(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: • Šest dana uzastopce bez registrovanih novih zaraženih u opštini Stara Pazova • Vakcinalni punk se sa Pazovačkih bazena premešta u Centar za prevenciju u centru Stare Pazove • Irina Nešić učenica generacije u Tehničkoj školi u Staroj Pazovi • Maja Mihajlović učenica generacije u Ekonomskoj školi • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 655 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Sunčano, temperatura do 33 stepeni.
Kultura 05.08.2020.
Stara Pazova
Renovira se kuća Janka Čmelika

U Turističkoj organizaciji Opštine trenutno se realizuju četiri projekta a jedan od tih je uređenje kuća narodnog heroja Janka Čmelika u ulici koja nosi naziv po njemu, a koja se uskoro ponovo otvara za posetioce. U toku ovih dana postavljen je unutrašnji muzejski mobilijar što je rezultat zajedničkog projekta TO opštine Stara Pazova i Zavičajnog muzeja iz Rume pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i to je deo priprema za etnološku izložbu.

Prednja soba će biti slovačka, druga se uređuje u srpskom stilu, kako bi se prikazao suživot Srba i Slovaka i multikulturalnost područja, a pošto je u ovoj kući rođen narodni heroj Janko Čmelik, na samom ulazu će biti postavka vezana za njega.

Sačuvani su njegovi opanci, nekoliko fotografija kao i ordenje koje je dobio posthumno. Članice Udruženje pazovačkih žena aktivno pomažu s obzirom na njihovo poznavanje tradicije, jer će kućerak na dvorištu biti opremljen kao nekadašnja kuhinja.

U okviru projekta, još je zamenjena rasveta, okrečena spoljašnja fasada i uređuje se dvorište, koji će biti u duhu 30-tih godina 20. veka kada je sagrađena ova kuća, koja će posle mnogo godina u oktobru ponovo biti otvorena za javnost.