Uprkos trenutnoj situaciji svinjsko, juneće i jagnjeće meso moglo bi da poskupi za sedam do osam odsto po kilogramu, što bi izazvalo porast cena u radnjama i mesarama. Pandemija korona virusa zadala je ozbiljne udarce stočarstvu, a građani koliko god da se raduju predstojećim praznicima strahuju da bi moglo doći do naglog poskupljenja mesa, jer su Vaskrs, 1. maj i Đurđevdan prilika da proizođači stoke i trgovci uvećaju svoju zaradu.
Građani opštine Stara Pazova smatraju da će doći do poskupljenja cene mesa, jer je u prodavnicama sve poskupelo, a za prazničnu trpezu najčešće biraju piletinu i prasetinu.
Za kojim mesom je najveća potražnja pred praznike za Rtv Staru Pazovu rekao je Nikola Ilić vlasnik mesare i klanice: "Za Uskrs najviše se traži pečenje i suhomesnati proizvodi, a što se tiče 1. maja najveća potražnja je za roštilj mesom. Cene sveže svinjetine i jagnjetine kreće se od 400 dinara za prasetinu i 650 dinara za jagnjetinu. Što se tiče cena pečenog mesa treba izdvojiti 850 dinara za praseće pečenje i 1200 dinara za jagnjeće".
Cena piletine pred praznike kreće se od 250 do 850 dinara po kilogramu u zavisnosti od toga šta kupujemo, pa tako pileća krilca možemo kupiti po ceni od 250 dinara, batak za 320, pileći ćevap košta 650, rolovani 700, a pileća karađorđeva može se pronaći za 850 dinara.
"Cena piletine nije skočila zbog praznika, ali je bilo poskupljenja pre 15 dana. Kod nas u mesari pet godina su cene bile iste, ali zbog poskupljenja stočne hrane došlo je do manjeg porasta cena", istakla je Željka Jovanović poslovođa pileće mesare.
Ukoliko bi građani htali bogatu mesnu trpezu za praznike trebali bi da izdvoje oko 2500 dinara.
Šta god pripremili za praznike neka bude u umerenim količinama. Lekari napominju da se u hitnu službu nakon praznika najčešće javljaju oni koji su preterali u jelu i piću.