(022) 310-011, 310-171
LIVE: TV ( web ) | Radio
VESTI: • Šest dana uzastopce bez registrovanih novih zaraženih u opštini Stara Pazova • Vakcinalni punk se sa Pazovačkih bazena premešta u Centar za prevenciju u centru Stare Pazove • Irina Nešić učenica generacije u Tehničkoj školi u Staroj Pazovi • Maja Mihajlović učenica generacije u Ekonomskoj školi • Program RTV Stara Pazova u digitalnoj ponudi operatera Supernova na poziciji 655 i MTS IPTV-a na poziciji 545 • VREME: Sunčano, temperatura do 33 stepeni.
Politika 24.05.2021.
Stara Pazova
Održani izbori za savete Mesnih zajednica, OIK: Sastavi novih saveta MZ u toku dana

U opštini Stara Pazova danas su održani izbori za članove Saveta Mesnih zajednica. Biračka mesta u svih 10 mesnih zajednica otvorena su  u 7 časova a građani su mogli da glasaju do 20 časova uz poštovanje svih epidemioloških mera. 


Kako saznaju naši reporteri na licu mesta, izborni dan je bio miran i glasanje je proteklo bez problema. Procena predsednika biračkih mesta da je izlaznost na nivou predhodnih Izbora za Mesne zajednice od pre četiri godine, blizu 30%. Zbog obimne procedure obrade biračkog materijala, konačni rezultati, odnosno imena članova i sastavi novih saveta Mesnih zajednica biće poznati sutra u toku dana, saznajemo u Opštinskoj izbornoj komisiji.  


Inače, birači su imali mogućnost da glasaju na 28 biračkih mesta i to: u Belegišu jedno, u Vojki dva, u Golubincima dva, u Krnješevcima jedno, u Novim Banovcima tri, u Banovcima - Dunav jedno, u Staroj Pazovi osam, u Starim Banovcima tri, u Surduku jedno i u Novoj Pazovi šest.


Kandidature je podnelo 10 građanskih lista i 5 samostalnih kandidata u Staroj Pazovi, Vojki, Starim Banovcima, Golubincima i Belegišu. 


Za razliku od prethodnih izbora koji su se odvijali do 2017. godine, prvi put put je primenjen mešoviti, odnosno većinski izborni sistem. Građani su imali mogućnost da istovremeno zaokruže građansku listu, što znači da glasaju za sve kandidate sa te građanske liste, da zaokruže samo kandidate na listi bez zaokruživanja građanske liste ili da zaokruže samostalnog kandidata. 


Novina na glasačkom listiću je da su iza naziva građanske liste navedeni svi kandidati sa te građanske liste, a ne kao kod proporcionalnog sistema gde se navodi samo prvi sa liste, odnosno njen nosilac. Takođe, novina je i to da su liste i kandidati bili odvojeni linijom kako bi glasački listić bio pregledniji.