(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Novi pločnik ispred Pošte u centru Stare Pazove • U Starim Banovcima obustavljen saobraćaj na raskrsnici Milenka Pevca i Pere Čodanovića do 5.12. • COVID 19: Više od 55.000 vakcina podeljeno u staropazovačkoj Opštini, situacija sa virusom sve stabilnija • JKP ČISTOĆA: Licitacija za pijačne tezge i mesto na betonu održaće se 9. decembra • NOVI BANOVCI: KUD Branko Radičević proslavlja 70 godina postojanja • "Alasi" igraju u Kragujevcu proziv Radničkog • Pomozimo Teodori Radojković iz Stare Pazove da lekarsku sobu zameni školskom klupom i igralištem. POŠALJITE SMS 1139 NA 3030 • VREME: Hladno, temperatura do 7 stepeni • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 655 i MTS IPTV-a na poziciji 545
Politika 18.06.2020.
Stara Pazova
IZBORI 2020 Kojih su zanimanja kandidati na lokalnim listama?

Građani opštine Stara Pazova imaće priliku da 21. juna glasaju za neku od 9 lista koje su predložile kandidate za lokalnu skupštinu. Lista „Aleksandar Vučić- Za našu decu“ predložila je kandidate za sva 53 mesta u lokalnom parlamentu, lista „Izbor za našu opštinu – Milan Turanjanin“ je predložila 37 kandidata a „Ivica Dačić-SPS-JS-Dragan Marković-Palma“ 36 kandidata. Po 19 imena nalazi se na listama Grupe građana „Šakom o sto“ i GG „Pokret za opštinu Nova Pazova – Ana Pejović-Stanović“, dok su po 18 kandidata predložile liste „Dr Voislav Šešelj-SRS“, GG „Pokret Podunavlje“, „Za kraljevinu Srbiju- Darko Mačkić“ i „Zelena stranka-Dušan Kandić“. Ukupno 236 imena pretenduje na 53 odbornička mesta.

U rešenju o utvrđivanju izbornih lista, pored imena kandidata, predlagači uz mesto stanovanja i godine rođenja stavljali ili školsku spremu ili profesiju, odnosno ono čime se bave ili ono što bi voleli da javnost misli da se time bave. Zato je teško utvrditi školsku spremu kandidata, ali na osnovu priloženog najviše je diplomranih ekonomista, njih 27 i ima ih skoro svaka lista. Na drugom mestu su inženjeri različitih struka, od mašinskih do elektro i građevinskih i takođe se nalaze na gotovo svim listama. Drugi po prisustnosti su studenti, penzioneri i preduzetnici.

Na listi „Aleksandar Vučić- Za našu decu“ najviše je upravo diplomiranih ekonomista, a za njima slede preduzetnici, menadžeri, lekari I medicinske sestre. Ova lista ima najviše profesora, a kod njih se mogu može naći i pravnik i inžinjer. Kako lista ima najviše kandidata, među njima su i elektro, mašinski i saobraćajni tehničari, metalostrugar, student, trgovac ali i reditelj.

Lista Grupe građana „Šakom o sto“ ima najviše studenata i srednjoškolaca ali ne manjka ni ekonomista. Na listi „Pokret za opštinu Nova Pazova“ dominiraju lekari i vozači a uz njih su i sociolog, pravnik, tehničari itd. Na listi „Izbor za našu opštinu – Milan Turanjanin“ su najbrojniji trgovci, preduzetnici, penzioneri, studenti i zanimanja vezana za saobraćaj.

Lista „Ivica Dačić-SPS-JS-Dragan Marković-Palma“ ima ubedljivo najviše diplomiranih inžinjera iz raznih oblasti a u stopu ih prate pravnici, ekonomisti, menadžeri i trgovci. Kod radikala je najviše penzionera i radnika, ali i dva inžinjera. GG „Pokret Podunavlje“ ima najviše doplomiranih ekonomista i trgovaca, tu su i dva inženjera ali i jedan zlatar.

I kod liste „Za kraljevinu Srbiju- Darko Mačkić“ najviše je ekonomista, ali i jedan optičar i dva oficira u penziji. Najviše je poljoprivrednika na listi „Zelena stranka-Dušan Kandić“ gde se mogu naći i dva administrativna službenika i dva studenta.

I pored različitih zvanja i širokog spektra zanimanja predloženih, zanimljivo je da u političkoj borbi devet lista sa ukupno 236 odbornika učestvuje samo jedan diplomirani politikolog.