VESTI: U Staroj Pazovi kažnjeni vozači koji su vozili automobile pod dejstvom alkohola i droga • U ponedeljak bez vode pojedini stanovnici u ulici Cara Dušana u Novoj Pazovi • Put između Stare i Nove Pazove danas u potpunosti zatvoren • Da Marija još dugo bude sa svojim ćerkama: U nedelju humanitarno veče u Novim Banovcima • Klaviristkinja Marija Bajalica sinoć održala koncert u Staroj Pazovi • Sve je spremno za borbu u Obrenovcu! Odbojkašice Jedinstva za Kup protiv TENT-a u nedelju u 19.00 • Odbojkaši Jedinstva u subotu protiv Takova iz Gornjeg Milanovca. • VREME: Oblačno, temperatura do 17 stepeni. • Program RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Info Stara Pazova 11.10.2022.
Krađa na kontaktnoj mreži na tek renoviranoj pruzi, od sinoć vozovi između Nove Pazove i Stare Pazove putuju 20 Km/h

Na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad proteklih dana dogodile su se krađe delova kontaktne mreže, zbog čega je saobraćaj bio otežan, vozovi su kasnili, a bezbednost bila ugrožena.


"Infrastruktura železnice Srbije" oštro osuđuje ovakve krađe i veruje da će nadležni organi brzo reagovati, a počinioci biti uhvaćeni i strogo kažnjeni, navodi se u saopštenju ovog preduzeća.


"Krađom delova kontaktne mreže na brzoj pruzi direktno se ugrožava bezbednost saobraćaja i gotovo je neshvatljivo da neko na takav način dovodi u pitanje ne samo izuzetno vrednu železničku imovinu, već i ljudske živote", navodi se u saopštenju.


"Infrastruktura železnice Srbije" napominju da je posebno opasno kada se kradu delovi brze pruge.


Najpre su u subotu, 8. oktobra 2022. godine ukradene četiri čvrste tačke na deonici brze pruge između Zemuna i Batajnice, po dve na levom i desnom koloseku. Zbog toga je na ovom delu brze pruge bila uvedena lagana vožnja od 20 kilometara na sat, što je prouzrokovalo kašnjenje putničkih vozova i poremećaj u organizaciji železničkog saobraćaja u beogradskom železničkom čvoru.


Stručne službe "Infrastrukture železnice Srbije" su sanirale kontaktnu mrežu, zamenile ukradene delove i osposobili je za redovan saobraćaj u nedelju, 9. oktobra u ranim jutarnjim satima. Krađe su prijavljene MUP-u, izvršen je uviđaj, a stručne službe "Infrastrukture železnice Srbije" obišle su i prekontrolisale čitavu brzu prugu.


Međutim, tokom prethodne noći ukradene su čvrste tačke i na sva četiri koloseka deonice brze pruge između Stare Pazove i Nove Pazove, zbog čega su ponovo morale da budu uvedene lagane vožnje.


Čvrste tačke voznog voda kontaktne mreže služe da obezbede stabilnost voznog voda odnosno jednog zateznog polja (dužine do 1600 metara) koja se nalazi na sredini zateznog polja, a dužina je od 100 do 130 metara.


Čvrste tačke su redovno pod naponom od 25.000 volti. Krađom čvrstih tačaka voznog voda kontaktne mreže ugrožava se njena stabilnost. Da bi se omogućio saobraćaj sa elektro vučom u uslovima krađa čvrstih tačaka KM vrši se ograničenje brzine saobraćaja sa elektro vučom (uvođenjem tzv. laganih vožnji) sa 20 do 30 kilometara na sat.


Vrednost jedne čvrste tačke je nešto više od 100.000 dinara, ne računajući dodatne troškove, a indirektna šteta zbog uvođenja laganih vožnji, oštećenja na voznim sredstvima prevoznika i intervencija stručnih službi sa mehanizacijom na zameni je znatno veća, navedeno je u saopštenju


Ove godine, posebno na prugama od Beograda ka Užicu i ka Šidu bilo je više krađa čvrstih tačaka kontaktne mreže, zbog čega su na pojedinim deonicama gotovo svakodnevno uvođene lagane vožnje.