Sa skidanjem prvih listova duvana proizvođači u Golubincima su počeli još u junu. Ciklus se mora pratiti i vezuje se za svake dve nedelje a sad je u toku treća berba i nadaju se da će biti bar još tri. Za duvan je ova godina malo varljiva, ali očekuje se dobar i kvalitetan prinos.
Od početka nije bilo problema u proizvodnji, izuzev hladnog periodu u toku proizvodnje rasada i kasnije obilnih padavina, koje je ova biljka dobro podnela, ali oko duvana ima jako puno posla, slažu se vredni Golubinčani koji se već dugo bave ovom biljnom kulturom.
Takođe je potrebna velika radna snaga, koje u ovom kraju ima jako malo, tako da većinom za celu proizvonu sezonu angažuju radnike iz Kostolca, Bujanovca, okoline Smedereva.
Duvan će se brati sve do prvih mrazeva, a biljke se moraju svakodnevno kontrolisati, kako bi se na vreme zaštitile od bolesti i insekata. Trenutno veliku opasnost predstavlja gusenica, koja može da uništi listove preko noći.
Sa njive, žuti listovi se voze u sušare, posle sedam dana pakuju i lageruju nakon čega ih odvozi firma Japan tabako iz Sente sa kojom imaju ugovorenu proizvodnju.
Ekonomija
Golubinci
27.08.2020.