Paradajz je ove godine dobro rodio, kažu proizvođači a na današnjoj ştaropazovačkoj pijaci u ponudi je bio po ceni od 40 do 120 dinara. Najviše se kupuje na gajbe, za zimnicu i kuvanje.
Kuvanje paradajza je najvažnija stavka u pripremi zimnice i isplati se samo ako imate svoj paradajz u bašti ili kupite sveže ceđeni sok.
Sagovornice na staropazovačkoj pijaci kažu da ko ima svoj paradajz ima računa da ga sprema za zimnicu jer time sigurno imaju zdrav proizvod za jelo i kuvanje. Najčešće starije domaćice se hvataju ovog posla po recptima koje su nasledile iz kuće.
Sve češće se nudi uslužno ceđenje i kuvanje. Porodica Savić iz Stare Pazove već 25 godina snabdeva Pazovčane kvalitetnim paradajz sokom a takođe i uslužno cedi tzv. "rajsku jabuku".
Sveži paradajz sok možete kupiti za 60 dinara litar, dovoljno je da ga kod kuće prokuvate, začinite, zatim flaširate. Domaći kuvani na pijaci košta 180 dinara a industrijski u marketima oko 110 dinara po litru. Ovaj domaći, kažu prava je vitaminska bomba i nema cenu.
Život
Stara Pazova
14.08.2020.