(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: AKCIJA IZNOŠENJA KABASTOG SMEĆA: Iz Nove Pazove, Vojke i Krnješevaca izneto preko 100 kamiona otpada • U ponedeljak suzbijanje larvi komaraca sa zemlje, preparati nisu opasni za pčele • COVID 19: Vakcinacija daje rezultate, u staropazovačkoj opštini svega 4 novozaražena • U utorak u zgradi opštine od 10.00 sastanak sa predstavnicima JVP "Vode Vojvodine" u vezi naknade za odvodnjavanje • Novopazovčani na humanitarnom bazaru sakupili 260.000 dinara za malu Taru Đokić • Omladinac pobedio Kozaru, porazi za Dunav i Jedinstvoa • OK Jedinstvo tehnički organizator juniorskog prvenstva Srbije za odbojkašice • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 649 i 655 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Kiša, temperatura od 11 do 23 stepena
Info 06.01.2020.
Stara Pazova
BADNJI DAN: Badnjaci, konji, vatra, kuvano vino...

Pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom pred najradosniji hrišćanski praznik Božić – praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista.

Iako je u većini pravoslavnih hramova u staropazovačkoj opštini organizovana tradicionalna podela osveštanih badnjaka, ima i onih meštana koji su badnjak potražili na pijačnim tezgama po ceni od 150 do 800 dinara.

U svim mestima na teritoriji staropazovačke opštine pripremljen je veliki broj badnjaka namenjenih za vernike koji bi ovo sveto drvo osvešteno trebali da preuzmu u hramovima.

Kako u većina mesta ravnici nisu pored hrastovih šuma, kod Srba u Vojvodini značajnu ulogu za Božićne praznike ima slama i orah. Tradicija nalaganja badnjaka ima moderne verzije prilagođene savremenim uslovima života. Današnje kuće obično nemaju ognjište na koje bi se mogao staviti badnjak, ali on može biti simbolično predstavljen sa nekoliko hrastovih grančica, od kojih se neke stave pored šporeta, a sa ostalima se založi vatra u njemu, pa se umesto po ognjištu džara po šporetu.

U sremskim selima se po tradiciji za Božićne praznike jašu konji koji i ove godine neće izostati sa ulica Vojke, Starih Banovaca i Surduka, dok će se u Belegišu badnjak u portu crkve doneti upravo na fijakeru negde oko 16 sati popodne.

Mnogi će Badnje veče i Božić proslaviti organizovano, sa komšilukom, pored vatre na ulici i uz kuvano vino.