(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: • Šest dana uzastopce bez registrovanih novih zaraženih u opštini Stara Pazova • Vakcinalni punk se sa Pazovačkih bazena premešta u Centar za prevenciju u centru Stare Pazove • Irina Nešić učenica generacije u Tehničkoj školi u Staroj Pazovi • Maja Mihajlović učenica generacije u Ekonomskoj školi • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 655 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Sunčano, temperatura do 33 stepeni.
Ekonomija 20.08.2020.
Stara Pazova
Trećina mladih u opštini Stara Pazova prihvatilo bi rad "na crno"

Oko trećine ukupnog broja zaposlenih u našoj zemlji čine neprijavljeni radnici koji faktički rade van zaksonskih okvira, pokazuju različite interpretacije izveštaja koji se pojavljuju u medijima i bave temom rada na crnom u našoj zemlji.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pokrenulo je akciju Reci NE radu na crno za sicljem da se zaštite radnici koji rade bez ugovora sa poslodavcem, kao i svi oni radnici koji nisu prijavljeni na socijalno i zdravstveno osiguranje. Proveravali smo šta radnici gube ukoliko se odluče ili su primorani da rade na crno i do kakvih posledica može dovesti neprijavljenje radnika.

Prilikom vršenja inspekcijskog nadzora, inspektora rada najčešće zatiču mlade, pre svega nekvalifikovane radnike, najčešće bez ili sa osnovnim obrazovanjem. Čak 30 posto mladih u opštini Stara Pazova spremno je da radi bez ugovora pokazuje jedno od istraživanja lokalnog Socijalno - ekonomskog saveta koji su aktivnom u prethodnom periodu usmerili ka borbi protiv sive ekonomije i rada na crno.

U pojedinim delatnostima zapaženo je da se povećava broj radno angažovanih "na crno" u istim periodima svake godine, pre svega u građevinarstvu i ugostiteljstvu. U odnosu na prošlu godinu prepolovljen je broj povreda na radu u ovom delu Srema, ističu u Centru za bezbednost i zaštitu u Novim Banovcima i ističu da neprijavljivanje radnika u građevinsrtvu može dovesti do tragičnih posledica.

Na sajtu recineradunacrno.rs koji je pokrenut pre nešto više od dve godine u okviru istoimene kampanje resornog ministarstva jednim klikom možete proveriti uplatu zdravstvenog osiguranja i dorpinosa. Ukoliko radiše bez ugovora, deo zarade ti se isplaćuje na ruke i nisi prijavljen na osiguranje, rad na crno možeš da prijaviš besplatnim anonimnim pozivom na broj 0800300307 ili popunjavam formulara koji se nalazi na pomenutom sajtu.