(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: Staropazovačka policija uhapsila N.R. (41) zbog sumnje u proizvodnju i preprodaju marihuane • Iz Inđije sa festivala "300 hiljada osmeha za Stefana" pola miliona dinara za Stefana Subotića • COVID 19: Tokom vikenda u opštini Stara Pazova 70 novozaraženih osoba • "Patrolne šape" i "After- posle pada" u bioskopima u Novoj Pazovi i Starim Banovcima • Humanitarni bazar za Veljka Savića u subotu u njegovoj Vojki • U četvrtak dobrovoljno davanje krvi ispred Opštine Stara Pazova • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 655 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Sunčano, temperatura do 23 stepeni.
Info 06.08.2020.
Stara Pazova
Kako će deca na jesen u školu?

Polazak dece u školu je najznačajnija tema u ovom momentu, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon i istakao da mere koje su na snazi ne bi smele da popuste prve dve nedelje u septembru, dok se ne vidi "efekat škole". Nova školska godina u doba korone predstavlja veliki izazov za celo društvo - ko će od septembra učiti iz klupe a ko od kuće još uvek nije precizirano.

Kako će izgledati nova školska godina u Srbiji, to u ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može da kaže. Naši sugrađani imaju različita mišljenja. Ipak, većina je za to da deca treba idu u školu uz, naravno, mere predostrožnosti. Smatraju da je fizička prisutnost u učionici sa nastavnicima i učiteljima nezamenljiva. Mlađi kažu da su se uželeli „prave“ škole.

Situacija je veoma složena jer učenje na daljinu nije dovoljno, pogotovo ne za prvake i decu do 12 godina, koja po zakonu ne mogu da ostanu sama kod kuće a krizni štab još uvek razmatra modele, koje je predložilo Ministarstvo prosvete, konačnu odluku doneće Vlada kaže premijerka Ana Brnabić:

“Ono čemu ja lično težim je da damo neke jasne kriterijume po kojima će škole odlučiti kako da rade. Da ne prepustimo to samoj školskoj upravi, već da damo striktnije i jasnije kriterijume.”

Ono što je za sada izvesno je da se u klupe vraćaju đaci od prvog do četvrtog razreda, koji će imati najviše četiri časa od oko pola sata, a u učionici neće smeti da bude više od 15 đaka, uz odmor između časova od po 20 minuta, sa dezinfekcijom.

Epidemiolozi smatraju da da će početak školske godine u septembru predstavljati "značajan epidemiološki događaj", kaže za RTV Stara Pazova dr.Duško Koldžić, epidemiolog:

“Ako uzmemo u obzir da je za proglašenje kraja epidemije potreban dupli inkubacioni period, odnosno dva puta po 14 dana, do početka školske godine imamo i manje od tih 28 dana a još uvek je veliki broj zaraženih na dnevnom nivou. Nerealno je očekivati da će ova epidemija da se završi do septembra. Ministartvo prosvete i Ministartvo zdravlja prate situaciju i reagovaće u skladu sa njom. Pojaviće se na jesen i sezonski grip čija je simtomatologija veoma slična kao covid 19 i to će predstvljati veliki problem za lekarsku struku.” – ističe Dr Koldžić.

Jedno je čini se sigurno: đaci koji budu dolazili u školu moraće da nose maske. A najavljene su i kazne za one koji se toga ne budu pridržavali.