VEST: U četvrtak isključenja struje u Vojki i Surduku • U Staroj Pazovi održana tribina o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka • Danas je letnji Sveti Nikola, hramovna slava u Vojki • Kiše najmanje palo u Novoj Pazovi, najviše u Golubincima • Uspesi karatista "Mladosti" na dva takmičenja tokom vikenda • RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Info Stara Pazova 20.03.2020.
Izveštaj Opštinskog Štaba za vanredne situacije 20.03.2020.

Danas je u zgradi opštine Stara Pazova održana sednica užeg sastava opštinskog Štaba za vanredne situacije. Kao i na svakoj sednici izvršen je presek stanja, koji se odnosi na situaciju u kojoj se nalazi naša zemlja, Opština Stara Pazova i njeno građanstvo i nastavljeni dalji dogovori oko sprovođenja aktivnosti koje određuje i preporučuje Republički štab za vanredne situacije.

Štab je potvrdio zaključke o primeni svih naloženih mera koje je republička Vlada uvela po pitanju vanrednog stanja. Od osam sati zatvoreni su svi granični prelazi za drumski, železnički i rečni saobraćaj.
Takođe, od 12 časova potpuno se ukida međugradski autobuski i železnički saobraćaj, a ostavlja se mogućnost za automobilski saobraćaj. Prema podacima od juče, u Srbiji su registrovana ukupno 118 potvrđena slučaja Kovid-19.
Inače, epidemiološka situacija na celoj teritoriji opštine Stara Pazova je stabilna.

Policija redovno sprovodi svoje zadatke u pogledu kontrole osoba koje su došle iz inostranstva i koje su obavezne da se pridržavaju mere samoizolacije jer je to mera odgovornog odnosa prema drugima i standadno propisana bezbednosna procedura. Juče je na teritoriji Stare i Nove Pazove privedeno više lica zbog nepoštovanja zabrane kretanja, dok je jedno lice iz Nove Pazove zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije uhapšeno i sprovedeno u poseban karantin u Požarevcu a protiv njega je podneta krivična prijava. Policija napominje da za lica starijim od 65 godina u urbanim u Staroj Pazovi, Novoj Pazovi i naselju Banovci-Dunav na snazi zabrana kretanja svih 24 sata, dok u ostalim naseljima opštine ova zabrana važi za lica starija od 70 godina.

Ministarstvo privrede pozvalo je danas privredne subjekte koje imaju potrebu za angažovanjem zaposlenih u vreme zabrane kretanja od 20 časova do pet sati ujutru da pročitaju obaveštenje na sajtu www. privreda.gov.rs, popune tabelu i dostave je ministarstvu na adresu vanrednostanje@privreda.gov.rs.
U slučaju primene neophodnih agrotehničkih mera, a posebno radi zaštite zasada od mraza, tokom perioda zabrane kretanja (20:00 – 05:00 časova), svaki poljoprivredni proizvođač (vlasnik ili korisnik zasada ili druge poljoprivredne površine) je dužan da podnese zahtev za odobrenje kretanja Upravi za zaštitu bilja na mejl agromere@registar-uzb.rs, odnosno na broj telefona 0648818449.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva poljoprivrede, u navedenoj prijavi potrebno je navesti ime i prezime lica, broj lične karte i adresu koje će se kretati u periodu od 20 do 05 časova, broj poljoprivrednog gazdinstva, lokaciju gde će se sprovoditi agrotehničke mere, kao i vreme i dan kada će biti sprovedene mere.

Opština četvrti dan zaredom organizuje i koordinira aktivnosti na terenu, u okviru kojih ovlašćena mlađa lica, po potrebi i prijavama građana iz ugroženih kategorija, odlaze na kućne adrese kako bi pružili pomoć licima koja se obraćaju za pomoć Opštini i Štabu za vanredne situacije. Volontera ima dovoljno i stalno se prijavljuju novi. Juče je preko 200 građana kontaktiralo telefon 311-999 sa različitima pitanjama, nedoumicama i zahtevima, volonteri su intervenisali 47 puta. Mole se sugrađani da se obraćaju za pomoć samo ukoliko niko drugi nema da im pomogne i ne zloupotrebljavaju tražanje pomoći ako im realno nije potrebna. Svaka zloupotreba ove vrste u uslovima vanrednog stanja je kažnjiva.

Velika podrška u pomoći, koja se pruža građanima tokom vanrednog stanja je i od strane staropazovačkog Doma zdravlja „J.J. Zmaj“, Centra za socijalni rad i Crvenog krsta u Staroj Pazovi, kao i Javnih preduzeća u našoj Opštini. Štab apeluje na građanstvo da na sajtu opštine i RTV Stare Pazove pročita koje telefona za koju potrebu treba kontaktirati kako bi se lakše i brže reagovalo.
Svi snabdevači gorivom na teritoriji staropazovačke opštine kažu da imaju dovoljno svih vrsta goriva i da su jučerašnje gužve na pumpama proizvod lažnih vesti.

Iz JP Čistoća Stara Pazova upućeno je važno obaveštenje da će se u vreme trajanja epidemije sahrane obavljati redovno, ali se apeluje na građane da sahranama prisustvuje samo najbliža rodbina i da se u prostor kapele ne ulazi puno ljudi već da se okupe ispred pre pogrebne povorke. Šalteri za naplatu računa neće raditi, dok će se se pogrebne usluge naplaćivati direktno u nadležnoj službi. Preporuka je da se koristi elektronski način plaćanja. Smeće će se redovno odnositi, ali dok traje vanredno stanje pijace neće raditi.

Iz Doma zdravlja „J.J. Zmaj“ su još jednom apelovali na pacijente da bez preke potrebe ne odlaze do ambulanti, da se uvek prvo telefonski jave izabranom lekaru u svojoj ambulanti, a na svaku nedoumicu i konsultacije u vezi sa korona virusom ili bilo kojom bolešću u uslovima proglašene epidemije mogu da se jave i na telefone 064/809-20-10 i 064/809-29-39.

O ambulantama za prihvat pacijenata koji su febrilni i koji imaju respiratorne zdravstvene tegobe Dom zdravlja je obezbedio posebne prostorije u Staroj i Novoj Pazovi i objavio zasebno obaveštenje na svom sajtu www.dzspazova.rs, a o čemu se takođe možete raspitasti i putem telefona 022/310 284 ili 064/763 493.

Crveni krst je zatvorio narodne kuhinje i deli samo suve obroke. Apeluje na javnost da se odazove dobrovoljnom davanju krvi u školi u Novoj Pazovi u nedelju.

Krizni štab Opštine Stara Pazova će i narednih dana objavljivati nove, važne informacije za građanstvo po pitanju vanrednog stanja i aktuelne epidemije virusom KOVID-19.