VEST: Novo crveno upozorenje na jak toplotni talas - temperatura do 40 stepeni. • Elektronsko bolovanje biće dostupno do kraja godine. • U staropazovački Dom zdravlјa stigle dodatne količine pneumokokne vakcine • Širom Srbije u više od 160 zdravstvenih ustanova danas je obavlјeno ukupno 15.917 preventivnih pregleda, saopštilo je Ministarstvo zdravlјa. • Srpski teniser Novak Đoković rekao je posle poraza u finalu Vimbldona od Karlosa Alkaraza da namerava da igra na Olimpijskim igrama i da se nada da će se boriti za medalјu. • RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Ekonomija Stara Pazova 05.12.2022.
Izrađena studija “Polazne osnove za tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji u Staroj Pazovi”

Kako bi se sprečilo dalje ugrožavanje životne sredine i racionalizovala eksploatacija prirodnih resursa poslednjih decenija nasuprot modelu linearne ekonomije razvija se model cirkularne ili kružne ekonomije.


Sa idejom da sagleda uslove, potrebe i moguće prepreke u razvoju i primeni ovih novih modela poslovanja i ohrabri lokalne zajednice, javno-komunalna preduzeća, preduzetnike i preduzetnice, mala i srednja preduzeća, udruženja i druge zainteresovane aktere da započnu transformaciju ka cirkularnoj ekonomiji, udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine" iz Novog Sada, u sklopu projekta Zeleni inkubator, sprovelo je istraživanje u 40 opština i gradova u Republici Srbiji. 


Stara Pazova je jedna od lokalnih samouprava koja je bila uključena u analizu, a rezultati i preporuke za socioekonomski razvoj zajednice na principima cirkularne ekonomije objedinjeni su u publikaciji "Polazne osnove za tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji u Staroj Pazovi."


Opština Stara Pazova nalazi se u jugoistočnom delu Srema, između dva najveća grada u zemlji - 30 kilometara je udaljena od Beograda i 40 kilometara od Novog Sada.


Odličan geografski položaj učinio je ovu vojvođansku opštinu jednom od prvih u oblasti male privrede u bivšoj Jugoslaviji; danas u Staroj Pazovi posluje preko 1000 privatnih preduzeća i više od 3000 preduzetničkih radnji. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u ukupno 8 industrijskih zona na teritoriji opštine, smeštena su 52 privredna subjekta. Najzastupljenije industrijske delatnosti su metaloprerađivačka, metalska, plastičarska, gumarska i drvoprerađivačka. 


U industrijskom centru, kakav je Stara Pazova, generišu se velike količine različite vrste otpada, a zaključci istraživanja ukazuju, kao i u drugim gradovima i opštinama u Srbiji, da je i u Staroj Pazovi neophodno unaprediti i razviti sistem redovnog praćenja nastanka i tokova otpada što bi omogućilo profilisanje poslovnih modela cirkularne ekonomije, koji su oslonjeni na njegovo ponovno iskorišćavanje. 


Takođe, neophodno je i u budućim dokumentima lokalnih javnih politika predvideti mere i aktivnosti kojima bi se stvorili uslovi za razvoj cirkularne ekonomije. Većina ovih dokumenata u Staroj Pazovi je istekla, pa je to idealna prilika za ugrađivanje principa cirkularne ekonomije i njenih elemenata u lokalne strategije i planove prilikom obnove starih i izrade novih dokumenata. 


Istraživanje u okviru projekta "Zeleni inkubator" sprovedeno je u saradnji sa lokalnim akterima i stručnjacima i stručnjakinjama u oblastima cirkularne ekonomije i upravljanja otpadom. Svaka studija koja je izrađena sadrži kraći edukativni deo, sa osnovnim informacijama o cirkularnoj ekonomiji i deo specifičan za konkretnu opštinu ili grad, u kome je dat prikaz socio-ekonomskog i pravno-institucionalnog konteksta i nalazi istraživanja u zajednici.


Publikacija "Polazne osnove za tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji u Staroj Pazovi" dostupna je na zvaničnom sajtu Koalicije 27 i na sajtu udruženja “Inženjeri zaštite životne sredine” i u njoj lokalna preduzeća, preduzetnici i preduzetnice i ostali zainteresovani mogu pročitati šta je potrebno uraditi ukoliko planiraju da model cirkularne ekonomije implementiraju u svoje poslovanje.


Završna studija koja sublimira rezultate do kojih su istraživački timovi došli tokom skoro trogodišnjeg rada na analizi ukupno 40 gradova i opština, a pre svega mogućnosti i izazova sa kojima se jedinice lokalne samouprave i zainteresovani akteri konkretne zajednice suočavaju kada model cirkularne ekonomije pokušavaju da primene u praksi može se takođe preuzeti na sajtu Koalicije 27 i sajtu udruženja “Inženjeri zaštite životne sredine”.


Projekat “Zeleni inkubator” sprovodi Beogradska otvorena škola, u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima zaštite životne sredine, uz podršku Evropske unije.