VEST: Novo crveno upozorenje na jak toplotni talas - temperatura do 40 stepeni. • Elektronsko bolovanje biće dostupno do kraja godine. • U staropazovački Dom zdravlјa stigle dodatne količine pneumokokne vakcine • Širom Srbije u više od 160 zdravstvenih ustanova danas je obavlјeno ukupno 15.917 preventivnih pregleda, saopštilo je Ministarstvo zdravlјa. • Srpski teniser Novak Đoković rekao je posle poraza u finalu Vimbldona od Karlosa Alkaraza da namerava da igra na Olimpijskim igrama i da se nada da će se boriti za medalјu. • RTV Stara Pazova možete gledati na poziciji 545 kod operatera Supernova i na 545 kod MTS-a • Program Radija Stara Pazova možete slušati na frekvenciji 91,5 MHz •
Info Stara Pazova 21.12.2022.
Učestali stomačni virusi – tipično za ovaj period godine

Ovih dana kod lekara opšte prakse u staropazovačkom domu zdravlja primetno se javlja više pacijenata sa simptomima stomačnog virusa. To su bolovi u stomaku, dijareja, povraćanje, slabost u mišićima, ponekad i povišena temperatura i najčešće je u pitanju virusno oboljenje tipično za ovaj period godine.


Prema rečima dr Petra Jovanovića, lekarima se u proseku sa pomenutim tegobama javi par pacijenata. Savet je da u slučaju pomenutih simptoma, osoba prati svoje stanje prvog dana i da se u slučaju pogoršanja javi lekaru, kako bi se izvršio detaljniji pregled. U većini slučajeva stomačni virus traje do tri, eventualno nedelju dana i za sada se sve završavalo bez komplikacija uz dijetetski režim, laganu ishranu, unošenje dosta tečnosti i odmor.


Uz stomačne, u slučaju pojave i respiratornih tegoba, pre svega kašlja, svi pacijenti se upućuju na pregled u kovid ambulantu, gde se dnevno javi do 50 pacijenata i to je ustaljen broj u poslednjih nekoliko nedelja. Pozitivni rezultati na kovid 19 budu u proseku u 10 odsto slučajeva.