Pregled vesti za Maj 2017.


Kultura Stara Pazova 29.05.2017.
Malograđanska svadba, Pozorišta Stevan Sremac iz Crvenke, najbolja je amaterska predstava u Vojvodini, a za režiju predstave Radoje Čupić poneo je diplomu najboljeg reditelja. Pored ove, prema oceni stručnog žirija 55.Festivala amaterskih pozorišnih društava Vojvodine, na republičkom festivalu u Kuli vojvođansku produkciju prezentovaće i drugo i trećeplasirane predstave - Traktat o sluškinjama, Kultrunog centra Kula i Kanjoš Macedonović, Dramskog studija Luča iz Kruščića. Osam festivalskih večeri predstave je ocenjivala i publika, koja je najvišu ocenu dala predstavi Braćo i sestre, AP Mirko Tatalović Ćira iz Nove Pazove. Zavesa 55.FAPDV podigla se i devete večeri, kada je u čast nagrađenih nastupilo AP „Janko Veselinović“ Bogatić, sa predstavom KLIM – KLEM.
Info Nova Pazova 29.05.2017.
Kako RTV Stara Pazova nezvanično saznaje, u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila oko 15.00 časova u Novoj Pazovi, u ulici Kralja Petra prvog Karađorđevića, kod kućnog broja 62, poginuo je vozač motocikla. U nesreći je učestvovalo i putničko vozilo marke “Reno Klio” bele boje, staropazovačkih registarskih tablica. Više informacija kako je došlo do ove tragedije, biće poznato po okončanju istrage.
Život Stara Pazova 29.05.2017.
U prisustvu velikog broja vernika, juče su u Staru Pazovu donete Mošti svetih novomučenika Jasenovačkih. Iz manastira Jasenovac mošti je ispred zgrade opštine doneo njegovo preosveštenstvo episkop Pakračko – slavonski Jovan, a zatim su u litiji prenete u hram Svetog proroka Ilije gde ostaju zauvek. U hramu je služena Sveta Arhijerejska liturgija, a njegovo preosveštenstvo episkop sremski Vasilije unapredio je u čin protojereja, jereja Nikolu Despota, privremenog paroha pri hramu Svetog proroka Ilije. Protoprezviter Srđan Đurđević, paroh hrama Svetoga proroka Ilije, na osnovu odluke Svetog arhijerejskog sabora SPC, odlikovan je Naprsnim krstom koji se nosi o vratu na jednostrukom zlatnom lancu i unapređen u zvanje visokoprečasnog protoprezvitera stavrofora.
Kultura Stara Pazova 29.05.2017.
Na 56. Muzičkom festivalu dece Vojvodine održanom juče u Bačkoj Topoli učestvovalo je čak sedam ansambala iz staropazovačke opštine. Zlatno odličje su ponele tri grupe iz Stare Pazove: starija dečja grupa KUD-a Branko Radičević, grupa OŠ Boško Palkovljević Pinki, kojoj je pripala i specijalna nagrada žirija za najbolju novu koreografiju i specijalna nagrada žirija publike za najbolji ansambl a Mihajlo Adamović je bio najupečatljiviji kolovođa po oceni žirija publike, i starija dečja grupa SKUD-a Janko Čmelik, koja je ponela i specijalnu nagradu za čuvanje i negovanje tradicije. KUD Mladost i OKUD Sveti Sava iz Nove Pazove su nagrađeni srebrnim odličjem, dok je u kategoriji mlađeg uzrasta FA Dukat iz Stare Pazove pripala srebrna diploma i specijalna nagrada za rad sa mladim sviračima a grupa Društva Branko Radičević iz Novih Banovaca je osvojila bronzano odličje dok je specijalnu nagradu za nadahnuto igranje poneo je Miloš Janković.
Info Stara Pazova 29.05.2017.
Na državnom takmičenju iz slovačkog jezika, Monika Babik, učenica prvog razreda Gimnazije „Branko Radičević“ iz Stare Pazove osvojila je prvo mesto. Ivan Kožik, maturant Ekonomsko – trgovinske škole "Vuk Karadžić" bio je treći u kategoriji četvrtog razreda, Marta Kukučka, učenica prvog razreda iste škole takođe treća. Ovo je veliki uspeh, jer kako kaže profesorka Marina Vasilić, slovački jezik je izborni predmet u pazovačkim srednjim školama, a na ovom republičkom takmičenju učestvuju učenici škola, u kojima se kompletna nastava odvija na slovačkom jeziku.
Život Nova Pazova 29.05.2017.
U novopazovačkoj Osnovnoj školi “Rastko Nemanjić – Sveti Sava” na petom Festivalu nauke “Razigrana nauka – čista petica”, učenici viših razreda demonstrirali su ekperimente iz fizike, hemije, biologije i informatike. Preko hiljadu đaka ove škole imalo je priliku da vidi princip rada klatna, proizvodnju električne energije iz limuna, zatim građu ljudskog tela, rad robota i drugo. Učenici nižih razreda sa kojima smo razgovarali oduševljeni su ekperimentima iz hemije, mešanjem supstanci, programiranjem i kretanjem robota, a Strahinja Blagojević, direktor škole podsetio je da se ideja rodila pre pet godina na inicijativu učenika i nastavnika i istakao da je presudna želja đaka da pokažu šta su naučili.
Sport Novi Banovci 29.05.2017.
Šahisti Jugovića iz kaća osvojio su prvo mesto na finalnom turniru kupa Srbije „Svetozar Gligorić“ koji je juče završen u Novim Banovcima. Oni su u pet kola osvojili trinaest bodova, jedan više od drugoplasiranog Omladinca iz Novih Banovaca. Treće mesto je pripalo Valjevskom šah klubu koji je osvojio jedanaest bodova. Ove tri ekipe su dobile pehar, a igrači medalje koje im je určio Ratko Pižurica vršilac dužnosti predsednika šshovskog saveza Srbije. Pored Omladinca na turniru je učestvovalo još četiri ekipe iz staropazovačke opštine: Stara Pazova je deseta sa sedam bodova, Sremac iz Vojke je završio na jedanaestom mestu sa šest bodova, Mladost iz Nove Pazove je petnaesta sa četiri boda, a Banovci-Dunav šesnaesti sa tri boda. Na finalnom turniru u Novim Banovcima učestvovalo je 18. ekipa.
Sport Stara Pazova 29.05.2017.
U dvadeset devetom, pretposlednjem kolu Srpske lige područje Vojvodina fudbaleri Omladinca iz Novih Banovaca pobedili su Bačku 1901 u Subotici sa 1:0, Dunav iz Starih Banovaca je poražen od Crvene Zvezde u Novom Sadu sa 3:2, a Radnički je izgubio u Novoj Pazovi od Borca iz Sakula sa 2:0. U derbiju dvadeset devetog kola Vojvođanske lige grupa Jug Jedinstvo je u Staroj Pazovi savladalo Kabel iz Novog Sada sa 1:0, u Belegišu Podunavac i Hajduk iz Čuruga su igrali nerešeno, 1:1,a Sremac iz Vojke je izgubio od Indeksa u Novom Sadu sa 4:2. Jadran je u Golubincima poražen u dvadeset osmom kolu Sremske lige od Hajduka iz Divoša sa 2:1.
Info Stara Pazova 26.05.2017.
I dok su pripreme za upis na fakultete budućih brucoša u punom jeku, maturanti staropazovačke Gimnazije „Branko Radičević“ preteklih meseci bili su prilici da se neposrdno upoznaju sa zanimanjima za koja su se opredelili zahvaljujući realizaciji projekta „Senka na poslu“. Nataša Milovanović i Anđela Miljević, maturantkinje staropazovačke Gimnazie žele da upišu Ahitektonski fakultet i kako kažu vredno se pripremaju za prijemni ispit i po nekoliko sati dnevno. Za razliku od Nataše koja je od malena pokazivala interesovanje za ovu oblast, Anđela je odluku o izboru zanimanja učvrstila zahvaljujući realizaciji projekta „Senka na poslu“ koji im je omogućio da jedan radni dan provedu na poslu kojim žele da se bave. Sa poslovima na projektovanju i urbanističkom uređenju u JUP „Urbanizam“ u Staroj Pazovi, kao i sa poslovima koje rade arhitekte buduće studentkinje arhitekture upoznao je rukovidilac ovog preduzeća koji je i sam bio učenik staropazovačke gimnazije. Anđela i Nataša sada su još više motivisane s obzirom da su bile u prilici da se neposredno uvere kako izgleda posao na projektovanju i urbanističkom uređenju, kao i da saznaju više o mogućnostima studiranja i napredovanja.
Kultura Stara Pazova 26.05.2017.
U Gložanu se sutra održava 47. Festival slovačkih folklornih ansambala Među učesnicima su i predstavnici Stare Pazove – FA Klasje SKUD-a Heroj Janko Čmelik i Ženska pevačka grupa Udruženja žena pomenutog Društva. Festival je od nacionalnog značaja za Slovake u Srbiji, takmičarskog je karaktera. U revijalnom delu nastupaju gostujući ansambli iz Slovačke a pobednik festivala Tancuj, tancuj odlazi kao predstavnik Srbije na prestižni festival u slovačkoj Đetvi.
Sport Nova Pazova 26.05.2017.
U 29. pretposlednjem kolu Srpske lige područje Vojvodina, fudbaleri Radničkog sutra će u Novoj Pazovi igrati protiv Borca iz Sakula, Omladinac iz Novih Banovaca će se u Subotici sastati sa Bačkom 1901, a Dunav iz Starih Banovaca će biti gost Crvene Zvezde u Novom Sadu. Sve sutrašnje utakmice će početi u 17. časova.
Sport Novi Banovci 26.05.2017.
U Novim Banovcima juče je počeo četvrti tunir kupa srbije „Svetozar Gligorić“. Na turniru učestvuje 18 ekipa, od čega pet iz staropazovačke opštine: Stara Pazova, Omladinac iz Novih Banovaca, Mladost iz Nove Pazove, Sremac iz Vojke i Banovci - Dunav. Pre početka, učesnike turnira je pozdravio Živojin Gavrić, potpredsednik Skupštine opštine Stara Pazova, a finale je otvorio Ratko Pižurica, vršilac dužnosti predsednika šahovskog saveza Srbije. Igraće se pet kola, švajcarski sistem i finale kupa će trajati do nedelje.
Info Nova Pazova 25.05.2017.
Petlja na autoputu Beograd - Novi Sad, kod kompanije “Delhaize”, biće gotova do leta, izjavio je predsednik opštine Đorđe Radinović prilikom obilaska građevinskih radova na ovoj saobraćajnici. Poseban značaj ove petlje je u tome što će nakon 40 godina omogućiti direktan pristup naselja Nova Pazova autoputu. Korist od petlje će imati i stanovnici Novih Banovaca čije su ulice u poslednje vreme opterećeni kamionima koji prevoze robu do velikih logističkih centara otvorenih u industrijskoj zoni na ovom mestu u poslednjih nekoliko godina. Projekat realizuju zajednički Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i opština Stara Pazova koja je iz sopstvenog budžeta izdvojila preko million evra za ovaj projekat. Radinović je izjavio da je ova saobraćajnica bila samo san i ove i svih prethodnih lokalnih vlasti u poslednjih nekoliko decenija. “Komplikovana eksproprijacija zemljišta na kojoj se petlja nalazi, izmeštanje glavnih tokova gasovoda i obezbeđivanje dokumentacije je veliki posao koji je moj tim uspešno realizovao i mi ćemo ovu petlju pustiti u saobraćaj već 01. jula”- izjavio je Radinović. Velika vrednost petlje je i u tome što će ona biti deo velikog koridora koji pored auto-puta kroz celu industrijsku zonu povezuje sadašnje i buduće velike privredne objekte od Delhaize-a, Lidla pa do kompleksa logističkih centara kompanije Ajmaks na petlji kod Novih Banovaca. Takođe, petlja će biti čvorište i budućeg koridora koji kroz atare sela Vojka i Krnješevci povezuje zone dva velika autoputa.
Politika Stara Pazova 25.05.2017.
Skupština opštine Stara Pazova usvojila je danas Odluku o rebalansu opštinskog budžeta, koji je tehničke prirode. Po rečima Branka mazalice, šefa Odeska za budžet, obim budžeta se ne menja, a prihodi predškoslkih ustanova biće ubuduće planirani kao prihodi budžeta pa će roditelji troškove boravka dece ubuduće plaćati na račun budžeta, a ne vrtića. Odgovarajući na primedbe opozicije Bojan Kovrlija, načelnik opštinske Uprave objasnio je da Kadrovskim planom predviđenih 146 ljudi za ovu godinu, nije previše, jer se i obim poslova Uprave uvećava. Usvojena je Odluke o konverziji potraživanja Opštine Stara Pazova po osnovu javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu Saobraćajnog preduzeća „Lasta“ Beogradu iznosu 7 miliona i 82 hiljade dinara glavnog duga i oko 2 miliona 360 hiljada dinara kamate. Prihvaćene su kadrovske promene u nekim radnim telima skupštine, a na predlog odborničkih grupa.
Kultura Nova Pazova 25.05.2017.
Nova Pazova će od sutra biti domaćin 12. međunarodnog festivala folklora Razigrana mladost, koji je od ove godine član Internacionalne organizacije CIOF, koja je pod ingerencijom UNESKO organizacije, što otvara mogućnost saradnje sa ansamblima širom sveta. Pored domaćina, KUD-a Mladost, u dva festivalska dana nastupiće gosti iz Slovenije, Bugarske, Republike Srpske, ali i ansambli iz Novog Sada, Sivca, Topole, Surduka, Stare i Nove Pazove. Za učesnike su planirane muzičke, likovne i sportske radionice. Koncert u petak počinje u 20 časova, u subotu je planiran defile ulicama mesta i koncert od 19 časova, takođe u sportskoj sali osnovne škole. Organizator je KUD Mladost iz Nove Pazove.
Info Stara Pazova 25.05.2017.
Sinoć je održana konstitutivna sednica Saveta Mesne zajednice Stara Pazova, shodno rezultatima izbora od 14.maja. Nakon svečane izjave verifikovanih članova, za predsednika Saveta je izabran Boris Babik, za zamenika Dragan Milaš, obojica sa osamnaest glasova za i tri uzdržana. Istim odnosom glasova izabran je i sedmočlani Izvršni odbor Saveta Mesne zajednice Stara Pazova, a za predsednika Izvršnog odbora Bogdan Miljević. Novi predsednik Saveta Mesne zajednice Boris Babik zahvalio se građanima na ukazanom poverenju i pozvao mesno rukovodstvo da zajedničkim snagama i trudom doprinese boljitku mesta. Prvoj, konstitutivnoj sednici prisustvovao je i predsednik Skuštine opštine Stara Pazova Goran Jović, koji je uz čestitke novom predsedniku istakao, da su svi dosadašnji sazivi Saveta bili jedinstveni u radu i izrazio uverenje da će ovaj Savet biti pokretačka snaga za sve investicije u cilju dobijanja statusa grada.
Ekonomija Stara Pazova 25.05.2017.
Staropazovčani su danas imali priliku da se informišu i konkurišu na neku od ponuđenih radnih mesta u kompaniji IGB Automotiv u Inđiji koja je raspisala konkurs za prijem 100 novih radnika u proizvodnom pogonu u Inđiji. Dani karijere nastavljaju se sutra u Novoj Pazovi sutra od 10 do 13 časova u prostorijama Šah kluba pri Mesnoj zajednici, a zainteresovani će imati priliku da dobiju sve neophodne informacije vezane za samo zapošljavanje, ali i za rad u samoj kompaniji, principima dobre poslovne prakse, sistemu obuke i mogućnosti neprestanog napredovanja zaposlenih.
Info Stara Pazova 25.05.2017.
Zbog organizacionih promena u funkciji je novi broj telefona na Železničkoj stanici Stara Pazova na koji putnici mogu dobiti informacije o redu vožnje ili ceni vozne karte. Broj mobilnog telefona je: 064/835-66-96. Dosadašnji fiksni telefon je u funkciji, ali je sada u službenoj upotrebi železnice i nije namenjen za pitanja putnika, saopšteno je sa Železničke stanice Stara Pazova.
Sport Novi Banovci 25.05.2017.
Fudbaleri Omladinca iz Novih Banovaca nisu uspeli da se plasiraju u finale kupa Vojvodine, pošto su juče poraženi u polufinalu od Borca u Šajkašu. Utakmica je u regularnom toku završena 3:3, a nakon boljeg izvođenja penala Borac je otišao u finale ukupnim rezultatom 8:6. Borac će u finalu igrati protiv Dinama 1845 koji je u drugom polufinalnom meču u Pančevu pobedio Bratstvo 1946 iz Prigrevice sa 2:1. Finale kupa Vojvodine će se igrati početkom avgusta.
Info Stara Pazova 24.05.2017.
Na sutrašnjoj sednici, Skupština opštine Stara Pazova trebalo bi da usvoji Odluku o rebalansu opštinskog budžeta, na dnevnom redu su Izmene i dopune programa poslovanja Opštinske stambene agencije za ovu godinu, a pred odbornicima će biti i Početni likvidacioni izveštaj Direkcije za izgradnju. Izveštaj sadrži listu prijavljenih potraživanja koja, sa 26. aprilom iznose 81 i po milion dinara, od čega su skoro 81 milion priznata, a nešto više od 500 hiljada osporena potraživanja. Zbog racionalizacije broja zaposlenih predložene su izmene i dopune Odluke o Opštinskoj upravi, a biće reči i o izmenama i dopunama Statuta Čistoće. Skupština će razmatrati i predlog Odluke o konverziji potraživanja Opštine Stara Pazova po osnovu javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu Saobraćajnog preduzeća „Lasta“ Beograd u iznosu od 7 miliona i 82 hiljade dinara glavnog duga i oko 2 miliona 360 hiljada dinara kamate.
Ekonomija Stara Pazova 24.05.2017.
U poređenju sa okolnim mestima, gde je bilo i izmrzavanja, kukuruz u staropazovačkom ataru se nalazi u dobrom stanju, u fazi 3 do 6 listova i ovo je vreme kada ga treba tretirati od korova. Ova je kultura vrlo osetljiva na prisustvo korova i najbitnije je suzbijanje u prvoj fazi. Pre tretiranja, stručnjaci savetuju svakom poljoprivrednom proizvođaču da obiđe njivu, kako bi imao tačan pregled stanja useva i korova. Postoji širok areal proizvoda koji se mogu koristiti, samim tim i veliki raspon cena, tako da herbicide treba birati prema zastupljenosti vrste korova, stanja gajene kulture, plodoreda, savetuju stručnjaci. Poljoprivredni proizvođači su voljni da se konsultuju, jer loša primena preparata može biti loša investicija.
Ekonomija Stara Pazova 24.05.2017.
U Ekonomsko– trgovinskoj školi u Staroj Pazovi održan je Javni čas preduzetništva, koji je predviđen programom rada u okviru predmeta Preduzetništvo, na kome su učenici završnih razreda, smerova, poslovni i finansijski administrator, prezentovali virtuelna preduzeća kroz izradu biznis planova. Javni čas preduzetništva organizuje se s ciljem da učenici pokažu šta su kroz stručne predmete naučili o ekonomskim principima poslovanja i života. Kroz poslovne ideje đaci su istakli i šta po mišljenju mladih nedostaje u staropazovačkoj opštini, a što bi bilo unosno za pokretanje biznisa. Javnom času preduzetništva, na kome su maturanti pokazali interesovanje iz svih oblasti privredne delatnosti, prisustvovali su i predstavnici Opštinske uprave i OŠ “Boško Palkovljević Pinki”.
Život Stara Pazova 24.05.2017.
Svako dete u određenom periodu života biva u opasnosti od pojave različitih telesnih deformiteta. Roditelji često reaguju tek onda kada telesni deformitet poodmakne u kritičan stadijum, dok s druge strane telesne deformitete kod odraslih nije moguće otkloniti. Ova činjenica opredelila je dva mlada profesora sporta i fizičkog vaspitanja da istraže ovu oblast i osnuju Centar korektivne gimnastike u Novom Sadu. Zabrinjavajući je podatak da na uzorku od preko 700 dece samo jedno nema nijedan oblik deformiteta, pokazuje istaživanje Ksenije i Miće Radakovića, trenera korektivne gimnastike i kineziterapeuta. Kako bi se sprečio nastanak i pojava telesnih deformiteta, pre svega kod dece, preporučljivo je baviti se korektivnom gimnastikom koja podrazumeva, između ostalog, terapiju pokretom. Preporuka stručnjaka je da bi tri puta nedeljno trebalo praktikovati vežbe korektivne gimnastike 45 minuta za decu do 75 minuta za odrasle.
Kultura Stara Pazova 24.05.2017.
U Staroj Pazovi na 55. festivalu amaterskih pozorišnih društava Vojvodine večeras nastupa Centar za kulturu iz Kovina sa komadom Jelene Đorđević "Kome verujete" u režiji Predraga Stojmenovića. Nakon svake predstave u holu pozorišta se vode razgovori, a na istom mestu je postavljena izložba "Iz Pazove pozorište uvek zove" Nataše Filip, koja sadrži izbor tekstova o kulturi iz lista Naša reč. Festival traje do subote.
Sport Novi Banovci 24.05.2017.
U organizaciji šah kluba Banovci-Dunav i šahovskog saveza Srbije u Novim Banovcima će sutra početi finalni turnir kupa Srbije „Svetozar Gligorić“. Očekuje se da će na turniru učestvovatai 15. ekipa, od čega i pet iz staropazovačke Opštine. Svečano otvaranje turnira je sutra u 17.00 časova, a turnir će trajati do nedelje 28. maja
Info Stara Pazova 23.05.2017.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Staroj Pazovi su uhapsili Z.P.(57), zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela nasilje u porodici i ometanje službenog lica u vršenju službene radnje. Nakon prijave da je tukao suprugu, po dolasku policijske patrole, osumnjičeni je pobegao automobilom ali je ubrzo pronađen. Po nalogu nadležnog tužioca, njemu je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti doveden na saslušanje u Osnovno javno tužilaštvo u Staroj Pazovi.
Info Surduk 23.05.2017.
Na 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, titulu šampionke sajma ponela je kobila “Kapriola 13”, odgajivača Zorana Turakovića iz Surduka, a kobila “101 Vera 11”, iz štale Siniše Paunovića dobila je Zlatnu medalju kao najbolja priplodna kobila. Paunovićev konj “148 Neapolitano Batosta” osvojio je drugo mesto i srebrni šampionski pehar. Konjički klub “Konverzano” iz ovog sela poneo je titulu najtrofejnijeg kluba na sajmu. Turaković i Paunović istiću da bez pomoći Opštine Stara Pazova ne bi bilo ovakvih rezultata, ali su saglasni u stavu da bi država trebalo da pomogne i podstakne konjarstvo u našoj zemlji.
Info Vojka 23.05.2017.
U Vojki je juče proslavljena hramovna slava Prenos moštiju Svetog oca Nikolaja i dan Mesne zajednice. Pre podne je služena liturgija, a posle podne je organizovana vožnja fijakerima iz centra sela. U prostorijama Doma kulture je Radomir Sandić, starešina hrama Svetog oca Nikolaja izvršio obred sečenja slavskog kolača uz prisustvo brojnih zvanica i prijatelja Mesne zajednice. Kako je u izjavi za RTV Stara Pazova najavio Ljuban Skopljak, uskor se očekuje konstituisanje novog saziva Saveta, s obzirom na to, da su 14. Maj ove godine održani izbori za članova Saveta Mesnih zajednica u Opštini Stara Pazova. Od 18 časova na letnjoj pozornici nastupili su članovi KUD-a Slavko Gajin i pevačka grupa Perućićani, a slava je završena koncertima narodne muzike i vojačkih rok bendova, uz neizbežan luna park, koji je privukao najviše pažnje dece.
Kultura Vojka 23.05.2017.
Romski folklor u ovom delu Srema postojao je pre 40 godina. Slične inicijative su pokretane pre dve decenije, ali sama društva nisu dugo trajala. Oko desetoro mladih Roma i Romkinja iz nekoliko naselja staropazovačke opštine koji su završili osnovne i srednje škole od nedavno svake nedelje i po tri puna dnevno okupljaju se u Vojki i vežbaju kako bi napokon zaživela ideja oko osnivanja romskog folklora. Iako još uvek nemaju adekvatan prostor za vežbanje, jer se okupljaju u prostorijima vojačkog Crvenog krsta nestrpljivo se spremaju za prvi nastup koji će biti obogaćen romskom nošnjom. Ideju da romski folklor zaživi u opštini Stara Pazova ali i šire, podržala je i lokalna Kancelarija za inkluziju Roma koja se u velikoj meri trudi da, pored čuvanja tradicije i kulture Roma, u saradnji sa lokalnom samoupravom podstakne mlade da se obrazuju. Posle toliko godina, ovi mladi ljudi imaju želju da sačuvaju svoje korene kada je u pitanju romska tradicija i kultura i tako budu deo kulturnog života u svojoj opštini.
Sport Novi Banovci 23.05.2017.
Fudbaleri Omladinca iz Novih Banovaca u polufinalu kupa Vojvodine sutra će igrati protiv Borca u Šajkašu. U drugoj utakmici polufinala sastaće se u Pančevu Dinamo 1945 i Bratstvo 1946 iz Prigrevice. Obe utakmice polufinala će će početi u 17. časova, a u slučaju da se završe nerešenim rezultatom za plasman u finale izvodiće se penali.
Sport Stara Pazova 23.05.2017.
Reprezentacija Srbije u streljaštvu otputovala je danas u češki grad Plzen na tradicionalni turnir Olimpijskih nada. Na turnir su otputovale i dve takmičarke iz streljačke družine Jedinstvo iz Stare Pazove Marija Kolarević i Marija Malić. Kolarević će u Plzenu nastupiti treći, a Malić prvi put. Pored njih dve u Češku je otputovao i trener Saša Iker.
Info Stara Pazova 22.05.2017.
U opštini Stara Pazova od polovine aprila na snazi je novi cenovinik komunalnih usluga Javno – komunalnog preduzeća „Čistoća“ prema kojem je izvršena kategorizacija grobnih mesta, pa su tako svih 11 grobalja u staropazovačkoj opštini podeljena u tri kategorije. To znači da je cena komunalnih usluga u svakom naselju ista. Porodica preminulog da bi pokrila samo osnovne troškove pogrebne opreme u džepu mora da ima u proseku 25.000 dinara. Pored tih troškova čije plaćanje je moguće na rate, za iskop rake i formiranje humke porodica preminulog treba da izdvoji 5.000, za upotrebu kapele još 1.500 dinara, dok organizacija same sahrane košta dodatnih 1.925,00 dinara. Za samo sahranjivanje nadležno je staropazovačko Javno – komunalno preduzeće „Čistoća“. Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih, kao i Republički fond za penzijsko osiguranje samostalnih delatnosti, refundiraju deo novca za sahranu, ali suma od oko 35.000 dinara u najvećem broju slučajeva nije dovoljna da pokrije troškove sahrane.
Info Nova Pazova 22.05.2017.
Počeli su radovi na raskrsnici državnog puta II A reda broj 100 i lokalnog puta Vojka -Stari Banovci, kod bazena u Staroj Pazovi, zbog čega je izmenjen režim saobraćaja. Postavljena je privremena saobracajna signalizacija u zoni radova, a na vozače se apeluje da vožnju prilagode uslovima na putu. Radovi će trajati do 20.jula.
Info Stara Pazova 22.05.2017.
Pripadnici policije održali su danas završno predavanje u staropazovačkim srednjim školama u okviru akcije “Matura”, na temu prevencija alkoholizma i narkomanije kod mladih, vršnjačkog nasilja i bezbednog učešća učenika u saobraćaju. Đacima su se obratili Dragan Vranješ, zamenik komandira Policijske ispostave Stara Pazova i Zoran Kravić, vođa saobraćajnog sektora u Policijskoj stanici Stara Pazova. Cilje ove akcije je povećanje bezbednosti učenika, kako u samim srednjim školama, tako i prilikom održavanja predstojećih maturskih proslava. Za maturante je od posebnog značaja i edukacija o sabraćaju, jer će uskoro i sami postati vozači, pa im je ovom prilikom skrenuta pažnja na najčeščće uzroke saobraćajnih nezgoda.
Kultura Stara Pazova 22.05.2017.
Na 55. festivalu amaterskih pozorišnih društava Vojvodine, koji je počeo u petak, sinoć je nastupio ansambl iz Crvenke sa predstavom Bertolda Brehta “Malograđanska svadba” u režiji Radoja Čupića, a večeras je na programu Dramski studio Luča iz Kruščića sa komadom “Kanjoš Macedonović” Vide Ognjenović u režiji Dejana Cicmilovića. Festival traje do subote, kada je proglašenje najboljih od 8 takmičarskih predstava.
Život Stara Pazova 22.05.2017.
U trećem kolu Lige osoba sa invaliditetom srbije serijskom vazdušnom puškom, juče u Inđiji prvo mesto u ženskoj konkurenciji zauzela je Angelina Josić a muškoj Milan Gaćeša, oboje iz Udruženja paraplegičara Fruška gora – Srem, koje ima sedište u Staroj Pazovi a obuhvata i opštine Inđija i Pećinci. Predsednik Udruženja, Goran Rajković. osvojio je treće mesto. U ekipnoj konkurenciji staropazovačko Udruženje je na trećem mestu, prvi su Zrenjaninci a druga ekipa iz Beograda. Medalje pobednicima dodelio je predsednik Saveza paparlegičara Srbije Mihailo Pajević.
Život Stara Pazova 22.05.2017.
U Vojki se danas proslavlja hramovna slava Prenos moštiju Svetog oca Nikolaja i dan Mesne zajednice. Nakon svečene liturgije pre podne, posled podne sa početkom u 15 časova iz centra će biti organizovana vožnja fijakerima a u prostorijama Doma kulture prijem gostiju i presecanje slavskog kolača. Od 18 časova na letnjoj pozornici program spremaju članovi KUD-a Slavko Gajin i pevačka grupa Perućičani, zatim su planirani koncerti narodne muzike i vojačkih rok bendova.
Info Surduk 22.05.2017.
U Surduku je juče održana četvrta Kosijada, takmičenje u ručnom košenju trave, a u konkurenciji iskusnih 14 takmičara pobedio je osamnaestogodišnji Vuk Vučković iz Čačka. Najuspešnia u nadvlačenju konopca bila je ekipa „Pečenjara Složna braća“ iz Nove Pazove, a kamen s ramena najdalje je bacio Milan Ivanić. Kosijadu je prvim otkosima otvorio Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova. Predsednik Radinović je naglasio da staropazovačka opština spada među najrazvijenije u Srbiji kada je privreda u pitanju, ali da razvoj mora da prati i turizam, i za narednu godinu je najavio još snažniju podršku Kosijadi u Surduku. Manifestaciju je prethodne tri godine u svom dvorištu organizovao Mićo Mrđa, a ove godine je zahvaljujući Opštini Stara Pazova napravio događaj šireg značaja.
Kultura Novi Banovci 22.05.2017.
U okviru Noći muzeja, u subotu je u Novim Banovcima organizovano nekoliko programa. Ispred Doma kulture je bila mini likovna kolonija u kojoj su učestvovali članovi Udruženja Volim Banovce, dok je u organizaciji Likovnog udruženja Leonardo održana radionica dekupaža, koncert klasične muzike na kome je učestvovao ansambl Romantika i predstavljena je istorijska monografija Nova Pazova autorke Milke Mijajlović Simić i monografija Crkva Svetog oca Nikolaja u Starim Banovcima Milorada Babića.
Sport Stari Banovci 22.05.2017.
U oštinskom derbiju 28. kola Srpske lige područje Vojvodina fudbaleri Radničkog iz Nove Pazove pobedili su u Starim Banovcima Dunav sa 5:3, a Omladinac je u Novim Banovcima protiv Borca iz Sakula igrao 2:2. U dvadeset osmom kolu Vojvođanske lige grupa Jug fudbaleri Jedinstva pobedili su u Staroj Pazovi Hajduk iz beške sa 3:1, Podunavac iz Belegiša je u Žablju savladao ŽSK sa 7:0, a Sremac iz Vojke je izgubio od Kabela u Novom Sadu sa 2:1. Jadran iz Golubinaca je u dvadeset sedmom kolu Sremske lige poražen od Graničara u Adaševcima sa 2:0.
Sport Stara Pazova 22.05.2017.
Kadetkinje Jedinstva iz Stare Pazove osvojile su titulu prvaka Srbije u odbojci. One su na turniru koji je održan u Čačku u finalu pobedile Crvenu Zvezdu iz Beograda sa 3:2 u setovima i tako po drugi put uzastopno postale najbolje u državi. Treće mesto osvojile su kadetkinje Vizure koje su savladale Spartak iz Subotice sa 3:0 u setovima. Jedinstvo je do ulaska u finale pobedilo u polufinalu Vizuru sa 3:2, a Crvena Zvezda Spartak sa 3:0.
Sport Stari Banovci 22.05.2017.
Ekipa Zemuna na velikom FIBA turniru u basektu osvojila je prvo mesto pošto su u finalu savladali ekipu Novog Sada sa 21:17. Za ekipu Zemuna nastupaju i Nikola Vuković i Marko Dugošija iz Starih Banovaca, dok za ekipu Novog Sada igra Dejan Majstorović takođe iz Starih Banovaca. Ovom pobedom basketaši iz Zemuna su stekli pravo da u novembru u Pekingu učestvuju na svetskom prvenstvu u basketu, a pre toga očekuje ih još jedno učešće na turniru u Kini.
Sport Stara Pazova 22.05.2017.
Marko Blanuša karatista Fronta iz Stare Pazove je kao član reprezentacije Srbije osvojio prvo mesto i zlatnu medalju na Balkanskom prvenstvu u Konstantinpolju u Turskoj. Do najsjajnijeg odličja Blanuša je stigao u kategoriji do 50. Kilograma u konkurenciji pionira. Žarko Kolarov je osvojio treće mesto i bronzanu medalju u kategoriji do 37. kilograma. Uspešna je bila i Nada Smiljanić članica karate kluba Mladost iz Nove Pazove ona je na istom takmičenju osvojila bronzanu medalju u konkurenciji nada u kategoriji plus 54. kilograma.
Kultura Surduk 22.05.2017.
Amatersko pozorište Pepo Krsto iz Surduka tokom proteklog vikenda ostvarilo je veliki uspeh u Kuli. Na 8. Vojvođanskom omladinskom pozorišnom festivalu, kao jedini predstavnici Srema, sa predstavom "Dom za vešanje" osvojili su prvo mesto. Stručni žiri dodelio je ovoj predstavi 4 nagrade, za najbolju sporednu mušku ulogu nagrađen je Zdravko Novaković, za najbolji muški lik Danilo Dronjak, za najbolju režiju učitelj Dušan Radojčić a kompletan ansambl je osvojio prvo mesto kao najbolja predstava Vojvodine u omladinskoj kategoriji.
Kultura Stara Pazova 22.05.2017.
Odlukom žirija o najboljima, u Valjevu je sinoć završena 49. smotra recitatora Srbije "Pesniče naroda mog" uz učešće više od stotinu osnovaca i srednjoškolaca iz Vojvodine, centralne Srbije i sa Kosova. Apsolutni pobednik je Dorotea Vuković, učenica Valjevske gimnazije, drugo mesto u starijem uzrastu pripalo je Emi Kočiš iz Stare Pazove, a treće Jovani Popović iz Desete beogradske gimnazije "Mihailo Pupin". U osnovnoškolskom uzrastu, opština Stara Pazova je imala dva predstavnika Ljubicu Ognjenović i Andreja Simendića koji se plasirao u 10 najboljih recitatora u Srbiji. Smotru recitatora "Pesniče naroda mog" organizovao je Savez amatera Srbije, a predsednica žirija ovoga puta bila je glumica Andrijana Videnović, profesorka dikcije na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu.
Info Stara Pazova 22.05.2017.
Najbolje pozorišne trupe amatera Vojvodine okupljaju se već 55. Put a u Staroj Pazovi po 25-ti put zaredom. Od ove godine ostvarena je želja učesnika i organizatora da ova manifestacija preraste u festival. U ime grada domaćina dobrodošlicu je pozorišnim stvaraocima poželeo Vladimir Kerkez, direktor Centra za kulturu St. Pazova, u ime 250 hiljada amatera Vojvodine, Sava Mučibabić, umetnički sekratar Saveza amatera Vojvodine a festival je otvorio glumac Milutin Mima Karadžić. Prve festivalske večeri odigrana je predstava “Braćo i sestre Duška Petrovića u režiji Aleksandera Baka a u izvođenju AP Mirko Tatalović Ćira iz Nove Pazove a po oceni žirija publike za glumca večeri je proglašen Jovan Miljević. U narednih sedam festivalskih dana na program su još predstave iz Kovina, Crvenke, Kruščića, Zrenjanina, Kule, Banatskog Karađorđeva a najbolja ostvarenje bira se i na osnovu ocene publike. Stručni žiri ove godine radi u sastavu: Aleksandar Saša Volić – reditelj iz Beograda, Jugoslav Krajnov – glumac SNS iz Novog Sada i Miloš Lazić, pozorišni producent iz Vojke i nakon svake predstave učestvuje i u razgovorima.Prateći program Festivala je dokumentarna izložba “Iz Pazove pozorište uvek zove” autorke Nataše Filip bibliotekarke na kojoj su prikazani tekstovi iz lista Naša reč, koji je izlazio u St. Pazovi od 1976 – 1982.
Info Stara Pazova 19.05.2017.
Zajedno sa svojim vršnjacima širom Evrope, 75 maturanata Gimnazije "Branko Radičević" i Ekonomsko - trgovinske škole "Vuk Karadžić" u Staroj Pazovi učestvovalo je danas u najvećem sinhronizovanom plesu na planeti. “Maturanski ples“održava se svake godine, trećeg petka u maju mesecu tačno u podne. Tada maturanti iz cele Evrope plešu uvek istu koreografiju na muziku iz operete „Slepi miš“ Johana Štrausa. Maturantsku paradu podržali su Opština Stara Pazova, Kancelarija za mlade i Centar za kulturu Stara Pazova. Maturanti su se za ovaj događaj spremali prethodnih nedelja uz pomoć profesorke fizike Svetlane Inđić. Bez obzira što je to ozbiljna muzika, veoma lepo su prihvatili tu koreografiju i uopšte ideju nekog zajedničkog plesa sa maturantima Evrope. Nastup, kojim su se oprostili od srednje škole i otplesali u budućnost, završili su narodnim kolom, u kojem im se pridružio i načelnik Odeljenja za društvene delatnosti Željko Šolaja. Manifestacija pod nazivom "Maturantski ples" u Srbiji je počela 2005. godine, u Staroj Pazovi se održava od 2011.godine.
Info Stara Pazova 19.05.2017.
Poslednjih godinu i po dana intezivno se radi na uređenju Gajićeve bare, smeštene na izlazu iz Stare Pazove prema Vojki, zahvaljujući inicijativi brojnih udruženja, javnih preduzeća i lokalne samouprave, ali i volji i želji velikog broja mladih volontera da višedecenijsku divlju deponiju pretvore o oazu zelenila u kojoj uživaju ne samo pecaroši, već svi ljubitelji prirode. Volonteri su svojim entuzijazmom i zalaganjem pokazali da je moguće zajedničkim snagama oplemeniti prostor i učiniti ga turisički atraktivnim. Mnogobrojne akcije samo su potvrdile da meštani Stare Pazove čuvaju životnu sredinu. Otkako se počelo sa uređivanjem organizovano je preko 20 velikih akcija, u poslednjoj su zasađene sadnice, uređeno je nekoliko pecaroških mesta, kao i prilazna staza. Ono što volonteri najavljuju na čelu sa sportskim ribolovcima jeste uređenje preostalog prostora na Gajićevoj bari koji će ga učiniti još atraktivnijim i primamljivijim za posetioce.
Info Stara Pazova 19.05.2017.
U poslednjih nekoliko meseci u staropazovačkom domu zdravlja primetan je veći prililiv pacijanata i to čak za 30 posto. Pacijenti ne dolaze samo na preglede kod izabranog lekara i po redovnu terapiju, već i na dijagnostiku za koju su upućeni od specijliste kako iz doma zdravlja, tako i iz većih kliničko bolničkih centara. Nadležni ističu da je povećan broj pacijenata u ambulantama u Starim i Novim Banovcima, Staroj i Novoj Pazovi, a posebno su opterećene službe pedijatrije i opšte medicine. Normativ za svakog lekara je 35 pacijenata, ali često broj pregleda prelazi tu granicu. Mora se imati u vidu i to da predviđenih 15 minuta po pacijentu u većini slučajeva nije dovoljno, jer kako ističe direktor staropazovačkog doma zdravlja dr Aleksandar Omerović, cilj im je da svakom pacijentu pruže adekvatnu i kompletnu zdravstvenu zaštitu.
Info Stara Pazova 19.05.2017.
U firmi Grajner danas je održan sastanak predstavnika privrede, lokalne vlasti, Nemačke organizacije za tehničku saradnju - GIZ i Tehničke škole Stara Pazova. Konstatovano je da privreda ima kapital, poslove, opremu, ali nedostaju CNC operateri, programeri i drugi profili, pa je neophodno organizovati trening centar za obuku. Tehnička škola ima kadrove i program obuke, ali za realizaciju je potrebna pomoć privrede, GIZ-a i zajednice. Slobodna procena kaže da je za ostvarenje prvog koraka obuke potrebno oko 40 hiljada evra, a učesnici skupa su izrazili raspoloženje da se uključe u realizaciju. Pre novog sastanka na kome će se precizirati rokovi i pojedinačno učešće u finansiranju, Program će biti upućen Ministarstvu obrazovanja.
Info Stara Pazova 18.05.2017.
Krajem marta Opština Stara Pazova, poverila je Kompaniji Trafic & Transport solutions i Tehničkom fakultetu iz Novog Sada da urade Projekat novog modela funkcionisanja, organizacije i upravljanja sistemom javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika. Za ove namene iz budžeta je izdvojeno nešto manje od tri miliona dinara, a 5. aprila Skupština opštine je usvojila odluku koja reguliše ovu oblast. Po rečima Nikole Milaša, načelnika Odeljenja za komunalne delatnosti, u narednih godinu dana ugovorno će se ovaj posao poveriti određenom prevozniku, po završetku projekta, a do tada overa redova vožnje Laste Srem vrši se sa rokom važenja do šest meseci.
Info Stara Pazova 18.05.2017.
Kolika je cena boravka deteta u vrtiću pitanje je koje roditelje najviše interesuje onog trenutka kada žele da upišu svoje mališane u vrtić i time olakšaju sebi u najvećem broju slučajeva zbog radne angažovanosti, ali i radi zadovoljavanja razvojnih potreba deteta. Svakog 10. u mesecu roditelji preko 2500 dece smeštenih u dva vrtića u opštini Stara Pazova imaju obavezu da reguliše dugovanja za prethodni mesec kada je u pitanju boravak njihovih mališana. I dok roditelji tvrde da redovno izmiruju svoje obaveze, dugovanja roditelja u jednoj od dve predškolske ustanove u opštini Stara Pazova premašuju milion dinara na mesečnom nivou. Ekonomska cena vrtića u Predškolskoj ustanovi Radost koja pokriva 5 naselja u Podunavlju iznosi 25.000 dinara od kojih 80 posto plaća lokalna samouprava, dok roditelji izdvajaju svega 20 posto, odnosno 5.000 dinara. Kada su u pitanju olakšice, roditelji trećeg deteta se oslobođena plaćanja ove obaveze samo ukoliko su sva tri deteta u vrtiću, kao i korisnici materijalnog obezbeđenja porodice, ratnih vojnih i civilnih invalida.
Info Stara Pazova 18.05.2017.
"Zvezdane igre", samo su deo kulturno-umetničkog i sportsko- rekreativnog programa, u okviru obeležavanja Dana ustanove u centralnom objektu PU Radost u naselju Banovci Dunav, koji je počeo juče, a trajaće do 23. maja. Kroz zanimljive igre, kooperativnog i takmičarskog karaktera, deca se druže, igraju i takmiče u dvorištu vrtića, na otvorenom prostoru, jer im je to omiljeno mesto za igru, istakla je Borislava Banjeglav Klaćik, direktorka PU Radost. Istovremeno organizuje se i izlet, koji je inače redovan prema godišnjem planu vrtića, pa deca svakodnevno u grupama idu i na salaš u Grgurevce. Cilj ovakvog izleta je da se što više ekoloških aktivnosti unese u svakodnevni život dece. Za sutra je predviđen piknik na koji će kao gosti doći učenici OŠ „Simeon Aranicki“ iz Stare Pazove, a u ponedeljak mališane će posetiti folklorna grupa KUD "Branko Radičević" iz Novih Banovaca, dok je za utorak organizovan koncert učenika muzičke škole Ljubinka Lazića iz Vojke.
Sport Stara Pazova 18.05.2017.
U dvadeset sedmom kolu Srpske lige područje Vojvodina fudbaleri Omladinca iz Novih Banovaca poraženi su od Železničara u Pančevu sa 2:1, Radnički je u Novoj Pazovi protiv Vršca igrao 2:2, a Dunav iz Starih Banovaca sa Borcem u Sakulama 3:3. U dvadeset sedmom kolu Vojvođanske lige grupa Jug Jedinstvo iz Stare Pazove je izgubilo od Borca u Novom Sadu sa 2:1, Podunavac je u Belegišu savladao Slogu iz Erdevika sa 4:0, a Sremac je u Vojki pobedio Hajduk iz Čuruga sa 3:1. Jadran je u Golubincima u dvadeset šestom kolu Sremske lige protiv Napretka iz Popinaca igrao nerešeno, 0:0.
Info Stara Pazova 18.05.2017.
U Nedelji zdravlja usta i zuba, koja se u celoj Srbiji obeležava od 15.do 21.maja, dečji stomatolozi pazovačkog doma zdravlja obišli su predškolce u ustanovama Poletarac i Radost u svim naseljima, a danas je u gradskom parku u Staroj Pazovi održana centralna manifestacija. Deca iz Poletarca spremila su ovim povodom maske, parole i recitacije, kojima su ukazali na značaj zdravih zuba, a u obeležavanje Nedelje zdravlja usta i zuba uključila se i Škola za osnovno i srednje obrazovanje Anton Skala u Staroj Pazovi, čiji su učenici učestvovali na literarnom i likovnom konkursu i takođe se družili sa stomatolozima. Kada se zna da 60% stanovnika Srbije ne pere zube svakog dana i da svega 8,5% odrasle populacije ima sve svoje zube, izuzetno je bitan rad na prevenciji, edukaciji i održavanju zdravlja zuba kod dece. Iz tog razloga predškolcima su podeljene i paste za zube.
Info Stara Pazova 18.05.2017.
55.put će se sresti pozorišni amateri na najvećem pozorišnom prazniku, 25.godinu za redom u Staroj Pazovi, prvi put na Festivalu, jer od ove godine dosadašnji Susret amaterskih pozorišnih društava Vojvodine, nosi naziv Festival. Susret će sutra uveče otvoriti poznati srpski glumac Milutin Mima Karadžić. Po izboru selektora Tibora Vajde na Festival stiže osam najboljih predstava sa zonskih smotri, iz Nove Pazove, Kovina, Crvenke, Kruščića, Zrenjanina, Kule i Banatskog Karađorđeva, a kao prvi nastupiće amateri iz Nove Pazove, Amatersko pozorište “Mirko Tatalović Ćira” sa predstavom “Braće i sestre”. Prateći program Fesitvala biće dokumentarna izložba, autorke bibliotekarke Nataše Filip. Aleksandar Saša Volić – reditelj iz Beograda, Jugoslav Krajnov – glumac Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i pozorišni producent Miloš Lazić, biće u žiriju ovogodišnjeg festivala, a najbolja predstava biće proglašena i na osnovu ocena publike. Neposredno nakon predstava biće održani i razgovori, a žiri publike biraće najboljeg glumca večeri.
Info Stara Pazova 17.05.2017.
Nakon nedavno potpisanog Ugovora o regresiranju troškova prevoza studenata sa teritorije opštine Stara Pazova, na osnovu koga je lokalna samouprava obezbedila jedan deo, od ukupno neophodnih sredstava na godišnjem nivou, danas je, u cilju podrške mladima koji se školuju, potpisan i Ugovor o dodeli sredstava za prevoz učenika srednjih škola, čime je lokalna samouprava obezbedila dodatnih 7.118.854 dinara. Dobijena sredstva za navedenu namenu, utvrđena su Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu AP Vojvodine za ovu godinu i Programom podrške u obrazovanju učenika i studenata. Ugovor je Milanu Beari, zameniku predsednika Opštine Stara Pazova, nakon potpisivanja, uručio Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar u sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.
S obzirom da veliki broj srednjoškolaca, njih 1.443, koji imaju prebivalište na teritoriji opštine Stara Pazova i koji su upisali neku od srednjih škola u ovoj školskoj godini, putuju do škola, kako međumesnim, tako i međugradskim prevozom u Beograd i Zemun, Opština Stara Pazova, godinama unazad, učestvuje u obezbeđivanju najvećeg dela troškova njihovog prevoza kako bi se omogućile značajne uštede za porodične kućne budžete građana. „U nameri da motivišemo studente i učenike srednjih škola sa teritorije naše Opštine da postižu što bolje rezultate tokom svog školovanja, odlučili smo da maksimalno pokrivamo troškove njihovog svakodnevnog prevoza. Svake godine izdvajamo značajna sredstva, a za ovu školsku godinu, za pomenutu namenu, isplanirali smo oko 45 miliona dinara. Pozitivno je to što u ovom poduhvatu nismo sami, jer deo podrške dobijamo od pokrajinskih i republičkih sekretarijata i ministarstava, na čije konkurse redovno apliciramo sa uredno popunjenom neophodnom dokumentacijom. Sa dobijenim sredstvima i sredstvima koje opredeljujemo iz budžeta Opštine, direktno pomažemo srednjoškolcima i studentima, a pre svega njihovim roditeljima da sa manje opterećenja školiju svoju decu. Ovoga puta, sredstva su namenjena za učenike srednjih škola koji putuju kako međumesnim, tako i međugradskim prevozom do svojih škola,“ izjavio je Milan Beara, zamenik predsednika Opštine Stara Pazova. Dobijena sredstva će biti usmerena i prosleđena na ime troškova prevoza učenika srednjih škola, koji su izabrani na prošlogodišnjem drugom javnom konkursu za regresiranje troškova prevoza učenika i studenata za školsku 2016/2017. godinu. Pravo na regresiranje troškova prevoza po ovom konkursu se ostvaruje na sledeći način: 80% regresiranog prevoza ostvaruju učenici koji pohađaju srednje škole na teritoriji opštine Stara Pazova, 40% regresiranog prevoza ostvaruju učenici koji pohađaju srednje škole u drugim opštinam, 40% regresiranog prevoza ostvaruju studenti od mesta prebivališta odnosno boravišta do mesta u kom se nalazi visokoškolska ustanova Potpisivanju ugovora u holu zgrade Pokrajinske vlade prisustvovao je i gospodin Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, a sredstva po konkursu Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, u ukupnom iznosu od 183 miliona dinara je dobilo 45 lokalnih samouprava u Vojvodini.
Život Stara Pazova 17.05.2017.
Apel za pomoć oboleloj deci česta su slika današnjice. Sem pojedinaca i organizacija, društvenu odgovornost sve češće preuzimaju preduzeća i kompanije koje, pomažući onima kojima je pomoć za izlečenje najpotrebnija razvijaju princip solidarnosti Ii time društvenu odgovnost plasiraju kao imperativ savremenog menadžmenta. Jedan od najvećih trgovinskih lanaca u Sremu svoje poslovanje, između ostalog, bazira na društvenoj odgovornosti i principu solidarnosti kao ključnim zadacima menadžmenta. Cviko Krunić, vlasnik „Mediusa“ ističe da je samo u poslednjoj akciji za lečenje petogodišnjeg Stojana Radeke iz Stare Pazove koji boluje od mijeloblastične leukemije sakupljeno preko milion dinara. Princip solidarnosri, pored vlasnika Mediusa koji je obezedio donaciju od 250 hiljada dinara, neguju i zaposleni koji su, odrekvši se dela svojih zarada, sakupili 222 hiljade, ali i potrošači koji su akciju pomogli sa 570 hiljada dinara. Priča o petogodišnjem Stojanu Radeki samo je jedan od mnogih primera borbe koju, nažalost vode porodice širom naše zemlje. Pokazati društvenu odgovornost onog trenutka kada za bolest postoji lek, ali ne i novac je human gest poslodavaca, ali i zaposlenih. Medius je pravi primer kako bi trebalo da se ponaša jedna uspešna kompanija jer pored ekonomske uspešnosti istvoremeno razvija odgovornost prema sredini u kojoj posluje.
Info Stara Pazova 17.05.2017.
I ove godine država u saradnji sa Udruženjem inostranih proizvođača sredstava za zaštitu bilja u Srbiji SEKPA organizovano će u svim naseljima staropazovačke opštine sakupljati ambalažni otpad. S obzirom da je sezona poljoprivrednih radova pa i prskanja zasada je u punom jeku, inženjer poljoprivrede Sava Popović, koordinator akcije, preporučuje bezbedno čuvanje ambalaže, a nikako spaljivanje ili odlaganje na deponiju sa ostalim otpadom. Prošle godine je sakupljeno oko osam tona ovog otpada, a ohrabruje činjenica da se i veliki poljoprivredni proizvođači uključuju u akciju, rekao je u razgovoru za RTV Stara Pazova, Sava Popović.
Sport Nova Pazova 16.05.2017.
Sutra će se igrati utakmice dvadeset sedmog kola Srpske lige područje Vojvodina. Fudbaleri Omladinca iz Novih Banovaca će igrati u Pančevu protiv Železničara, Dunav iz Starih Banovaca će se u Sakulama sastati sa Borcem, a Radnički će u Novoj Pazovi dočekati Vršac. U dvadeset sedmom kolu Vojvođanske lige grupa Jug Jedinstvo iz Stare Pazove će biti gost Borca u Novom Sadu, Sremac će u Vojki dočekati Hajduk iz Čuruga, a Podunavac u Belegišu Slogu iz Erdevika. Jadran će u Golubincima u dvadeset šestom kolu Sremske lige biti domaćin Napretku iz Popinaca. Sve utakmice će početi u 16.30 časova.
Info Stara Pazova 16.05.2017.
Stare vozačke dozvole na papirnom obrascu važe do 10. juna i neophodno ih je zameniti za nove. Podnošenje zahteva moguće je u policijskim stanicama u zavisnosti od mesta prebivališta i onlajn, putem Elektronske uprave. Nova vozačka dozvola košta oko 1.600 dinara, a na izdavanje nove čeka se do 10 dana. Za podnošenje zahteva za zamenu starih vozačkih dozvola potrebno je uz staru dozvolu i biometrijska dokumenta, uplatiti i određene takse, a pojedini sugrađani i oni starijih od 65 godina neophodno je da dostave i lekarsko uverenje. Kako je za RTS izjavio Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, kazne će zavisiti od toga koliko se kasni sa zamenom dokumenta. Predviđene kazne su od 6.000 do 20.000 dinara i dva kaznena poena, ako je vozačka dozvola istekla pre manje do šest meseci, a od 15.000 do 30.000 dinara, plus pet kaznenih poena i tri meseca zabrane upravljanja, ako je dozvola istekla pre više od šest meseci.
Ekonomija Stara Pazova 16.05.2017.
U toku je Javni konkurs Opštine Stara Pazova za podsticaj razvoj preduzetništva u ukupnom iznosu od dva i po miliona dinara. Bespovratna sredstva se odobravaju preduzetnicima, mikro i malim pravnim licima u jednokratnom iznosu od 50 hiljada dinara za nabavku nove ili polovne opreme ili mašina, za delove mašina, za nabavku repromaterijal i sirovina. Javni poziv će biti otvoren do utroška sredstava predviđenih za ovu namenu a najkasnije zaključno sa 31. oktobrom ove godine.
Info Stara Pazova 16.05.2017.
Nakon gašenja Direkcije za izgradnju, poslove priključenja na kanalizacionu mrežu u opštini Stara Pazova preuzelo je Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ Stara Pazova. Za buduće korisnike suštinskih izmena nema, jedino što od sada ugovore o priključenju sklapaju u direkciji Vodovoda. Cena priključka iznosi 490 evra. Korisnicima je data i mogućnost plaćanja priključka na rate, s tim da je u tom slučaju cena viša. Na šest rata cena je 550 evra, na 12 rata je 580 evra, a na 24 mesečne rate je 600 evra. Cena priključka po stanu ili lokalu u stambenim zgradama iznosi 150 evra, a kada je reč o priključcima za privredu, zavisi od površine i lokacije objekta. Korisnici najčešće biraju plaćanje na rate, a priključenje na mrežu vrši se odmah nakon uplate prve rate. Računi za kanalizaciju obračunavaju se po mesečnom utrošku vode, za fizička lica cena iznosi 31,66, za pravna 44,30 dinara po kubiku.
Info Banovci Dunav 15.05.2017.
Njegovo preosveštenstvo vladika sremski Vasilije osveštao je temelje budućeg hrama prepodobne Matere Angeline u naselju Banovci Dunav. U temelje je položena Povelja, koju je potpisao i Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova, a u kojoj se podseća na istoriju porodice Branković. U svojoj besedi, vladika sremski je istakao da je ovo godina porodice i majki i istakao da je svaka pravoslavna svetinja značajna gde god se nalazila. Novi hram biće arhitektonski kopija hrama u mestu Kuljani kod Banjaluke, a predsednik Radinović je u izjavi za RTV Stara Pazova rekao da je cilj lokalne vlasti obnavljanje i uređenje svih svetinja u opštini jer su one i kulturno istorijski spomenici. Posle osvećenja na temeljima je priređen kulturno umetnički program.
Info Stara Pazova 15.05.2017.
U utorak, 16. maja 2017. godine bez struje zbog elektromontažnih radova ostace KOMPLETNO NASELJE Novi Banovci, u vremenu od 9 do 14 casova. U slučaju lošeg vremena radovi se odlažu.
Info Stara Pazova 15.05.2017.
Tačno pre 50 godina, na današnji dan počeo je eksperimentalni program Radio Vojke, prva lokalna radio stanica u Sremu zahvaljujući Petru Radivojeviću, nastavniku fizike. Branislav Bugarin, prvi novinar ove kuće i Živko Inđić, tonac se prisećeju da su sami sa Radivojevićem napravili emisionu tehniku a novinar Anđelka Mali se tada prva oglasila u etru. Radio Vojka je zvanično počela sa radom 22. jula te iste godine. Danas ova informativna kuća emituje kako radijski tako i televizijski program i direktor Miloš Lazić kaže da već pola veka Radio televizija Stara Pazova deli sudbinu sa ljudima nad ovim delom ravnice i da se možemo pohvaliti da smo uspeli da opstanemo i nakon privatizacije. Cilj RTV Stare Pazove je da opstane, da bude važna institucija u kulturnom i društvenom životu ovog kraja, da obrazuje koliko je moguće, da zabavlja koliko treba i, što je najvažnije, da informiše i dalje na oba jezika, dodao je direktor Miloš Lazić.
Život Stara Pazova 15.05.2017.
Od 1991. godine treća nedelja maja se brojnim aktivnostima kao što su javne i druge manifestacije u kojima učestvuje stručna javnost, ali i opšta populacija, tradicionalno kao Nedelja zdravlja usta i zuba. Slogan ovogodišnje nedelje je „Osmehni se zdravo”. Dečji stomatolozi pazovačkog doma zdravlja posetiće tokom ove nedelje mališane u predškolskim ustanovama, a centralni program biće u četvrtak u gradskom parku u Staroj Pazovi. Zanemarivanje oralne higijene kao što je pranje zuba četkicom ujutro i uveče, neredovna upotreba zubnog konca ili vodice za ispiranje usta, neće uzrokovati samo neprijatan zadah. Karijes na zubima, infekcije u usnoj duplji, koje nastaju usled kvara zuba i paradontopatije, ponekad mogu postati i ozbiljna žarišta koja ugrožavaju celokupno zdravlje. Sve više dece ima i ortodonstke anomalije, usled kojih su češće i dratičnije i povrede zuba.
Život Stara Pazova 15.05.2017.
„Porodica je naša luka“ tema je ovogodišnjeg dana porodice koji se od 1993. godine širom sveta obeležava 15. maja. Cilj obeležavanja je afirmacija porodice i porodičnih vrednosti, podsticanje jednakosti između polova u okviru porodice, zaštita porodice kao osnovne jedinice društva i pomoć kako bi one mogle da ispune svoju odgovornost prema zajednici. Porodice sa troje ili više dece izložene su povećanom riziku od siromaštva koje u velikoj meri utiče na povećanje neskladnosti u funkcionisanju, te remete uslove za rast, razvoj i funkcionisanje deteta, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Porodica ima veoma značajnu ulogu u razvoju čoveka, ali i društva uopšte i kao takva predstavlja osnovnu ćeliju društva. Sociolozi ističu da su se odnosi u porodici drastično promenili. Tradicionalnih porodica gotovo da nema, pa su sada popularne takozvane moderne nuklerane porodice. I ono što se preporučuje: ukoliko ste daleko od svojih roditelja i niste ih odavno čuli, posetite ih ili pozovite. Neka jednonedeljna šetnja i svakodnevni razgovor postanu ritual koji će pomoći razvojanju i očuvanju zdravih i kvalitetnih odnosa u porodici.
Info Stara Pazova 15.05.2017.
Programom pod nazivom “Obećala mi moja mati da će me na jesen udati”, FA Klasje SKUD-a “Heroj Janko Čmelik” u Staroj Pazovi proslavio je sinoć 25. godišnjicu postojanja. Sinoćnji program je prikazao jedan period mladih ljudi od upoznavanja do venčanja, uz priču Staropazovčanke Ane Slamaj, praćenu starim fotografijama, dok su i solisti pevali upravo svatovske pesme. Za jubilarni program uručena su i brojna priznanja i zahvalnice, kako igračima, koji su se ovim koncertom oprostili od aktivnog učešće u folkloru, tako i pojedincima i članovima društva za dugodišnji rad, takođe prijateljima i donatorima.
Život Stara Pazova 15.05.2017.
Kako RTV Stara Pazova nezvanično saznaje, u ponedeljak, dva sata iza ponoći, dogodila se saobraćajna nesreća na putu između Starih Banovaca i Belegiša u kojoj je jedna osoba izgubila život. Sumnja se da je u pitanju mladić iz Starih Banovaca u ranim dvadesetim godinama. Okolnosti pod kojima se dogodila ova teška saobraćajna nesreća biće poznate po završetku istrage.
Politika Stara Pazova 14.05.2017.
Od ukupno 116 članova Saveta mesnih zajednica u svih deset naselja Opštine Stara Pazova, koalicija oko Srpske napredne stranke imaće 110 i to su izuzetni izborni rezultati, rekao je večeras u sedištu SNS u Staroj Pazovi, Đorđe Radinović, predsednik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke. U Staroj Pazovi pored 18 članova saveta iz Srpske napredne stranke i koalicionih partnera, u savetu će biti i tri člana Grupe građana „Moja Pazova“. U Novoj Pazovi, pored 18 članova iz Srpske napredne stranke i koalicionih partnera, u savetu će biti i 3 člana Grupe građana “Izbor Opština Nova Pazova- Milan Turanjanin”. Radinović je naglasio da će lokalna vlast, imajući u vidu položaj mesnih zajednica i dalje nastojati da se sva naselja ravnomerno razvijaju.
Info Stara Pazova 14.05.2017.
Zbog radova na izgradnji petlje na putu Stari Banovci - Vojka, kod DELEZE-a saobraćaj se odvija samo jednom kolovoznom trakom. Desna traka iz pravca Starih Banovaca je zatvorena, pa je saobraćaj regulisan semaforom, naizmeničnim propuštanjem levom kolovoznom trakom. Upozoravamo vozače na ovu izmenu posebno noću i u uslovima smanjene vidljivosti.
Politika Stara Pazova 14.05.2017.
Prema nezvaničnim rezultatima, na izborima za Savete mesnih zajednica u Opštini Stara Pazova, u dve naveće mesne zajednice, u Staroj i Novoj Pazovi, ubedljivu pobedu odnela je lista koalicije okupljene oko SNS. Od 21 člana Saveta i u jednom i drugom naselju, ovoj koaliciji je pripalo po 18 mesta. U Staroj Pazovi sa liste Grupe građana „Moja Pazova“ poverenje glasača dobilo je troje kandidata, isto toliko i sa liste Gupe građana „Izbor Opština Nova Pazova- Milan Turanjanin" u ovoj Mesnoj zajednici.
Sport Novi Banovci 14.05.2017.
Prethodne dve nedelje u Osnovnoj školi Nikola Tesla u Novim Banovcima organizovana je akcija Sportom protiv nasilja sa nizom sportskih takmičenja u kojima su učestvovali učenici od prvog do osmog razreda a današnji dan je bio u znaku finala. Nije bilo bitno pobediti, već učestvovati, družiti se i bolje upoznati, sebe, druge i razvijati drugarstvo i fer plej igru. Akcija “Sportom protiv nasilja” podržana Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva omladine i sporta, ima za cilj da širi sportski duh i zdrav način života. Organizator manifestacije u Novim Banovcima bio je školski Tim za prevenciju nasilja, Savet roditelja, Mesna zajednica Banovci Dunav uz podršku lokalne samouprave, a Milan Beara, zamenik predsednika Opštine Stara Pazove je pobednicima uručio medalje.
Život Stara Pazova 14.05.2017.
Članovi Društva za afirmaciju invalida "Feniks" (juče) u petak u Sokolskom domu obeležili su 17. put slavu, Svetog Vasilija Ostroškog, čija su čudotvorna dela poznata i izvan granica Srpske pravoslavne crkve. Cviko Krunić, dosadašnji kum, zadržao je kumstvo do 12. maja 2018. godine. Obred sečenja slavskog kolača obavio je jerej Nikola Despot.Svečanosti su pored članova Feniksa prisustvovali predstavnici javnog i političkog života, prijatelji, saradnici i donatori ovog društva. Na svečanosti je pohvaljen doprinos RTV Stara Pazova širenju ideje dobročinstva i humanosti.
Kultura Stara Pazova 14.05.2017.
Od ukupno 12 predstava u Vojvodini, koliko je u naknadnoj selekciji pogledao reditelj Tibor Vajda iz Novog Sada, među 8 najboljih našla se pozoršna predstava „Braćo i sestre“ Amaterskog pozorišta „Mirko Tatalović Ćira“ iz Nove Pazove. Ova predstava će kao jedina iz Srema učestvovati na 55. Festivalu amaterskih pozorišnih društava Vojvodine koji se u Staroj Pazovi održava od 19. do 27. maja. Pored domaćina ove smotre, nastupiće i amateri iz Zrenjanina, Banatskog Karađorđeva, Crvenke, Kruščića, Kule i Kovina.
Sport Novi Banovci 14.05.2017.
Fudbaleri Omladinca pobedili su u derbiju dvadeset šestog kola Srpske lige područje Vojvodina u Novim Banovcima Dunav iz Starih Banovaca sa 1:0, Radnički iz Nove Pazove je poražen od Cementa u Beočinu sa 3:2. U dvadeset šestom kolu Vojvođanske lige grupa Jug Jedinstvo je u Staroj Pazovi pobedilo Slaviju iz Novog Sada sa 3:0, Sremac iz Vojke je izgubio od ŽSK-a u Žablju sa 4:3, a Podunavac iz Belegiša će danas igrati protiv LSK-a u Laćarku. Jadran iz Golubinaca je u dvadeset petom kolu Sremske lige u Mačvanskoj Mitrovici protiv Podrinja igrao 1:1.
Politika Stara Pazova 14.05.2017.
Na izborima za Savete svih 10 mesnih zajednica u Opštini Stara Pazova do 15 časova beleži se izlaznost od ukupno 13,81 procenta što znači da je od ukupno 55.788 birača pravo glasa iskoristilo7.719 glasača. Najveću izlaznost beleži Nova Pazova, dok je najmanja izlaznost u Golubincima. U Novoj Pazovi pravo glasa iskoristilo je 25 posto , u Krnješevcima 17,75 posto, u naselju Banovci Dunav 16,10 posto, u Surduku 15,22, u Belegišu 14,06, u Vojki 10,85, u Starim Banovcima 10,20, u Staroj Pazovi 9,16, u Novim Banovcima 7,12 i u Golubincima 7,5 posto birača sa iskorišćenim pravom glasa.
Politika Stara Pazova 14.05.2017.
Izlaznost na birališta do 15 časova u većini mesta naše opštine je preko 10% upisanih birača, daleko niža nego u ranijim izbornim ciklusima kada je u ovo doba dana svoje građansko pravo iskoristilo 33% birača. Nešto disciplinovaniji su glasači u Novoj Pazovi gde je izlaznost duplo veća nego u ostalim mestima i iznosi skoro 20%. Izvesno je da će na ovim Izborima izaći manje ljudi nego pre četiri godine.
Politika Stara Pazova 14.05.2017.
Danas u Opštini Stara Pazova, 55 hiljada 878 birača bira 116 članova Saveta svih deset mesnih zajednica. Izlaznost je u prepodnevnim satima bila dosta mala, i prema podacima sa terena, do 13 časova glasalo je svega do 10 odsto građana sa pravom glasa, i oni koji su glasali, smatraju da su mesne zajednice bitne pre svega za manje sredine. Mesne zajednice su od izuzetne važnosti, jer predstavljaju prvi kontakt građana sa vlašću, kaže predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović i po njemu predstavnici u seoskim sredinama najbolje poznaju potrebe meštana. Članovi Saveta Mesnih zajednica biraju se po većinskom izbornom principu, što znači da se glasa za konkretno ime i prezime, a birači glasaju na 48 biračkih mesta do 20.00 časova.
Život Stara Pazova 12.05.2017.
12. maja svake godine obeležava se Međunarodni dan medicinskih sestara u znak sećanja na datum rođenja Florens Najtingel, koja se celog života borila za unapređenje svoje profesije i prava žena. Ovaj datum je obeležen i u pazovačkom domu zdravlja. Medicinske sestre čine dve trećine zaposlenih u sistemu zdravstvene zaštite. Često su na udaru nervoznih pacijenata. U Domu zdravlja "Dr Jovan Jovanović Zmaj" fizičkih napada nije bilo, ponekad dođe do verbalnih. Za razliku od drugih zdravstvenih ustanova u Srbiji, u pazovačkom domu zdravlja radi dovoljan broj medicinskih sestara i tehničara, a za profesionalnost i predanost radu, ovom prilikom su uručene zahvalnice i priznanja Marjeni Folćan, koja kao medicinska sestra radi 33 godine, trenutno u na pedijatriji i Miroslavu Čmeliku, koji je za samo 6 godina rada, možda i sa najtežim pacijentima, na hemodijalizi, primer onoga što ova profesija u sebi sadrži - pažnje, prisnosti, znanja i nade.
Info Banovci Dunav 12.05.2017.
Njegovo preosveštenstvo vladika sremski Vasilije uz sasluženje sveštenstva staropazovačkon namesništva, u nedelju u 17.00 sati osveštaće temelje budućeg hrama prepodobne Majke Angeline u naselju Banovci Dunav. Mošti prepodobne Majke Angeline 26. juna 2016. donete su u naselje Banovci Dunav, na parcelu gde su sada izliveni temelji budućeg hrama, a 17. novembra je vladika Vasilije osveštao zemljište. Gradnja je počela 5 dana kasnije, vrednost dosadašnjih radova je oko šest miliona dinara, a ovih dana je stigla još jedna donacija od 12.000 komada cigle, rekao je za RTV Stara Pazova jerej Slađan Vidaković, jedan od dva starobanovačka paroha.
Sport Vojka 12.05.2017.
Pola miliona mladih širom Srbije trčalo je na tradicionalnoj atletskoj manifestacija „Kros RTS-a“ koju organizuju sve predškolske ustanove, osnovne i srednje škole pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. I šorom staropazovačke opštine organizovana je ova manifestacija. Da je trčanje osnov svakog sporta i da je važno učestvovati, ali i pobediti, potvrdili su, između ostalog, i učenici vojačke Osnovne škole „Milan Hadžić“ u kojoj je održan ova tradicionalna sportska manifestacija. Iako je prvobitno trebala da se održi na otvorenom, zbog nepovoljnih vremenskih prilika đaci svih razreda trčali su u fiskulturnoj sali škole. Najmlađi su trčali 200 metara, dok su najstariji učenici brzinu proverili na 800 metara. I jedna od 9 osnovnih škola u staropazovačkoj opštini uspešno je realizovala jednu od najvećih atletskih manifestacija ne samo u Srbiji, već i u Evropi, istakla je direktorka škole Nataša Mićić i izrazila zadovoljstvo što je preko 300 učenika škole uzelo učešće. Trčeći kako bi prvi stigli do cilja, veliki broj učenika poslao je jasnu poruku da je trčanje put ka zdravlju, sportu i zajedništvu.
Kultura Vojka 12.05.2017.
Zbirkom za najmlađe čitaoce Pesme raznih boja, Maja Belegišanin, pesnikinja iz Surčina a poreklom iz Vojke, otvara vrata detinjstva. Sinoć je njena prva zbirka pesama za decu promovisana u Vojki, u biblioteci Vladislav Čikoš, ogranku staropazovačke Narodne bilioteke. Sama pesnikinja je pročitala nekoliko svojih stihova, a dok su ostale pesme recitovali predškolci i učenici osnovne škole, koje je pripremila bibliotekarka Dragana Živković. U programu je nastupila u Ženska pevačka grupa KUD-a Slavko Gajin i učenici Muzičke škole Ljubinka Lazića iz Vojke. Knjiga podeljena u tri ciklusa, koja prate tri doba detinjstva, ilustrovana je crtežima učenika osnovnih škola, koji su bili ispirisani upravo ovim stihovima.
Kultura Novi Banovci 12.05.2017.
Manifestacija “Vojvođanska tradicija” održaće se u subotu u Novim Banovcima, a organizator je KUD “Branko Radičević" iz Novih Banovaca. Cilj manifestacije je očuvanje narodne kulture i tradicije. Učesnici su deca i omladina od 7 do 25 godina. Ove godine “Vojvođanska tradicija” biće organizovana po treći, a učestvovace 6 društava iz raznih krajeva Vojvodine. Početak manifestacije je u 15h ispred OŠ “Nikola Tesla” u Novim Banovcima dok ce koncert poceti u 17h u Domu kulture.
Sport Novi Banovci 12.05.2017.
U Novim Banovcima sutra će se u opštinskom derbiju dvadeset šestog kola Srpske lige područje Vojvodina sastaće se Omladinac i Dunav iz Starih Banovaca, Radnički iz Nove Pazove će se u Beočinu sastati sa Cementom. U dvadeset šestom kolu Vojvođanske lige grupa Jug, fudbaleri Jedinstva sutra će u Staroj Pazovi igrati protiv Slavije iz Novog Sada, Podunavac iz Belegiša će biti gost LSK-a u Laćarku, a Sremac iz Vojke će igrati sa ŽSK-om u Žablju. Jadran iz Golubinaca će u dvadeset petom kolu Sremske lige sutra biti gost Podrinja u Mačvanskom Mitrovici. Sve utakmice će početi u 16.30 časova.
Sport Stara Pazova 12.05.2017.
U Staroj Pazovi je juče održana sednica Izvršnog odbora opštinskog fudbalskog saveza, na kojoj je usvojen izveštaj i radu i program rada za narednu godinu kao i finasijski izveštaj i finasijski plan za prošlu i ovu godinu. Na sednici je usvojen i predlog novog Statuta i poslat na javnu raspravu klubovima- Predlog Statuta je urađen kako bi se pojedini članovi uskladili sa Zakonom o sportu. Nakon javne rasprave koja će trajati mesec dana održaće se redovna godišnja Skupština opštinskog fudbalskog saveza, a dogovoreno je da se održi polovinom juna.
Život Stara Pazova 11.05.2017.
Prošlog leta petogodišnji Stojan Radeka iz Stare Pazove oboleo je od mijeloblastične leukemije. Roditelji su prvobitno planirali njegovo lečenje u Nemačkoj. Nisu uspeli da dobiju termin tamo, tako da su odlučili da pomoć potraže dalje i tako stigli do Italije. Upravo pre nekoliko dana su se vratili iz Rima, gde su Stojanu rađene brojne analize, kako bi se mogla utvrditi dalja terapija. Koliko će ih koštati lečenje u Rimu, ne znaju, trenutno imaju na računu oko 230 hiljada evra. Zahvalni su svima, koji su im pomogli i pomažu, jer otkad je javnost sazala za ovog dečaka, u borbu za njegovo ozdravljenje uključila se cela zajednica. I dalje je aktivan je i SMS broj 7838 sa svih mreža, planiraju da skupljaju do 250 hiljada, što će im, nadaju se, biti dovoljno.
Politika Stara Pazova 11.05.2017.
U nedelju 14. maja, 55 hiljada 878 birača u Opštini Stara Pazova biraće 116 članova Saveta svih deset mesnih zajednica. Građani Stare Pazove sa biračkim pravom opredeljivaće se između liste kandidata: koalicije oko SNS sa dvadesetjednim kandidatom, koliko savet i broji, i 17 kandidata Grupe građana „Moja Pazova“. U Mesnoj zajednici Krnješevci se bira sedam članova saveta, pored liste od sedam kandidata koju je predala koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, u izbornoj trci je i jedan kandidat grupe građana. U Surduku i naselju Banovci Dunav će biti birano takođe sedam članova saveta, a proglašene su liste kandidata koalicije okupljene oko SNS. U Novim Banovcima, Starim Banovcima, Golubincima i Vojki, liste kandidata predala je samo koalicija oko SNS za svih 11 članova saveta, kao i u Belegišu gde će se birati devet članova saveta. Glasači Nove Pazove biraće dvadeset jednog člana Saveta mesne zajednice, a listu sa isto toliko kandidata predala je “Koalicija Aleksandar Vučić - Srpska napredna stranka, Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije, PUPS i Pokret socijalista”. Proglašena je i lista kandidata Grupe građana “Za Opštinu Nova Pazova”, sa 12 kandidata. Članovi Saveta Mesnih zajednica biće birani po većinskom izbornom principu, što znači da će se glasati za konkretno ime i prezime, a birači će glasati na 48 biračkih mesta. U četvrtak u ponoć počinje predizborna tišina koja traje sve do zatvaranja biračkih mesta, u nedelju u 20.00 časova. Za vreme predizborne tišine zabranjeni su izborna propaganda, održavanje javnih skupova i objavljivanje procene izbornih rezultata, a na sam dan glasanja od 7.00 do 20.00 sati dozvoljeno je emitovanje informacija o odzivu birača. Tokom predizborne tišine, na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala. Ukoliko se ta odredba ne poštuje, birački odbor se raspušta, a glasanje se ponavlja.
Život Stara Pazova 11.05.2017.
Staropazovačkom Društvu za afirmaciju invalida „Feniks“ i Udruženju paraplegičara „Fruška gora - Srem“ uručena su invalidska kolica u skupštinskoj sali Bele zgrade. U pitanju je donacija Specijalne bolnice za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku iz Beograda. Ortopedska pomagala kao što su invalidska kolica od velikog su značaja za osobe sa invaliditetom, kažu u ova dva društva, a da bi se ona obezbedila neophodno je izdvojiti 30.000 dinara za obična sobna kolica, dok elektromotorna koštaju i preko 2 hiljade evra. Na inicijativu Staropazovčanina Vlastislava Miltenovića koji je zaposlen u ovoj bolnici donirano je 8 invalidskih kolica od kojih su 6 na elektromotorni pogon, dok je dvoje invalidskih kolica namenjeno za neuorološke pacijente. U Društvu „Feniks“ invalidska kolica koristi 15 lica, dok je u Udruženju paraplegičara „Fruška gora - Srem“ taj broj 40. Primopredaji je prisustvovao Goran Jović, predsednik SO Stara Pazova.
Kultura Novi Banovci 11.05.2017.
Povodom Svetog Vasilija Ostroškog i Dana Mesne zajednice Novi Banovci, večeras u 19.00 časova biće otvorena izložba članova Udruženja likovnih umetnika “Leonardo”. Izložba je postavljena u galeriji doma kulture.
Politika Stara Pazova 11.05.2017.
Povodom predstojećih izbora za savete Mesnih zajednica, na konferenciji za novinare, koja je održana juče u staropazovačkom parku, Grupa građana Moja Pazova predstavila je svoju listu kandidata za Savet Mesne zajednice Stara Pazova. Prisutnima se najpre obratio Slobodan Ilić, predsednik odborničke grupe Moja Pazova u SO Stara Pazova, izrazivši nezadovoljstvo dosadašnjim ulaganjima u samu Staru Pazovu. Istakao je da će se oni zalagati da se poveća nivo investicija u Staroj Pazovi u smislu nastavka izgradnje kanalizacije, pešačkih staza, vrtića, uređenja centra, poboljšanja javne rasvete, asfaltiranje ulica i drugo. Mihal Balaž, potpredsednik staropazovačkog Udruženja poljoprivrednika i bivši sportista, negodovao je jer smatra da se u sportske klubove u drugim mestima ulagalo više nego u klubove u Staroj Pazovi. Kao poljoprivrednik naglasio je da bi trebalo na bolji način iskoristiti resurse kojima Stara Pazova raspolaže, kao i da se namenska sredstva od zakupa zemljišta koriste za unapređenje pre svega malih gazdinstava. Jan Đurčik, član odborničke grupe Moja Pazova u SO osvrnuo se na ekološke i poljoprivredne probleme koji su prisutni, kao što su divlje deponije i nedostatak pomoćnih puteva, s obzirom na frekvenciju saobraćaja, pogotovo prema Novoj Pazovi i Inđiji.
Info Stara Pazova 11.05.2017.
U Galeriji u Novoj Pazovi sinoć je održano poetsko veče na kome je učestvovao glumac Nebojša Ilić, koji je govorio stihove svojih kolega glumaca. Poznato je da glumci najviše govore tuđe stihove i tekstove, a Ilić se još kao student susreo sa pesmama Ljubiše Baje Bačića i vremenom je počeo da traži i ono što su napisali Pavle Vuisić, Zoran Radmilović, jer je shvatio da ovi ljudi imaju šta da kažu. Osim stihova pomenutih autora, sinoć je gost večeri govorio i stihove Šekspira i kako je rekao, sa ovakim programima gostuje po Srbiji i publika ih dobro prihvata, upravo onako, kao što je to bilo u Novoj Pazovi.
Info Stara Pazova 11.05.2017.
Osnovna škola "Heroj Janko Čmelik" sinoć je svečanim programom u pozorišnoj sali proslavila Dan ove obrazovne ustanove. Dan škole je prilika da učenici kroz muzičke, igračke, recitatorske i glumačke scene pokažu deo onog što su naučili, ali i svoj talenat i sposobnosti, jer škola nije samo mesto gde se uče prva slova i brojevi. Škola je mesto, gde se dobija osnovno znanje i iskustvo za život, a kako je naglasio direktor Janko Havran, ovakva proslava jeste prilika da se sretnu sadašnji i bivši učenici, nastavnici, saradnici i prijatelji škole. Među zvanicama bili su Ljibuška Lakatoš, narodna poslanica i Jan Brtka, novoizabrani predsednik Matice slovačke u Srbiji, kome je ovo bila prva zvanična poseta Staroj Pazovi nakon stupanja na ovu funkciju pre nedelju dana.
Info Stara Pazova 11.05.2017.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Staroj Pazovi su prilikom pretresa privatne kuće u Novim Banovcima pronašli 16 paketića sa suvom biljnom materijom sumnjivom na marihuanu. Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, protiv 19-godišnjeg mladića biće podneta krivična prijava, nadležnom tužilaštvu.
Život Stara Pazova 11.05.2017.
Danas je Međunarodni dan fizičke aktivnosti koji Svetska zdravstvena organizacija obeležava već petnaestu godinu za redom pod sloganom „Kretanjem za zdravlje“ sa ciljem podizanje svesti celokupne javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju fizičkog i mentalnog zdravlja. Fizička aktivnost predstavlja svako kretanje tela koje dovodi do potrošnje energije ili sagorevanja kalorija. Brzo hodanje, šetnja, vožnja bicikla i rolera, ples, penjanje uz stepenice, usisavanje, pranje prozora, rad u bašti - sve ovo je fizička aktivnost. Pored redovnih časova fizičkog vaspitanja, đaci imaju mogućnost da tokom obrazovanja da izaberu sport kao obavezan izborni predmet. I pored toga, pedagozi fizičke kulture saglasni su da je potrebno više fizičke aktivnosti u školama. Nedostatak fizičke aktivnosti identifikovan je kao četvrti vodeći faktor rizika globalne smrtnosti, a procenjuje se da je u svetu fizička neaktivnost primarni uzrok pojave raka dojke i debelog creva, šećerne bolesti ili bolesti srca. Da li se I koliko bavimo fizičkom aktinvošću. Za dobro zdravlje odraslima se preporučuje najmanje 30 minuta svakodnevne umerene fizičke aktivnosti, a deci minimum sat vremena i ne zaboravite “U zdravom telu, zdrav duh”.
Sport Vojka 11.05.2017.
U vojačkoj Osnovnoj školi “Milan Hadžić” u toku je nedelja školskog sporta koja se obeležava od 8. do 12. maja. U obeležavanje su uključeni svi učenici škole u Vojki i Krnješevcima, kao i učenici Specijalne škola za osnovno i srednje obrazovanje “Anton Skala” iz Stare Pazove. U okviru Nedelje školskog sporta organizovani su poligon spretnosti, turniri u fudbalu i odbojci, kao i međuodeljenjski turniri u malom fudbalu i odbojci. Za petak, 12. maj najavljen je tradicionalni prolećni kros “RTS kroz Srbiju” koji se održava na domaćem stadionu Fudbalskog kluba “Sremac” u Vojki sa početkom u 10 časova.
Info Stara Pazova 11.05.2017.
Među 223 obrazovne ustanove u Vojvodini, za izradu projektno tehničke dokumentacije 3 škole na teritoriji staropazovačke opštine opredeljena su sredstva iz pokrajinskog budžeta, odnosno Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje u iznosu od 650.000 dinara. Po 200.000 dinara dobili su: OŠ „Heroj Janko Čmelik“ i OŠ „Boško Palkovljević Pinki“, dok je staropazovačkoj Gimnaziji „Branko Radičević“ odobreno 250.000 dinara.
Info Stara Pazova 10.05.2017.
„Među nama rečeno“, treća zbirka poezije Maje Gračan Livada, pesnikinje iz Rume, predstavljena je sinoć u Narodnoj biblioteci u Staroj Pazovi. Biljana Nikolić, lektorka ove zbirke je rekla da je sam naslov inventivan i subjektivan i da je idejno emotivni svet autorke u ovoj zbirci raznolik. O njoj je govorio i Todor Bjelkić naglasivši da je Maja Gračan Livada vrlo senzibilna pesnikinja koja ima elementarnu potrebu da pesmom iskaže svoj, ali i svet uopšte. Muzičko – poetsko veče su ulepšali učenici Muzičke škole Ljubinka Lazića iz Vojke.
Info Stara Pazova 09.05.2017.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Staroj Pazovi su, prilikom pretresa privatnog stana 38-godišnjeg muškarca pronašli i zaplenili više kesica sa izvesnim količinama narkotika sumnjivim na heroin, amfetamin i marihuanu. Nađena je i digitalna vagica za razmeravanje. Protiv osumnjičenog biće podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Nakon lišenja slobode, osumnjičeni je zbog ranije izvršenog krivičnog dela, sproveden na izdržavanje zatvorske kazne.
Info Stara Pazova 09.05.2017.
U Tehničkoj školi u Staroj Pazovi od pre dve godine postoji obrazovni profil tehničar drumskog saobraćaja. Pored zaposlenja u u saobraćajnim preduzećima, komunalnim ustanovama, preduzećima za tehnički pregled vozila, u policiji, ovaj smer pruža učenicima i šansu da besplatno polažu vozački ispit za B kategoriju. Pre toga moraju da polože test iz poznavanja saobraćajnih propisa. Ovaj test polažu učenici drugog razreda, da bi u trećoj mogli da krenu sa obukom za polaganje i za to imaju mogućnost do 6.juna. Ovo je prva generacija tehničara drumskog saobraćaja u Tehničkoj školi u Staroj Pazovi, koja će naredne školske godine da polaže vozački ispit za B kategoriju.
Info Stara Pazova 09.05.2017.
Rok za uplatu druge rate poreza na imovinu za 2017. godinu u Srbiji ističe 15. maja. Obveznici poreza na imovinu su građani, preduzetnici i preduzeća, a prikupljaju ga lokalne samouprave. Porez na imovinu se plaća u četiri rate - prva do 15. februara, druga do 15. maja, treća do 15. avgusta, a poslednja do 15. novembra. Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu, a za izbegavanje plaćanja tog poreza predviđena je kazna od 5.000 dinara. Do 15. maja se prijavljuje i godišnji porez na dohodak građana.
Info Stara Pazova 09.05.2017.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - Uprave saobraćajne policije, u okviru obeležavanja Četvrte svetske nedelje bezbednosti saobraćaja na putevima, tokom ove sedmice, sprovodiće pojačanu kontrolu brzine kretanja vozila. Četvrta svetska nedelja bezbednosti saobraćaja na putevima, koja se sprovodi pod okriljem Ujedinjenih nacija, ove godine obeležava se pod sloganom „Uspori i sačuvaj živote“ i usmerena je ka podizanju svesti građana da je neprilagođena brzina jedan od ključnih uzroka saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povređenim licima.Pored toga, ovog meseca, Uprava saobraćajne policije sprovodiće i akciju „Blic maraton“, tokom koje će 24 sata neprekidno biti angažovani svi raspoloživi uređaji za merenje brzine kretanja.Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva građane da se aktivno uključe u planiranje akcije „Blic maraton“ i da ukažu na lokacije na kojima, po njihovoj oceni, najčešće dolazi do ugrožavanja bezbednosti učesnika u saobraćaju zbog kršenja propisa o brzini kretanja vozila.Tokom sprovođenja prethodne akcije „Blic maraton“, 19. aprila 2017. godine, radarima je dokumentovano 3.127 prekršaja. Uprava saobraćajne policije apeluje na vozače da zbog veće bezbednosti svih učesnika u saobraćaju poštuju ograničenje brzine kretanja.
Info Stara Pazova 09.05.2017.
Na Pokrajinskom takmičenju u besedništvu učenika gimnazija Vojvodine, Nikola Gašparić iz staropazovačke gimnazije osvojio je prvo mesto. Na takmičenju koje se sastojalo iz dva dela učestvovali su učenici iz devet vojvođanskih škola. Prvi deo je podrazumevao da učenici napišu i besede besedu na zadatu temu „Hrabre sreća prati“, a drugi da besede klasične besede poznatih autora. Učenik Nikola Gašparić je pobedio sa besedom Patrika Henrija „Dajte mi slobodu ili mi dajte smrt“ i svojim načinom govorenja, sposobnošću ubeđivanja osvojio je publiku tako da je dobio snažan aplauz kojim mu je pobeda već bila zagarantovana. Žiri je, takođe, bio razoružan njegovim nastupom, pa su mu bez polemisanja, jednoglasno dodelili prvo mesto. Pod pokrovitiljstvom Ministarstva prosvete, organizator i domaćin takmičenja bila je Gimnazija „Laza Kostić“ u Novom Sadu Pored Gašparića na takmičenju je iz staropazovačke gimnazije učestvovao je i učenik Marko Bežanović, a mentori su im bili Sandra Fabian i Dunja Gajin.
Kultura Stara Pazova 09.05.2017.
U Galeriji Centra za kulturu Stara Pazova od sinoć do prvog juna biće izložene slike Vladimira Price, likovnog umetnika iz Nove Pazove. Za svoje prvo predstavljanje staropazovačkoj publici, ovaj slikar rodom iz Bihaća, odabrao je radove nastale u nekoliko ciklusa a izložba nosi naziv O kokoškama i ostalim čudima, jer je u poslednje vreme ispiraciju nalazio upravo u pticama, konkretno domaćom živinom. Izložbu je otvorio Marijan Karavla, akadamski slikar i stručni saradnik Centra za kulturu za likovnu umetnost, citirajući Zvonimira Osrečkog, istoričara umetnosti koji je za Pricine radove napisao: „U pitanju su melodiozne slike, dela prepuna čudne ispovedne iskrenosti, prikrivenih slutnji i diskretnih nagoveštaja.“
Sport Stara Pazova 09.05.2017.
U Staroj Pazovi je juče održana redovna godišnja Skupština organizacije fudbalskih trenera na kojoj su razmatrani i jednoglasno usvojeni izveštaj o radu za prošlu godinu i program rada za ovu godinu. Kakose čulo na Skupštini prioriteti u radu trenerske organizacije će biti unapređenje rada sa mlađim selekcijama i rad instruktorske službe. Članovi Skupštine su bez rasprave prihvatili i izmene i dopune Pravilnika o radu trenerske organizacije. U radu Skupštine učestvovalo je 38. članova, od 45. koliko ovo telo broji, a trenerska organizacija opštine Stara Pazova je jedna od najmasovnijih u Srbiji i broji više od 80. članova.
Info Stara Pazova 09.05.2017.
Zbog havarije na izvorištu u Staroj Pazovi, smanjen je pritisak vode, ali, kako smo saznali u JKP “Vodovod i kanalizacija” Stara Pazova, aktiviran je pomoćni, havarijski vod, tako da neće doći do potpunog nestanka vode.
Info Stara Pazova 08.05.2017.
U okviru projekta „Upoznah, shvatih, razumeh“ kojeg sprovodi staropazovačka Osnovna škola „Boško Palkovljević Pinki“ kao jedina osnovna škola u opštini u saradnji sa novosadskom Ekumenskom humanitarnom organizacijom EHO učenici nižih razreda predstavili su rusku kulturu. Po čemu je porepoznatljiva ruska kultura i tradicija pitanje je koljim su se bavili učenici trećeg razreda staropazovačke Osnovna škole „Boško Palkovljević Pinki“ koji su u okviru redovnih časova na kreativan i njima svojstven način istraživali rusku istoriju i kulturu učeći njihov jezik i pesme uz nezaobilazne predmete koje se nalaze u skoro svakom ruskom domaćinstvu. O tradiciji, religiji, suvenirima, narodnim praznicima i običajima učenici su razmenjivali svoja znanja stečena putem kreativnih radionica u okviru projekta koji promoviše interkulturalnost. Posebno interesovanje učenici su izrazili za rusku narodnu nošnju. Projekat „Upoznah, shvatih, razumeh“ sprovodi Osnovna škola „Boško Palkovljević Pinki“ kao jedina osnovnoškolska ustanova u opštini koja važi za multietničku sredinu, a realizacija samog projekta podrazumeva promovisanje interkulralnosti u upoznavanje sa nekoliko kultura i tradicija sa zajedničkim ciljem da se deca što bolje razumeju i prihvate.
Život Stara Pazova 08.05.2017.
U organizaciji Centra za socijalni rad u Staroj Pazovi u Kući fudbala urpiličena je tribina na temu "Bolesti zavisnosti u porodici i zaštita dece". Stručni radnici socijalne zaštite, obrazovanja i zdravstva sa teritorije opštine Stara Pazova bili su u prilici da se u okviru strčnog skupa informišu na temu koje bolesti zavisnosti prete porodicama i na koji način zaštiti decu od istih. Među bolestima zavisnosti roditelja dece najčešća je alkoholozam, zatim kockanje, upotreba sedativa i narkotika. U staropazovačkom Centru za socijalni rad ističu da su ovakve edukacije od izuzetne važnosti za sve stručnjake koji dolaze u posredan konakt sa decom. Stručna tribina okupila je oko pedesetoro radnika koji se bave socijalnom zaštitom dece, kao i prosvetnih i zdravstvenih radnika. Treba istaći da je Centar za socijalni rad u Staroj Pazovi izdao Vodič kroz prava i usluge u socijalnoj zaštiti, ne samo odraslih, već i dece i mladih.
Život Stara Pazova 08.05.2017.
Od danas do 15. maja obeležava se Nedelja Crvenog krsta, koja je počela obeležavanjem Svetskog dana ove organizacije. Svetski dan Crvenog krsta, odnosno Crvenog polumeseca obeležava se 8. maja, a ove godine biće propraćen temom “Svuda za svakoga“ i podtemom „Da li ste znali“. Tema ima za cilj da ukaže na univerzalno prisustvo i uticaj koji Crveni krst ima i omogućava nacionalnim društvima da ga iskoristi za svoje ciljeve u lokalnim okolnostima. Inače, ova humanitarna organizacija deluje u 10 oblasti: davalaštvo krvi, zdravstveno – preventivna delatnost, pripreme za nesreće i delovanje u nesrećama, pružanje prve pomoći.
Info Stara Pazova 08.05.2017.
Upis dece u predškolske ustanove počeo je danas i trajaće do 19. maja. U tekućoj školskoj godini u PU Poletarac, u objektima u Staroj i Novoj Pazovi, Vojki i Golubincima, boravi preko 1.600 dece, od toga je 300 mališana u jaslama. U ovoj predškolskoj ustanovi se nadaju proširenju kapaciteta, kako bi u narednoj godini mogli da u većoj meri odgovore na potrebe roditelja. Kapaciteti PU Radost u Novim Banovcima, u 9 objekata u 5 mesta Podunavlja su do 850 dece. Sve informacije vezane za upis dece u obe PU u staropazovačkoj opštini roditelji mogu naći na sajtu i fejsbuk stranici vrtića. Liste upisanih mališana biće objavljene 13.juna, a roditelji nezadovoljni odlukom upisne komisije moći će da predaju žalbe do 22. juna.
Ekonomija Stara Pazova 08.05.2017.
Na svečanom otvaranju butika firme "Nesal" u tržnom centru u Staroj Pazovi posetioci su imali priliku da garderobu kupe uz popust od 20 posto. Pored džinsa koji je brend firme zastupljen je i drugi program, kako muške tako i ženske odeće. Butik je 16 u nizu malopradajni objekat u Srbiji, a prvi u Staroj Pazovi . Firma postoji od 1987 godine u Novom Pazaru, gde je otvorena kao proizvodnja, takođe ima veleprodajni centar u Beogradu i niz maloprodajnih objekata širom Srbije, istakao je Emir Zećirović, vlasnik butika. Otvaranju je prisustvovao i Đorđe Radinović predsednik opštine Stara Pazova sa saradnicima i ovom prilikom je izjavio da staropazovačka opština što se tiče privrede i industrije iskače u prvi plan u Srbiji, i tako postaje interesantna, kako za strane i domaće investitore, tako i za proizvođače. A iz butika "Nesal" kao posebnu pogodnost ističu popust za maturante od 20 posto koji će važiti do kraja meseca.
Info Stara Pazova 08.05.2017.
Vozači u Srbiji koji još nisu zamenili stare, papirne vozačke dozvole plastičnim, biometrijskim, moraće to da urade najkasnije do 10. juna. To je rok koji je određen Izmenom zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije od 2014. Godine. Novog produženja roka neće biti, pa je preporuka da vozačke dozvole zamenite što pre. Cena zamene dozvole koštaće nešto više od 1.500 dinara, a ukoliko vas policija uhvati sa nevažećom dozvolom platićete najmanje 6.000 dinara za kaznu! Ukoliko vam je dozvola istekla pre više od šest meseci možete platiti kaznu i do 30.000 dinara, ali vam može biti i zabranjeno da upravljate motornim vozilom.
Osim potvrde da ste platili sve takse, uz zahtev za zamenu vozačke dozvole treba priložiti vozačku dozvolu izdatu na starom obrascu kao i važeću ličnu kartu na uvid.
Info Novi Banovci 08.05.2017.
Sutra, 9.maja 2017.godine počinje upis dece u predškolsku ustanovu Radost u Novim Banovcima, koji će trajati do 19.maja. Upis će se vršiti u objektu "Heroj major Goran Savić", Novi Banovci u periodu: ponedeljak, sreda i petak od 8-15 sati i utorak i četvrtak od 10-17 sati.
Sport Stara Pazova 08.05.2017.
U dvadeset petom kolu Srspke lige područje Vojvodina fudbaleri Omladinca iz Novih Banovaca poraženi su od Radničkog u Sremskoj Mitrovici sa 2:1, Dunav je u Starim Banovcima protiv Vršca igrao 0:0, a Radnički je u Novoj Pazovi pobedio Slogu iz Temerina sa 2:0. U dvadeset petom kolu Vojvođanske lige grupa jug, Jedinstvo iz Stare Pazove je pobedilo Sofeks u Futogu sa 2:1, Podunavac je u Belegišu savladao Veternik sa 8:1, a Sremac u Vojki Slogu iz Erdevika sa 5:0. Jadran je u Golubincima u dvadeset četvrtom kolu Sremske lige pobedio Mitros iz Sremske Mitrovice sa 3:0.
Kultura Nova Pazova 08.05.2017.
U Galeriji u Novoj Pazovi u petak je održano veče ruske poezije koju su govorili polaznici škole Ruski svet. Nakon pesme članova KUD-a „Ćirilo i Metodije“ sa Busija, prisutne je pozdravila Antonela Bjelić, profesorka ruskog jezika i članica Balkanske kreativne grupe čiji je jedan od projekata upravo kurs ruskog jezika. Dragana Milaš, direktorka Narodne biblioteke „Dositej Obradović“, je istakla zadovoljstvo, što se časovi ruskog jezika, održavaju upravo u ogranku u Novoj Pazovi i izrazila nadu da će biti i drugih zajedničkih programa. Poetsko veče, na kome su se čuli Puškinovi stihovi, bilo je ustvari prvi javni čas polaznika kursa ruskog jezika, za koji je u poslednje vreme sve veće interesovanje. Anton Grablin, student iz Moskve i jedan od osnivača Balkanske kreativne grupe je najavio da će u ponedeljak u Ruskom domu biti svečana promocija 19. Svetskog festivala omladine i studenata kojoj će prisustovati predstavnici iz direkcije ove svetske manifestacije, koja će biti održana u oktobru u Sočiju.
Info Nova Pazova 08.05.2017.
Danas od 08.00 do 19.00 časova, vršiće se gađanje iz pešadijskog naoružanja u zoni koja se nalazi između Nove Pazove i Novih Banovaca i južno od puta Stara Pazova - Stari Banovci. Vojna pošta 9858 Batajnica, uputila je molbu da se do 07.30 časova pomenutog dana evakuiše stanovništvo i stoka iz opasnog područja i zabrani kretanje do 19.30 časova. Za lica i stoku koja se u navedenom vremenu nađu u opasnom području neće se davati odšteta. Granice opasnog područja biće obeležene velikim crvenim barjacima, a na prilaznim putevima biće postavljeni stražari čije se komande moraju bezuslovno poštovati. Završetak gađanja označiće se skidanjem crvenih barjaka i povlačenjem stražara. Upozorava se stanovništvo da je najstrože zabranjeno svako prikupljanje i diranje nerasprsnutih zrna i njihovih delova, jer je to opasno po život. Pri nailasku na takva zrna svako lice je dužno da o tome odmah obavesti najbliže organe policije ili Komandu 204. Vazduhoplovne brigade. Vojska Srbije neće snositi odgovornost za nesrećne slučajeve koji mogu nastati diranjem nerasprsnutih zrna i njihovih delova. Svako lice koje pretrpi materijalnu štetu zbog pogodaka dostaviće odmah svoju prijavu Vojnoj pošti 9858 Batajnica, a najkasnije do 10. maja. Prijave primljene posle tog roka neće se uzeti u obzir. U prijavi treba navesti ime i prezime oštećenog, odnosno naziv pravnog lica, datum i vreme kada je šteta pričinjena, mesto i prirodu štete, kao i sumu koja se traži kao nadoknada. Vojna pošta 9858 Batajnica saopštiće datum, vreme i mesto sastanka komisije za procenu pričinjene štete koju čine dva člana iz ove vojne pošte, a trećeg člana određuje organ lokalne samouprave, odnosno opština.
Sport Stara Pazova 08.05.2017.
Odbojkašice Vizure sa Novog Beograda odbranile su titulu prvaka Srbije pošto su u četvrtoj utakmici finala plej-ofa pobedile Jedinstvo iz Stare Pazove na svom parketu sa 3:1 u setovima. Vizura je tako osvojila četvrtu uzastopnu titulu, pošto je u seriji protiv Jedinstva stigla do 3:1 u pobedama. Odbojkaišice Jedinstva su i pored neuspeha u borbi za prvaka Srbije ostvarile najbolje rezultate u svojoj istoriji, pošto su osvojile dva pehara, Superkup i pobednice su kupa Srbije, a igrale su u kupu CEV i finalu plaj-ofa. (foto: ossrb.org)
Info Stara Pazova 05.05.2017.
Nova Odluka o kategorizaciji opštinskih puteva i ulica predstavlja samo usklađivanje sa propisima, i ona neće proizvesti nove namete za građane, rekao je za RTV Stara Pazova Jovica Gagrica, direktor Javnog komunalnog preduzeća “Čistoća”. Gagrica je rekao da je upravljanje i održavanje puteva povereno Čistoći, da je ovo javno preduzeće nabavilo mašinu za obeležavanje horizontalne saobraćajne signalizacije, a da je u toku nabavka saobraćajnih znakova. Održavanje i saniranje kolovoza ostalo je u okviru javnog privatnog partnerstva, u nadležnosti konzorcijuma na čelu sa firmom Baumaster.
Ekonomija Stara Pazova 05.05.2017.
Do kraja maja traje konkurs Ministarstva poljoprivrede za podnošenje zahteva za subvencije po košnici pčela. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović doneo odluku da se subvencija po košnici u 2017. godini, podigne za dodatnih 20% u odnosu na prošlu 2016. godinu, što je za 44% više u odnosu na 2015. godinu, i iznosiće 720 dinara. Pravo na subvenciju imaju svi pčelari koji imaju obeleženo najmanje 20 košnica. Obrasci se mogu preuzeti za sajtu Ministarstva, kod predsednika lokalnih Udruženja pčelara a zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje po košnici pčela podnosi se Upravi za agrarna plaćanja do 31. maja 2017.
Život Stara Pazova 05.05.2017.
Crveni krst Stara Pazova organizovao je danas tradicionalno takmičenje u pružanju prve pomoći. Prva pomoć može da bude od presudne važnosti, ali mora da se pruži na adekvatan način, u suprotnom može da odmogne. S tim ciljem se i organizuju ova takmičenja za učenike osnovnih škola. U prikazu zbrinjavanja povreda učestvovalo je 11 ekipa iz 7 osnovnih škola sa teritorije staropazovačke opštine. Najbolja je bila ekipa škole Vera Miščević iz Belegiša, koja će predstavljati Crveni krst opštine na pokrajinskom takmičenju.
Politika Nova Pazova 05.05.2017.
Na izborima 14. maja, birači Nove Pazove biraće dvadeset jednog člana Saveta mesne zajednice. Izborna komisija Mesna zajednice Nova Pazova je saopštila da je listu kandidata u zakonskom roku predala “Koalicija Aleksandar Vučić - Srpska napredna stranka, Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije, PUPS i Pokret socijalista”, 21-nog kandidata i ova lista je potvrđena. Predata je i lista kandidata Grupe građana “Za Opštinu Nova Pazova”, sa 14 kandidata, a komisija je potvrila 12 kandidata. Lista kandidata Grupe građana "Izbor Opština Nova Pazova - Milan Turanjanin" sa 21-dnim kandidatom nije potvrđena, saopštila je Izborna komisija Mesne zajednice Nova Pazova. Izbori u Novoj Pazovi biće sprovedeni u 14 izbornih jedinica, a Članovi Saveta Mesnih zajednica u svim naseljima staropazovačke opštine biće birani po većinskom izbornom principu, što znači da će se glasati za konkretno ime i prezime.
Sport Nova Pazova 05.05.2017.
U dvadeset petom kolu Srpske lige područje Vojvodine fudbaleri Omladinca će se sutra u Sremskoj Mitrovici sastati sa Radničkim, Radnički će se u Novoj Pazovi sastati sa Slogom iz Temerina, a Dunav će u nedelju u Starim Banovcima dočekati Vršac. U dvadeset petom kolu Vojvođanske lige grupa Jug, fudbaleri Jedinstva iz Stare Pazove će u nedelju igrati protiv Sofeksa u Futogu, Sremac će sutra u Vojki dočekati Slogu iz Erdevika, a Podunavac će u nedelju u Belegišu biti domaćin Veterniku. Jadran će u nedelju u Golubincima u dvadeset četvrtom kolu Sremske lige igrati sa ekipom Mitrosa iz Sremske Mitrovice. Sve utakmice će početi u 16.30 časova.
Info Stara Pazova 04.05.2017.
Zbog prestanka rada Direkcije za izgradnju Opštine Stara Pazova, nedavno usvojena Odluka o privremenim objektima prenosi nadležnosti u ovoj oblasti na “Urbanizam“, Čistoću i manjim delom na Opštinsku upravu, rekao je za RTV Stara Pazova Nikola Milaš, načelnik Odeljenja za komunalne delatnosti. Odluka definiše uslove i način postavljanja, korišćenja i uklanjanja privremenih objekata na javnim površinama kojima se smatraju ulice, trgovi, trotoari, pešačke i biciklističke staze, javna parkirališta, parkovi i šetališta, zatim sportsko rekreativni i zabavni tereni i igrališta i slično. U razgovoru sa staropazovačkim ugostiteljima saznali smo da u proceduri izdavanja dozvola pomenuta preduzeća već postupaju po novom aktu, a ističu da su zadovoljni saradnjom sa Opštinom Stara Pazova.
Info Stara Pazova 04.05.2017.
Ovih dana se privodi kraju renoviranje i adaptacija kuhinje Crvenog krsta u Staroj Pazovi. Prostorija je sa 11 kvadrata, proširena na 23 kvadrata tako da bude praktičnija za rad i postavljene su nove pločice. Radovi su izvršeni zahvaljujući pomoći lokalne samouprave, sa kojom po rečima sekretara Živana Radakovića, Crveni krst ima veoma dobru saradnju. Ujedno je od Crvenog krsta Srbije dobijen novi kazan od 300 litara, što će olakšati sam rad u kuhinju, u koju će uskoro biti postavljeni i novi stolovi i radne površine. Dnevno se u narodnoj kuhinji sprema 750 toplih obroka, koji se distribuiraju na 11 punktova u opštini Stara Pazova.
Info Stara Pazova 04.05.2017.
Zbog organizacionih promena u funkciji je novi broj telefona na Železničkoj stanici Stara Pazova na koji putnici mogu dobiti informacije o redu vožnje ili ceni vozne karte. Broj mobilnog telefona je: 064/835-66-96. Dosadašnji fiksni telefon je u funkciji, ali je sada u službenoj upotrebi železnice i nije namenjen za pitanja putnika, saopšteno je sa Železničke stanice Stara Pazova.
Život Banovci Dunav 04.05.2017.
Oko 70-oro mališana predškolskog uzrasta vrtića u naselju Banovci-Dunav bilo je u prilici da se podsete osnovnih pravila ponašanja u saobraćaju i steknu dodatna znaja kada je u pitanju tema „Bezbednost dece pešaka u saobraćaju“. Edukativno predavanje na pomenutu temu organizovano je zahvaljući dobroj saradnji Predškolske ustanove „Radost“ i Tehničke škole u Staroj Pazovi čiji su učenici najmlađima na kreativan način preneli svoje znanje koje stiču obrazujući se kao budući tehničari drumskog saobraćaja. Pored neizostavnog Pažljivka sa kojim su se družili putem filma podržanog od Agencije za bezbednost saobraćaja, mališani su položili tzv. test i stekli pravo da kao pešaci budu bezbedni učesnici u saobraćaju. Sistematičan rad na saobraćajnom vaspitavanju dece, uz učešće roditelja, škole, lokalnih vlasti, kao i nacionalnih kampanja usmerenih na njihovu bezbednost, poput danas održanog predavanja, od vitalnog su značaja u smanjenju broja saobraćajnih nezgoda u kojima su upravo oni akteri.
Kultura Stara Pazova 04.05.2017.
Po tradiciji, Stara Pazova će i ovog maja biti domaćin najboljm pozorišnim amaterima Vojvodine, od 19.do 27.maja. Od ove godine Susret će se održavati pod nazivom Festival amaterskih pozorišnih društava Vojvodine. Filmski repretoar počeo je projekcijama filmova "Mali šef" i "Paklene ulice", a na veliko platno u Staroj i Novoj Pazovi i Starim Banovcima stiže još nekoliko dobrih naslova. Pored filmova, novopazovačku publiku očekuje predstava "Plastika" sa Suzanom Petričević i Nelom Mihailović, pesničko veče sa glumcem Nebojšom Ilićem, izložba slika Selene Danilović, a za ljubitelje starijih produkcija, u Staroj Pazovi nastavlja ciklus dokumentarnog filma, 13.maja u holu pozorišta projekcijom filma "So zemlje" Vima Vendersa. Na majskoj izložbi u Galeriji Centra za kulturu, koja će biti otvorena već u ponedeljak, predstaviće se Vladimir Prica, slikar iz Nove Pazove. Programe pripremaju i amateri, 14.maja će FA Klasje u Staroj Pazovi održati celovečernji koncert povodom 25 godina postojanja, a poslednji vikend u Novoj Pazovi biće u znaku Razigrane mladosti, već tradicionalnog festivala KUD-a Mladost.
Sport ostalo 04.05.2017.
Odbojkašice Vizure pobedili su na Novom Beogradu Jedinstvo iz Stare Pazove sa 3:0 u setovima. Bila je to treća utakmica finala plej-ofa u borbi za prvaka Srbije i Vizura sada vodi sa 2:1 u pobedama. Naredna utakmica igraće se u nedelju, 7. maja takođe na Novom Beogradu. Ukoliko Jedinstvo pobedi igraće se peti, odlučujući meč 10. maja u Staroj Pazovi, a ako Vizura bude slavila odbraniće titulu prvaka Srbije.
Politika Stara Pazova 03.05.2017.
U petak 28. aprila u ponoć, istekao je rok do koga su mogle da predaju liste kandidata za izbore za članove Saveta Mesnih zajednica koji će biti sprovedeni 14. maja. U Mesnoj zajednici Stara Pazova predate su dve liste kandidata: koalicije oko SNS za 21 mesto u savetu koliko savet broji, i 17 kandidata Grupe građana „Moja Pazova“, potvrdio je za RTV Stara Pazova, Dragan Đurić, predsednik izborne komisije. U Mesnoj zajednici Krnješevci gde se bira sedam članova saveta, pored liste kandidata koju je predala koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, u trci je i jedan kandidat grupe građana. U Surduku i naselju Banovci Dunav će biti birano sedam članova saveta, a izbornim komisijama su predate samo liste kandidata koalicije okupljene oko SNS. Željko Šolaja, predsednik izborne komisije u Novim Banovcima rekao je da je listu kandidata predala samo koalicija oko SNS za svih 11 članova saveta. U Starim Banovcima, Golubincima i Vojki za 11 članova saveta konkuriše isto toliko kandidata koalicije oko SNS, u Belegišu predata je samo lista SNS i koalicionih partnera za svih devet članova saveta. Jedino će večeras do ponoći biti proglašene liste kandidata u Novoj Pazovi gde je bilo prigovora u postupku kandidovanja, saznali smo nezvanično.
Ekonomija Stara Pazova 03.05.2017.
Usevi su dosta dobro podneli niske temeperature i mraz ovog proleća. U pazovačkom ataru nema većih oštećenja, ali je ovih dana primetna pojava štetočina, tako da se poljoprivrednim proizvođačima preporučuje češći obilazak parcela, a od danas mogu u Upravi za trezor da predaju i zahteve za regres za đubrivo. Poljoprivrednici mogu da računaju na dve hiljada dinara po hektaru za đubrivo.
Život Stara Pazova 03.05.2017.
Iako samo usvajanje predstavlja jedan od najhumanijih činova koji i usvojiteljima i deci usvojenicima donosi ogormnu dobrobit, godišnje se u proseku u Centru za socijalni rad u Staroj Pazovi samo dva bračna para odluče na ovaj postupak. Želja svakoga od nas je da u određenom trenutku svog života osnuje porodicu i postane roditelj. Međutim, prepreka koja utiče na ostvarenje ove želje nekada je nemogućnost bračnog para da se ostvare kao otac ili majka, pa se tako nameće pitanje da li bismo usvojili dete. Stručnjaci smatraju da je usvojenje jedina mera zaštite najmlađih kojom se trajno menja porodični status deteta. Jednom zasnovano usvojenje se ne može raskinuti, a uloga Centra za socijalni rad u postupku usvojenja je višestruka. Usvojenje deteta je čin plemenitog karaktera, i kao takav zavređuje afirmaciju i podršku društva u najširem smislu. Usvojenje Iili adoptivno roditeljstvo kako se još naziva je za određeni broj dece jedini način da steknu porodicu, a za jedan broj ljudi isključivi način da se ostvare kao roditelji.
Info Stara Pazova 03.05.2017.
Preko 420 izlagača iz oko 27 država okupilo se na Međunarodnoj izložbi pasa svih rasa CACIB danas na rasadniku Brest u Staroj Pazovi. Izložbu je otvorio Milan Beara, zamenik predsednika opštine i poželeo takmičarima sreću i uspeh, a dr Mahmut Al Dagistani, generalni sekretar Kinološkog saveza Srbije kaže da je naše zemlja u samom svetskom vrhu u kinologiji. Vasko Mudreša, kinološki sudija sa Cetinja kaže da rado sudi u Srbiji zato što je Srbija kinološka velesila, a na izložbi je bilo već afirmisanih rasa, ali i rasa koje se bore za svoje mesto, kao što je srednjeazijski ovčar. Organizacija je odgovorila zahtevima takmičara i publike, a za najuspešnije obezbeđene su nagrade i veliki broj pehara i diploma.
Sport Stara Pazova 03.05.2017.
Odbojkašice Vizure i Jedinstva iz Stare Pazove danas će na Novom Beogradu igrati treću utakmicu finala plaj-ofa za prvaka Srbije. U dosada dve odigrane utakmice u Staroj Pazovi obe ekipe imaju po jednu pobedu. I četvrta utakmica će se igrati na Novom Beogradu i to 6 maja, a eventualno peta odlučjuća će se igrati 9 maja u Staroj Pazovi. Prvak srbije će postati ekipa koja prva zabeleži tri pobede. Utakmica sutra na Novom Beogradu će se igrati u hali Vizure i počeće u 16.30 časova.
Život Novi Banovci 03.05.2017.
U nedelju 7. maja u hali Ranko Žeravica na Novom Beogradu biće organizovan humanitarni odbojkaški turnir pod nazivom "Odbojka za Icu". Prihod sa turnira namenjen je za za operaciju oka Ivane Đorđević iz Starih Banovaca. Za operaciju na Očnoj klinici u Bostonu potrebno je 90.000 dolara Svi koji žele da pomognu, mogu to da učine i slanjem SMS poruke 128 na 3030. Cena poruke je 200 dinara.
Život Golubinci 03.05.2017.
Poslednjeg aprilskog dana u Golubincima su održani prvi Dani ruzmarina u organizaciji Udruženja građana Ruzmarin uz podršku Opštine Stara Pazova, Mesne zajednice Golubinci i Turisktičke organizacije staropazovačke opštine. Ruzmarin je uvek uživao veliki ugled kod naroda već od najstarijih vremena, neki običaji u vezi sa upotrebom ruzmarina održali su se do danas, a smisao i značaj ruzmarina može se naći i u legendama. Zahvaljujući Golubinačkom udruženju građana Ruzmarin, čija je misija, kako kažu da šire miris biljke koja cveta od marta do maja, ovo sremsko selo dobilo je manifestaciju Dani ruzmarina koja je odžana poslednjeg aprilskog dana. Pomenuto udruženje koje funkcioniše dve godine, broji preko trideset članova iz svih krajeva Srbije, a da udruženje ima i prekograničnu saradnju, potvrđuje članica iz Mađarske i brojna gostovanja u susednim zemljama. Prvi Dani ruzmarina u Golubincima okupili su 13 udruženja i aktiva žena, kao i samostalnih izlagača iz Srema koji su se predstavili izložbom slanih i slatkih kolača i starinskih rukotvorina. Posetioci su imali priliku da uživaju i u zvucima tambure, harmonike, flaute i ponekoj priči o Ruzmarinskom Sremu u kome se nalaze Golubinci, a na samom kraju dodeljeni su pehari najboljim izlagačima.
Sport Stara Pazova 03.05.2017.
Na stadionu Kopito u Staroj Pazovi, romska zajednica uz podršku Kancelarije za inkluziju Roma opštine Stara Pazova, organizovala je danas fudbalski turnir. Pored ekipe domaćina, takmičile su se ekipe iz Banovaca, Dobrinaca, Surčina i drugih mesta. Jedan od organizatora, Darko Jovanović kaže da je turnir dugogodišnja tradicija, a Bata Jovanović je podsetio na 1971. godinu kada je počela organizacija ovog događaja. Po njegovim rečima, ranije se takmičilo preko 15 ekipa, a za današnji turnir učešće je najavilo šest. Pripadnici romske zajednice i Kancelarija za inkluziju Roma Opštine Stara Pazova obezbedili su za prve tri ekipe pehare i diplome.
Život Stara Pazova 01.05.2017.
Danas oko podneva na Gajićevoj bari u Staroj Pazovi zatekli smo petnaestak sportskih ribolovaca i drugih ljubitelja prirode koji su ovo mesto izabrali za Prvomajske praznike. Kako su nam u rekli, vole ovaj prostor zato što je uređen, i zato što je to prilika da vreme provedu u prirodi uz male troškove. Preovlađivali su sportski ribolovci, a pored Staropazovčana bilo je onih koji su na Gajićku došli iz Batajnice. Zatekli smo i mlađe sugrađane koji su juče postavili šatore pored vode.
Sport Novi Banovci 01.05.2017.
U dvadeset četvrtom kolu Srpske lige područje Vojvodina fudbaleri Omladinca pobedili su u Novim Banovcima Vršac sa 3:2, Radnički iz Nove Pazove je savladao Radnički u Šidu sa 2:0, a Dunav iz Starih Banovaca je izgubio od Cementa u Beočinu sa 4:2. U derbiju dvadeset četvrtog kola Vojvođanske lige grupa Jug Jedinstvo je u Staroj Pazovi pobedilo Mladost iz Bačkog Jarka sa 2:0, Podunavac iz Belegiša je kao gost savladao Kupinovo sa 3:0, a Sremac iz Vojke je poražen od LSK-a u Laćarku sa 2:1. Utakmica dvadeset trećeg kola Sremske lige u Ljukovu između Ljukova i Jadrana iz Golubinaca je odložena za 24. maj.
Firma Eurostroj iz Stare Pazove zapošljava trgovca u maloprodajnom objektu Praktiker. Pored rasvete i elektromaterijala, u prodavnici Praktiker u ponudi je širok asortiman šrafovske robe, ručnog, baštenskog i elektro alata, profi i hobi program. Ako ste komunikativni, vredni, imate iskustvo rada kao trgovac, prijavite se ili nam dostavite Vašu radnu biografiju.Poželjno je da kandidati budu elektotehničke struke ili da imaju osnovno znanje u navedenoj oblasti. Zainteresovai kandidati više informacija mogu dobiti na telefon broj: 063/267 032, ili poslati svoju radnu biografiju na e-mail: hr.mng@eurostroj.rs.
Potrebni radnici za rad u perionici veša u Staroj Pazovi.Zainteresovani kandidati više informacija mogu dobiti na telefon broj 069/40-51-500 kao i na broj telefona 063/24-41-76.
Firmi Moto-plast doo koja se bavi proizvodnjom folije, potrebni proizvodni operateri sa ili bez radnog iskustva za rad u proizvodnom pogonu u Novoj Pazovi. Rad je organizovan u smenama. Svoju radnu biografiju sa nazivom pozicije za koju konkurišete,zainteresovani kandidati mogu poslati na e-mail adresu: info@motoplast.rs ili doći lično u prostorije firme u ulici Njegoševa 111 u Novoj Pazovi.Za više informacija zvati na telefon broj 022/323-584 kao i na broj 022/323-364 svakog radnog dana od 8 do 16 časova.
Potrebni radnici muškog pola , za rad na presama u proizvodnji bakelitnih toalet dasaka. Zainteresovani kadidati sve informacije mogu dobiti na telefon broj 063/450-426 u periodu od 08 do 14 časova.
Predstavništvu kanadske firme Integrity iz Stare Pazove, potrebni radnici u proizvodnji. Prijave na telefone 022/310-147 i 060/508-0844 ili doći lično u sedište firme Golubinački put bb.
Stovarištu Šovljanski iz Starih Banovaca hitno potrebna dva fizička radnika. Za više informacija doći lično na adresu Grčka 2, ili pozvati na telefon broj 022/310-608.
Usled proširenja proizvodnih kapaciteta kompanija IGB AUTOMOTIV raspisuje konkurs za prijem 100 radnika u proizvodnom pogonu u Inđiji. Konkurs je otvoren do 1. juna. Prijave i biografije možete poslati na e-mail adresu prijava@bauerhin.rs ili direktno predati u kompaniji.
Potrebne žene za prodaju sladoleda u Novoj i Staroj Pazovi.Zainteresovane kandidatkinje mogu se javiti na broj telefona 060/5108333.
Kompaniji DIS su potrebni mladi, vredni i ambiciozni ljudi na sledećim pozicijama u marketu u Novoj Pazovi: prodavac- izlagač, kasir, prodavac na odeljenju voća i povrća, prodavac na odeljenju delikatesa i gotovih jela, mesar, magacioner, referent nabavke, poslovođa, vozač- dostavljač, Direktor marketa. Prijave sa kratkom biografijom i fotografijom posalti na hr@dis.rs ili se prijavite putem upitnika na sajtu www.dismarket.rs. Konkurs je otvoren do kraja juna.