VEST: Uskoro završetak novog puta Banovci - Krčedin • Staropazovačka policija zaplenila marihuanu prilikom pretresa automobila • Isključenje struje u petak u Novim Banovcima i Surduku • Počeo Božićni post za sve vernike SPC • Odbojkašice Jedinstva u petak u Staroj Pazovi igraju protiv Radničkog iz Beograda • Hladno, temperatura do 7 stepeni • RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Info Vojka 30.08.2022.
U subotu u Čortanovcima 21. Vojački pudarski dani

Prva septembarska subota ove godine biće u znaku Vojačkih pudarskih dana koji se tradicionalno, 21. put realizuju u Čortanovcima. Početak manifestacije zakazan je za 18 časova.


Tradicija vinogradarstva u Čortanovcima datira iz 18. veka, kada je carica Marija Terezija poklonila graničarima deo vinorodnih obronaka Fruške Gore. Najviše zasada u Čortanovcima imaju Vojčani, koji već 20 godina organizuju Pudarske dane. 


Petar Dobrodolac iz udruženja „Vojački pudarski dani“ kaže da su Vojčani u jednom periodu u svom posedu imali preko 2400 hektara površina pod vinogradima na bregovima oko Čortanovaca. Tako se i izrodila tradicija vinogradarstva i voćarstva kod Vojčana koji u svom selu zbog jako plodne zemlje koju loza ne trpi, nisu mogli da gaje kvalitetan vinograd. 


Zbog velike udaljenosti od matičnog sela po vinogradima su nicale male kućice gde su pudari – čuvari vinograda provodili vreme uoči berbe i u toku same berbe. Vremenom kućice su evoluirale u vikendice, vinograda je sve manje, ali tradicija pudarstva ostaje. 


U Čortanovcima, u svima poznatom Borovom Gaju, 3. septembra planirano je i da se održi takmičenje za najuređeniji vinograd, najlepšu vikendicu, najlepše vino, najlepše voćne rakije, za najlepšeg malog pudara i za najlepšu pudarku. Manifestacija će biti upotpunjena kulturno umetničkim programom i izložbom dečijih radova OŠ „Milan Hadžić“ iz Vojke. Posetioci će moći da probaju tradicionalno pudarsko jelo „Jupku“ koje se pravi od krompira, luka, slanine, dumst paradajza i naravno, testa.