Pregled vesti za Jul 2014.


Info Stara Pazova 31.07.2014.
U posetu opštini Stara Pazova danas dolazi delegacija nemačke Pokrajine Baden-Virtemberg na čelu sa gospodinom Francom Unterštelerom, ministrom državnog Ministarstva životne sredine, klime i energetike. Ovo je prvi susret koji će se održati u Staroj Pazovi u cilju dalje realizacije projekta izgradnje Postrojenja za prerađivanje otpadnih voda. Cilj projekta je upravljanje otpadnim vodama, odnosno izgradnja prečistača otpadnih voda i prozvodnja biogasa od koga se dobija toplotna i električna energija. Do sada je završena studija izvodljivosti i opravdanosti, koju je uz podršku pomenutog Ministarstva Pokrajine pripremio Institut iz Štutgarta, jedan od najpoznatijih i najcenjenijih instituta u Evropi.
Sledeći korak je izrada projekta za izgradnju prečistača otpadnih voda. Projekat finansira Državno ministarstvo Pokrajine, uz ličnu podršku ministra Franca Unterstelera.
Info Stara Pazova 31.07.2014.
Fondacija Pazova za najugroženije sutra u Bajinoj Bašti potpisuje ugovore sa 10 domaćinstava i protokol o saradnji sa opštinom Bajina Bašta. Fondacija donira kompletan građevinski materijal, uključujući stolariju, sanitarije, materijal za izolaciju i zanatske radove. Radi se o 1.150 kvadratnih metara neto stambenog prostora i procenjuje se da će vrednost donacija biti oko 20 miliona dinara, zahvaljujući činjenici da će kuće biti građene dobrovoljnim radom. Pazovačka Fondacija je ovu donaciju namenila najugorženijim domaćinstvima čiji su domovi na udaljenim i teško pristupačnim mestima Opštine Bajina Bašta, koja je i sačinila spisak najsiromašnijih porodica.
Naša fondacija je pomoć namenila upravo stanovništvu koje je ostalo i bez domova i koje se bavi poljoprivredom.
Info ostalo 31.07.2014.
Danas je u zgradi Opštine Pećinci Dubravka Kovačević Subotički, predsednica Opštine, potpisala ugovor o dodeli kuće sa okućnicom Jaku Iliću iz Brestača, vrednosti od 810.000 dinara, u okviru programa otkupa kuća sa okućnicom za izbegličke porodice. Sredstva je obezbedio Komeserijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, a opština Pećinci učestvuje sa 10 posto. Ovo je treća kuća koju opština Pećinci dodeljuje ove godine. Trenutno su u toku još dva konkursa za rešavanje stambenih pitanja izbegličkih porodica: dodela pomoći u građevinskom materijalu za koji se ovih dana očekuje konačna lista korisnika i davanje u zakup pet montažnih kuća u Ogaru uz mogućnost otkupa. Već ranije tokom ove godine 7 porodica je dobilo pomoć u građevinskom materijalu, a 13 izbegličkih porodica je kroz program ekonomskog osnaživanja dobilo sredstva za rad poput alata, mašina i grla stoke.
Info Stara Pazova 31.07.2014.
Uposlednjoj julskoj akciji davalaštva krvi održanoj danas u Staroj Pazovi do 11 časova odazvalo se 30 dobrovoljnih davalaca. Akcija je trajala od 8 do 14 časova,a odvijala se u transfuziološkom autobusu smeštenom ispred zgrade SO Stara Pazova. Obzirom na stalne apele koji dolaze iz Instustuta za transfuziju krvi ova letnja kampanja je značajna jer obezbeđuje rezerve krvi neophodne za hiruške intervencije.
Info Stara Pazova 31.07.2014.
Učestale kiše, visoka vlažnost vazduha i visoke temperature utiču na veću pojavu bolesti i štetočina na voću, vinovoj lozi i povrća. Voćari,vinogradari,povrtari, a sve češće i ratari hemijska sredstva upotrebljavaju sve više kako bi zaštitili zasade i useve od bolesti i korova. Lazar Klještanović, iz Poljoprivredne stručne službe u Rumi kaže da bolesti ove godine ima i previše. Primena hemijskih sredstava je skupa a njihova upotreba u lancu ishrane sve prisutnija i štetna. O karenci namirnica u ovo vreme kada je bitno zaštiti useve teško da se može voditi računa, zbog toga proizvođači u poslednje vreme pribegavaju drugim načinima suzbijanja bolesti. Primena bioloških preparata je u fazi istraživanja.
Kultura Stara Pazova 31.07.2014.
Folklorni ansambl Klasje SKUD-a Janko Čmelik večeras će otputovati na 16. Međunarodni festival Janošikov dukat u Češku Republiku. Festival počinje 1. a završava se 3. avgusta a FA Klasje će imati nekoliko nastupa 2. i 3. avgusta. Pored slovačkih narodnih igara predstaviće i staropazovačke pesme a poseban nastup će imati orkestar.
Info Stara Pazova 30.07.2014.
Osobe sa invaliditetom uporno se bore za unapređenje svog društvenog položaja. Prema rečima Gorana Rajkovića, predsednika Udruženja paraplegičara Fruška gora – Srem sa sedištem u staropazovačkoj Opštini, u nadležnom Ministarstvu su tokom jula meseca vođeni konstruktivni razgovori. Rajković očekuje da u kratkom roku bude urađen nacrt Zakona o invalidskim organizacijama, kao i Zakon o socijalnoj zaštiti osoba sa invaliditetom. U narednih mesec dana u udruženjima osoba sa invaliditetu u toku je javna rasprava o Zakonu o ortopedskim, odnosno, medicinskim pomagalima.
Sport Stara Pazova 30.07.2014.
Ponosan sam na moje fudbalere i na rezultat koji smo ostvarili, izjavio je juče u Sportskom centru u Staroj Pazovi Veljko Paunović selektor omladinske reprezentacije Srbije u fudbalu po povratku sa evropskog prvenstva u Mađarskoj. Deo igrača i članove stručnog štaba dočekalo je pedesetak navijača uglavnom roditelja i članova najuže rodbine i fudbalske sudije vojvođanskih liga i burnim aplauzom pozdravili naše mladiće zbog velikog uspeha koji su ostvarili u Mađarskoj, bez obzira što nisu uspeli da odbrane titulu osvojenu prošle godine. Reprezentacija Srbije je poražena u polufinalu od Portugalije na penale, ali je izborila plasman na svetsko prvenstvo na Novi Zeland.
Info Stara Pazova 29.07.2014.
Savet Mesne zajednice Stara Pazova sinoć je jednoglasno usvojio Program proslave Dana Stare Pazove, Svetog Ilije. Centralna manifestacija će biti upriličena u petak u restoranu „Vojvodina“ uz prisustvo gostiju iz Slovačke, Poljske, Hrvatske i Srebrenice, sa kojom Stara Pazova ima potpisanu Povelju o bratimljenju. U okviru obeležavanja mesne slave svečano će biti dodeljene Plakete sa Poveljom Mesne zajednice za 2014. godinu najuspešnijim Staropazovčanima u oblasti obrazovanja i vaspitanja, kulture i sporta, novčana nagrada u iznosu od 20 hiljada dinara biće uručena učenicima generacije staropazovačkih osnovnih škola i najboljem učeniku ŠOSO „Anton Skala“ iz Stare Pazove, a povodom 95 godina od osnivanja FK „Jedinstvo“ biće dodeljene diplome veteranima starijim od 75 godina.
U subotu, na Svetog Iliju, na stadionu „Jedinstvo“ u Staroj Pazovi biće odigrana prijateljska fudbalska utakmica između FK „Jedinstvo“ i fudbalskog kluba iz mesta Miloslavov iz Republike Slovačke.
Sport Stari Banovci 29.07.2014.
Posle više od godinu dana radovi na rekonstrukciji sportskog objekta u Starim Banovcima se nalaze u završnoj fazi. Zahvaljujući sredstvima koje je obezbedila Opština Stara Pazova i Direkcija za izgradnju radovi su intenzivirani u poslednje vreme. Da bi fudbaleri Dunava posle više od godinu dana ponovo mogli da igraju prvenstvene utakmice na svom terenu potrebno je da se postavi nova ograda, golovi, klupe za rezervne igrače i zaštitna mreža iza golova rekao je za RTV Stara Pazova Goran Kovačić, član Upravnog odbora kluba i doskorašnji predsednik. Ranije je urađen pomoćni teren, zasejana nova trava na glavnom terenu i uveden sistem za automatsko zalivanje.
Istovremeno igrači pod rukovodstvom novog trenera Branislava Bajića se pripremaju za prvenstvo, treniraju na svom igralištu, a koriste i nedavno uređenu peščanu plažu pored restorana „Venecija“. U Dunavu očekuju da će 24. avgusta posle više od godinu dana ponovo igrati utakmice za bodove pred svojim navijačima, a svečano otvaranje renoviranog sportskog objekta je predviđeno za 21. septembar.
Info Stara Pazova 29.07.2014.
Naše područje se još uvek nalazi u crvenoj zoni kada je reč o vremenskim nepogodama. Velika vlaga i nestabilna vazdušna masa uslovljavaju obilne padavine i grmljavinske nepogode na širem području naše teritorije. Obilne kiše praćene vetrom, munjama i pucanjem gromova su uobičajena meteorološka pojava za letnji period. Slično je bilo leta 1999. i 2011. godine. Sve su to ćudi prirode, dodaju meteorolozi i ne slažu se da je aktuelno nevreme posledica klimatskih promena. Goran Mihajlović, načelnik Hidrometeorološkog zavoda Srbije kaže da su slične vremenske prilike zabeležene, ipak 50 litara kiše po kvadratu koliko je palo na području staropazovačke opštine tokom jednog popodneva je prosečna količina za ceo jul.
Promenljivo, oblačno i nestabilno vreme zadržaće se i narednih dana, sve do subote. Za dane vikenda doći će do stabilizacije vremena ali će temperatura biti nešto niža. Prema mesečnoj prognozi vremena, sa ređom pojavom pljuskova i stabilnije vreme iz Hidrometeorološkog zavoda Srbije najavljuju za prvih deset dana avgusta.
Info Stara Pazova 28.07.2014.
Jutros je izbio požar u kući porodice Van Der Zajden u Staroj Pazovi. Ekipa Radio-televizije Stara Pazova na licu mesta u razgovoru sa Tanjom Van Der Zajden saznala je da je požar izbio u kuhinji, verovatno jutros, na elektičnoj instalaciji i da se na sreću nije proširio na gasne instlacije. U kući, na spratu, spavala je porodica Van Der Zajden. Požar su primetili tek kada su se probudili, nešto posle osam sati, pozvali su vatrogasce koji su stigli u vrlo kratkom roku, rekla je gospođa Van Der Zajden. Svi ukućani su dobro a materijalna šteta je znatna.
Info Stara Pazova 28.07.2014.
Tokom protekla 24 časa na teritoriji staropazovačke opštine palo je između 50 i 55 litara kiše po kvadratnom metru, a bilo je i olujnog vetra. Kukuruz, suncokret, vinova loza i povrće su polegli a na pojedinim mestima stvorile su se vodene depresije, na kojima će ukoliko se zadrži voda biljke propasti, kaže Marka Hric, diplomirani agronom iz Stare Pazove. Ovogodišnje vremenske prilike nisu naklonjene biljkama na kojima se zbog učestalih padavina, visokih temperatura i visoke vlažnosti vazduha pojavljuju bolesti. Na šećernoj repi je prisutna cerkospora, suncokretovoj glavici voda ne prija, povrće, voće i vinovu lozu treba štititi sredstvima na bazi bakra.
Info Stara Pazova 28.07.2014.
Rečni ekološki karavan – regata „Reka“ zaplovio je juče sa obale Dunava u Starim Banovcima na put dug 500 km, u trajanju od 13 dana, sve do Tekije i nazad. Prema rečima Dragane Stanojković Zorić, direktorke TO opštine Stara Pazova, prijavljeno je 40 plovila, kako sa sa teritorije naše opštine tako i iz Starog Slankamena, Novog Sada i Beograda. Loši vremenski uslovi na početku putovanja nisu pokvarili raspoloženje učesnika, koje očekuju mnogobrojne turističke atrakcije, a Đerdapska klisura je svakako najveći izazov. Ova manifestacije je humanitarnog karaktera, a kotizacija od 1000 dinara ići će u fond Pazova za najugroženije. Glavni pokrovitelj je Opština Stara Pazova.
Život Stara Pazova 28.07.2014.
Juče je u Novoj Pazovi održana treća julska akcija dobrovoljnog davanja krvi na koju se odazvalo 58 osoba,a krv je dalo 52 dobrovoljna davaoca.Naredna akcija je planirana za četrvrtak 31. jul kada će transfuziološki autobus biti postavljen ispred zgrade SO Stara Pazova,i to u vremenu od 8 do 14 časova.
Sport ostalo 28.07.2014.
U Novom Sadu na prvenstvu Srbije u streljaštvu učestvovali su i strelci Jedinstva iz Stare Pazove. Marta Bireš koja je i na spisku reprezentacije za odlazak na svetsko prvenstvo u Granadu u konkurenciji juniorki osvojila je drugo mesto sa 574 upucana kruga, a gađala je u disciplini malokalibarska puška trostav 3 puta 20 metaka. Ekipno strelci Jedinstva u juniorskoj konkurenciji su zauzeli treće mesto sa 1.643 upucana kruga.
Info Belegiš 27.07.2014.
Mladi Belegišani, Bojan Jovanović (19) i Milan Bešević (19) udavili su se juče u Dunavu u blizini belegiških ada. Nezvanično saznajemo da su mladići zajedno sa drugaricom pokušali da pregaze deo reke do spruda na kom su planirali da se kupaju i sunčaju. Tom prilikom su naišli na dublji deo prelaza gde ih je odneo vir. Sandru Jovanović (19), koja je bila sa njima, u poslednjem trenutku je spasio Veljko Lazić koji se našao u blizini.
Na lice mesta, pored policije i Hitne pomoći, izašle su i specijalne ronilačke jedinice Žandarmerije koje se pronašle tela nastradalih nakon višesatne potrage.
Info Stara Pazova 25.07.2014.
U centru Stare Pazove tačnije na raskrsnici ulice Kralja Petra Prvog i Branka Radičevića kod vatrogasnog doma dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali putnički automobil i biciklista. Prema rečima ocevidaca vozač automobile je naleteo na ženu koja je na biciklu prelazila ulicu na mestu gde to nije obeleženo vraćajući se iz samoposluge. Na sreću teže povređenih u ovoj nezgodi nije bilo iako je žena preventivno odvedena u hitnu pomoć. Policija i Hitna pomoć na lice mesta stigli su odmah nakon poziva. I ovim putem apelujemo na sve vozače, bicikliste, motocikliste i pešake da obrate pažnju na sve učesnike u saobraćaju, da poštuju saobraćajne propise i pažljivo voze.
Info Stara Pazova 25.07.2014.
Izvršni odbor Saveta Mesne zajednice Stara Pazova na današnjoj sednici doneo je predlog odluke o usvajanju programa proslave Dana Stare Pazove, Svetog Ilije. Na lokalnu slavu su pozvani gosti iz Slovačke, Češke, Poljske i Hrvatske, poziv je upućen i predstavnicima Srebrenice, sa kojom Mesna zajednica Stara Pazova ima potpisanu Povelju o bratimljenju a fudbaleri iz Miloslavova iz Slovačke Republike će biti gosti FK Jedinstvo. Na sednici je utvrđen predlog dobitnika Plakete Mesne zajednice Stara Pazova za 2014. godinu, koji će se naredne nedelje naći pred članovima Saveta. Doneta je odluka da se, kao i prošle godine, učenicima generacije staropazovačkih osnovnih škola i najboljem učeniku ŠOSO „Anton Skala”, koji je iz Stare Pazove, uruči novčana nagrada u iznosu od 20 hiljada dinara.
Info Stari Banovci 25.07.2014.
Plaža u Starim Banovcima, među meštanima poznata pod nazivom „Venecija”, nedavno je uređena i spremna za ovogodišnju sezonu. Prema rečima Radislava Savića, predsednika MZ Stari Banovci, očišćeno je šipražje, korov i uklonjeno smeće, a potom je nasuto 1400 kubika peska, pa je samim tim plaža podignuta za oko 40 cm. Postavljeno je 10 kanti za smeće, koje se redovno prazne, kao i tuševi, a uklonjeni su i prošlogodišnji montažni, drveni kafići. Sada je sve očišćeno i spremno za kupače, a na građane se apeluje da vode računa i ne bacaju otpatke izvan kanti. Peščane ade u Belegišu su, takođe veoma atraktivne i privlače ljubitelje Dunava, kako iz samog mesta, tako i iz okolnih gradova. Ukoliko imate sopstveno plovilo do njih je lako doći, a ako ne, svake godine bude organizovan prevoz čamcima sa obale Dunava u Belegišu.
Info Stara Pazova 25.07.2014.
Zbog česte pojave kiše u poslednja dva meseca u većini područja zalihe vlage u dubljim slojevima zemljišta su dobre. Kukuruz, suncokret, soja i šećerna repa kao i druge prolećne kulture su ušle u generativne faze razvoja, tako da će im zaliha vlage biti od značaja. Velike količine i učestale padavine, ne pogoduju voću, povrću i vinovoj lozi, kaže Srđan Milakara, agrometeorolog iz Saveznog hidrometeorološkog zavoda Srbije. Promenljivi i nestabilni vremenski uslovi u nedelji za nama, pogodovali su razvoju biljnih štetočina i bolesti, tako da je neophodna primena adekvatnih mera nege i zaštite.
Info Nova Pazova 25.07.2014.
„Završni radovi na Hramu Svete Petke u Novoj Pazovi povereni su istom izvođaču koji je rekonstruisao zdanje Beogradske zadruge gde je nedavno postavljena maketa projekta Beograd na vodi“ – rekao je u razgovoru za RTV Stara Paztova arhijerejski namesnik protojerej stavrofor Mile Jokić, starešina Hrama. Ovaj izvođač je angažovan zahvaljujući posredovanju predsednika Opštine Đorđa Radinovića, rekao je Otac Jokić, koji je započeo izgradnju Hrama Svete Petke 2004. godine. Konačan izgled Hrama Svete Petke će dobiti kada u porti bude uređen travnjak, posađeno cveće i postavljena česma.
Info Stara Pazova 25.07.2014.
Staropazovačka opština prema poslednjem popisu stanovništva ima preko 67.000 stanovnika. Međutim, realno u njoj živi 65.608 jer je oko dve hiljade stanovnika trajno otišlo u Slovačku ili u zemlje EU. Opadanju broja stanovnika doprinelo je i manje rađanje dece. Po demografskim podacima u našoj Opštini se dnevno rodi jedno dete ili ni jedno a umro dve osobe.
Život Nova Pazova 25.07.2014.
U nedelju će u Novoj Pazovi biti održana akcija dobrovoljnog davanja krvi u vremenu od 8 do 13 časova u prostoru OŠ Rastko Nemanjić Sveti Sava. Iz Crvenog krsta poručuju davaocima da se odazovu ovom pozivu jer rezerve krvi su na minimumu i zato iz Zavoda za transfuziju krvi apeluju da se svi humani ljudi odazovu pozivu i daju krv kako bi rezerve ove dragocene tečnosti bile dovoljne za hitne intervencije u bolnicama.
Info Stara Pazova 24.07.2014.
Na sajtu Poreske uprave Republike Srbije ovih dana je objavljen spiskak najvećih poreskih dužnika među privrednim subjektima sa stanjem na dan 30. jun, a među njima je i dalje je Lifam a.d. u stečaju sa dugom oko millijardu i 907 miliona dinara. Master kozmetiks d.o.o. iz Stare Pazove duguje za porez 76 miliona dinara, A.D. Mitrosrem iz Sremske Mitrovice nešto manje od 137 miliona, a i dalje su aspolutni rekorder u dugovanjima za porez Zastava automolbili sa preko pet i po milijardi dinara duga. U kategoriji preduzetnici, Trgovinska radnja Maket Mara iz Starih Banovaca oko 15 miliona, a STR Pogrebne opreme Suza iz Novih Banovaca oko pet i po miliona dinara.
Info Stara Pazova 24.07.2014.
Izvršni odbor Saveta Mesne zajednice Stara Pazova na sutrašnjoj sednici trebalo bi da donese predlog odluke o usvajanju programa proslave Dana Stare Pazove, Svetog Ilije. Dnevnim redom je predviđeno donošenje predloga odluke o dodeli Plakete Mesne zajednice Stara Pazova za 2014. godinu, kao i donošenje predloga odluke o nagrađivanju učenika generacije staropazovačkih osnovnih škola.
Info Stara Pazova 24.07.2014.
Sinoć je održan sastanak Upravnog odbora Mesnog odbora Matice slovačke u Staroj Pazovi. Dosta se polemike na početku razvilo oko proslave obeležavanja dolaska Slovaka u Staru Pazovu, što ove godine nije održano zbog majskih poplava i dogovoreno je da se svake naredne taj događaj obeleži skromno, a za 250-u godišnjicu, što će biti za 6 godina, se već razmišlja o velikoj proslavi. Predstavnici pazovačkog mesnog odbora se spremaju na svečanu sednicu Matice slovačke u Srbiji, koja će biti u Bačkom Petrovcu prve subote u avgustu u okviru Slovačkih narodnih svečanosti a pre nedelju dana na tradicionalnom turniru u malom fudbalu, koji je ove godine održan Kisaču staropazovački tim je osvojio treće mesto, čulo se sinoć na sastanku.
Info Stara Pazova 24.07.2014.
Akcija pomoći Javnog tužilaštva iz Stare Pazove članovima Društva za afirmaciju invalida Feniks se i ove godine nastavlja. Pored toaletnih kolica koja su već kupljena jednom članu Feniksa ovih dana je Javno tužilaštvo obezbedilo još 192 hiljade dinara. Od predsednice Feniksa Jelice Despot, saznajemo da će se ova namenska sredstva iskoristiti za sve članove društva, koji će ovih dana dobiti vaučere za kupovinu prehrambenih proizvoda u Mediusu.
Kultura Stara Pazova 24.07.2014.
Na programu Kulturnog leta danas su dve filmske projekcije u HD kvalitetu koje organizuje Centar za kulturu u bioskopu u Staroj Pazovi: od 18 časova na programu je animirani film "TVRD ORAH". A od 20 časova, napeti triler, blokbaster “Hladni jul“, reditelja Džima Mikla. Cena bioskopske karte je 250 dinara.
Info Stara Pazova 24.07.2014.
U PU „Poletarac“ se tokom letnjeg raspusta obavljaju radovi na tekućem održavanju objekata. Trenutno je u toku sanacija kupatila, koje je staro 41 godinu, u objektu „Leptirić“ u Novoj Pazovi, odrađene su terase na tri jaslene grupe koje su bile uništene, sanirani su krovovi na dve jaslene sobe i urađena je nadstrešnica, rekla je za RTV Stara Pazova vršilac dužnosti direktora Radmila Bogdanović. U toku je potpisivanje ugovora za krečenje, krečiće se u svim objektima a prioriteti su jaslene sobe, kuhinje i holovi.
U saradnji sa Mesnom zajednicom Nova Pazova u objektu „Bubamara“ ugrađeni su mehanizmi na prozorima za otvaranje na kip, u toku je nabavka nameštaja za novootvorene i dopuna nameštaja u postojeće grupe, planirano je pranje itisona u svim objektima a tokom avgusta bi trebalo da bude popravljen i glavni bojler od 3 hiljade litara da bi za početak nove radne godine sve bilo spremno, istakla je direktorka Bogdanović.
Sport Stara Pazova 24.07.2014.
U okviru priprema za novo prvenstvo u Staroj Pazovi su juče u prijateljskoj utakmici fudbaleri Jedinstva i Dunava iz Starih Banovaca igrali nerešeno, 1:1. Jedinstvu je to bila druga provera u pripremnom periodu, dok je Dunav odigrao prvu utakmicu otkako je novi trener Branislav Bajić počeo treninge za novu sezonu. U Novim Banovcima Omladinac je pobedio Žarkovo sa 2:1, takođe u prijateljskoj utakmici. Fudbaleri Radničkog iz Nove Pazove su juče počeli pripreme za novo prvenstvo u Srpskoj ligi, Vojvodina. Prozivku je izvršio novi trener Mihajlo Bošnjak, doskorašnji šef stručnog štaba Dunava. Radnički će do početka prvenstva 16. avgusta trenirati u Novoj Pazovi i odigrati nekoliko prijateljskih utakmica.
Ekonomija Stara Pazova 23.07.2014.
Kamen temeljac novog Deltinog distributivnog centra postavljen je danas u Industrijskoj zoni u Staroj Pazovi. Kamen temeljac postavili su predsednik Delta Holdinga Miroslav Mišković i predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović. Početak izgradnje Deltinog distributivnog centra u Staroj Pazovi unapređuje domaću privredu i pruža mogućnost otvaranja novih radnih mesta. Upravo ovo privredno društvo u narednom periodu planira da otvori oko 400 novih radnih mesta. Posebno treba istaći odličnu saradnju Deltinog distibutivnog centra sa opštinom Stara Pazova koja je dala punu podršku za pokretanje novih poslovnih projekata na svojoj teritoriji.
Takođe, u cilju privrednog razvitka, rukovodstvo opštine Stara Pazova je u rekordom roku obezbedila je sve potrebne građevinske dozvole kako bi ova vodeća kompanija što pre počela sa gradnjom objekta.
Info Stara Pazova 23.07.2014.
Nakon dva meseca od osnivanja i održane tri donatorske konferencije, Fondacija “Pazova za najugroženije” počinje sa izgradnjom kuća u područjima ugroženim poplavama. Na sastanku Upravnog odbora, sinoć je odlučeno da se počne sa izgradnjom 10 kuća u zaseocima nadomak Bajine Bašte gde su domaćinstva kompletno stradala od klizišta. Ova sela su izbarana zahvaljujući inicijativi same opštine Bajina Bašta koja je prva dostavila konkretne planove i zahteve. Domaćinstva će biti useljiva nakon dva meseca.
Fondacija će na ovom prostoru uskoro početi sa gradnjom dodatnih 14 kuća ukoliko geolozi procene da je gradnja na tom prostoru moguća. Takođe, iz ove Fondacije saznajemo da će proizvođači i trgovci nameštajem sa teritorije naše opštine opremiti 17 domaćinstava stradalih u poplavama u selu Jamena. Prikupljanje pomoći za ugrožena područja se nastavlja i iz Fondacije stiže poziv da se akciji pridruže ne samo privrednici, već i pojedinci, organizacije i udruženja.
Info Stara Pazova 23.07.2014.
„Efikasno upravljanje imovinom u opštinama Stara Pazova i Inđija“ projekat, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština a finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji, implementira se u Opštini Stara Pazova već pet meseci i za to vreme je uspešno urađena analiza imovine i predstavljena šema upravljanja - rekao je danas na konferenciji za medije Goran Savić, pomoćnik predsednika Opštine. Pomoćnik predsednika inđijske opštine Dejan Jekić rekao je da strateško upravljanje opštinskom imovinom po ovom modelu primenjeno u susednim državama, ima efekta na povećanje budžeta lokalnih samouprava i do 20 posto. Ukupna vrednost projekta je 126 hiljada 375 evra od čega Evropska unija finansira 85 posto.
Info Stara Pazova 23.07.2014.
Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Staroj Pazovi po poslednjim podacima nalazi se 3.697 ljudi i u odnosu na prethodne dve godine broj nezaposlenih se smanjuje zbog restriktivnih mera oko prijavljivanja na evidenciju, ali i povoljnog poslovnog okruženja u našoj opštini, izjavila je Jadranka Bubonja, savetnik Nacionalne službe za zapošljavanje u Staroj Pazovi.Od ukupnog broja nezaposlenih više od polovine su (2.065) žene. Na posao najduže čekaju oni od 30 do 50 godina, a trećina je onih koji imaju završen prvi stepen stručne spreme.
Sa visokim obrazovanjem je oko 500 lica u čemu prednjače žene. Na evidenciji je najviše sa srednjom mašinskom spremom njih 140, sa završenom gimnazijom 103, ekonomskom strukom 150 lica, trgovaca je oko 200, krojača 122. Diplomiranih pravnika je 37, ekonomista 32, lekara 6, stomatologa 4, mašinskih inženjera 3, elektro-inženjera 2. Informatičara, farmaceuta i programera na spisku nezaposlenih nema.
Info Stara Pazova 23.07.2014.
Za sedam meseci rada u Endokrinološkoj ambulanti Doma zdravlja „Dr Jovan Jovanović Zmaj“ u Staroj Pazovi pregledano je preko 250 pacijenata. Sa osobama obolelim od dijabetesa, koji više ne moraju da odlaze na kontrolne preglede u kliničke centre u Zemun, Beograd i Sremsku Mitrovicu, dva puta mesečno radi vrhunski stručnjak dr Jelica Bjekić Macut, specijalista endokrinologije u KBC „Bežanijska kosa“. U okviru Endokrinološke ambulante redovno se organizuju edukativna predavanja i konsultacije za pacijente. Pregledi se zakazuju, a termini se određuju mesec dana unapred. Pacijenti koji dolaze na lečenje je potrebno da imaju uput svog izabranog lekara.
Info Nova Pazova 23.07.2014.
Zbog rekonstrukcije raskrsnice u centru Nove Pazove, u ovom mestu do daljnjeg sredom neće biti pijačni dan. Pijaca će se odvijati samo nedeljom, obavestio je javnost Srbislav Knežević, sekretar Mesne zajednice Nova Pazova.
Kultura ostalo 23.07.2014.
Sutra u Krčedinu počinje Međunarodna umetnička kolonija, najavio je organizator Zoran Jakšić gostujući u našem Jutarnjem programu. Kolonija, koja je stekla međunarodni ugled, ove godine će okupiti 36 slikara i oko sto pesnika, rekao je Jakšić. Međunarodnu umetničku koloniju u Krčedinu u četvrtak u 20 časova otvoriće književnica Sanja Domazet.
Sport Stara Pazova 23.07.2014.
U okviru priprema za novu fudbalsku sezonu danas će se u Staroj Pazovi u prijateljeskoj utakmici sastati Jedinstvo i Dunav iz Starih Banovaca. Jeidnstvu će ovo biti druga provera za novo prvenstvo u Novosadsko-Sremskoj ligi, pošto su u nedelju pobedili Podunavac iz Belegiša sa 3:1, dok će starobanovčani koji se pripremaju za Srpsku ligu, Vojvodina igrati prvi meč od kako su počeli pripreme. Utakmica na igralištu Jedinstva u Staroj Pazovi će početi u 18 časova.
Info Stara Pazova 22.07.2014.
Gostujući danas u programu RTV Stara Pazova, povodom 47-mog rođendana ove medijske kuće, Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova čestitao je značajan jubilej i podsetio na početke emitovanja programa. Predsednik Radinović je pohvalio to što se jubilej obeležava skromno, što je u skladu sa opredeljenjem opštinskog rukovodstva da se štedi i pomaže stradalima u poplavama, a istakao je da je privukla njajveći broj investitora, ima najviše pripremljenih projekata ka Evropskim fondovima, uspostavila je Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj i ima veliki ugled u Srbiji. Radinović je naglasio da je opština uspela da se oslobodi nasleđenih dugova uz redovno servisiranje kredita, i opredeljenje da kroz nove investicije obezbeđuje sredstva za ulaganja u interesu građana.
Tu je pomenuo gradnju sportske sale u Golubincima, uređenje centra Nove Pazove, planiranu gradnju vrtića u Belegišu, proširenje objekta Suda i proširenje vrtića u Staroj Pazovi. Municipalne obveznice koje je opština emitovala sada mogu da kupe i građani uz nešto više kamate od bankarskih i rokom dospeća od pet godina, rekao je predsednik Radinović i za sutra najavio polaganje kamena temeljca za gradnju distributivnog centra kompanije DELTA RIL ISTEJT.
Info Stara Pazova 22.07.2014.
Program Radija, na Radio televizija Stara Pazova, danas obeležava 47-mu godišnjcu emitovanja. Počelo je 22. jula davne 1967. godine. Zvali smo se, na početku, Radio Vojka. Kao novi medij, brzo smo stigli u Vaše domove, stekli veliku popularnost a rad novinara i redakcije od samog početka uživa ugled. Inspirator i glavni organizator radijskog a kasnije i eksperimentalnog televizijskog programa bio je Petar Radivojević, dugogodišnji direktor i glavni i odgovorni urednik Radio Vojke, a zatim i Informativnog centra, u čiji sastav ulaze Radio Vojka, kasnije Radio Stara Pazova i list Naša reč. Godine 1978. Radio Vojka menja ime u Radio Stara Pazova, a četiri godine kasnije se i bukvalno seli u opštinski centar, privremeno u prostorije na jednoj lokaciji i konačno za stalno na današnjoj adresi u ulici Kralja Petra I Oslobodioca broj 10 u Staroj Pazovi. Odlukom regulatorne agencije (RRA) od oktobra 2008. program Radija emituje se samo na frekvenciji 91,5 MHz i njegova čujnost je na području između Beograda i Novog Sada, Rume i Pančeva.

Zahvaljujući većem tehničkom opremanju i razumevanju lokalne zajednice od 2011. godine naša medijska kuća emituje i televizijski program putem kablovskih operatera, prvo u staropazovačkoj a od skora i u pećinačkoj opštini.
Info Stara Pazova 22.07.2014.
Povodom predstojeće regate “Reka” koju organizuje Turistička organizacija opštine Stara Pazova, od 27.jula . do 8. avgusta, konferencija za medije održana je na brodu “Istar” na Zemunskom keju. Rečni ekološki karneval ploviće Dunavom od Starih Banovaca do Tekije i nazad, 13 dana, rutom dugom 500 km, a prema rečima Dragane Stanojković Zorić, direktorke Turističke organizacije opštine Stara Pazova regata je humanitarnog karaktera, a prikupljena sredstva će ići u fond “Pazova za najugroženije”. Saša Tabaković, izvršni organizator regate, istakao je Đerdapsku klisuru, kao nainteresantniji deo ove plovidbe, ali to su i muzeji Viminacijum, Lepenski Vir, arheološko nalazište Vinča, tvrđave na Dunavu i druge turističke atrakcije. Učesnici plaćaju kotizaciju od 1000 dinara, da bi se prikupila pomoć za ugrožene od poplava, a više informacija na sajtu www.regatareka.com.
Info Stara Pazova 22.07.2014.
Dobar rod ovogodišnjih poljoprivrednih kultura, ponuda i potražnja diktiraju cenu na Produktnim berzama. Na produktnoj berzi u Novom Sadu cene pšenice i kukuruza padaju, što je dovelo do većeg interesovanja za ovim žitaricama. Pojeftinjenje je usledilo zbog ovogodišnjeg dobrog roda kod nas i u zemljama u okruženju, izjavio je Miloš Janjić, rukovodilac službe informisanja na Produktnoj berzi u Novom Sadu. Kod nas je žetva pšenice završena, u svetu se privodi kraju. Žito je svuda dobro rodilo i biće ga u dovoljnim količinama jedino će se razlikovati u kvalitetu zbog vremenskih uslova koji su smanjili kvalitet.
Info Stara Pazova 21.07.2014.
Na 21. sednici Skupštine opštine Stara Pazova prihvaćena je odluka o dopuni Statuta Čistoće na osnovu koje je proširena delatnost ovog javnog preduzeća na izgradnju puteva i auto puteva, odnosno održavanje saobraćajne signalizacije, i postavljanje električnih instalacija, odnosno održavanje javne rasvete. Pored dosadašnjih poslova održavanja čistoće u naseljima, ozelenjavanja i pogrebnih usluga, u nomenklaturi delatnosti Čistoće biće upisane dve nove.
Info Stara Pazova 21.07.2014.
Desetak najboljih košnica sa pčelama, ukradeno je pčelarima sa teritorije staropazovačke opštine krajem prošle nedelje. Situacija se ponavlja već treću godinu zaredom u istom periodu, kaže Radoslav Knežević, predsednik Udruženja pčelara „Polen“ iz Nove Pazove. Njemu su nestale tri košnice, vlasniku pčela pored njegovog takoođe tri, a pčelarima čiji su pčelinjaci stacionirani u vojačkom ataru ukradeno je preko šest. Po rečima našeg sagovornika šteta iznosi preko hiljadu evra i prijavljena je policiji.
Info Stara Pazova 21.07.2014.
Prošlonedeljne obilne kiše i visoke temperature poljoprivredne kulture za sada dobro podnose. Šećerna repa je u fazi nalivanja korena, soja u fazi intenzivnog cvetanja, formiranja mahuna i nalivanja zrna u mahunama u donjim spratovima. Kukuruz je u fazi cvetanja i oprašivanja i na njemu je primećen kukuruzni plamenac. Suncokret i voće su najviše zahvaćeni bolestima koje prouzrokuje aktuelno vreme, tako da ih treba češće prskati kako bi se sačuvao rod, savetuju zaštitari.
Sport Stara Pazova 21.07.2014.
Nikola Milošević, strelac Stražilova iz Sremskih Karlovaca sa 185 upucanih krugova, pobednik je turnira koji je po deseti put održan u Staroj Pazovi u organizaciji streljačke družine Jedinstvo. U ekipnoj konkurenciji, među deset ekipa, prvi su bili strelci Stražilova, a 35 strelaca je gađalo standardnom vazdušnom puškom. Na svečanosti koja je usledila po završetku turnira uručena je specijalna Plaketa Siniši Maletiću za 35 godina rada u klubu. Turnir u Staroj Pazovi je ispratio i Srećko Pejović direktor reprezentacije Srbije. Organizaciju turnira pomogla je Opština Stara Pazova.
Info ostalo 21.07.2014.
Operativnim radom sremskomitrovačke policije identifikovani su i uhapšeni R.M. (56) iz Kraljeva, R.R. (45) i P.V. (39) sa područja Kruševca, koji se sumnjiče da su izvršili dve teške krađe na štetu stranih državljana. Osumnjičeni se terete da su koristeći noć, na parkingu benzinske pumpe pored auto-puta Batrovci - Šimanovci, razbili prozor putničkog automobila "mercedes" i ukrali torbe sa dokumentima i 15.000 evra, a iz prtljažnika "opel vektre" torbu sa ličnim stvarima vlasnika. Po nalogu nadležnog tužioca, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će uz krivičnu prijavu biti dovedeni na saslušanje u Osnovno javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici, saopštila je jutros sremskomitrovačka Policijska uprava.
Info Stara Pazova 21.07.2014.
Nakon predavanja istoričara Ranka Končara, o specifičnostima Narodnooslobodilačkog pokreta u Vojvodini, u okviru slave Vojačke partizanske vatre, predstavnici Pokrajinskog, opštinskog i mesnih odbora iz Vojke, Belegiša i Golubinaca, kao i Mesne zajednice Vojka položili su vence na spomenik palim borcima u centru Vojke ispred osnovne škole. Petar Dobrodolac, predsednik MO SUBNOR-a Vojka je podsetio da se ove godine obeležava 70 godina od oslobođenja u drugom svetskom ratu i da su mnogi meštani Vojke položili svoje živote za slobodu. Nakon toga povorka sa pleh muzikom je posetila i vojačko partizansko groblje, a venac je položen i na spomenik na železničkoj stanici.
Život Stara Pazova 21.07.2014.
Sedmoro dece u hraniteljskim porodicama u Staroj Pazovi u subotu je proslavilo svoje rođendane. Lepo vreme omogućilo im je da se igraju u parku, ali svi su bili na okupu kada su na sto iznete torte i kada su deljeni pokloni, koje je obezbedio predsednik opštine Đorđe Radinović. Deca se uvek iskreno raduju ovim druženjima a njihovi hranitelji im preko leta pripremaju još neka iznenađenja. Kako je rekao Šimko Forgač uskoro se planira izlet na Borkovačko jezero, ali sigurno će do kraja leta organizovati još nekoliko izleta.
Kultura Stara Pazova 21.07.2014.
U okviru Pazovačkog kulturnog leta u Staroj Pazovi je gostovao Dramski studio Zmaj iz Iriga sa predstavom Opet pakujemo majmune, koju je po tekstu Milice Piletić režirala Aleksandra Kijuk. U pitanju je priča o mladom bračnom paru i njihovim problemima, koji su usko povezani sa problemima u društvu. Ova je predstava proglašena za jednu od tri najbolje na Zonskoj smotri Srema.
Info Stara Pazova 18.07.2014.
Na početku današnjeg 21-og zasedanja, Skupština opštine Stara Pazova je obaveštena da su Aleksandra Krneta i Saša Milićević istupili iz odborničke grupe Demokratske stranke Srbije. Nakon kraće rasprave, velikom većinom glasova prihvaćeni su rebalansi finansijskih planova Mesnih zajednica: Stara Pazova, Stari Banovci i Vojka, i izmene Finansijskog plana doma zdravlja. Zeleno svetlo dobila je i Odluka o oslobađanju obaveze plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta za kompaniju Delta Ril Istejt ( Delta Real Estate) u delu Centralne radne zone, a data je saglasnost na Odluku Nadzornog odbora „Vodovoda i kanalizacije“ o raspodeli dobiti, odnosno pokrića gubitaka.
Dopunjen je Statut „Čistoće“ novim delatnostima: izgradnja puteva i autoputeva, odnosno održavanje saobraćajne signalizacije i delatnošću postavljanje električnih instalacija, odnosno, održavanje javne rasvete. Usvojen je i izveštaj o prošlogodšnjem radu Crvenog krsta kao i Odluka o izradi izmena i dopuna Plana generalne regulacije Banovaca.
Info Stara Pazova 18.07.2014.
U Vojvodini žetva žita je završena. Prema prvim zvaničnim procenama ovogodišnji rod je 2,16 miliona tona a to je 525.000 tona manje nego prošle godine. Prosečni prinosi kreću se oko 4 tone po hektaru, rekao je za Radioteleviziju Stara Pazova akademik, doktor Srbislav Denčić, iz Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Proizvođači pšenice koji nisu primenili adekvatnu agrotehniku imaju rod od 2 do 4 tone po hektaru, dok oni koji su proizvodnju strnina pratili i štitili useve postigli su 8 tona po hektaru. U poređenju sa prošlom godinom, koja je bila rekordna po prinosima, ove godine će hlebnog žita biti manje za oko 20 procenata ali možemo biti zadovoljni.
Celokupni bilansi hlebnog zrna biće dovoljni za naše potrebe, a uz preostale zalihe od 800 tona, žita ćemo imati i za izvoz izjavio je Srbislav Denčić.
Info Nova Pazova 18.07.2014.
Sutra u Novoj Pazovi je slava Hrama Prepodobnog Sisoja Velikog. Zbog građevinskih radova koji su u toku, umesto u ovom Hramu, liturgija i program proslave Prepodobnog Sisoja Velikog ove godine će se odvijati u Hramu Svete Petke, rekao je za RTV Stara Pazova atrhijerejski namesnik protojerej stavrofor Mile Jokić. Liturgija počinje u 9 a večernje bogosluženje u 19 časova, nosilac programa je hor „Anđelčići“. Posle večernjeg programa deci a i ostalim parohijanima u porti Hrama Svete Petke biće poslužen sladoled i drugi slatkiši.
Info Stara Pazova 18.07.2014.
Tradicija Vojačkih partizanskih vatri nastavlja se i ove godine. U nedelju će biti polaganje venaca na spomenike palim borcima u ovom selu. Tradicionalna partizanska slava u Vojki – Vojačke partizanske vatre održava se neprekidno već pola veka. Ove godine će program biti nešto skromniji i biće održan u nedelju, 20. jula, najavio je gostujući u našem programu Petar Dobrodolac, predsednik Mesnog odbora SUBNOR-a. U 10 časova u Domu kulture je planirana svečana akademija na kojoj će govoriti profesor Ranko Končar a u pola 12 će biti položeni venci na spomen obeležje u centru Vojke, nakon čega će povorka posetiti partizansko groblje i spomenik na železničkoj stanici.
Kultura Stara Pazova 18.07.2014.
U SKUD Janko Čmelik iako je leto i vreme odmora, aktivnosti su u punom jeku. Folklorni ansambl Klasje se priprema na avgustovska gostovanja na festivalima u Slovačkoj i Češkoj, ali i za nastupe u ovdašnjm festivalima. Aktivno je i Udruženje žena ovog Društva. Već sutra će grupa pevača Udruženja žena i FA Klasje učestvovati na festivalu običaja u Aradcu. Festival počinje večeras a sutra je na programu gala koncert i niz drugih pratećih manifestacija. Pored staropazovčana na festivalu će nastupiti i folklorne grupe iz Boljevaca, Dobanovaca, Kisača, Hajdušice, Belog Blata, Zrenjanina, Djurdjeva, iz Republike Srpske, Slovačke, Rumunije i domaćini.
Info Stara Pazova 18.07.2014.
U julu mesecu će biti održane četiri akcije dobrovoljnog davanja krvi. Prva je 13. jula već održana u Golubincima,a slede akcije 20. jula u Vojki, 27. u Novoj Pazovi i 31. jula u Staroj Pazovi. Ove letnje kampanje se organizuju zbog povećanih potreba za krvlju jer nažalost saobraćajni udesi često zahtevaju ozbiljnije intervencije koje se bez krvi ne mogu ni zamisliti, pa zato iz Crvenog ksta apeluju na sve građane da se odazovu ovim pozivima i daju krv.
Info Stara Pazova 17.07.2014.
Na 21. sednici, zakazanoj za sutra, odbornici Skupštine opštine Stara Pazova će razmatrati rebalanse finansijskih planova Mesnih zajednica: Stara Pazova, Stari Banovci i Vojka, kao i izmene Finansijskog plana doma zdravlja, a na dnevnom redu je i Odluka o oslobađanju obaveze plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta za kompaniju DALTA RIL ISTEJT (Delta Real Estate) u delu Centralne radne zone. Pred odbornicima će biti i Odluka Nadzornog odbora „Vodovoda i kanalizacije“ o raspodeli dobiti, odnosno pokrića gubitaka, a Skupština bi trebalo i da dopuni Statut „Čistoće“. Pored Izveštaja o radu Crvenog krsta Stara Pazova, Skupština bi sutra trebalo da usvoji i izmene i dopune Plana generalne regulacije Banovaca.
Info Stara Pazova 17.07.2014.
Kancelarija za mlade Opštine Stara Pazova uključila se u akciju „Čepom do osmeha“ kojom se od recikliranih plastičnih čepova prikupljaju sredstva za pomoć deci sa smetnjama u razvoju. Akcija je pokrenuta u Novom Sadu i u nju su se ove godine uključile i staropazovačke škole. Kancelarija za mlade će svakog četvrtka na gradskom trgu u Staroj Pazovi postaviti kutiju za prikupljanje plastičnih čepova.
Kultura ostalo 17.07.2014.
U Zavičajnom muzeju u Rumi sinoć je otvorena izložba radova Branka Oreščanina i predstavljena njegova monografija o Vojvodini. Izložbu je otvorio Dragomir Janković, istoričar umetnosti, ističući da je Oreščanin ovom prilikom izložio ono najbolje. O monografiji Vojvodina govorili su Ratko Racković, hroničar iz Rume, Kamenko Katić, autor serijala Klupa na šoru, inspirisanog Oreščanininovim slikama i Nemanja Radivojšin, pesnik. Izložba i promocija, koju su pesmom ulepšali prof. dr Slobodan Jović i članovi Tamburaškog orkestra HKPD „Matija Gubec“, organizovana je povodom nekoliko jubileja-65. rođendana Branka Oreščanina, 55 samostalnih izložbi, 45 godina slikanja, 35 kalendara i 5 monografija.
Ovom kulturnom događaju prisustvovala je brojna publika, iz svih delova Srema a postavka će biti izložena narednih mesec dana.
Info Nova Pazova 16.07.2014.
Večeras od 19 časova austrijska konsultantska kuća SETEC vrši ispitavanja na vodovododnoj mreži u Novoj Pazovi zbog budućih investicija u istu. Moguće je da će se pojaviti mutna voda na slavinama kod korisnika u ovom mestu, što mogu prijaviti na telefon 310-330 od 0 do 24 časa. Takođe, zabog radova na raskrsnici u centru Nove Pazove, u petak ujutru u periodu od 8 do 9 sati biće isključeni korisnici desne strane Njegoševe ulice od centra do ulice Jovana Popovića, saopšteno je iz JKP „Vodovod i kanalizacija“.
Info Stara Pazova 16.07.2014.
Od 1. avgusta prirodni gas za domaćinstva u staropazovačkoj opštini koji isporučuje Gas Feromont, poskupeće i nova cena kubnog metra biće 44 dinara i 76 para, a kada se doda PDV od 8 posto, cena iskazana na računima koji će potrošačima biti dostavljeni u septembru iznosiće 48 dinara i 34 pare. Po rečima Milana Gavrana, direktora Gas Feromonta, u pitanju je korekcija cene sa ulaznim parametrima, i od ovog poskupljenja Gas Feromont nema nikakve koristi. Gavran je rekao da potrošači trenutno za isporučeni gas duguju oko 200 miliona dinara.
Info Stara Pazova 16.07.2014.
Predstavnici Slovačke evangeličke crkve iz Stare Pazove danas pre podne su posetili porodicu Cvetković u Obrenovcu i odneli humanitarnu pomoć. Pored šporeta odneli su i brašno, komodu, odeću i obuću a juče je odneta i mašina sa izvlačenje vlage. U humanitarnu akciju uključili su se pored članova ove crkve i Rotari klubovi iz Njitre i Stare Pazove. U poseti je bila i baka Zuzana Jovanović kod koje je ova porodica pre dva meseca za vreme poplava bila smeštena. Ovo je već druga poseta i pomoć Slovačke evasngeličke crkve, pre mesec dana ovoj porodici su odneli veš mašinu odneću i nešto hrane. U ovoj crkvi se humanitarna akcija pomoći nastavlja.
Info Stara Pazova 16.07.2014.
Planom rada Mesne zajednice Stara Pazova za naredni period predviđeno je proširenje mesnog groblja. Ove godine će za proširenje biti iskorišćena parcela u vlasništvu Mesne zajednice prema stočnoj pijaci, a ukoliko se iznađu sredstva biće otkupljene i privatne parcele kako bi na duži vremenski period bio rešen problem grobnih mesta, rekao je predsednik Izvršnog odbora Saveta Mesne zajednice Bogdan Miljević.
Kultura Stara Pazova 16.07.2014.
Kulturno leto se danas nastavlja bioskopskim programom i projekcijom biografskog filma "Preživeti Pikasa" iz 1996. godine i trajanju od 125 minuta. Projekcija će biti održana na platou pozorišta u Staroj Pazovi u 21 čas, a u slučaju lošeg vremena program će biti premešten u Pozorišnu salu. U subotu, 19.jula u Staroj Pazovi u Pozorišnoj sali, gostuje pozorište KUD-a "Zmaj" iz Iriga sa predstavom "Opet pakujemo majmune". Predstava počinje u 20 časova. Ulaz na sve programe kulturnog leta je besplatan.
Info Stara Pazova 16.07.2014.
Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije planira da sa partnerima organizuje niz obuka za deficitarna zanimanja, koja bi pomogla zapošljavanju mladih iz cele Srbije. Kancelarija za mlade Opštine Stara Pazova uključila se u ovu akciju, kaže Nadežda Hadrik, koordinatorka Kancelarije i elektronski prosledila anketu u kojoj se kao deficitarna zanimanja navode: programer aplikacija, šivač tekstila, zavarivač i bravar. Zaiteresovani mladi bi trebalo da popune anketu do petka u podne.
Info Golubinci 15.07.2014.
U Golubincima je završeno renoviranje prostorija mesne zajednice. Obimni radovi na renoviranju zgrade mesne zajednice u Golubincima vidljivi su i na fasadi, koja je ovaj put samo delimično obanovljena, na ulazu. Kompletno je renoviran enterijer ove zgrade u kojoj se nalaze mesna kancelarije, mesna zajednica i sala za venčanja. Obimne radove na zgradi mesne zajednice i mesne kancelarije u Golubincima finansirala je Opština Stara Pazova, a radove je uspešno izvela firma „As kolor“ iz Golubinaca. Vrednost radova je 400 hiljada dinara. Fasada na zgradi Mesne zajednice u Golubincima biće urađena kada i fasada na objektu Doma penzionera i Biblioteke u ovom mestu.
Info Stara Pazova 15.07.2014.
Danas su u zgradi Opštine Pećinci dodeljene „Godišnje nagrade Sremske privredne komore” za 2013. godinu, najuspešnijim kompanijama na teritoriji Srema. Ovo značajno priznanje dobilo je građevinsko preduzeće „Letač” iz Inđije, zatim vinarija „Mačkov podrum” iz Iriga, kompanija „Robert Bosch” iz Pećinaca, Adriana-teh iz Rume, Streit Nova iz Stare Pazove, Vahali brodogradilište iz Sremske Mitrovice i farma „Beocapra” iz Kukujevaca iz opštine Šid. Prisutnima su se obratili predsednica opštine Pećinci, Dubravka Kovačević Subotički, generalni sekretar Privredne komore Vojvodine, Dušan Vučičević i predsednik Sremske privredne komore, Đorđe Božić. U svečanosti su učestvovali mladi pesnici literarne sekcije kulturnog centra Pećinci i etno grupa „Mali svitac” iz Deča, a svoje stihove je govorio i pesnik Radivoje Prokopijević Proka iz Petrovčića.
Kultura Vojka 15.07.2014.
Kulturno leto se danas nastavlja izvodjenjem predstave za decu „Dobro drvo, Veca i deca". Ovu predstavu prvo će pogledati mališani u Vojki u18 časova a zatim i u Novim Banovcima u 20 časova. U slučaju kiše predstave će se odigrati u domovima kulture. Na programu Kulturnog leta 16. jula je projekcija biografskog filma „Preživeti Pikasa" u Pozorišnoj sali u Staroj Pazovi u 21 čas, dok u subotu 19. jula, u Staroj Pazovi u Pozorišnoj sali, gostuje pozorište KUD-a „Zmaj" iz Iriga sa predstavom „Opet pakujemo majmune". Predstava počinje u 20 časova. Ulaz na sve programe je besplatan.
Info Stara Pazova 15.07.2014.
Zakonom o prekršajima koji je na snazi od 1. marta ove godine, uveo je institut Prekršajnog naloga koji se izdaje samo za blaže prekršaje. Po rečima Ane Šterić, predsednice staropazovačkog Odeljenja prekršajnog suda Ruma, sudska praksa pokazuje potrebu stalne edukacije građana kada je u pitanju primena Prekršajnog naloga. Ukoliko se u roku od osam dana plati polovina kazne navedene u Prekršajnom nalogu, lice je svoju obavezu izmirilo, a ukoliko smatra da nije učinilo prekršaj, ima pravo da u roku od osam dana zatraži zaštitu svojih prava u Prekršajnom sudu. Zato prekršajni nalog nikako ne treba uništavati niti bacati, a ukoliko prekršajni sud ipak odluči da je lice krivo, ostaje iznos kazne naznačen u prekršajnom nalogu uz koji moraju da se plate i sudski troškovi.
Info Stara Pazova 14.07.2014.
Danas je direktor kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević primio delegaciju Fondacije „Pazova za najugroženije“, koju su činili predsednik UO Fondacije Cviko Krunić, zatim jedan od osnivača Fondacije – predsednik opštine Đorđe Radinović i član UO Fondacije Bogdan Mamuzić. Poseta je inicirana od strane UO Fondacije, sa svrhom da se Fondaciji obezbedi lokacija za stambenu izgradnju, namenjenu porodicama koje su u majskim poplavama ostale bez svojih kuća. Predstavnici Fondacije su direktora Blagojevića ukratko informisali o dosadašnjim aktivnostima i spremnosti da se iz prikupljenih sredstava Fondacije finansira 1000 m² stambenog prostora, izražavajući želju da to bude na jednoj lokaciji, uz napomenu da je Fondacija već prikupila i analizirala ponude za izradu montažnih kuća, tako da, osim lokacije, ne postoje drugi razlozi da se sa realizacijom projekta izgradnje stambenih objekata ne počne odmah.
Direktor Kancelarije Marko Blagojević je iskazao poštovanje prema ovako brzom i efikasnom organizovanju građana naše opštine i obećao da će na adresu Fondacije do petka, 18.jula 2014.godine, stići spisak lokacija podobnih za gradnju.
Info ostalo 14.07.2014.
Roditeljima novorođenih beba na teritoriji opštine Pećinci danas je dodeljena jednokratna novčana pomoć od 40 000 dinara, što je jedna od niza mera koje Opština sprovodi kako bi se povećala stopa nataliteta, ali i poboljšao kvalitet života građana. Predsednica opštine Pećinci, Dubravka Kovačević Subotički čestitala je roditeljima i dodala da se nada da će im ova pomoć biti stimulans i da će beba svake godine biti sve više što će ujedno dovesti do povećanja broja stanovnika ove opštine. U 2014. godini je do sada rođeno 36 beba, a krajem 2013. tri, tako da je danas uručena pomoć za 39 novorođenčadi.
U skladu sa finansijskim mogućnostima Opštine novčana pomoć će se povećavati, a u odnosu na 2011. godinu kada je iznosila 4000 dinara je deset puta veća. Roditelji su izrazili zadovoljstvo zbog dobijenog novca koji će iskoristiti za najneophodnije stvari za svoje bebe.
Info Stara Pazova 14.07.2014.
Svaki četvrti bračni par u Srbiji svoj brak završava u brakorazvodnoj parnici, govore najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku, koji upozoravaju da je u toku prošle godine broj razvoda porastao za 11 odsto u odnosu na 2012. godinu. Nacionalna statistika svedoči da se u Srbiji godišnje sklopi oko 36.000 brakova, a petina njih se razvede već u toku prve četiri godine. Na teritoriji opštine Stara Pazova u prvih šest meseci ove godine sklopljeno je oko 158 brakova, prednjači Mesna zajednica Nova Pazova sa sklopljenih 52 braka, zatim Stara Pazova sa 47, Stari Banovci 20, Novi Banovci i Banovci Dunav 11, U Vojki je 10 novih bračnih zajednica, u Golubincima 9, najmanje je u Belegišu 5 brakova i u naselju Surduk 4, dok u Krnješevcima prema ovim podacima nije bilo sklopljenih brakova u prvih šest meseci 2014. godine.
Nekada je preljuba bila glavni uzrok razvoda, ali danas je nešto drugačija situacija. Mnogi advokati i bračni savetnici ističu da trenutna situacija u društvu pogotovo teška ekonomska situacija utiču da se supružnici, pogotovo mlađi, odlučuju na razvod braka. Nemogućnost zaposlenja, a samim tim i obezbeđivanja normalnog života za sebe i svoga partnera najčešći je okidač svađa koje brak dovode do sudije. Zanimljivi su i drugi razlozi za razvod braka: neslaganje oko nekih banalnih stvari, mešanje roditelja u brak, alkoholizam, preljuba, seksualno neslaganje. Iz osnovnog suda u Staroj Pazovi došli smo do podatka da je u prvih šest meseci ove godine pokrenuto 99 brakorazvodnih parnica za opštinu Stara Pazova i Inđija, ukoliko podelimo taj broj na pola, nezvanično možemo zaključiti da je u prvih šest meseci ove godine pokrenuto oko 50 brakorazvodnih parnica. Na osnovu svih prikupljenih podataka možemo da kažemo da se u našoj opštini svaki treći brak okonča razvodom. Stručnjaci iz ove oblasti ističu da su razvodi najčešći u ekonomski razvijenim zemljama.
Info Stara Pazova 14.07.2014.
Trenutni vremenski uslovi povećavaju cenu pšenice. Trenutno na Produktnoj berzi kilogram žita košta 18 dinara bez PDV-a, što je i dalje nedovoljno kažu poljoprivrednici. Oni su nezadovoljni dinamikom isplate subvencija kao i primenom pravilnika koje resorno Ministarstvo stalno menja. Žetva je na samom kraju. Nepovoljni vremenski uslovi u toku same žetve su uslovili da ćemo imati nešto manji prinos od očekivanog, ali i nešto lošiji kvalitet. Ova okolnost je u znatnoj meri uticala da pšenica standardnog kvaliteta poskupi tokom same žetve.
Kultura Stara Pazova 14.07.2014.
Letnjim bioskopom prošle nedelje je počelo Pazovačko kulturno leto 2014, koje najviše programa donosi za decu. U brojnim pozorišnim predstavama i ovog leta uživaće mališani u Staroj i Novoj Pazovi, Novim Banovcima, Belegišu i u Vojki. U petak su se da Dobrim drvetom, Vecom i decom družili najmlađi u Novoj i u Staroj Pazovi. Ova, kao i sve predstave, koje radi Dramski studio Pečurko iz Novog Sada, interaktivna je, što još više privlači pažnju dece. Ovu predstavu već 15.jula mogu da pogledaju mališani u Vojki i u Novim Banovcima, a 25.u Novu i Staru Pazovu stiže Stidljiva aždaja.
Info Stara Pazova 14.07.2014.
Do kraja ove godine na teritoriji staropazovačke opštine biće postavljen i funkcionisaće novi sistem svetlostne saobraćajne signalizacije. Do sada su predstavljeni projekti za Staru i Novu Pazovu a takođe i za mesta u Podunavlju. Projekat tehničkog regulisanja saobraćaja za područje opštine Stara Pazova , podrazumeva sagledavanje celokupne situacije saobraćajne signalizacije i mera bezbednosti u saobraćaju na teritoriji naše opštine. Projekat je izrađen po zahtevu Direkcije za izgradnju opštine Stara Pazova. U izradi projekta učestvuju Saobraćajni fakultet iz Beograda, sve Mesne zajednice, Republička agencija za bezbednost, Policija i nadležne službe.
Sport Stara Pazova 14.07.2014.
Na poslednjoj sednici Saveta Mesne zajednice Stara Pazova Fudbalskom klubu „Jedinstvo“ iz Stare Pazove odobrena su finansijska sredstva u iznosu od 150 hiljada dinara. Jedinstvo će i ove godine formirati tim od mladih igrača, rekao je predsednik Mihal Balaž istakavši da su ova sredstva neophodna za normalno funkcionisanje kluba. FK „Jedinstvo“se takmiči u Novosadsko-sremskoj ligi. U novoj sezoni se nadaju plasmanu u vrh tabele.
Info Stara Pazova 10.07.2014.
Ekonomsko-trgovinska škola u Staroj Pazovi popunila je u potpunosti sve raspoložive kapacitete, dok je u Gimnaziji od 120 slobodnih mesta, popunjeno 87.Tehnička škola u našem gradu je upisala 90 učenika,a slobodnih je bilo 150 mesta.Ova škola se tako suočila sa manjkom učenika,a viškom zaposlenih.
Kultura Stara Pazova 10.07.2014.
Članovi ansambla KUD Branko Radičević iz Stare Pazove su na prilazu gradu Kezmarok, koji je smešten u Karpatima, gde će nastupiti na Evropskom folk Kraft festivalu u ovom gradu od 11. do 13.jula. Na ovom jedinstvenom uličnom festivalu folklora i hrane će pored našeg društva učestvovati i ansambli iz desetak evropskih zemalja.
Kultura Stara Pazova 10.07.2014.
Letnjim bioskopom juče je počelo Pazovačko kulturno leto 2014. Kulturno leto se nastavlja već sutra dečjom predstavom Dobro drvo, Veca i deca. U 18 časova predstavu mogu da pogledaju mališani u Novoj Pazovi na platou ispred pozorišne sale, a u 20 u Staroj Pazovi, takođe na platou ispred pozorišta. U subotu sledi program za čitalačku publiku, biće to promocija knjige Predraga Banjeglava Čovek je čoveku lek. Za razliku od prethodnih godina, umesto na gradskom trgu svi programi ovogodišnjeg Kulturnog leta biće na letnjoj pozornici ispred pozorišta i u pozorišnoj sali, a dečje predstave biće i u Novoj Pazovi, Novim Banovcima, Belegišu i Vojki.
Život Stara Pazova 10.07.2014.
U julu mesecu Crveni krst naše opštine organizuje četiri akcije davalaštva. Prva je u Golubincima već 13 jula, transfuziološki autobus će biti smešten u školskom dvorištu, a akcija traje od 9 do 13 časova. Naredna akcija je 20 jula u Vojki, odvijaće se u prostoru lokalne ambulante od 8 do 12 časova. U Novoj Pazovi akcija dobrovoljnog davalaštva će se održati 27 jula u svečanoj Sali osnovne škole, u vremenu od 8 do 13 časova.U okviru letnje kampanje davalaštva krvi u Staroj Pazovi će 31 jula ispred zgrade SO biti postavljen transfuziološki autobus, a akcija davalaštva će trajati od 8 do 14 časova.
Info Stara Pazova 09.07.2014.
Ispaljivanjem preko 15 protivgradnih raketa sa 6 stanica stacioniranih na području opštine Stara Pazova, izbegnuti su oluja i nevreme praćeno ledom. Po rečima Lazara Simića, strelca u Surduku uspešno su, crnih oblaci puni leda pretvoreni u vetar i kišu tako da smo izbegli ozbiljnije vremenske nepogode. Pošto su rakete potrošene, strelci se nadaju da će opština Stara Pazova ponovo nabaviti izvesne količine i da će i sledeći izazov sa vremeskim prilikama oni dočekati spremno. U Golubincima je izmereno 10 litara kiše po kvadratnom metru koliko je bilo i u Staroj Pazovi, dok je u Surduku i Belegišu palo oko 14 litara a bilo je i nepogoda sa jakim vetrom. U Vojki kiša nije pala. Padavine su dobrodošle usevima.
Info Stara Pazova 09.07.2014.
Fondacija „Pazova za najugroženije“ u proteklom periodu prikupljala je ponude za izgradnju i postavljanje montažnih kuća poštujući standarde koje je propisala Vlada RS. Trenutno se traži najpogodnija lokacija u nastradalim opštinama gde se na jednom placu može izgraditi više kuća. Delegacija Fondacije je u više navrata posetila opštinu Krupanj, kao jednu od najpogođenijih opština gde su nezvanično dogovorili da će dobiti urbanistički rešen plac, na kojem je po proceni stručnjaka sigurno izgraditi 18 kuća. Međutim, nakon dva dana plac je dat Emiratima za istu namenu.
Fondacija je u stalnom kontaktu i sa opštinom Bajina Bašta iz koje se čeka spisak porodica koje su u klizištima ostale bez svojih domova, a zbog svojih imanja, pretežno malinjaka, nisu u mogućnosti da menjaju mesto boravka. Upravo zbog toga Fondacija planira da obezbedi tim porodicama građevinski materijal koji im je neophodan za obnovu kuća. U petak 04. jula članovi Fondacije su posetili i selo Jamena u opštini Šid kako bi sagledali situaciju u smislu donacije nameštaja za meštane, jer je donator, proizvođač nameštaja spreman da obezbedi sav neophodan nameštaj kako bi meštani ovog sela nastavili normalan život.
Info Stara Pazova 09.07.2014.
Regionalna razvojna agencija Srem u saradnji sa Kancelarijom za mlade Opštine Stara Pazova realizuje još jednu besplatnu obuku za početnike u biznisu. Obuka u Staroj Pazovi je počela danas i traje do petka. Obuka za početnike u biznisu izvodi se po metodologiji Nacionalne razvojne agencije a po završenoj obuci polaznici dobijaju sertifikat koji je priznat od strane Nacionalne službe za zapošljavanje.
Info Golubinci 09.07.2014.
Program za Petrovdan, seosku slavu u Golubincima, pod nazivom „Petrovdan fest“ ove godine organizuje Savez omladine Golubinaca. Program će trajati tri dana. Počinje uoči Petrovdana, u petak uveče, koncertom golubinačkih folklora i nastupom muzičara Vladimira Banovčanina a nastavlja se haos i trens žurkom u subotu uveče. Za nedelju je najavljeno kafenisanje, besplatna kafa u dvorištu iza mesne zajednice, gde se nalaze i prostorije SOG-a i betonska bina na kojoj će se odvijati najavljeni program.
Info Stara Pazova 08.07.2014.
Opština Stara Pazova dobila je plaketu Romskog nacionalnog saveta za doprinos inlkuziji Roma. Osim Kancelarije za inkluziju Roma, u Opštini Stara Pazova postoje pedagoški asistenti, zdravstvni medijator i strateški dokument-Lokalni akcioni plan. Osim opštine Stara Pazova priznanje za doprinos inkluziji Roma dobilo je još samo šest opština u Srbiji.
Info Stara Pazova 08.07.2014.
Promenljivo vreme sa čestim i obilnim padavinama povećana vlažnost vazduha i prosečna temperatura oko 20 stepeni proteklih dana pogodovali su razvoju bolesti i štetočina na povrću, voću i vinovoj lozi. Na voću je prisutna čađava krastavost, na vinovoj lozi primećeni su simptomi pepelnice, plamenjače i crne truleži, a u zasadima šljive registrovan je veliki broj lisnih vaši. Počelo je i polaganje jaja druge generacije šljivinog smotavca. Na kukuruzu ima larvi kukuruznog plamenca, dok su usevi šećerne repe oboleli od cerkospore.Blaga zima uticala je na brojnost bolesti i zaštitari savetuju praćenje bolesti i zaštitu biljaka više nego ranijih godina.
Vinova loza je u fazi popunjavaja grozdova koje je zahvatila pepelnica. Što se tiče plamenjače na lozi, naša sagovornica savetuje praćenje i zaštitu nakon kiše koju meteorolozi najavljaju narednih dana. Za sada brojnost grinja i ostalih insekata u vinovoj lozi su pod kontrolom. Smrdljive bube i puževi ove sezone prave velike probleme u poljoprivredi. Nažalost, za njih prema rečima naših sagovornika, ne postoje hemijska sredstva koja bi ih uništila.
Info Stara Pazova 08.07.2014.
Savet Mesne zajednice Stara Pazova jednoglasno je usvojio rebalans Finansijskog plana mesne zajednice za 2014. godinu. Rebalansom budžeta Opštine, Mesnoj zajednici su dodeljena nešto veća sredstva nego po Budžetu, reč je o 834 hiljade dinara dodatnih sredstava, tako da ukupan prihod Mesne zajednice, umesto planiranih 22 miliona 237 hiljada dinara, sada iznosi 23 miliona 71 hiljadu dinara. Na sednici je donet predlog odluke o usvajanju Pravilnika o bližem uređivanju javnih nabavki a članovi Saveta upoznati su sa načinom obeležavanja lokalnog praznika, Svetog Ilije i sa radom Izvršnog odbora između dve sednice Saveta.
Info Stara Pazova 07.07.2014.
Kompanija “Pionir", vodeća semenska kuća u oblasti proizvodnje kukuruza, i jedna od najvećih proizvođača semena u svetu, danas je zvanično i svečano presecanjem crvene vrpce otvorila istraživačku stanicu semenskog kukuruza. Istraživačka stanica u Staroj Pazovi poslovaće u sastavu Delta Agrara i obezbediće kvalitetno ispitivanje novostvorenih hibrida kukuruza i suncokreta u uslovima uzgajanja kakvi vladaju u Srbiji. Na svečanosti prilikom otvaranja istraživačke stanice hibrida semenskog kukuruza prisustvovali su predstavnici istraživačkih stanica Istočne i Centralne Evrope, Italije, Delta Agrara, naših poznatih semenskih kuća i brojni gosti. Ovaj događaj bio je u sklopu Dana polja koje Delta Agrar na imanju Napredak u Staroj Pazovi organizuje u naredna četiri dana, do četvrtka.
Info Stara Pazova 07.07.2014.
U prvom upisnom krugu staropazovačka Gimnazija koja ima slobodnih 120 mesta upisala je 86 učenika, dok je Ekonomsko-trgovinska škola na putu da popuni sve kapacitete od 150 mesta. Najviše problema u popunjavanju mesta ima Tehnička škola koja je za sada uspela da popuni samo sva mesta na četvorogodišnjim smerovima,a delimično su popunjeni i trogodišnji smerovi, mesta u ovoj školi još ima.
Info Stara Pazova 07.07.2014.
Žetva strnih žita je u punom jeku. Ječam je pokošen dok je vršidba pšenice isprekidana kišom i kvarovima mehanizacije. Ovogodišnji rod pšenice je neujednačen i zavisi od primenjene agro- tehnike. Tamo gde su žitna polja konstantno praćena i gde je primenjena zaštita od bolesti i upotrebljeno đubrivo, prinosi su iznad očekivanih. U AD Napredak u Staroj Pazovi, od ukupno 1.200 hektara pod pšenicom koliko je lane posejano, ovih dana požnjeveno je preko 700 hektara. Prinosi su iznad višegodišnjeg proseka, kaže Vladimir Mužević. Kada je reč o stanju ostalih poljoprivrednih kultura, počela je zaštita šećerne repe od lisne pegavosti, kukuruz je u fazi oprašivanja i oplodnje, soja je u fazi intezivnog vegetativnog porasta, a suncokret u punom cvetu.
Raspored padavina, noćne i dnevne temperature u potpunosti odgovaraju rastu bilja dodao je Mužević.
Info Stara Pazova 07.07.2014.
Savet Mesne zajednice Stara Pazova na večerašnjoj sednici trebalo bi da usvoji rebalans Finansijskog plana za tekuću godinu. Dnevnim redom je predviđeno donošenje predloga odluke o usvajanju Pravilnika o bližem uređivanju javnih nabavki, kao i donošenje odluke o isplati računa za radove na adaptaciji zgrade Osnovnog suda u Staroj Pazovi. Pred članovima Saveta naći će se i informacija o načinu obeležavanja mesne slave, Svetog Ilije. Sednica Saveta zakazana je za večeras u 20.00 časova.
Život ostalo 07.07.2014.
Humanitarno veče za pomoć ugroženima u Srbiji održano je sinoć u restoranu Dva goluba u Beogradu, a organizovan je Izbor za najlepšu maturantkinju Srbije 2014. i modne revije. Od 11 prelepih kandidatkinja žiri je izabrao miss, Jovanu Mandić, prva pratilja je Milica Purć, a druga Draginja Vukotić. Takođe lentom su se okitile i Vanesa Distl, koja je izabrana za miss šarma i Nataša Stanković za miss fotogeničnosti. Modna agencija „Udruženje Modnih Delatnosti“ i restoran „Dva bela goluba“ stoje iza ove ideje i organizacije, a ovu humanitarnu akciju su podržale i poznate ličnosti koje su prisustvovale ovom događaju i modni kreatori čije kreacije su nosile najlepše maturantkinje Srbije.
Info Stara Pazova 07.07.2014.
Danas je Ivanjdan, praznik rođenja Svetog Jovana Kstitelja, proroka i Preteče. Jovan je u reci Jordan krstio Hrista, pa je u narodu poznat kao Jovan Krstitelj. Rođen je šest meseci pre Gospoda Isusa Hrista, kao dete molitve, od prestarelih roditelja Zaharija i Jelisavete. U nizu živopisnih običaja vezanih za Ivanjdan posebno mesto ima branje lekovitih trava i pletenje venaca od ivanjskog cveća, praćeno pesmom devojaka. U predvečerje toga dana, u mnogim slovenskim krajevima palile su se ivanjske vatre oko kojih se igralo i pevalo.
Sport Stara Pazova 07.07.2014.
Marta Bireš članica streljačke družine Jedinstvo iz Stare Pazove osvojila je treće mesto na prvenstvu Vojvodine u konkurenciji seniorki. Ona je gađala malokalibarskom puškom trostav tri puta 20 metaka i upucala 561 krug. U konkurenciji juniorki Marta Bireš je zauzela drugo mesto.
Info Stara Pazova 07.07.2014.
Đorđu Radinoviću, predsedniku Opštine Stara Pazova, na svečanosti u Skupštini grada Beograda uručen je regionalni sertifikat. Predsednik Radinović se u izjavi za RTV Stara Pazova zahvalio NALED-u na poverenju i rekao da je lokalna amdinistracija u Staroj Pazovi mnogo radila i zaslužila sertifikat. Radinović je naglasio da se ubuduće mora eliminisati korupcija i obezbediti da se građevinske dozvole pribavljaju legalno. Suzana Ilić načelnica za privredu je istakla da je opštinska uprava morala mnogo da uradi da bi potvrdila sertifikat koji već poseduje i da bi dobila regionalni. Inače, regionalni sertifikat je uručen i Opštini Leskovac.
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički kazala je da je NALED dokaz da opštine u Srbiji mogu da posluju dobro, ali da investitori zemlje na Balkanu posmatraju kao region, a ne kao posebna tržišta. Svečanosti je prisustvovala Kori Udovički, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, njegova ekselencija Peka Orpana, ambasador Finske u Srbiji, visoki predstavnici međunarodnih institucija i diplomatskog kora.
Kultura Nova Pazova 07.07.2014.
Na kraju polusezone u Galeriji KPC Nova Pazova otvorena je kolektivna izložba, na kojoj svoje radove izlaže preko 20 članova Umetničkog udruženja Nova Pazova. Marija Gužvica, predsednica Udruženja je zadovoljna dosadašnjim aktivnostima, jer su svakog meseca imali po jednu izložbu, i što okupljaju brojne umetnike. Stalna postavka će biti u Galerijhi do septembra, za kada se sprema još jedna kolektivna izložba povodom 70 godina doseljenika u Novu Pazovu a u planu je i izložba povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata.
Info Nova Pazova 04.07.2014.
Večeras oko 19 časova očekuje se završetak radova glavnoj na raskrnici u Novoj Pazovi. Do tada će biti smanjen pritisak vode, obaveštavaju iz JKP Vodovod i kanalizacija Stara Pazova. Od 19.30 vršiće se ispiranje vodovodne mreže u Novoj Pazovi do kasno u noć. Iz Vodovoda napominju, da je do zamućenja vode u naselju Nova Pazova došlo usled isključenja starog izvorišta, što je bilo neophodno zbog radova na raskrsnici.
Info Stara Pazova 04.07.2014.
Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili seriju teških krađa, pripadnici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici su uhapsili i po ovlašćenju nadležnog tužioca, odredili zadržavanje Ž.Š. (24) i S.J. (20) iz Batajnice i D.J. (20) i D.J. (26) iz Novih Banovaca. Osumnjičeni se terete da su krajem juna obili butik dečije garderobe u Staroj Pazovi i ukrali odeću u vrednosti preko milion i 225.000 dinara. Deo ukradene odeće osumnjičeni su prodali a jedan deo je pronađen i vraćen vlasniku. Takođe se sumnja da su naizmenično, od aprila do jula, obili butik muške odeće u Staroj Pazovi, kiosk u Novom Slankamenu, prodavnicu u Karlovčiću i dve privatne kuće u Novim Banovcima, iz kojih su krali odeću, cigarete, sladoled i alat.
Ovim krivičnim delima pričinjena je materijalna šteta preko 751.000 dinara. Nakon saslušanja u Osnovnom javnom tužilaštvu u Staroj Pazovi, rešenjem sudije za prethodni postupak, osumnjičenima je određen pritvor do 30 dana. Zbog sumnje da je učestvovao u izvršenju ovih krivičnih dela, podneta je krivična prijava nadležnom tužilaštvu i protiv jednog petnaestogodišnjaka.
Info Stara Pazova 04.07.2014.
Dan borca koji se obeležava od 1956. godine u znak sećanja na odluku o podizanju ustanka protiv fašizma, obeležen je u Staroj Pazovi polaganjem venaca i cveća na spomen obeležje u centru grada i spomenik narodnom heroju Janku Čmeliku. Prisutne je na značaj oslobodilačke borbe kao i na herojstvo Janka Čmelika podsetio Šimo Domonji predsednik mesnog odbora SUBNOR-a Stara Pazova. On je u prigodnom obraćanju odao počast svim borcima učesnicima u ratnim operacijama u periodu 1940-45 godina.
Info Stara Pazova 04.07.2014.
Ako je suditi po listama želja koje su predavali mali maturanti Osnovne škole “Boško Palkovljević Pinki” u Staroj Pazovi najtraženije škole i dalje su gimnazija i ekonomska. 30 malih maturanata je kao svoju prvu želju izrazilo Ekonomsku školu “Vuk Karadžić“ u Staroj Pazovi, najtraženiji profili su ekonomski tehničar i birotehničar, 26 učenika odabralo je staropazovačku gimnaziju “Branko Radičević“, dok su se za prirodno- matematički i društveno-jezički smer opredelila 4 učenika, rekla je za RTV Stara Pazova pedagog škole Vesna Stepanović. Podjednaki broj izraženih želja je za medicinske i Tehničku školu u Staroj Pazovi, koje je odabralo po 10 učenika.
Najtraženiji smer u Tehničkoj školi je mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje. Samo 11 svršenih osnovaca Pinki škole opredelilo se za trogodišnje srednje škole, i to sa podjednakim brojem za profile ženski i muški frizer, kuvar i konobar, a 2 učenika izrazila su želju da upišu trogodišnju školu sa profilom automehaničar, istakla je pedagog Stepanović.
Kultura Stara Pazova 03.07.2014.
Pazovačkog kulturnog leta biće i ove godine, ali za razliku od prethodnih, menja lokaciju, a razlikovaće se i po sadržaju. Programi će biti na platou ispred pozorišta i u pozorišnoj sali, a najviše će biti za najmlađe. Kulturno leto donosi i Letnji bioskop, nekoliko književnih večeri i koncert klasične muzike. Nastavlja i ciklus biografskih programa, u Staroj Pazovi će i ovog leta biti održana Likovna kolonija Krčedin, a u Galeriji Centra za kulutu biće otvorena stalna postavka slika.
Info Stara Pazova 03.07.2014.
Visoka vlažnost vazduha, smena kiše i visokih temperatura pogoduju razvoju bolesti na šećernoj repi. Proizvođači šećerne repe treba da obrate pažnju na pojavu cerkospore, jer se na listu repe pojavljuju prve pege i potrebno je odraditi prve tretmane. Bolest se brzo širi, i proizvođačima slatkog korena se preporučuje obilazak repišta i zaštita, kaže Katica Škrbić, stručnjak za šećernu repu u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Sremskoj Mitrovici. Kada je reč o ostalim usevima, soja cveta, a kukuruz je u fazi metličenja. Kiša je prekinula žetvu pšenice i po rečima poljoprivrednika nastaviće se čim se vreme stabilizuje. Količine padavina su zanemarujuće ali su dobrodošle isušenoj pokorici zemlje.
Info Stara Pazova 03.07.2014.
U okviru obeležavanja 4. jula Dana borca će sutra na spomen obeležja u centru Stare Pazove kao i na spomenik narodnom heroju Janku Čmeliku, u gradskom parku biti položeni venci i cveće. Okupljanje boraca i građana predviđeno je ispred zgrade SO Stara Pazova u 10 časova. Opštinski odbor Saveza udruženja boraca poziva građane da prisustvuju ovoj skromnoj svečanosti.
Info Nova Pazova 03.07.2014.
Na ovogodišnjem završnom ispitu za osmake najbolje rezultate u Opštini Stara Pazova postigli su učenici OŠ „Rastko Nemanjić Sveti Sava“, koji su u proseku imali 25.25 bodova na sva tri testa. Na testu iz matematike učenici novopazovačke škole u proseku su osvojili 10.35 poena, prosečan broj bodova na testu iz srpskog jezika je 10,14, dok su na kombinovanom testu učenici u proseku imali 4,76 boda, rekao je direktor škole Starahinja Blagojević. U novopazovačkoj školi su zadovoljni rezultatima koje su na završnom ispitu postigli vukovci i đak generacije, koji je od maksimalnih 40 na završnom ispitu osvojio 37,40 bodova.
Info Vojka 02.07.2014.
Zbog planiranih radova na elektro mreži sutra će bez električne energije u Vojki u vremenu od 09:00 do 14:00 časova biti ulice, Cara Dušana, Dušana Jovanovića, Solunska, Vojvode Putnika, Vojvode Mišića, Branka Radičevića, Save Kovačevića, Živka Uroševića, Save Čobanovića, Svetog Save, Bogosava Grujina, Teslina, Partizanska, Karađorđeva, Nikole Filipina, Majur, Sestara Grujić, Stevana Popova, Sokače, Baštovanska, Braće Kočijašević od broja 1 i 2 do broja 15 i 18 i Nova ulica. U slucaju loših vremenskih uslova radovi se odlažu.
Info Stara Pazova 02.07.2014.
Očekivao se drastično manji rod pšenice, ali je u Sremu dobro rodila. Prinosi se kreću od 4,5 do 6,3 tone po hektaru. Rod bi bio veći da nije bilo najezde poljskih miševa, koji su napravili ogromne štete, rekao je za Radio-televiziju Stara Pazova, Mihal Hric, diplomirani agronom iz Stare Pazove. U toku je žetva pšenice na površinama na kojima su zasejane ranije sorte.
Info Stara Pazova 02.07.2014.
Prema podacima Kancelarije za inkluziju Roma Opštine Stara Pazova, naredne školske godine 19 mladih Roma će upisati srednju školu, a samo jedan ne želi da nastavi školovanje. Na visoke i više škole će se upisati četvoro, rekao je u razgovoru za RTV Stara Pazova Aleksandar Balinović, koordinator Kancelarije za inkluziju. Opština Stara Pazova, posredstvom Kancelarije za inkluziju, obezbeđuje besplatan prevoz đaka i studenata romske nacionalnosti, dodao je Balinović.
Info Stara Pazova 02.07.2014.
Učenici osmog razreda, koji su popunili liste želja za upis u srednju školu, mogu danas na oglasnim tablama u svojim matičnim osnovnim školama proveriti tačnost tih lista. U Osnovnoj školi “Simeon Aranicki“ u Staroj Pazovi nastavnici, razredne starešine i profesor informatike dežuraće danas do 18.00 časova. Roditelji i učenici mogu da dođu i ukažu na eventualnu nepravilnost, rekla je direktorka Slađana Bursać istakavši da učenici pomoću šifre na Tehničkom sajtu Ministarstva prosvete mogu da provere da li su te izmene unete. Konačan raspored učenika po srednjim školama biće objavljen 6. jula. Upis u prvom krugu je 7. i 8. jula, a drugi krug traje od 7. do 10.jula.
Sport Vojka 02.07.2014.
Predrag Pejović novi je trener fudbalera Graničar Sremac iz Vojke. On će na mestu prvog trenera zameniti Čedomira Matića koji vodio Vojčane u prethodnoj polusezoni. Pejović je radio kao trener u Obiliću, Inđiji, Smederevu i u crnogorskim klubovima. Novi trener će u timu iz Vojke sa radom početi 12. jula kada će izvršiti prozivku i označiti početak priprema za novo prvenstvo. Fudbalski klub iz Vojke će se naredne sezone takmičiti u novoformiranoj Novosadsko-Sremskoj ligi pošto je to mesto preuzeo od Graničara iz Adaševaca, iako plasmanom u Sremskoj ligi se nisu izborili za plasman u ovaj rang takmičenja.
Info Stara Pazova 01.07.2014.
Regionalna razvojna agencija Srem u saradnji sa Kancelarijom za mlade Opštine Stara Pazova realizuje još jednu besplatnu obuku za početnike u biznisu. Obuka u Staroj Pazovi počinje 9.jula, najavila je gostujući u našem programu Nadežda Harik, koordinatorka Kancelarije za mlade u Staroj Pazovi. Obuka za početnike u biznisu izvodi se po metodologiji Nacionalne agencije a po završenoj obuci polaznici dobijaju sertifikat koji je priznat od strane Nacionalne službe za zapošljavanje. Zainteresovani mladi sugrađani mogu da se prijave u prostoriji Kancelalrije za mlade u Staroj Pazovi, ili putem telefona i elektronske pošte.
Info Nova Pazova 01.07.2014.
Osnovna škola „Rastko Nemanjić Sveti Sava“ iz Nove Pazove dobila je drugu nagradu na kreativnom konkursu „Eko paket“, edukativnoj akciji odlaganja upotrebljene Tetra Pak kartonske ambalaže koju je pratio i kreativni konkurs za škole i učenike. Učenici IV 1 razreda osvojili su drugu nagradu za naziv rada „Grad“, koja podrazumeva sportsku opremu u vrednosti od 100 hiljada dinara, rekla je za RTV Stara Pazova pedagog Slavica Despotović. Akcija i kreativni konkurs su sprovedeni u okviru programa Eko-škole, a nosilac projekta je Tetra Pak Production, zajedno sa Ambasadorima održivog razvoja i životne sredine.
Info ostalo 01.07.2014.
Sednica školskog odbora OŠ „Slobodan Bajić Paja“ održana je juče u prostorijama opštine Pećinci na kojoj je za predsednika izabrana Bosiljka Grujičić, a zatim je odbor razmatrao predlog i doneo odluku o razrešenju dužnosti direktorke osnovne škole Tatjane Tešmanović, uz obrazloženje da je došlo do ugrožavanja normalnog odvijanja vaspitno obrazovnog rada, ugrožavanja ljudskih prava, zbog vređanja psihičkog integriteta zaposlenih i slobode mišljenja i izražavanja, zbog samovolje i nezakonitog ponašanja. Odluka koju je školski odbor jednoglasno doneo šalje se pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Novi Sad.
Sednica školskog odbora je trebala da se održi u samoj školi, ali kako smo čuli od Bosiljke Grujičić direktorka to nije dozvolila, iako je bila blagovremeno obaveštena. Pokušali smo da dobijemo izjavu i od same Tatjane Tešmanović, ali ona nije bila u školi, pa nismo bili u mogućnosti da čujemo i drugu stranu ovog problema.
Firma Eurostroj iz Stare Pazove zapošljava trgovca u maloprodajnom objektu Praktiker. Pored rasvete i elektromaterijala, u prodavnici Praktiker u ponudi je širok asortiman šrafovske robe, ručnog, baštenskog i elektro alata, profi i hobi program. Ako ste komunikativni, vredni, imate iskustvo rada kao trgovac, prijavite se ili nam dostavite Vašu radnu biografiju.Poželjno je da kandidati budu elektotehničke struke ili da imaju osnovno znanje u navedenoj oblasti. Zainteresovai kandidati više informacija mogu dobiti na telefon broj: 063/267 032, ili poslati svoju radnu biografiju na e-mail: hr.mng@eurostroj.rs.
Potrebni radnici za rad u perionici veša u Staroj Pazovi.Zainteresovani kandidati više informacija mogu dobiti na telefon broj 069/40-51-500 kao i na broj telefona 063/24-41-76.
Firmi Moto-plast doo koja se bavi proizvodnjom folije, potrebni proizvodni operateri sa ili bez radnog iskustva za rad u proizvodnom pogonu u Novoj Pazovi. Rad je organizovan u smenama. Svoju radnu biografiju sa nazivom pozicije za koju konkurišete,zainteresovani kandidati mogu poslati na e-mail adresu: info@motoplast.rs ili doći lično u prostorije firme u ulici Njegoševa 111 u Novoj Pazovi.Za više informacija zvati na telefon broj 022/323-584 kao i na broj 022/323-364 svakog radnog dana od 8 do 16 časova.
Potrebni radnici muškog pola , za rad na presama u proizvodnji bakelitnih toalet dasaka. Zainteresovani kadidati sve informacije mogu dobiti na telefon broj 063/450-426 u periodu od 08 do 14 časova.
Predstavništvu kanadske firme Integrity iz Stare Pazove, potrebni radnici u proizvodnji. Prijave na telefone 022/310-147 i 060/508-0844 ili doći lično u sedište firme Golubinački put bb.
Stovarištu Šovljanski iz Starih Banovaca hitno potrebna dva fizička radnika. Za više informacija doći lično na adresu Grčka 2, ili pozvati na telefon broj 022/310-608.
Usled proširenja proizvodnih kapaciteta kompanija IGB AUTOMOTIV raspisuje konkurs za prijem 100 radnika u proizvodnom pogonu u Inđiji. Konkurs je otvoren do 1. juna. Prijave i biografije možete poslati na e-mail adresu prijava@bauerhin.rs ili direktno predati u kompaniji.
Potrebne žene za prodaju sladoleda u Novoj i Staroj Pazovi.Zainteresovane kandidatkinje mogu se javiti na broj telefona 060/5108333.
Kompaniji DIS su potrebni mladi, vredni i ambiciozni ljudi na sledećim pozicijama u marketu u Novoj Pazovi: prodavac- izlagač, kasir, prodavac na odeljenju voća i povrća, prodavac na odeljenju delikatesa i gotovih jela, mesar, magacioner, referent nabavke, poslovođa, vozač- dostavljač, Direktor marketa. Prijave sa kratkom biografijom i fotografijom posalti na hr@dis.rs ili se prijavite putem upitnika na sajtu www.dismarket.rs. Konkurs je otvoren do kraja juna.