VEST: U toku rekonstrukcija asfalta u centru Stare Pazove: Biće gužve u centru narednih desetak dana • U ponedeljak vojna vežba gađanja između Nove Pazove i Novih Banovaca • Na pokrajinskoj smotri recitatora 9 predstavnika opštine Stara Pazova • Andrej Lakatoš iz Stare Pazove državni prvak u poslovnoj informatici •Program RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Info Stara Pazova 09.09.2020.
Sutra se na kružnom toku kod bazena postavlja obnovljeni Časni Krst koji je na tom mestu postojao u 19. veku

Sutra će se na kružnom toku kod Pazovačkih bazena postaviti obnovljeni Časni krst koji je na tom mestu postojao još u 19. veku. Postavku krsta iniciralo je njegovo Preosveštenstvo Episkom sremski Gospodin Vasilije sa predsednikom opštine Đorđem Radinovićem, sveštenstvom arhijerejskog namesništva pazovačkog, a zahvaljujući donatoru Luki Jovanoviću iz Beča koji je rodom iz Boljevaca.

U davna vremena, u nekadašnjoj južnoj Ugarskoj, na tom mestu je bila humka, odnosno granica između vlastelinstava koje su se najčešće označavale postavljanjem časnog krsta. Neki podaci govore da se krst nalazio još od 15. veka, ali se prema zapisima velikog hroničara Srema, Vasilija Konstatinovića iz Sremskih Karlovaca pouzdano zna da je u vreme arhiepiskopa karlovačkog Georgija Brankovića taj krst obnovljen krajem 19. veka i da je na tom mestu bio do drugog svetskog rata.

Inače, ovakva obeležja su nekada bila karakteristična za ulaze u naselja u Vojvodini, Slavoniji, Mađarskoj i Austriji, bez obzira da li su mesta naseljena rimokatoličkim ili pravoslavnim stanovništvom. Čak se jedna od legendi nastanka imena “Pazova” bazira na postojanju ovakvih humki sa krstovima. Kako su austrijske vlasti upozoravale stanovništvo da naselja i kuće ne grade na ovim granicama već unutar njih, često su govorili da obrate pažnju na humke rečima “Paz’ ovo, Paz’ ovo”, otuda “Pazova”.

Postavljanje i osvećenje krsta se planira u 11 časova uz prisusvo vladike sremskog Vasilija.