Direktor marketa. Prijave sa kratkom biografijom i fotografijom posalti na hr@dis.rs ili se prijavite putem upitnika na sajtu www.dismarket.rs. Konkurs je otvoren do kraja juna.