VESTI: Vozilo mobilnog informativnog centra MUP-a u sredu u mestima opštine Stara Pazova • Konkurs za regresiranje troškova putovanja studenata otvoren do petka, 02. decembra • U opštini Stara Pazova u 2021. godini čak 26 poginulih u saobraćajnim nesrećama • Završava se rekonstrukcija puta za Inđiju • Osma pobeda za redom odbojkašica Jedinstva! Savladan Partizan EFBET u gostima 0:3 • "Alasi" se oporavljaju? Dunav savladao Čačak 94 Quantox sa 84:83 • VREME: Hladno temperatura od 1 do 7 stepeni • Program RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 655 kod o peratera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Ekonomija 28.10.2022.
Stara Pazova
Setva pšenice se privodi kraju, u ataru 30 odsto više posejano nego prethodne godine

Optimalni rok za setvu pšenice je od 5. do 25. oktobra, i ovih dana još uvek ima sejalica u njivama, ali polako se ovaj posao privodi kraju. U staropazovačkom ataru će biti od 20 do 30 odsto više  površina pod hlebnim zrnom, u odnosu na prethodnu godinu,  prve su procene sa terena.


Jaroslav Fabri, predsednik poljoprivrednika iz Stare Pazove je ove jeseni posejao ovu žitaricu na 10 hektara, što je uvećanje u njegovom gazdinstvu u odnosu na prethodnu godinu, i kaže da su se mnogi ratari odlučili da seju više pšenice ove jeseni,  jer je ona jedina kultura, pored suncokreta,  koja je donela dobit proizvođačima.


Zbog cene proizvođači uvek moraju da kalkulišu. Ovogodišnja setva je skuplja u odnosu na prethodnu. Mnogi su čak značajno smanjili i upotrebu veštačkog đubriva, čija je cena od prošle do ove jeseni tri puta veća, semenski materijal je poskupeo za oko 30 odsto a gorivo je jako skupo, rekao je Fabri.


Agronom Vladimir Mužević savetuje, da poštuju agtrotehnički rokovi i da se požuri sa ovim poslom dok još uvek ima malo vlage u setvenom sloju. Na početku meseca je  bilo inicijalne vlage, pošto je u septembru napadalo oko 170 litara kiše po kvadratu, u oktobru kiše nije bilo i postojeća vlaga se polako gubi. Septembarske kiše su doprinele lakšoj obradi zemljišta, pšenica posejana početkom meseca je na većini parcela lepo nikla, ali za njeno dalje jačanje,  u skorije vreme joj je neophodna kiša,  koja je potrebna i zrnu posejanom krajem meseca.