(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Ugašen požar između Stare Pazove i Starih Banovaca • U petak isključenje struje u Novoj Pazovi • Od ponedeljka 15.08. do petka 19.08. zaprašivanje komaraca u opštiti Stara Pazova, pčelari neka izmeste košnice iz naselja • Produžen rok za prijavu na konkurs za sufinansiranje energetske sanacije •Uskoro 5 novih bunara u cilju boljeg vodosnabdevanja u opštini Stara Pazova • Od 1. avgusta zatvoren putni pravac od Pazovačkih bazena do kružnog toka kod MTU-a • APEL MUP-a: Ne spaljivati travu i nisko rastinje zbog velike opasnosti od požara • VREME: Dnevna temperatura oko 30 C • Program RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 655 kod o peratera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Info 03.07.2020.
Stara Pazova
KRIZNI ŠTAB OPŠTINE STARA PAZOVA: Korona se vratila zbog blizine Beograda, otvoriće se još dve kovid ambulante

Povodom povratka virusa COVID 19 u lokalnu sredinu zasedao je uži sastav kriznog štaba opštine Stara Pazova na kome je konstatovano da je blizina Beograda kao trenutno najvećeg žarišta u Srbiji doprinela ponovnom aktuelizovanju potrebe bezbedosnih mera protiv daljeg širenja virusa COVID 19 i u mestima staropazovačke Opštine.

Prema podacima iz D.Z. “Dr. Jovan Jovanović – Zmaj” trenutno je 24 aktivna slučaja zaraženih virusom COVID 19. Inače, od početka pandemije COVID – 19 u opštini Stara Pazova registrovano je 54 lica obolela od ove bolesti. Oko dve trećine obolelih su osobe muškog pola.

Pretpostavlja je da je broj nešto veći, s obzirom da se određen broj građana nije javljao u Dom zdravlja zbog blage kliničke slike ili iz nekih drugih razloga.

Broj aktivnih slučajeva govori da je reč o osobama koje su od skoro zaražene, što se uklapa u situaciju u celoj državi.

Dom zdravlja je od početka pandemije pratio instrukcije Ministarstva zdravlja, tako da je odmah uvedena obaveza upotrebe zaštitnih sredstava, redovna dezinfekcija prostorija, uvođenje trijažnih punktova kako ne bi došlo do mešanja bolesnih i sumnjivih na COVID – 19, otvaranje respiratornih, kasnije COVID ambulanti, i laboratorije su izdvojene u poseban objekat.

U periodu 07.04.-02.07. 2020. godine testirano je 926 osoba, s tim što su neki testirani po indikacijama više puta.

Korišćeni su PCR testovi (brisevi) koji pokazuju prisustvo virusa kod pacijenata, i serološki (brzi) testovi koji dokazuju prisustvo antitela koja se pojavljaju sedam dana posle kontakta sa virusom. U poslednje vreme Dom zdravlja poseduje serološke testove.

S obzirom na povećan broj pacijenata koji dolazi u COVID ambulantu, gužvu, nestrpljenje i neuslovnost zbog visokih temperatura, grupisanje osoba sa sumnjom na infekciju i onih kojima je potrebno testiranje zbog hospitalizacije ili na lični zahtev, doneta je odluka da se, pored postojeće ambulante u Staroj Pazovi, otvore još dve COVID ambulante i to u Surduku - za stanovnike za područje podunavlja i u Krnješnjvcima – za stanovnike Vojke, Nove Pazove i Krnješevaca. Ove ambulante bi se koristile isključivo kao COVID ambulante. Krnješevci i Surduk su izabrani zbog dostupnih slobodnih objekata ali i dislociranosti iz velikih sredina, kako se zdravi pacijenti ne bi mešali sa eventualno zaraženima. I sama kovid ambulanta u Staroj Pazovi je praktično u posebnom, izolovonam objektu.

Takođe, krizni štab apeluje na stanovništvo da se bez preke potrebe ne javlja u COVID ambulantu kako bi se izbegle nepotrebne gužve i preporučuje, naročito mlađim ljudima, da prvo urade on-lajn test brze i lake samoprocene simptoma koji mogu pronaći na sajtu www.covid19.rs.

Kao jednu od najvažnijih i najefikasnijih mera koje svaki pojedinac, kao odgovorni član društva, može i treba da primenjuje Krizni štab izdvaja u apelu na građane da se pridržavaju mera prevencije, odnosno da pri kontaktu sa drugim licima nose maske, što je pored higijene ruku i držanja distance osnovna i jedina mera za sprečavanje širenja infekcije, pošto specifičnih lekova i vakcine nema.